餐厅: 好吃吃光
资讯:

2024-07-27 459 浏览
最近因為工作過到黎大角咀呢邊,做完野即刻想黎好吃吃光重溫舊夢,記得之前週末過黎仲要排隊等開門,而家下晝食個late lunch可以直入午市套餐做到1630落場為止,安排都幾貼心,餐廳裝潢依然有台式小店既溫馨感覺,同事一齊share一個飯同埋幾款小食已經好夠飽月見蚵仔鮭魚蝦卵魯肉飯餐廳招牌一直都係月見魯肉飯,而家仲要新推出咗加埋蚵仔、鮭魚同蝦卵呢幾款海鮮,簡單係將大海鮮味一次過轟落去,食落口感勁豐富多層次感,鮮味同魯肉鹹香撞埋一齊都幾夾,抵讚可以叫多飯仲有得免費加一次飯,大食人士唔使驚唔夠飯撈海量餸Q彈焢肉加配咗一份少見既焢肉,鹵汁味道入哂三層肉裏面,甜味為主鹹味為輔,要慢慢咀嚼出肉質和惹味起司雞扒蛋餅由於記得碗飯都大,加份蛋餅夠飽肚量,芝士做到有拉絲效果,蛋皮係餅外面有點香脆,雞扒有肉汁彈牙,醬汁有台灣古早風味椒鹽花枝丸香脆炸物不嬲都係台式小食既招牌貨,花枝丸幾彈牙,椒鹽香而不會過鹹,適合間場逐粒食

月見蚵仔鮭魚蝦卵魯肉飯

Q彈焢肉

起司雞扒蛋餅

椒鹽花枝丸
2024-07-21 602 浏览
兩年前新開時嚟過食佢哋個月見海老蚵仔魯肉飯非常好食,宜家update咗menu,已經出咗加𡌺版「月見海老蚵仔鮭魚蝦籽魯肉飯」。之前淨係食蚵仔大蝦撈魯肉飯已經好好食,宜家仲加埋三文魚籽、蝦籽,多咗一份咸鮮同埋卜卜脆嘅口感。味道就梗係正喇,另外再叫咗塊炸排骨,雖然冇隔籬嗰間舖頭擺排骨咁大塊,但係身材炸得夠脆夠香口,唔會浸到腍晒。飲品就叫咗佢哋檸檬蜜糖愛玉,夠酸夠甜夠解渴。另外有試咗佢新出嘅甜品芋圓糖不甩,佢哋嘅芋圓QQ彈彈唔黐牙係好好嘅手工芋圓,糖不甩有花生、芝麻兩隻口味,我食呢隻芝麻好香好濃味,又唔會好甜,飯後叫一碟share啱啱好。

2024-07-18
午餐
咁啱工作關係,經過大角咀呢邊搵到呢一間餐廳😙放lunch嘅時間都好多人排隊,見佢好似好受歡迎,咁就決定一於試下😌果然係充滿驚喜,非常值得大家一試🙌🏻.🍚月見海老蚵仔魯肉飯市面上比較少見的台式飯,係幾有特色嘅🥰想講蚵仔嘅份量十分之多,女仔真係食唔曬一個飯!性價比都幾高🥳至於味道方面,每一啖飯都充滿醬汁,所以啲餸真係幾好送飯😝.🫔起司肉鬆蛋餅小編非常推薦呢一款小食俾大家😍蛋餅外層好脆口,而且店家好大方,裏面有大量嘅芝士同肉鬆,再加少少生菜,呢個組合真係實在太好食🥹.💰人均消費: ~$200.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🍚月見海老蚵仔魯肉飯
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
2024-07-19 464 浏览
大角咀有間台式小店,以文青木系為主,主打多款經典台灣菜式,飯麵、炸物、小食、甜點、飲品,應有盡有,招牌菜為月見蚵仔魯肉飯,而最近更更換新菜單,值得到訪。月見蚵仔鮭魚蝦卵魯肉飯係其中一款新菜式,估唔到有成二十粒蠔仔,大粒飽滿,鮮甜唔腥,將蛋黃、鮭魚蝦卵、魯肉、飯拌勻食,味道口感豐富。醬汁足夠,飯軟糯可口,仲可以叫少/多飯同免費添飯一次。蛋餅內餡可自由搭配,蛋皮煙韌,有微微芝士拉絲效果,雞扒又大又厚而且都幾嫩,調味偏清淡,主要來自蛋同芝士嘅鹹香味,一份都幾飽肚。肉燥燙青菜份量十足,清甜爽口,建議可以將剩咗嘅肉燥同醬汁倒入飯食🤣貢丸湯大大一碗,胡椒味好重,飲落暖笠笠,兩粒貢丸切開一半,爽口彈牙,仲有蔥花可增添口感。飲品有芋泥鮮奶,甜度適中,芋泥夠綿,配上邪惡嘅4.3牛乳真係好夾,最緊要係無冰。

2024-07-16 299 浏览
好吃吃光 📍大角咀博文街4號地舖上次同朋友經過見到佢冇開,一直心思思,今次終於食到,仲要咁啱直播Walk in到唔使排隊🤣⭐️ 月見海老蚵仔魯肉飯 $76首先一影入眼簾係滿滿嘅蚵仔!份量勁足,每隻都脹卜卜,最重要係唔腥🙌🏻🥹 魯肉肥瘦適中唔會全部都係肥肉咁得人驚,撈埋雞蛋落個飯度勁濕潤,好食!個蝦就真係小點綴,令到個賣相更加靚🦐 ⭐️芋泥鮮奶(冰)跟餐+$27芋泥打到好細膩,加埋鮮奶飲落幾香滑⭐️ 椒鹽花枝丸 $38有四粒花枝丸,同其他食物相比,個性價比唔算好高,不過佢炸到幾香好似喺台灣夜市食咁😂⭐️ 起司薯餅蛋餅 $38佢一食落口係好濃郁芝士味,同埋食到好厚實嘅薯餅!個皮係煙煙韌韌,鍾意食薯餅嘅朋友仔唔使諗即刻叫!臨走嘅時候,見到隔籬枱有個好澎湃嘅魚子蚵仔飯,勁吸睛,決定下次試吓先🤣#fookdie大角咀 #fookdiebar #fookdie台灣菜 #fookdie台灣 #大角咀美食 #大角咀好去處 #香港台灣菜 #旺角美食
好吃吃光
📍大角咀博文街4號地舖

⭐️ 月見海老蚵仔魯肉飯 $76

⭐️芋泥鮮奶(冰)跟餐+$27
芋泥打到好細膩,加埋鮮奶飲落幾香滑

⭐️ 椒鹽花枝丸 $38

⭐️ 起司薯餅蛋餅 $38

2024-07-12 325 浏览
Cheese and potato egg cake 起司薯餅蛋餅 🥞🧀 $38呢個起司薯餅蛋餅真係好正,蛋餅即叫即煎夠哂熱辣辣🔥,裡面有脆卜卜嘅薯餅🥔、可以拉絲嘅cheese🫕、爽口清甜嘅生菜🥬,成個組合好match,係個適合同朋友一齊share 嘅小食!Oyster and salmon roe pork rice 月見蚵仔鮭魚蝦卵魯肉飯 🦪 $98 最近新推出嘅蚵仔鮭魚蝦卵魯肉飯超級豐富,中間係個日本生雞蛋🍳,旁邊圍住大概二十隻大量嘅蚵仔😍,海水味好夠重🌊,加埋足料嘅蟹籽、入口即爆嘅飛魚子,連埋一齊食,係一個飽肚又唔錯嘅主菜,值得推介👍🏻
Cheese and potato egg cake
起司薯餅蛋餅 🥞🧀 $38

月見蚵仔鮭魚蝦卵魯肉飯 🦪 $98
1K
2024-07-12 603 浏览
👧🏻😋👅🍽✨出色月見魯肉飯🤤-🇹🇼 久仰大名好吃吃光, 地址係大角咀但其好近奧運, 交通非常方便🇹🇼 店好細平日7點左右都全場爆滿, 但勝在出餐好快轉流都快-🦪 月見海老蚵仔鮭魚蝦卵魯肉飯 $118💯 呢個組合簡直冇得輸, 蚵仔大大隻好飽滿份量仲好多! 魯肉飯本身已經好juicy, 加埋鮭魚卵同蝦卵再有蛋汁撈埋一齊食係鮮甜既極致🥹-🐖 香酥排魯肉飯 $66✨ 炸漿唔會好厚, 少少調味粉唔會太鹹, 魯肉飯另上唔會整濕塊排-🍱 套餐💯 主菜冇得單叫, 一定要跟套餐, 包括飲品同前菜, 醃豆芽豆卜酸酸地幾開胃💯 飲品方面冷熱阿薩姆紅茶都唔使加錢, 茶底幾濃又唔澀; 另叫左鮮奶茶 $12 都係同一個紅茶底, 加埋鮮奶更香滑
👧🏻😋👅🍽✨

🍱
套餐

月見海老蚵仔鮭魚蝦卵魯肉飯
2024-07-09 306 浏览
睇過米紙之後,收藏好吃吃光已很久,今天來奧運站找朋友順便可以吃到這間台式小店晚餐。紅燒牛肋肉麵+鮮奶茶$90紅燒牛肋肉麵是新菜式來的,之前只有飯沒有麵,牛肉大大件,咬起來有彈性,入味又鬆化,麵條是闊而薄的,牛肉湯底濃郁無味精,如果份量多點會更好。月見蚵仔魯肉飯+冬瓜茶少甜$78果然是招牌菜,蚵仔粒粒新鮮飽滿,咬下去多汁又鮮味,而且有好多隻超滿足,魯肉有肥有瘦,瘦的也不柴,吃到台灣地道風味,魯肉汁加蛋汁拌米飯好好吃,從未試過的組合,想不到又夾到。芋圓芋泥仙草$38非常足料的甜品,芋泥份量十足,口感綿密,不會太甜。芋圓不會粉粉的,有彈性,仙草比芋泥更少甜,很消暑。真希望我家附近有這間小店,又平又高質,如果有我一定常去吃的!事實在我們吃飯期間,餐廳的客人不斷,晚飯時間可能要等位。

紅燒牛肋肉麵+鮮奶茶$90

月見蚵仔魯肉飯+冬瓜茶少甜$78

芋圓芋泥仙草$38

• 月見蚵仔魯肉飯
  • 芋圓芋泥仙草
  • 紅燒牛肋肉麵
2024-07-03 412 浏览
「月見蚵仔魯肉飯」蠔仔、蛋黃同滷肉嘅組合,整體擺落口係舒服嘅,始終三樣都係質地滑嘅餸菜,擺埋一齊冇乜違和感。不過可能因為滷肉份量對比蠔仔相對較少嘅關係,蠔仔嘅味道似乎蓋過咗滷肉,變咗唔係好食到「滷肉」嘅感覺。同埋個魯肉汁唔係好落到個飯,要靠打散隻蛋黃先至似返魯肉飯嘅口感。反而食到最後request免費添飯比碗魯肉飯我(幾impressed,因為初頭諗住係加白飯),呢碗嘢似返魯肉飯應該有嘅濕潤/肥膩口感。跟餐飲品以一杯要加$12升級嘅奶茶嚟講,幾失望下。味道淡,冇乜茶味,大約等於一間比較差嘅茶餐廳嘅質素。
月見蚵仔魯肉飯

免費添飯

鮮奶茶

2024-07-03
免費添飯
2024-06-21 297 浏览
食物水準高!❤️❤️-月見蚵仔魯肉飯:蚵仔肥 魯肉入味-月見海老魯肉飯:海老有煎香 好香好入味-阿薩姆紅茶:茶味濃 無糖-芋泥鮮奶(凍):味唔太濃 唔會太甜 (我幾鍾意、男朋友覺得一般)-芝士雞排蛋餅:芝士蛋餅皮有驚喜 真係有心做 雞排正常發揮 好大件雞❤️❤️另外,可以免費加飯!有驚喜的加飯!比魯肉飯!男朋友加左,又重新多一碗飯!(建議唔好浪費食物,真係唔夠先加!)男朋友清曬所有飯!員工態度非常一般!🥲🥲上菜隨意放低!真係好隨意⋯但不大影響;我同男朋友都真係清曬所!有!野!職員收枱時 細細聲講「食得幾乾淨」,聽落意思不明 唔希望職員係客人面對評論啦食物質素高可以cover返員工態度啦🤣
食物水準高!❤️❤️
-月見蚵仔魯肉飯:蚵仔肥 魯肉入味
-月見海老魯肉飯:海老有煎香 好香好入味
-阿薩姆紅茶:茶味濃 無糖

食物質素高可以cover返員工態度啦🤣
2024-06-08 270 浏览
因為住喺附近,時不時都會嚟食,成日都覺得味道好好。今日落班同朋友一齊嚟,食完結帳嘅時候因為冇見到收銀,朋友問咗一聲廚師點樣畀錢,即刻就界人恶狠狠大吼一聲「都講咗等陣啦」,跟住就一直噉盯住我哋,我喺隔離見到朋友畀人嘅吼都回瞪咗嗰位狂躁哥,我哋成程都輕言細語,點解要界你嘈?係好食嘅,人(專指嗰個員工)就係令人厭惡嘅!係唔係因為我哋坐喺度講國語,就激咗你啊?我冇意思針對香港嘅服務業,都唔想因為咁就攻擊成間店,因為其他員工都算係做得唔錯。不过我作为顾客,有责任同你讲:讲出嚟嘅话要自己负责。你以为我哋系游客,知我哋就系住喺附近嘅街坊邻居。如果你认为少咗我一個唔少嘅話,咁你就繼續暴躁啦🤬
2024-06-06 333 浏览
呢間餐廳一向排晒隊,由學生到情侶到office staff 都有。餐廳裝修走文青簡約路線,泥水風。個人係被門口個營業牌吸引:被迫營業中;背面就寫住:CLOSED , 店主拯救世界去了。相當風趣。見月蚵仔魯肉飯 $64賣相勁靚,個面舖滿蚵仔,d 蚵仔粒粒飽滿鮮鮮嫩,好味!配埋底層既魯肉飯,成個配搭無論係視覺定係味道都好和諧。魯肉飯 d肉塊軟滑入味,仲有個蛋黃,全部撈埋一齊,簡直係一絕。香酥排骨魯肉飯 $62排骨炸得非常酥脆,係椒盬味。豬扒淋身,唔可以話係好juicy,但整體係好食嘅,尤其個炸粉真係出色。最欣賞係碟跟餐嘅涼拌芽菜。皆因碗飯好大碗,傾下食下碗飯都凍,d 魯肉開始有肥膏味,但撈埋酸芽菜可以中和返成件事。

見月蚵仔魯肉飯 $64

香酥排骨魯肉飯 $62
2024-05-04 525 浏览
月見柯仔魯肉飯set 配 阿薩姆紅茶 :柯仔份量多!個飯一啲都唔乾身,飯本身有加醬汁,再配埋流汁蛋🤤豐富口感。配菜係醃製芽菜豆卜,少少酸味,好開胃芝士肉鬆蛋餅:即叫即整,熱辣辣好香口,但芝士份量可以再多啲就好
月見柯仔魯肉飯set 配 阿薩姆紅茶 :

芝士肉鬆蛋餅:
即叫即整,熱辣辣好香口,但芝士份量可以再多啲就好
月見柯仔魯肉飯
芝士肉鬆蛋餅
月見柯仔魯肉飯
芝士肉鬆蛋餅
  • 月見蚵仔魯肉飯
又一家大角咀的人气宝藏小店,主打台式料理,菜品虽然不算多,但跟其他台湾菜餐厅相比,有不少自己的创意。·因为不吃猪肉,两次来都没尝试它家招牌,但用没用心做食物是能感受到的。店名也很耿直,因为很好吃,所以要吃光。·【药膳醉鸡卷饭】醉鸡卷大大件,肉质新鲜细腻、紧致多汁,带着淡淡的药膳香,米饭粒粒饱满耐嚼,也很高质。·【大满足蛋饼】芝士/鸡腿肉/薯饼/玉米/生菜配料既丰富又扎实,热腾腾上桌时很香。鸡腿肉弹嫩,薯饼绵密松脆,热溶芝士和酱汁均匀润泽到每一种食材,促成一个口感大融合,不太饿的时候这一份都够了。
【药膳醉鸡卷饭】
【大满足蛋饼】芝士/鸡腿肉/薯饼/玉米/生菜
2023-08-18
午餐
  • 起司雞排蛋餅
  • 大滿足蛋餅
  • 藥膳醉雞卷飯
2024-04-09 539 浏览
同朋友約咗晚餐喺大角咀食,朋友話想食台灣菜,就即刻問佢食唔食呢一間大角咀嘅台灣小店,嗰日我哋6:30去到,仲有得即刻Walk in入去食,但係食食吓都見到出面排晒長龍了😛,可以見到佢哋真係人氣爆燈💡我哋當日叫咗月見蚵仔滷肉飯同埋炸豬扒套餐🐷,仲有一個肉鬆芝士蛋餅🧀,個人嚟講覺得個蚵仔滷肉飯幾出色,每啖食落去都食到蚵仔鮮甜嘅味道,不過作為女孩子嚟講覺得份量都幾大,建議食量唔大嘅女仔可以嗌少飯🍚,炸豬扒外皮鬆軟,配埋滷肉飯係幾好食,不過略嫌豬扒炸耐咗少少,最後仲要讚一讚個肉鬆芝士蛋餅,個蛋餅嘅蛋味幾重,仲要芝士會拉絲,不錯不錯👍🏻當日仲配埋珍珠鮮奶茶一齊飲🧋,真係好似食咗一個傳統嘅台灣便當咁,成個體驗好完整,坐夠一個鐘就走人,推薦大家嚟大角咀都可以一試😋