2017-05-31 1968 浏览
日間在將軍澳喝完咖啡後,阿媽叫我晚上回到西貢,在海傍萬年街,近着「市場街」入口的「好景海鮮飯店」,約細妹、妹夫、姻伯母跟三個外甥,外甥女來個中式家庭聚餐。其實一年之前,如果真的要在西貢的海鮮酒家食晚飯的話,我們大有可能會選擇西沙灣的「海X食坊」,可惜現在又關門了。又或者我們可以選擇,數年前曾經去過的「六X菜館」,很可惜阿媽現在已經對「六X菜館」再已沒有興趣。結果她們最後選擇了,海傍「7仔」旁邊的「好景海鮮飯店」。「好景海鮮飯店」可是我人生第一次光顧的海鮮酒家,以前每次都只是在它們的身邊擦過,沒有想過真的在「好景海鮮飯店」食晚飯,不過感覺稱不上很興奮。「好景」裡面的裝潢,與「全X海鮮菜館」相比,或許沒有「全X」那麼「高貴」,但至少也未至於像「金X」那麼市井那麼不修邊幅,店門用上一層「磨砂玻璃」,確保外人不會望到酒家入面的狀況。還有一點「好景」跟「全X」之間有個最大的分別,就是「好景」不似「全X」般有自家養殖的海鮮,食客要自行在西貢海鮮街的海鮮檔購買海鮮,然後把海鮮送到「好景」進行「來料加工」,成為一碟碟的菜餚,最後「好景」收回「來料加工」的費用。不知道現在的「全X海鮮菜館」,還有沒有餐前

不知道現在的「全X海鮮菜館」,還有沒有餐前小食「沙薑雞腳」食呢?我在「好景海鮮飯店」食飯前,就吃到「沙薑雞腳」這餐前小食料理了。

我雖然是個,對雞肉和雞肉料理有偏好的人,但是平日我卻很少食「雞腳」,因為我並非很擅長吃雞腳,啜雞腳的人,我比較喜歡無骨啖啖肉的「炸雞肉」,其次是「炸雞髀」,跟著是「炸雞翼」。

「沙薑雞腳」我不是不喜歡食,只是不太享受吃雞腳,不斷啜雞腳的繁複過程。當然,如果是像我媽鋪頭內的「酸辣無骨雞腳」的話,那種雞腳我倒不太介意去享用的。

「好景海鮮飯店」處理原隻新鮮鮑魚的手法,跟外面的海鮮酒家有點點的分別。因為「好景」用了「油炸」,加上「椒鹽」的方式,煮成了「椒鹽炸鮮鮑魚」。每隻新鮮椒鹽鮑魚在炸好後,都被放上原有鮑魚的鮑魚殼上。

鮑魚除了肉質算是新鮮之外,還可以吃到陣陣的椒鹽香味,椒鹽香味就是香辣中略帶點點鹹香,還帶出了新鮮鮑魚本身,本來應有的鹹水味。

跟着上檯的「豉椒炒蟶子」,做法跟「椒鹽炒鮮鮑魚」很相似,都是先幫手將蟶子和鮮鮑起了肉,再把蟶子和鮮鮑加上豉椒椒鹽,在鍋裡面加熱再將其炒熟上碟,最後把炒熟樂蟶子鮮鮑放回原殼的位置上。

不過鮮鮑還可以,在炒熟後逐個放回在殼上,可惜蟶子身體傾向柔軟,要把豉椒蟶子炒熟後,再把蟶子一個一個的放回蟶子殼上,是非常艱難的事。能把大量蟶子炒熟後堆砌在由「蟶子殼」砌成的台上,於我而言算是不錯了。

用豉椒加以蟶子炒成的「豉椒炒蟶子」,用筷子一箸夾起炒蟶子,每次幾乎都可以夾起幾條豉椒汁炒成的新鮮蟶子。蟶子肉質新鮮,豉椒汁味道雖然蓋過了蟶子的原味,但至少我吃不到有腥味。

「椒鹽大頭蝦」的椒鹽味跟「炒蟶子」都差不多。唯一的分別在於,我們食「椒鹽大頭蝦」時,要花心機用手搣蝦殼,會令雙手弄髒。不過以往海鮮酒家會提供溫暖檸檬水,之後給消毒毛巾讓食客抹手,現在多數會以酒精消毒紙巾代替。

不過「椒鹽大頭蝦」的蝦肉也算是很新鮮,肉質很厚實很豐富,椒鹽的味道已經滲入到「大頭蝦」內。吃完「大頭蝦」後,與其用檸檬水洗淨雙手的椒鹽味,我會選擇用口咬掉蝦殼,然後再慢慢吃掉蝦肉。

至於那碟「清蒸石斑魚」,肉質沒有煮至完全熟透,至少肉質沒有因此而變老,再淋上被煮熟的滾油,魚肉入囗後仍能感覺到魚肉的鮮味,還有隨滾油淋上,石斑魚上的豉油濃郁醬油味。

今次「好景海鮮飯店」晚飯與鮮魚有關的菜式,不止得清蒸石斑魚一道菜,後來侍應再端上了,一客西芹炒龍躉球的小菜。龍躉球的肉質很有彈性,新鮮之餘還很有嚼頭。一碟西芹炒龍躉球,就連西芹也要用上不少,才能炒出如此大碟頭的炒龍躉球。

跟著來的,就是一大鍋上的「油鹽水煮蜆」,不知道阿媽她們買了多少的蜆才能煮成如此多的「油鹽水煮蜆」。「油鹽水煮蜆」除了加入少許的鹽調味之外,就只是加入了一點點蔥和辣椒在水煮蜆裡面,令水煮蜆內的湯,大多都是蜆的原味和海水味。

另外阿媽為了遷就我的需要,而另外加點了的「鹽焗雞」,整隻「鹽焗雞」除了吃到雞的原味之外,就是吃「鹽焗雞」身上獨有的鹽醃香味,鹹味恰巧能夠維持剛剛好,不會太鹹或者太淡。

而且「鹽焗雞」的肉質也很嫩滑,雞肉沒有太多雪味,不會有霉味,雞肉嫩滑之餘還保持新鮮。可惜整檯人除了我之外,沒太多人食雞,結果單靠我一己之力不足以解決整隻「鹽焗雞」,最後只能「打包」外賣拿回家。

吃完「鹽焗雞」,再吃下一碗飯後,我已經沒有太大胃口,剩下再上檯的「上湯焗龍蝦伊麵底」,我也只能吃下幾塊,肉質彈牙的鮮嫩龍蝦肉,伊麵我也吃不到多幾口。

吃完油菜之後,今晚我整餐晚餐任務經已大功告成,「好景海鮮飯店」晚餐最後有沒有甜品或果盤,我都已經不太記得起,對我來講,吃到「鹽焗雞」、「炒龍躉球」和「炸鮮鮑魚」才是最重要的一環,其他的事已經是無關痛癢了。

2017-05-10
2017-05-27 751 浏览
行完山去西貢海鮮今次無去大街果邊因為大家都知幾海鮮價啦我地一行二十人到黎到好景食海鮮餐全場爆滿咁多款海鮮最鐘意呢味椒鹽鮑魚!平時食開清蒸,今次椒鹽好香口又入味鮑魚煮得剛好,又唔靭,大大隻又鮮味好好食!!
行完山去西貢海鮮
今次無去大街果邊
因為大家都知幾海鮮價啦
我地一行二十人到
黎到好景食海鮮餐
全場爆滿
咁多款海鮮最鐘意呢味
椒鹽鮑魚!
平時食開清蒸,今次椒鹽好香口又入味
鮑魚煮得剛好,又唔靭,
大大隻又鮮味好好食!!
  • 椒鹽鮑魚
2016-12-30 1018 浏览
Delicious Cantonese food, but I dont know about seafood. Hope for next time. The waiter was watching horse race. It seemed that he didnot win. Sorry for him.
2016-12-27
2014-10-02 2688 浏览
是日半家庭聚會,一桌17人特意食海鮮。早上特地去尖沙咀訂了批發海鮮,帶入西貢給店家煮。先來店家出品 - 椒鹽炸豆腐有點辣,剛炸好就端上來沒有變軟出水。批發新鮮鮑魚 - 不會煮得過熟脆身,每隻都能吸收汁液。店家出品 - 油炒青菜,雖然菜心爽口清甜,但加太多油整體感覺很膩。批發 "聖旨"到 - 大家都說又脆易咬,不過我就是咬不開。只食到汁醬味道微辣開胃。批發大海班 - 最讚!!!! 有好食材也要好師傅!!想夾起已經不易,加用鐵匙助力,魚肉還是滑到掉回碟上,有夠誇張。食一口都要夾很久才成功!!! 正!!!批發肉蟹 - 店家為我們用最普通的薑蔥煮法,亦最能保持蟹肉鮮味。批發大頭蝦 - 店家用椒鹽方式將蝦腳蝦殼都炸脆,不會把肉煮得"鞋"口變"梅",絕對可以整隻放進口。加上體型不小又多肉,所以十分充實。店家出品 - 鹽焗雞有點太咸但滑身,就算我只食胸肉都表現出師傅的技術廚藝。店家每道菜都煮得剛好,不會將我們新鮮的食材給糟蹋。批發買海鮮要一千六左右,店家煮每一道菜再收80元,一行17人結帳才2千多。讚吧!!!
是日半家庭聚會,一桌17人特意食海鮮。
早上特地去尖沙咀訂了批發海鮮,帶入西貢給店家煮。

炸豆腐
批發新鮮鮑魚 - 不會煮得過熟脆身,每隻都能吸收汁液。
鮮鮑魚
青菜
聖旨到
批發大海班 - 最讚!!!! 有好食材也要好師傅!!
食一口都要夾很久才成功!!! 正!!!
清蒸海班
肉蟹
加上體型不小又多肉,所以十分充實。
椒鹽大頭蝦
鹽焗滑雞
店家每道菜都煮得剛好,不會將我們新鮮的食材給糟蹋。
2014-10-02
2014-09-05 1611 浏览
一去到招呼已經好好,雖然我地一大群人好多要求,但係伙計仍然好親切甘回答 好多食物太好味都忘記了影相!蒜蓉粉絲蒸扇貝!好大隻呀!成隻碟甘大!粒肉蒸完都有匙羹甘大!蕃茄薯仔魚湯,鮮味特出,又一贏在材料的菜色。其實好景出色的地方不單是烹調技巧,還有選材。當大家在選急凍貨,飛機貨時,好景捨遠取近,棄易取難,選用本地新鮮貨,贏在起跑線就是如此!椒鹽奇脆豆腐,外脆內軟,說易做難的一樣野,做得很出色,特別係長長的一條,更難控制。龍蝦伊面好好味, 分量又大,我地一圍十幾個人都食唔完, 最正系椒鹽瀨尿蝦,又香又脆,伙計仲好細心幫我地剪開,方便我地一件件直接上手解決。以後黎西貢一定會再黎幫襯!

以後黎西貢一定會再黎幫襯!
2014-08-29
2013-10-07 925 浏览
今次同友人去西貢好景食海鮮, 一早訂左位. 在街市購買完海鮮後, 就交由經理處理.入到店, 裝修好低調, 簡單.  最緊係試野食, -豉油王炒蝦 -->夠火侯, 正, 推介-果皮蒸鮑魚 -->蒸得岩岩好, 好鮮味- 炒蟶子--> 足料, 推介 - 雞 --> 好似係招牌雞, 可以一試 6個人, 除左以上4款, 我們總叫左炸豆腐, 魚, 菜. 甘都係大約300一位, 好抵食.
今次同友人去西貢好景食海鮮, 一早訂左位.

在街市購買完海鮮後, 就交由經理處理.
入到店, 裝修好低調, 簡單.
最緊係試野食,

-豉油王炒蝦 -->夠火侯, 正, 推介
豉油王炒蝦
-果皮蒸鮑魚 -->蒸得岩岩好, 好鮮味
- 炒蟶子--> 足料, 推介
- 雞 --> 好似係招牌雞, 可以一試
2013-10-06
用餐优惠
試食活動
豉油王炒蝦
2013-09-02 1139 浏览
同事fairwell, 想又好食, 又平食海鮮, 於是試試新方法, 在大埔街市買海鮮(因為出名平同多海漁),西貢街市得兩檔,所以入大埔買, 再入好景比他加工. 在街市買了象拔蚌仔, 貴妃蚌, 波士頓龍蝦, 海中蝦, 瀨尿蝦, 膏蟹, 最後再買了海西星斑, 聖子王. 海鮮全數才二千一. 然後到好景煮, 送了個油鹽水雞腳, 再加多個椒鹽豆付.避風塘炒蟹, 原來用膏蟹整係好好食.上湯龍蝦加伊面底, 呢個唔錯, 不過始終無澳龍咁好食, 但係平一半以上......, 都係買返波士頓龍蝦.粉絲蒸貴妃蚌同象拔蚌仔, 個貴妃蚌好好食.椒鹽有膏賴尿蝦, 雖然細隻, 但隻隻有膏, 真係幾好食.鼓油王海中蝦, 呢個最正, 蝦脆鼓油又香.鼓椒聖子王呢個...., 我想返海鮮檔找悔氣, 呢個唔知係放係車度耐(其實係2-3個鐘), 定係買既時候已經死o左, 居然有點臭, 最後無食.蒸海西星呢個蒸到剛剛好.足知油水連酒水1800, 15個人, 3900元除15個人, 260元一個人, 係西貢食, 真係飽到行唔到.

避風塘炒蟹,
原來用膏蟹整係好好食.

上湯龍蝦加伊面底,

粉絲蒸貴妃蚌同象拔蚌仔,
個貴妃蚌好好食.

椒鹽有膏賴尿蝦,
雖然細隻, 但隻隻有膏, 真係幾好食.

鼓油王海中蝦,
呢個最正, 蝦脆鼓油又香.

鼓椒聖子王

蒸海西星
呢個蒸到剛剛好.

题外话/补充资料: 下次去大埔買, 都係帶定個手提冰範同雪種先.
2013-08-30
2013-08-15 857 浏览
一行4人開開心心西貢食海鮮, 事前都做足資料搜集, 知道這間好景都大獲好評, 首先我不得不承認這店的確很受歡迎, 但似乎祗有熟客適用 事緣當天6時到達, 店方已準備好早前預定的4人枱, 之後到街市買海鮮, 蘇鼠班 $170, 花甲 $32, 大肉蟹 $120, 花螺半斤 $48, 當在買大肉蟹時特別留意兩隻蟹”鉗” 都是非常大隻的, 可媲美避風塘炒蟹的印尼及越南蟹, 因本人特別喜歡吃蟹”鉗” 所以特別留意, 4樣海鮮共$370不算太貴, 回好景再另點炸豆腐, 炒飯, 及炒菜, 當薑葱大肉蟹上枱時第一个感覺是為什麽這麼少的呢? 第一時間夾隻蟹”鉗”先, 一看之下嘩D蟹”鉗”肉宿晒水嘅, D肉梅嘅?  睇埋另外果隻”鉗”, 再要嘩一聲,點解兩隻降鴛鴦嘅?重要係一大一細得好緊要, 即時詢問老闆, 佢話唔會同人地果D一齊整, 又話厨房無海鮮, 但我問點解一大一細同D肉”梅” 時就支晤以對, (早知影張相), 到條魚上枱, 唔知係咪心理作用, 好似唔同左樣, 一食之下, 完全係蒸到過哂龍, 青班都不如, 最後埋單半斤花螺計左一斤錢, $22支啤酒收左我$25支, $370海鮮加埋佢3碟野埋單成千
事緣當天6時到達, 店方已準備好早前預定的4人枱, 之後到街市買海鮮, 蘇鼠班 $170, 花甲 $32, 大肉蟹 $120, 花螺半斤 $48, 當在買大肉蟹時特別留意兩隻蟹”鉗” 都是非常大隻的, 可媲美避風塘炒蟹的印尼及越南蟹, 因本人特別喜歡吃蟹”鉗” 所以特別留意, 4樣海鮮共$370不算太貴, 回好景再另點炸豆腐, 炒飯, 及炒菜, 當薑葱大肉蟹上枱時第一个感覺是為什麽這麼少的呢? 第一時間夾隻蟹”鉗”先, 一看之下嘩D蟹”鉗”肉宿晒水嘅, D肉梅嘅?  睇埋另外果隻”鉗”, 再要嘩一聲,點解兩隻降鴛鴦嘅?重要係一大一細得好緊要, 即時詢問老闆, 佢話唔會同人地果D一齊整, 又話厨房無海鮮, 但我問點解一大一細同D肉”梅” 時就支晤以對, (早知影張相), 到條魚上枱, 唔知係咪心理作用, 好似唔同左樣, 一食之下, 完全係蒸到過哂龍, 青班都不如, 最後埋單半斤花螺計左一斤錢, $22支啤酒收左我$25支, $370海鮮加埋佢3碟野埋單成千銀, 炒飯, 豆腐, 炒菜3碟野同一價錢, 重要唔比我地碌咭
如幫襯此店, 我強烈建議:
1 幫襯這店時先替自己所買的海鮮影相, 又或者做記號(估唔到今時今日重有人出偷龍轉鳳) 喱招
2 買海鮮後即場付錢給海鮮檔, 自攜到店, 避免計錯數或調包(唔知係海觧檔定好景調)
3 埋單時一定要Check單
講真間野所有野味道一般, 如果同其他海鮮街裡面冇裝修的相比可說是偏貴, 此店已加進我的Blacklist名單內了, 有人請都不會選擇此店
真係Sorry此店的首篇負面食評又一次由我篇寫
题外话/补充资料: 對於蟹"鉗"一大一細我懷疑可能廚房一次過炒數位客人的份量而調轉, 希望不是有心調換吧 !
2013-08-04
2013-03-28 618 浏览
昨天兩口子決定好好吃頓遊閒晚飯,想到平日西貢應是不錯的選擇。來過好景多次,招呼仍是一樣的親切,老細親自帶我們到旁邊街市內的海鮮檔,選擇雖沒有海旁"大路"海鮮店大魚缸林林總總的多,但基本想吃的也有齊,我們點了差不多2斤重的本地龍蝦 (薑蔥+生麵底),海中蝦(白灼)及約12両的杉斑(清蒸)。兩個人吃得飽得動不了,埋單才$940,真不錯!!!少少美中不足的是原本想有啖湯飲,點來的香茜皮蛋魚頭湯可口是可口,但卻"師傅"十足,事後可樂加生果才能解救!

2013-03-27
2012-12-02 627 浏览
與好友們於下午到過塔門後,晚上便到西貢吃海鮮,由於當天是公眾假期,西貢的海鮮店都訂滿了,於是友人訂了一間西貢低調的海鮮店-好景。友人已預先根據預算點了餐,是豐富的,海鮮餐呢。由於已是兩個月前的事,記憶也有點模糊了,就來寫一篇精簡的吃後感吧 (包括大部分的菜色)。先來的是白灼海蝦: 海蝦大隻爽口,肉質紮實,但鮮紅色的蝦膏還是第一次見呢。蒜蓉粉絲蒸扇貝: 蒜蓉, 粉絲, 扇貝是一個我很喜歡的配搭,扇貝味道自然鮮甜, 粉絲充分吸收了扇貝的鮮味, 加入大量蒜蓉,滿是蒜蓉香, 另灑上了一點蔥花。椒鹽鮮魷: 是香口的一道, 但是預先製成的, 不夠熱, 粉漿稍為糊口。椒鹽豆腐: 雖然是一般的豆腐,卻是處理十分出色的一道。椒鹽豆腐外圍是非常非常薄的一層鹹香的脆皮,輕附於豆腐的表面,品嚐脆皮的時候,可聽到輕輕的咔一聲。豆腐呈白色,但滑身得有如玉子豆腐,與外圍成強烈的對比,好吃而特別得令人難忘。清蒸海斑: 這是稍有驚喜的一道, 海斑是中等大小的, 略帶鮮味, 大的海斑反而肉質紮賓, 但欠缺鮮甜感。精華是於伴魚的醬油中, 魚汁加上醬油, 不失為伴飯良伴。咕嚕肉: 反之, 這是稍為令人失望的一道, 咕嚕肉的
咕嚕肉: 反之, 這是稍為令人失望的一道, 咕嚕肉的脆皮較為硬身, 不太感受到應有的香口, 但酸甜的醬汁很開胃。
上湯菜心: 吃中餐,清菜還是少不了的, 菜心算是很大的一棵, 但難得的是菜心頭不硬, 反是爽身的, 配上絲絲的元貝, 簡單好吃。
消費: $130

2012-10-01
  • 白灼海蝦
  • 椒鹽豆腐
2012-03-24 395 浏览
由於mama話想食海鮮餐,於是就去左朋友介紹呢間一去到就立即去附近街市買海鮮拎去間飯店俾佢地煮瀨尿蝦同個大蝦都好新鮮~好好食個蟹同扇貝就一般個蜆有d spicy,但食食下有沙,所以麻麻地海鮮買左$6xx, 人工費就每碟$70~都算係咁喇~最緊要都係成家食得開心

由於mama話想食海鮮餐,於是就去左朋友介紹呢間
一去到就立即去附近街市買海鮮拎去間飯店俾佢地煮
瀨尿蝦同個大蝦都好新鮮~好好食
個蟹同扇貝就一般
個蜆有d spicy,但食食下有沙,所以麻麻地

海鮮買左$6xx, 人工費就每碟$70~
都算係咁喇~
最緊要都係成家食得開心

2012-03-24
庆祝纪念
生日
2011-12-02 350 浏览
一家人好久沒吃海鮮囉 所以這次祖母生日我們就去吃一頓豐富的海鮮啦XD因為叔父認識朋友是做海鮮的 所以他先幫我們買好了我們只要先想想要吃什麼 就可以吃得到便宜美味的到了酒家 雖然是一間小小的店 沒什麼人 也不大但一家人一起吃飯 一起慶祝才是最重要的=]而且有時候呢 不起眼的小酒家 做的菜會更好吃呢!!!酒家先幫我們上了一道前菜《沙薑雞腳》沙薑味散出來的香味 好棒喔 熱騰騰的 很入味耶!!白灼海蝦:: 一大盆我最愛的蝦子來囉 最愛白灼蝦了新鮮的蝦子 不下調味 白灼最鮮甜了>3< love it豉椒炒蟶子王:: 端上桌子的一剎那 我們嚇到了看到了一堆一條條的東西堆成小山 還以為是什麼呢原來是肥美到不行的蟶子王 超多的 爽甜!! 超香的~~~蒜容粉絲蒸扇貝:: 扇貝最適合就是簡單的用蒜容粉絲蒸蒜容的香味把扇貝的鮮甜都帶出來了 好棒的味道粉絲把蒜香跟扇貝的鮮咪都吸收進去了 精華所在呢XP上湯龍蝦伊麵:: 大隻大隻的龍蝦切成了一塊塊的放在伊麵上 龍蝦的鮮味溶合到湯汁裡 再被伊麵吸收了上湯的煮法 絕對不會敗給 芝士焗龍蝦呢 =]清蒸海斑:: 海斑是最好吃的魚XD 因為他有一種獨特是鮮
一家人好久沒吃海鮮囉 所以這次祖母生日
我們就去吃一頓豐富的海鮮啦XD

因為叔父認識朋友是做海鮮的 所以他先幫我們買好了
我們只要先想想要吃什麼 就可以吃得到便宜美味的

到了酒家 雖然是一間小小的店 沒什麼人 也不大
但一家人一起吃飯 一起慶祝才是最重要的=]
而且有時候呢 不起眼的小酒家 做的菜會更好吃呢!!!

酒家先幫我們上了一道前菜《沙薑雞腳》
沙薑味散出來的香味 好棒喔 熱騰騰的 很入味耶!!
沙薑雞腳
白灼海蝦:: 一大盆我最愛的蝦子來囉 最愛白灼蝦了
新鮮的蝦子 不下調味 白灼最鮮甜了>3< love it
白灼海蝦
豉椒炒蟶子王:: 端上桌子的一剎那 我們嚇到了
看到了一堆一條條的東西堆成小山 還以為是什麼呢
原來是肥美到不行的蟶子王 超多的 爽甜!! 超香的~~~
豉椒炒蟶子王
放在伊麵上 龍蝦的鮮味溶合到湯汁裡 再被伊麵吸收了
上湯的煮法 絕對不會敗給 芝士焗龍蝦呢 =]
上湯龍蝦伊麵
清蒸海斑:: 海斑是最好吃的魚XD 因為他有一種獨特是鮮味
最簡單的用蔥蒸出來的魚 是最鮮甜最好吃的 肉好嫩喔!!
清蒸海斑
炸子雞:: 雞皮炸得脆脆的 肉汁都還在雞肉裡
不會過咸 肉還是嫩的 而且有好濃的雞肉香味喔 不像是冷鮮雞
炸子雞
壽包:: 祖母生辰, 壽包當然不能少啦 每顆都好大一個呀!! 不太甜~ 不錯!!
壽包
清蒸海斑
炸子雞
壽包
2010-04-07 359 浏览
4月5日星期一同埋屋企人黎到西貢,梗係要去食下海鮮啦~因為復活節關係,西貢海傍大部分食海鮮的地方都滿座,所以今次咪試下新野。 豉椒炒花甲花甲肥大肉厚, 豉椒香口野味, 辣度適中, 水準之作 !鹽焗雞味道適中蒜蓉粉絲蒸元具應該將蒜蓉與粉絲先混合才蒸, 失敗之作煎藕餅太多油及散開芙蓉蛋用中蝦 料新鮮 水準之作酥炸砵酒蠔利用筒蠔炸到外趣內滑, 食落口中傳來陣陣鮮味, 但唔夠入味 , 不過唔鮮清蒸老虎斑火喉剛剛好, 肉質好滑, 配合薑蔥豉油, 水準之作面鼓生菜配合出奇地好今晚餐飯真係食得好飽 , 雖然菜式水準一般, 不過價錢就大眾化 ,大件夾低食 埋單 1,000 , 每人140元
4月5日星期一同埋屋企人黎到西貢,梗係要去食下海鮮啦~
因為復活節關係,西貢海傍大部分食海鮮的地方都滿座,
所以今次咪試下新野。

豉椒炒花甲
花甲肥大肉厚, 豉椒香口野味, 辣度適中, 水準之作 !
味道適中
蒜蓉粉絲蒸元具
應該將蒜蓉與粉絲先混合才蒸, 失敗之作
煎藕餅
太多油及散開
芙蓉蛋
用中蝦 料新鮮 水準之作

清蒸老虎斑
火喉剛剛好, 肉質好滑, 配合薑蔥豉油, 水準之作
配合出奇地好
大件夾低食
埋單 1,000 , 每人140元
蒜蓉粉絲蒸元具
煎藕餅 + 芙蓉蛋
2010-04-05
2009-09-02 257 浏览
好耐都無去西貢, 所以約齊屋企人去嘆返餐海鮮, 其實都無話特定去開邊間飯店, 所以係小巴站落車後行左一圈睇下邊間好, 今次我比一間叫做『好景海鮮飯店』所吸引, 因為門口寫住(Corner Café), 覺得好攪笑又好奇, 所以想去幫嚫下。豉椒炒花甲花甲肥大肉厚, 豉椒香口野味, 辣度適中, 水準之作 !酥炸砵酒蠔利用筒蠔炸到外趣內滑, 食落口中傳來陣陣鮮味, 真係有一種好creamy既感覺, 正呀!黃金蝦黃金蝦我食過好多, 未食過咁重料的, 咸蛋超多, D蝦又大又新鮮, 用來送啤酒一流 ! 清蒸老虎斑老虎斑非常新鮮, 最重要梗係火喉剛剛好, 肉質好滑, 配合薑蔥豉油, 真是美味無窮 !避風塘炒蟹用料新鮮又大隻, 蒜頭嘅香味溶入蟹中, 食落去啖啖肉, 必叫菜式 !鵝掌扣大鮑魚鮑魚非常入味, 鵝掌炆到入口即溶, 真是師傅的招牌菜 !今晚餐飯真係食得好飽好滿足, 菜式水準又到家, 最重要就係價錢平民化, 真係大件夾低食 !

豉椒炒花甲
花甲肥大肉厚, 豉椒香口野味, 辣度適中, 水準之作 !

鵝掌扣大鮑魚
鮑魚非常入味, 鵝掌炆到入口即溶, 真是師傅的招牌菜 !

2009-08-28
$187.50 (晚餐)
2009-08-30 192 浏览
小妹雖然係西貢讀書讀左成7年 但今次係第一次係西貢食Seafood!一行5人 我地選擇去呢間新開無耐的好景!!地方乾淨 而且又唔會太逼 好過大熱天時係條街食!!我地幾個女仔食得唔多野 所以叫左5碟 and 2個飯風沙蟹 (呢個聽老闆個太子女話係秘製的 哈 都幾辣...不過好野味!!食得辣既朋友不妨一試)椒鹽豆腐x2 (呎個係推介好好味 皮脆豆腐滑~yummy!!食唔停口...所以我地係叫左2碟..哈哈)脆皮雞 (唔係好記得呢隻雞叫咩名~皮脆脆的 我的朋友們好喜歡這個雞!!還有一個汁可以點 唔點汁就食到雞既鮮味 點左又變左另一個感覺)清蒸石斑 (蒸得剛剛好 好滑..好鮮味!!)有機會要再試下其他野食先得!!!黎西貢食海鮮又一新選擇!!

一行5人 我地選擇去呢間新開無耐的好景!!

地方乾淨 而且又唔會太逼 好過大熱天時係條街食!!

我地幾個女仔食得唔多野 所以叫左5碟 and 2個飯

椒鹽豆腐x2 (呎個係推介

清蒸石斑 (蒸得剛剛好 好滑..好鮮味!!)

有機會要再試下其他野食先得!!!
黎西貢食海鮮又一新選擇!!

椒鹽豆腐 good!!
呢個就係隻脆皮雞
風沙蟹(辣辣的)
2009-08-29
椒鹽豆腐 good!!
呢個就係隻脆皮雞
風沙蟹(辣辣的)
  • 椒鹽豆腐
  • 清蒸石斑