2021-06-20 95 浏览
在九龍灣享樂買完麵包,上了樓上逛逛。碰見一間曾經TV 有介紹過嘅養生湯水店,今日既然行到攰攰哋,咁不如坐低涼下冷氣,飲啖湯補一補。佢哋主打冇味精,冇雞粉,剛剛開業一個月。椰子雪耳響螺烏雞湯 $60雞湯底,有幾片椰子及響螺片,一隻烏雞腳,仲有少少雪耳,可惜冇咩椰子味,少少過咸,但飲完感覺舒服及確實有點黏口,應該係真材實料冇味精。門口有個凍飲櫃有雪菊茶,豆漿及羅漢果夏枯草茶。買咗支雪菊,好有菊花味,但沒有甜味,解渴。,店內仲有台灣製造的茶面膜。地方乾淨,舒服寬躺,款式選擇不多,要好D生意,老闆要再想想辦法啦。

佢哋主打冇味精,冇雞粉,剛剛開業一個月。

椰子雪耳響螺烏雞湯 $60

門口有個凍飲櫃
有雪菊茶,豆漿及羅漢果夏枯草茶。

買咗支雪菊,好有菊花味,但沒有甜味,解渴。

店內仲有台灣製造的茶面膜。

2021-06-20
下午茶
養生都可以好味,雞湯滋補變更美👀作為都市人,一日三餐都係外面解決,又酸辣米線又炸雞又咖哩,有時去廁所都有問題😅,所以今次就決定食得健康養生少少🤪。呢間餐廳,重點推介一定係湯品,好少餐廳真係咁足料去煲湯(仲要咁既價錢),一定要飲湯🙌!飲湯🙌!飲湯🙌!椰子雪耳響螺烏雞湯🐔蒸雞黎講,用到足絲雞,營養價值值就更高更補✌️!烏雞嘅豐富營養,加埋一大塊塊嘅螺肉👀,足料去煲,好難得係香港餐廳飲到「真‧湯」,而唔似茶餐廳嘅「味精例湯」,飲到雞湯味道又唔會死咸,加埋其他補身食材,真係岩哂「缺湯水」嘅打工仔👦。淮山蓮藕配宮廷養生鴨🦆見到個樣覺得好家常菜,老闆有為我地介紹,原來鴨肉🦆係肉類中相對較多維他命,蛋白質,有修補皮膚肌肉等功效👱‍♀️,所以宮廷亦選用鴨作為皇帝食材之一。呢道菜式就加埋淮山、蓮藕等等配搭,達到去水、健脾胃嘅功效👅。味道方面,食落去就知無味道,加上蒸煮方式,唔會過份油膩,保留到鴨肉本身嘅味道,肉質結實,配合埋其他食材,清淡中還原返食材味道,有少少諗起媽咪既家常菜🧓。蟲草花雞髀菇蒸烏雞🍗蟲草花營養價值高,味道香,可以提高免役力🧐;而食雞最驚就係熟過頭,變到雞胸肉咁「鞋」,但呢道蒸雞反而肉質滑溜
養生都可以好味,雞湯滋補變更美👀

椰子雪耳響螺烏雞湯🐔

蟲草花雞髀菇蒸烏雞🍗

蟲草花營養價值高,味道香,可以提高免役力🧐;而食雞最驚就係熟過頭,變到雞胸肉咁「鞋」,但呢道蒸雞反而肉質滑溜又腍,有雞肉鮮味,有驚喜!加埋切絲嘅雞髀菇鎖住返肉汁,送飯一流!(食到一半先記得影相🤣 🤣)
蟲草花雞髀菇蒸烏雞🍗
题外话/补充资料: 食完之後第日朝早,可能因為食得有營養又清淡,去廁所就十分暢快👹 👹 👹,之後都會過黎再試其他菜式!
2021-06-18
2021-06-18 74 浏览
九龍灣新開左一間健康養生嘅餐廳環境設計簡約精緻 明亮寬闊坐得舒服佢哋仲有自家中草藥出品嘅Mask🌿成分天然 皮膚更易吸收💗依家嘅人越嚟越講求養生健康 呢度就啱晒啦淮山蓮藕配宮廷養生鴨淮山同蓮藕都好粉香😝鴨肉入口有嚼勁成道菜嘅食療功效強 感覺健康養生蘿蔔炆牛腩 牛腩用咗牛坑腩 油脂分布均勻牛肉味濃香 口感唔會太淋或太韌 調味都啱啱好😚佢哋嘅自家燉湯好好飲 而且好有料道🤣飲完碗牛大力土茯苓粉葛袪濕湯 去咗好多水xd蟲草花栗子南瓜雞腳湯 健脾開胃 有助舒緩鼻敏感欣賞佢哋嘅湯品 真係飲得出無味精 而且唔油膩!

九龍灣新開左一間健康養生嘅餐廳

牛肉味濃香 口感唔會太淋或太韌 調味都啱啱好😚
佢哋嘅自家燉湯好好飲 而且好有料道🤣

飲完碗牛大力土茯苓粉葛袪濕湯 去咗好多水xd

蟲草花栗子南瓜雞腳湯 健脾開胃 有助舒緩鼻敏感
欣賞佢哋嘅湯品 真係飲得出無味精 而且唔油膩!
2021-06-18 299 浏览
👍真材實料 ,無雞粉 ,無味精 最近天氣潮濕又落住毛毛雨🌧九龍灣常悅道Eastmark 一樓,有間5月尾先開張的 #妙語牽,主打藥膳湯水,無雞粉無味精的料理,要去調理養生一下。 地方光猛整潔,裝修綠白色為主,感覺寧靜清雅, 鬧市中找到一片寧靜, 望出窗外街景, 心身都得到放鬆。☺ 門口下單就可以安坐座位等店員送餐喇 套餐加20蚊仲可要埋藥膳湯水, 咁優惠點能錯過呀。我就揀左🐟天麻川芎白芷魚頭湯:打開蓋子, 獨有的香氣濃濃散開。非常足料。行氣活血,去頭風,降血壓,加強心肺功能,今晚一定可以好好入眠💤 淮山蓮藕配宮廷養生鴨($58)夏天係食鴨的季節,鴨肉可以生津血,補五臟。有助清肺養胃補腎,鴨肉脂肪不算多,蛋白質、維他命B及E卻較其他肉類為高🍖有效促進新陳代謝抗衰老💃且肉質相對鮮嫩,容易消化吸收。 份量1點都不少,調味亦不錯淮山入口甘甜, 蓮藕爽口。配埋個靚仔白飯。食到停不了😋😋😋😋 ======我仲人肉速遞左碗 🐔椰子雪耳響螺烏雞湯返屋企 比老公補補佢。足料清甜又滋潤。包佢話正抖呀🤤🤤🤤 而我都要對自己再好d😁飲完滋潤湯水都入手埋漢方 #白茶 同 #紅茶 草本面膜實行由內靚到外✌妙語牽
👍真材實料 ,無雞粉 ,無味精
最近天氣潮濕又落住毛毛雨🌧

門口下單就可以安坐座位等店員送餐喇

套餐加20蚊仲可要埋藥膳湯水,
宮廷鴨客飯配魚頭湯

天麻川芎白芷魚頭湯

咁優惠點能錯過呀。我就揀左
🐟天麻川芎白芷魚頭湯:
打開蓋子, 獨有的香氣濃濃散開。
非常足料。

淮山蓮藕配宮廷養生鴨

淮山蓮藕配宮廷養生鴨($58)

份量1點都不少,調味亦不錯
淮山入口甘甜, 蓮藕爽口。
配埋個靚仔白飯。食到停不了😋😋😋😋

======
我仲人肉速遞左碗 🐔椰子雪耳響螺烏雞湯
返屋企 比老公補補佢。足料清甜又滋潤。包佢話正抖呀🤤🤤🤤

而我都要對自己再好d😁

2021-06-16
宮廷鴨客飯配魚頭湯
天麻川芎白芷魚頭湯
2021-06-16 97 浏览
早排去開九龍灣行街,晚飯時間周圍都要排隊,帶住偽韓仔又唔係樣樣都食得架嘛!我地去左新開既妙語牽 ,佢係主打藥膳湯品,真係岩晒偽韓仔既河車,佢勁鍾意飲湯架!佢地既湯同飯都冇加味精,唔會食完好口渴,我都勁放心比呀仔飲!味道唔會因為咁樣而淡而冇味,好鮮甜,係家的感覺😍我地叫左兩個餐,分別係淮山蓮藕配宮廷養生鴨+天麻川弓白芷魚頭湯,同埋瑤柱蛋白炒飯+椰子雪耳響螺烏雞湯 !我就比較喜歡個炒飯,粒粒分明,仲好多瑤柱🤤湯就兩個都好好飲,呀仔自己都飲大半碗👍🏻同場加映,店入面仲有台灣製既茶系列面膜,我初時以為係茶包黎😅

2021-06-13