紫薯 蕃薯 雞蛋仔🤩正中我下懷的口味粒粒都填滿紫薯和蕃薯好足料~是秋冬限定口味🍂不得不說這個吃完超飽澱粉控表示好滿足啊🤰🏻.而黃金雞蛋仔是咸蛋黃口味相對油膩一點不過雞蛋仔配上咸香別有一番風味適量服用啊🤣.套餐加配 :宇治抹茶牛乳 少甜版🍵原本對飲料零期望 但有小驚喜抹茶比想像中濃味 少甜版甜度很滿意❤️.雖然要等15分鐘不過即叫即制還先吹涼一下令雞蛋仔脆口一點等候一下還是值得的PS: 黃金那個比較脆 紫薯那個沒那麼脆
紫薯 蕃薯 雞蛋仔🤩
正中我下懷的口味
粒粒都填滿紫薯和蕃薯好足料~
是秋冬限定口味🍂
還先吹涼一下令雞蛋仔脆口一點
等候一下還是值得的
PS: 黃金那個比較脆 紫薯那個沒那麼脆
2019-10-23 69 浏览
香港與澳門,一直是唇齒相依的地方,曾經受不同國家的殖民統治,令兩個只隔一小時船程的城市,各有各特色。兩地美食多如繁星,說到香港的代表作,雞蛋仔必不可少,外脆內軟的獨特口感,更一度風靡全球。澳門的葡式料理,亦是大家公認的美食,其中大眾對馬介休絕對不會陌生。很難想像雞蛋仔與馬介休會連在一起,但現實是兩大港澳食肆,媽咪雞蛋仔與木偶餐廳破天荒合作,推出馬介休口味的雞蛋仔。作為媽咪雞蛋仔的忠實擁躉,什麼口味也嘗試過,抱著人一世物一世的心態,叫了一個木偶馬介休雞蛋仔($32)一嚐。從外觀看,雞蛋仔與原味並無分別。口味簡單來說就是鹹魚味,可是味道又比想像中獨特,不會死鹹,卻又挺為惹味。最有趣的是有些雞蛋仔中帶有魚絲,令雞蛋仔更富口感。除了crossover的新口味,秋天亦迎來了紫薯番薯雞蛋仔($32)。粒粒紫薯與番薯粒顏色鮮豔,口感軟綿,吃過後非常飽足。

2019-10-21 63 浏览
紅磡黃埔嘅媽咪雞蛋仔不嬲都多人排隊,今日經過見到好多新出嘅口味,可能我好耐都冇嚟幫襯過,於是就同朋友揀晒啲新出嘅口味同嘢飲。我哋叫咗兩款雞蛋仔同兩杯野飲。順帶一提如果你叫雞蛋仔加一杯嘢飲係會變成套餐價,嘢飲會減$4😉😉伯爵茶朱古力雞蛋仔$30伯爵茶不嬲都好味㗎啦,用嚟整食物嘅話,係一個好好嘅食材!淡淡的伯爵茶香味配合埋嘅朱古力,食到我個心都溶化埋🤣我用咗誇張法啊哈哈哈😄如果你有食開粒粒雞蛋仔嘅話你就知佢啲朱古力係好食同足料!紫薯番薯雞蛋仔$32呢個係冬季限定又返嚟啦,上年食完之後今年都對個味道念念不忘,好開心終於都可以食番!紫薯同番薯簡直係最佳嘅配搭,喺個雞蛋仔入面嘅料好足!香甜紫薯牛乳$30呢杯嘢飲嘅口味幾清新,有我鍾意嘅紫薯同牛乳,牛乳嘅味道都幾香濃同滑。係一個唔錯嘅選擇,呢一杯嘢飲都係期間限定嚟㗎 !益力多沙冰$25一日一支益力多,醫生遠離我🤣🤣屋企都有好多益力多,做埋沙冰仲正啦哈哈!

伯爵茶朱古力雞蛋仔$30

紫薯番薯雞蛋仔$32

香甜紫薯牛乳$30

益力多沙冰$25
2019-10-17 50 浏览
身為雞蛋仔迷既我係絕對唔會放過雞蛋仔,中意食鳳凰卷又鍾意食雞蛋仔嘅我就揀咗鳳凰卷雞蛋仔黎試,因為覺得好特別又可以一石二鳥!佢哋既雞蛋仔屬於好厚身,粒粒咬落去都好滿足,不過我覺得可能個雞蛋仔皮整得脆身d就更好!
2019-10-11 70 浏览
同滴friend食完個lunch,發現五系太飽,所以就去左媽咪雞蛋仔度食個雞蛋仔頂頂肚。滴雞蛋仔花樣好多,我地選左個個紫菜肉鬆雞蛋仔,價錢還ok,可以接受,雞蛋仔即叫即整,雞蛋味好香哦!仲脆蔔蔔添,粒粒都有肉鬆,足料,我覺得兩個人share一份已經夠曬飽了,大家可以去試試哩間店哦!
2019-09-20 159 浏览
😋原味雞蛋仔 $2 (原價$18)媽咪雞蛋仔不嬲都好出名,分店越嚟越多,不過比平時嘅雞蛋仔貴,所以都未有機會試,難得2蚊就買到,就即刻試下。因為即叫即整所以要等一陣,雞蛋仔非常之脆,每一粒都充滿蛋漿但又唔會好實,入面好鬆軟。---------💸💸😎慳錢大法😎💸💸原味雞蛋仔$2 期間限定馬介休雞蛋仔$31. Download App 註冊會員2. Search 媽咪雞蛋仔, 揀食雞蛋仔日期(必須係18/10前),再揀近你嘅分店3. 揀【原味雞蛋仔$20】/【馬介休雞蛋仔$32】4. 係支付頁面輸入相關優惠碼【優惠碼:2PANCAKE】5. 選擇$2雞蛋仔優惠券,就會見到支付金額變成$26. 再用信用卡比錢7. 成功付款就會見到QR code,唔需要print出嚟,去到店鋪直接show QR code比店員睇就可以😍。*********優惠碼最後今日(20/9)有效,但可以今日買定先,跟住18/10前食。優惠券數量有限快啲去搶!!!!----------🔎媽咪雞蛋仔🚩尖沙咀加拿分道8-12號嘉芬大廈地下🚩上環文咸東街32號地下🚩銅鑼灣希雲街1-5號禮信大廈地下17號舖🚩紅磡民泰街36號地下
😋原味雞蛋仔 $2 (原價$18)

---------

🚩尖沙咀科學館道14號地舖
🚩觀塘通明街3號地下B號舖
🚩油麻地文明里11-13號地下2號舖

2019-09-18 64 浏览
居然而家先第一次試下媽咪雞蛋仔的味道好啦就嗌下特別啲嘅香蕉朱古力~ 吖~ 又幾好味喎,裏面有啲香蕉蓉,加埋啲朱古力溶溶地落啲雞蛋仔到好豐富的口感,香蕉🍌好香喔好味,下次再食

居然而家先第一次試下媽咪雞蛋仔的味道

好啦就嗌下特別啲嘅香蕉朱古力~
好味,下次再食
2019-08-08 203 浏览
#媽咪雞蛋仔🐣抹茶朱古力雞蛋仔這次嚐了媽咪雞蛋仔是一個不會膩的組合抹茶帶少少苦澀味正好中和了巧克力的甜度若你想吃粒粒巧克力雞蛋仔但又不想有負擔感和罪惡感這是一個不錯的選擇
#媽咪雞蛋仔

若你想吃粒粒巧克力雞蛋仔
但又不想有負擔感和罪惡感
這是一個不錯的選擇
抹茶朱古力雞蛋仔
10 分钟 (外卖自取)
2019-05-07 323 浏览
晚飯過後想吃點甜野便到附近的《媽咪雞蛋仔》買一份同夫君share。可能因為下雨的關係今天不用排隊!😉這裡的價錢比《紅磡雞蛋仔》貴💰,但勝在有很多特色創意雞蛋仔選擇,有咸有甜。之前吃過白芝麻肉鬆雞蛋仔,好香芝麻味,的確不錯。今天嗜甜,所以要了人氣粒粒朱古力🍫雞蛋仔!因為是新鮮製作,所以需要等待5-8分鐘!雞蛋仔外脆內軟,每粒都充滿著半融化的朱古力粒,不會偷工減料!朱古力味香濃,亦不會死甜和漏。⁉️但包子略嫌價錢還是偏貴,而且個人覺得鹹味的更略勝一籌!

⁉️但包子略嫌價錢還是偏貴,而且個人覺得鹹味的更略勝一籌!
外卖自取
2019-04-06 277 浏览
一向都見到依間雞蛋仔鋪好多人排長龍但因為見到價錢都唔平 總是覺得雞蛋仔唔需要買到30幾蚊咁貴 所以一直無試到今日終於忍唔到口買試咗佢個香蕉朱古力雞蛋仔 原來真係好好味 呢個味雖然又要額外加錢但係佢真係同雞蛋仔好夾食落個感覺好似食緊pancake咁好味道 不過30幾蚊實在太貴喇所以我都係唔會再幫襯嚕
一向都見到依間雞蛋仔鋪好多人排長龍

食落個感覺好似食緊pancake咁
好味道 不過30幾蚊實在太貴喇
所以我都係唔會再幫襯嚕
2019-03-30 217 浏览
媽咪雞蛋仔一路以黎都算係保持到水準,而且間唔中會出下新口味,所以頗得我歡心,每隔一陣子點都會黎食下🙈▪️ 伯爵茶雞蛋仔 💲28呢個係兩個月前左右出既伯爵茶味,對我黎講都算新新地咁啦🤣買完之後等緊既時候,有個人企係我後面睇緊買咩味好,佢第一句就話已經試過伯爵茶唔掂,我聽到之後心諗唔係咁慘中伏掛🤪所以出到黎都係抱住中伏既心態去食,依舊係保持到外脆內軟,伯爵茶既佛手柑味好香濃喎,仲會有少少回甘,作為茶控我幾滿意,不過攞到返屋企之後,老豆話得陣茶味好單調,即刻明曬口味呢家嘢真係人人唔同🤤🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 伯爵茶雞蛋仔 💲28

伯爵茶雞蛋仔

🔎 整體評分(7.5/10)
2019-03-17 200 浏览
作為一個甜食控,一直很想試試有邊間雞蛋仔拍得住筲箕灣那間,同事話媽咪既雞蛋仔一直很出名,這次午飯時間路過,不得不一試,好多味既選擇,令人眼花撩亂,掙扎要蛋黃定芝士,最後都揀左芝士,係雙重芝士,盛惠35大元,比筲箕灣那店還貴,就看看有幾好食,店員提示要等十多分鐘,合理,雞蛋仔就應是即叫即做才新鮮,在附近行個圈,有得拎雙重芝士是車打跟巴馬臣,有少少拉絲加濃芝味, 芝士好夠,明顯芝士分量足,並且每粉蛋仔都有芝士,對得住35蚊,咬落不是空心,裡面軟淋淋,正,外表有點油,應該是個工具塗了很多油,食完呢底雞蛋仔,已飽,下次再路過其他分店,會再試其他味

• 芝士雞蛋仔
2019-02-26 281 浏览
想食格仔餅同班戟一定去紅磡雞蛋仔,但係想食雞蛋仔,始終都係會選擇媽咪雞蛋仔。◆𝐒𝐔𝐌𝐌𝐀𝐑𝐘◇要排隊,服務態度麻麻,選擇多,價錢越來越貴,出品唔穩定,運氣好果陣味道好好,外脆內韌超滿足。整體性價比一般。——————————————————————照舊,寫重點推介【鹹味最愛】◆肉鬆白芝麻雞蛋仔◇ HKD29 😍鹹香味十足,肉鬆比例啱啱好,似鳳凰卷嘅味道◆黃金雞蛋仔◇ HKD35 😋半年前$30已經覺得貴,所以淨係食左一次。記憶中鹹蛋味唔算好重,不過作為鹹蛋控,點都要俾個like嘅【甜味推薦】◆抹茶紅豆雞蛋仔◇ HKD34 😍&😐認真,之前$28我會買,依家就...以前食好重綠茶味,又有好多紅豆,微苦回甘,煙煙韌韌,真係好中意。不過加價之後買左兩次都食唔到紅豆,甜味時有時無,失望左啦◆伯爵茶雞蛋仔◇HKD28 😍 新品,亦即上圖,挽回少少分數,今次超水準發揮,真正外脆內軟。極濃伯爵茶味,未到手已經聞到香氣。食落亦是微苦,兩個人分住食就差唔多了。◆紫薯番薯雞蛋仔◇ HKD30 😋澱粉澱粉全部都係澱粉啊~韌度同飽腹感Top 1,不過外表就唔夠脆◆香蕉朱古力雞蛋仔◇ HK

◆𝐒𝐔𝐌𝐌𝐀𝐑𝐘◇

——————————————————————
照舊,寫重點推介

【鹹味最愛】
◆肉鬆白芝麻雞蛋仔◇ HKD29 😍
鹹香味十足,肉鬆比例啱啱好,似鳳凰卷嘅味道

◆黃金雞蛋仔◇ HKD35 😋

【甜味推薦】
◆抹茶紅豆雞蛋仔◇ HKD34 😍&😐

◆伯爵茶雞蛋仔◇HKD28 😍

◆紫薯番薯雞蛋仔◇ HKD30 😋

◆香蕉朱古力雞蛋仔◇ HKD32 😋
個個都推介嘅朱古力雞蛋仔我個人就覺得一般,朱古力磚嘅味道以前整曲奇食到厭左,反而加入香蕉味道更為豐富,口感更軟腍,亦冇咁甜膩。

💁🏻‍♀️可能排隊嘅人太多,出品太唔穩定,一時足料一時呃秤,不過照佢加價速度,再足料我都食唔起了

💁🏻‍♀️今年推出左好多飲品,不過好似都唔覺有太多人試,唔知好唔好飲

💁🏻‍♀️對我來講,食媽咪雞蛋仔係為左過下口癮,冷淡的一買一賣。而食紅磡雞蛋仔我買嘅唔止係味道,仲有一種香港人的情懷
2019-01-22 217 浏览
今日下晝嚟咗黃埔呢頭行街 行到三點三下午茶時間就有啲肚餓喇🤕 為食嘅我突然間好想食雞蛋仔 即刻就記起呢間咁出名嘅舖頭啦🙊之前都食過好多次㗎啦 每次都好多人堆住喺門口 當然今次嚟都唔例外啦😿 雖然真係好多人 但係都無阻我對雞蛋仔嘅熱情❤️ 見到店員密密手做唔停 但係都要等十分鐘左右呀 期待已久 粒粒朱古力雞蛋仔終於到咗我手上啦🤤一食就知水準一啲都冇退步到 依然係外脆內軟😻 朱古力味都幾出 唔會好似有啲舖頭用朱古力粉嚟整 而係真係見到一粒粒嘅朱古力 有雞蛋仔嘅熱力 令啲朱古力融融地 真係非常滿足🐷邊行邊食 都過咗一段時間 雖然雞蛋仔係冇一開始咁熱 但係外層依然咁脆 絕對唔會凍咗就硬晒☺️ 下次下午茶必定首選媽咪雞蛋仔 仲有好多味揀呀

2019-01-22
10 分钟 (外卖自取)
2019-01-14 192 浏览
晚飯前口痕的朋友想吃雞蛋仔,佢話呢間幾出名所以就試下啦🤩蛋控既我揀左🥢黃金味(姐係咸蛋),我覺得有少少貴,成$35一底,定我太耐我食,唔知貴呢?🤔🤔店員有提醒要等候十分鐘,因為即叫即整既🥰先比錢,再拎飛等一拎上手,都的確熱辣辣,聞到蛋香有👍🏻咸蛋味無乜🤔雞蛋仔不太脆,但唔冧既咬開中間有細既咸蛋粒,但唔係每粉都有但食落係有淡既咸蛋味既同我期望既有啲落差,比我想像中既咸蛋味淡😛見到買雞蛋仔,飲品可以減$4但價格偏貴,試一次就夠了
晚飯前口痕的朋友想吃雞蛋仔,佢話呢間幾出名所以就試下啦🤩

蛋控既我揀左

店員有提醒要等候十分鐘,因為即叫即整既🥰
先比錢,再拎飛等

一拎上手,都的確熱辣辣,聞到蛋香有👍🏻
咸蛋味無乜🤔
雞蛋仔不太脆,但唔冧既

咬開中間有細既咸蛋粒,但唔係每粉都有
但食落係有淡既咸蛋味既
但價格偏貴,試一次就夠了
2019-01-13