2024-09-20 645 浏览
#christine開飯日記放假就好想搵間cafe坐下,成日行過彌敦道都會見到大大個「孖啡」嘅招牌☕️今次就去hea下,順便試下佢嘅啡😍依間cafe都幾大間,坐位都好闊落,而且佢有唔同嘅broad game 提供,可以同班朋友仔一齊玩都幾開心架🙈⭐️明太子海蝦意大利粉($136)佢嘅份量呢真係好大碟,即使一個男仔食都一定夠飽。而且明太子嘅份量好足令到個意粉好鮮味。而且海蝦真係好彈牙,係比我想像中新鮮😍⭐️鮮茄芝士焗豬扒飯($114)佢嘅芝士係超級多,每一啖都會食到。而且佢係有炒底👍超級有誠意。而且係豬扒都好腍身👍都幾好味⭐️牛角窩夫伴雪糕(+$42)呢個牛角包窩夫係即叫即整嘅,需要預返15分鐘左右。但係我覺得一定要試吓。因為牛角包本身好脆身而且好香牛油味😍😍加埋雪糕凍冰冰😍好過癮⭐️孖啡(+$4)我就試咗佢哋嘅Home coffee,飲落都好香濃嘅。一啲都唔會偏酸,即使唔加糖都好好飲,偏向nutty 少少,係我中意嘅咖啡味道🍴孖啡 (旺角)📍旺角彌敦道577號高氏大樓4樓
#christine開飯日記

⭐️明太子海蝦意大利粉($136)

⭐️鮮茄芝士焗豬扒飯($114)

⭐️牛角窩夫伴雪糕(+$42)

⭐️孖啡(+$4)

🍴孖啡 (旺角)
📍旺角彌敦道577號高氏大樓4樓
2024-09-18 519 浏览
今日同老公行街行到攰,想搵間cafe食晚餐同坐低傾下計,就黎試下呢間坐低後發現原來有boardgame玩,一班朋友黎都唔錯🍴龍蝦湯聞既時候已經好重龍蝦既香味,飲落真係好濃郁,係真材實料🍴明太子海蝦意大利粉呢個幾驚喜,第一次食明太子意粉,又幾好食喎,明太子中和左忌廉既膩,唔會食到最後好飽濟咁,蝦都彈牙冇雪味,而且用既係開邊蝦,更加乾淨衛生🍴牛肝菌帆立貝野菌意大利飯好濃既牛肝菌味,意大利飯軟硬適中,有三粒帆立貝,都幾大粒👍🏻🍴蒜香雞翼炸到好香脆,入面仲有肉汁,調味剛好,有炸蒜做點綴食落再香d🥤生薑蜜養生人士非常適合,老公話飲完覺得好舒服😌☕️榛子朱古力咖啡有得揀要唔要cream,我唔想咁肥就走cream,飲落都順口,榛子朱古力味唔算濃,不過整體幾好飲📍 孖啡 (旺角)旺角彌敦道577號高氏大樓4樓
坐低後發現原來有boardgame玩,一班朋友黎都唔錯

🍴龍蝦湯
聞既時候已經好重龍蝦既香味,飲落真係好濃郁,係真材實料

🍴明太子海蝦意大利粉

🍴牛肝菌帆立貝野菌意大利飯

🍴蒜香雞翼
炸到好香脆,入面仲有肉汁,調味剛好,有炸蒜做點綴食落再香d

🥤生薑蜜
養生人士非常適合,老公話飲完覺得好舒服😌

☕️榛子朱古力咖啡

📍 孖啡 (旺角)
旺角彌敦道577號高氏大樓4樓
2024-09-16
  • 龍蝦湯
  • 明太子海蝦意大利粉
  • 蒜香雞翼
2024-09-13 584 浏览
喺油麻地行街行到攰攰哋,上網見到呢間Cafe,二話不說就上咗去食個dinner。餐廳環境原來都幾闊落,好適合三五知己,或者一大班朋友聚餐。餐廳門口仲有啲board game可以揀吓一齊玩。佢個Menu就冇咩特別,但係佢個drink menu 就好特別啦!佢哋以塔羅牌嚟命名啲飲品。我睇咗一陣,但係最終都係揀咗我最鍾意嘅士多啤梨乳酪。士多啤梨乳酪話明Cafe,飲品梗係都ok 啦!士多啤梨乳酪幾好味,係我鍾意嘅味道。榛子朱古力呢一個就係我朋友點嘅, cream幾香奶味,最緊要靚仔呀嘛! 牛肝菌帆立貝野菌意大利飯佢哋嘅飯唔會好硬,係我同朋友都鍾意嘅軟度,佢哋啲野菌一啲都唔手軟㗎,好多菇鍾意菇菇菇🍄嘅朋友就一定要揀呢碟意大利飯。啲飯仲吸收咗好多野菌嘅香氣添!軟殼蟹黑松露意大利粉呢一碟我就覺得幾有驚喜,一上碟就聞到黑松露嘅香氣。佢嘅意粉好掛黑松露忌廉汁,而且仲好入味。軟殼蟹都炸得好酥脆。牛角窩夫伴雪糕熱嘅牛角窩夫配凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,凍同熱嘅感覺一齊好鬼正。

我睇咗一陣,但係最終都係揀咗我最鍾意嘅士多啤梨乳酪。

士多啤梨乳酪

榛子朱古力

牛肝菌帆立貝野菌意大利飯

軟殼蟹黑松露意大利粉

牛角窩夫伴雪糕

熱嘅牛角窩夫配凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,凍同熱嘅感覺一齊好鬼正。

2024-09-11 638 浏览
旺角人多車多,今日星期日仲有好多旅客。原本想是旦吃個快餐番屋企hea 下,把心一橫不如搵間靚cafe hea 更好。揀左黎信和斜對面既孖啡,依間cafe 人氣好高同埋聽人講野食good 之餘都好多野玩。65'C溫泉蛋卡邦尼煙肉意大利粉,上菜時已經聞到好香濃既奶香味!醬汁好夠,面頭仲有一片片芝士,一隻好靚既溫泉蛋,打卡一流!而味道亦無令人失望,隻汁有好香濃既忌廉同埋奶味,加上煙肉既咸香,味道剛剛好!好食!意大利粉煮到剛剛好,軟硬適中,而溫泉蛋既加入令到成碟意粉更加香滑,配搭好用心!鮮茄芝士焗豬扒飯,賣相好靚,面頭既汁多到就黎滿瀉!芝士亦都比得毫不手軟,好多!依個汁同平時食開既好唔同,除左有好多鮮茄之外,仲有大量既蘑菇片,層次更加豐富!茄汁嘅味道好濃郁,味道帶有鮮茄既酸,加少少蘑菇既甜,極開胃。而豬扒好大塊,已經切好方便食,夠曬大塊又夠滑,正!飯係炒底非常有誠意!撈埋d 汁吃都係絕配!玩到甘上下當然叫埋佢既甜品,即叫即焗所以要等大概15分鐘左右。依個時間仲可以拿盒board game 玩住等。朱古力心太軟雪糕,OMG!新鮮出爐香到爆!心太軟外脆內軟,火候掌握得好好,入面既朱古力流心好療癒!

朱古力心太軟雪糕,OMG!新鮮出爐香到爆!心太軟外脆內軟,火候掌握得好好,入面既朱古力流心好療癒!好正!味道食食下會覺得比較甜,但係配埋隔離嘅牛奶雪糕就剛剛好。

牛角窩夫伴雪糕,窩夫應該係用牛角包既酥皮壓煮而成,牛角窩夫好酥脆,真係可以吃出薯片既脆感!而佢亦有搭配牛奶味雪糕,依個冰火既配搭好豐富!牛角窩夫熱辣辣又香脆,搭配雪榚冰爽又甜,依個組合係完美嘅甜點享受!

整體黎講孖啡係我近期食過最好味既cafe! 坐得舒服,野食高質,一定再黎!
  • 鮮茄芝士焗豬扒飯
  • 心太軟
  • 鮮茄焗豬扒飯
  • 煙肉卡邦尼長通粉
  • 朱古力心太軟雪糕
  • 卡邦尼煙肉意大利粉
  • 心太軟配雪糕
2024-09-08 561 浏览
同朋友去開旺角,時不時都會去呢間樓上Cafe,環境坐得舒服,驚悶仲可以拎board game一齊玩,係個同朋友吹水聚會好地方。今次我哋叫左幾款嘢食,so far覺得樣樣都唔錯!鮮茄芝士焗豬扒飯 ($114)焗飯香噴噴,茄汁酸酸甜甜,豬扒煎得夠香脆,配埋芝士,真係好滿足!牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 ($138)飯粒粒分明,牛肝菌香味濃郁,帆立貝鮮甜,整體味道好豐富!黑松露薯條 ($54)薯條炸得金黃香脆,黑松露味香濃,令人停唔到口!Oreo 奶昔 ($56)奶昔香濃順滑,Oreo碎粒口感豐富,正!

鮮茄芝士焗豬扒飯 ($114)

牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 ($138)
飯粒粒分明,牛肝菌香味濃郁,帆立貝鮮甜,整體味道好豐富!

黑松露薯條 ($54)
薯條炸得金黃香脆,黑松露味香濃,令人停唔到口!

Oreo 奶昔 ($56)
奶昔香濃順滑,Oreo碎粒口感豐富,正!
2024-09-07 452 浏览
我們點了四碗龍蝦湯,鮮美的味道讓人一試成主顧。接著是一份凱撒沙律,脆口的生菜配上香濃的沙律醬,口感絕佳。隨後,煙三文魚意大利烘包配薯條也令我們驚喜,煙三文魚的鮮味和烘包的香脆完美結合。而牛肝菌帆立貝野菌意大利飯則是另一個亮點,米飯吸收了濃郁的菌香,讓每一口都充滿了深邃的滋味。最後,我們還嘗試了軟殼蟹黑松露意大利粉,蟹肉的鮮甜與黑松露的獨特香氣交融,令人難以忘懷。飲品方面,我們選擇了招牌熱咖啡「熱孖啡」、招牌凍咖啡「凍孖啡」、熱情果綠茶和蜜桃梳打。每款飲品都清新可口,為我們的晚餐增添了不少情趣。

2024-09-07 419 浏览
午餐過後逛街逛累了,在OpenRice上尋找了一會兒有什麼餐廳推薦作休息,這家cafe好像都開業了一段時間,而且又有桌遊提供,可以悠閑放鬆一下。凱撒沙律新鮮爽脆的羅文生菜加上微酸的醬汁,灑上芝士碎和麵包粒,份量都頗大份。小食拼盤洋蔥圈,魷魚圈,雞翼,薯條,沙律,提供沙律醬和茄汁兩款醬汁,小食都即叫即炸,小心盪口。😋牛奶咖啡 朱古力咖啡兩杯飲品都大杯。👀牛奶咖啡奶味偏重,朱古力咖啡不會偏甜 😋心太軟加朱古力雪糕我最愛就是心太軟😋 朱古力軟心香濃幼滑,而且朱古力流心澎湃,一口蛋糕,一口雪糕,大滿足。😋

凱撒沙律

小食拼盤

牛奶咖啡 朱古力咖啡
兩杯飲品都大杯。👀牛奶咖啡奶味偏重,朱古力咖啡不會偏甜 😋

心太軟加朱古力雪糕

2024-09-06 460 浏览
依家想搵個地方hea坐耐少少都有啲困難,出面普遍都好早收鋪,旺角cafe算係相對黎講比較開得耐少少,約fd傾心事通常都會去樓上cafe hea下~以前低消係一杯飲品,依家最起碼要一份主食先得~主食可以加錢配龍蝦湯,湯底濃郁鮮甜,好香,唔錯~黎Cafe坐飲品真係必須!蜜桃紅茶,茶味香濃,蜜桃味清新,清甜解渴!荔枝紅茶,荔枝味香甜,茶味唔會太搶,啱晒女仔飲!主食方面有明太子海蝦意大利粉,明太子醬夠香濃,海蝦爽口彈牙,意粉煮得啱啱好,唔會太淋,配上明太子醬,口感creamy,正!65度溫泉蛋卡邦尼煙肉意大利粉,溫泉蛋流心,配埋濃郁嘅卡邦尼醬,豐富煙肉香口,呢個組合真係絕配!當然唔少得甜品~ 朱古力心太軟雪糕 ,心太軟熱辣辣,流心感十足,配埋凍冰冰嘅雲尼拿雪糕,口感一流,甜而不膩!
以前低消係一杯飲品,依家最起碼要一份主食先得~
龍蝦湯
主食可以加錢配龍蝦湯,湯底濃郁鮮甜,好香,唔錯~
黎Cafe坐飲品真係必須!
蜜桃紅茶,茶味香濃,蜜桃味清新,清甜解渴!
荔枝紅茶,荔枝味香甜,茶味唔會太搶,啱晒女仔飲!
65度溫泉蛋卡邦尼煙肉意大利粉
朱古力心太軟雪糕
當然唔少得甜品
龍蝦湯
65度溫泉蛋卡邦尼煙肉意大利粉
朱古力心太軟雪糕
2024-09-02 426 浏览
📍孖啡 (旺角)旺角彌敦道577號高氏大樓4樓餐廳位於地鐵站附近,高氏大廈裡面,搭𨋢一出就係。環境上枱同枱之間都有空間今日經過呢度就同朋友食兩個lunch set🔻Menu:🔻1. 軟殼蟹黑松露意大利粉✨意大利粉質地彈牙,好掛黑松露忌廉汁,軟殼蟹炸粉略為多,但都算酥脆。☺️🔻2. 香蒜白酒蜆意大利粉✨落足料,有好多白酒蜆,每粒都冇沙!再加上濃濃嘅蒜香味簡直一流。🥰🔻3. 香蕉朱古力咖啡✨我嗌咗少冰少甜,咁樣反而香蕉味更加出🔻4. 薄荷咖啡出面都唔係成日有呢個配搭🔻5. 牛角窩夫伴雪糕(跟餐+$42) ✨雪糕用雲尼拿味,配合香酥嘅牛角窩夫同朱古力醬,正👍🏻總體而言,意粉類係做得出色😁👌🏻
📍孖啡 (旺角)
旺角彌敦道577號高氏大樓4樓

今日經過呢度就同朋友食兩個lunch set
Menu:

1. 軟殼蟹黑松露意大利粉✨

2. 香蒜白酒蜆意大利粉✨

3. 香蕉朱古力咖啡✨

我嗌咗少冰少甜,咁樣反而香蕉味更加出

4. 薄荷咖啡

出面都唔係成日有呢個配搭

5. 牛角窩夫伴雪糕(跟餐+$42) ✨

雪糕用雲尼拿味,配合香酥嘅牛角窩夫同朱古力醬,正👍🏻

總體而言,意粉類係做得出色😁👌🏻
2024-08-31 446 浏览
旺角油麻地一帶有好多樓上Cafe,中學時期真係好鍾意去🤣,但香港愈開愈多唔同食肆,呢啲樓上Cafe真係買少見少🥸,呢次聚會就揀咗其中一間,平日晚市人流真係唔多,環境都比較昏暗🤪,座位尚算闊落😁❣️全日早餐 $132全日早餐食材都相當豐富,有沙律、煙三文魚、茄汁豆、香腸、炒蛋、牛角包同薯餅,味道就正常,冇話特別驚艷🤷🏻‍♀️❣️軟殼蟹黑松露意大利粉 $148黑松露味相當濃,意粉都煮得彈牙🤓,可惜當日嘅軟殼蟹唔係咁新鮮,腥味好重🙅🏻‍♀️❣️牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 $138菌味好濃郁,意大利飯都軟硬適中,但帆立貝就普普通通,冇咩鮮味🥸❣️鮮茄芝士焗豬扒飯 $114呢個新鮮焗起,豬扒都算大塊,芝士味可以再濃啲🤪❣️黑松露醬薯條 $54呢個都推介,粗薯條新鮮炸起,配上黑松露醬,食唔停口😋❣️凍特濃朱古力 +$7❣️凍薄荷朱古力 +$7❣️熱榛子朱古力 +$7❣️熱熱咸柑橘蜜 +$2跟餐可以配$38嘅餐飲,叫一啲特別嘅嘢飲可以補番差價,佢哋嘅嘢飲都整得幾靚,味道冇話有咩特別🫢🏦是次消費總額 $670(人均消費 $168) 🍴須加一服務費👅好味度:7.5(10分滿分)食物味道就一般,但由於當晚係平日冇咩人,所以

❣️全日早餐 $132

❣️軟殼蟹黑松露意大利粉 $148

❣️牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 $138

❣️鮮茄芝士焗豬扒飯 $114
呢個新鮮焗起,豬扒都算大塊,芝士味可以再濃啲🤪

❣️黑松露醬薯條 $54
呢個都推介,粗薯條新鮮炸起,配上黑松露醬,食唔停口😋

❣️凍特濃朱古力 +$7
❣️凍薄荷朱古力 +$7
❣️熱榛子朱古力 +$7
❣️熱熱咸柑橘蜜 +$2

🏦是次消費總額 $670(人均消費 $168)
🍴須加一服務費

👅好味度:7.5(10分滿分)
食物味道就一般,但由於當晚係平日冇咩人,所以都可以用餐多過個半鐘,當Chill吓都唔錯嘅🤣
  • 黑松露薯條
今晚約朋友食飯,最重要可以慢慢坐,揀左位於旺角鬧市的double cafe📍-朋友點左鮮茄芝士焗豬扒飯🍚即叫即焗,唔會出錯😎-我點左全日早餐包括煙三文魚、薯餅、兵加腸、茄汁焗豆、炒蛋、沙律、牛角酥,煙三文魚!🍳最鍾意薯餅脆口,分量夠晒😛-飲品我點左女祭師由玫瑰及士多啤梨梳打調,清新之選🍓朋友點左荔枝紅茶,正常🍹-留意餐廳位於大廈四樓,因大樓只有一部升降機,繁忙時間需要預留額外時間輪候,未算最方便‼️
今晚約朋友食飯,
最重要可以慢慢坐,
揀左位於旺角鬧市的double cafe📍
朋友點左鮮茄芝士焗豬扒飯🍚
即叫即焗,唔會出錯😎
最鍾意薯餅脆口,分量夠晒😛
飲品我點左女祭師由玫瑰及士多啤梨梳打調,
清新之選🍓
朋友點左荔枝紅茶,正常🍹
留意餐廳位於大廈四樓,
因大樓只有一部升降機,
繁忙時間需要預留額外時間輪候,未算最方便‼️
女祭師
荔枝紅茶
2024-07-31
2024-08-24 425 浏览
喺鬧市想搵個位置方便,悠閑嘅地方輕鬆聚會,悠閒傾吓,就嚟呢到。牆上玻璃上都貼咗好多剪影,好夢幻。座位好闊落,空間感好夠,乾淨企圖,仲有好多board game俾客人玩,消磨下時間。主打西式及勁多特飲選擇,各式咖啡、果茶、花茶、奶昔、乳酪、塔羅特飲、咖啡系列朱古力系列、奶昔系列、乳酪系列、特飲、花茶系列、紅/綠茶/梳打系列、水果茶系列,總有幾款啱大家胃口。午餐選擇都幾吸引,鮮茄焗豬扒飯的豬扒挺厚身,配上茄味十足的汁醬,配飯食一流。芝士控不要錯過吞拿魚天使麵。面上面鋪了一層金黃色的芝士,切開芝士,有少許煙慢慢冒。天使麵有好多忌廉汁,充滿奶油香而且每口都能食到好多吞拿魚。 All Day有牛角包、煙三文魚、炒蛋、紐倫堡腸、薯餅、沙律、茄汁豆,非常豐富!牛角包鬆軟,炒蛋嫩滑!沙律用上芝麻醬拌上,酸酸地挺開胃! 這裡出餐非常快,點了一會便有。

這裡出餐非常快,點了一會便有。
2024-08-20 517 浏览
又係我最鍾意食嘅樓上cafe,無限encore😛今次繼續試啲我冇食過嘅餐點!明太子海蝦意大利粉明太子醬濃郁,仲要有成六隻大海蝦,已經好抵食啦🤭All day breakfast 份量好大,炒蛋嫩滑,薯餅食落同M記差唔多🤣牛角包酥脆鬆軟,中間仲有煙三文魚玫瑰花😍賣相100分,又有飽足感,睇得又食得👍🏻薄荷朱古力薄荷味香濃得嚟完全唔會係牙膏味,我唔鍾意薄荷嘅人都可以接受到🤞🏻朱古力咖啡我鍾意飲甜嘅咖啡,朱古力同咖啡嘅比例適中,唔會有一邊搶咗味

明太子海蝦意大利粉
明太子醬濃郁,仲要有成六隻大海蝦,已經好抵食啦🤭

All day breakfast

薄荷朱古力

朱古力咖啡
我鍾意飲甜嘅咖啡,朱古力同咖啡嘅比例適中,唔會有一邊搶咗味

2024-08-12 645 浏览
SET Dinner 1)三文魚烘飽表層微微焦香的麵包夾左幾塊三文魚,營養豐富配上薯條 沙律2)鮮茄焗豬扒飯豬扒肉質鮮嫩,配上香濃芝士焗飯,酸甜的鮮茄汁,形成了層次豐富的口感。飲品方面藍莓乳酪&士多啤梨乳酪都清新爽口,恰好與主菜形成一種清新怡人的搭配。尤其是藍莓乳酪,清新酸甜的滋味。雖然冇得少甜,少冰,但係都係唔會太甜甜品選擇同樣出色心太軟綿密細膩,雪糕清涼爽口,兩者完美融合。餐廳營造左一種輕鬆愉悅既氛圍,適合三五好友聚在一起,暢談閒話家常。提供board game,增添了更多互動和娛樂元素這種結合美食與娛樂的用餐體驗,讓這家餐廳更具特色和吸引力。不僅能滿足食客的味蕾需求,還能從環境和互動等方面,為客人營造出溫馨愉悅的聚會氛圍。
SET Dinner

1)三文魚烘飽

表層微微焦香的麵包
夾左幾塊三文魚,營養豐富

配上薯條 沙律

2)鮮茄焗豬扒飯

飲品方面
雖然冇得少甜,少冰,但係都係唔會太甜

甜品選擇同樣出色
心太軟綿密細膩,雪糕清涼爽口,兩者完美融合。

增添了更多互動和娛樂元素

2024-08-10 658 浏览
今日約咗朋友嚟呢間人氣Cafe食飯傾偈,地點非常方便,油麻地站行5分鐘就到。餐廳環境舒適,吊住一盞盞水晶燈,燈光有點昏暗,令人感覺放鬆,係一個適合聚會嘅地方。而且旁邊會有個按鐘,當你需要點菜或者搵服務員嘅時候,可以按鐘,非常方便。食物方面,點set會比較抵,因為每個set會包咗一杯$38飲品,貴咗就補差價。飲品嘅選擇非常多,總有一款啱心水。明太子海蝦意大利粉呢個意粉比想像中好食,明太子味好香濃,口感creamy,再加少少檸檬汁,味道非常豐富。軟殼蟹黑松露意大利粉軟殼蟹好酥香好好食,充滿黑松露嘅獨特香氣,味道香濃。芝士蛋糕芝士蛋糕我覺得似係日式+美式,芝士味濃,口感有點鬆軟。榛子朱古力朱古力都大杯,唔會太甜。士多啤梨乳酪粉白色好夢幻,啱晒打卡

軟殼蟹黑松露意大利粉
軟殼蟹好酥香好好食,充滿黑松露嘅獨特香氣,味道香濃。

芝士蛋糕
芝士蛋糕我覺得似係日式+美式,芝士味濃,口感有點鬆軟。

榛子朱古力
朱古力都大杯,唔會太甜。

士多啤梨乳酪
粉白色好夢幻,啱晒打卡

2024-08-06