2021-02-23 1594 浏览
𝘝𝘪𝘦𝘵𝘯𝘢𝘮𝘦𝘴𝘦 𝘐𝘯𝘴𝘱𝘪𝘳𝘦𝘥 𝘈𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 𝘛𝘦𝘢 𝘚𝘦𝘵 越南風下午茶⊹越式三層架下午茶 有多款鹹點鮮蝦米紙卷餡料有 鮮蝦 生菜、青瓜絲 好爽脆 清新 蘸辣椒青檸汁 酸甜食起上黎好開胃仲有炸春捲、鮮蝦米紙卷、脆炸南乳雞翼及 越式蒸粉卷 等越南風菜式另外有兩碗越式粉面 牛肉湯河𝘱𝘩𝘰😍越南甜點🍯椰汁西米糕 千層糕 最鐘意係越南咖啡布丁 濃濃咖啡味道飲品方面 越南滴漏咖啡同荔枝特飲都唔錯越南滴漏咖啡底下有煉奶 記得攪拌均勻飲用✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $200/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ ˞安南(利園) 銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
越南風下午茶

越式三層架下午茶 有多款鹹點
另外有兩碗越式粉面 牛肉湯河𝘱𝘩𝘰😍
飲品方面 越南滴漏咖啡同荔枝特飲都唔錯
越南滴漏咖啡底下有煉奶 記得攪拌均勻飲用

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $200/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞ ˞
安南(利園)
銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓
2021-02-16 542 浏览
不止一次來幫襯,因為平日下午茶真的抵食及好食。最近光顧的一次,下午茶改咗少少,多隻蝦及一人一人有一碗粉,所有食物由頭到尾都冇得彈。唯一要改善一下可能係服務,河粉配料指天椒,九層塔,青檸冇跟河粉一齊上,叫服務員攞又不是太願意,結果叫了兩次才上。另外,枱面好多碟已經食完,但男經理多次經過卻視而不見,勁
,所有食物由頭到尾都冇得彈
,勁
2021-01-31 2952 浏览
今日到訪安南去吃午餐。本來是吃牛肉粉,但看到這套餐好吸引,一於。試一試Heart warming Vietnamese feast$328/person,1957.co 會員buy one get one. 加一服務費以原價計。我立即入會,享受這個優惠。前菜有三款:越式蒸粉卷、炭燒豬肉串和香茅雞肉蝦片越式蒸粉卷粉皮軟滑,豬肉餡料炒得又鬆又鮮美,加上酸味魚露,感覺淸新;炭燒豬肉串燒得又嫩又多汁,充滿炭火香,加上花生點綴,幾香口;香茅雞肉蝦片脆香,雞肉啖啖肉,嫩滑可口,不錯。黃咖喱軟殼蟹配法包這黃咖喱軟殼蟹超好吃!軟殼蟹以小件上,一啖一口,炸得十分香脆鬆化,而黃咖喱味道甜香,微微的辣,充滿椰奶風味,加埋脆口法包,好吃!安南牛肉粉這牛肉粉真是招牌菜。生牛肉肉質軟嫩,又有肉香,湯汁是無味精的天然味道,是濃濃的牛骨湯風味,既無油又鮮甜,配上香蔥、洋蔥、芽菜,拌以滑溜溜的河粉,份量剛好,真叫人滿足。薑汁芥蘭這芥蘭已經去掉部分表面,炒得夠鑊氣,口感特別爽嫩,沒有太過油膩,加上惹味薑汁,味道不錯法式焦糖燉旦這焦糖燉旦是滑滑燉旦,味道香甜,配上酸酸的士多啤梨,又有陣陣旦香,也沒有過份的甜膩,ok啦。越南

今日到訪安南去吃午餐。

前菜有三款:越式蒸粉卷、炭燒豬肉串和
香茅雞肉蝦片

黃咖喱軟殼蟹配法包

安南牛肉粉

薑汁芥蘭

法式焦糖燉旦

越南咖啡

這越南咖啡味道十分濃郁,
甘香醇厚,口感幼滑,甜甜的,充滿越式風味。

柚子茶

這柚子茶酸酸甜甜的,柚子味淡淡然的,感覺清新又滋潤。

這一天的越南午餐真係正,加上買一送一,太超值了。

2021-01-31
午餐
之前試過又一城安南的越式下午茶,抵食又好食。今日試埋銅鑼灣安南,雖然比又一城貴幾十蚊,Mon-Fri $298 for 2 persons (Sat & Sun $328 唔同 menu),但真係好豐富,飽到上心口,環境舒適,同閨蜜好友傾偈一流。最正係隻炭燒大頭蝦,成隻手掌咁大,啖啖肉,燒得好香,又多膏,蒸粉卷皮薄餡靚,炸春卷好足料,鮮蝦豬肉米紙卷好清新,香茅雞肉蝦片就鹹咗啲,南乳雞翼好濃味 (如果可以轉牛油雞翼就好喇😆)。最厲害係嗰兩碗粉,都唔細架,真係可以當晚餐食,勁飽,我真係食唔晒,個檬粉要打包。仲包兩杯特飲,越式清保涼好多蓮子,好飽肚,荔枝特飲好 refreshing。整體鹹點比甜點出色,不過可能食完鹹點已經飽到食唔落甜品,所以覺得甜品無咁好食😂

2021-01-25
Set dinner HK$538/pp 安南出品必有保證最鐘意法式海龍皇湯炭燒大頭蝦隻蝦超大隻超彈牙🤩安南牛肉河個湯頭唔錯河粉都係水準之上仲有好多其他嘢食不能盡錄但而家買一送一好抵呀快啲去食啦———————————————Vietnamese food is not just about Pho and Pad thai, @annam.hk offers a wide range of authentic regional delicacies☺️The Bouillabaisse Soup was my fav💕What’s more? Get the buy1️⃣ get 1️⃣ free offer on set dinner menu at @annam.hk for your next meal! sneak peek of me enjoying the veg🤪

Set dinner
仲有好多其他嘢食不能盡錄
但而家買一送一好抵呀快啲去食啦
———————————————
2020-12-15 751 浏览
其實成日話飲食業難做,我終於都明白點解。唔用心做,求其將你叫的食物放咗上個碟撈埋一齊就出得。食物名稱採用*脆*蝦片沙律,我哋大家一齊睇吓幅相有幾*脆*?其實做飲食真係唔容易,外賣的質素可能會有偏差,但係點樣盡量保持食物水準係不容忽視。點樣逆境中度過,我相信是有一定的難度,但將”脆”蝦片墊底變成又淋又一*pat pat*嘅唔知乜嘢出比客人絕對係很難順利渡過。做廚師的你唔知你見到咁你會唔會收貨呢?明白到大家要在現今的環境下為客人做食物一點都不容易,但希望大家唔好放棄自己用心去做!
外卖自取
平時既越南餐廳總係卑我有種快餐既感覺,環境都係比較迫狹,簡簡單單一碗粉,一個小食,食完係唔會容許你久留既地方,但銅鑼灣既安南竟然一反常態,走高檔路線,務求來個大革新店內環境富有法越特色,四周既擺設就連牆上既畫都好講究,真係有別於平時既越南餐廳芒果沙冰用鮮芒果打成,可能隻芒果品種問題,芒果夠唔夠濃郁,唔係唔好飲但滿足唔到芒果控既我青芒果青木瓜沙律青芒果青木瓜都好爽口,微辣,而個椰糖亦都落得比較少,相信係因應香港人口味作了調配軟殼蟹牛油果米紙卷軟殼蟹香脆,米紙煙煙韌韌的,入面仲有d檬粉,味道偏淡,點埋魚露一齊食就夠味,食落都幾飽肚既一度前菜燒豬肉撈檬粉燒豬肉醃得幾入味,如果可以再燒香d會更好味,撈檬靈魂在於個魚露,呢度既魚露甜酸辣度都算適中,成碗都幾清新鮮蝦雞肉炒金邊粉佢竟然無左粒青檬,辣椒粉同花生碎伴碟,呢3樣野都係pad Thai 唔可以缺少的,味道上亦都唔夠酸,似食緊港式炒河,非常失望椰子雪糕啖啖都有香濃既椰子味,雪糕好rich好滑,果然係signature 環境真係好舒服的,但食物味道一般,價錢亦都偏貴,如果想食地度正宗味道,都係舖頭仔岩d

芒果沙冰

青芒果青木瓜沙律

軟殼蟹牛油果米紙卷

燒豬肉撈檬粉

鮮蝦雞肉炒金邊粉

椰子雪糕

2020-11-08 573 浏览
We were there for a late lunch and only ordered few dishes. After 30 minutes of placing order, only iced coffee was served. Then after multiple times of chasing, our noodles and appetizer came. The food was good and hot. However, the service was unacceptable. The waiter was taking away all our dishes while I finished but my husband was still biting on a spring roll!! 你地有幾趕時間收工呀?上菜咁慢,清檯快到趕人走? Please have your staff trained professionally, given your restaurant is seen as an upscale viet restaurant in HK.
2020-11-01 668 浏览
遊完崇光感謝祭、 原本打算往登龍街或利園一帶揾食。 行到利園附近時、 朋友突然醒起幾年前曾試利園裏面有間越式餐廳-安南。 由於本人並未試過、 所以毫無懸念便即刻往此餐廳出發。 在門口已見買一送一優惠、 可惜適用於6點前、 但都無理會照跟接待侍應入坐。坐下也看到一個買一送一的套餐。 因唔想諗食咩、 便照叫。 跟住啲食物一道道送來包括有鮮魚片的龍蝦湯、 跟住拼盆三小食( 包括有墨魚肉的墨魚🦑餅) 。主食為每人半隻大頭蝦、 咖哩牛腩配法包、 鮮牛肉或雞肉湯河以及還有一碟芥蘭。 最後上埋甜品-椰汁糯米。 真係飽到一個點。 雖然係一個優惠套餐、 但用料絕不馬虎、 味道也超good、一定會再encore。

• 甘露大頭蝦
  • 墨魚餅
2020-10-24 701 浏览
匯豐卡買一送一,埋單$350。食完頭盤同湯,主菜到甜品等咗成個鐘。員工手腳慢,冇反應。主菜唔夠熱。唯一嘢食份量夠多,雪糕幾好食。你真係預咗要食兩三個鐘先好去。完
匯豐卡買一送一,埋單$350。

安南春卷 好油 但係炸得好香 皮薄餡靚🥰越式蒸粉卷 粉卷老人家鐘意食 不過我就覺得太「痴」牙 皮太厚冇咩口感😵安南椰青大蜆 個湯好清 蜆肉都幾鮮 而且佢應該落左檸檬草 飲完個喉嚨發涼好c服⭕️馬拉盞炒通菜 炒得太多油 同埋唔夠香😑比較遜色 普通左啲!安南牛肉湯河粉 主菜 但係感覺同街邊$60貨色差唔多 不值多提💢失望左啲招牌椰子雪糕 老人家唔鍾意椰子味 兩球都比晒比我食 好肥但係食落好Rich😭正298加一 兩位黎講 服務環境食物都「上線」可以再黎👌🏻
安南春卷 好油 但係炸得好香 皮薄餡靚🥰

馬拉盞炒通菜 炒得太多油 同埋唔夠香😑比較遜色 普通左啲!

298加一 兩位黎講 服務環境食物都「上線」可以再黎👌🏻
2020-08-03 3964 浏览
當身邊朋友個個都食竹日本料理,我諗呢個優惠都唔駛我寫啦,周街都有人講,訂位都爆哂,駛乜我寫,最多俾啲相分享下我有當日有乜食。問題係你食齊三款omakase、鐵板燒同懷石料理三款野未,有料就儲先贏。我就反潮流,食下1957旗下另一間餐廳,銅鑼灣的安南。靚媽H係FB話post左呢個優惠後,從來未食過安南嘅我即刻book位,難得有機會,呢個group 嘅餐廳,係差呢間未去,比起平時嘅價錢,呢個價可以話係超值。當有返堂食之後嘅呢個週末,立即去訂枱,快食快番屋企,一個星期只比一個quota自己出街食。呢個Signature Indochine Set ,兩人用,每日11:30到18:00提供,$298,買一送一,另原價加一,以安南本身嘅價錢,平時真係要至少三百幾一個。不過我發生咗個意外,所以想提咁多位讀者,記得淨係銅鑼灣分店先有呢個優惠,記得淨係銅鑼灣分店先有呢個優惠。首先我想講間餐廳真係幾靚,同你去開嘅越南餐廳好唔同呢,走的是高格調路線。服務不錯,我地坐私人房間,感覺幾好。先講個餐單,前菜有兩個安南春卷同越式蒸粉卷,加件小型紮肉,仲要位上,好過份,食百幾一位都有咁嘅質素同服務,想點。個人最愛脆

我就反潮流,食下1957旗下另一間餐廳,銅鑼灣的安南。

服務不錯,我地坐私人房間,感覺幾好。

個人最愛脆脆的安南春卷。

湯就係安南椰青大蜆,大蜆又大隻又靚固然之,個湯勁好飲,辣辣地加上了lemongrass,勁適合夏天飲。

主菜係安南蜜汁燒雞,有六件大燒雞,勁大舊又燒得勁嫩滑,蜜汁調校得剛剛好,又唔會搶咗雞嘅鮮味,仲有四塊勁大嘅蝦片。

馬拉盞炒通菜係唯一弱點,唔係炒得唔好食,而係太過多油。

安南牛肉湯河粉當然係主角,唔止牛肉,仲有其他牛腱部位等,湯頭不錯,當然無springfield個種濃,但清新不油,河粉也是水準以上。

甜品本身係招牌椰子雪糕,但無貨,換來嘅係無花果同花生,兩個也不錯,係上佳的品質。

最後要讚嘅係呢度嘅滴漏咖啡,由於同家人分枱,我無影相,但係一定係我在香港飲過三甲之一。

呢個餐只限堂食,必須二人食飯才方可享用買一送一優惠,加一務費以原價計算係常識。

每位不計飲品一百八十,我諗你係街邊求其一間普通越南餐廳都冇咁抵食。

如果你呢個星期只有一個quota ,來這就一定沒有錯。

PS好羨慕H小姐可以成日食呢個group嘅餐廳,呢間安南,真心喜歡。

安南
銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓
2020-08-02
2020-07-12 1391 浏览
從前到訪這家位於利園的安南,那越式牛肉湯粉有著震攝人心的魅力,尤其那湯底的鮮味叫人難以忘懷。日子久了,吃過各式各樣的越式湯粉後,今日再度到訪,唔知道那種震撼的鮮味還在不在呢?餐廳一如舊曰,裝修高貴而雅緻,微暗的燈光映襯著墨綠色的牆壁和木系的櫈椅,感覺優雅,帶著沉穩而舒適的調子。安南牛肉湯河粉$118Thinly sliced beef flat sliced rice noodle in superior beef broth 這湯粉比一般湯粉貴一點點,但湯汁十分清澈金黃,沒有太多的油份,但味道的確鮮美!是完全完全天然的牛骨湯鮮味!鮮中帶甜,順喉溫暖的滋味,加上滑溜的河粉,正呀!生牛肉在上枱的時候已經全熟了,牛肉沒有特別嫩滑,但總算唔韌無筋,還可以吧!但以這價位,我所期望的牛肉會再嫩一點點。安南火車頭$148Thinly sliced beef, beef balls, beef brisket, beef tendon with flat sliced rice noodle in superior beef broth 這火車頭材料有牛肉、牛丸、牛筋和牛腩。牛肉是薄切的關係,已經熟

餐廳一如舊曰,裝修高貴而雅緻,

安南牛肉湯河粉$118

安南火車頭$148

這火車頭材料有牛肉、牛丸、牛筋和牛腩。牛肉是薄切的關係,已經熟透;牛丸Q彈,爽口有肉味;牛腩和牛筋都炆得軟腍,牛筋入口即化,滿滿骨膠原的。再吃一口河粉,呷一口湯,很滿足。

單點湯粉,有少少意猶未盡,另點一客甜點分享。

法式香芒薄餅$90
French crepe with mango and coconut icecream topped with almond flakes

這法式香芒薄餅賣相吸引。香芒酸酸甜甜的,而那薄餅沒有什麼花巧,就是平實的旦味薄餅,但驚喜的是那自家造椰子雪糕!那椰子雪糕香滑creamy! 椰子味道濃香又天然,輕輕的甜,奶香醇厚,再配上清新的芒果,充滿熱帶氣息,不錯吧!

這一天的午餐簡簡單單,份量唔多,但例也恰意。難得在寧靜高雅的環境可以慢慢的嘆碗河粉,是小確幸。
2020-07-03 1214 浏览
端午節飯+生日飯第二次食安南啦,不過哩間餐廳份量好多,所以之前得2個人食只係叫左2道菜。今次9大1小終於可以試多幾樣啦~燒安格斯牛柳沙律順化浮萍餅椰青蒸肉蟹牛肉湯河炭燒豬頸肉春卷蒸粉卷墨魚餅軟殼蟹燒雞大概就係叫左咁多樣餸~推介:::順化浮萍餅,個樣好特別,好似砵仔糕咁樣。以為會冇咩味道,點知食落去麵包粒好脆,蔥都灒過油好香,亦可以加少少魚露添味。蒸粉卷都好好食,粉皮晶凝通透,皮薄餡靚。燒安格斯牛柳沙律的牛柳好稔,個汁好開胃!斑蘭椰汁糕好軟熟,唔太甜,食多一兩舊都唔怕。唔記得影杯椰青水,佢有椰肉粒粒架!好有咬口。雖然係貴價越南菜,但係我覺得食物好高質,環境好靚好舒服,所以間唔中食下都可以呀,不過就真係要多幾個人食先可以試多幾樣野。
端午節飯+生日飯

今次9大1小終於可以試多幾樣啦~

燒安格斯牛柳沙律
蒸粉卷
墨魚餅
軟殼蟹
燒雞

大概就係叫左咁多樣餸~

蒸粉卷都好好食,粉皮晶凝通透,皮薄餡靚。

燒安格斯牛柳沙律的牛柳好稔,個汁好開胃!

斑蘭椰汁糕好軟熟,唔太甜,食多一兩舊都唔怕。

唔記得影杯椰青水,佢有椰肉粒粒架!好有咬口。

• 順化浮萍餅
2020-02-25 2762 浏览
是日心血來潮想食碗Pho,住喺銅鑼灣嘅女友就帶咗我去Lee Garden呢一間越南餐廳。中午間餐廳都唔算多人我哋兩個人叫咗兩杯凍嘅越南咖啡,一份春卷,一碗火車頭湯河同埋一份燒雞沙律。侍應都好體貼咁幫我地分好兩碗湯河粉。總括嚟講都坐得幾舒服,食物質素就冇乜大驚喜燒雞沙律就幾好食😋
中午間餐廳都唔算多人

我哋兩個人叫咗兩杯凍嘅越南咖啡,
燒雞沙律就幾好食😋