2019-06-01 177 浏览
我好鍾意食日本菜,無論是刺身還是料理都無一放過😂我朋友知我咁鍾意食日本野,尤其係鰻魚,於是帶我黎呢間鰻魚飯好出名嘅‘宏’開餐Menu款式不算太多,但一心黎食鰻魚嘅我睇見Menu就變得貪心了😝發現‘迷你三彩丼’啱晒我等左一陣,食物就到。嘩!賣相十分吸引,三碗的份量都係一樣大😆😆首先,吞拿魚蓉飯的吞拿魚份量很多,味道也算不錯,可惜沒有太大驚喜另外,昆布蕎麥面雖然賣相比較簡單,但可能昆布量很多,材料雖然簡單但卻很鮮味,清淡得來十分舒服最後,都我接我嘅吞拿魚啦龍龍的鮮味,清淡得來10分舒服最後,到我至愛嘅鰻魚飯啦!鰻魚肥美多汁, 同飯比例剛剛好,一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻下次我再食,一定會叫大鰻魚飯😍
我好鍾意食日本菜,無論是刺身還是料理都無一放過😂

迷你三彩丼

最後,都我接我嘅吞拿魚啦龍龍的鮮味,清淡得來10分舒服

下次我再食,一定會叫大鰻魚飯😍

迷你三彩丼
2019-05-26 170 浏览
鱈魚飯套餐有五件item鱈魚切成片,炸過再裹上燒汁一次滿足三個願望,香,脆,鮮,蘿蔔仔好新鮮,欣賞你!跟餐既蕎麥湯麵,海帶很多,麵體可以稍微硬一些期待已久的甜品我哋揀咗抹茶味卷蛋,裡面的抹茶忌廉並沒有很甜,反而抹茶味道濃烈再次欣賞你!沒有露面的earl grey,飲過之後唔覺得佢賣茶葉有咩出奇係一杯治愈人心的earlgrey跟餐仲有沙律(我沒有太注意它,抱歉)一個餐有咁多件頭,158加一,食得開心,俾得甘心
鱈魚飯套餐有五件item

鱈魚切成片,炸過再裹上燒汁
一次滿足三個願望,香,脆,鮮,蘿蔔仔好新鮮,欣賞你!

跟餐既蕎麥湯麵,海帶很多,麵體可以稍微硬一些

期待已久的甜品

係一杯治愈人心的earlgrey

跟餐仲有沙律(我沒有太注意它,抱歉)

一個餐有咁多件頭,158加一,食得開心,俾得甘心
跟餐抹茶卷蛋
跟餐昆布烏冬
  • 抹茶卷蛋
2019-05-23 188 浏览
今日Lunch The one 宏 睇呢度D帖而來配角-饅魚蛋包飯 兩舊饅魚 加d滑蛋 一碟白飯 淋d超市饅魚支樽汁加埋果小碟生菜栗米仔 收你158蚊主角-抹茶蛋卷 送既系一口過的蛋卷仔跟餐變大塊+20蚊 先講味道 我閉目而嚐 有抹茶味 甜甜地既抹茶蛋卷平時面包鋪十幾蚊一盒6件既差不多不過少左用抹茶粉去整 我相信系貴左系呢度餐茶 用茶包 但系幾好飲服務 個日本女人經理 幾有禮貌 目測無5張都4張尾總結蛋卷認真無傳説中咁'把炮'只系面包鋪無得賣 一舊價錢=面包鋪5-6舊 不過味道不失禮我對食野己無慾無求 但試完不是想象中的驚奇杯茶值得一讚 好飲
今日Lunch The one 宏 睇呢度D帖而來

我對食野己無慾無求 但試完不是想象中的驚奇
杯茶值得一讚 好飲

2019-05-21
2019-05-18 156 浏览
再到「宏」,品嚐的同樣是炸豬扒咖哩飯,味道一樣好!豬扒炸成金黃色,香脆!扒身鬆軟,不會死實,而且炸衣薄,不會吃得滿嘴都是炸粉,上菜時炸豬扒仍熱騰騰冒著煙,非常吸引!咖哩汁的份量足,用作拌飯剛好!美中不足的是咖哩汁中沒有太多的雜菜,有點失色。米飯採用日本米,米味香濃,口感軟稔,佳!
再到「宏」,
品嚐的同樣是炸豬扒咖哩飯,味道一樣好!

豬扒炸成金黃色,香脆!
扒身鬆軟,不會死實,
而且炸衣薄,不會吃得滿嘴都是炸粉,
上菜時炸豬扒仍熱騰騰冒著煙,
非常吸引!

咖哩汁的份量足,用作拌飯剛好!
美中不足的是咖哩汁中沒有太多的雜菜,
有點失色。

米飯採用日本米,米味香濃,
口感軟稔,佳!
2019-05-12 183 浏览
今次黎「宏」主要的原因係因為想食佢最出名的綠茶蛋卷 放工後,相約友人到位於the one 5樓的「宏」食晚飯 點知⋯ 比我想像中有一點出入 我點了一份套餐,包括: 沙律一份、小碗鰻魚飯、 小碗吞拿魚碎飯、小碗海藻烏冬、高級斯里蘭卡紅茶、小蛋卷,共($168)但略嫌吞拿魚碎不夠新鮮。另一份套餐則有:沙律一份、小碗海藻烏冬、和風牛肉丼,共$148。和風牛肉丼感覺很似中式牛柳粒 但入口尚算不錯👌🏻套餐的蛋卷可選:香草味/綠茶/黑芝麻。我和友人選了:綠茶和黑芝麻味。意想不到黑芝麻味竟然有驚喜幼幼的芝麻粒,入口很滑,而且入口芝麻味很濃,十分好吃! 由於蛋卷真的很出色👍🏻 但套餐的味道卻有點失望。因此,建議可試「宏」的蛋卷和其他甜品,熟食可不用試。
今次黎「宏」主要的原因係因為想食佢最出名的綠茶蛋卷
放工後,相約友人到位於the one 5樓的「宏」食晚飯
點知⋯ 比我想像中有一點出入

但入口尚算不錯👌🏻
幼幼的芝麻粒,入口很滑,而且入口芝麻味很濃,十分好吃!

2019-05-10 192 浏览
在尖沙咀上班午餐的選擇的確比其他地區多,位於 The One 的宏有午市套餐,價格由 $79-$128 不等,選擇也不少,有蛋包飯、冷麵、炸豬排飯、 豚生薑燒飯、鱈魚排飯、炸雞排飯等套餐,平均加上服務費大概 $100/位。高級斯里蘭卡紅茶根據餐牌,這杯就是高級斯里蘭卡紅茶,嗯,沒有什麼特別的。但是店員也會主動過來加添熱水,算不錯。照燒雞肉套餐 $88我們一桌人分別點了炸雞、冷麵、 豚肉、 照燒雞肉等不同款式,各款賣相都不過不失,沒有哪一款特別突出。我點的照燒雞肉味道也不錯,但如果你問我跟連鎖餐廳那款比較,這裏的性價比太低了。 抹茶小蛋卷 套餐+$10 套餐+$10可以加購小蛋卷,+$20可以選擇大蛋卷,有原味、抹茶和黑芝麻。身為抹茶控當然不用想了,之前宏在佐敦開店的時候,已經對它的甜品久仰大名了,當然要一試。果然味道真不錯,蛋卷鬆軟,忌廉也香滑。點套餐的時候一定要加購蛋卷來試試啊!總結就是即便是午餐的性價比也不高,但是十分推薦甜品,難怪好像專注甜品的時候人氣比較高。

高級斯里蘭卡紅茶

照燒雞肉套餐 $88

抹茶小蛋卷 套餐+$10

午餐
2019-04-28 268 浏览
係門口睇menu時俾講日文經理既笑容吸引左入去食,見openrice d食評講到鰻魚咁好食就諗住叫一份黎試下啦叫左個醬油烏冬set, 烏冬好味夠彈牙,叉燒都好淋,99蚊有埋熱紅茶同埋大蛋卷,真係幾抵食咖哩蝦天婦羅飯, 個咖哩汁好稀,啲天婦羅蝦好淋,個炸皮好難食,d飯又少期待左好耐既鰻魚,睇個樣好靚,大大啖食落去,點知勁苦,再食真d原來係有好重燶味,反轉條鰻魚一睇原來好多鑊屎。同個waitress講完之後5分鐘就補返另一碟鰻魚俾我地,但個waitress同我地講d黑色一點點唔係鑊屎黎,係鰻魚d皮,我地又要同解釋我地食到好苦,完全係鑊屎既味道。其實食左幾十年鰻魚又點會唔識分d味係皮定係鑊屎呢?!再試下新個碟鰻魚,冇鑊屎味但條鰻魚係凍既,其實我都唔expect佢係即叫即燒架喇,但冇諗過會凍既都俾個客食,我地即刻吐返出黎唔敢食。再同佢waitress講碟鰻魚凍既,佢話要問返個廚,又冇offer 話可以取消碟鰻魚或者换過碟新,依$120真係俾得好唔甘心,因為放都放唔到落口。個蛋卷味道都ok既,但冇其他食評講到咁驚為天人咁好食埋單$371黎講,其實價錢一般,但食物質素就偏差,勸大家都係唔好抱咁大期

個蛋卷味道都ok既,但冇其他食評講到咁驚為天人咁好食

埋單$371黎講,其實價錢一般,但食物質素就偏差,勸大家都係唔好抱咁大期望入去食,真係會好失望架

如果大家趕時間又要碌卡就唔好食完先埋單,埋個單都搞15分鐘!間鋪唔多客又咁多侍應,但叫極都冇人過黎serve架!

2019-04-28
2019-04-25 157 浏览
睇其他食評講到宏好吸引咁,而且有好多LIKE,於是便相約朋友一試。我點了雞扒套餐,有飯、昆布烏冬、沙津、跟餐紅茶和抹茶蛋卷。說實話,主食令人失望,水準非常一般,而且食物溫度不夠熱呢!宏主打抹茶甜點,當然要試試抹茶蛋卷。幸好抹茶蛋卷的CREAM挺LIGHT,而份量亦不會令人覺得太膩,我反而還想再吃多點呢!另外,隨餐附送的斯里蘭卡紅茶也不錯,聞起來有果香,飲落都唔會澀,好順口。總結,我認為大家還是在這裡吃甜品好了,熱食真的很一般。

我點了雞扒套餐,有飯、昆布烏冬、沙津、跟餐紅茶和抹茶蛋卷。

說實話,主食令人失望,水準非常一般,而且食物溫度不夠熱呢!

總結,我認為大家還是在這裡吃甜品好了,熱食真的很一般。
2019-04-18
  • 抹茶甜點
2019-04-24 163 浏览
成日都行尖沙咀,都唔知食咩好,the ONE夜晚間間餐廳都排晒隊😵 但係呢間出名食抹茶甜品嘅宏🍵就冇咩人,所以就去試下佢嘅晚餐☺️ 睇menu俾我地想像中多選擇,冷熱烏冬、刺身丼、鰻魚飯,一時之間都諗唔到食咩🤓 最後要左煙三文魚冷烏冬,見佢有得送出名嘅抹茶蛋卷😆  冷烏冬幾好食,口感煙靭,海藻味就唔係太覺,但有少少似蕎麥麵😋 煙三文魚上碟時捲得好靚,不過其實只有一塊三文魚🙈 份量唔算多,啱晒仲有第二個甜品胃嘅女仔😆  抹茶蛋卷🍵 係呢度嘅招牌,好有品質保證😍 蛋糕軟熟有淡淡蛋香,裡面抹茶mousse 好滑,好重抹茶味😋 抹茶控必食呀♥️

2019-01-16
  • 煙三文魚海藻烏冬(送抹茶蛋卷、斯里蘭卡紅茶)
2019-04-17 213 浏览
一直都想試「宏」,今日終於一嘗心願⋯⋯結果係非常失望😞1. 蛋糕茶餐 斯里蘭卡紅茶,雖然係茶包,味道香濃。而芝麻卷有淡淡嘅芝麻味。芝麻愛好者表示唔夠喉 🤷🏻‍♀️2. 抹茶卷(大)+宇治抹茶奶基於茶餐只跟紅茶,如果轉野飲要俾該飲品嘅半價(即使紅茶原價$39,抹茶$40🙄)其實有啲搵笨,如果轉餐飲,要俾$59+20=$79;但我散叫都只係$30+40=$70一樣嘅野食,散叫比叫餐平🤷🏻‍♀️但野飲到左後,我原本嘅沾沾自喜大大巴摑落自己度 😑 (雖然打到起泡,視覺效果良好)杯野飲細到呢 😮 比一個正常水杯細,杯口只有一隻食指長杯野好飲都算⋯⋯我唔係好飲到奶味,而且飲飲糖水😑不過抹茶味係有嘅Overall, 我拎$40買Starbucks matcha latte 好過至於抹茶卷,可能期望過高,抹茶味冇乜而忌廉味重同埋可能雪左一段時間,卷面嘅抹茶粉緊貼住海綿層⋯⋯圖為:週日下午冇咩人
一直都想試「宏」,今日終於一嘗心願⋯⋯結果係非常失望😞
1. 蛋糕茶餐
蛋糕茶餐(黑芝麻卷)

2. 抹茶卷(大)+宇治抹茶奶
一樣嘅野食,散叫比叫餐平🤷🏻‍♀️
杯野飲細到呢 😮 比一個正常水杯細,杯口只有一隻食指長
宇治抹茶奶

至於抹茶卷,可能期望過高,抹茶味冇乜而忌廉味重
同埋可能雪左一段時間,卷面嘅抹茶粉緊貼住海綿層⋯⋯
抹茶卷(大)

圖為:週日下午冇咩人
2019-04-17
2019-04-15 196 浏览
閨蜜早幾日約我去尖沙咀行街濕平,即時眼說好呀!中午時候街上人來人往非常迫人,我們轉戰商場一來可以行得舒服啲二來搵嘢食都方便呀!最後我倆選了日本菜,因為這間有好美味既甜品食,一次過滿足晒我哋需要。午市定食有好多款式揀。R11. 迷你三彩丼定食 跟紅茶 送 細香草蛋卷 $168雖然係迷你定食但都好豐富,每樣做得好精緻,沙律配黑醋幾醒胃,海帶湯烏冬,烏冬夠煙韌,吞拿魚蓉飯,吞拿魚鮮甜,鰻魚飯醬汁惹味鰻魚大塊厚肉。R12. 牛肉壽喜燒 $128 跟紅茶而牛肉壽喜燒湯底濃郁,牛肉鮮嫰配菜有豆腐、大蔥、粉絲等配埋白飯一起吃真滿足。紅茶茶底夠香濃。最後到甜品喇,這個草莓卷蛋味超香濃郁,質地軟綿綿好好食。
閨蜜早幾日約我去尖沙咀行街濕平,即時

午市定食有好多款式揀。

R11. 迷你三彩丼定食 跟紅茶 送 細香草蛋卷 $168

R12. 牛肉壽喜燒 $128 跟紅茶

紅茶茶底夠香濃。

最後到甜品喇,這個草莓卷蛋味超香濃郁,質地軟綿綿好好食。

午餐
  • 香草蛋卷
2019-04-13 144 浏览
見到呢間日本餐廳咁多人食,就好奇佢係咪真係咁高質。等左10幾分鐘,終於入到去。個Menu都幾多花款。呢個迷你三彩丼定食完全可以滿足到三個願望。見佢每樣嘅份量都唔係好多,以為會唔飽,但食落其實真係好夠!佢個鰻魚唔會因為係迷你版而得一舊仔,真係每啖飯都可以食到鰻魚嘅香味!海藻烏冬食落就比較清淡,可以中和食完鰻魚嘅味道。之後再食吞拿魚蓉飯,味道幾好,好滿足!加咗$20叫咗宇治抹茶同埋培茶呢個鰻魚蛋包飯個蛋應該有加到牛乳落去炒,好滑好香!鰻魚都係好軟熟,燒得幾好!跟餐除咗沙律同飲品外,仲有一份卷蛋。今次揀咗抹茶味,估唔到佢係咁重茶味,唔會好甜,值得encore!兩個甜品控無論食到幾飽都當然要帶返個甜品!呢個抹茶芭菲份量俾我哋想像中多,面頭嘅餅乾甜甜地,雪糕就好濃抹茶味,mochi 軟綿綿好好味!中間仲有啲抹茶啫喱,好有口感!呢個焦糖布甸芭菲,望落去成個藝術品咁。佢個布甸好香蛋味,士多啤梨好甜,個感覺都好refreshing!

加咗$20叫咗宇治抹茶同埋培茶

• 抹茶芭菲
  • 宇治焙茶奶
  • 抹茶小蛋卷
2019-04-08 6346 浏览
多年前已移民到日本四國的合金哥,我跟他相識已半個世紀了,今天他回香港探親,之後,約了他在尖沙咀 The One 商場5樓嘆日菜,在精挑細選下,宏就是理想之選,因為他對魚情有獨鍾,特別是饅魚,他認為一條上乘的饅魚除了新鮮外,加上厨師的秘汁,在控燒過程的耐心及技術下,鋪在軟綿綿的飯上,就是世上的完美!宏的佈局就是日式大東瀛的特色,令人如置身於大日本的格局,合金哥以為自己仍在四國中,他也被食物飄來的味道大喊:"嘩! 好想家!"我們叫了以下東西:1.大鰻魚飯+麵: 日本錦盒裝著充滿醬汁的二條又肥又大的饅魚,配上QQ又晶瑩通透約新潟米,筷子已急不及待鑽進去,再放入口中,鰻魚充滿鮮味但不肥膩,魚油香情悄悄地鬼祟滲入飯中,口感和味百倍……好好味呀!2.迷你三彩定食: 吞拿魚蓉碎飯,粉紅色的賣相,已攻陷了合金哥的心靈,他形容打碎了的吞拿魚,更有魚味,與新潟米天生一對,永不分離!而海藻烏東也份外入味,口感十足,淡而清爽!3.抹茶蛋卷: 迷你size,入口如絲的滑,cream 好細緻好甜,抹茶味濃,好甘香4.芝麻蛋卷: 合金哥表示芝麻與cream混合得很對等,全沒over感,芝麻味又濃郁,yummy5.抹
我們叫了以下東西:
5.抹茶軟雪糕芭菲: 沒有可抗拒的原因,抹茶味雪糕好香濃,滑到很過份,紅豆及小湯圓各司其職,令甜蜜更上一層樓
6.香草牛奶軟雪糕芭菲: 是生果大集滙,有奇異果、紅桑子、香蕉、黑桑子及蝴蝶酥併著下面的杏仁,成件事就是藝術品,好幸福,牛奶軟雪糕又是滑到一個點,就是衹融在口,好好味
合金哥很欣賞厨師的各款心思,決意將有關味道帶進四國,令本土人也可嚐到此口味!
  • 大鰻魚飯套餐
  • 抹茶軟雪糕芭菲
2019-04-03 166 浏览
佢為一個抺茶控,點可以唔試下宏?位於尖沙咀the one 5樓,地理位置極方便!出奇蛋都係一次過滿足你三個願望,呢個迷你三色定食一次過可以滿足你五個願望!願望一:吞拿魚茸飯,加埋紫菜一齊食仲好食過食吞拿魚手卷!願望二:蒲燒鰻魚飯鰻魚重大件過啲飯,好似食緊巨型鰻魚壽司咁!願望三:估唔到咁爽嘅幼烏冬面,加上爽脆海苔,感覺清新!願望四:滿滿綠茶味蛋糕🍰願望五:香濃抺茶奶茶全部都係我至愛!叫一個餐就滿足曬d願望!呵呵!點少得叫埋甜品!抺茶軟雪糕芭菲一個芭菲6種材料,抺茶雪糕好味唔洗多講,驚喜係最底果層花生糖!由於地點太方便,下次想食抹茶甜品會再來!
佢為一個抺茶控,點可以唔試下宏?
位於尖沙咀the one 5樓,地理位置極方便!

願望一:吞拿魚茸飯,加埋紫菜一齊食仲好食過食吞拿魚手卷!

願望二:蒲燒鰻魚飯
鰻魚重大件過啲飯,好似食緊巨型鰻魚壽司咁!

願望三:估唔到咁爽嘅幼烏冬面,加上爽脆海苔,感覺清新!

願望四:滿滿綠茶味蛋糕🍰

願望五:香濃抺茶奶茶

全部都係我至愛!叫一個餐就滿足曬d願望!
呵呵!點少得叫埋甜品
抺茶軟雪糕芭菲

由於地點太方便,下次想食抹茶甜品會再來!
  • 抹茶軟雪糕芭菲
  • 宇治抹茶奶
  • 迷你三彩丼定食
幾年前,《宏》在佐敦店時我已經光顧,搬到the one 後,我一直都有追隨,由其他們的蛋卷及紅茶,水準真是不錯!女人永遠留第二個胃去食甜品,今次一口氣食盡五款口味的小蛋卷,點了一份二人份量的小蛋卷系列$159,包括兩杯斯里蘭卡orange peoke 級數(最高級)的紅茶,五款小蛋卷分別有香草味、草莓、咖啡、朱古力、抹茶,香茸味蛋味較重,忌廉非常滑口富奶香,草莓稍遜色一些,草莓都幾酸,咖啡是用上製8小時的冰滴咖啡,濃郁甘醇,朱古力味的蛋卷也十分濃厚朱古力香,又不會太甜膩,壓軸主角當然是抹茶,味道清新甘甜、芬芳高雅,紅茶是湯色橙黃,味道沒有太重的苦澀,口感都清爽香醇環境都不錯,都寧靜又舒適,與友人來歇息下談天都是不錯的地方。
幾年前,《宏》在佐敦店時我已經光顧,搬到the one 後,我一直都有追隨,由其他們的蛋卷及紅茶,水準真是不錯!女人永遠留第二個胃去食甜品,今次一口氣食盡五款口味的小蛋卷,點了一份二人份量的小蛋卷系列$159,包括兩杯斯里蘭卡orange peoke 級數(最高級)的紅茶五款小蛋卷分別有香草味、草莓、咖啡、朱古力、抹茶,香茸味蛋味較重,忌廉非常滑口富奶香,草莓稍遜色一些,草莓都幾酸,咖啡是用上製8小時的冰滴咖啡,濃郁甘醇,朱古力味的蛋卷也十分濃厚朱古力香,又不會太甜膩,壓軸主角當然是抹茶,味道清新甘甜、芬芳高雅,紅茶是湯色橙黃,味道沒有太重的苦澀,口感都清爽香醇
小蛋卷系列
咖啡味蛋卷
朱古力味蛋卷
草莓蛋卷
香草味蛋卷
抺茶味蛋卷
2019-04-02
$90 (宵夜)
小蛋卷系列
咖啡味蛋卷