2018-05-25 243 浏览
這間餐廳只售賣四款不同款式既海鮮丼,客人可按照自己的口味和食量,選擇合適自己的海鮮丼。餐廳首先會送上前菜。前菜是兩片魚生,配上芝麻醬。一片以刺身方式食用,味道鮮甜,令一片則留待最後作茶漬飯。先品嚐原汁原味的海鮮丼,然後用紫菜製成手卷,最後記得叫店員加湯,把剩餘的三分之一碗海鮮和白飯和前菜的生魚片製成茶漬飯。三種食法,各有特色,只是把作為前菜的生魚片加進茶漬飯後,魚肉會稍為變熟了,我個人覺得是還是生吃比較鮮甜~竹,承惠$148。壽司飯上堆滿由角色海鮮混合而成的小山丘,賣相不俗,打卡一流。裡面包含多款魚生,例如吞拿魚,北寄貝,帶子,三文魚子等等,味道有點複雜,舌頭實在難以分辨吃的到底是哪種魚~但整體味道是鮮甜的。價錢合理,用料新鮮,味道不錯,值得支持!

竹,承惠$148。

價錢合理,用料新鮮,味道不錯,值得支持!
2018-05-19 170 浏览
Searched it online . It looks good so go to have a try.... em... it’s not bad.. sashimi in rice are fresh but maybe the minced sashimi are not my cup of tea! 上網搜尋搵倒昵間刺身飯,就去試一試... 小店是用心做食物的!剌生切得細碎... 刺身飯上卓的時候嘩一聲的!刺身切碎堆得滿滿.. 成座山甘!😱😱😱 價格就有點貴!
上網搜尋搵倒昵間刺身飯,就去試一試...
價格就有點貴!
2018-05-16 189 浏览
朋友話今日帶我去深水埗食好野,出咗地鐵行左幾條街終於搵到啦,原來係一間魚生丼小店,店內座位不多,大約可坐20人左右。一場嚟到梗係食最貴嗰個㗎啦,其實呢度都係得個幾樣野揀,價錢分為「特上」(HK$298)、「松」(HK$198)、「竹」(HK$148)和「梅」(HK$108) 四款。見到特上海鮮丼時,忍不住嘩了一聲!第一時間當然是相機先啦,滿滿嘅魚生丼❤️,有吞拿、吞拿魚蓉、北寄貝、帶子、甜甘蝦、三文魚子、烏賊、油甘魚、鯛魚、蟹肉和海膽 ($298)本襯我其實麻麻地鍾意食搞埋一齊嘅魚生丼,但見佢好似成座山咁震撼又真係幾過癮,魚生整體來講都好新鮮,唯獨是最期待的海膽感覺一般,不夠鮮甜。朋友就叫了每日限量供應嘅全🦀丼110g $298 ,蟹肉都幾鮮甜!不過同等價錢,整體就唔夠海鮮檔震撼喇!一碗飯有海鮮丼、飯卷、茶漬飯3種食法。桌子上有詳細食法教路,十分講究。

2018-05-09 348 浏览
系深水埗 既宗像屋 只賣4款飯「梅、竹、松、特上」梅同竹用料系一樣,總共9️⃣種食材(吞拿🐟、吞拿魚蓉、烏賊🦑、油甘魚、北寄貝、三文魚子、鱲魚、帶子、甜甘蝦🦐) 只不過竹比梅既份量較多松🌲有埋蟹肉🦀特上有蟹肉🦀同海膽我今次試既系 #梅 $108一飯三食 想試好耐!桌上有指示教點食唔洗加一,叫完無耐就有🤤見到已經流口水🤤用秘制既豉油淋上魚生飯,就已經好好食!除左吞拿魚蓉,其他魚都系一粒粒,份量足夠,亦好新鮮😋飯微暖,一粒粒,唔會黏埋🍚食到咁上下可以用提供既紫菜包手卷,可惜只有2塊紫菜,想要多2塊既要加$15食淨1/3飯時,將飯倒哂落個碗到,然後遞比師傅,佢會幫您加d蔥、芝麻同埋上湯,變左 茶漬飯 仲有兩舊芝麻醬油甘魚比你配茶漬飯。就咁食果兩舊芝麻醬油甘魚濃味左少少,放埋落茶漬飯整熟黎食就ok!茶漬飯令到d魚生都變左熟魚 口感又唔同左!Ig:foodiephy
系深水埗 既宗像屋 只賣4款飯「梅、竹、松、特上」
松🌲有埋蟹肉🦀
特上有蟹肉🦀同海膽

我今次試既系 #梅 $108

一飯三食 想試好耐!桌上有指示教點食

唔洗加一,叫完無耐就有🤤

Ig:foodiephy
2018-05-06 190 浏览
質素真是很不錯😚😚😚經朋友介紹來到此店,晚上八九時去到,幸好不太多人,雖然店子小,但也不用等好耐。店子很舒服,小但空間感十足,客人與客人之間不會很逼~店內的餐點只有四款,由於我食量不大的緣故,所以都只叫了最普通份量最少那款 — 梅,但其實份量已經很多。這裡的丼飯好特別的,是將十款不同的刺身切碎,味道很是相襯!而且外相十分吸引,看到已經很想食!食這個丼食有三個步驟的,首先他會建議你食一塊生魚片,之後你可以開始食丼飯,但切記要留下一些飯是之後加湯食的!加了湯之後有另一番風味,都很好食!極度推薦這一間小店!很高質的!
店子很舒服,小但空間感十足,客人與客人之間不會很逼~

極度推薦這一間小店!很高質的!
2018-05-04 132 浏览
聽左哩個大名好耐喇 終於去到食喇😍🤩😊☺️好彩早去到不用等位 嘿🤓既然嚟到 就點了特盛🤤🤤是由十二種刺身而成的 包括🈶️吞拿魚 吞拿魚蓉 北寄貝 希靈魚 帶子 甜蝦 三文魚子 烏賊 油甘魚 鯛魚 蟹肉 製成刺身蓉 仲有海膽 😍🤩真係好吸引好正👍🏽👍🏽已經流哂口水了🤤🤤刺身丼有三食 可分為刺身丼 自製手卷🍙同埋茶漬飯 第一食係丼 見到成座山咁高都已經好吸睛👀✨刺身非常新鮮又肥美😊正喔😊☺️不過略嫌太多葱了😥😥小妹覺得葱味太強勁 個人不太喜歡喔 但每啖都食到刺身真係好🈵️足呀😊☺️不過食食下發覺無太大驚喜 味道都係不過不失 第二食係自製手卷又幾得意嘅😄😀第三食係茶漬飯 佢個湯🈶️柚子皮 芝麻 葱花 味道都不錯 不過真的太飽 所以只飲湯🤤🤣但我還是覺得食過一次便算了😝😛
特盛

油甘魚
2018-05-02
油甘魚
2018-05-04 92 浏览
又係一個毛毛雨嘅晚上 到深水埗食聞名不如見面嘅魚生飯 唔知係咪落雨嘅關係 都冇上網講得咁多人排隊 ,大概等左5分鐘就入得去 鋪頭唔係好大只有16個位 ,小弟不嬲都係唔會出去食嗰啲所謂丼飯 ,因為唔知來貨好唔好 但係知道呢度老闆係由日本嗰邊入貨 而且價錢只需要$100鬆啲 ,所以先放心一試 Order左之後大概等左10分鐘左右就來了 ,不錯的 今次買咗最平嗰個試下先 因為我心諗如果唔夠食嘅話我叫多個都得 魚生新鮮度幾好 不過講咗有咁多種魚生 其實都係吞拿魚較多 我估係中落位? 所以如果有朋友話想試吓多種魚生唔同嘅滋味 我諗呢個唔係好啱 不過新鮮度味道也很不錯 紫菜略嫌比較少只有兩塊 不過夠脆同紫菜香味都好夠 ,湯飯亦都唔錯 除咗加湯之外亦會加左蔥花 。蔥花令成個湯升華咗好多 ,所以話有時好食嘅嘢唔一定要用好貴 ,去睇點樣配搭 總括來講 依間野性價比係超級高 而且有多種食法亦都唔會悶 會再嚟 P.s 只收現金 冇加一

P.s 只收現金 冇加一
2018-05-03 96 浏览
難得早放工,男友知我鍾意食丼飯,就帶我去呢間穩閉日本海鮮丼餐廳。食物選擇不多,只有幾款丼飯,大致只有份量大少同材料多少之分。我跟男友都係細食之人,所以選擇了份量較少既"梅"丼。呢到丼飯有趣之處係有三種食法,仲有圖文教授。可以自製手卷,再直接丼食,最後加湯做茶漬飯。可能自少愛媽媽整既電飯煲鍋飯,所以都係比較鍾意直接食丼飯。但驚喜係最後試既茶漬飯都幾好味,以湯作結可以起清味蕾的作用。以食物質素來說性價比算幾高,可以再試

以食物質素來說性價比算幾高,可以再試
2018-05-03 192 浏览
這次和友人來到人氣日本丼餐廳宗像屋!我們6:45左右到達,好幸運!竟然不用等位!來吧來吧來試試看!餐廳有四款丼以供選擇我們都選了$298的「特上」丼「特上」有十二種類既海鮮每桌也有附上食法教學!「一丼三食」更期待呢!來了滿滿的料!還有海膽!對海膽控來說,好滿意先來,小碟的是「胡麻醬配油甘魚」,我先吃了一片,覺得滿搭的魚片也鮮甜,濃濃的味道!再來,小碗上的紫菜是讓食客自製手卷的!二食自己動手包手卷!滿滿的料,飯量也非常足!海鮮丼上有灑上洋蔥碎碎,令口感更豐富三食茶漬飯!超好吃把飯放在碗裡,再把小碟的「胡麻醬油甘魚片」放在飯面,店員就會幫你加湯,然後,就可以品嚐到熱騰騰的茶漬飯了!湯頭非常鮮甜,另外加了芝麻、蔥花、柚子在茶漬飯裡,端到面前的時候已經香味撲鼻本來還跟朋友說「好飽了」最後還是吃光光! 因為這個湯實在好好喝呀!之前試過禮拜六來,但太多人等位了,所以放棄,想不到這次不用等,真的好開心終於吃到了整合來說,是非常滿意這晚餐,店員態度也不錯,海鮮丼的份量是十足,飯量很夠,料很多,吃貨是可以把它整個吃完!沒有限時用餐,吃不多的朋友慢慢吃也是可以吃完啦😂😂😂 我個人推薦要試試茶漬食法!去試試
這次和友人來到人氣日本丼餐廳
宗像屋!
我們6:45左右到達,好幸運!竟然不用等位!
來吧來吧
來試試看!

餐廳有四款丼以供選擇

我們都選了$298的「特上」丼

「特上」有十二種類既海鮮

每桌也有附上食法教學!
「一丼三食」
更期待呢!

來了
滿滿的料!還有海膽!
對海膽控來說,好滿意

先來,小碟的是「胡麻醬配油甘魚」,我先吃了一片,覺得滿搭的
魚片也鮮甜,濃濃的味道!
再來,小碗上的紫菜是讓食客自製手卷的!

二食
自己動手包手卷!

特上

滿滿的料,飯量也非常足!

海鮮丼上有灑上洋蔥碎碎,令口感更豐富

三食
茶漬飯!超好吃

本來還跟朋友說「好飽了」
最後還是吃光光! 因為這個湯實在好好喝呀!

終於吃到了

我個人推薦要試試茶漬食法!

去試試看吧!
2018-05-02
2018-04-24 82 浏览
今日放工經開而頭附近~就約埋公司d同事一齊黎試下新野!!長長既人龍...排啊排啊排啊排。。。都唔知排左幾耐先可以入到去食 haha入到去之後好快點左兩個丼飯一丼三食!我唔客氣啦整得好靚! 影相打卡必須吧 hahahaha首先就咁試下先~umm...雖然幾好食!但而d太雜太碎。。 我比較鍾意食一塊塊既刺身!當然佢而個都唔錯既,都新鮮同好多既! 唔似出面得小小刺身放係度裝飾!而且仲可以加埋紫菜包住d飯同刺身食有三個唔同既食法! 扺啦!!可以一試
今日放工經開而頭附近~
就約埋公司d同事一齊黎試下新野!!
長長既人龍...
排啊排啊排啊排。。。
都唔知排左幾耐先可以入到去食 haha

入到去之後好快點左兩個丼飯

一丼三食!我唔客氣啦

整得好靚! 影相打卡必須吧 hahahaha
首先就咁試下先~umm...雖然幾好食!
但而d太雜太碎。。 我比較鍾意食一塊塊既刺身
而且仲可以加埋紫菜包住d飯同刺身

有三個唔同既食法! 扺啦!!
可以一試
2018-04-22 104 浏览
是朋友爸爸介紹下去左食,真系好多人排隊。本身吾系食開貴野,見到你餐牌真系驚左驚,不過第一啖食落口真系已經忘記價錢真系會好想再食。不過好想佢再多啲款式菜佢又有得自己包紫菜,又有油金魚做前菜。其實甘好食都抵返都值得去食下。
真系
已經忘記價錢
真系會好想再食。不過好想佢再多啲款式菜
佢又有得自己包紫菜,又有油金魚做前菜。其實甘好食都抵返
都值得去食下。
2018-04-20
2018-04-17 108 浏览
復活節長假期尾聲,決定去深水埗搵美食-最後決定去宗像屋食海鮮丼。記得開業初期來幫襯,排隊等開門都,要排約30分鐘才能入內進食。今日再次等開門但人龍明顯沒有之前多。我地排唔夠一分鐘就能食頭圍😃。看看店內環景,所有都如年多前來食的一樣。侍應態度友善和禮貌。令人覺得好舒服。一坐下就送上熱抹茶。等待我地點餐。餐牌好簡單得4個套餐-梅,竹,松,和特上。主要係魚生的種類和分量的差別😃。最後我地決定order 2個餐 一個係 梅 (餐牌上入門價錢),一個係 松 (餐牌上第2高的價錢)😗😗.點餐後 立刻送上魚生🐟生片。侍應會提你可以留一片作湯飯時食。跟著就上主菜啦🐟👀。魚生好似軟雪糕形狀🍦放在壽司飯上。你的魚生丼價錢越高 你的海鮮分量越多👀😁。總之。讓你吃得飽才離開。大滿足😋😋
餐前魚生片  配上芝麻醬
松-海鮮丼
脆脆紫菜片
自制魚生飯
2018-04-14 362 浏览
一直知道食宗像屋首先要排一條好長好長嘅隊,咁岩今日同朋友晚上6:00左右經過,條隊又唔算好長,就即管試一試排睇下入唔入到去。既然我同朋友係最後兩個入到去食嘅客人由於想食蟹肉嘅關係,我嗌左”松”!首先就黎左魚生塊比我地做前菜,上面有芝麻醬,店員吩咐其中一塊魚生最好留低到最尾食茶漬飯時加入。之後我嘅魚生山終於到了睇落去真係覺得好壯觀!啲魚生好新鮮,不過我就覺得啲飯凍嘅會比較好,因為而家啲飯有少少暖,同凍嘅魚生好似唔係好夾。不過overall都係好味,份量十足!最後留咗少少飯同埋前菜嘅一片魚生,去做茶漬飯!茶漬飯比預期中好味,魚生淥到半熟都好有魚香味總括而言,我覺得如果唔使排好耐嘅話,呢一間係值得一試嘅!但係如果要排好耐嘅話,我就可能會卻步了

之後我嘅魚生山終於到了

2018-03-25
1K
2018-04-12 5946 浏览
位於深水埗嘅呢間丼店,已經講左好耐好耐好耐話想試,我諗有一年,哈哈。最初開嘅時候真係人頭湧湧,而家情況稍緩,假日都好快入座。宗像屋裝潢日式,以淺木色為主,座位唔多,一邊係L字型嘅高枱櫈,但鋪面又幾闊落,一至四位會比較容易等位。餐牌單一,只有4款丼飯,話就話四款,嚴格上係好相似嘅野,定價$108-298,在於魚生種類唔同,大約十至十二種,最貴嘅丼會有蟹肉、海膽。麻醬吞拿魚吞拿魚正正常常,唔係咩靚料,可用黎配茶漬飯。梅 $108、竹 $148飯嘅製作相信很簡單,點單前後不到幾分鐘,就上齊四個飯。兩款丼嘅魚生種類一樣,一共十款,吞拿魚、吞拿魚蓉、北寄貝、希靈魚、帶子、甜蝦、三文魚籽、魷魚、油甘魚、鯛魚。只係竹嘅魚蓉份量較多,相差40蚊。丼飯賣點為一丼三食,可當一般魚生飯咁食,另外提供兩片紫菜,可以自製手卷,最後可叫店員加湯變成茶漬飯。所有魚生混合碎上為蓉,做成魚生山,加入青瓜、蔥粒、白芝麻。魚蓉眼見以吞拿魚蓉、三文魚籽佔多,其他魚生份量不多,就算有,都感覺唔到,偶然會食到北寄貝、希靈魚、蝦嘅碎片。每種魚生嘅味道唔係太明顯,又未至於肥美,但亦唔覺下欄。飯量大概係筒嘅一半,足夠一人用,飯粒雖有芝

麻醬吞拿魚
吞拿魚正正常常,唔係咩靚料,可用黎配茶漬飯。

梅 $108、竹 $148
梅 、竹

魚蓉眼見以吞拿魚蓉、三文魚籽佔多,其他魚生份量不多,就算有,都感覺唔到,偶然會食到北寄貝、希靈魚、蝦嘅碎片。每種魚生嘅味道唔係太明顯,又未至於肥美,但亦唔覺下欄。飯量大概係筒嘅一半,足夠一人用,飯粒雖有芝麻,未有醋香,比較普通。

鐘意食魚生飯嘅朋友未必喜歡呢黎虛無嘅魚蓉,或者偏好實在嘅魚生片。
做法比較有新鮮感,貪得意,包紫菜食亦都可以冇咁膩口,可惜只有兩片。

而最後嘅茶漬飯卻出奇地幾對我胃口,湯頭夠熱,清甜有芝麻香。可能我老土啲啦,有熱野入胃,會舒服啲

如果為魚生以來,或許會失望;但好似我地咁為三食嘅做法而來,又覺得可以。
但你問我有冇下次呢,又未必有,畢竟款式唔多

餐牌:
麻醬吞拿魚
2018-04-08
梅 、竹
2018-04-11 106 浏览
其實之前每一次行過都見到排哂隊,咁啱早2日同朋友行過,竟然唔使排隊😱,可能當時已經20:15,咁梗係試下啦✌🏻✌🏻,環境唔錯,雖然地方好細,但都坐得好舒服,而餐牌只有四樣嘢,梅,竹,松,特上,因為第一次食,所以只係叫梅同竹試下,其實2個既分別只係其中一個會多d魚生,好快個魚生飯就到啦,外型都唔錯,個味道都不太差,入面除左魚蓉之前🙈,仲加左小小蔥花同柚子皮,都幾夾既,但唔好問我d魚生好唔好食,新唔新鮮,因為食唔出😂😂,有3款食法既,但我最鍾意最後一個食法,就係菜漬湯飯👍🏻,個湯好好飲,但個人認為貴左少少😅