2022-02-24 299 浏览
今日去咗搵朋友嘅時候見到呢一間餐廳都好似幾抵食,於是就走咗入去試吓啦!叫咗一個雪菜肉絲湯右面,呢度嘅湯同埋面全部都係分開上!而且呢度嘅麵條食落去嘅時候都幾彈牙,另外我好鍾意呢度雪菜肉絲嘅味道!

2021-12-14 530 浏览
今日起HKU站附近搵食 落過見到好多選擇 價錢平啲又好似好正宗咁就試吓成個格局好屋企feel主要食上海菜 有超多餸款式揀 之後可以配白飯/菜飯 亦有多款麵類 炒麵 小食▶️雪菜肉絲湯幼麵 ($45)佢餸同湯麵係分開上嘅 碟餸超多 個麵都唔細望落去好似有返咁上下麵可以揀幼或粗麵 呢個係幼麵食落唔係上海麵味 又同平時食嘅麵唔同我都唔係好知點形容佢😂少少似拉麵但係冇咁彈牙🍜佢呢個幾淋唔煙韌 就應該係人哋用黎整煨麵嗰隻麵?不過好在唔會超易斷開曬都ok嘅湯底就比較清 麻油味幾重 好似啲公仔麵麻油味咁另外落咗蒽同白菜 🥬都幾香雪菜肉絲其實得好少雪菜 反而大部份芽菜黎肉絲應該係豬肉?但係冇乜味 口感上都唔係好似肉 因為佢過份地腍🤔份量都比較少 同一般茶餐廳食開嘅雪菜肉絲好唔同雖然味道上都ok嘅 主要都係靠香蔥▶️醉雞 🐔呢個醉雞反而幾好食雞肉夠滑 個皮少少似啫喱咁酒味相當香濃 少少甜而唔苦不過就比較少肉 唔係啖啖肉嗰隻-味道都可以嘅 有啲住家餸飯感覺環境好似一個縮細版酒樓 服務一般 不過衛生上有待改善 唔係環境污糟或者見到蟲而係上菜嘅時候 個侍應隻手指叉咗落我碗麵個湯到望一望佢隻手之後有少少影響食慾🤭C
成個格局好屋企feel

▶️雪菜肉絲湯幼麵 ($45)
佢餸同湯麵係分開上嘅 碟餸超多 個麵都唔細
望落去好似有返咁上下
雪菜肉絲湯幼麵

麵可以揀幼或粗麵 呢個係幼麵
食落唔係上海麵味 又同平時食嘅麵唔同
我都唔係好知點形容佢😂少少似拉麵但係冇咁彈牙
🍜佢呢個幾淋唔煙韌 就應該係人哋用黎整煨麵嗰隻麵?
不過好在唔會超易斷開曬

服務一般
不過衛生上有待改善 唔係環境污糟或者見到蟲
而係上菜嘅時候 個侍應隻手指叉咗落我碗麵個湯到
望一望佢隻手之後有少少影響食慾🤭
CP就一般 如果叫客飯套餐 $52就有一大碗白飯 一碟餸 一杯豆漿/湯
冇加一 平均每人$50都可以嘅
醉雞
2021-11-08 304 浏览
屋企人都幾鐘意食上海菜哩間店唔大 味道卻幾地道😋鮮肉鍋貼🥟每一隻都大大隻皮同平時嘅好唔同厚身D 包嘅質感 幾特別 肉餡鎖住好多肉汁添真係好味道❤️砂鍋餛飩雞🐔半大隻雞 食落一絲絲 散D 似煲左好耐嘅湯雞味濃郁 感覺熬左好耐我地全部飲光光🤣仲有8粒大大嘅菜肉餛飩皮薄得黎好滑 菜肉餡調味適宜尤其適合凍凍地嘅天氣食🌬️
屋企人都幾鐘意食上海菜

仲有8粒大大嘅菜肉餛飩
皮薄得黎好滑 菜肉餡調味適宜
尤其適合凍凍地嘅天氣食🌬️
2021-10-01 329 浏览
晚餐諗吾到食咩 就去左呢到買外賣 叫左$50一個既客飯套餐 醉雞 同 咕嚕肉 包是日例湯或者豆漿咕嚕肉味道都吾錯 飯量超多 爸爸最後系食吾哂要不起一碗下餐食 醉雞味幾好 雞都嫩既 不過有一個缺點就系佢啲醉雞汁流左過去飯個邊 底下既飯食落少苦外賣速度都okay 但堂食相對就等耐啲 試過有一次叫左兩個餐 上完一個餸 另一個等到食完飯都未上到 感覺很差
咕嚕肉客飯
醉雞客飯

2021-09-30
外卖自取
咕嚕肉客飯
2021-08-15 386 浏览
朋友千里迢迢來港大給我介紹了附近的飯店,說這家店可以吃,是「京川滬」菜那一類的,彼時我還不懂是什麼意思。現在我懂了,就是「京川滬」人吃了會震怒的菜。1⃣️小龍包:皮太厚,比起體型來說湯汁太少了2⃣️鍋貼:典型外地鍋貼,皮非常厚,簡直可以用來賣饅頭?3⃣️炒年糕:炒年糕應該是焦的,無論上海蘇州寧波都是這樣⋯要麼用焦味來提鮮,要麼就多放點調味料啊。但是這個年糕沒有什麼味道。4⃣️糖醋小排:沒有什麼醋味,糖?可以看到芡汁很濃。
現在我懂了,就是「京川滬」人吃了會震怒的菜。
1⃣️小龍包:皮太厚,比起體型來說湯汁太少了
2⃣️鍋貼:典型外地鍋貼,皮非常厚,簡直可以用來賣饅頭?
4⃣️糖醋小排:沒有什麼醋味,糖?可以看到芡汁很濃。
2020-07-11 1682 浏览
朋友介紹,6:15到,見到只得3枱(2人),見無人,但朋友介紹,就入去試下。坐了會,就有客入來,都幾多人光顧的環境沒有豪裝飾,簡簡單單……試了上海菜既主打來試下,叫了小籠包,鍋貼,擔擔麵,上海炒面,一罐可樂,等了一陣就上菜…小籠包和銅貼,好實在,d肉幾新鮮,好足料,食二隻都飽飽地擔擔麵金,賣相麻麻,食落就好好味,麻醬味重,愛麻醬既朋友,推薦推薦推薦上海炒麵,味道不錯,麵條有咬感,不錯二人食到飽飽,$187,如果叫少一客鍋貼就剛剛好了,下次試下其他先。PS……好味過數字XXX上海店

環境沒有豪裝飾,簡簡單單……

小籠包和銅貼,好實在,d肉幾新鮮,好足料,食二隻都飽飽地
上海炒麵,味道不錯,麵條有咬感,不錯

PS……好味過數字XXX上海店
2020-07-11
  • 上海炒麵
  • 擔擔麵
上海話梅骨菜飯豆漿黎到上環,見到一間上海菜嘅餐廳,覺得好有特色,就叫了一套經濟客飯。有很多選擇,但因為我喜歡吃酸酸甜甜的肉,就選了這味上海話梅骨。骨和肉的比例均勻,肉也不是很肥膩。我特喜愛它的醬汁,酸甜的話梅味,使人胃口大開。可以選白飯或菜飯。我選了菜飯,因為更有上海特色,和更健康。相傳在江浙民間,一名妻子為了令在外勞動工作的丈夫吃有營養的食物,把菜和少許餘下的肉加入飯中,造就了今時今日每戶知曉的上海菜飯。菜飯的重點,是菜要保持碧綠,就必須在米飯煮熟後,蓋在飯上。一般菜飯也會加入少許高湯。這家的客飯非常便宜,還奉上自製的豆漿一杯。豆味濃郁,味道天然。
上海話梅骨菜飯豆漿

好味經濟客飯上海話梅骨菜飯豆漿
2020-01-05
好味經濟客飯上海話梅骨菜飯豆漿
2019-10-01 815 浏览
Not very spacious, expect to share tables during peak hours. Ordered the spicy chicken and the Shanghai noodles. Both were delicious. Soy drink was great too, not very sweet which I like - presumably home made. Would be perfect if the noodles and drinks came a wee bit quicker.
2019-07-21 681 浏览
抵食,分量足夠,味道都OK,點完菜差唔多15分鐘左右就已經陸續上。一定會叫回鍋肉。肉唔會太肥太瘦,有少少脂肪,食落不會太油膩。小籠包薄多汁。菜飯絕對值。埋單總計$168。

埋單總計$168。
2019-03-15
15 分钟 (外卖自取)
  • 回鍋肉
  • 口水雞
  • 三杯雞
2019-04-06 843 浏览
我等左超過25 分鐘先有嘢食黎,碗面完全唔係上海嘢,d面又lum,湯底全部都係味精,排骨油到.... 佢一開始都還可以,唔知係咪之前轉了廚師,搞到咁...水準差服務唔掂,絕對唔會再幫襯
2018-11-07 1017 浏览
成日都係幫襯一間做晚餐嘅選擇,因為佢價錢平得來味道都算唔錯,最鍾意就係食佢嘅醉雞酒香幾濃郁唔會太甜鹹味適中另外佢嘅菠蘿啤酒鴨都好好味同埋經濟差波波麻婆豆腐都唔錯仲要佢有杯豆漿又有菜飯40四十幾$50.1個套餐真係好抵食住西環嘅朋友不妨都黎試吓啦同埋如果唔想食40幾蚊佢再平30幾蚊已經有一個擔擔麵我未食過其實下次都想試吓見佢唔止其實套餐其實左好多上海小食紅豆窩餅啊煎餃子啊等等都有其實都想試吓下次有機會再去!
住西環嘅朋友不妨都黎試吓啦

2018-11-06 585 浏览
客尚來都係西環開咗好多年,夜晚一路都好多人食佢,一個客飯都係四十幾蚊仲有杯豆漿。今晚就叫咗醉雞嚟食,平時一路都最鍾意食呢個餸,雞皮夠滑,肉質夠實,加埋少少鹹嘅菜飯真係一流
2018-10-07 721 浏览
今天同媽咪食午飯見到這間客尚來所以幫襯,點知中伏。事原,我拎住一袋二袋個果侍應叫我地坐個狹窄位置,之後我見有張濶一些的枱,我話想轉過去個侍應極不情願情況下比我轉過去。首先,我見這店都唔係咁多客何必唔對客人好些比人坐得舒舒服服呢?之後我同佢講唔該比兩杯水,個侍應發晦氣咁你地坐低左先啦,之後先拎兩杯水來。心諗其實每間正常餐廳都唔洗客人講就自自然然拎水比人啦。算。。。之後我點了兩個午餐,咖哩牛腩,啤酒鴨配菜飯,佢先上左碟唔知咩野我問這碟咩黎,侍應就講,吓,你唔係唔知這碟咪係啤酒鴨囉。。。。頂,我就係覺得這碟下欄似的垃圾點似啤酒鴨呢(骨頭多過肉,好似客人食剩拎出來咁)?而且家陣咩態度呀?我比錢來吃飯係咪黎受气架?總結:大家想食到成肚火就幫襯吧。味道差,服務差。
今天同媽咪食午飯見到這間客尚來所以幫襯,點知中伏。

總結:大家想食到成肚火就幫襯吧。味道差,服務差。
2018-05-16 1077 浏览
對於京川菜情有獨鐘既我,每次行過都好想入去試,無奈身邊既親朋戚友都冇乜興趣。😭今日就趁住同行呢位求其食都冇咩問題既朋友去試下。一行2人想食多啲都唔得,左度右度先揀到但4個餸,因為樣樣都好想食😋 花雕醉雞雞肉滑口,啖啖花雕酒香,正四川水煮魚麻辣度一流,個陣辣係慢慢咁湧出黎,仲有個份量算多,好似食極都唔完小籠包雖然皮唔算好薄,但非常多汁,咁既價錢叫好抵架啦💪🏻豆沙鍋餅好似即時整架,外皮脆卜卜,滿滿既豆沙餡,甜而不膩,good🤤

花雕醉雞
雞肉滑口,啖啖花雕酒香,正

四川水煮魚
水煮魚

小籠包
雖然皮唔算好薄,但非常多汁,咁既價錢叫好抵架啦💪🏻

水煮魚
2018-04-30 624 浏览
點左一碗燻魚湯拉麵$48首先落錯單,俾咗個口水雞飯我...(個啊姐急急腳點單 叫叫下佢又去左執野 其實可以聽唔到我講咩)更正返冇耐就俾咗碗湯面我燻魚另上 1分鐘之後嚟咗食落凍冰冰好扁好乾身同平時食罐頭豆豉鯪魚嗰隻質地一樣
點左一碗燻魚湯拉麵$48
更正返冇耐就俾咗碗湯面我