6天前 54 浏览
約了朋友午餐,需要在奧海城附近,希望選一間食材比較多元化,可以有多種選擇的餐廳。看了附近不少食評,最後選了這間。這間餐廳實在值得一讚!在香港已很少見這樣有質素的服務,坐下來便主動幫我們放在椅背上的衣服套上衫套,當有湯羹送來的時候,又會主動拿一隻新的碗來幫我們分湯羹,又會多次主動檢查茶壺有沒有足夠的水,之後又會主動來幫我們再次分湯羹。食物方面是多元化的,味道不錯,價錢合理,我們三個人吃到飽,埋單約$550。

宋嫂魚羹
宋嫂魚羹
唔記得乜嘢魚春卷
肉碎四季豆
蝦肉蟹肉炒飯
收工後隨意搵些野食,點知踩大伏!小食蘿蔔皮醃得唔錯,口味偏甜,可惜唔係臺臺都有。小食唔錯,但開局即巔峰,總共叫左四個菜,九個字過去只有小籠包上台,前後問左幾位服務員,三催四請下,菜品先乒乒乓乓‘砸‘上台。先勿論餐廳是否漏單,如菜品係帶住無由頭怒氣、怨氣揼上台,就餐體驗已大打折扣。再說食物質素,小籠包肉散而無形,雖皮薄但不多汁,雲吞沙煲雞不但不鮮甜潤喉,食完只覺得味精味割喉,雞肉柴如樹皮而無雞味,店員分雞似拋屍無章法,雞皮散雞骨碎,雲吞亦未食先散,所謂色香味俱失。炸大排肉質幹,油味重,相信返炸溫度時間不適當。所謂色香味俱失。大排面從上台第一秒已經坨成量子糾纏態,難解難分,入碗前並沒有順理整齊妥當,炸大排肉質幹,油味重,猶如油炸樹皮,相信返炸溫度時間不適當。最後雪菜毛豆豆皮亦是味精過濃,食材本味盡失。並非在此價錢追求完美食物,但基本食物品質服務態度亦不能達到,大失所望。一言以概括,若就餐,請先準備大量耐性及水,若非如此,則口幹心渴。
2024-12-03 404 浏览
一年活動快將完結,終於可以全部同事一齊坐埋食餐飯。係多人先至可以嗌多啲唔同嘅款式上海菜就係咁蝦人。嗌咗個拼盤,最鍾意食呢度啲熏魚,因為冇骨,另外烤麩亦都唔會太鹹,醉雞都好入味,另外個肴肉個啫喱層整得好好。今餐最鍾意佢隻雞,煙熏味好重,雞個底味亦都好出眾,相當有層次呢個超值得推介。另外個腌篤鮮個鹹肉唔會太鹹,亦都飲到個湯嘅鮮味。今次都有叫小籠包同生煎包,但係個牛肉餡餅更加出色,個牛肉餡滿滿嘅超多汁相當滿足。個上海粗炒都正常表現,但係個飯就稍微淡咗少少。反而我幾欣賞佢啲甜品唔會太甜,尤其個桂花糕亦都幾特別,佢原來係用年糕整嘅,呢餐飯坐房最低消費$3000 ,剛剛好好叫多的數,方便傾偈坐得舒服,食得開心
2024-11-21 530 浏览
同舊同學去完西九野餐,本來想落尖沙咀輕食。但行到去九龍站又費事行落尖沙咀,索性搭一個站去奧海城睇吓有咩食。啲同學話好耐冇食過上海嘢,又大肚婆又唔食得生嘢,咁就揀咗嚟食呢一間。其實過幾日之後公司搞慶功宴都係嚟呢度食,咁就當試一試佢啲菜式任何退步到。啱啱好入完座,已經全場爆滿,真係好好彩。因為剛剛野餐完,都唔係食得落好多嘢,所以都係嗌咗幾款嘢食就算。蒜泥白肉,重蒜超過癮,醬汁估佢唔到竟然係唔辣,調得都唔錯。個萵筍絲都好爽甜。小籠包個湯汁就比較淡咗少少,反而個生煎包熱辣辣勁多汁又煎得夠香。蘿蔔酥,裏邊啲絲包得滿滿,都處理得好好,淨係食到蘿蔔嘅甜味冇苦澀味。個鱔糊相對嚟講就濃味咗少少,帶鹹同埋份量比較偏少。不過啱啱野餐完,就覺得剛剛好。過幾日同大老闆再嚟食都係有信心保證。事次用餐為自費。
2024-10-06 1240 浏览
💁🏼‍♀️老闆娘探索新美食 香港站 #6家上海呢間上海菜應該大家都有聽過每間分店都排晒隊 因為有佢一定水準今次好彩喺OpenRice Book定 所以假期唔使等位 就直接入座老上海套餐淮揚五福拼盤 🤤 海蜇頭醉雞非常好食濃湯砂鍋餛飩雞 😳 雲吞好足料瑤柱賽螃蟹 🦀 👍🏼👍🏼👍🏼黃金蝦球 🦐 最少都有10隻 好濃郁松鼠桂魚 🤤 大大條 最鍾意冇骨嘅魚鍋塌豆腐 😳 外層的脆皮有點像油炸鬼上海煙燻脆皮雞 😀 味道稍為淡要點醬汁濃雞汁蘿蔔 🥲 賣晒,所以轉咗萵筍絲招牌十景揚州炒飯 🥹 飽到要打包仲未食金牌小籠包 ❤️ 豐富湯汁豆沙鍋餅 ⭐️ 傳統甜品 6位用$1,488 另外+1 同茶界份量多食唔晒,最後打包咗三盒🫶🏻📍 家上海訂座電話: 2869 2228香港九龍大角咀海泓道1號奧海城三期地下G19-21號舖仲有好多分店😘
💁🏼‍♀️

黃金蝦球 🦐 最少都有10隻 好濃郁
松鼠桂魚 🤤 大大條 最鍾意冇骨嘅魚
鍋塌豆腐 😳 外層的脆皮有點像油炸鬼
上海煙燻脆皮雞 😀 味道稍為淡要點醬汁
濃雞汁蘿蔔 🥲 賣晒,所以轉咗萵筍絲
招牌十景揚州炒飯 🥹 飽到要打包仲未食
金牌小籠包 ❤️ 豐富湯汁
豆沙鍋餅 ⭐️ 傳統甜品
6位用$1,488 另外+1 同茶界

份量多食唔晒,最後打包咗三盒🫶🏻

📍 家上海
訂座電話: 2869 2228
香港九龍大角咀海泓道1號奧海城三期地下G19-21號舖
仲有好多分店😘

2024-10-05
  • 松子魚
  • 小籠包
今日要賀朋友成功上車😅在她新居樓下的奧海城商場食飯慶祝💕揀咗食上海菜「家·上海」🔹蟹黃大湯包 $42巨型小籠包 🦀 入面有蟹粉 🤤同朋友一人一隻,入面的精華用飲管飲🤤好香唔腥〰️ 推介🙌🏻必試!🔹脆煎灌湯小籠包 $58用鐵板上,keep到溫度之餘!個底煎到又香又脆😋🔹鐵板蔥爆羊肉 $138本身鐘意食羊!這份好香,個醬汁好濃味好多葱用來撈飯食一流😋🔹醉乳鴿好喜歡這個😌肉質一點都唔榎口!陣陣酒味亦不會太濃❗️好清淡🔹松鼠桂魚 $208正正常常,平時食開嘅口味!個醬汁甜甜地送飯好開胃😀🔹黑豆腐花 $68原筒上,不錯的甜品!
今日要賀朋友成功上車😅
在她新居樓下的奧海城商場食飯慶祝💕
揀咗食上海菜「家·上海」

🔹蟹黃大湯包 $42
巨型小籠包 🦀 入面有蟹粉 🤤
同朋友一人一隻,入面的精華用飲管飲🤤
好香唔腥〰️ 推介🙌🏻必試!

🔹脆煎灌湯小籠包 $58
用鐵板上,keep到溫度之餘!
個底煎到又香又脆😋

🔹鐵板蔥爆羊肉 $138
本身鐘意食羊!這份好香,個醬汁好濃味
好多葱用來撈飯食一流😋

🔹醉乳鴿
好喜歡這個😌肉質一點都唔榎口!
陣陣酒味亦不會太濃❗️好清淡

🔹松鼠桂魚 $208
正正常常,平時食開嘅口味!
個醬汁甜甜地送飯好開胃😀

🔹黑豆腐花 $68
原筒上,不錯的甜品

2024-10-02 1016 浏览
係附近睇戲想食上海野見到環境好好 食物質素都唔錯心試左幾款小籠包照舊優秀表現酸辣湯夠酸!岩曬重酸人士水晶肴肉 高湯配搭 個口感好得意又好食食埋擔擔麵好飽好飽心情靚靚睇戲
係附近睇戲想食上海野
水晶肴肉 高湯配搭 個口感好得意又好食
食埋擔擔麵
好飽好飽

心情靚靚睇戲
放lunch 試吓上海野 ,2:30出面貼左下午茶 但星期六係無既 。坐喺左侍應問飲咩茶,揀左人參烏龍,咁左小籠包同埋黃魚麵 。食物味道正常,吾算好好食 ,第一次見魚肉切粒上 ,覺得用返魚片會好啲 。最好飲係壺茶埋單差唔多$170
放lunch 試吓上海野 ,2:30出面貼左下午茶

但星期六係無既 。坐喺左侍應問飲咩茶,

揀左人參烏龍,咁左小籠包同埋黃魚麵 。

食物味道正常,吾算好好食 ,第一次見魚肉

切粒上 ,覺得用返魚片會好啲 。最好飲係壺茶

埋單差唔多$170
2024-08-31
2024-08-20 1698 浏览
今日喺奧運同同事搵吓有乜嘢好食,又唔想食得咁差,所以呢就搵咗呢間家上海食吓一啲上海菜啦。咁我哋呢就嗌咗個招牌嘅聚乳鴿,食落呢都幾香有淡淡嘅酒味,再加上啲乳鴿肉呢,又唔會太柴都算係幾好食啦。另外用嗌咗小籠包,啲皮都算薄,不過有啲貴咁,不過算啦,話晒喺奧海城入邊。 總括嚟講下次如果冇乜選擇都會再食嘅!

2024-08-16 1927 浏览
 生日飯又來了,每次同呢班朋友食飯,都要諗諗有冇素菜,今次選了這裡還是可以的。因為要就返大家方便, 所以轉戰去奧海城。呢度的裝潢以簡約現代風格為主,搭配一點點傳統上海元素,讓人一入門就會感受到濃厚的上海文化氣息。餐廳主打上海菜,其中小籠包同生煎包係必試嘅招牌菜。小籠包的皮薄餡多汁,一口咬下,滿口都有肉香同湯汁,今次病病地,所以無叫生煎包,希望下次有機會就試吓。個人好鍾意食百頁毛豆,其實點都會覺得好食,因為鍾意除咗呢兩道經典菜式之外,仲有好多款地道上海小食&家常菜,例如紅燒獅子頭、糖醋排骨、炒年糕、包雙方等等,今次叫左宋嫂魚羹,四喜烤麩,椒鹽小黃魚,全部都唔錯嘅。服務方面,工作人員態度親切,服務都幾周到,地方就唔算係打卡餐廳,但都OK整潔啦,餐廳價格亦係合理的。

椒鹽小黃魚
百頁毛豆
2024-01-04
庆祝纪念
生日
椒鹽小黃魚
百頁毛豆
  • 四喜烤麩,椒鹽小黃魚
2024-07-16 1794 浏览
食咗個擔擔麵,完全唔知咩嚟,得個咸字同花生醬嘅味,成碗嘢水水地,個麵又唔好食,淋pat pat,要賣相冇賣相要味道冇味道。同個服務員反映,剩係得個「哦」字,起碼都講一句幫我反映下啲食物質素。另外,叫咗個牛肉餅,唔知係本身就係咁定係未熟,入邊啲餡全部紅色,個餅身又難食,同佢餐單上嘅相根本係兩回事,不過當然你可以話圖片只供參考,但都唔係差成咁。如果按照上海菜來講,真心講句翡翠拉麵小籠包仲好食過佢,根本唔知乜嘢嚟。
2024-06-08 2025 浏览
一行九人,可能見我地有老人家坐輪椅主動俾咗包廂我哋職員服務10分到位主動落單,加水換碟主打高質上海菜小籠包鍋貼,生煎包呢啲唔少得呢啲招牌菜,新鮮熱辣好味,另外推薦煎小籠包唔係咁容易,喺出面食到仲要係鐵板上,黎到都保持溫度
一行九人,可能見我地有老人家坐輪椅
主動俾咗包廂我哋
職員服務10分到位
主動落單,加水換碟

主打高質上海菜
小籠包鍋貼,生煎包呢啲唔少得
呢啲招牌菜,新鮮熱辣
好味,另外推薦煎小籠包
唔係咁容易,喺出面食到
仲要係鐵板上,黎到都保持溫度

星期日下晏想搵間坐得舒服既餐廳就諗起呢間去到唔洗等位~Lucky叫左幾樣前菜陳皮牛肉+花雕醉乳鴿陳皮牛肉: 食唔到有陳皮味,牛肉幾淋身, 汁偏甜 ,岩我地口味花雕醉乳鴿 :  花雕味好重, 乳鴿肉滑身同嫩蘇式薰魚+四喜烤麩蘇式薰魚:呢個造法幾特別, 塊魚片炸到脆身, 再加甜酸汁,似食緊糖醋魚既魚片既感覺四喜烤麩: 烤麩好入味,唔太膩小籠包 : 招牌食物, 師傅即場係鋪頭包,好新鮮,皮薄多汁, 好好食蘿蔔絲酥餅: 入面有一條條既蘿蔔絲,酥皮好薄同酥化,加左黑白芝麻令到口感更豐富 味道清新紅燒獅子頭 : 呢個打開之後, 入面既肉係粉紅色, 問左職員佢地話肉那過煮熟後都入面係粉紅色, 唔係唔熟到最後我地都有食哂既, 味道正正常常小小建議:如果餐廳轉用其他鬆肉粉整獅子頭 既話, 我地會食得安心同放心D想順帶一提, 佢地好服務態度幾好, 成日都會加水,又會經常收碟, 下次會再過黎幫襯
星期日下晏想搵間坐得舒服既餐廳就諗起呢間

去到唔洗等位~Lucky

叫左幾樣前菜
陳皮牛肉+花雕醉乳鴿

花雕醉乳鴿 :  花雕味好重, 乳鴿肉滑身同嫩

蘇式薰魚

四喜烤麩: 烤麩好入味,唔太膩

紅燒獅子頭
到最後我地都有食哂既, 味道正正常常

2024-03-17
蘇式薰魚
  • 花雕醉乳鴿
2024-03-27 2210 浏览
来家上海如果介意等位就最好订位!今次因为朋友生日所以由她揸主意⋯⋯- 肴肉好味,可惜細塊左D 😌- 煎小籠包唔係周圍都可以食到,所以叫嚟食👍🏻👍🏻巧味- 鍋貼🥟一样好味,皮薄带汁- 上海餐必叫上海粗炒
2024-03-22
庆祝纪念
生日
2024-03-14 1822 浏览
由於長輩鍾意食上海菜, 加上又要就我放工! 所以揀左中間點- 奧海城的家上海 食晚餐食飯時間都幾多人,好彩好快就有位,安排左張圓枱俾我地😄le 個五拼( 有熏魚,醉雞,烤麩,海哲 ,淆肉)樣樣都好好正! 上海菜 點少得食小籠包! 皮薄餡靚非常正! 由於我哋幾個都好鍾意食小籠包, 所以再點多左一份 脆煎小籠包 😋上菜速度好快, 炸子雞仲係熱辣辣架! le 個煎豆腐個汁好好味, 豆腐外脆內滑😆員工都有禮貌,會主動換碟同 refill 茶水,下次都會繼續幫襯!

食飯時間都幾多人,好彩好快就有位,安排左張圓枱俾我地😄

le 個五拼( 有熏魚,醉雞,烤麩,海哲 ,淆肉)
樣樣都好好正!

上海菜 點少得食小籠包! 皮薄餡靚非常正!

上菜速度好快, 炸子雞仲係熱辣辣架!

le 個煎豆腐個汁好好味, 豆腐外脆內滑😆

• 脆煎灌湯小籠包
  • 小籠包