2023-09-22 661 浏览
家後呢間餃子店嘅人氣唔講得笑,遲少少到都會大排長龍,建議喺6點半前好去到啦🤣📌今次嗌咗一個湯餃雙拼($40),一個煎餃雙拼($44),咁就可以試晒四款,以下排名有分先後😂1️⃣洋蔥豬肉餃(煎)洋蔥因為有水份所以食落好juicy 👍🏻即使係煎都唔會好乾~而洋蔥同豬肉都係好夾的🙆🏽‍♀️第一位當之無愧🥰2️⃣雲耳椰菜豬肉餃(湯)都係傳統嘅味道,做得出色,所有配料份量配搭得宜👍🏻3️⃣香菇粟米雞肉餃(煎)同洋蔥豬肉比較,呢種比較乾身無肉汁,香菇味都軟淡~4️⃣韭菜猪肉餃(湯)唔算特別出色,係正常發揮😬📌餃子都真係唔算大隻😅8隻嚟講唔夠飽😗📌湯底方面都係好有家嘅味道,無咩味精味,亦唔會太濃。📌喜歡佢嘅菜甫,夠辣又惹味🥰5️⃣焙茶芝士蛋糕($33)芝士蛋糕係家後嘅名物🤣今次食唔到開心果味,但焙茶味都出名,芝士蛋糕夠滑~唔會死甜又唔會太膩🙌🏻📍總結:📌老實講無好驚豔嘅感覺,亦有其他餃子店出色過家後😬但都可以一試~排長龍就唔值啦🤪📌個人唔大食嚟講真係唔夠飽🤣男仔可能要食16隻/加麵😗

1️⃣洋蔥豬肉餃(煎)
2️⃣雲耳椰菜豬肉餃(湯)
都係傳統嘅味道,做得出色,所有配料份量配搭得宜👍🏻
3️⃣香菇粟米雞肉餃(煎)
同洋蔥豬肉比較,呢種比較乾身無肉汁,香菇味都軟淡~
4️⃣韭菜猪肉餃(湯)
唔算特別出色,係正常發揮😬
📌餃子都真係唔算大隻😅8隻嚟講唔夠飽😗
📌湯底方面都係好有家嘅味道,無咩味精味,亦唔會太濃。
📌喜歡佢嘅菜甫,夠辣又惹味🥰
5️⃣焙茶芝士蛋糕($33)

📍總結:
📌個人唔大食嚟講真係唔夠飽🤣男仔可能要食16隻/加麵😗
2023-08-22
  • 雲耳椰菜豬肉餃
2023-09-06 848 浏览
我地係鍾意食餃子嘅人,今次黎到深水埗一間小店叫家後,出名餃子同埋自家制日式巴斯克芝士蛋糕。家後嘅攞位方式好特別,門口張臺放左留位紙,大家黎到記得自己寫番人數同埋電話號碼,自己睇到前面仲有幾多張臺要等,建議大家開門前幾個字黎排隊或者七點半過後,咁樣人會少啲,食到嘅機會都大啲。今次我地叫左湯餃(8隻$38)同埋煎餃(8隻$42),湯餃嘅湯底係淡味嘅老火湯,係粉葛湯,好健康,餃子我地食雲耳椰菜豬肉餃,味道正常,無特別驚喜。我最鍾意食煎餃,洋蔥豬肉餃非常出色,香甜嘅洋蔥配上豬肉,一口咬落去,好多汁爆出,建議大家一定要試,另外韭菜豬肉餃都唔錯👍芝士蛋糕我地試左兩隻味,分別係開心果($33)同原味($28),兩個味道都唔錯,芝士味突出,蛋糕幼滑,唔會過甜,我一路食緊嘅時候,都見到好多人外賣芝士蛋糕走👍消費價錢:兩人150左右結論:可以經常光顧餐廳名稱:家後 (深水埗)餐廳地址:深水埗基隆街211號地舖

消費價錢:兩人150左右

結論:可以經常光顧

餐廳名稱:家後 (深水埗)
餐廳地址:深水埗基隆街211號地舖
深水埗講到餃子🥟, 一定會諗起佢💭🤭🔥長期人氣大熱的餃子店🥟・家後🏠近排更喺同區開咗家後2.0雖然主打賣餃子🥟, 但最具人氣🔝的item卻是🌟店中名物---巴斯克蛋糕🍰蛋糕口味非固定, order前最好先詢問店家👌🏻🔸雲耳椰菜豬肉湯餃🥟(8隻) $38 6.5/10🥣湯底係粉葛湯, 味道清淡, 飲完唔會口渴😌🔍粉葛:利尿、消脹除腫、滋津止渴🥟餃子的大小適中👌🏻雲耳夾梛菜🥬😋食落爽口🔸韮菜豬肉煎餃🥟(8隻) $42 6.5/10煎餃偏油外皮煎得香脆😙😚好香韭菜味, 菜佔的比例較豬肉多🔸開心果巴斯克芝士蛋糕🍰 $24 7.5/10🙈當晚去到未落單, 即刻問老闆仲有冇Basque cheesecake😣🥺🤩好好彩,仲有最後2件開心果味🥳唔使諗即刻留定一件😎餃子店賣埋蛋糕🍰, 真係好特別🤣😳水準仲要唔差, 最重要係有少見的開心果味💚蛋糕口感綿密滑順, 開心果味濃郁💚🫶🏻呢個價錢食到中上質素, 真係好抵食🥰(*¯︶¯*)食完好滿足好開心~
深水埗講到餃子🥟, 一定會諗起佢💭🤭
🔥長期人氣大熱的餃子店🥟・家後🏠
近排更喺同區開咗家後2.0

蛋糕口味非固定, order前最好先詢問店家👌🏻

🔸雲耳椰菜豬肉湯餃🥟(8隻) $38 6.5/10
🥣湯底係粉葛湯,
味道清淡, 飲完唔會口渴😌
🔍粉葛:利尿、消脹除腫、滋津止渴

🥟餃子的大小適中👌🏻
雲耳夾梛菜🥬
😋食落爽口

🔸韮菜豬肉煎餃🥟(8隻) $42 6.5/10
煎餃偏油
外皮煎得香脆😙
😚好香韭菜味, 菜佔的比例較豬肉多

🔸開心果巴斯克芝士蛋糕🍰 $24 7.5/10
🤩好好彩,仲有最後2件開心果味🥳
唔使諗即刻留定一件😎

餃子店賣埋蛋糕🍰, 真係好特別🤣
😳水準仲要唔差,
最重要係有少見的開心果味💚
蛋糕口感綿密滑順, 開心果味濃郁💚🫶🏻
呢個價錢食到中上質素, 真係好抵食🥰
(*¯︶¯*)食完好滿足好開心~
  • 開心果芝士蛋糕
2023-08-28 549 浏览
呢間店其實知道左好耐,  但每次經過都係見到一大條人龍. 現時咁既天氣真係怕怕. 咁排隊法真係驚中暑。星期日經過終於見到人流唔算好多. 所以即管排下. 不過我地一行五人, 都係要等一陣. 因為店內唔算大. 最後我地還是要分枱而坐, 不過職員好好, 盡量為我地安排最好的位置. 感謝! 我地點了:一份煎韭菜豬肉餃子, 一份洋蒽豬肉餃子 (店員推介), 一份湯韭菜豬肉餃子 ,  另加一個日本飯糰給孩子。哈哈, 因為我地太喜歡食韭菜.不得不欣賞店是用上新鮮老火湯作湯底。新鮮煲冇味精,飲完唔口渴架!餃子足料薄皮。韮菜好香。煎餃的皮很薄,所以好脆口,而且能鎖住肉汁。另外又想唔到個飯團同樣出色。好足料,好日式口味!店內自家製的辣菜莆一定要試。佢會令到餃子味道更好食。最後我哋點咗佢哋招牌嘅甜品,一個原味芝士口味,一個開心果口味嘅芝士蛋糕。開心果口味超級香濃,兩款都入口軟滑可口,有特濃芝士香味。阿仔食到唔停口!

我地點了:
哈哈, 因為我地太喜歡食韭菜.

餃子足料薄皮。韮菜好香。
煎餃的皮很薄,所以好脆口,而且能鎖住肉汁。
另外又想唔到個飯團同樣出色。
好足料,好日式口味!
店內自家製的辣菜莆一定要試。佢會令到餃子味道更好食。

2023-07-30
2023-08-28 3841 浏览
脆薄餃皮餡夠多,足料家的味道🥰・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥟 雙拼煎餃8隻  HK$42 (雙拼+$2) > 洋蔥豬肉餃、香菇粟米雞肉餃・味道:洋蔥豬肉重紫洋蔥香😋,香菇粟米好甜,每一個配料味道都好出!餡料肉類同菜類係1比1👍,肉類冇乜點醃,以肉原本鮮味為主,但真係有肉鮮味唔係冇味的,yum yum欸🫡・口感:洋蔥好脆口但唔生。個煎餃好脆,薯片級脆度🫡皮薄餡多🤘🥟 雙拼湯餃8隻  HK$38 (雙拼+$2) > 韭菜豬肉餃、白菜豬肉餃・味道:韭菜好香好重味,白菜正常發揮~湯底係屋企煲湯嘅款,雖然唔知咩湯XD・口感:好surprise湯冇浸到餃皮脹晒,仍然夠薄冇粉感👍🍜 豬骨湯上海麵 HK$16 (套餐加配價)・味道:正常款啦,好幼身嘅上海麵,肚波男友塞飽自己用des哈哈・口感:可能太幼身,冇咩口感~🍰 日式手作芝士蛋糕 HK$28・味道:啫係巴斯克蛋糕~芝士味好濃👍,唔算甜,好食的。係食到一半我就滯到食唔落😥但可能係本波太廢XD・口感:中間軟身但未去到好cream一pat pat咁,本波覺得係理想狀態🫡,唔鍾意啲太流心好易好膩ฅ●ω●ฅ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
脆薄餃皮餡夠多,足料家的味道🥰

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🥟 雙拼煎餃8隻  HK$42 (雙拼+$2)
> 洋蔥豬肉餃、香菇粟米雞肉餃
雙拼煎餃8隻
洋蔥豬肉餃
香菇粟米雞肉餃

🥟 雙拼湯餃8隻  HK$38 (雙拼+$2)
> 韭菜豬肉餃、白菜豬肉餃
雙拼湯餃8隻
韭菜豬肉餃
白菜豬肉餃

🍜 豬骨湯上海麵 HK$16 (套餐加配價)
・口感:可能太幼身,冇咩口感~
豬骨湯上海麵

🍰 日式手作芝士蛋糕 HK$28
日式手作芝士蛋糕

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論: 經過絕對可以一試,不過唔排隊先去🥵因為太熱又太多人排隊,去咗3次先成功食到(┛`д´)┛

2023-08-26
雙拼煎餃8隻
洋蔥豬肉餃
雙拼湯餃8隻
韭菜豬肉餃
白菜豬肉餃
日式手作芝士蛋糕
2023-08-27 547 浏览
家後嘅餃子一向大受好評,12點幾黎到已經要等位。餐牌簡單直接,一係湯餃,一係煎餃,有八種口味,加$2可以雙拼。湯餃賣點係湯底係貨真價實嘅老火湯,粉葛湯飲落舒服唔油膩,唔會口渴。餃子要咗香菇粟米雞肉餃,雞肉比較少,口味比較清淡,聽聽有啲甜味。餃子要咗香菇粟米雞肉餃,雞肉比較少,口味比較清淡,輕微甜味來自粟米。叫我煎餃要咗雲耳椰菜豬肉餃,餃子煎得啱啱好,唔會太硬,食落又唔會太油膩,皮餡比例啱啱好,唔會太大粒。每枱食完餃子都會叫埋芝士蛋糕,size細細件,中間做到輕微半溶,甜左啲,但整體係好味嘅巴斯克蛋糕,口感綿滑。當日仲有開心果味。

原味巴斯克蛋糕

原味巴斯克蛋糕
家後一直以黎都係我嘅愛店,洋蔥豬肉🥟食極唔厭🥹🥹太好食了 recommend!!!🐖🥟煎洋蔥豬肉餃 - $42正到喊(´༎ຶོρ༎ຶོ`)—>literally me after eating every bite依個combination唔係度度都食到,加左洋蔥完全upgrade咗平平無奇嘅豬肉🆙📈熱辣辣脆卜卜嘅餃皮accompanied with 入邊啲汁 is heaven🥹去嗰度永遠必嗌❤️‍🔥評分: 100/10 ⠀⠀⠀⠀😝🎂開心果巴斯克芝士蛋糕 - $33soft n creamy 正常發揮抵食!Worth a try評分:8/10 ⠀⠀⠀⠀🥟💚芫荽豬肉餃韭菜豬肉餃 - $40芫荽fans here you go😝好足料嘅芫荽豬肉餃子韭菜is also jeng af兩隻好足料好新鮮🥹驚熱氣不妨試試水煮嘅湯餃子粉葛湯好清甜💏評分: 8/10 ⠀⠀⠀⠀🍙日式飯糰 - $16好正🥹啲調過味嘅飯撈埋啲菇s 同豬肉粒=飯糰天花板🥂評分: 8/10 ⠀⠀p.s. 煎洋蔥豬肉餃is a must😚😚如果口渴可以嗌杯豆漿🥛—> my 必點s everytime♾️⠀⠀📍 家後 (深水

🐖🥟煎洋蔥豬肉餃 - $42

🍙日式飯糰 - $16
好正🥹啲調過味嘅飯撈埋啲菇s 同豬肉粒=飯糰天花板🥂
評分: 8/10
⠀⠀
📍 家後 (深水埗)
深水埗基隆街211號地舖
#酸姐の覓食日記 #酸姐食盡深水埗 #餃子 #家後
開心果芝士蛋糕
開心果芝士蛋糕
  • 洋蔥豬肉餃
竟然喺餃子店食到巴斯克芝士蛋糕😂本身佢個煎餃都唔錯 洋蔥豬肉煎餃洋蔥好甜 豬肉味都幾香 份量多少少就更加好巴斯克芝士蛋糕賣相出眾 食落唔會好甜 朋友唔鍾意食甜嘢都食到👍🏻
竟然喺餃子店食到巴斯克芝士蛋糕😂
  • 巴斯克芝士蛋糕
  • 洋蔥豬肉煎餃
2023-08-15 378 浏览
去迪士尼之前去左深水埗揾食,老公話想試呢間openrice好多好評嘅家後。嘩,食個餃子都要排隊,即刻對間店有d期望,細細間嘅店坐滿人,我地叫左牛腩面同埋煎洋蔥豬肉餃並韭菜豬肉餃,仲加配左豬骨湯上海麵同埋豆漿。牛腩麵其實唔係好特別,不過牛腩都林,正常。煎餃就非常之好味,皮軟底脆,而且個皮厚薄適中,脆卜卜非常好食。不過餃子嘅肉就唔算特別,上海麵就簡單好味。今次唔記得左食巴斯克蛋糕,聽講依度好出名,下次一定要試下。

牛腩麵其實唔係好特別,不過牛腩都林,正常。

不過餃子嘅肉就唔算特別,上海麵就簡單好味。
今次唔記得左食巴斯克蛋糕,聽講依度好出名,下次一定要試下。
2023-08-12 383 浏览
😌唔洗排隊🥟係ok~坐得迫、人手唔夠、調味樽有啲Chi 粒粒、但冷氣夠🥣湯餃係赤小豆底幾好我地叫左4款🥟3款濃味~韭菜、芫荽、芹菜都好足料夠重口味1款淡味~雲耳椰菜食唔到兼睇唔到有雲耳🤔但唔難食但傳說中的爆汁沒有?🙄🧀原味巴斯克芝士蛋糕有驚喜🥰🫒開心果味就有啲膩😳
😌唔洗排隊🥟係ok~
坐得迫、人手唔夠、調味樽有啲Chi 粒粒、但冷氣夠
🥣湯餃係赤小豆底幾好
但傳說中的爆汁沒有?🙄

🧀原味巴斯克芝士蛋糕有驚喜🥰
🫒開心果味就有啲膩😳
2023-07-18 1067 浏览
呢度嘅手工水餃好味!!叫咗個白菜豬肉湯餃,唔算好貴($38八隻),等咗5分鐘左右就吃得(下午茶時段),每隻餃好大隻,入面料好足,肉70%菜30%,超滿足!!員工服務都幾好,都幾有耐心.
呢度嘅手工水餃好味!!

員工服務都幾好,都幾有耐心.
2023-07-18
2023-07-13 2395 浏览
💪🏻 洋蔥豬肉餃(湯$38,煎$42 /8隻)洋蔥餃主要係用紫洋蔥做餡料,紫洋蔥都煮得夠熟透(本人好怕生洋蔥嘅草青味😰),洋蔥味濃烈,但冇太大草青味,亦都好爽口,豬肉調味亦都適中😝 個人推薦食煎嘅洋蔥餃會更加好食,更加香口,因為煎香左嘅餃子令洋蔥味更突出,而且煎餃嘅外皮煎到金黃色,食落好香脆!💪🏻 雲耳椰菜豬肉餃椰菜餃嘅味道係偏淡,所以配湯餃會比較夾。湯底係粉葛眉豆湯,非常有煮家湯嘅味道🤤,有種家的感覺。湯底調味適中,豆香味明顯,飲落好舒服,唔似飲味精湯😋 另外,自家製菜脯味道香甜又香辣,配餃子食提升左味道嘅層次。餃子皮都夠晒薄,不過湯餃嘅外皮略為有啲鬆散。味道:7.5/10性價比:8/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5 💪🏻 日式巴斯克芝士蛋糕(原味$28,提子冧酒味$33)呢個芝士蛋糕係餐廳嘅主打菜,好多客人都慕名而來🤣 而呢個芝士蛋糕確實係非常出色!原味芝士蛋糕芝士味濃郁,食出淡淡嘅芝士酸味,亦有好香嘅cream cheese甜味🤤 而且芝士蛋糕亦都非常軟滑,非常creamy!蛋糕外面亦食到好香嘅焦香味,令味道更多層次。另外,提子冧酒味嘅酒味突出,亦都食到好香嘅冧酒甜味🤤 蛋糕當

💪🏻 洋蔥豬肉餃(湯$38,煎$42 /8隻)

💪🏻 雲耳椰菜豬肉餃

味道:7.5/10
性價比:8/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5

💪🏻 日式巴斯克芝士蛋糕(原味$28,提子冧酒味$33)
呢個芝士蛋糕係餐廳嘅主打菜,好多客人都慕名而來🤣 而呢個芝士蛋糕確實係非常出色!原味芝士蛋糕芝士味濃郁,食出淡淡嘅芝士酸味,亦有好香嘅cream cheese甜味🤤 而且芝士蛋糕亦都非常軟滑,非常creamy!蛋糕外面亦食到好香嘅焦香味,令味道更多層次。另外,提子冧酒味嘅酒味突出,亦都食到好香嘅冧酒甜味🤤 蛋糕當中都有粉量提子乾! 不過冧酒味有略為蓋過左本身嘅芝士味。

味道:9.5/10
午餐
雲耳椰菜湯餃
巴斯克芝士蛋糕
2023-06-19 1233 浏览
呢間餃子店係我愛店之一✨佢地的洋蔥豬肉煎餃真的好好吃,係我吃過的最好吃的餃子之一。餃子皮煎得非常脆,肉餡都非常香濃,加上洋蔥的甜味,配合得好好。唔夠飽仲可以加麵/飯團🍙,住家飯團有住好香濃的菇菌味👍🏼另外嚟呢到一定要試的就係佢地的巴斯克芝士蛋糕!🍰當日我食左開心果巴斯克芝士蛋糕,蛋糕口感非常綿密,味道非常濃郁,超正!😍整體來說,呢間餃子店的野食味道好好,價格都唔錯,仲可以係餃子店食到有水準的芝士蛋糕😳
呢間餃子店係我愛店之一✨

另外嚟呢到一定要試的就係佢地的巴斯克芝士蛋糕!🍰

• 日式手作芝士蛋糕
  • 洋蔥豬肉餃
  • 日式住家飯團
2023-06-10 1108 浏览
朋友話依間巴斯克芝士蛋糕好味,所以專程黎深水埗試一試依款名物啦。蛋糕外型都似樣,食落夠濕潤,有焦糖味,值得一試。依期香港實在太熱啦,下午茶嚟呢度唞一唞,食件蛋糕都唔錯。
蛋糕外型都似樣,食落夠濕潤,有焦糖味,值得一試。

依期香港實在太熱啦,下午茶嚟呢度唞一唞,食件蛋糕都唔錯。
2023-06-08 890 浏览
中午時分喺深水埗,記得朋友推介嘅人氣餃子🥟店,一於去會一會佢,去到果然門外有班人等緊位,為免等到中暑,改為外賣🥡湯餃麵 (6隻) $42餃子🥟有唔同口味,我叫咗菠菜豬肉餃,同狗唔會太細隻,味道幾好,而麵就揀咗菠菜麵(不用額外加錢),湯底係豬骨湯,飲完都唔口渴

湯餃麵 (6隻) $42