2022-01-16 654 浏览
一喺大埔落車 就即刻衝過去買外賣,但其實果陣已經係夜晚11點大部分食肆一係last order左 一係就收左檔天氣凍冰冰 唔食啲熱野暖下肚 真係訓唔著🙊所以就去左廣福村商場既容記買外賣~首先要讚下既係:即使晚市堂食被禁 佢地仍然都堅持做外賣生意 仲要做到夜晚12點❤️目測情況 只有1-2人等外賣 喺呢個情況仍然堅持開到咁夜 真係好難得等外賣既時間唔算耐 5-10分鐘都已經拎得番到屋企開餐 碗車仔麵仲係熱辣辣 出哂煙嫁🤩而家今次食既係 黃色外賣紙!即係麻辣/酸辣過橋米線 配左兩款餸~米線既硬度岩岩好 我今次揀左麻辣中辣🍜未食已經聞到果陣麻香🤤食落既湯底係超級香濃 完全唔會將價就貨而且湯度唔會太稀 所以係超掛湯😹岩哂我呢啲重口味既人~餸既份量都合量既 每種餸有3-4份整體黎講 夜媽媽都有香辣車仔麵買 已經好讚!而且味道中上 價錢合理 都算值得推薦嫁❤️
一喺大埔落車 就即刻衝過去買外賣,
但其實果陣已經係夜晚11點
大部分食肆一係last order左 一係就收左檔
天氣凍冰冰 唔食啲熱野暖下肚 真係訓唔著🙊
所以就去左廣福村商場既容記買外賣~

首先要讚下既係:
目測情況 只有1-2人等外賣
喺呢個情況仍然堅持開到咁夜 真係好難得

等外賣既時間唔算耐 5-10分鐘都已經拎得

番到屋企開餐 碗車仔麵仲係熱辣辣 出哂煙嫁🤩
而家今次食既係 黃色外賣紙!
即係麻辣/酸辣過橋米線 配左兩款餸~
米線既硬度岩岩好
我今次揀左麻辣中辣🍜
未食已經聞到果陣麻香🤤
食落既湯底係超級香濃 完全唔會將價就貨
而且湯度唔會太稀 所以係超掛湯😹
岩哂我呢啲重口味既人~
餸既份量都合量既 每種餸有3-4份

整體黎講
夜媽媽都有香辣車仔麵買 已經好讚!
而且味道中上 價錢合理 都算值得推薦嫁❤️
2022-01-15
  • 麻辣過橋米線
2021-07-10 421 浏览
11點半開門,12點到嗌雞翼食,見住佢用微波爐翻叮俾我我心知不妙,唔會炸好隔熱再翻叮俾客食呀d 皮一食就即吐,完全淋同唔掂好失望,或者冇期望就唔會失望吧早知上多層m記算
11點半開門,12點到
嗌雞翼食,見住佢用微波爐翻叮俾我
我心知不妙,唔會炸好隔熱再翻叮俾客食呀
d 皮一食就即吐,完全淋同唔掂
好失望,
或者冇期望就唔會失望吧
早知上多層m記算
2020-07-09 546 浏览
入大埔踏單車, 經過大埔廣福村,去了這裡食車仔麵, 環境位置普通, 一般小店。有車仔麵, 酸辣粉,三寶食....... 車仔麵都幾好食, 個人喜歡燕餃, 都是第一次食,不知他們是否自己包的呢??辣菜莆好好味。辣菜莆有得買走,回家煮麵加小小一流。不過疫症期間, 整野食的人不戴口罩, 真的不能太接受, 小店務必戶注意。
有車仔麵, 酸辣粉,三寶食.......

题外话/补充资料: 疫症期間, 整野食的人不戴口罩, 不能接受。
2020-07-04
  • 辣菜莆
2019-03-30 881 浏览
又再次來到大埔這條屋村的這一間車仔麵店,之前吃過,這間車仔麵店的豬大腸非常出色,並且有荵有炸蒜,因此間中亦都會來回味一下。這次來到,赫然發現,竟然新增了撈米線這個選項,作為撈麵主人的本人,當然立馬一試☝🏿在大埔這屋村的車仔麵店,居然可以做出,好像內地的麻辣米線的味道,像真度十足,真是難得。不算是十級肚餓,因此便只點了腩肉以及蘿蔔,蘿蔔煮得不錯,因為沒有根,亦都外皮清得乾淨,吃起來非常之吸味又甜。米線的質地不算煮到非常林,保留少許咬口,底下有點油,亦都有點兒花椒油,因此吃上口,感覺到有點兒麻的感覺,而那層油亦都可以為米線保溫,因此邊吃邊吃到麻,吃來非常過癮。這兒的炸蒜,亦都非常出色,因為你吃車仔麵的時候,很多時候炸蒜都會掉到湯裏邊,但是吃撈米線,選擇一直蒲在麵條上邊,就可以將炸蒜粒細意品嚐。友人的車仔麵,這個餃亦都味道不錯,好像韭菜味道濃郁,應該是自家炮製的,誠意可嘉

這次來到,赫然發現,竟然新增了
撈米線這個選項,作為撈麵主人的本人,當然立馬一試☝🏿

不算是十級肚餓,因此便只點了
腩肉以及蘿蔔,

吃來非常過癮。

這兒的
就可以將炸蒜粒細意品嚐。

友人的車仔麵,這個
本人唔係住大埔, 極少去廣福村, 已經第二次去食第一次係因為太夜, 好多舖收晒巧合見佢未開門食過一次, 今日中午時段再去廣福村再去試, 當時還早未有人, 舖頭好有趣每個人入來都好似好熟咁, 每人都say hello雖然只係車仔麵舖但好有禮貌麵都唔差係肥左dd, 我食左碗 豬腸+墨丸+冬菇+油麵(唔好話我油麵梗係油啦)豬腸乾淨, 冬菇厚身入味, 油麵唔太求奇 份量ok, 至於墨丸切開的但個人覺得幾好食, 唔係街邊或街市買食開果種其實仲有好多野食, 見唔少人食三寶, 希望下次有機會再去食因為今日一入去見到老闆娘(其實好妹妹)眼大大細細粒好靚女, 掛住望佢忘記左影相哈哈 下次有機會再去先影番碗麵
本人唔係住大埔, 極少去廣福村, 已經第二次去食

其實仲有好多野食, 見唔少人食三寶, 希望下次有機會再去食

哈哈 下次有機會再去先影番碗麵
2018-12-22
  • 墨丸
  • 冬菇
2018-06-25 581 浏览
住得大埔一定識距俩公婆車仔麵,由細細個食到出泥做野,結埋婚依家成日帶埋呀仔泥食,人情味濃,老闆,老闆娘超好,食物質素由車仔檔到依家都無變,由其是係老闆娘炒辣椒油同辣菜甫一流,豬腸豬紅九菜,一定走五甩,可以話以前排隊買車仔麵都係為豬腸而泥。豬腸同出面真係無得比,食過既人都知容記豬腸又冧又滑,加上湯底同辣油超掂。另外值得一推就係豬手同老闆娘九菜餃,真係大大隻低食餡料咬落肉汁超多,豬手好冧好入味,平時會買泥加餸
住得大埔一定識距俩公婆車仔麵,
2018-06-15
宵夜
  • 豬腸
  • 豬手
  • 九菜餃
容記雖然店舖細細,但食物水準一D都輸蝕架!油菜唔油,nice! 少油關係,菜就冇咁青綠,不過唔會有青黃味。D腐乳多到可以留返黎送飯酸辣米線本身都有芽菜、肉碎等配料,辣度亦有得揀。牛柏葉爽YY啊!通菜控叫完一碟通菜再加送時,都係叫通菜...牛肚亦都好彈牙!豬紅一般都會浸水,但容記呢度食得出冇水份,正!我碗米線叫左微辣,因為要留D空間食辣菜圃!食完中意仲可以一樽樽咁買走添容記所有滷水都好正!之前已經食過滷鵝腎、豬肚,今次食豬腳。大大啖咬落去,都唔會一口油,老闆將D油都迫晒出黎,太高招啦掛~!豬腳好入味,而且味道剛好,唔會好咸要狂飲野凍檸茶茶味唔係太濃,有4片檸檬,而且仲好鮮甜!
容記雖然店舖細細,但食物水準一D都輸蝕架!

牛柏菜、通菜酸辣米線
豬紅、牛肚酸辣米線

自家製辣菜圃
滷水豬手

豬腳好入味,而且味道剛好,唔會好咸要狂飲野
凍檸茶
凍檸茶茶味唔係太濃,有4片檸檬,而且仲好鮮甜!
2018-03-03
牛柏菜、通菜酸辣米線
豬紅、牛肚酸辣米線
自家製辣菜圃
滷水豬手
凍檸茶
  • 酸辣米線,滷水小食
2018-01-21 255 浏览
原來這個屋村那麼老舊,即使被領展收購了,商場也沒有大幅裝修、翻新,還好,保持原貌。據聞這間車仔麵,原先在另一條邨下面,擺車仔檔,現在搬入了鋪頭😯。看看餐牌,即使四餸麵,也只是30多元。誰知道,可能你在青衣,或是旺角,求其吃個車仔麵,動輒都要$4-50了。如果你深信平嘢無好,那麼你便會大跌眼鏡🤓。雖然米線份量不太多,但是質素高,不會太軟林,有點彈牙。這兒的豬腸,份量也不少,內裏不太骯髒,清潔,爽彈,味道夠香濃。牛腩更加驚為天人,不會太乾太瘦,有點兒嚼勁,有咬口,肥瘦均勻,中間有有隔膜。幾個蘿蔔,都沒有根,爽甜,吸湯,不錯。只是六時許,不算非常肚餓,要不然,可以點煎釀三寶,因為十元五件,亦都是坊間難求了。凍檸茶,味道普通,不算太濃香,茶味欠奉,下次不點。

豬腸,份量也不少,內裏不太骯髒,清潔,爽彈
,味道夠香濃。
牛腩更加驚為天人,不會太乾太瘦,有點兒嚼勁
,有咬口,肥瘦均勻,中間有有隔膜。幾個
蘿蔔,都沒有根,爽甜,吸湯,不錯。

凍檸茶,味道普通,不算太濃香,茶味欠奉,下次不點。
2017-08-25 338 浏览
第一次食,亦係最後一次,食完仲要肚痾,味道就唔講,衛生就麻麻,唔係冇左廣成魚蛋粉,都唔會上去幫襯,仲要食到肚痾,冇下次......................
2017-08-01 236 浏览
今日放假係屋企唔想郁,但係又好肚餓,所以就落咗樓下買嘢食,呢幾年樓下好多餐廳都執咗笠(比領展瘋狂加租迫害),唯獨是呢一間容記小食,咁多年都可以屹立不倒,相信佢一定有番咁上下生意額先可以頂得住。呢間車仔麵個辣菜莆做得好出色,我都係因為聽朋友講先會試下,點知食完就愛上左佢喇。辣菜莆可以任落的,是乎自己喜好,鍾意嘅話仲可以買一樽都只係$22,攞黎食飯又得,攞嚟送粥又得。

2017-05-09 209 浏览
由細到大都係呢個屋村長大,呢幾年呢間容記小食都係我經常去嘅消夜地方,特別佢嘅招牌碗仔翅,同埋魚肉翅係最好食架,另外佢都有啲煎釀三寶,同埋炸雞翼、炸雞髀等,都算係比較多嘅選擇。今次就叫左佢哋嘅銀針粉,銀針粉都好似車仔麵咁,可以自由配搭粉面,佢都有河粉、米粉、油麵、公仔麵等等,同埋銀針粉選擇。車仔麵配料食物都有好多款,我最鍾意食佢哋嘅豬紅、豬腸同埋滷水雞翼,佢個銀針粉都好適合小朋友食,而且銀針粉好入味,湯底都好濃郁味道,唔錯!加埋佢餐廳有一隻自製辣椒粒更為惹未。
2013-11-30 459 浏览
香港/九龍區的車仔麵店數量愈來愈少,很難得這個商場有一家車仔麵店,可以讓我再次回味車仔麵的美味。這間車仔麵食物的選擇很多,湯和汁都可以有數個選擇,真是花多眼亂。我叫了一碗牛丸韭菜蘿蔔腩汁湯米($22),加了一個上湯菜心($8)和熱檸水($5)。有牛腩汁的湯很清甜,沒有油膩感;老闆加了一點炸蒜,令湯不致於過淡,而有種香蒜味。牛丸是即叫即煮的,所以還是十分彈牙。蘿蔔亦很清甜,入口即融。上湯菜心其實是一般白灼菜心,上湯沒有什麼味道,但菜心勝在新鮮嫩口。很難得外食可以有新鮮菜,再叫了一碟腐乳通菜。通菜是白灼的,再淋上香滑的腐乳汁。通菜十分鮮嫩,絕對配合微辣的腐乳。除了車仔麵,小店還有其他食品供應。
腩汁湯米

上湯菜心
腐乳通菜
除了車仔麵,小店還有其他食品供應。
2013-11-28
腩汁湯米