2024-09-25 36 浏览
去到油麻地就覺得有啲肚餓,於是就諗住喺地鐵站附近醫肚。依間富華冰室就係地鐵站出口,位置非常方便。招牌酸菜魚酸菜魚超級大盤,味道酸酸辣辣,但唔會過酸同太辣,唔食得辣嘅朋友都可以試吓!魚肉鮮嫩,厚薄適中,非常滑溜!魚肉冇魚腥味或者泥味,魚肉份量都非常之多,一盤夠晒兩個人一齊share 👍🏻欖菜肉鬆四季豆四季豆炒得非常之惹味,又有鑊氣,送飯真係一流!四季豆唔會太油,味道都啱啱好,唔會太鹹。一口牛仔粒配薯菜牛仔粒軟腍腍,一啲都唔韌!不斷一口一粒,好快就食晒!薯菜有馬鈴薯、西蘭花、甘筍同椰菜,味道清淡,夾埋惹味牛仔粒一齊食啱啱好!馬鈴薯伴有麻醬,令馬鈴薯更加好食。鮮冬菇素鮑片滑雞煲雞塊炸過,所以特別香!雞肉嫩滑,亦都超級入味好好食!素鮑片煙煙韌韌,散發着淡淡嘅鮑魚香味!鮮冬菇亦為滑雞煲增加香氣,飄來嘅蒸氣都充滿着冬菇嘅香味!雜果賓治顏色非常吸引,入面有超多雜果配料👍🏻飲落真係透心涼,夏天消暑一流!

檸檬茶

檸檬茶
2024-09-23 59 浏览
今日就同朋友去咗油麻地既富華冰室食飯餐廳主打唔同既焗飯同小炒焗咖喱薯仔牛脷咖喱味香濃, 超多塊牛脷喺面頭, 牛脷厚身爽口, 仲有啲拉絲, 招牌黑椒牛柳鐵板套餐配搭薯菜套餐包括餐包同餐湯牛柳份量超多, 咬落好淋身, 配撘黑椒汁, 煎得啱啱好, 原個薯仔焗香咗豆豉鯪魚炒油麥菜油麥菜炒得青綠,加左豆豉鯪魚變得爽中帶鹹香, 好夠鑊氣餐廳仲有新鮮出爐嘅麵包香滑菠蘿油菠蘿包皮好鬆脆, 夾住香滑嘅牛油, 包身熱熱地令牛油半溶, 好邪惡仲有三款唔同口味嘅麻糬谷古,黑芝麻同芝士麻糬, 好有口感, 芝士味香濃
今日就同朋友去咗油麻地既富華冰室食飯
餐廳主打唔同既焗飯同小炒

焗咖喱薯仔牛脷

招牌黑椒牛柳鐵板套餐配搭薯菜
套餐包括餐包同餐湯

豆豉鯪魚炒油麥菜
油麥菜炒得青綠,加左豆豉鯪魚變得爽中帶鹹香, 好夠鑊氣

餐廳仲有新鮮出爐嘅麵包

香滑菠蘿油

仲有三款唔同口味嘅麻糬
谷古,黑芝麻同芝士麻糬, 好有口感, 芝士味香濃

2024-09-20 54 浏览
富華冰室 (碧街) 地址: 油麻地碧街43號碧蘭大樓地下B號舖電話: =====================大件夾抵食架冰室,食到朋友都捧住個肚走呀!其實食睇對方,約個好多話題架朋友,食餐飯一個小時都是愉快的。 愉快心情環保,食物都倍覺美哋中西式鐵板小炒麵包樣樣都有,$101 小炒皇是我出街食最愛架小炒,有海鮮乾同韮菜,味道濃郁。另外點了個鮮茄豬扒焗飯!豬扒有咬口,鮮茄汁撈飯食一絕!最愛架美食食完仲可以買麵包走架,好多款個個麵包都漲卜卜大大個!好多遊客都專程來食egg tart 菠蘿包!
富華冰室 (碧街)

地址: 油麻地碧街43號碧蘭大樓地下B號舖
電話:
=====================

2024-09-17 42 浏览
呢間富華冰室好近油麻地站,好方便,食物又唔錯👍元貝豬扒意粉 $118囡囡話想食豬扒,就叫左元貝豬扒意粉。上碟時見到2大塊豬扒,煎到好靚仔,味道啱啱好,完全唔鹹,味道好好👍仲有2大粒元貝,好鮮味,估唔到係冰室食到咁好味既元貝😋XO醬牛肉炒河 $72嘩!呢碟XO醬牛肉炒河上枱時,即刻聞到好香既XO醬同青紅椒味,囡囡聞到話要即刻食😂食左兩啖,話好好食😋廚師炒得好好,好有鑊氣,又唔會太油,d牛肉又好大塊,好有口感,正!海皇什菜煲 $88食咁多肉,當然要叫返碟菜,海皇什菜煲真係唔錯既選擇,有菜心、娃娃菜、金針菇、魷魚、大蝦、蝦乾同粉絲,好足料,又清清哋,好啱我食👍富華冰室既食物真係幾有質素,價錢又平,性價比高👍
呢間富華冰室好近油麻地站,好方便,食物又唔錯👍

元貝豬扒意粉 $118

XO醬牛肉炒河 $72

海皇什菜煲 $88

富華冰室既食物真係幾有質素,價錢又平,性價比高👍
2024-09-16 26 浏览
叫咗好幾個小菜,佢每一款小菜都會包一碗湯同埋白飯份量十足我首先叫左海皇什菜煲,呢個菜式真係驚喜十足!煲裡面有鮮蝦、蝦仁、白魷魚同埋各款雜菜,湯汁鮮甜,每一口都可以品嚐到海鮮嘅鮮味同鮮甜,而且仲會有好多粉絲添,真係唔使食飯都飽🥰接著係富華小炒皇,呢款菜式有韭菜、鮮蝦、魷魚同腰果等,炒得香口十足。韭菜帶嚟獨特嘅香味,鮮蝦同魷魚嘅鮮甜味道更加突出,再加上腰果嘅香脆口感,味道絕對令人驚喜。最後叫咗鮮冬菇素鮑片滑雞煲,呢個煲菜富有層次感同口感。鮮冬菇嘅香氣滲透整個湯底,素鮑片同滑雞都煮得恰到好處,好入味。
叫咗好幾個小菜,佢每一款小菜都會包一碗湯同埋白飯份量十足

,真係唔使食飯都飽🥰

2024-09-16 39 浏览
經過油麻地想食LUNCH ,入左一家茶餐廳,茶餐廳叫鐵板牛扒,塊扒本身煎熟,辣落塊鐵板到淋汁,成個燒烤味出晒嚟,好熱好香甘。厚肉,煎得金黃,肉質入口軟腍又juicy,甚感滋味。肉質亦算腍滑。扒餐還配備了薯菜。另外叫左酸菜魚,魚係用新鮮嘅草魚嚟做,肉質好滑,食已經覺得秀色可餐 魚肉 厚薄適中,肉質順滑,一條魚骨都冇。酸菜好夠味,酸辣味好正。湯底仲有好多配料,有粉啦芽菜,都大份好飽哈哈: 特別喜好有自己出爐麵包的茶餐廳,今天竟然給我碰見這間,供應非一般麵包款式的茶記! 例如流沙墨西哥包同波羅包 & 雞尾包,又真係漲卜卜
2024-09-14 54 浏览
夾公仔之前當然要醫肚,一家四口最鐘意去茶餐廳,港式茶餐廳令人回味無窮🥢日式饅魚炒飯🍚白飯沾滿濃郁饅魚汁,饅魚份量多,鍋氣十足廈門炒米粉🥢顏色橘紅賣相吸引,味道酸酸辣辣非常開胃,米粉唔會炒到一舊舊,炒得乾濕度適中又足料,重點大大份🍅番茄餐肉通粉配炒蛋包🥯小朋友最愛,餐肉多通粉不過不失,食到清碟蛋揵🥚新鮮出爐,口感鬆化,食得來好香牛油味🧈朱古力麻糬🍩麻糬傳統小吃,估唔到現在茶餐廳都有售,好大舊做茶甜好正✨飲品點了柑桔蜜、凍檸檬可樂和雜果賓治🥤每款賣相都好吸引,雜果賓治真係好足料❤️下星期內地有朋友來,必定帶佢地來品嚐港式茶餐廳😋☕富華冰室 (碧街)📍油麻地碧街43號碧蘭大樓地下B號舖

日式饅魚炒飯🍚
白飯沾滿濃郁饅魚汁,饅魚份量多,鍋氣十足

廈門炒米粉🥢

🍅番茄餐肉通粉配炒蛋包🥯
小朋友最愛,餐肉多通粉不過不失,食到清碟

蛋揵🥚
新鮮出爐,口感鬆化,食得來好香牛油味🧈

朱古力麻糬🍩
麻糬傳統小吃,估唔到現在茶餐廳都有售,好大舊做茶甜好正✨

下星期內地有朋友來,必定帶佢地來品嚐港式茶餐廳😋

☕富華冰室 (碧街)
📍油麻地碧街43號碧蘭大樓地下B號舖

2024-09-10 61 浏览
喺旺角行完街行咗去油麻地地鐵站準備走,但JJ話好肚餓,想食間舒服啲嘅冰室,見到地鐵站旁有間兩層樓高既冰室,上下層都可以堂食,地下有賣新鮮出爐既麵包蛋撻,JJ一坐低就話要蛋撻😂見到隔離碟炒野好香,所以我最後揀左xo醬豬扒炒一丁,一黎到已經好香xo 醬味,大讚好夠獲氣炒得幾好,唔會太淋太硬唔會好油同好濕,豬扒咬落嫰滑👏🏻爸爸對港式鐵板餐有獨特情意結,叫左蒜蓉汁西冷配意粉,治癒既JarJar聲,西冷煎得剛好,火候控制好好。JJ叫左炸雞髀🍗 大隻到JJ嘩一聲,皮脆薄肉多汁。配上紅豆冰,super yummy 😋 甜品我地叫左蛋撻同檸檬撻,酥皮蛋撻賣相飽滿,蛋黃顏色赤黃🟡 酥皮層次分明且邊皮均勻;餅底烘得恰到好處,火力足夠令它的口感蓬鬆而有烘焙過的牛油香味,還充滿蛋香。🍋 檸檬撻有著鮮黃晶瑩的內餡,特別吸引人,味道酸甜,連不愛吃甜的人亦對它着迷😉

2024-09-09 65 浏览
餐廳就在油麻地地鐵站一出就見到了,門口有各式各樣新鮮烘焙的麵包,裡面是有兩層的用餐區域,地方非常大,晚上人流不錯!中式牛柳份量超足的一份牛柳,性價比很高!味道是有點像京都豬扒的醬汁,酸酸甜甜的。配菜只有洋蔥和菠蘿,但也能堆起小山!牛柳有醃過的,所以肉質挺嫩滑,部分帶點筋。非常下飯的一款!菠蘿咕嚕肉是傳統做法的咕嚕肉,口感香脆,肉質嫩滑又有彈性,醬汁亦很濃香,份量也很足!味道酸甜下飯!鹹蛋蒸肉餅新鮮現蒸的,所以要等得比較久,不過也挺有意外驚喜的。調味不會太濃,吃起來有肉香,而且是肥瘦都有的,口感較嫩,亦有油香,配上鹹蛋的鹹香,味道不錯!咖哩吉列豬扒飯豬扒非常大塊,而且肉挺厚的,吃起來還保留到肉汁,口感爽滑!配上濃香的咖哩汁,特別惹味,也很下飯!咖哩調味亦挺香的,有多種香料!

中式牛柳

菠蘿咕嚕肉

鹹蛋蒸肉餅

咖哩吉列豬扒飯

2024-09-04
2024-09-06 67 浏览
1800前都仲趕得切有下午茶即炸雞髀 雜果冰 $43超級大隻,皮脆肉嫩有醃過配薯角沙律雜果冰,正呀!😋加$8配沙律 薯角出爐靚蛋撻2個$33凍朱古力+$3酥皮夠鬆化,蛋味重!必食😋招牌黑椒牛柳鐵板$124餐湯+自家製餐包+薯菜+凍奶茶$3兩塊牛柳大件超值肉嫩多汁,有水準,不似其他餐廳用梳打粉醃製,最重要係鐵板上,淋汁時咋咋聲,聲香味俱全!招牌酸菜魚$98可以講超值,好大碟,多配料,魚片嫩滑,酸味同辣味恰到好處,送飯一流!芝士麻糬$15@3大大粒,煙靭,濃濃芝士味!長情腸仔包$14超巨,無諗過咁大個包包👍🏻懷舊忌廉筒$12有兒時回憶,酥皮加忌廉非常夾,推介😋
1800前都仲趕得切有下午茶
炸雞髀 雜果冰 $43
超級大隻,皮脆肉嫩有醃過配薯角沙律雜果冰,正呀!😋
加$8配沙律 薯角

出爐靚蛋撻2個$33
凍朱古力+$3
酥皮夠鬆化,蛋味重!必食😋

招牌黑椒牛柳鐵板$124
餐湯+自家製餐包+薯菜+凍奶茶$3

招牌酸菜魚$98

芝士麻糬$15@3
大大粒,煙靭,濃濃芝士味!

長情腸仔包$14
超巨,無諗過咁大個包包👍🏻

懷舊忌廉筒$12
有兒時回憶,酥皮加忌廉非常夾,推介😋

2024-08-29 126 浏览
是日餐單:招牌黑椒牛柳/黑椒汁/薯菜/白湯/熱柑桔蜜椒鹽鮮魷/飯/中湯經典蝴蝶酥菜遠牛肉炒河法蘭西多士菠蘿檸檬撻這間茶餐廳的特點在於室內環境較為寬闊,有兩層樓面,而食品方面白湯內有粉絲坐鎮,每份餐的份量很十分充足,招牌黑椒牛柳的鐵板餐中有3塊厚達4厘米的牛柳,直經比漢堡扒大些少,店員亦會自動詢問你想要的煎熟程度,當日要求5成,結果與要求一致。而較為出色的在於這間茶餐廳有新鮮出爐的港式麵包,其中經典蝴蝶酥的面積大如兩奶茶杯的大小,是有趣味性的一個環節。
是日餐單:
法蘭西多士
菠蘿檸檬撻

2024-08-27
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
2024-05-18 287 浏览
我食個煎蛋菠蘿油,個蛋爆左汁出來,然後問店員要紙巾,他話要加錢,我問佢有冇咩可以比我抹手,佢叫我用自己紙巾,我冇野可以比你抹食物方面都ok嘅,但係服務態道好差笑死我有紙巾洗問你地有冇,有病
食物方面都ok嘅,但係服務態道好差
笑死我有紙巾洗問你地有冇,有病
2024-05-18
等候时间
15 分钟 (堂食)
2024-05-16 306 浏览
早上到果欄買生果,事前要先找地方吃早餐,見到剛剛新鮮出爐的菠蘿包幾靚仔,那就決定這間吧!😚叫了清湯午餐肉粒通心粉、自家製脆皮菠蘿油 及 熱奶茶,菠蘿包外皮香脆,新鮮熱辣,配上冰凍的牛油,又真係幾好味!餐肉外層香脆,口感不錯,通粉則偏腍,普普通通;湯底外表太單調,如加多兩條菜,應該會更吸引;奶茶有少許茶香,但還是奶味偏重,只屬一般。#清湯午餐肉粒通心粉 $42#自家製脆皮菠蘿油#熱奶茶 .#富華冰室 (碧街)地址: 油麻地碧街43號碧蘭大樓地下B號舖電話: 25981268

菠蘿油

#清湯午餐肉粒通心粉 $42

#自家製脆皮菠蘿油
#熱奶茶

.#富華冰室 (碧街)
地址: 油麻地碧街43號碧蘭大樓地下B號舖
電話: 25981268
2024-05-14
$42 (早餐)
菠蘿油
2024-01-12 591 浏览
個飾櫃啲麵包同蛋撻,以呢個檸檬撻係最吸引,真係忍唔住買咗一隻.滿心歡喜的我,完全被它外表所誘惑,一啖咬落去,松泡泡,原來係椰撻底,完全睇唔出,好嘢咁都俾你呃到!檸檬係合成品,用啲檸檬汁整出嚟,完全不是那一回事!都是外貌惹的禍😂😂😂
檸檬撻
今次行過呢間小店,香氣四溢攞住我鼻尖,不自覺走咗入去。第一眼揀咗個牛腩河,皮蛋瘦肉粥,同埋鳳爪酥,真係幾心急嚟試吓。一啖牛腩,就知係好料,滋味十足有層次,而河粉滑過d舌頭,超滿足!皮蛋瘦肉粥嘅皮蛋脆滑,瘦肉嫩滑,稀飯嘅質感正啱,入口即溶。至於鳳爪酥真係出面脆,裡面又鮮又腍,真係食指大動!😋😍🍜 口感上嘢食做得啱晒,環境雖然簡單,但係清潔得嚟,真係街坊氣氛好實在。食客都一致讚好,包括我在內,都覺得真係值得推介。過嚟呢邊一定要試試!