2022-09-23 50 浏览
終於黎到bookmark左超耐嘅大角咀人龍店小島料理,一嚐慢煮牛丼!平日6pm黎到,勉強入到第一round慢煮牛丼分左3個size,飯量一樣,而肉量就會隨size增加30%。呢個價錢已經包左湯、前菜,仲唔洗加一,真係幾抵食!唔食牛嘅朋友仔都有沖繩豬肉塔可飯、奶油咖哩雞飯可以揀~🐮慢煮西冷牛丼💰小盛$60 並盛$75 大盛$98🐮慢煮肉眼牛丼💰小盛$75 並盛$95 大盛$118西冷肉味真係幾重,柔軟有彈性,無筋唔會好韌。肉眼就相對軟腍,不過調味就重手左啲,蓋過左牛味油香,食落較為普通。同朋友一致鍾意西冷多啲蛋汁加上甜甜地嘅醬汁撈飯,基本上係不敗組合。飯面有薄薄一層生菜絲,𢳂埋一齊食毫不違和。粟米仔爽脆之餘,仲好重牛油味。我就麻麻地個乳酪醬,但朋友就覺得可以一添清新嘅感覺,食晒成碗都唔會好膩。食肉獸表示大盛嘅肉量岩岩好,性價比幾高,不過如果要排好耐先食到就唔太值啦~

🐮慢煮西冷牛丼
💰小盛$60 並盛$75 大盛$98

🐮慢煮肉眼牛丼
💰小盛$75 並盛$95 大盛$118

• 慢煮西冷牛丼
長期都好多人排隊 最出名就係慢煮牛丼 價錢相宜同時份量都多🤪 唔食牛的話另外都有豬同雞選擇! 不過店鋪較細 我嗰日weekday 12:15左右到 好好彩淨係等差不多20分鐘 見到入座之後門口條隊更加長🌬: cp值幾高 味道不錯 但若果要排太耐隊就不太值得 · 慢煮牛板腱丼 小盛 $75 並盛 $95 大盛 $118圖中係小盛 但牛肉份量都有9-10塊 慢煮後肉質軟腍有啲咬口同時無筋 會食得出牛味但唔係好強😗 飯偏硬身幾欣賞佢粒粒分明(我自己鍾意硬身既飯但覺得呢個淋返啲啲啲啲會好啲);至於配料有生蛋黃 乳酪醬 生菜絲 雜菜~ 撈咗生蛋後牛肉更加滑身 乳酪酸香突出唔太甜 幾特別 令到味道多個層次 又唔會有沙律醬個種膩感;另外仲包埋海帶湯與前菜(是荀!) 湯幾清甜唔太鹹 💡: 可以根據食量選擇size 全部飯既份量一樣 牛肉隨住增量30%~—————————————————————😋 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦? 7.8/10 🥳 𝘦𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵? 6.5/10🤑 𝘤𝘱 𝘷𝘢𝘭𝘶𝘦? 7.99/10🤩 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵? 7.2/10—————————————————————📍小島料理大角咀櫸樹街5

🌬: cp值幾高 味道不錯 但若果要排太耐隊就不太值得

—————————————————————
📍小島料理
大角咀櫸樹街58號地舖
慢煮牛板腱丼 小盛
📍小島料理/大角嘴超有心思的日式料理小店喔🥺由餐牌擺盤到食物都好講究好特別(*´∀`)♪ 食物高質又抵食!! 讚~✧ 慢煮西冷牛丼 大盛 $98✧ 慢煮牛板腱 並盛 $95✧ 薏米水 $10 綠茶可樂 $20每個飯都跟set 前菜係涼拌海帶芽根部 好爽口!!!主食較推薦牛板鍵!!! 牛味更加出、肉質超淋☺️並盛已經有11,12塊 男女嚟講都好足夠~撈埋日本蛋黃同乳酪醬 酸酸地又有啲creamy成碗飯主要食食材嘅原味 食晒都冇負擔好light✨綠茶可樂幾特別 冇一般原味咁甜 can try can try~*我係禮拜六12點就到咗,等10分鐘就第一round入到去,食完覺得呢10分鐘係值得等待的🫶🏻回頭指數😼4.5/5(精緻嘅食物值得被等待(^_-)
📍小島料理/大角嘴

✧ 慢煮西冷牛丼 大盛 $98
✧ 慢煮牛板腱 並盛 $95
✧ 薏米水 $10 綠茶可樂 $20

每個飯都跟set 前菜係涼拌海帶芽根部 好爽口!!!
主食較推薦牛板鍵!!! 牛味更加出、肉質超淋☺️
並盛已經有11,12塊 男女嚟講都好足夠~
撈埋日本蛋黃同乳酪醬 酸酸地又有啲creamy
成碗飯主要食食材嘅原味 食晒都冇負擔好light✨

回頭指數😼4.5/5(精緻嘅食物值得被等待(^_-)
2022-08-16 107 浏览
每次經過依間日系餐廳都大排長龍,今日有幸食到佢最後兩碗嘅慢煮肉眼牛丼(我仲要係1:30左右入座),仲可以坐窗邊位,超級開心🤣 lucky day!窗邊有好多日本小擺設,個電話仔拎起真係有聲好搞笑XDD一黎到首先有小食同海帶湯,味道不錯,個碗同餐具好日式等咗差唔多7分鐘,主角登場啦!佢個粟米仔浸個牛油好香,主角嘅慢煮肉眼好軟腍幼嫩又夠juicy,日本米撈埋蛋香味濃嘅蛋黃同沙律汁真心無得輸!波子汽水,夏天必備飲料

窗邊有好多日本小擺設,個電話仔拎起真係有聲好搞笑XDD

一黎到首先有小食同海帶湯,味道不錯,個碗同餐具好日式

波子汽水,夏天必備飲料
天道酬勤,只要我們努力不懈,不斷的完善自己和提升自己,一定會有美好的明天喔!💪🏻.𝒮𝓌𝑒𝑒𝓉 𝒫𝑜𝑜𝒽這次介紹的是一家位於大角咀的日式小店🇯🇵,店家的牛丼非常有名氣,很多人慕名而來😍 但小店座位非常有限,只有十多個位😣,想吃的朋友一定要早點來做第一輪入座的客人🤣,不然排隊的時間就要超過一個小時了喔🥺.🍴 慢煮牛板腱牛丼(並盛)|$95牛丼有分三個size🍚,小盛、並盛和大盛,所有飯量也是300g,但肉量會按size增加30%😍,女孩子來說並盛已經很足夠,吃得很滿足❤️ 牛丼中央有顆日本生雞蛋,刺破它後蛋液加上已附上的乳酪和燒汁佐飯一流喔😋 牛肉富牛味,非常軟嫩富油香,加上分量很慷慨👍🏻 另外它還有配菜翠玉瓜、生菜絲等,減少油膩感😚 所有丼飯都會附上前菜中華沙律和昆布湯,吃完真的會捧著肚子走的🥰(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️.8/5).🍴 芝士撻|$15如果你覺得肚子還有空間,可以試一下甜點,價錢都非常經濟實惠👍🏻 味道不過不失,但可以滿足一下甜品胃是不錯啦🤣(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5).🔸 整體評分:⭐️⭐️⭐️⭐️.7/5🔸.♡ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 @hkfoodie_sweetpooh 𝚏𝚘𝚛 🍽♡ #SweetPo
🍴 慢煮牛板腱牛丼(並盛)|$95

(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️.8/5)
慢煮牛板腱牛丼(並盛)

🍴 芝士撻|$15

(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5)
芝士撻

🔸 整體評分:⭐️⭐️⭐️⭐️.7/5🔸
♡ #SweetPooh_TaiKokTsui
==========
小島料理
𝗞𝗢𝗝𝗜𝗠𝗔
@kojima_kitchen
📍 G/F, 58 Beech Street, Tai Kok Tsui
==========
慢煮牛板腱牛丼(並盛)
芝士撻
2022-08-05 71 浏览
嚟到當然係要食招牌牛丼✨嗌咗小盛 但係肉嘅份量已經好夠😍慢煮牛肉肉眼好粉嫩 口感好嫩滑軟腍 牛味香濃仲有油脂香💕最正就係加埋流心蛋黃🍳同酸酸地嘅乳酪醬🤍成個味道口感層次更豐富😆
2022-08-03 87 浏览
同朋友係奧運做完yoga, 過橋行7分鐘度到小店, 大約6點半多d已經full house. 我地拎飛第4張, 等左大概20分鐘, 7點鐘落order 一坐低朋友keep住話佢既menu好有心思好靚, 成個decoration都feel到係用心做, waiter都好好, 咁忙態度都算係咁 我地嗌左2個signature 飯同2杯意米水, 意米水真係可以試試! 以為無咩特別, 非常好味, 唔好太甜, 好舒服, 不過最尾想食埋d意米無野比我撩, 放唔到入口曬左.每人都有個前菜同湯, 都幾好味, 味道偏適中同少淡另外嗌左2個signature既飯: 慢煮牛飯同沖繩豬肉塔可飯, 沖繩豬肉塔可飯唔係我杯茶, 但佢做得好用心, 味道有d似食印度/巴基斯坦菜個種濃味, 喜歡重口味巴朋友可以試試!我見都好多人嗌~ 嗌左並盛size, 超級多牛好滿足! 最驚喜係佢牛同飯中間有層沙律菜, 加埋個醬好開胃, 因為呢層菜+醬成個飯加左20分份量好大好多飯, 真係不妨試試, 不過預左長期都有人係門口排隊, 提提大家佢係可以用八達通卡

每人都有個前菜同湯, 都幾好味, 味道偏適中同少淡

2022-08-02 75 浏览
近期在大角咀非常Hit的小店,大塊靚牛在這店!小店雖然不提供訂座,但流轉亦很快,大約30分鐘就入得!慢煮牛:煮到牛牛好冧、好多汁,親民價錢,CP值超高!估唔到熟食掂,甜品都頂瓜瓜!

慢煮牛:煮到牛牛好冧、好多汁,親民價錢,CP值超高!

估唔到熟食掂,甜品都頂瓜瓜!
2022-07-25 3348 浏览
呢間良心小店之前食過一次已經想share🤣不過懶無打到🙈今次再食真係cp值高 人流比上次去已經多左好多🤣👍🏻 個menu仲整靚左好多呀🥳 雖然佢主打牛丼 但唔食牛嘅你都仲有2個選擇架😋每份丼飯已經有前菜同湯 前菜係中華沙律 仲有海帶湯👍🏻. 慢煮牛板腱牛丼 🐂 . $95 (並盛)並盛已經好夠食 牛板腱起碼有10塊!! 肉量話係隨size增加30%!! CP值超高🤩 肉質粉嫩 慢煮到腍而不韌 好有口感 而且好有肉味又多汁😆 d汁似係燒汁甜甜地 加埋佢自家製乳酪醬 有啲似沙律醬 感覺幾fresh🤣 日本蛋黃好橙打卡勁靚☺️飯都唔少300g. 壽喜牛丼🐂 . $50呢個都好抵食呀 份量算係並盛 肥牛份量都幾多又大塊 唔會好老 加埋生蛋洋蔥絲 仲有壽喜汁 好甜!! 甜過慢煮牛丼 比例啱啱好 個汁多得黎唔會好濕 平均撈好哂個飯 👍🏻 洋蔥都算煮得幾淋. 朱古力撻🍫 . $15唔會好甜 個撻都幾好食 可以再脆d . 北海道牛乳蛋卷 🍰 . $13呢個比較普通 牛乳味唔算好出 唔算好甜

每份丼飯已經有前菜同湯 前菜係中華沙律 仲有海帶湯👍🏻

. 慢煮牛板腱牛丼 🐂 . $95 (並盛)

. 壽喜牛丼🐂 . $50

. 朱古力撻🍫 . $15
唔會好甜 個撻都幾好食 可以再脆d

. 北海道牛乳蛋卷 🍰 . $13
呢個比較普通 牛乳味唔算好出 唔算好甜

• 慢煮牛板腱牛丼
2022-07-24 66 浏览
在網上看到小島的帖文後,馬上收到to try list,心裡盤算甚麼時候找個時間來試,擇日不如撞日,就試了。夏日炎炎,找了一會才找到,到店時已經多人輪候,幸好自己是一個人,不然應該會輪候到天荒地老吧xd店面比較細小,周末的話,如果是兩人以上的話,要有心理準備輪候的時間比較長。心裡在掙扎要吃哪個,牛丼抑或豬肉塔可飯,就兩個都很想吃嘛,不過打卡來說,還是選了牛丼。最後選的是「慢煮肉眼牛丼」並盛,落單的哥哥說今左沒肉眼,升級到牛小排(?),沒關係吧,其實我都傻傻分不清。然後我還追加了一個北海道牛乳鬆餅。店裡只有幾個人,但見落單的哥哥非常忙碌,手腳都沒閑著,相當忙。等了一會,食物來了,先來了牛丼飯及前菜,果然非常漂亮。首先吃了一塊牛,牛味濃郁,質感也很好,相當喜歡。前菜也很新鮮,有點小嚼勁。整個丼飯都令人很滿意,從配菜、蛋、沙律醬、牛到飯,都令人很喜歡最後的鬆餅,細細的,但很鬆軟,牛乳餡也很香,嗚呀未食完已經想著甚麼時候要幫襯第二次了 ^_^

然後我還追加了一個北海道牛乳鬆餅。

等了一會,食物來了,先來了牛丼飯及前菜,果然非常漂亮。
首先吃了一塊牛,牛味濃郁,質感也很好,相當喜歡。
前菜也很新鮮,有點小嚼勁。
最後的鬆餅,細細的,但很鬆軟,牛乳餡也很香,嗚呀
未食完已經想著甚麼時候要幫襯第二次了 ^_^
2022-07-23
  • 慢煮肉眼牛丼
2022-07-08 96 浏览
係附近返工,聽同事講呢間好好食,見網上都好高評價,又俾佢嘅大大粒蛋黃牛丼飯吸引😍小店只有4-5張枱,約14個座位左右,lunch time好旺場,想食記得預時間排隊啦🐄慢煮肩胛翼板牛丼小盛💰$75;並盛💰$95;大盛💰$118高質賣相,好多塊牛肉,平時係肉眼、西冷今日改用美國肩胛翼板,肉質慢煮後粉嫩多汁,微紅半熟狀態,非常腍身,牛味香濃,最正當然唔少得粒日本橙黃蛋黃啦,拮穿佢撈飯好正,仲有自制乳酪醬,沾上牛肉都非常美味🉐🥛北海道牛乳蛋卷💰$13軟熟瑞士卷包住香滑牛乳忌廉,忌廉牛乳味濃厚,有牛奶香🉐🥠原味鬆餅💰$15一樣好好食,鬆餅好鬆軟,好香蛋味,捲起包住香滑忌廉,口感軟綿除咗原味,仲有士多啤梨、宇治抹茶、北海道牛乳🉐🍫朱古力撻💰$15除咗朱古力味仲有芝士味,要咗朱古力試試,唔太甜,都幾有朱古力香味,朱古力夠滑身💰$299/2ppl🚩小島料理 (大角咀) @kojima_kitchen 📍大角咀櫸樹街58號地舖

🐄慢煮肩胛翼板牛丼
小盛💰$75;並盛💰$95;大盛💰$118
高質賣相,好多塊牛肉,平時係肉眼、西冷

🥛北海道牛乳蛋卷💰$13
軟熟瑞士卷包住香滑牛乳忌廉,忌廉牛乳味濃厚,有牛奶香🉐

🥠原味鬆餅💰$15
除咗原味,仲有士多啤梨、宇治抹茶、北海道牛乳🉐

🍫朱古力撻💰$15

💰$299/2ppl

🚩小島料理 (大角咀) @kojima_kitchen
📍大角咀櫸樹街58號地舖
2022-07-08
  • 慢煮牛板腱牛丼
  • 慢煮牛板腱丼飯
2022-07-08 69 浏览
幾推介呢一間係大角咀嘅日式小店嘅丼飯😚上次食咗個慢煮肉蛋牛丼😍面頭鋪滿勁多牛肉 份量勁多 口感非常之軟腍🐮最特別係佢有乳酪醬 個味出奇地夾!!個飯仲有椰菜絲同蛋黃 撈勻一齊食真係超級正😋
2022-07-05 84 浏览
最近好多人排隊嘅小店,主打慢煮牛丼,個個都評價好出色同性價比好高,今日就去試試係咪真😝今日平日嘅6:30就到,甘啱就有位唔洗等,但見之後就開始多人要排隊啦,間店好細間,座位唔多,而且得2位店員,一個負責煮一個負責落單,仲有好多人叫外賣,個店員都做到踢晒腳,之後仲暫停左外賣order,好誇張😦我同朋友叫左慢煮牛板腱牛丼 & 奶油咖哩雞飯。呢間店出名牛丼但估唔到佢個奶油咖哩雞都好出色,佢個咖哩好香好creamy,咖喱由多種香料加上洋蔥蕃茄及鮮奶油調制,味道香滑、層次豐富。而慢煮牛板腱牛丼就配上日本蛋黃及自製乳酪醬,用左美國安格斯牛肉,因為用慢煮方法烹調,所以肉質特別粉嫩多汁。

奶油咖喱雞

牛板腱牛丼

奶油咖喱雞
牛板腱牛丼
2022-07-01 91 浏览
遲左出門口,結果黎到點半鐘已經大排長龍,等左個半鐘先有得入,餐廳面積唔大,得幾張二人枱同一張高枱,樓面店員得一個,傳菜,落單,外賣,執枱,帶位,收錢全部都係佢,但都好快手,真心抵讚~我地叫左呢度既招牌菜《慢煮西冷/牛板腱牛丼》,叫晒西冷同牛板腱兩款,西冷唔算好特別,反而牛板腱幾有驚喜,咬落軟熟Juicy又有牛香,牛既份量都幾足~加埋日本蛋黃送飯,真係大滿足😌至於甜品就覺得普普通通,不過$13-$15件,都可以一試。

至於甜品就覺得普普通通,不過$13-$15件,都可以一試。

• 牛板腱牛丼
2022-06-30 70 浏览
🐂◖西冷丼(大盛)◗ $98佢個size係唔會改變飯量㗎,每大一個size牛肉量就會多咗30%,呢個大盛嘅牛肉量足足有成一碗肉!牛肉好重肉味,整得好軟腍好juicy,完全唔會韌!面頭舖咗大量西冷牛肉,有一隻勁吸引嘅蛋黃,下面舖咗一層野菜,好足料!啲牛肉撈埋啲蛋漿,仲有少少酸酸地嘅乳酪一齊食,啖啖滿足唔會膩,同牛肉味勁夾,下面嘅飯吸曬啲肉汁好正!🧀◖芝士撻◗ $15意外地好食,芝士味好濃,牛油曲奇撻皮,唔會太甜。除咗呢個,佢仲有朱古力撻,望落都勁吸引!🍰◖北海道牛乳蛋卷◗ $13望落個樣麻麻地,食落都還可以,蛋卷鬆軟但整體略嫌甜咗少少。🧁◖原味鬆餅◗ $15本來仲有抹茶、士多啤梨同北海道牛乳口味,但咁啱果日冇曬貨。鬆餅偏甜,口感似蛋糕,幾鬆軟,裏面係牛奶味嘅雪糕。🍹◖綠茶可樂◗ $20佢話用咗靜岡綠茶,但飲唔到有茶味,亦唔係可樂嘅味,係似波子汽水嘅味。🫘◖黑豆水◗ $10幾好飲,唔會好甜,幾解渴。
🐂◖西冷丼(大盛)◗ $98

🧀◖芝士撻◗ $15

🍰◖北海道牛乳蛋卷◗ $13
望落個樣麻麻地,食落都還可以,蛋卷鬆軟但整體略嫌甜咗少少。

🧁◖原味鬆餅◗ $15

🍹◖綠茶可樂◗ $20

🫘◖黑豆水◗ $10
幾好飲,唔會好甜,幾解渴。