2022-12-14
今次同朋友嚟咗呢間大角咀專食牛肉飯嘅舖頭,佢嘅牛肉飯唔係吉野家嗰種,而係慢煮牛丼,我同朋友嗌咗一個慢煮肉眼牛丼同埋一個慢煮西冷牛丼, 丼飯會包埋湯同埋前菜, 湯唔係麵豉湯,而係好清但又好有鮮味嘅海帶湯 ,前菜係好爽脆又開胃嘅海藻,未食主菜已經feel到個誠意😍上面嗰個係慢煮肉眼大盛,下面係慢煮西冷並盛,並盛係正常size,大盛啲肉排得密好多,不過並盛啲肉嘅份量都唔少,送哂啲飯食完仲有淨, 啲肉好粉嫩食落好軟腍有肉味, 我自己就鍾意西冷多啲,有嚼頭啲肉味又香啲重啲,佢個翠肉瓜同粟米荀用咗牛油炒好香好好味,又係誠意之作,白色嘅醬係乳酪醬,酸酸甜甜,同生蛋黃撈埋味道好balance,撈勻成個飯真係好好食呀😍雖然舖頭唔算好近火車站,旺角站行過嚟大概15分鐘,舖頭又唔多位,但成日經過都見到好多人排隊,今次試完覺得就算要排隊都抵呀👍🏻#foodie #大角咀美食 #旺角美食 #打卡 #慢煮牛丼 #丼飯 #hkig #hkfoodieblogger #hongkonger #foodblogger