標榜「就是小店 更要用心」⭕️炸雞脾菇🍗🍄大幾juicy🤤🤤新鮮炸好脆卜卜👅略嫌太細粒🙊大粒食落口感更佳主打氣炸無激素雞翼(麻辣🤯蝦醬🦐胡椒、蜜糖🍯)由於疫情關係,仲有外賣套餐,有蛋餅🐣同雞翼🐔羅漢果水🥤記得打電話落單先去到就唔使等
標榜「就是小店 更要用心」

⭕️炸雞脾菇🍗🍄大

主打氣炸無激素雞翼(麻辣🤯蝦醬🦐胡椒、蜜糖🍯)

由於疫情關係,仲有外賣套餐,有蛋餅🐣同雞翼🐔羅漢果水🥤

記得打電話落單先去到就唔使等
2021-10-01 169 浏览
「第一次寫食評」今日一賞西貢街頭小食「蝦醬雞翼」,本身二次加工的蝦醬有一種似榴連一樣特有的扑鼻刺香,令人饞涎欲滴,配上雞翼更是絕配,二者相促,咸香蝦味激發大量口水分泌,所以花錢買了六隻雞翼,蝦醬雞翼和蜜糖雞翼兩款各三,老闆還優惠多送了一隻蜜糖雞翼品嚐。回到酒店,打開包裝裡面熱騰騰香噴噴的雞翼,金黃色澤油亮,手叉入口,微溫,咸蝦香脆皮口感,蝦醬汁所醃製成的雞肉,「蝦醬霸道」促進食欲,感覺自身於西貢碼頭,所呼吸既空氣就像從海邊帶來的咸味海水,格外風味。蝦濃味極香,咸蝦味溢滿唇齒間,舌頭舔唇,咬嚼吮骨,回味特別長,民間美食別致風味。
2021-09-30
20 分钟 (外卖自取)
宵夜
  • 蝦醬雞翼,蜜糖雞翼,黑松露芝士蛋餅,羅漢果水
2021-06-26 455 浏览
行過西貢d巷仔,經常發現有各種各樣既隱世美食。今次黎到著名食街,緊係要發掘下d新野啦。今次就去左呢間《小康之家》試下呢度比較少有既台灣小食 — 芋泥肉鬆蛋餅。之前食開d蛋餅普遍都好細份,食完好似冇食過,d料又唔足,所以都食到有d 陰影😵😵但呢間店家用料大方,每塊蛋餅d餡料都係一口爆漿既狀態🤤🤤,芋泥同肉鬆相互交織,個種鹹甜交錯的口感相當療癒😝,成個個吃完都唔會覺得甜膩,芋泥控絕不能錯過‼️‼️
行過西貢d巷仔,經常發現有各種各樣既隱世美食

2021-06-13 254 浏览
天文台日日都話落雨,星期四入到西貢,不但冇落雨仲曬到爆!!! 去到食街,行過小康之家(都食過幾次喇),見到佢有個魯肉飯,+18蚊就有,好抵玩!! 如是這,今次食左雞翼,麻辣,胡椒,蜜糖,仲有個魯肉飯,仲有支滅火用既羅漢果水!!! 事關夜晚將會食大餐,咪一定叫埋佢個黑松露蛋餅!! 炸薯條!! 仲有雞軟骨!!! 不過食完呢d, 我地仲食多兩舊冰菠蘿...hahaha老闆好好人!! 下次入西貢會再支持!! add oil ar!!!

2021-06-10
下午茶
  • 麻辣雞翼,黑松露蛋餅
2021-06-05 200 浏览
非常用心的本地小店不翻用油,芥花子油。所以食物無油益味。鹽酥雞軟骨及地瓜條炸得非常乾身。好有專業操守。果然喺係客人角度出發。返咗香港7年,都未食過一間炸物店係可以做得咁乾身及脆口。佢另外令我覺得好有誠意係個即棄手套。因為用叉吉雞軟骨可能會吉斷支叉,所以自動提供手套,真係非常體貼。I can feel the owner has passion towards his food business.He wouldn’t reuse the oils for deep fried that u won’t taste the bad oils. The sweet potatoes Fries and chicken soft bones are dry and crisp. The foodies are perfectly done. I’m very impressed with the owner’s attitude to maintain the food quality.I’m sure I will go again as I didn’t have deep fri
非常用心的本地小店

返咗香港7年,都未食過一間炸物店係可以做得咁乾身及脆口。

I’m sure I will go again as I didn’t have deep fried sweet potato as good as his outside Sai Kung.

The other thing impressed me was that they provide u the one-time good-glove with a very neat packing. It is a very detail-oriented service.
炸台灣地爪條  (酸梅粉)
蝦醬及辣胡椒雙併雞翼
鹽酥雞軟骨
羅漢果水
炸台灣地爪條  (酸梅粉)
蝦醬及辣胡椒雙併雞翼
鹽酥雞軟骨
2021-06-05 138 浏览
🌟小康之家西貢小店必食之選💯即叫即整,食材新鮮自從知道呢間小店之後,每次去完西貢行山都一定會去支持🍲臘味飯十分足料嘅臘味飯,兩個人食完勁飽🤭不過都只係$38,份量係其他舖頭嘅double😗有臘腸、潤腸、臘肉、小蝦米、飯(❎糯米飯)可以再加花生,蔥唔好以為每樣只係得幾粒,而係每一啖都有齊咁多樣餸😆🍗西貢蝦醬雞翼3隻&經典蜜糖雞翼3隻店主選用無激素雞翼,對於追求健康飲食嘅人十分之啱食,大家叫夠6隻就可以自選口味👍🏻店主好老實,原本只係叫6隻雞翼,但店主覺得有隻雞翼比較細所以比多一隻🥰🦐「蝦醬雞翼」平時比較少地方有得食,呢度嘅蝦醬雞翼唔會過鹹,有種鮮蝦鹹香氣味,雞肉嫩滑多汁,完全冇雪藏味🍯「蜜糖雞翼」相對「蝦醬雞翼」較為普通,味道較為熟悉,每隻雞翼都沾有蜜糖🍟炸薯條配黑松露蛋黃醬黑松露蛋黃醬由小店自家調製,味道濃郁食完唔會覺得膩👍🏻炸薯條係新鮮炸,即使凍咗都唔會有油膉味🤩🍳芋泥肉鬆蛋餅&黑松露芝士蛋餅蛋餅都係即叫即整,好重蛋味☺️芋泥肉鬆蛋餅一咬落去啖啖肉鬆加芋泥,仲會食到粒粒芋頭,食完好滿足黑松露芝士蛋餅啲黑松露多到流出黎,啲芝士融入蛋餅💯
🌟小康之家
西貢小店必食之選💯即叫即整,食材新鮮
自從知道呢間小店之後,每次去完西貢行山都一定會去支持

🍲臘味飯
有臘腸、潤腸、臘肉、小蝦米、飯(❎糯米飯)可以再加花生,蔥
唔好以為每樣只係得幾粒,而係每一啖都有齊咁多樣餸😆

🍗西貢蝦醬雞翼3隻&經典蜜糖雞翼3隻

🍟炸薯條配黑松露蛋黃醬

🍳芋泥肉鬆蛋餅&黑松露芝士蛋餅
蛋餅都係即叫即整,好重蛋味☺️
黑松露芝士蛋餅啲黑松露多到流出黎,啲芝士融入蛋餅💯
  • 臘美飯
2021-05-27 125 浏览
每次黎西貢 幾乎都會幫襯呢間小店 小康之家😈招牌logo同老闆係一樣 樣! 老闆仲好吹得佢d野食每次都新鮮炸起 所以真係好香口好正.黑松露薯條每次都掛住食冇影相😆最喜歡一定係佢黑松露薯條. 勝價比高!再加埋佢自家製嘅醬🤤 每次都買幾盒上朋友家食. 黑松露芝士蛋餅皮夠薄 ! 口感唔錯. 但可惜唔太食到黑松露味.羅漢果水佢地自家製 聲稱無糖飲落的確有驚喜!好夠消暑解渴!最後想講係. 餐具都有包裝. 疫情下食得安心小康之家 (西貢)西貢福民路58-72號高富樓地下35號舖

每次黎西貢
幾乎都會幫襯呢間小店 小康之家😈

招牌logo同老闆係一樣 樣! 老闆仲好吹得

佢d野食每次都新鮮炸起 所以真係好香口好正.

黑松露薯條

每次都掛住食冇影相😆
最喜歡一定係佢黑松露薯條. 勝價比高!
再加埋佢自家製嘅醬🤤 每次都買幾盒上朋友家食.

黑松露芝士蛋餅

皮夠薄 ! 口感唔錯. 但可惜唔太食到黑松露味.

佢地自家製 聲稱無糖
飲落的確有驚喜!好夠消暑解渴!

最後想講係. 餐具都有包裝. 疫情下食得安心

小康之家 (西貢)

西貢福民路58-72號高富樓地下35號舖
2021-05-23 71 浏览
放假入西貢休閒一下, 行到西貢食街,差不多行到街尾見到有一間小食店,有啲肚餓, 就買少少醫肚老闆推介蝦醬雞翼, 同番薯條同蛋餅,我貪心 全部試晒,三樣野只可以講物超下次入西貢一定會再試其他味道嘅蛋餅同雞翼所值不過全部炸物, 如果怕熱氣, 老闆很貼心, 有自製羅漢果水賣, 可以平衡返 。感覺到係一間很用心制作食物嘅小店, 大家入開西貢 可以一試。雞翼仲可以向老闆預先預訂, 回家自行氣炸或燒烤, 不過需要預少早一日預先致電預訂。
老闆推介蝦醬雞翼, 同番薯條同蛋餅,我貪心 全部試晒,

2021-04-08 142 浏览
小康之家放假去西貢巿行下,經過巷仔見到呢間小食店,俾佢嘅香味吸引😍忍唔住即刻買嚟食🤤店主好nice又會好細心咁為每個客人介紹食物👍🏻招牌無激素雞翼 6pcs $55 (7.8/10)雞翼可以自由mix唔同口味🤣啱晒有選擇困難嘅朋友😆佢哋用嘅係無激素雞翼,而且全部自家醃製冇味精😚用氣炸嘅方法整雞翼,食落更加健康🥰全部食物都係即叫即整所以等嘅時間會比較長🤓 🐷揀咗招牌麻辣同西貢蝦醬兩隻味,老闆提醒要先食蝦醬味再食麻辣,如果唔係辣味會冚左蝦醬味😂🦐蝦醬雞翼出面比較少見,聞落非常香,食落唔會死鹹🤤非常juicy多汁🤩推介要食🥳至於麻辣雞翼🌶值得一讚嘅係佢真係好夠麻同好夠辣😹食落好過癮👅鍾意食辣嘅朋友就唔好錯過啦😝.📍西貢福民路58-72號高富樓地下35號舖.💰: ~$50.食物:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟
小康之家

招牌無激素雞翼 6pcs $55 (7.8/10)

🐷揀咗招牌麻辣同西貢蝦醬兩隻味,老闆
提醒要先食蝦醬味再食麻辣,如果唔係辣味會冚左蝦醬味😂

📍西貢福民路58-72號高富樓地下35號舖
💰: ~$50
食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
星期日入咗去西貢行街順便去試吓呢一間新開嘅小食店位置方面非常易搵就係平時食泰國嘢嗰條走廊仔行到盡頭就係啦去到見到樣樣都好吸引最後叫咗六隻雞翼🐥(四隻蝦醬雞翼同埋兩隻招牌麻辣雞翼)炸雞髀菇🍄同埋黑松露芝士蛋餅 🥞全部嘢食都係即叫即整㗎!所以需要少少時間等待⌛️不過等待係值得嘅,因為整好啲嘢食真係熱辣辣超好食😋蝦醬雞翼:蝦醬味非常入味,而且唔會過鹹,係鹹鹹香香嗰種口感,咬落去好juicy啲肉好滑溜招牌麻辣雞翼:又係好入味,食落條脷feel到麻麻嘅感覺,真係好正,鍾意食辣嘅會覺得好過癮炸雞髀菇:鹹鹹香香又脆口👍🏻黑松露芝士蛋餅 🥞:呢個真係不得了!咬開見到好多黑松露(不過我無用⋯⋯淨係影到啲芝士),出邊好多都係黑松露味濃所以落少少就算數,呢度真係落好多,同埋有兩種唔同嘅芝士,老細話啲黑松露係佢專登搵朋友喺克羅地亞訂返嚟,香港搵唔到㗎!真心推介👍🏻😋😱最後仲飲咗個羅漢果水同老細傾咗好耐計,老細話所有雞翼都係前一晚就醃製好,所以如果想買返去自己整呢食嘅話就要預早打電話去訂啦!同埋佢地用氣炸鍋,所以食物唔會好油膩同埋感覺好似健康好多後尾行咗一陣街,臨走之前再行返去買啲雞翼返屋企自己炸點知去到忍唔住又
星期日入咗去西貢行街
順便去試吓呢一間新開嘅小食店
位置方面非常易搵
就係平時食泰國嘢嗰條走廊仔行到盡頭就係啦

去到見到樣樣都好吸引
最後叫咗六隻雞翼🐥(四隻蝦醬雞翼同埋兩隻招牌麻辣雞翼)
炸雞髀菇🍄同埋黑松露芝士蛋餅 🥞

全部嘢食都係即叫即整㗎!
所以需要少少時間等待⌛️
不過等待係值得嘅,因為整好啲嘢食真係熱辣辣超好食😋

蝦醬雞翼:

招牌麻辣雞翼:

炸雞髀菇:
鹹鹹香香又脆口👍🏻

黑松露芝士蛋餅 🥞:

最後仲飲咗個羅漢果水

同埋佢地用氣炸鍋,所以食物唔會好油膩同埋感覺好似健康好多

後尾行咗一陣街,臨走之前再行返去買啲雞翼返屋企自己炸
點知去到忍唔住又食多次黑松露芝士蛋餅🤣
然後聽到隔離有兩個女仔
又係今朝食咗一次炸雞髀菇,幾個鐘後忍唔住食多一次🤣🤣👍🏻

我諗佢應該都有唔少捧場客,一路食一路見到老細都冇停過手做嘢,啲客係咁嚟買嘢食

真心推介入去西貢嘅一定要試
蝦醬雞翼同招牌麻辣雞翼
炸雞髀菇
  • 蝦醬雞翼
  • 招牌麻辣雞翼
假日到西貢望望海,舒展一下在西貢市內逛逛,食小小野。路過西貢食街,泰式店很多在街尾,遇上呢間小店店員熱心介紹他們的招牌蝦醬雞翼同時間,我也被「蛋餅」兩個字吸引著店舖主要做外賣的店外,有一張bar枱可以坐食物即叫即製,請耐心等候........再加分之處選用無添加激素雞翼雞翼有四種味混味都可以,啱晒試味人士蛋餅方面,自由配搭材料自選本來是外賣的但因雞翼未得,趁熱,坐低食了蛋餅店員超有心的提供搓手液,紙巾,濕紙巾有服務的👍🏻蛋餅非正宗的餅過厚,像pancake蛋與餅是無關的,會分離似薄pancake一般一般氣炸蝦醬雞翼氣炸熱烘烘,香口蝦醬味ok, 不會過咸雞肉滑⭕️全店職員戴上口罩 ⭕️提供酒精搓手液 ⭕️提供乾濕紙巾🧻
假日到西貢望望海,舒展一下
在西貢市內逛逛,食小小野。
路過西貢食街,泰式店很多
在街尾,遇上呢間小店
店員熱心介紹他們的招牌蝦醬雞翼
同時間,我也被「蛋餅」兩個字吸引著
店舖主要做外賣的
店外,有一張bar枱可以坐
食物即叫即製,請耐心等候........

再加分之處
選用無添加激素雞翼

雞翼有四種味
混味都可以,啱晒試味人士
蛋餅方面,自由配搭
材料自選

本來是外賣的
但因雞翼未得,趁熱,坐低食了蛋餅
店員超有心的提供搓手液,紙巾,濕紙巾
有服務的👍🏻

非正宗的
餅過厚,像pancake
蛋與餅是無關的,會分離
似薄pancake
一般一般

氣炸蝦醬雞翼
氣炸熱烘烘,香口
蝦醬味ok, 不會過咸
雞肉滑

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️提供酒精搓手液
⭕️提供乾濕紙巾🧻
2020-11-15
2020-10-25 380 浏览
雖然我下午在「將軍澳」,已經食過日式「燒牛油果雞扒溫泉玉子丼」,但是「燒牛油果雞扒溫泉蛋玉子丼」裡面的雞肉實際份量不算非常多,雞肉被切成細小方塊,即使雞肉裡面有濃厚醬油甜味,還是令我感覺不夠盡興。所以我一返回「西貢」的食街裡面之後,立刻在食街裡面光顧開張經營不久的港式小食食店「小康之家」,購買外賣自取的燒雞翼小食食品。我分別付款購買「小康之家」分別鹹味「蝦醬雞翼」,還有甜味「醬油雞翼」各兩隻,付款後「小康之家」店主很快在廚房裡面,開始燒烤工作。「小康之家」店員在廚房新鮮製造的「蝦醬雞翼」和「醬油雞翼」,分別被放置在食店外賣紙盒裡面,左邊是「蜜糖雞翼」,跟右邊的「蝦醬雞翼」各據一方。「小康之家」製造的「蝦醬雞翼」主要味道雖然偏鹹,但是鹹味不算很非常濃厚,相反「蝦醬」裡面的鮮蝦鹹香氣味,更加充斥於雞翼跟紙盒每一個角落裡面。「蝦醬」裡面的香味,令到「小康之家」「蝦醬雞翼」裡面的鹹味不會是死鹹,而是略帶戶外天然生曬蝦乾,然後經過磨碎攪拌,釀造出來的濃厚鮮鹹味道,少許甜味,還有來自「蝦醬」的獨有香味。而且「小康之家」製造的「蝦醬雞翼」,「蝦醬」醬汁質地偏向比較稠,直接塗抹在雞翼上面,然後被「小康

而且「小康之家」製造的「蝦醬雞翼」,「蝦醬」醬汁質地偏向比較稠,直接塗抹在雞翼上面,然後被「小康之家」店員直接拿去燒烤,導致「蝦醬雞翼」實際製成品外表變得比較乾爽。

由於「小康之家」雞翼食品屬於「即叫即燒」的貨色,加上我個人住在「西貢」墟的關係,所以有非常充裕的時間,把「小康之家」的燒雞翼運送返回家裡面,才慢慢享用也不遲。

相對於「蝦醬雞翼」裡面獨有的「蝦醬」鹹香氣味,「蜜糖雞翼」裡面的味道反而比較為人所熟悉,是傳統而比較經典的「蜜糖」濃厚甜味。

不過有一點可以肯定的,就是「蜜糖雞翼」的實際口感相對「蝦醬雞翼」而言,「蜜糖雞翼」口感相對會比較有來自「蜜糖」的黏性,沒有「蝦醬雞翼」口感那麼乾爽。

蜜糖雞翼

蝦醬雞翼

2020-10-03
15 分钟 (外卖自取)
蜜糖雞翼
蝦醬雞翼
2020-08-26 233 浏览
睇到雜誌介紹雞翼同蛋餅特登過黎試下試左個蜜糖雞翼有驚喜,同BBQ/屋但企果d爭好遠。我朋友嗌左蝦醫雞翼,但我唔食得蝦(敏感)聞到好香,朋友就話濃郁蝦味,好夾好好食。黑松露蛋餅蛋味香濃,而黑松露醬唔似街邊貨,聽老闆講歐州直送,食完一定有下次😍😍😍可能有人話個價錢比較貴,但食物質素同價錢我覺得係正比黎,再加上食材用d無激素,無添加為主,我覺得真心將貨比價,香港人呢一年都著重健康,有興趣一定要試下
雞翼
老闆小康
雞翼
老闆小康
2020-08-16 140 浏览
#小康之家 #抗疫 西貢開左間小店,賣無激素雞翼,雞翼有幾種口味包括蜜糖雞翼、勁辣胡椒雞翼同蝦醬雞翼等等👀仲有蛋餅🥞老闆做左好多年導遊,因為疫情嘅關係而開咗呢間小店,大家要去支持下!雖然呢間係小店值田老闆嘅服務態度好好!——————————————————————#抗疫套餐 $48套餐究竟有幾抵?就系$48可以食到2隻無激素嘅雞翼+蛋餅+一杯自家製羅漢果茶,食完都飽哂!小編揀咗勁辣黑胡椒味嘅雞翼、蛋餅就揀咗吞拿魚同芝士!我覺得黑胡椒味雞翼未至於勁辣😂可以再辣啲都得🤭不過食落去係幾好味,刺激到我味蕾😆蛋餅方面既材料好足,d吞拿魚多到爆出嚟🤤不過蛋餅有點淋身,無禁淋應該會好食d🤣杯羅漢果茶飲落無添加糖,呢d大熱天時好岩飲亦都覺得好健康!大家經過西貢嘅話不妨可以去試下👍👍好味指數:8.8/10——————————————————————📍地點:小康之家 (西貢)西貢福民路58-72號高富樓地下35號舖⏰營業時間:星期一至星期日12:00-20:00☎️電話:57037387#美食#相機食先 #蛋餅 #雞翼 #西貢美食 #台灣美食 #台灣菜 #小食店 #taiwan #taiwanfood #t

#小康之家
#抗疫
——————————————————————
#抗疫套餐 $48
好味指數:8.8/10
——————————————————————
📍地點:小康之家 (西貢)
西貢福民路58-72號高富樓地下35號舖
⏰營業時間:星期一至星期日12:00-20:00
☎️電話:57037387
#美食#相機食先 #蛋餅 #雞翼 #西貢美食 #台灣美食 #台灣菜 #小食店 #taiwan #taiwanfood #taiwanfoodie #saikung #saikungfood #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkong #food #foodssss___
2020-07-24 210 浏览
放工路過見到有間新既小食店,有我最鐘意既台式蛋餅😍,仲有標榜健康無激素既雞翼👍🏻,睇睇下有啲肚餓,決定買黎同老公一齊試下!台式芝士吞拿魚蛋餅平時去開台灣必食既蛋餅,呢間小食店既蛋餅即叫即整,一拎上手已經聞到啖啖既蛋香味,一咬落去,啲芝士融入蛋餅,配埋我最愛既吞拿魚,真係好夾好好味!😍唔講以為自己去左台灣囉!☺️蝦醬雞翼(六隻)食雞翼都預左唔健康架啦🙈,但呢間小食店用無激素雞翼同埋無用味精,感覺上好似健康啲,所以我點左兩款雞翼同老公開心share~ 🤩呢款用蝦醬醃出黎既雞翼真係好有咸香味,個皮唔算好脆,但一咬落去勁多肉汁標出黎,而且無雪藏味,雞肉嫩滑!必定再Encore! 😋經典蜜糖雞翼(六隻)燒烤都成日食既蜜糖雞翼,呢款雞翼帶比我兒時既回憶,食過翻尋味!😋 一盒有六隻,不過我忍唔住食左一隻先影相!😂脆香雞軟骨香口野,真係無敵!開頭望落去好似無嘢咁特別,但一食落去勁香脆,個味仲好特別,原來加左啲孜然粉,又唔會太多,味道岩岩好!🤤👍🏻 食完啲咁熱氣既野當然要飲埋小康之家自家製既羅漢果茶🥤,清一清啲熱氣!😁 連外賣盒都靚過人!😁👍🏻 老闆勁細心,提示我食雞翼個陣小心啲汁會燙口!🤪整體食物、包裝

台式芝士吞拿魚蛋餅

蝦醬雞翼(六隻)

經典蜜糖雞翼(六隻)

脆香雞軟骨

整體食物、包裝同服務超有水準!下次必定再幫襯!

2020-07-18
  • 蝦醬雞翼