2020-09-25 338 浏览
小皇府定位很特別,既有粥麵點心,又有小菜供應,三種看似風牛馬不相及的食物可以同一餐品嚐到。門口見到有二人及四人餐,不用傷腦筋又已經配搭好有前菜燉湯小菜麵食甜品,真的不錯。點心即叫即蒸,就多叫兩個點心一試。小皇府鮮蝦餃鮮蝦餃澄麵皮煙韌軟滑,餃皮半透明狀,鮮蝦餡爽口彈牙,餃內有少量汁液。蝦餃新鮮蒸起,十分熱辣。蟹皇滑燒賣燒賣以切碎豬肉及蝦肉為主要餡料,用鮮黃色的薄皮包裹,燒賣上面加一點蟹黃來點綴,蒸製而成,皮薄餡靚,肥豬肉不多,真材實料。脆銀魚胡麻野菜沙律脆銀魚混上沙律菜及麻醬,清新爽脆中又帶點味道,很開胃的一道菜式。時令燉湯是夜燉湯為杏汁豬肺湯,杏汁跟肉湯互相配合,杏汁清香而肉湯味道香濃,香氣四溢,此湯喝後令人感到很滋陰。風味酸菜魚酸菜魚一人份量,既有魚片亦有帶骨魚塊,魚塊略略走油,吸收乾椒及花椒香辣味,魚肉入口緊緻。酸菜味道不太酸,十分可口。鬼馬咕嚕肉咕嚕肉件頭細細的,炸槳不太厚,十分鬆脆,咕嚕汁亦不厚不薄,剛好可以掛汁,伴碟的菠蘿彩椒爽脆。小皇府鮮蝦雲吞撈麵鮮蝦雲吞小巧精緻,麵條煙軔彈牙,配上兩條綠油油的菜心,作為主食十分均衡。薑汁千層糕薑汁千層糕亦是新鮮蒸起,薑汁味道聞到十分濃郁,

點心即叫即蒸,就多叫兩個點心一試。

小皇府鮮蝦餃

蟹皇滑燒賣

脆銀魚胡麻野菜沙律

時令燉湯

風味酸菜魚

鬼馬咕嚕肉

小皇府鮮蝦雲吞撈麵

薑汁千層糕
薑汁千層糕亦是新鮮蒸起,薑汁味道聞到十分濃郁,入口煙煙軔軔不太甜,整餐十分完滿。
2020-09-24
2020-09-24 142 浏览
點心很精緻好食,坐得舒服!位置方便!唔錯。服務都幾好!有成隻花膠的灌湯餃正!可愛蜜蜂造型的奶黃包,靚到唔捨得食咗佢!入面仲要流心奶黃!好好味!啤梨型咸水角有鵝肝皮又薄,係我暫時食過最好味的咸水角!小籠包不過不失,皮薄幾好!食物真係幾好!侍應都好好人!加水加得快,唔駛等到天荒地老只係唔知點解,收銀排隊時,有多個人行去收銀機,佢收我后面嗰個錢先,乜唔係排隊咩?呢樣令我唔鍾意!佢一路收佢錢,我一路啤住佢!咩事呀!
咩事呀!
2020-09-20
  • 啤梨型鵝肝咸水角
2020-09-24 292 浏览
去UA戲院🎬看戲,在晚上進場前先喂飽五臟六腑。Moko商場自裝修後,開了不少新商店和餐廳,看過水牌後,最後我們一致決定選中菜作晚飯,壽司還是下次啦😉時令燉湯香噴噴,杏汁燉白肺夠足料,奶白色的老火湯,竹絲雞和杏仁獨有的食味,令湯格外甜。而且湯面無浮有一層油,令愛美的我更放心。海鮮酸辣羹上桌超快,加入帶子蝦仁的酸辣羹,令酸甜開胃,有辣椒絲的木耳湯有少少辣,口感增加。叉燒腸粉一客七件,特意要了多豉油,腸粉皮薄,看上去通透。叉燒真材實料,有甜甜的豬肉肉香。叉燒是粒,不是片,如果是切片,應該會更入味。臘味煎蘿蔔糕煎得不錯,份量不少,質地不會成口粉,有臘味蘿蔔的芳香。蔥花炸兩腸粉一脆一軟的相映成趣,入口脆卜卜,腸粉ok軟糯。一定要趁熱食,否則凍了會變淋,大打折扣,入面會變靭。卡邦尼蟹腳春卷即叫即炸,金黃鬆脆,賣相要好,內涵沒有卡邦尼味,涵料的蟹肉亦只是蟹柳,有點傷心😂上海瑤柱小籠包入面有少許鮮肉湯,配上瑤柱顯得挺矜貴,唯餃皮不夠薄。鮮竹牛肉球大大粒,啖啖肉。軟淋淋又有芫荽香,腐皮配喼汁,酸酸地幾醒胃。黃金沙律蝦橙色相當漂亮,炸粉蠻薄,入口不油不膩,吃到真蝦肉。野菌獅子魚餃彩色似菜餃,内涵其實沒魚肉

時令燉湯

海鮮酸辣羹

叉燒腸粉

臘味煎蘿蔔糕
煎得不錯,份量不少,質地不會成口粉,有臘味蘿蔔的芳香。

蔥花炸兩腸粉

卡邦尼蟹腳春卷

上海瑤柱小籠包
入面有少許鮮肉湯,配上瑤柱顯得挺矜貴,唯餃皮不夠薄。

鮮竹牛肉球

黃金沙律蝦
橙色相當漂亮,炸粉蠻薄,入口不油不膩,吃到真蝦肉。

野菌獅子魚餃
彩色似菜餃,内涵其實沒魚肉,只是樣子似魚罷了。野菌和粟米很多,餃皮不厚,清淡健康。

蝦餃
餃皮算薄而且通透,沒有過熟黏筷,蝦肉不遜,彈牙鮮味,和豬肉比例參半,口口滿足。

蟹皇滑燒賣
沒有豬肉的肉羶,加了一點肥肉,吃時基本吃不出來,反而多了些咬口,令燒賣肉沒那麼乾。蝦仁則不多,但比例適中,質感爽口。

食後感:裝修新淨,間格寬落,顏色柔和,座位舒適,點心精緻,值得一試。

P.S.結帳才知,原來堂食有八五折,可能是新張優惠,或抗疫價😍啊!
  • 時令燉湯
2020-09-23 248 浏览
臻味2 人餐 推廣價168 蚊一位 🍴脆銀魚胡麻野菜沙律🥙 銀魚多又夠香脆 胡麻醬幾香 菜夠新鮮 生菜椰菜都夠爽口 🍴時令燉湯🔥豬肺湯 一飲就知煲得夠火喉 軟林既豬肺🐽 烏雞令湯更香 仲有 瘦肉 仲有彈牙花膠 正🍴風味酸菜魚🐟有青瓜 芽菜 木耳 増加口感 酸菜魚既湯汁酸味偏濃帶 d辣 魚肉應該係鯇魚 幾香魚味 酸菜汁滲落去幾入味🍴鬼馬咕嚕肉 🐷咕嚕肉個甜酸汁幾黏稠味道唔錯 加埋三色椒同菠蘿 🌶️🍍 最正係佢炸左 d油炸鬼 夠唔香脆 咕嚕肉既豬肉都整得幾煙韌 juicy 🍴小皇府鮮蝦雲吞撈麵 🦐🍜 雲吞麵同 湯汁上 雲吞麵有兩隻偏大 個皮幾爽 蝦肉彈牙 蝦夠多大地魚同蝦殼香 麵夠爽口 仲有兩條菜 🥬 🍴薑汁千層糕 🧈薑汁糕個口感好彈牙煙韌 甜度剛好薑汁味香正🍴七味金磚 48 蚊🔥係炸豆腐 比平時出面中菜既豆腐 大 d . 佢個外層夠薄夠香脆 帶 d黑椒 一咬開熱辣辣 豆腐肉好軟滑 點 d酸 gip汁 正🍴野菌獅子魚餃 32 蚊🥟外表整到獅子魚既餃 個黃色皮幾煙韌 入面全部素食 有三色豆 爽口既菇粒 蘿蔔🥕 口感唔錯🍴小皇府鮮蝦餃 22 蚊🦐🥟蝦餃大大隻 個皮厚身但口感彈牙 蝦肉大隻連埋
臻味2 人餐 推廣價168 蚊一位

薑汁糕個口感好彈牙煙韌 甜度剛好薑汁味香正

🍴七味金磚 48 蚊🔥

🍴野菌獅子魚餃 32 蚊🥟

🍴小皇府鮮蝦餃 22 蚊🦐🥟
蝦餃大大隻 個皮厚身但口感彈牙 蝦肉大隻連埋爽口既冬筍 點 d辣油同豉油好正

#蝦餃 #點心 #野菌 #沙律 #豬肉 #咕嚕肉 #酸菜魚 #雲吞麵 #撈麵

Score 平均分< 7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#小皇府
旺角太子道西193 號 moko新世紀廣場2 樓205 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2020-09-23
2020-08-04 1035 浏览
經過呢間咁特別既中菜,入去試左碗雲吞麵,同時叫左杯檸檬薏米水。呢度既檸檬薏米水好令我有驚喜。平時十幾蚊一杯既檸檬薏米水都好重檸檬味。但呢度一飲就飲到薏米水既味道大過檸檬味好多。個比例大約係9比1左右。檸檬只係有少少味,令你開胃d。攪一攪,發現裡面內有乾坤,竟然有冬瓜,當然仲有好多薏米。難怪味道咁濃。好似新加坡風味。然後食左碗雲吞麵淨係表面有雲腿絲雖然吾多,但絕對係開胃另外d雲吞亦都好新鮮皮真的薄,蝦亦爽口彈牙但得一試下次同埋朋友黎 試更多先
經過呢間咁特別既中菜,
入去試左碗雲吞麵,
同時叫左杯檸檬薏米水。
呢度既檸檬薏米水好令我有驚喜。
平時十幾蚊一杯既檸檬薏米水都好重檸檬味。
但呢度一飲就飲到薏米水既味道大過檸檬味好多。
個比例大約係9比1左右。
檸檬只係有少少味,令你開胃d。
攪一攪,發現裡面內有乾坤,竟然有冬瓜,當然仲有好多薏米。
難怪味道咁濃。
好似新加坡風味。
檸檬薏米水

然後食左碗雲吞麵
淨係表面有雲腿絲
雖然吾多,但絕對係開胃
另外d雲吞亦都好新鮮
皮真的薄,蝦亦爽口彈牙
但得一試
雲吞麵