2012-02-10 77 浏览
太子的小肥牛, 打邊爐的時間是11點後了, 雖然係咁夜先打邊爐, 但係睇落好多食物都好新鮮, 可能係雪櫃夠正, 冷藏得夠好既關係啦~值得推介既係個牛刺身, 真係唔錯, 當然其他食物都好新鮮啦, 幾好, 唔錯, 值得去完再去~
2011-11-01
我的碗筷
醉雞鍋
有魚生,醉雞件,手切肥牛~
唔記得咩野丸+牛刺身
啤酒, 抵飲到爆~
2012-02-01 53 浏览
食物質素高叫咗火焰醉蟹鍋阿姐會點火表演嘩聲四起, 氣氛已高漲咗D蟹係有鮮味, 即係即劏, 食過德興的係死蟹, 無哂味呢度係有HEART的D食物索咗湯底D酒味勁正尤其D冬瓜芝士牛丸係首推, 超好味2個人有一碟的10蚊牛係抵到爛ASAKI 20蚊3支抵過自己買返屋企飲埋單百幾一個人係超值, 下次打邊爐一定要翻兜自己睇返都覺得寫到好以打手咁哈哈, 我無收錢咖, 唔好誤會我~!最後一提阿姐超好人, 好NICE!不過佢好爆, 要好早訂枱
食物質素高
叫咗火焰醉蟹鍋
阿姐會點火表演
嘩聲四起, 氣氛已高漲咗
D蟹係有鮮味, 即係即劏, 食過德興的係死蟹, 無哂味
呢度係有HEART的
D食物索咗湯底D酒味勁正
尤其D冬瓜

芝士牛丸係首推, 超好味
2個人有一碟的10蚊牛係抵到爛
ASAKI 20蚊3支抵過自己買返屋企飲

埋單百幾一個人係超值,
下次打邊爐一定要翻兜

自己睇返都覺得寫到好以打手咁
哈哈, 我無收錢咖, 唔好誤會我~!

最後一提阿姐超好人, 好NICE!
不過佢好爆, 要好早訂枱
  • 火焰醉蟹鍋
  • 芝士牛丸
2011-11-18 54 浏览
一班朋友一齊食咩最好?! 梗係打邊爐啦!!! 平日聽小肥羊就聽得多啦,, 今次一於上試下食小肥牛先!! 咁我本身都係鐘意食牛多過食羊多好多,, 所以真係有D期望架!!其實我地都叫左好多野食,, 丸類呀.. 海鮮類呀.. 菜呀.. 果D.. 咁我地想便便地咁食.. 所以都冇叫到咩貴既野.. 咁我覺得D野用呢個價錢食都OK既,, 但係個D牛就真係唔係幾滿意啦,, 可能因為本身對D牛都可以話係有期望啦,, 我覺得D牛比起我係大家樂同埋吉野家食果D差好多!! 好o鞋口啦.. 咬落去真係咬左勁耐... 大家都覺得好滿意...之後真係忍唔住啦,, 為左想食好d,, 就叫d貴d既牛黎試下,, 點知真係又好d喎,, 但係又再失望啦.. 因為靚小小既牛.. 煮一煮就縮到得返3cm.... 係好味d既.. 不過真係細到冇哂野講............我諗我真係唔會返黎食架啦!! 去小肥羊食牛仲好過!!!!!!!!
2011-11-14 31 浏览
去左小肥牛十下十下, 好好彩BOOK到房, 不過上個星期五打去BOOK的 對上一次去已經2年前LU, 食物 / 服務 / 价錢仍然保持好水準, 全家都食得好開心, 10 X 讚 唯一麻麻地o既係 "清酒黑豚肉" --- 冇咩特別 我地叫左好多野食, 以下值得推介: - 牛肉刺身: 同2年前味道一樣, 鮮甜鮮甜- 芝士牛丸: 芝士會流出黎, 好味- 炸腐皮: 同2年前味道一樣, 唔識講o既好味 - 炸魚皮: 我平好小食, 媽媽大讚好味過外面的, 好薄好脆 ......- 花鵰酒牛肉: 好有濃濃的酒味, 正正

唯一麻麻地o既係 "清酒黑豚肉" --- 冇咩特別

我地叫左好多野食, 以下值得推介:

- 牛肉刺身: 同2年前味道一樣, 鮮甜鮮甜
- 芝士牛丸: 芝士會流出黎, 好味
- 炸腐皮: 同2年前味道一樣, 唔識講o既好味

- 花鵰酒牛肉: 好有濃濃的酒味, 正正
2011-11-10
庆祝纪念
生日
2011-11-13 32 浏览
為咗攪一個17人嘅聚會, hotpot 係最佳選擇。條件係:1) 有房又唔嘈到其他人2) 唔要任食3) 唔太貴4) 食評多過小肥牛(太子店) 就乎合哂以上要求 (仲有獨立厠所添)必食推介:1) 各類刺身 - 新鮮 , 特別推介牛刺身 2) 芝士牛丸 - 兩首配合得天衣無縫 3) $10蚊肥牛 - 平平地無要求下還可以 4) $128 安格斯牛 - 份量大又足夠雪花5) 炸腐皮 - 三秒嘅黃金時間, 不太油, 正 其他基本嘅丸, 菇, 粟米, 餃子, 湯底等都交足功課。最後要讚下D服務, 非常好
1) 有房又唔嘈到其他人

後面車上果D全部$10碟
4) $128 安格斯牛 - 份量大又足夠雪花
中間果D已經食哂
5) 炸腐皮 - 三秒嘅黃金時間, 不太油, 正

其他基本嘅丸, 菇, 粟米, 餃子, 湯底等都交足功課。

最後要讚下D服務, 非常好

2011-11-09
牛刺身 100 X 正
芝士牛丸 10 X 正
中間果D已經食哂
  • 芝士牛丸
  • 牛刺身
2011-10-16 28 浏览
10月10日上一次嚟太子小肥牛,已經係差唔多兩三年前嘅事,今次選擇喺辛亥革命100年重臨舊地~6點半左右就同女友到,無乜人,所以唔駛等位~一坐低,嗌啤酒飲下先,同上次嚟一樣,Asahi仲係賣$20/3枝,抵玩到呢~~湯底點咗鴛鴦,因為個人一向認為打邊爐湯底唔需要太多花臣,只要料新鮮就好足夠~炸腐皮咁出名,點可以唔點??放落湯3秒,一邊脆一邊充滿湯,正~~本地肥牛$28碟,唔差,好抵,有牛味~兩個人可以叫一碟$10嘅安格斯牛,份量唔多,薄&細塊,但味道唔錯~~四寶丸有豬肉,牛肉,鯪魚&墨丸,幾新鮮,再加埋墨魚滑,perfect~~叫咗碟青島石蠔,$45有半打,都唔錯,但似乎桶蠔較適合打邊爐...最鍾意個離菌併盤,真係乜菇都有~又叫咗個花雕牛,但就有少許失望,可能期望太大吧...加多個菜,好似點得太多tim...久別重逢,水準依舊,應該大把機會做到我生意喇~~
10月10日
久別重逢,水準依舊,應該大把機會做到我生意喇~~
2011-05-22 22 浏览
已經不是第一次在小肥牛打邊爐,食物保持一貫的高水準,正!每次都要換一碟刺身,令我食指大動!湯底~點了鴛鴦湯底和蕃茄薯仔湯底,個人喜歡後者。主菜~第一位當然是芝心牛丸,極美味!飲品~蘆薈汁好味道,另外果汁先生特價,抵飲!服務依舊。最後追加的伊麵、出前一丁、烏冬,等了很久,結果要兩次催促才送來。侍應們很忙,但態度尚可。總結而言,小肥牛是打邊爐的首選。
已經不是第一次在小肥牛打邊爐,食物保持一貫的高水準,正!
刺身
每次都要換一碟刺身,令我食指大動!

湯底~點了鴛鴦湯底和蕃茄薯仔湯底,個人喜歡後者。

主菜~第一位當然是芝心牛丸,極美味!

飲品~蘆薈汁好味道,另外果汁先生特價,抵飲!

總結而言,小肥牛是打邊爐的首選。
2011-05-21
庆祝纪念
生日
刺身
  • 芝心牛丸
2011-05-02 12 浏览
雖然已一早訂位,但去到都等咗大約十分鐘,可能係星期日嘅關係啦。食物一般啦,最差係脆鯇片,一啲都唔脆。而黃喉就一啲都唔特別,可以不試。選擇其實唔多,因為好多都被刪去,可能星期日啲嘢賣得快啦!上菜真係好慢,差唔多食完一碟,至上第二碟。好彩個湯底有料,如果唔係實餓暈。牛肉要到最後先至到... 但我地一催,不消五分鐘就到。員工服務都幾好,但人手不足,好多時見佢地做到踼哂腳。
選擇其實唔多,因為好多都被刪去,可能星期日啲嘢賣得快啦!
牛肉要到最後先至到... 但我地一催,不消五分鐘就到。
員工服務都幾好,但人手不足,好多時見佢地做到踼哂腳。

2011-04-17
2011-03-19 9 浏览
勁過份… 前一日下午打電話book話full咗... 要6點walk in 等位 今日預早15分鐘到5:45留咗位,同個門口女人講行去買嘢轉頭返.居然返到去攞位個陣話我有企係度等,張抬比咗人。嘩!呢D咩理論,咁早去得walk in 都唔會book咗抬唔食啦.只係話而家冇抬要9點後… 激氣到爆! 不知所謂嘅服務態度…只知會唔再去浪費時間同金錢。

勁過份…
居然返到去攞位個陣話我有企係度等,張抬比咗人。
只係話而家冇抬要9點後… 激氣到爆!
不知所謂嘅服務態度…
只知會唔再去浪費時間同金錢。

2011-03-19
2010-10-14 3 浏览
這間小肥牛有成3層架, 我地就上左2樓, 有間大房, 都幾free架。佢有個鐘係for我地房叫阿姐ge, 都算方便。佢d野食真係幾多, 刺身, 凍食, 熱食, 打邊爐材料都好多。佢d肥牛好好食, 好軟身好有牛味, 但又唔會太肥, good!!! 佢好多種肉都好食架, 仲有d鴕鳥肉, 都好特別, 不過就唔係人人中意食。仲有海鮮都好好味, 樣樣都好大舊, 而且又新鮮, 真係好呀。同埋佢d刺身同冰野都真係有冰冰住架, 就好似佢d螺片咁, 刺身食又得, 唔食生野ge, 即係我咁ge, 又可以恰一恰先食, 真係好新鮮好鮮甜呀。一d都唔求其。不過我最中意都係食佢ge粟米呀, 金菇呀果d, 因為好甜, 佢d粟米好好食呀, 應該係超甜粟, 而且仲粒粒都好大粒架。佢d材料幾靚。不過佢個冷氣有時太凍有時太熱好難控制, 所以都係帶多件衫好d。
好多野食

有冰架
海鮮

好多野食
有冰架
海鮮
2010-07-29 5 浏览
因為愛辣的關係, 不是主打麻辣的火鍋店, 我幾乎是不會去的...但因為朋友生日, 她說想吃小肥牛, 那就破例一次吧^^一行7人, 竟被安排坐VIP房, 因為不是我埋單的關係, 所以不清楚要否附加費用...但坐房也不是太好, 因為張枱太大而火鍋卻在中間, 不夠手長的關係, 每次也要起身來夾野食, 像邊吃邊做運動一樣, 十分辛苦...點了個火焰蟹鍋(不太清楚名字), 很香! 另外, 食物也很美味及新鮮, 最愛吃響鈴卷...這天我們邊食邊飲酒, 食埋旦糕, 都玩左幾個鐘! 埋單每人也是夾約$200而已...出面任食價錢也差不多, 但食物質素一定比不上這裡, 而且限時會食得有點辛苦...所以十分滿意呢!

所以十分滿意呢!
2010-05-02 18 浏览
5月1 勞動節,估唔到今日上演場大屠殺...-.- 一行17人上到去入左d廂房...分開坐馬上就點野食...環境格局係細d..但多人堆起就變得熱鬧..鑑於呢餐有人包底...於是包括我在內的餓鬼兵團就不停叫野食...乜丸都掃,,餃類...當然唔少得肉類..除左羊肉外..牛肉叫得非常多..而且種類也不同..什麼安格斯..本地牛..美國澳洲牛..侍應把牛送到台上時..跟本已聽不清他的解釋...馬上進行屠牛戰....可怕既我地叫左3x碟肥牛...連侍應都睇到目定口呆.... 即使不停牛價錢不同...但吃起上來也很美味...美味到將其他食物都遺忘了...搞到一邊沙爹湯底底下發出少少焦味.....2小時內純食牛原來都真係幾得人驚-..-10點幾食飽飽...因為要送人..所以先走了~~~不清楚今晚賣單數目 但相信會非常驚人.有人請食飯既魔力真係好吸引ps:但星期6來搵位泊車要花d時間

有人請食飯既魔力真係好吸引

ps:但星期6來搵位泊車要花d時間
唔記得名既牛牛一...細細塊易入口...好多雪花
不知名肥牛2...大大片又別有一番肉味..
餓狼空群而出..誓必痛宰肥牛
已經係後加...
2010-05-01
唔記得名既牛牛一...細細塊易入口...好多雪花
不知名肥牛2...大大片又別有一番肉味..
餓狼空群而出..誓必痛宰肥牛
已經係後加...
  • 安格斯肥牛
2010-03-19 8 浏览
一去到這間店,已見到枱面上openrice的宣傳牌。坐好之後就開始order食物。我們一行六人就order了兩碟肥牛,大量的肉丸、菜,並要了牛湯湯底。整體的食物質素也不錯,當中以芝士牛丸最好,芝士香味加上牛丸配合得不俗,溶掉的芝士散發了大量香味。肥肉也十分嫩滑。不過,我們在第一輪order,等了很久才開始上食物,真是不足之處,希望能改善一下。

2010-03-02 6 浏览
首先,當晚拎位既時候,我3位, 排我後面4位, 再後面2位但係有位先竟然係我後面果兩張有位先, (拎位果陣佢話下張到我)(我以為2,3,4位係唔同檯既大細)我即時同登記果位姐姐講,"點解4位入左,2位入左都未到我3位入架呢?"佢答:"係丫~下張到你架啦~"結果都要等10分鐘,仲要我話:"阿姐,有位未丫?冇位我地走架啦喎"佢先話安排緊...好啦~上到去,點知原來2,3,4位既檯係一樣.........已經好不滿!!!!!!!!跟住叫野~佢話什麼3送1,8送2,12送3.......點知原來意思係3送1係3碟送1碟,8送2係8碟其中2碟免費,12送3係其中3碟免費店員表達能力極差叫店員落單,冇人理我地(當時佢地只係行黎行去冇野做~又唔係送餐,又唔係做野~)$28本地手切肥牛 極差,可能我未食過一d都唔肥既肥牛,完全唔識欣賞(肥牛唔係應該食肥咩?)娃娃菜洗都唔洗就拎出黎俾人食,掉左一半!埋單要成$580/3位 因為食物質素差,服務差,完全一d都唔抵食,好似要去受氣咁!!!!下次一定唔會再幫襯!!!!
首先,當晚拎位既時候,我3位, 排我後面4位, 再後面2位
但係有位先竟然係我後面果兩張有位先,
我即時同登記果位姐姐講,
"點解4位入左,2位入左都未到我3位入架呢?"
佢答:"係丫~下張到你架啦~"
佢先話安排緊...
跟住叫野~佢話什麼3送1,8送2,12送3.......
店員表達能力極差
娃娃菜洗都唔洗就拎出黎俾人食,掉左一半!
下次一定唔會再幫襯!!!!
2010-02-23
2010-01-12 8 浏览
去了太子分店, 坐VIP房, 不過要行上3樓, 而且樓梯比較直及多彎, 飲多左落樓時就要小心D, VIP房幾好, 有獨立廁所, 而且最低清費一間房只需$380, 一定會超過啦~之前都係睇左OPENRICE先黎, 食品可以, 價錢都算可以接受, 平均每位$200.今次寫呢個POST, 主要係想講講服務態度, SERVE我地房間的侍應, 沒有笑容, 態度冷淡, 而且拎走碟的時候, 碟上面既水飛到四周圍.還有, 因為桶蠔($88)有沙, 咬了一口, 我地要求退回, 有個經理了解情況後不想給我們退回, 最後, 我們只好ORDER一碟貴妃蚌($78), 他才願意退回桶蠔.
2010-01-11