2020-10-23 287 浏览
星期日適逢「十一」假期,聽說「尖沙咀」那邊都有遊行活動,有很多警察駐紮佈防,我有強烈預感「尖沙咀」可能會有封路和示威,所以選擇乘搭巴士,提早在「紅磡站」巴士站落車。跟著我走到「紅磡站」近着「香港紅磡體育館」出口大堂附近,看看還有沒有「紅磡站」食店在這時候營業,但是結果有點讓我失望,除了連鎖快餐店之外,就沒有其他食店營業。我在沒有選擇的情況下,被迫走出「紅磡站」,沿着行人天橋一路徒步走到「紅磡站」對面的「都會海逸酒店」,以及旁邊的購物商場「置富都會」裡面。我盡了最後能力,嘗試在「置富都會」商場裡面不斷摸索,看看還有沒有餐廳在「十一」的風頭火勢之下,仍然會選擇繼續開門營業,讓我在星期日晚上仍然能夠有飯吃。但是「置富都會」在「十一」公眾假期的非常情況下,竟然大部分店舖都選擇了關門營業,商場裡面途人數目非常之少,氣氛冷清得叫我有點毛骨悚然。結果我終於在「置富都會」商場的八樓位置,找到名稱叫做「起筷」的美食廣場,「起筷」或許因為受到「紅磡站」遊客和食客不多的影響,大部分食店感覺都很冷清。但是「起筷」場內的食客數量稀少,但是食客稀少也有屬於它自己的好處,就是我肯定不用擔心要跟其他陌生食客搭檯,可以

但是「起筷」場內的食客數量稀少,但是食客稀少也有屬於它自己的好處,就是我肯定不用擔心要跟其他陌生食客搭檯,可以自己一個人安靜享用晚飯。

不過「起筷」裡面有些原本的目標食店沒有開門營業,包括某間港式車仔麵餐廳在內,迫使我需要改變原本的計劃,改為光顧其他「置富都會」食店。

結果我選擇光顧位於那港式車仔麵餐廳旁邊,主打越南菜的越南菜餐廳「尚越」,現場光顧「尚越」的食客不多,令我沒有排隊等候的需要。

就連原本在「起筷」美食廣場裡面的電視機,當時也意外地沒有播放新聞報導,感覺十分寧靜,令我自己大部分都是自己一個人在享用「尚越」的「咖喱牛腩飯」和「越式雞中翼」食品。

雖然當時光顧「尚越」的食客不算很多,但是由於「尚越」廚房裡面的師傅店員人數也不多,所以導致我需要等候一段時間,才等候到所有食品跟套餐飲品罐裝「忌廉」汽水。

我最初以為「置富都會」和「起筷」裡面的客人數量不多,按道路也不會導致「尚越」廚房製作食品所需要的總時間,也會因此受到影響吧?

結果「尚越」廚房裡面的師傅花了大約十分別時間,製作完成我的晚餐主菜食品「越式咖喱牛腩飯」,還有我炸雞肉小食食品,一碟三隻的「越式雞中翼」。

「尚越」的「越式雞中翼」實際製成品,外表看來的而且確是十分飽滿,感覺好像剛剛從油鍋裡面炸出來的樣子,只是還未正式試食,所以還不知道實際味道而已。

我最初滿心歡喜以為,以為「尚越」「新鮮」製造的「越式雞中翼」裡面,會有很多非常濃厚的越式香料,包括「香茅」在內的香味在其中。

不過等我試食完第一口的「越式雞中翼」之後,才發現原來「越式雞中翼」裡面的味道非常之淡,別遑論是來自越式香茅和其他香料裡面的香味,雞翼裡面連最基本應該有的鹹味都欠奉。

另一方面,「尚越」廚房沒有另外為「越式雞中翼」食品,而另外提供任何調味醬料,就連最基本的調味醬料,包括酸味「蕃茄醬」都沒有。

所以我在「尚越」沒有提供任何調味醬料的情況下,只能夠直接享用「越式雞中翼」。「越式雞中翼」表面上看來好像新鮮炸起,十分香脆吸引的樣子。

但是實際上「尚越」「越式雞中翼」實際製成品的味道,其實是非常之清淡,連基本的鹹味也食不到,只有來自炸油裡面的油膩味道而已,讓我感到有點兒的失望。
越式雞中翼3件

至於「尚越」的主菜食品「越式咖喱牛腩飯」,「尚越」盛載份量非常多的白飯進入餐碟裡面,我本來擔心自己未能夠食光「尚越」提供所有的白飯。

但是「尚越」廚房後來製作出來的「越式咖喱牛腩」實際製成品份量,竟然比「白飯」更有過之而無不及,咖喱汁份量多到充斥在大型圓形餐碟裡面。
咖喱牛腩飯

不過「尚越」廚房製造的「越式咖喱牛腩」實際製成品裡面的味道,跟「越式雞中翼」一樣,都是味道偏向比較淡薄,咖喱汁原本期望已久的辣味也大打折扣。

我看見「尚越」「越式咖喱牛腩」裡面的咖喱汁色澤呈現一片紅色,還以為「越式咖喱牛腩」實際製成品裡面,應該也會有濃郁的辣味和香茅味道,結果「尚越」還是讓我有點失望。

「尚越」「越式咖喱牛腩」咖喱汁裡面的辣味,比我原本預計的咖喱辣味來得更加淡薄,就連「越式咖喱牛腩」裡面來自「鹽」的鹹味,也比我平日食到「咖喱」的鹹味更加淡薄。

至於「尚越」「越式咖喱牛腩」裡面的「牛肉」實際份量,本來還算是我個人能夠接受到的範圍裡面。不過「尚越」廚房煮出來的「咖喱牛腩」實際口感,就跟我期望的「牛腩」硬和韌得多。

「尚越」「越式咖喱牛腩」裡面的「牛腩」,表面上看來十分大塊,但是「尚越」「越式咖喱牛腩」有一點值得留意的地方,就是「越式咖喱牛腩」裡面其實沒有「牛筋」的。

而且「尚越」廚房偏偏又把「越式咖喱牛腩」裡面的每一塊厚實「牛腩」,都煮到幾乎完全熟透的狀態,導致「尚越」「牛腩」的實際肉質和口感都變得很硬很韌。

但是「尚越」「越式咖喱牛腩」裡面的「咖喱汁」,「咖喱汁」的實際辣味濃度,都比我原本預計的「咖喱汁」辣味來得淡薄,淡到無法為我食完整碟「大型」份量「白飯」注入動力。

結果我最後盡了最後努力,索性把所有的「咖喱汁」,直接倒進另一餐碟的「白飯」裡面,才勉強能夠把「咖喱牛腩」裡面口感偏硬的「牛腩」和「白飯」全數食完。

「尚越」廚房製造的「越式咖喱牛腩」和「越式雞中翼」,驟眼看份量的確是非常之多,看似可以食到十分飽的樣子,可惜「越式咖喱牛腩」的辣味味道濃度不足,「牛腩」口感又太韌,就連「雞翼」也欠缺香料辣味。

所以「尚越」食品價錢雖然算是偏向比較便宜,但是食品的實際辣味味道,和口感卻有點不似預期,令到食品的實際性價比也大打折扣。
2020-10-01
  • 咖喱牛腩飯
  • 越式雞中翼3件
2019-04-04 862 浏览
Never tried this place in the food court. (Its position being around the corner doesn’t help as i didn’t know it was even there before until recently).Ordered a mixed assortment pho and the spring rolls. Plus a coke it came to $80 which is fairly expensive given the other options in this food court.The pho was fairly decent and the assortment gave you a mixture of cuts of meat. The broth could have done with more flavour though. The spring rolls werent very good, the filling being rather bland a

The spring rolls werent very good, the filling being rather bland and smudgy with no texture or bite.

Id recommend eating elsewhere in the food court!
2019-03-11 454 浏览
前一段時間去咗紅磡近理工大學嗰度有間越南餐廳食呢一間越南餐廳個名叫上尚越 佢我喺嗰度點樣一個燒肉撈檬嚟食另外加咗12蚊要多兩件濱海春捲 簡單啲嚟講下佢個餐呢、佢入面呢啲燒肉呢真係我哋平時喺燒味檔食嗰啲燒肉嚟嘅基本上呢個味道都唔錯、而呢佢嗰啲檬汁呢係畀我哋自己鍾意加幾多就加幾多㗎因為我個人好重口味咁講呀所以我就交咗好多令到成兜面都好重口味最後我覺得酸到爆炸 而濱海春捲呢就將個分開槍戰遁落點落到爆炸個湯到呢、呢個味道又ok喎、所以呢我覺得呢間餐廳係值得一試嘅不過大家啲酸湯呢就唔好加咁多喇
2019-01-01 521 浏览
今日去咗致富都會嗰food Court試咗一間越南餐廳尚越。我就試左個豬頸肉飯做午餐。賣相方面,我覺得碟嘢個賣相就麻麻,都係求其放完豬頸肉上去再淋啲蔥,不過個人就在意個味道多個賣相,所以唔太介意。味道方面,豬頸肉份量頗多,而且食落去唔會話韌,配埋蒽碎送飯簡直一流,抵讚!整體來講成碟野味道算不過不失啦,而且價錢都算幾抵缺點方面,個人認為係成碟野係勁少菜的,多肉少菜感覺唔太健康,因此建議碟飯加番多少少菜~整體來講成碟野味道算不過不失啦,而且價錢都算幾抵,有興趣嘅可以去試吓~豬頸肉飯HKD42

整體來講成碟野味道算不過不失啦,而且價錢都算幾抵

豬頸肉飯HKD42
2018-12-28 309 浏览
好耐無來過置富food court食野,今晚就自己一個來左食晚飯。行左成個food court,最後簡左最入嘅呢間越南餐廳。雖然係越南餐廳,但呢度除左有一般越南菜例如牛肉河、撈檬之外,仲有叻沙、咖喱之類。我簡左個叻沙河粉,包埋野飲$40,晚餐來講算係好抵。份量方面,都幾大碗,有三粒魚蛋、三塊魚片同兩件豆卜同半隻蛋。個叻沙湯聞落唔算好香,食落叻沙個種嘅味道都幾濃,有少少辣味。魚蛋質感偏向實身,魚片同豆卜都普普通通。河粉偏短、而且幾易斷。呢個叻沙河粉味道尚可接受,$40價錢算係咁,不過不失。

呢個叻沙河粉味道尚可接受,$40價錢算係咁,不過不失。
2018-08-26 438 浏览
咖哩香茅豬扒飯 跟冷熱飲品 收43蚊 用學生優惠減3蚊筆者同朋友等去睇show,一齊約係紅磡都會美食廣場食飯。本來都未諗到食咩好,見到有人拎住盆豬扒飯行過,望落有兩塊扒,啲肥瘦都幾吸引,仲有啲菜跟添,咁就唔理喇去試下啦。拎到上手都同頭先果盆差唔多,以為真係咁抵有兩大塊豬扒啦,原來底果塊係得面果塊既三份之一,不過算啦係我先入為主在先既。食落去塊肉都可以,絕對唔係乾柴柴既質地,但又未算肉味濃既扒。咖哩係唔辣係,怕辣既朋友都可以一試,筆者欣賞咖哩有幾舊仔薯仔。總結,呢個價位都仲有呢個質數,係呢個劣食橫行既香港,都可以作為大大件既抵食之選。呢間餐廳既撈檬粉都唔錯,大家可以一試。
咖哩香茅豬扒飯 跟冷熱飲品
收43蚊 用學生優惠減3蚊

2018-08-25
2018-07-07 339 浏览
中午黎到置富Food Court食野,今日揀左呢間既雞排叻沙食,因為學生既關係,40蚊包野飲。呢間既叻沙湯相當唔錯,湯夠熱夠濃。味道都唔差,夠香同濃味,仲有少少辣味。建議夾d面浸湯食。40有d特色野食,唔錯!
Vermicelli (Cold Mix) with Roasted Pork Jowl ($37)- including a cold/hot drinkThe roasted pork jowl was pretty good, it was juicy and tenderThe quality of the vermicelli was barely acceptable for its plastic textureThe sauce is bit salty, so do remember not to add too much of the cold "soup"Not too pricey for a meal set in a food court, but I would say there's better options out there
- including a cold/hot drink

2018-04-02
2018-03-10 323 浏览
對比旁邊既尖沙咀紅磡區有唔少價格相宜d既選擇置富food court既選擇幾多有小炒 素食 燒味 海南雞 撈檬...所以唔少附近工作既地盤工人會黎食晏座位多 即使係最繁忙既時候都搵到位呢間越南菜要行到food court最入面先見到所以無咁多人食 食過兩次 都係撈檬 香茅雞排撈檬雞排分量足夠 但香茅味唔夠越式春卷撈檬春卷即炸 等耐多陣先有春卷真係用網紙包入面既餡唔多 不過幾好味 鬆脆唔油浸左酸汁更好食取餐位左邊 有酸汁魚露自己落不過呢度酸汁幾酸 唔洗落好多都夠味$38 連熱飲唔貴而且味道OK想食得清淡d 可以試下撈檬男仔應該唔夠食 最好揀飯餐
對比旁邊既尖沙咀
紅磡區有唔少價格相宜d既選擇

置富food court既選擇幾多
有小炒 素食 燒味 海南雞 撈檬...

所以唔少附近工作既地盤工人會黎食晏

想食得清淡d 可以試下
撈檬男仔應該唔夠食 最好揀飯餐
2018-02-14
2017-05-22 692 浏览
去完殯儀館,下著雨不想走太遠,只好到置富找吃的。第一次知道原來置富有food court,這些廉價food court 真的買少見少,尤其是某高檔超市的food court,質素每況愈下,但價格卻愈來愈貴,動輒也要六、七十元啊!行了一圈,見到有越南粉就試試吧!$39生牛肉河連檸檬薏米水,味道還可以,薏米水有粒粒薏米,但就太酸了。其他如撈檬、叻沙湯麵都是$40上下,想到這些價錢比起隔壁的「吉X家」還要便宜,就不能再要求更多了。
生牛肉河粉
2017-05-22
2017-02-18 587 浏览
這個早上依然要去大酒店,到達前先找個早餐吃。晨早八時,樓下禮賓小姐告訴我只要上扶手電梯再向左直行至尾便會有營業的食肆,走到上來才知道這裏有個food court. Food Court 裏有兩間食肆在營業,求祈選一間,是這間吧!魚柳蛋多士$27配冷/熱飲品蛋是可以選炒蛋或煎蛋,那因着某次不愉快的吃煎蛋體驗,我決定再給煎蛋一個機會。未講煎蛋前,那塊方塊魚柳是用新鮮油炸出來,吃出來是很熱很脆,方塊魚柳其實不厚塊,放在碟上看是格外細件。两隻煎荷包蛋都是有脆邊,看樣子已可見蛋的其中一面是煎得香香,切開來看蛋黄是依然流心,用來蘸多士吃是適合我對早餐的期望。味道 3.5環境 3服務 3衛生 3抵食 3.5

魚柳蛋多士$27配冷/熱飲品

是可以選炒蛋煎蛋,那因着某次不愉快的吃煎蛋體驗,我決定再給煎蛋一個機會。未講煎蛋前,那塊方塊魚柳是用新鮮油炸出來,吃出來是很,方塊魚柳其實不厚塊,放在碟上看是格外細件。

味道 3.5

環境 3

服務 3

衛生 3

抵食 3.5
$27 (早餐)
庆祝纪念
纪念日
2017-01-16 433 浏览
我從來未試過食完一間餐廳咁嬲!呢次係我第一次係open rice 寫食評!我今日下午過黎試左間火車頭越南粉,$48@一碗,我好中意食越南粉既,係香港食過好多間之餘,仲係越南都試個無數咁多間!呢間野唔係話做得唔地道。係難食到飛起!我從來唔好食既野買左都照食,唔想浪費!但呢碗火車頭我由食麵(都ok la)、個湯(食得,但唔夠清)、牛腩(過得去下)、生牛肉(其實就係打邊爐d肥牛)、牛肉(我肯定係平時食早餐d沙爹牛黎)、蘿蔔(一d味都無)、牛丸!牛丸我係食完即刻吐返出黎!真係好想講粗口!唔識形容,食飲水既味差唔多!難食到一個點!!本身我好想去櫃臺話俾個牙姐聽,我覺得呢碗野已經難食到一個點,簡直唔尊重食物+客人!係呃緊人!但我無勇氣,留低左碗咩都咬過一啖既麵走,拎住杯熱檬水去格幾間舖位既吉野家,食碗$22牛肉飯算...
我從來未試過食完一間餐廳咁嬲!
呢次係我第一次係open rice 寫食評!

我今日下午過黎試左間火車頭越南粉,
$48@一碗,我好中意食越南粉既,
係香港食過好多間之餘,
仲係越南都試個無數咁多間!

呢間野唔係話做得唔地道。係難食到飛起!
我從來唔好食既野買左都照食,唔想浪費!
但呢碗火車頭我由
食麵(都ok la)、
個湯(食得,但唔夠清)、
牛腩(過得去下)、
生牛肉(其實就係打邊爐d肥牛)、
牛肉(我肯定係平時食早餐d沙爹牛黎)、
蘿蔔(一d味都無)、
牛丸!牛丸我係食完即刻吐返出黎!

本身我好想去櫃臺話俾個牙姐聽,
我覺得呢碗野已經難食到一個點,
簡直唔尊重食物+客人!係呃緊人!
但我無勇氣,留低左碗咩都咬過一啖既麵走,
拎住杯熱檬水去格幾間舖位既吉野家,食碗$22牛肉飯算...
2017-01-16
2016-12-15 357 浏览
平時,係置富都會既Food Court 都將甘唔多所有餐廳都食過一次啦,唯獨呢間新開的,未有機會一試,今次就決定去試一試佢。 我就要左個千島醬既魚柳飯,食去其實唔特別,魚柳煎得偏乾身,唔會話好Juicy ,而且份量都不大件,食落感覺唔係好抵食。下次,應該再試下佢既越南野,睇睇好唔好食先。
下次,應該再試下佢既越南野,睇睇好唔好食先。
2016-09-17 432 浏览
同男朋友行完街去食飯,因為本身鍾意食越南野所以試下呢間。去到見到個價位都ok, 仲有冷熱飲送。一去到收銀處,個女人既樣已經黑到不得了,因為我唔食葱同洋蔥,所以同佢講,點知佢聽錯走青走芽菜,同佢講返,佢既嘴臉比頭先更黑,就好似我講錯要佢改過咁。我拎左之後搵位坐低,男友同我講佢倒緊酸汁既時候,佢地三個職員一直望住佢,好似驚死倒晒成枝咁。到我食既時候,成碗麵冇味咁濟,落完酸汁先有些少味度,同埋極多雞皮。職員態度差。食物質素差。如果要我比多次咁既$35雞絲金邊粉同服務態度,我寧願比多$30比大財團食個好質素既食物同服務。
同男朋友行完街去食飯,因為本身鍾意食越南野所以試下呢間。
職員態度差。食物質素差。
2016-09-17
2016-06-15 564 浏览
筆者經常都會去都會canteen食飯,都會canteen勝在種類夠多,有唔同既選擇,而且食物價錢相宜,所以係個唔錯既地方。筆者都幾鐘意個view,落地玻璃,可以望到紅磡站同polyu,不過室內環境就一般,好多人好嘈。今次要介紹既就係都會canteen既Viet Room(尚越) ,係canteen既最入最盡頭。最出名既就係生牛肉越式湯河,牛肉好鮮味,口感好淋,肉同肥既比例剛剛好。湯底幾惹味,不過有d鹹。用既係正宗牛骨湯底,落左唔同既香料,有洋蔥、香蔥、薄荷既味襯托,味道層次豐富。而且好大碗,食到好飽,連飲品都叫係39蚊,好抵食。杯奶茶就麻麻,好澀好苦。
生牛肉越式湯河