2013-02-12 85 浏览
最近才正式吃年輪蛋糕。以前,曾試吃一口,但覺得不外如是。新年前行過店前,見有朱古力味的年輪蛋糕,買來一試,價錢比原味貴一點,但味道會好一點。($99)車輪狀的蛋糕呈淡啡色,外面包了濃朱古力coating,蛋糕很軟綿,沒有原味的外層帶糖的coating咁甜漏,是怕甜的我覺得好味一點的原因。新年期間只有原味,small size $88,上面說過有一層糖的coating,比較甜漏,但內層的蛋糕很好吃,軟綿綿的充滿著蛋香。

最近才正式吃年輪蛋糕。以前,曾試吃一口,但覺得不外如是。

新年前行過店前,見有朱古力味的年輪蛋糕,買來一試,價錢比
原味貴一點,但味道會好一點。($99)

原因。

甜漏,但內層的蛋糕很好吃,軟綿綿的充滿著蛋香。

2013-02-10
15 分钟 (外卖自取)
  • 朱古力年輪蛋糕
2012-12-31 66 浏览
話說小時候常跟媽媽周末來到銅鑼灣的SOGO閒逛, 地庫B2那一層便永遠都是當日的壓軸節目亦是宅女最最開心的環節!!皆因地庫這一層全都是超市跟食品專櫃, 無論是熟食, 面包蛋糕, 和果子, 朱古力等等都不缺, 琳瑯滿目. 每次離開時除了媽媽一袋二袋的日用食物之外, 我也總會得到一點小禮物, 小如一排朱古力, 或大至幾件和果子, 都令我開心不巳.不過自從早前搬屋後, 加上人也長大了, 漸漸地便很少機會再和媽媽前來逛. 這天剛好跟朋友吃完午飯, 見有點時間, 便走來地庫再懷緬一下童年的回憶.來到地庫看看專櫃那邊, 事隔幾年原來巳大有不同了. 除了有些和果子專櫃仍在, 還添加了其他不同的小吃專櫃. 其中來到角落便看到這家早前很有人氣的年輪蛋糕店.這家年輪蛋糕店原來巳有百多年歷史, 由德國人尤海姆始創出來, 店名也以其來命名. 不過最初第一家店不是開在德國, 反而是在中國青島. 但真正令其蛋糕闖出名堂反而是之後在日本落腳的時間, 所以雖然之後他回德國也有開分店, 但最受歡迎的始終是在日本, 除了分店遍佈當地, 更有CAFE餐廳等. 海外分店在新加坡跟上海也有, 香港的話就只有銅鑼灣SOGO這一家
這家年輪蛋糕店原來巳有百多年歷史, 由德國人尤海姆始創出來, 店名也以其來命名. 不過最初第一家店不是開在德國, 反而是在中國青島. 但真正令其蛋糕闖出名堂反而是之後在日本落腳的時間, 所以雖然之後他回德國也有開分店, 但最受歡迎的始終是在日本, 除了分店遍佈當地, 更有CAFE餐廳等. 海外分店在新加坡跟上海也有, 香港的話就只有銅鑼灣SOGO這一家.
眼看這店賣的食物款式不多, 主角當然就是年輪蛋糕, 口味有原味跟外層加有白朱古力的. 也有幾款曲奇售賣, 但包裝賣相似用來送禮多, 這次就不試了, 先試試主角吧.
店子的工場都幾開揚, 大塊落地玻璃, 店員在內即場製的年輪蛋糕過程一目了然. 見到師傅一層一層的不斷把蛋漿鋪上正在烤烘的一整條蛋糕上, 果然是非常的花功夫.
年輪蛋糕也有分不同的尺寸可供選擇, 最貴的幾百元都有, 但小件的HKD$29巳有交易. 宅女雖然不怎麼喜愛此類牛油蛋糕, 但也不想獨享, 所以買了件HK$58的回家跟家人一同試試, 就當是個簡單的聖誕蛋糕吧~哈哈.

年輪蛋糕 (HKD$58)
雖然這個份量不是最小的, 但仍是沒有盒子, 只有紙袋包裝. 不過這個紙袋都幾堅韌的, 而且包裝都算精美. 付錢時店員提醒開封後三天內要吃完. 再看看底部的標籤, 就算未開封的食用限期也真的只有3天....
回到家馬上開封看看, 果然一股濃郁的牛油香味蜂擁出來, 聞起來非常吸引! HKD$58的這個份量都算幾多, 重量有190G, 厚約有3CM高, 如果當做下午茶其實都夠4-5個人吃的.
大大個圓形中間通空, 蛋糕一層層薄薄的形成年輪狀, 果然做得十分整齊又平均. 看到這個蛋糕不其然的想到該如何吃呢? 本來有些衝動想一整個拿起來大口咬下去, 不過最後想到跟家人分享, 所以最很只用切的先試一點.
入口蛋糕都頗鬆軟, 但有點乾身, 牛油跟蛋味都沒聞起來的香, 味道是有點淡的, 還好外層洒滿了糖粒, 口感帶點脆身, 令原本較簡單的味道再增添了些層次和甜度. 吃了一片感覺味道不太理想, 所以索性把整個蛋糕放進雪櫃一晚, 第二天才拿出來吃. 想不到雪過後蛋糕更結實, 雖然沒有之前那麼鬆, 不過吃起來更有質感, 朋友說配上雪糕吃會更滋味, 果然所言甚是, 這樣配起來當甜點吃更美味更開心.

總結其實這個蛋糕不算貴, 整體味道算OK但未如想像中那麼出色.
對宅女而言這種蛋糕試一次便夠了, 要我揀我還是寧願以同等價格換2件有CREAM的CAKE吃.
不過其包裝確實是很大方得體, 如果買來送禮或拜訪朋友家時想不到買什麼, 這個也是一個不錯的選擇.

3 分钟 (外卖自取)
$58 (其他)
庆祝纪念
圣诞节
2012-12-29 52 浏览
Boxing Day到廸欣湖野餐, 阿姨剛收到一個Juchheim的年輪蛋糕作為聖誕禮物, 跟我們在boxing day分甘同味. 年輪蛋糕的禮盒上, 印有聖誕老人及動物的圖案, 五彩繽紛, 可愛到極點, 令人愛不釋手. 不得不能讚嘆日本人對包裝的極致和態度, 未試蛋糕的味道已經能虜獲人心. 令我感慨香港大部分餅店的包裝真是差萬仗遠.打開盒子, 年輪蛋糕由膠托盛載, 安安穩穩的, 不怕摔壞. 還有聖誕老人曲奇餅牌一個, 夠應節.年輪蛋糕很厚身, 蛋糕呈現一個圈一個圈的圖案, 相當美. 蛋糕口感相當綿密. 但它不是柔軟得像台式蜂蜜蛋糕一樣, 而是滿有質感的, 不會像吃了一陣風那樣. 咬去下後, 蛋味在口腔裡爆發, 其蛋味之香濃是一般的蛋糕不能比擬的, 除了蛋味, 沒有其他多餘的味道, 夠真材實料吧! 更得女性歡心的是蛋糕不過甜, 多吃幾件也不會受良心責備!至於那個曲奇聖誕牌, 聽說也相當鬆化. (沒有我的份兒, 嗚~~)

2012-12-26
外卖自取
Juchheim 在香港開店已經好一段時間了。但身為一個新界人,出銅鑼灣買個Baumkuchen年輪蛋糕的機會唔知點解好罕有… 超幸運的是,今天有同事買了個400g 的年輪蛋糕回來! 未吃已經被包裝吸引,不愧為日本公司出品啊,盒子質料很堅硬,顏色也夠特別。打開盒蓋,還有膠袋把蛋糕密封裝好呢。撕開包裝,馬上就可以聞到濃烈的蛋香。十多層的蛋糕紋非常的漂亮,而且每片都很薄身,製造者的心機可見一斑。用手輕輕按一按,不難發現它富有彈性,是屬於較硬身的一類蛋糕。雖然如此,入口卻不會覺得它很乾身。而蛋糕中有一顆顆的小砂糖,口感有趣。只是味道有點偏甜了。如果經過SOGO不妨買個回家吃吃

如果經過SOGO不妨買個回家吃吃
  • 年輪蛋糕
2012-10-22 56 浏览
車輪蛋糕知有很久, 很多雜誌經常都出廣告, 已很想試很久, 但因為要去CWB SOGO先有, 所以今日先可以買到!回家試食, 有點失敗, 可能期望太大吧, 它的口感不硬不軟, 一層層的蛋糕, 外層是砂糖燒的感覺, 所以外面脆脆的, 不過蛋糕有點過甜, 吃一次已經足夠了, 下次應該不會再買。另外包裝高貴, 品質不曾, 可以作送禮用途。

另外包裝高貴, 品質不曾, 可以作送禮用途。
2012-10-10
5 分钟 (外卖自取)
$88 (其他)
2012-09-23 110 浏览
當熱潮過後,藏於銅鑼灣sogo內的Juchheim又再變得安靜。但Juchheim並沒有因此而停滯不前,仍不時推出新口味吸引顧客。當中香港限定的白朱古力面年輪蛋糕便是其中之一。白朱古力面的年輪蛋糕屬於日本版,並非香港製造,感覺上少了一點新鮮的感覺。但日本空運的不是質素更有保證嗎?白朱古力面年輪蛋糕本身店內有售,但只有大及細之分,細的已索價$110,且感覺偏甜,故一直未有一試;但迷你版約手掌般大,售$60,一試無訪!跟細size不一樣,迷你size並不用冷藏,難道表面的白朱古力不怕融?回到家後,便急不及待打開來試,迷你size十分的骰,用上正方紙盒包裝,紙盒上印有"香港"及香港風景的圖案,用作手信一流。蛋糕以真空包裝,確保質素!但由於天氣太熱的關係,表層的白朱古力有融化跡象,黏在膠袋表面,破壞了蛋糕外觀。跟原味年輪不一樣的地方,除了表層多了白朱古力層外,還多了波浪型坑紋,外觀更為吸引!但由於故意壓出坑紋,蛋糕內的年輪就顯得較雜亂無章。味道跟原味差不多,但質感較實,亦由於白朱古力的關係,整體感覺較甜,表層的白朱古力亦易於融在手上,吃得較麻煩。除了白朱古力面,最近亦推出了朱古力味版本!此款於
made in Japan!
香港風景包裝盒
外層白朱古力有點融
迷你size 約5cm
蛋糕內的年輪

除了白朱古力面,最近亦推出了朱古力味版本!此款於香港製造,奈何只於星期一至四供應,而且全日限售約30個,一直未有機會買來一試,最後唯有預訂!免卻了一早售罄之餘,亦可放工後才過來拎蛋糕。
朱古力味年輪
此朱古力味年輪蛋糕除了側面年輪表層塗了層朱古力外,就連內裡的年輪蛋糕亦是朱古力味,對朱古力癡來說,是何等的吸引!朱古力味只有一個size,$99,比原味的貴$11,但也不算太貴。
朱古力味
朱古力味13層年輪
包裝盒並沒有因而改變,同樣用上橙色盒,內裡亦是真空包裝。當拆開包裝一刻,朱古力味立即飄香撲鼻
,相當令人期待!
年輪蛋糕有13年輪,1年1個輪,即是有13層蛋糕;將年輪蛋糕切開放進口時,卻跟預期中的有所出入,年輪蛋糕的朱古力味較為薄弱,主要靠蛋糕表層那層薄、脆、甜朱古力所帶出,味道雖是不俗,但還是略嫌朱古力濃度有點不足!
蛋糕做得鬆軟,但中間其中一層做得較差,切開畤更發現裂開。
整體不會太漏或偏甜,如蛋糕的朱古力濃度再加強的話、味道會更佳呢。
切開
切口清晰可見各層厚度相若
新開時服務質素無容置疑,但最近明顯下滑,店員不再主動作產品介紹,只有購買時才會多說兩句。

由四片裝到270g裝均有試過,不論是原味、白朱古力味或朱古力味亦有一試;但最好味的,還是第一次買完即開來試的四片裝,表面的脆糖霜面令人難忘
,卻在原個裝中找不到
外卖自取
$30 (宵夜)
香港風景包裝盒
朱古力味
朱古力味13層年輪
切口清晰可見各層厚度相若
2012-09-08 43 浏览
年輪蛋糕聽就聽左好耐.遲遲也末買.落到sogo最底層看到呢間店,5點鍾有不少人排隊,更有日本人.也可以親眼望到年輪蛋糕的製作過程.店員亦有禮,而我第一次試,當然要選擇最平的29元.29元100g共有4件.打開袋已聞到蛋香味.摸上手亦覺蛋糕一層一層,有層次,但又硬身又乾身,裏面更滿佈糖,太甜,直情是一啖一口糖,雖則有蛋香味也彌補不到太甜的缺失,而且又膩,吃完4塊.飽到食上心口..味道有好的方面,亦有缺點.但賣相不俗.而我試一次就夠.

而我試一次就夠.
5 分钟 (外卖自取)
$29 (其他)
2012-08-12 64 浏览
初看食家們對這店的食評,看得我口水直流!但換來的竟是失望而回!想買4件裝試試炮,但係排到我時已SOLD OUT ... 一場黎到,覺得一定要試試,唯有買個 $58。坦白講,以這個SIZE 來說,$58 已是 exceed norm 的價位 ... 結果 ...一般蛋糕的蛋味係有0既...但係非常油膩。最外層的糖霜是挺特別的,但奈何太。甜。了。口感是實淨的那種,有點像 SALLY 蛋糕 ... 吃罷極度失望 ... 我真係唔識欣賞,亦唔明白佢憑什麼賣到咁Q貴...如果係為左食蛋糕而食,我寧願食SALLY 蛋糕 ... 佢有齊年輪蛋糕既口感同油膩感,只係爭層糖霜,$20左右一大盒食到你嘔,仲要係 EASILY ACCESSIBLE,仲要好多味過你選擇...我真係諗唔到呢個勞什子的年輪蛋糕有什麼過人之處...好困窘 ... 呀!諗到!呢個年輪蛋糕既唯一好處係送禮大方得體 ... 除此之外...無!

結果 ...

2012-07-21
2012-08-06 51 浏览
終於有機會一嘗好評如潮既年輪蛋糕....包裝很是精美....令我更有所期待....打開包裝並沒有想像中的香味....食落更加唔覺特別...甜度係適中...不過欠缺牛油香.....同普通蛋糕無太大分別不禁令人失望
終於有機會一嘗好評如潮既年輪蛋糕....
包裝很是精美....
令我更有所期待....

打開包裝並沒有想像中的香味....
食落更加唔覺特別...
甜度係適中...不過欠缺牛油香.....
同普通蛋糕無太大分別
不禁令人失望
2012-07-29 43 浏览
家人好似對jucchim情有獨鐘頭,上次買左4件裝既年輪蛋糕今次買黎既係完整既一條,外型好似一卷牛皮膠紙包裝依舊精美,用既係橙色既紙袋同紙盒上次食既時候對佢無咩好感,食落好甜,加上側面既糖霜已經溶溶地了今次對呢個蛋糕略為改觀,食落糖霜唔會太厚,微脆,唔會太甜蛋糕既質感係實淨既,但食落唔覺得有奶香或者牛油香但都算係好食既消費:$58

今次買黎既係完整既一條,外型好似一卷牛皮膠紙

包裝依舊精美,用既係橙色既紙袋同紙盒
紙袋
裝住年輪蛋糕既紙盒

今次對呢個蛋糕略為改觀,食落糖霜唔會太厚,微脆,唔會太甜

蛋糕既質感係實淨既,但食落唔覺得有奶香或者牛油香

但都算係好食既
消費:$58

2012-07-28
8 分钟 (外卖自取)
紙袋
裝住年輪蛋糕既紙盒
2012-07-25 50 浏览
我公司係灣仔,有時行過黎,順手講下我見到呢間店既情況呢間野我最初睇到係賣哂d細蛋糕(淨係幾件個d),但我睇到個陣已經無人排隊…人氣period都好短下咁(sogo地庫人氣比較長係DONQ、Bread papa、秀吉、Milk top,不過Bread papa都少左好多人lu)隔離麵包店就成日排收銀,有次排到阻左呢間店,叫人排過d基本上我都係八卦心態試…d蛋糕……使唔使咁甜呀…未食入口已經好多糖同油係面食入口真係甜到漏…我都係一個鍾意食朱古力同糖既人…我媽唔食甜野更加覺得甜到漏油係多,但唔香究竟如何可以制作這種高難度的蛋糕?照理那麼油應該多牛油香吧?(好似d曲奇香係因為曲奇一種極多油既餅點)
我公司係灣仔,有時行過黎,順手講下我見到呢間店既情況
隔離麵包店就成日排收銀,有次排到阻左呢間店,叫人排過d

基本上我都係八卦心態試…d蛋糕……使唔使咁甜呀…
未食入口已經好多糖同油係面
食入口真係甜到漏…
我都係一個鍾意食朱古力同糖既人…我媽唔食甜野更加覺得甜到漏
油係多,但唔香
2012-06-08
2012-07-06 32 浏览
到銅鑼灣整骨,先去sogo行行,記起有年輪蛋糕賣,於是就買咗個細嘅 $58。Size 都ok ge, 大約六寸,厚一寸,切到八件。質地較乾,同喺Japan食到嘅仍有一段距離。牛油味唔夠香唔夠濃,所以較乾,而且唔夠鬆,實咗少少。試一次好了~
Size 都ok ge, 大約六寸,厚一寸,切到八件。
質地較乾,同喺Japan食到嘅仍有一段距離。
牛油味唔夠香唔夠濃,所以較乾,而且唔夠鬆,實咗少少。
乾咗少少
試一次好了~
外卖自取
I came here because of the recent craze for Juchheim’s Baumkuchen rolls.I hesitated trying them because there is another brand called 森の卷 Gâteau Roulé sold at TASTE which were hard and extremely sweet.The ones here fared slightly better, they were softer and less sweet and had some crisp coating on the outside.It was nice but failed to impress me to get it a second time, however I will try the Gâteau Roulé again to see if they taste different since it was a long time since I last tried it. Altho

Although the name Juchheim is German I was rather intrigued why these Baumkuchen rolls originated from Japan.
It turns out that Karl Juchheim was a Prisoner of War in Japan. Before he was sent to Japan, he was surprisingly based at Jiaozhou Bay in the Shandong Province of China.
Jiaozhou is known to the Germans as Kiautschou.
After World War 1 started, Tsingtao was sieged and Karl was sent to interment camps in Okinawa thus starting his Juchheim business there!
题外话/补充资料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $28 for four [b]English menu:[/b] yes [b]Service:[/b] OK [b]Yummy factor:[/b] Ok [b]Sweetness factor:[/b] Just right ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-06-10 26 浏览
見咁多人讚呢間蛋糕店小熊出銅鑼灣都特登買來試下結果係令人失望經過既時候覺得好香外型又好靚但食落覺得超甜口感同普通蛋糕冇分別食左一舊已經唔想食$29元4件真係唔值
見咁多人讚呢間蛋糕店
食左一舊已經唔想食
$29元4件真係唔值
  • 年輪蛋糕
2012-06-10 35 浏览
由知道sogo開咗呢間年輪店之後, 一直都好想買嚟試試。想試佢一整個的年輪, 真的要搵個"藉口"買番屋企先得。哈哈。13/5係母親節, 有藉口了。在雜誌得知母親節期間會送特別版曲奇, 我當然唔執輸啦, 但又怕母親節正日會好多人, 所以20/4走去問有無得訂。佢有分190g ($58)、 270g ($88)、 400g ($138)、 540g ($188), 同100g ($29)四件裝。果然有, 落order 13/5先攞。心思思又想食, 所以忍不住買咗100G一份4件的年輪"試吓味"先..keke。細細件, 一食就上癮, 好香蛋味、好鬆化、面頭有糖衣包住, 好好食。搞到我好期待13/5果個呀。13/5 6:00PM去攞, 唔知係唔係因為母親節定咁啱賣哂, 我見人地如果即時買一整個, 要1小時後才有。好彩我訂咗, 今次訂咗400G的, 個盒好靚, 真係好日本野feel..哈哈。因為係母親節, 所以個盒都有貼上一小支膠花, 另外有送一塊mother's day 曲奇。一整個嚟切, 好開心....但感覺上無上一次食散買的咁好食, 係因為dinner太飽?定因為個年輪面無咗D糖霜 (係無

母親節快樂
一整個嚟切, 好開心....但感覺上無上一次食散買的咁好食, 係因為dinner太飽?定因為個年輪面無咗D糖霜 (係無落定因為天氣熱而溶咗?定因為係訂,所以整定。。擺得太耐?)。。。

真係唔知點解。。。。。。。。。。。。不過。。都好食。。。。好香蛋味。。。。鬆化。。。。切落都feel都好鬆化, 唔似坊間果D死實實咁。
我地三口子當然一次過食唔哂啦, 我地放在雪櫃, 食果陣叮一叮佢...都仲係好好食....同埋..反而叮一叮佢...食番有糖霜味..哈哈...咁可能真係因為拎的時候已經整定好耐..(但又無辦法, 因為我係訂的)。

下次...想試吓白朱古力味果種。
2012-05-13
庆祝纪念