2008-05-02 20 浏览
等左一陣先可以入去,不過一如以往入面多位但係要人地響出面等。尋晚叫左一口豆腐: 好好味, 不過都係多油。炸雞軟骨: 今次比較多肥膏。勁多油......鐵板棒餃子: 好多韮菜.....大蝦壽司卷: 舊紫菜「淋」嘅....蝦唔算得上「大」....冇WASABI......辣辣泡菜炒飯: KEEP 得到水準。天婦羅烏冬: 天婦羅炸得都OKAY....烏冬好味。
尋晚叫左一口豆腐: 好好味, 不過都係多油。
炸雞軟骨: 今次比較多肥膏。勁多油......
鐵板棒餃子: 好多韮菜.....
辣辣泡菜炒飯: KEEP 得到水準。
天婦羅烏冬: 天婦羅炸得都OKAY....烏冬好味。
1K
時間關係,o岩o岩過完連城,一行三人一坐下來,馬上叫了c, g,及i午餐,分別是泡菜石頭飯,魚生飯及迷你魚生飯+烏冬.另點了煎餃子,天婦羅跟餐沙律既生菜少許"燶邊"...泡菜石頭飯又話係中辛,但結果係好少辣,又少泡菜;但味道不錯.勁熱!兩魚生飯好新鮮.烏冬正常.煎餃子略燶;天婦羅不油,又脆,非常不錯.凍飲不必加錢,今時今日o既香港地,一個字:正!職員好專業,魚生飯及迷你魚生飯既用料分別都馬上答得出,上菜快,哥哥仔也很友善.
另點了煎餃子,天婦羅
跟餐沙律既生菜少許"燶邊"...
兩魚生飯好新鮮.
烏冬正常.
煎餃子略燶;
天婦羅不油,又脆,非常不錯.
凍飲不必加錢,今時今日o既香港地,一個字:正!
2008-03-25 3 浏览
24/3/2008和朋友在中大拍照後,便來了新城市廣場。逛逛後,決定在和民吃。要等位啊,結果等了四十五分鐘!=.=餓得很,在等位時已經決定了點甚麼了。什菌野菜炒一口豆腐魷魚燒帶子串炸雞軟骨芝士年糕燒餅海鮮麻醬冷麵海鮮炒烏冬蒜香海鮮炒飯一口氣點了九款東西,但和民的東西實在很「的式」,所以點了九款,一男三女也吃得完。 什菌野菜炒、海鮮炒烏冬,味道較濃(較咸),清淡一點更好。一口豆腐比較失望,豆腐不太香,味道不夠。魷魚燒和帶子串味道普通,感覺太淡。而海鮮麻醬冷麵的麻醬則不夠香。感覺比較好的有炸雞軟骨,很香脆,很惹味。而蒜香海鮮炒飯味道也不錯。而芝士年糕燒餅,本來以芝士味很濃,但最後芝士味不重(我不愛吃芝士),醬的混合不錯,味道很好。狂風掃落葉,半小時清了九碟東西。坐著聊了差不多一個小時,再點甜品。和女朋友share了黑芝麻豆腐布甸雪巴。好味得很!黑芝麻雪糕很香,配加甜的紅豆再加上豆味濃的豆腐布甸和綠茶味的蛋糕,配搭非常好。這裏坐得很舒服,雖然食物味道普通,但甜品有驚喜,並且價錢合理。不失為一個三五知己聚腳的好地方。
24/3/2008

餓得很,在等位時已經決定了點甚麼了。

什菌野菜炒

一口豆腐
芝士年糕燒餅
黑芝麻豆腐布甸雪巴
2008-03-25
公眾假期去和民食飯,為免等位未夠六點已經去到攞位先。叫左: 星鰻魚天婦羅卷。見到侍應一次過攞住五碟天婦羅卷已經心知不妙,點知食落真係「淋」哂。豬軟骨拉麵:好味,豬肉骨好「淋」,易入口。辣辣泡菜炒飯:保持到水準,好味,有飯焦。和風一口牛肉: un 都不得了。唔得。露筍雞肉卷:啲雞肉好'high',只係得一細舊嘅露筍。帶子串:得三串,不過都好味。比較乾左啲。最後叫左三個甜品:朱古力蛋糕: 普普通通,冇乜特別。綠茶雪糕紅豆丸子: o黎到嘅時候已經半溶。味道一般。雙球雪糕: 要左綠茶同黑芝麻雪糕: 甜左啲。唯一嘅係服務員剩係做自己post嘅o野!!!!我企響門口一陣,有侍應見到我o架,但係就直行直過,因為佢唔係帶位嘛!!!!就算唔係帶位都應該比帶位果個知道有人響門口o架!!!!
公眾假期去和民食飯,為免等位未夠六點已經去到攞位先。
豬軟骨拉麵:好味,豬肉骨好「淋」,易入口。
辣辣泡菜炒飯:保持到水準,好味,有飯焦。
和風一口牛肉: un 都不得了。唔得。
露筍雞肉卷:啲雞肉好'high',只係得一細舊嘅露筍。
帶子串:得三串,不過都好味。比較乾左啲。
最後叫左三個甜品:
朱古力蛋糕: 普普通通,冇乜特別。
綠茶雪糕紅豆丸子: o黎到嘅時候已經半溶。味道一般。
雙球雪糕: 要左綠茶同黑芝麻雪糕: 甜左啲。
唯一嘅係服務員剩係做自己post嘅o野!!!!
就算唔係帶位都應該比帶位果個知道有人響門口o架!!!!
2008-03-19
好耐都無去和民了,行過見到唔駛等位,便走咗入去.叫了四樣嘢食:炸鱆魚餅($29)--都算大大塊,但比想像中硬咗啲,味道都不錯。蒜香海鮮炒飯($44)--嘩!上檯時真係嚇一跳,超細碟,但勝在夠多餸,有蝦,帶子,蟹子,味道都不錯,推介之一。軟殼蟹沙律($49)--賣相不錯,軟殼蟹非常非常之油,用餐紙勁吸油都無用,放入口成口油,食完成個沙律都很膩,沒有清淡的感覺,好似無以前咁好食。芒果草莓大福卷($19)--有四粒,很細舊,味道普通,有點失望!

炸鱆魚餅($29)--
都算大大塊,但比想像中硬咗啲,味道都不錯。

蒜香海鮮炒飯($44)--

軟殼蟹沙律($49)--

芒果草莓大福卷($19)--
有四粒,很細舊,味道普通,有點失望!

2008-02-17 9 浏览
一向對<和民> ge印象都一般今日去到食左個lunch set, 味道ok.但飲品味道較淡.跟住愈黎愈多人, waiter服務態度十分敷衍!嗌左埋單好耐都冇人理!!!不會再去!
一向對<和民> ge印象都一般

今日去到食左個lunch set, 味道ok.

但飲品味道較淡.

跟住愈黎愈多人, waiter服務態度十分敷衍!

嗌左埋單好耐都冇人理!!!

不會再去!
2008-01-28
同太太係沙田新城市廣場行街, 見到見到今日得一兩個人等位, 決定入去試試, 因之前從未光顧過, 每次經過總人山人海…我們倆吃了:炸大蝦壽司卷(炸蝦尚可但唔夠熱, 紫菜唔脆)煙肉粟米煱 (材料簡單, 但味道濃郁, 值得試)泡菜豚肉石頭煱飯(香辣適中, 唔油膩, 好味)本想要一個甜品兩份吃, 因太飽所以放棄。結帳唔需要佰伍元, 既飽且實惠, 下次試其他食物。
我們倆吃了:
炸大蝦壽司卷(炸蝦尚可但唔夠熱, 紫菜唔脆)
煙肉粟米煱 (材料簡單, 但味道濃郁, 值得試)
泡菜豚肉石頭煱飯(香辣適中, 唔油膩, 好味)
本想要一個甜品兩份吃, 因太飽所以放棄。
結帳唔需要佰伍元, 既飽且實惠, 下次試其他食物。

2008-01-14
午餐, 人不多. 點了石鍋泡菜飯, 石鍋有木頭圍住, 都幾安全. 味道就比較普通了, 想起韓國食店的前菜, 總感到缺少了甚麼... 午市定食比平常多了餐飲和沙律, 餐飲我點了凍奶茶, 之前沒有看樓下的comment, 奶茶真的很不濟! 茶味不足. 沙律倒是不錯.
男友除夕那天很早就放工了,我倆可以很悠閒地一起吃個下午茶。在新城市難得找到一個地方不用等位也比較寧靜,就毫不猶豫進去了。我倆點了星鰻魚天婦羅卷、帶子玉米pizza、凍柚子蜜和凍奶茶。星鰻魚天婦羅卷︰飯比較容易散,難挾。而星鰻嘛,好像沒甚味道。帶子玉米pizza︰第一次食這個pizza,餅底煙煙軔軔的,很有咬口。而玉米、帶子加上沙拉醬,很可口呀。不過最好趁熱吃,不然放涼了就沒那麼好吃了。凍奶茶︰一點都不好喝,還是點咖啡安全一些。凍柚子蜜︰味道比較淡,不過尚可接受。服務不錯,侍應有禮,不過不可坐得久,轉場再悠閒。
男友除夕那天很早就放工了,我倆可以很悠閒地一起吃個下午茶。

凍奶茶︰一點都不好喝,還是點咖啡安全一些。

凍柚子蜜︰味道比較淡,不過尚可接受。

服務不錯,侍應有禮,不過不可坐得久,轉場再悠閒。
2008-01-07 2 浏览
有一次我同個fd黎e間野食啦~大約下午4點左右啦~叫左2個星鰻卷,1個烏冬,個3樣都係餐黎ge~之後我地叫左d芝士年糕牙個d野啦~星鰻卷都ok ge~如果係熱ge話就最好=="d烏冬都ok~不過我最後都係敵不過d芝士年糕=="d芝士年糕頂住個胃食唔落=="走個時就無左3百幾蚊啦~不過我估食左5百幾蚊
之後我地叫左d芝士年糕牙個d野啦~
星鰻卷都ok ge~如果係熱ge話就最好=="
d烏冬都ok~不過我最後都係敵不過d芝士年糕=="
d芝士年糕頂住個胃食唔落=="
走個時就無左3百幾蚊啦~不過我估食左5百幾蚊
2007-12-25
同老婆的平安夜,都幾好食!但份量太細.....
同老婆的平安夜,都幾好食!但份量太細.....
2007-09-20 3 浏览
和民的所有東西基本都吃過,最愛芝士年糕,牛肉火鍋,千層菠菜,炸軟殼蟹和沙律(有吞拿魚的那種).
2007-09-10 8 浏览
尋日一行三人去食夜晚飯,可能未夠六點一入去就有位,遲多十分鐘都要等位亞。因為DBS咭有七折可以點左套餐$198。點左一個二人餐再加炸生蠔、炸軟殼蟹。二人套餐如下:什菌野菜炒牛肉、豬扒煱(入哂味,不過有啲咸)、雞軟骨串(正)、明太子芝士豆腐、和風比薩(勁脆)、星鰻魚天婦羅卷、朱古力雪糕、仲有兩杯鮮果梳打。唯一美中不足就係叫人攞WASABE叫左三次。叫埋單揾極都冇人。
今日又係得我同阿哥食飯...2 個人order 咗3 個dishes...和風pizza, 天婦羅壽司同埋芝士焗帶子...和pizza 都好味嘅...但係我覺得太多油la...sushi 入面d 天婦羅就唔脆la...同埋好似食緊油炸鬼咁-___-''個帶子都係冇咩特別...我諗下次都係食tea 先黎laa...
今日又係得我同阿哥食飯...
2 個人order 咗3 個dishes...
和風pizza, 天婦羅壽司同埋芝士焗帶子...
和pizza 都好味嘅...但係我覺得太多油la...
個帶子都係冇咩特別...
我諗下次都係食tea 先黎laa...
邊個話港人周未,走晒去北上消費!?至少星期日晚新城市廣場,大把港人(包括我),留港消費,在和民等位食飯.攞了飛仔,仲有四十幾個號碼,即刻同女友去行陣先.行了成層,番到去,只係叫了幾個號碼,又去行另一層,試下衫,再番去,仲有二十個號碼,決定唔走開了,等等等.....最後攞飛到攞枱,個幾鐘頭.好彩三個人叫了八樣野,除了那款新的炸芝士麻麻地,不及以前那款好味之外,其餘七樣野都好食,唔逐一形容了.每人百零蚊又真係幾抵食.
邊個話港人周未,走晒去北上消費!?