2024-06-14 651 浏览
今日去到山見台式火鍋,真係令我大開眼界!佢哋有個吃到飽嘅和牛海鮮套餐,無論係種類及質素實在令我喜出望外!首先要提的就係佢哋個和牛,係嚟自澳洲嘅肩胛肉眼。肉質鮮嫩多汁,入口即溶,完全唔似一般火鍋店提供嘅普通牛肉。再加上佢哋嘅火鍋湯底十分濃郁,好啱同呢啲上乘嘅和牛肉配搭。除咗和牛肉,個套餐仲包括一堆海鮮同一般牛肉,例如月見封門柳同墨魚仔。墨魚特別新鮮肥美,吃落口感彈牙爽脆,同湯底渾然天成。再講講個火鍋,湯頭極度濃郁甜美。加上佢哋提供咗唔同種類嘅配料,例如各式新鮮蔬菜,令我可以隨心所欲享受個過程。總之,山見台式火鍋嘅和牛海鮮自助餐真係令我好驚喜!佢哋嘅食材選擇極佳。如果你鍾意食優質火鍋,我真係大力推薦呢間山見台式火鍋!

2024-06-13 504 浏览
繼咁多山見嘅分店,今次嘅選址終於開到喺葵芳啦😆 葵芳真係超級多好嘢食🤤新分店用咗阿里山做主題,唔少得嘅火車頭打卡位🚆真係極多人🤣仲有戶外嘅打卡位都好ᴊᴇɴɢ😍 更加推出咗全新限定嘅「冬瓜卜卜蜆湯」同埋可以嘆埋山見嘅手工啤酒添🍺台式打邊爐🍲我揀嘅ʟᴠ.4有成74款嘅野食,今次仲唔食到飽到捧着個肚仔走🤣 呢到嘅ᴏᴘᴇɴ ᴋɪᴛᴄʜᴇɴ更加可以俾客人睇住成個製作😌一嚟當然要食下必食嘅夜市風味小食,炸雞🐓 蚵仔煎🦪 台灣腸…全部都好吸引🤩澳洲和牛肩胛肉眼嘅油花正到不得了🤤 另外仲有大大隻嘅鮑魚、福隆海參、勁滋補嘅花膠…呢隻飲品好清,飲落好舒服😌~當然唔少得用芋頭整嘅「芋泥巴斯克」,入口軟滑又散發著淡淡嘅芋頭香😚 一定要試下嘅ᴅɪʏ甜品,係愛玉或者仙草上加自己中意嘅配料,要食啲咩就放啲咩😎ᴘ.ꜱ.食完野仲可以寫明信片🎑 明信片仲附有ᴅɪꜱᴄᴏᴜɴᴛ嫁😍強烈建議大家一定要去戶外嘅打卡位影下靚相呢‼️

新分店用咗阿里山做主題,唔少得嘅火車頭打卡位🚆

真係極多人🤣

台式打邊爐🍲

呢隻飲品好清,飲落好舒服😌~

ᴘ.ꜱ.
食完野仲可以寫明信片🎑 明信片仲附有ᴅɪꜱᴄᴏᴜɴᴛ嫁😍

強烈建議大家一定要去戶外嘅打卡位影下靚相呢‼️
用餐时段
2024-06-13 476 浏览
早前"山見"於葵芳新都會開張,一直心思思,於是在星期六下午茶時段前往一試!我們二人揀選了"Level 2"套餐 (現時優惠$228.- / 100分鐘),特色食材如下:- 牛肉係"牛爽腩",質素上乘;- 台南烏雞玉卷"薄片",不外如是;- 牛骨髓及水魷均可,略嫌切得太細件;- 脆肉鯇魚片係厚切,缺乏"脆肉"口感。當中兩個免費湯底(酸菜白肉/鐵路豚骨),"酸菜白肉"的確比較特色。亦可能新張關係,我們入座13分鐘後湯底仍未端上,向經理反映後獲補時13分鐘,一讚!下次如果火鍋癮起,想試下"Level 1" (現時優惠$188.- / 100分鐘) 套餐,當中"嫩肩里肌肉","嚴選豚五花"和"精選梅花肉",整體食物質素應該可見真章。

- 牛肉係"牛爽腩",質素上乘;
- 台南烏雞玉卷"薄片",不外如是;
- 牛骨髓及水魷均可,略嫌切得太細件;
- 脆肉鯇魚片係厚切,缺乏"脆肉"口感。

题外话/补充资料: 我真金白銀比錢幫襯呢間餐廳,你憑乜嘢話我接受試食款待?
2024-06-08
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-06-13 456 浏览
之前試過其他分店,覺得好唔錯,今次見葵芳分店新開所以就黎食~呢度既職員服務態度好好,好友善又熱情,食物黎得快又無漏單,坐既位置又舒服~我地㨂咗餐牌既level 2,呢個餐有脆肉鯇食,佢既脆肉鯇非常脆口,就算煮耐咗都仍然好好食
最近葵芳新都會廣場開設了一間新式的台式火鍋店「山見」,之前已經朋友口中得知他們觀塘分店的水準很有驚喜,今次特意收工到葵芳新分店一試😗平日晚上前來已經見到大排長龍,餐廳採用溫暖的木質調性裝潢,配以台式風格設計😗寬敞的用餐空間讓人感受不到擁擠,適合與家人朋友一同用餐☺️Level 4的特選和牛海鮮餐$388佢哋提供多種自選湯底,包括青花椒麻辣湯、鳳梨沙茶老鍋、鮮鳳梨本菌蕃茄湯等😆今次湯底就選了超足料花膠的牡丹美人鍋和清甜的椰子雞湯🤩在配料方面,不得不讚澳洲和牛肩胛肉眼,以及原隻鮑魚😝和牛片肉質細嫩,脂肪分布平均🥰口感極佳而原隻鮑魚肉質緊實,咀嚼起來有彈牙的感覺,非常鮮甜,火鍋配料整體十分驚喜😋火鍋套餐仲包含了超大量台灣特色小吃,例如黑糖糍粑、烤台灣腸、蚵仔煎、芋圓DIY、鴨肉羹、鹽酥雞、地瓜條等等,簡直好似將成個台灣夜市都搬到眼前🥳

Level 4的特選和牛海鮮餐

2024-06-07 400 浏览
收工後約左朋友去葵芳行街,行完唔知食乜好,見到有間台式邊爐係新開加上我哋又好耐都無打邊爐就一於試下.Lv4 特選和牛海鮮吃到飽 $388我地叫左藥膳雞同椰子雞湯底,一人一鍋唔洗爭。藥膳雞好重藥膳味,椰子雞湯勁鮮甜,好足料。呢個套餐有74款食物可以食,聽到都急不及待想食😂肉類有澳洲和牛肩押肉眼、牛扑肉、無骨牛小排、月見封門柳同牛五花等等。牛小排同月見封門柳牛味勁濃郁,勁推介!豬肉有豬五花、豚五花同穀飼黑毛豬等等。雞肉有花雕 醉雞、烏雞玉卷等。個烏雞玉卷勁好食,好鮮味。除左肉類仲有豬皮、鴨血、牛栢葉、餃子等等打邊爐必叫既配料.話明係和牛海鮮吃到飽又點會無海鮮,而海鮮方面有沙白、墨魚仔、松露墨魚滑、原隻大海老、白鱔、海參同原隻鮑魚。推介大蝦同鮑魚鮮甜又彈牙,松露墨魚滑好香松露味,好食!.自助區除左有肉類、蔬菜外,亦有麵食,麵食都有幾款,有淮山刀削麵、新竹米粉、全蛋麵、王子麵等等,真係花多眼亂。熟食除左可以落單點蔥油餅荔枝蝦球、府城蝦捲外,不得不提城府蝦捲,真係好出色好好食,我哋叫左幾轉😂熟食區有茶葉蛋、古早缺鴨、鹽酥雞、台式腸!仲有爆谷添!真係好似去左台灣咁.食完仲可以食甜品,除左雪糕雪條糯

Lv4 特選和牛海鮮吃到飽 $388

食完仲可以食甜品,除左雪糕雪條糯米糍外,仲有馬卡龍,蛋糕、仙草芋圓同豆腐花等等,芝士蛋糕好食好濃芝士味,雪條有我最愛既香芋味,開心!飲品選擇多,汽水果汁茶類,應有盡有。
食完呢餐想唔肥都難🥲食完仲可以寄postcard比朋友,佢地收到postcard後,憑postcard去餐廳滿$600仲可以有-$50優惠(´▽`)

同同事食lunch 見到新都會廣場,開了我最愛的山見台式火鍋,門口有台灣火車頭,打造出濃濃的台灣車站氛圍,食飯環境都成打卡熱點。走進餐廳處處可見車廂內的設施、戶外月台及車站的小擺設等元素,彷彿置身於台灣鄉間小站。餐廳菜單選擇多樣,有各式新鮮食材如牛肉、海鮮等自助下單,飲品、蔬菜、甜品及熱食都在自助區,行了自助區幾轉都有豐富食物供可我取。新店仲有冬瓜卜卜蜆湯,湯底勁甜勁鮮,蜆仲係任fill~除了火鍋,餐廳還提供多款正宗台式飲品及甜品:如珍珠奶茶、芒果椰子奶及仙草椰果芋圓等,甜品及花茶都有好多選擇topping ,任我自由配搭出最適合自己的口味。服務人員熱情親切,會耐心解釋各類食材的烹飪方法,讓大家也能輕鬆享受到正宗的台式風味。用餐環境整潔舒適,帶有濃濃的懷舊情懷,彷彿置身於溫暖人情味的台灣小鎮。

2024-05-31
當我踏進這家新開張的餐廳時,我滿懷期待地選擇了最經濟實惠的套餐,以為這樣就能享受到各式各樣的牛肉和海鮮。然而,事實卻出乎我的意料,即使是最基本的炸魚皮和響鈴這樣的小吃,也並不包含在這個級別中。至於海鮮,菜單上只有豬皮這一選擇,讓人不禁感到有些失望。因此,我只好再點幾盤牛肉來滿足我的食慾。總的來說,這家餐廳提供的牛肉質量和整體的食物質素都相當不錯,湯底也十分美味。但是,值得注意的是,餐廳將配料和小吃細分成了許多不同的級別,這可能會讓人在點餐時感到困惑。因此,建議在光顧之前,一定要仔細閱讀菜單,以免選擇了不符合期望的套餐。

2024-06-04
2024-06-03 308 浏览
超高CP值嘅山見台式火鍋終於登陸葵芳新都會廣場!Lunch time同一班同事經過4樓見到有間新打邊爐店,當然要試下啦 !我地就揀左食「LV4特選和牛海鮮吃到飽」套餐,都幾多選擇可以揀。全部都係任點任食,最方便係用手機QR Code落單,唔洗下下都叫店員。(頭盤)澳洲和牛肩胛肉眼 🥩頭盤上左澳洲和牛肩胛肉眼🥩,賣相當唔錯,油花都相對平衡。(頭盤)海鮮拼盤🐟🦐🦪頭盤亦都上左個海鮮拼盤,有超大隻嘅帆立貝、鮑魚、大海老、白鱔片、墨魚滑等等,全部都好新鮮。台南烏雞玉卷🐔見到幾特別,因為好少地方有得order,所以有落到單,食落都幾煙韌,口感唔錯。月見封門柳🥩平時見得多封門柳係以刨片打邊爐,第一次見到厚切甘出比客人。最大賣點係牛肉沾上蛋液,食落都好有牛肉質感。澳洲和牛肩胛肉眼 🥩後期係QR Code落單嘅和牛肩胛肉眼,雖然無之前頭盤賣相甘好睇,但牛肉油花都足夠,牛肉味道都好濃郁。(追加)卜卜蜆 因為揀左食LV4,所以可能有得免費升級冬瓜卜卜蜆湯底,仲可以無限追加卜卜蜆。不過QR Code無得點卜卜蜆,要親自同店員落order先得。同埋每次份量都唔多,要一次過落多幾份。另外自助區仲有熱食、丸類、蔬
超高CP值嘅山見台式火鍋終於登陸葵芳新都會廣場!

(頭盤)澳洲和牛肩胛肉眼🥩
(頭盤)澳洲和牛肩胛肉眼 🥩
頭盤上左澳洲和牛肩胛肉眼🥩,賣相當唔錯,油花都相對平衡。
澳洲和牛肩胛肉眼🥩
澳洲和牛肩胛肉眼 🥩
(追加)卜卜蜆

另外自助區仲有熱食、丸類、蔬菜🥬同埋超多飲品,最驚喜係仲有得自己DIY甜品。如果經QR Code落單仲可以加錢要台式手搖飲品。
場內環境都幾舒服同埋唔會坐得太逼。
場外環境都唔錯,仲可以打卡影相。問過店員話買一杯飲品都可以坐係出面,可以同朋友吹下水傾下計。不過當日落左少少雨,所以就無留太耐時間係出面坐下。
2024-05-30
(頭盤)澳洲和牛肩胛肉眼🥩
澳洲和牛肩胛肉眼🥩
2024-06-03 259 浏览
Absolutely love this Taiwanese hotpot place. We ordered level 4 120-min all you can eat for our lunch and enjoyed literally all the food/dessert/drinks they offered! Surely it’s value for $$$. Meat quality, the Australian wagyu for this level is very good plus the seafood platter(can re-order from QR menu including fish maw, whole abalone, large prawns, Fulong clam & sea cucumber to name a few) they presented at the beginning of meal is fresh & lavish! They have this new clams soup on promotion and we enjoyed the clams refill ☺️. We ordered a spicy green peppercorn mala soup as well and it was yummy with duck blood curd in it. This new place at Metroplaza also feature new self service stations for DIY Taiwanese dessert & tea. You can mix and match for your favourite toppings for the desserts 😋Oh love their Taiwanese sausage, very tempting especially when you’re hungry. For veggies lovers, you’ll love their choices. So many to choose from…surprisingly the deep-fried dishes and Lo shui displayed at the service station tasted very good. The Alishan Lo shui egg was my favourite ❤️. Lastly, they have this very cozy outdoor space perfect for photo taking. Very cool setting where you’ll instantly feel being transported to Japan 😂. The red Alishan train is also on display at entrance, leaving a deep impression. Overall very good dining experience and highly recommend.
2024-05-30
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
2024-05-29 342 浏览
早兩天經過已想試,今天扚起心肝過來,不枉此行,試果值得一試!我哋一家四口食一人一鍋,鐵路豬骨湯、冬瓜卜卜蜆湯、風味沙茶老鍋和椰子雞湯(配有沙茶和柑桔調製醬料),佢哋嘅自助調味料有好幾種都是台灣特製醬料,值得一讚嘅係呢度嘅雞蛋可以任攞,不用加錢,食物方面因我自己暫時未食得牛,但可以揀嘅肉類也有很多,豬肉都有三種(黑毛豬、精選豚五梅花、五花豬腩片)、羊肉卷,鴨血當然唔少得,最驚喜係有台南烏雞玉卷,蔬菜方面就正常,其中一樣好特,叫花生芽(好似芽菜咁,但係粗很多),另外也有很多熟食可以選擇,台灣腸唔少得啦,台式炸物、滷水豆腐、蚵仔煎,肉燥飯,台灣麵線都有,最後甜品更是豐富,雪糕雪條不在話下,更有芋圓豆腐旁邊仲有有爆珠等配料可以自由添加!

2024-05-27 391 浏览
一直是山見的粉絲,聽聞葵芳新都匯開了一家,趕緊帶上同事午市來試試葵芳這家裝潢升級了~有很多特色的台式裝飾品以及視覺上寬闊很多。外面自助吧台依舊豐富,有我最愛的台灣香腸水蓮!新店吧檯還有阿裡山茶葉蛋,超級入味!我一口氣吃了兩個雞蛋!還有新店限定的土番鴨,很有閩南台灣特色~湯底試了新品冬瓜冬瓜卜卜蜆湯,入口清甜,非常推薦這家的甜品櫃很特別,是自助取了芋圓,再加自己喜歡的小料,各式各樣超級豐富!儀式感拉滿~!升級版的葵芳山見真的讓我驚喜滿滿!超級滿意~

外面自助吧台依舊豐富,有我最愛的台灣香腸水蓮!

湯底試了新品冬瓜冬瓜卜卜蜆湯,入口清甜,非常推薦

升級版的葵芳山見真的讓我驚喜滿滿!超級滿意~

2024-05-27 354 浏览
台式火鍋一向都好喜歡,葵芳選擇唔多。近年大熱山見台式火鍋係唔同地區分店都試過,無論環境、野食、服務都幾好,新都會分店今日一開張,就急不及待去試。叫左Lv. 4,椰子雞湯底。湯飲得出係天然椰子水,清甜可口,雞有雞味,唔霉亦唔韌,出色。用來烚火肉,好岩味。呢度d牛整體都幾出色。自助吧選擇多,而且睇得出質素頗高。牛丸單睇顏色就知唔係出邊香精牛丸可比。鮮蠔丸真係第一次見,食落唔腥,鮮味十足。熱食同樣出色,尤其鍾意古早缺鴨,夠入味!調料區驚喜發現傳統紅蔥頭油,一啖台灣味盡顯,好鍾意!飲品區選揀都好多,有甜唔甜,有汽無汽一應俱全。用餐環境闊落,樓面服務唔錯,主動換碟。見到除左幾個靚女侍應,仲有一個顏值好高既靚仔主管。新都會分店比起其他原有山見,應該係有優化,整體好滿意,值得專程去試下。

飲品區選揀都好多,有甜唔甜,有汽無汽一應俱全。

2024-05-27 401 浏览
Lunch time 放飯嗰陣你新都會廣場見到間新嘢,見唔係好貴就入去試吓。叫咗個精選梅花肉定量套餐,同埋加咗個藥膳雞湯同新出既冬瓜蜆湯底。一個藥味濃厚,一個飲落清甜,出乎意料既係入便都既足料,感覺唔錯。D肉就不過不失la,就唔多講。驚喜既係自助吧入面款式都幾多,除左正常既肉,菜之餘,仲有好多特色小吃,例如台式腸,鹽酥雞,三杯雞等等。甜品區仲有特色既雪糕,同埋芋圓,食落都幾好。環境方面,D位同走廊都幾闊落,店鋪裝修都唔錯,服務都幾好,有禮貌之餘仲問人客要唔要圍裙同幫手擺遮。人均一百鬆D,確實幾抵食下次會再幫襯
下次會再幫襯
2024-05-27