2021-09-07 451 浏览
今日又同高太出去staycation酒店房面積夠大,景觀又唔錯加上高太要追阿寶所以我地又嗌外賣,食住家飯啦本來高太話想食雲吞麵不過之後我地都係揀左食馬拉野係酒店食馬拉野,又當住自已去左旅行先啦怡保炒芽菜無一般星馬菜館甘濃味,可能係配合下香港人口味,清反啲高太話好似炒得唔夠耐,仲有少少菁味雞肉沙嗲都幾好,雞肉唔太乾,沙嗲汁又幾香依個好似叫馬來西阿亞魚蛋不過同平時食果啲好似無咩大分別咖喱雞乾撈麵麵係用油麵,幾特別印象中好似無食過相類似既麵就甘用咖喱汁撈油麵,不過甘食就好似真係乾左少少高太食蝦球喇沙摻摻正正常常,調味幾好,唔太辣埋單二百幾蚊飽飽又唔太貴
今日又同高太出去staycation
酒店房面積夠大,景觀又唔錯
加上高太要追阿寶
所以我地又嗌外賣,食住家飯啦

本來高太話想食雲吞麵
不過之後我地都係揀左食馬拉野
係酒店食馬拉野,又當住自已去左旅行先啦

怡保炒芽菜
無一般星馬菜館甘濃味,可能係配合下香港人口味,清反啲
高太話好似炒得唔夠耐,仲有少少菁味

雞肉沙嗲
都幾好,雞肉唔太乾,沙嗲汁又幾香

依個好似叫馬來西阿亞魚蛋
不過同平時食果啲好似無咩大分別

咖喱雞乾撈麵
麵係用油麵,幾特別
印象中好似無食過相類似既麵
就甘用咖喱汁撈油麵,不過甘食就好似真係乾左少少

高太食蝦球喇沙摻摻
正正常常,調味幾好,唔太辣

埋單二百幾蚊
飽飽又唔太貴

2021-08-13 592 浏览
之前食過一次,個拚盤和叻沙唔錯。今日再食一次,叫了另外兩款食物,麻麻地。斑蘭咖央西多,只是一塊炸得不香不脆的麵包,中間冇餡唔怪它,始終有餡的是港式做法,但是唧在表面的斑蘭醬完全冇味,得個「甜」字!煉奶都甜但有奶味,花生醬都甜但有香味,這個所謂斑蘭醬完全唔香。吃了一塊已經唔想食,可唔可以換件奶醬西多?星州濕撈米暹,味道酸酸甜甜,有魚旦、豆卜、炸豬肉條等,都幾豐富,喜歡撈麵的可以試吓。芽菜和雞翼最好食。
之前食過一次,個拚盤和叻沙唔錯。
今日再食一次,叫了另外兩款食物,麻麻地。
芽菜和雞翼最好食。
斑蘭咖央西多士
星州濕撈米暹
香茅雞翼
檳城格仔酸梅、凍奶茶
2021-08-05
香茅雞翼
2021-08-01 514 浏览
彌敦道食肆林立,呢間算是平得來又好味,尤其喜歡叻沙或咖哩的朋友可以試吓。又係三點三時間,入去吃個下午茶。兩個人,分別叫了馬來拚盤和魚腐叻沙,以及一碟怡保芽菜。馬來拚盤有春捲、雞翼、香茅骨、油酥餅每樣兩款,抵食又好味。全都是新鮮炸起但不覺油膩。春捲餡是蔬菜,清爽;雞翼大隻,脆皮用了木薯粉,脆得來帶點QQ,很好食;香茅骨即是炸豬扒條,夠味但稍乾,同埋有碎骨,扣分;油酥餅配咖哩汁上,咖哩夠辣惹味。整份拼盤都好出色。魚腐叻沙有兩大粒魚腐、半隻蛋、少少豆卜芽菜,它的叻沙湯底不算太濃,我那喜歡飲湯的朋友反而覺得甚好,因為大濃或椰汁過多的話比較滯,現在適中可以飲哂啲湯。不得不提的是肥嘟嘟的怡保芽菜,淋上麻油豉油,非常好吃😋
又係三點三時間,入去吃個下午茶。
兩個人,分別叫了馬來拚盤和魚腐叻沙,以及一碟怡保芽菜。
不得不提的是肥嘟嘟的怡保芽菜,淋上麻油豉油,非常好吃😋
魚腐摻摻叻沙
馬來拉茶
2021-07-30
魚腐摻摻叻沙
馬來拉茶
2021-07-22 678 浏览
馬來亞春色綠野景緻耀眼☘️講起馬拉,大家都一定會諗起拉茶尤其係咁熱嘅日子更加想飲返杯凍拉茶解渴🧊接近糧尾唔想食咁貴💸就平平地去轉馬拉,試下呢間峇峇娘惹🥇咖央多是日mvp,去馬拉必食,可能太耐無去旅行又太耐無食馬拉野,簡單一個咖央多就鈎起旅行感覺,可惜嘅係咖央醬唔夠多🥈香茅豬扒喇沙喇沙唔算好辣,香茅豬扒都幾惹味,建議大家盡早食用,因為淋左會無咁好食🥉拉茶拉茶定白咖啡永遠都係最大嘅難題!唔知係咪冰太多,甜味好似稍為少左d,不過不失啦🥉馬來拼盤份量都足兩人食,有雞翼、香茅骨、春卷,味道正常無驚喜,雙季軍啦總結價錢親民大眾化糧尾不妨試一下夜晚人均消費$80左右
馬來亞春色綠野景緻耀眼☘️
講起馬拉,大家都一定會諗起拉茶
尤其係咁熱嘅日子更加想飲返杯凍拉茶解渴🧊
接近糧尾唔想食咁貴💸
就平平地去轉馬拉,試下呢間峇峇娘惹

🥇咖央多

價錢親民大眾化
糧尾不妨試一下

夜晚人均消費$80左右
2021-06-29 514 浏览
tea timetaste goodright portion (good for tea)reasonable price返學前仲有啲時間又唔想放學先食飯,嚟一個early dinner,正
tea time
taste good
right portion (good for tea)
reasonable price
2021-06-29 421 浏览
經朋友介紹就嚟咗呢度試啦🤗因為本身就係喇沙控所以就叫咗個豬扒喇沙,朋友就叫咗個魚腐喇沙。一飲個湯就覺得好正,豬扒都有3-4件都幾淋下🥰 而特別之處係裏面係混合咗幾隻麵! 朋友話魚腐都幾好食! 之後仲叫咗咖咉多士同埋一個小食拼盤! 個咖咉都幾好食不過有啲滯😂 個小食拼盤都不錯! 因為食下午茶關係,我哋野飲係送的! 杯馬拉茶好似奶茶咁樣但係又同港式奶茶唔係好同,但係好好飲! 好推介飲呢杯野! 另外一杯嘢飲係檳城百香果,我覺得麻麻地😓 呢度啲嘢食我好推介!但係美中不足就係有一位男店員不斷同我哋推銷唔同嘅嘢🤨 推銷雞翼,咖咉醬,喇沙醬,椰汁。。。。。 呢一樣野我同朋友唔係好鍾意,尤其是係我同朋友傾緊計嗰陣時突然間加把口問我哋要唔要買。。。。如果唔再推銷就好啦!
經朋友介紹就嚟咗呢度試啦🤗
另外一杯嘢飲係檳城百香果,我覺得麻麻地😓

呢度啲嘢食我好推介!
如果唔再推銷就好啦!
  • 馬來拉茶
  • 咖央西多士
  • 豬扒滲滲叻沙
2021-06-20 479 浏览
建議:如果想食咖央,記得揀多士 😅係油麻地想食咖沙,最後去左最近既峇峇娘惹😋 路經左好多次,真係第一次去食🙈 睇餐牌原來有三款咖央多,仲有馬來拉茶同南洋咖啡。今次試左:▫️峇峇無骨海南雞飯 (油飯/白飯) (HK$78)▪️星州濕撈米暹 (HK$54)▫️斑蘭咖央西多士 (HK$32)整體主食味道唔錯,由其係海南雞飯既雞件唔嚡,食落肉質幾滑。星州撈米酸酸辣辣辣,真係好適合天氣太熱又無咩胃口既朋友仔。米線好索汁所以好入味,不過如果男仔淨係食撈米,份量就應該唔夠。咖央西多真係係有少少失望,可能期望太高 🤣 淨係得面頭有咖央醬,仲要係就甘吱係面,唔係揸 🥲 唔係好食到咖央味,只係食到兩塊夾埋左既包,仲要有啲油膩感🙈 如果中間有層咖央,可能會好啲 或者揀多士可能會好啲,至少脆底,食落應該無甘油膩。▪️馬來拉茶 (少甜,凍 HK$10)只要叫滿 HK$28 就可以以套餐價加野飲。拉茶同泰茶 一樣,啲茶底好夠濃就好正。充滿左唔同既國家既奶茶風味👍
建議:如果想食咖央,記得揀多士 😅

今次試左:
▫️峇峇無骨海南雞飯 (油飯/白飯) (HK$78)
▪️星州濕撈米暹 (HK$54)
▫️斑蘭咖央西多士 (HK$32)

▪️馬來拉茶 (少甜,凍 HK$10)

2021-05-31 589 浏览
肉骨茶細,有分藥材湯同胡椒湯比人揀,因香港架藥湯加好多糖,完全同我係malaysia or singapore 飲到單純是藥材甘香係兩回事,所以我要了胡椒湯。味夠重好暖喉嚨,仲有廿豆腐卜同冬菇仔,而豬肋位置帶脂肪同軟骨,我覺得幾好。咖央西多士,炸過再擠上咖央醬,但個醬太甜啦,我要刮走先接受到個甜度。面包中間係係任何醬架, 風味差少少,都無泡牛奶先拎去炸西多士,下次要返咖央牛油西多可能會更好金桔水,為夏天補補水,微甜

金桔水,為夏天補補水,微甜
2021-05-20 565 浏览
Ratings 評分:Food 食物: 6.5Service 服務: 7Hygiene 衛生: 7Decor 環境: 7Value 價值: 7.Too much expectation as i saw the advertisements from media. 肉骨茶太重胡椒粉味,誇張得滯,份量少。咖央多士連皮炸,感覺唔夠滑。喇沙湯底,味太淡,熟蛋亦唔好食,但雞絲算頗多。但係馬來西亞拉茶都幾好飲,唔會太甜,感覺幾治癒!無咩特別都可以唔洗試
Ratings 評分:
Food 食物: 6.5
Service 服務: 7
Hygiene 衛生: 7
Decor 環境: 7
Value 價值: 7
2021-03-07 1431 浏览
想食馬來西亞嘢唔洗下下都去蘇媽蘇媽嘅~今次就講下呢間連鎖馬拉餐廳 峇峇娘惹🇲🇾上網發現原來都幾多分店,就等小編睇下裡面有咩好介紹!喇沙湯底好濃嘅椰奶香🥥而且一啲都唔辣。食多幾啖先發現原來有兩種麵係入面:粗身油麵同粉絲🍜配上炸蒜、芽菜等配菜 口感幾豐富👍🏻至於個咖哩飯就正正常常 同埋幾辣下🥵雞件俾得算大嚿 個薯仔煮得幾入味,正常水準啦!食親馬拉嘢例牌一定嗌咖央多士🤩上到黎見到幾大塊 但係就唔太脆同埋無咩斑蘭味🧐作為小食不過不失啦😌熱拉茶入口幼滑香甜 唔錯。其實一入到去見到無咩人都驚驚地😖最後整體雖然談不上非常出眾,但若然有時路過想過下口癮都可以試下😝 值得一提係員工幾好禮貌 唔會呼呼喝喝👍🏻🌟 香茅雞翼滲滲喇沙 ($54)🌟 馬來咖喱雞飯 ($48)🌟 斑蘭咖央多士 ($26)🌟 馬來拉茶 (+$8)味道:🌕🌕🌕🌗🌑環境:🌕🌕🌕🌑🌑價錢:🌕🌕🌕🌗🌑

🌟 香茅雞翼滲滲喇沙 ($54)
🌟 馬來咖喱雞飯 ($48)
🌟 斑蘭咖央多士 ($26)
🌟 馬來拉茶 (+$8)

味道:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
價錢:🌕🌕🌕🌗🌑
2021-02-21 904 浏览
🇭🇰峇峇娘惹·呢間我哋嗌外賣嘅時候見過好多次㗎啦 但係次次都揀咗另一間 冇揀佢 今次我哋終於記得返佢啦🤭🤭·綜合峇峇雜錦肉骨茶$74因為我哋好貪心 想試晒三款肉 所以我哋就嗌左呢個😍😍佢入邊係有豬肋排 豬潤 同埋梅頭肉 全部都好好食 佢整到好淋 而且肉質好好😌之後佢入邊仲有超多豆卜同埋冬菇 索晒汁好正佢個湯藥材味濃得黎唔會太香料 飲落好舒服🥰·馬來亞風光$31以呢個價錢黎講佢份量其實都幾多 而且我幾鍾意佢個調味 辣辣得咁好惹味😋·#rbyeat#rby東南亞菜#rby油麻地 #rby九龍灣 #rby將軍澳 #rby馬鞍山 #rby天水圍·📍油麻地彌敦道501號地舖📍九龍灣牛頭角道77號淘大商場二期地下G234-237號舖📍將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓021-023號舖📍馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心(4期)2樓2116號舖📍天水圍天華路33號T Town North地下NG02號舖
🇭🇰峇峇娘惹

📍九龍灣牛頭角道77號淘大商場二期地下G234-237號舖
📍將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓021-023號舖
綜合峇峇雜錦肉骨茶
2021-01-28 960 浏览
過咗午餐時段,又要填吓個肚;食乜好呢?有啲食店嘅下午茶時段由2:00/2:30/3:00不等...好在峇峇娘惹1:55分就拎定下午茶餐牌出嚟,等我可以享受美味又超值嘅馬來亞常餐
過咗午餐時段,又要填吓個肚;食乜好呢?
鹽酥骨公仔麫+脆邊煎雙蛋+班蘭咖央多士+南洋咖啡
2021-01-28
下午茶
鹽酥骨公仔麫+脆邊煎雙蛋+班蘭咖央多士+南洋咖啡
  • 咖央西多士
2020-12-31 980 浏览
喇沙湯底真係有好多種呢間既喇沙湯底算係幾岩我口味比較重椰奶味同蝦味🦐而且下午茶時間去食真係好抵不過份量就細d但女仔食都幾夠😋😋朋友叫左香茅豬排我就叫左燒肉做餸下午茶餐仲免費配拉茶好似去左一次大馬咁😋仲可以加配咖央西多士不過就覺得普通既咖央多士好食d😋整體而言係經濟又滿足既大馬下午茶☕️
喇沙湯底真係有好多種

仲可以加配咖央西多士
不過就覺得普通既咖央多士好食d😋

整體而言係經濟又滿足既大馬下午茶☕️

2020-11-24 1079 浏览
雞翼喇沙~上枱外觀略小,但食落份量也多,可能用了小碗盛裝食物,但視覺感官就是下午茶的份量,再追加半件西多,就比較飽肚。排骨喇沙~排骨可能因為來貸的肉質本身問題,又或醃製過程影響,引致沒有豬扒的口感,太軟身,感覺只是幾舊有骨的肉, 但配料份量也不小,芽菜,半隻雞蛋, 迷你青檸 (超多核), 炸香蒜片。但喇沙湯底的味道一般般,感覺不正宗。咖央西多士~咖央味不重 ,麵包太薄,引致西多入口太油 ,而且偏甜。馬拉酸梅水,梅味濃郁,但略甜。
雞翼喇沙~

排骨喇沙~

咖央西多士~
咖央味不重 ,麵包太薄,引致西多入口太油 ,而且偏甜。

馬拉酸梅水,梅味濃郁,但略甜。
2020-11-23 632 浏览
兩個人食叫左喇沙麵 班蘭咖吷多士 炒芽菜 蒠米水 埋單百令二百蚊度喇沙麵 - 個喇沙湯係好食 啲湯加埋啲肉絲同麵一啖放落口 真係無得頂班蘭咖吷多士 - 次次黎都一定會叫既野食 入邊有埋牛油 一個字正呀炒芽菜同蒠米水就一般般 不過不失 服務方面 係好客既 一入到去就有位 但都算多人既個餐廳

炒芽菜同蒠米水就一般般 不過不失

服務方面 係好客既 一入到去就有位 但都算多人既個餐廳