1K
2009-09-07 18 浏览
和豬豬女友食晚餐,她好久冇食壽司了, 和她來了這裡~5點幾, 冇咩人, 唔洗等位.都係叫基本的,魚都好新鮮好食, 冇投訴.沙咀壽司也很好, 係本人最愛!次次都必食, 剛炸起, 熱辣辣, 加d 檸檬醋, 正~服務很好, 一讚.但今日冇晒蔥粒吞那魚, 要鬧, 有冇搞錉, 6點已冇???
和豬豬女友食晚餐,
她好久冇食壽司了,
和她來了這裡~

5點幾, 冇咩人, 唔洗等位.

都係叫基本的,
魚都好新鮮好食, 冇投訴.

沙咀壽司也很好, 係本人最愛!

次次都必食, 剛炸起, 熱辣辣, 加d 檸檬醋, 正~

服務很好, 一讚.

但今日冇晒蔥粒吞那魚, 要鬧, 有冇搞錉, 6點已冇???
新鮮, 必食
鰻魚好大片, 也是必食!
新鮮, 必食
鰻魚好大片, 也是必食!
2009-09-01 15 浏览
一直唔係太喜歡黎食峰~因為無咩前菜食~我最鐘意既蟃魚又一向麻麻~不過見耐無黎食又同男友仔食下成年無食,D EEL好食左好多,又香又肥又彈牙炸魷魚圈好難食,又硬又無味....HUH!韓式牛肉卷係最好食既一味,超正~推介~蟹膏SUSHI 都幾好食~有進步,不過同同類型的壽司店仲有距離
不過見耐無黎食又同男友仔食下

成年無食,D EEL好食左好多,又香又肥又彈牙
炸魷魚圈好難食,又硬又無味....HUH!

韓式牛肉卷係最好食既一味,超正~推介~
蟹膏SUSHI 都幾好食~
有進步,不過同同類型的壽司店仲有距離

we went to the restaurant coz of the high rating on open rice, we ordered the 峰蛋壽司, and they gave us the ordinary 蛋壽司. the salmon was so dry and stale, no taste at all. they also gave us a wrong sushi set which cost 2-3 times more than the set we ordered. another thing must be mentioned is the plates!!! we could see food stuff on the plate that is clearly left over from previous use. dont even look like they tried to wash the plate. service was terrible!!! no smile and even no response from th

service was terrible!!! no smile and even no response from the waitrons! as if u were back to mainland china!!! where they can hear and they will carry out what you asked for but they just dont respond to you!! no tissue paper on table, and they dont refill ur tea often.

we will never go to any Mi-ne sushi again in the future!!!
2009-07-18
比起上一次光顧,食物質素有所提升。至愛的峰蝦、帶子及蟹柳壽司依舊好食。軍艦壽司普遍不俗,圍邊紫菜仍脆。比較喜歡是吞拿魚腩軍艦壽司,口感好rich好肥美。卷物及手卷質素一般。

[23/7/2009; Thu]
2009-07-23
  • 峰蝦、帶子及蟹柳壽司
2009-07-12 16 浏览
呢間峰歷史最由久,有食物質數,可惜d service越黎越差....... 尤其係個經理,唔知想點...
尤其係個經理,唔知想點...
2009-07-04
2009-07-04 13 浏览
周末到峰壽司,竟然還要等五六張枱。甫坐下便點了2碟三文魚、蟹柳和花吞拿魚卷等較平價的先醫肚,跟着點了軟殼蟹手卷、火炙帶子、火炙盛和鯖魚,最後以新到的鰹魚作結。最近多去了板長,回峰壽司的原因是懷念那肥美鮮甜的軟殼蟹,但今次吃到的竟是細隻而油膩的,並且不是熱的,與過往廿幾次吃的完全不同,令我十分失望。幸好其他壽司挽回一些分數,都屬上等材料,尤其火炙帶子和鰻魚好像還好味過以前,另外還試到未食過的他他鰹魚和生鰹魚,希望峰壽司以後多推出一些新款式,那我就有口福了!

2009-06-20
2009-06-29 15 浏览
2009-06-27
左起: 火焰燒三文魚, 火焰燒元貝, 火焰燒鰻魚, 超好味, 好吃到不得了
蟹子壽司, 蟹子比較細粒, 同出面既壽司店唔同, 我覺得呢間好食d
左起: 海膽, 三文魚子, 吞那魚腩, 好新鮮, 一d都唔腥
我最愛既峰蛋壽司, 甜甜地, 暖暖地, 好好味
左起: 吞那魚腩手卷, 軟殼蟹手卷, 賣相及味道都十分好
吉列蠔, 粉薄, 比我想像中好吃
第一次去峰係半年前. gor時覺得普通麻麻地..... 仲要等左半個鐘先有位.... 完全唔係日本連鎖壽司店應有的水準.....上個星期再諗住俾多次機會佢.... 點知更差.... 首先茶ge溫度係熱到飲唔到.... 等到差唔多半個鐘先岩飲...... 價錢比其他壽司店稍貴.... 但係水準仲差過係百佳JUSCO 買gor d!!!! 三文魚一d都唔新鮮.... 北寄貝細到無得再細....其實大家留意下面gor d 相.... 色澤一睇就知唔係好野...... 樣都無... 食落口仲點會有味!!本人去ge係cwb gor間. 決定以後唔會再去任何峰ge 分店!!

• 無.
迴轉壽司其實好 standard,就算唔係好都應該起碼夠新鮮、食得o下先得o架!峰壽司食過旺角o個間,一般啦!今日 (14 Jun, 2009) 去到呢間峰壽司 (銅鑼灣白沙道),結果真係出乎意料之外 ……… 係奇差呀 首先試推介款式,個名叫火焰魚背咁上下+個娜威三文魚。三文魚係好普通o既o野,但諗住食好 D 就試o下娜威啦 (成 20 蚊碟…重未計加一)。點知一o見到個色水似過期吞拿咁,我講話好食都冇人會信啦!另外個火焰魚背,唉!出晒水咁又冇味,得佢俾o個 D 鹽+檸檬味囉,成 30 蚊碟,最難頂係會出水嘛,諗起都打冷震呀!跟住情願轉番食 12 蚊碟o個 D 三文魚反而重正。再「才羅」個鰻魚壽司。唔係呀嘛!又中招?鰻魚壽司咋喎!點解個味會咁「火羅」o架?反開一睇,冇o野呀嘛,碳燒底呀!唔怪得咁「火羅」啦,對筷子都變埋黑頭,呢個唔好話俾我知做壽司個師父唔知呀!除非個師父對手都係咁黑色啦。跟住叫人彈埋個鰻魚壽司,換過 D 筷子。o係o個度做o既處理我呢個 case o既唔好話客太多記唔起呢件事呀!除非日日都有呢個情況發生啦!跟住就根本冇晒心機食o野,埋單走人!我寫食評係唔會吹水o既,呢次

跟住就根本冇晒心機食o野,埋單走人!

我寫食評係唔會吹水o既,呢次係我俾過之中最差o既評價!實在令人失望

2009-06-14
  • 火焰魚背、娜威三文魚壽司 … 一定唔好試呀
2009-06-04 13 浏览
最近友儕間發生了點事,令我亦憂心忡忡, "人生得意須盡歡"頓成我msn的座右銘,其實就算失意,都要開心一下,食左先講!今晚請朋友食飯,大家都愛食壽司,都有年幾無黎幫襯過:珍寶帶子,我係帶子迷,厚切,那口感,正呀,$45,抵!又黎大件醬油帶子壽司,食完生,再食熟,1次過滿足2個願望~~ 三文魚,唔夠肥美,"削"左d,1碟就夠立魚/鱆紅魚/左口魚,屬於味淡的魚類,ok重有峰蝦,長腳蟹腳,長秋刀魚,蛋壽司,軟殼蟹手卷,特色卷物,湯等等,水準滿意!盡歡而回!

今晚請朋友食飯,大家都愛食壽司,都有年幾無黎幫襯過:

珍寶帶子,我係帶子迷,厚切,那口感,正呀,$45,抵!

三文魚,唔夠肥美,"削"左d,1碟就夠
立魚/鱆紅魚/左口魚,屬於味淡的魚類,ok
水準滿意!盡歡而回!
珍寶帶子
長秋刀魚
長腳蟹腳
峰蝦壽司
軟殼蟹手卷
兩年前食過一次,唔新鮮同貴,所以無再食過。直至最近有個外國同事話好好食,所以又去一次,諗住可能有改善,因為本身都好鍾意食日本嘢。點知又係一樣,兩個人食咗三百二十蚊,但一啲都唔覺得值呢個價,魚生唔係超新鮮嗰隻,啲waitress又時常落錯單,講兩次先明嗰種。不過唯一證明我既睇法係啱既,就係客人明顯比我兩年前嚟少咗,起碼食緊既時候,即使係繁忙時間都無人等位。周街都有日本食肆,太多更好更優惠既選擇!

周街都有日本食肆,太多更好更優惠既選擇!
2009-05-05
2009-05-03 12 浏览
o係銅鑼灣行街, 預左黎呢度食, 都知呢間野不嬲都多人等, 為左唔洗等位, 六點正就入黎, 唔洗等就有位主攻刺身, 食左三文魚, 吞拿魚腩, 帶子刺身, 另外: 軟殼蟹手卷, 三文魚子壽司, 芝士薯蓉, 峰蝦壽司, 鰻魚壽司, 麵豉湯.最好最差都係刺身, 吞拿魚腩, 好肥, 入口即溶 110蚊4舊仔, 三文魚 一d肥都無, 硬掘掘一舊咁, 又無三文魚味, 得d雪住既味!!!! 35蚊有5舊好厚!軟殼蟹手卷:,幾好, 足料, 三文魚子壽司: d三文魚子鋪得好梳, 我諗一舊得12-15粒左右芝士薯蓉: 入面係空心既, 食得出芝士味, 薯蓉味就唔出峰蝦壽司: 好大隻, 好味鰻魚壽司, 過得去麵豉湯: 我無飲埋單$36X

主攻刺身, 食左三文魚, 吞拿魚腩, 帶子刺身,

最好最差都係刺身, 吞拿魚腩
, 好肥, 入口即溶 110蚊4舊仔, 三文魚

軟殼蟹手卷:,幾好, 足料,
芝士薯蓉: 入面係空心既, 食得出芝士味, 薯蓉味就唔出
峰蝦壽司: 好大隻, 好味
鰻魚壽司, 過得去
麵豉湯: 我無飲

埋單$36X
2009-05-03
  • 吞拿魚腩刺身
2009-04-14 7 浏览
食左咁多間壽司,始終最愛峰壽司。復活節長假前夕諗住去行SOGO,順道去食峰壽司諗住holiday eve 實好多人等位,點知七點去到都只係等十几張!我拎28號,當時嗌到14號啦,可惜媽媽手腳慢未到,又要齊人先入得,所以都搞到七點半至七點九先入到坐呢!今次食左峰蝦,峰八爪魚,三文魚,鹽海螺,芥辣八爪魚,牛舌,魚背,北寄貝,三文魚籽,蜆湯,白飯魚白飯魚係新出品,價錢又唔貴,好似係廿蚊?不過原來無乜味咁囉今晚D三文魚籽好正,好新鮮,食到真係咬落去卜卜聲既三文魚籽(咁當然無食飛魚子咁誇張啦)。出面D魚籽好多時唔係過咸就淋PATPAT 魚背都係第一次試,几特別,唔講一定唔知係魚黎既,因為好爽口!一D都唔似其他魚咁淋身。味道都几鮮甜,不過食得多就會覺得有D油膩既感覺,可能魚鰭部份始終油份比較多峰蝦...話說媽媽未試過檸檬醋點壽司,我就叫佢試一下,其實我自己都只係o係峰初初開既時候試過一兩次。今日一試難忘!峰蝦配檸檬醋=超甜!!!勁其他都維持峰壽司應有既水準,正!全晚既敗筆...就係個蜆湯,d蜆有沙,好多沙!no good!>.<btw...好似只有呢間分店先有檸檬醋?at leas
食左咁多間壽司,始終最愛峰壽司

復活節長假前夕諗住去行SOGO,順道去食峰壽司

白飯魚係新出品,價錢又唔貴,好似係廿蚊?不過原來無乜味咁囉

其他都維持峰壽司應有既水準,正!

btw...好似只有呢間分店先有檸檬醋?at least食咁多次都唔覺旺角店有檸檬醋?

我愛峰壽司
2009-04-09
  • 峰蝦+檸檬醋
2009-04-14
太耐無來食壽司, 一落機只係想去食壽司.所以拖住件行李都要來食.印象中好似無係此店食個燒鰻魚壽司, 今次order左一碟來食真係令人有驚喜. 件鰻魚好厚又即叫即燒好好味, 另外今次件熟帶子又會問下我要唔要落鰻魚汁, 平時點既都唔會特別為你加上鰻魚汁, 今次加左個汁食又覺得特別好味.另外今次試左佢新出既白飯魚壽司, 不過覺得味道都係一般啦唔算太特出.不過咁耐無食, 都覺得佢保持水準, 抵讚.
不過咁耐無食, 都覺得佢保持水準, 抵讚.
2009-04-11
2009-04-10 5 浏览
雖然其他壽司店有抵食的$3三文魚,久不久都會來這裏,就像探望老朋友。見到老朋友,就懶得發掘新話題,來來去去都是想當年,或者飲飲茶,閒坐一會。看見自己每次寫峰的食評,照片均大同小異,了無新意,可見一斑。