2021-09-24 115 浏览
為慶祝暫時逃過一劫,今次我請老闆吃晚飯🤣🤣只有中菜的川菜可以形容我們現在的心情🤭🤭-店內的的顏色以赤色及景泰藍為主色,配上我喜愛的荷塘月色的碗碟,好有復古的感覺。-HK$188酸菜嫩牛肉~新鮮嫩滑的牛肉,有一點濃香牛肉味,粉絲吸收了牛肉的精華。湯內有幾粒紅色的辣椒及青辣椒粒配上酸微微的酸菜,吃起來有點微辣又帶點酸。這種感覺可調整我這個月來的暗沉的心情。-HK$78招牌炒飯~老闆是一個無飯不歡的人,所以點了餐牌上推介的招牌炒飯。它上枱的時候我心中wow了一聲。肉眼便看得見它真的是炒至粒粒分明,炒飯內有火腿粒、葱花粒、蛋花粒及欖菜這幾款 簡單的材料,但真的炒至很香口絕不有油膩的感覺又不會太鹹。我這個不愛吃飯的人,也不自覺吃了三碗🤣🤣-青島啤酒~慶祝怎可能沒有冰凍的啤酒呢?!酸菜嫩牛肉配上冰涼涼的啤酒,我老闆叫~正呀.....-價錢也不算太貴門外壁畫好可愛哦
為慶祝暫時逃過一劫,今次我請老闆吃晚飯🤣🤣
只有中菜的川菜可以形容我們現在的心情🤭🤭

2021-09-16
酸菜嫩牛肉
招牌炒飯
2021-09-23 92 浏览
係西營盤地鐵站行過嚟都係只係幾分鐘時間,冇諗過舖頭細細平日都坐滿左,而且見到有兩台都係外籍人士喺度食。干扁肥腸,入邊的肥腸炸到好香口,同埋好脆,嗰陣麻辣味非常嘢味,越食越懷念喺大陸食呢啲川菜。另外仲叫咗個酸菜魚,因為怕有骨所以叫咗個平價版無骨嘅,出到嚟好大兜,都係用新鮮魚去煮,份量比想像中之多,而且有好多粉絲,平時食覺得薯粉好似唔消化,粉絲易入口好多。另外點少得叫炸饅頭,不過佢一份最少都六個,但係一口氣都食咗三個,炸到岩岩好。最後餐廳仲送咗個甜品,係凍嘅冰粉,食完好滿足。
2021-09-18 73 浏览
超旺川菜,而且服務態度好,好旺人!西營盤呢一間正街嘅川菜店,真係食過返尋味❤嘢食高質之餘,仲坐得好舒服,特色嘅菜式令你一試難忘~今次中午lunch time嚟,試咗三個餸,都好正好出色。🐷回鍋肉肥而不膩,平時少食肥嘅我,都忍唔住食多咗幾舊。🍅糖醋裡脊,典型嘅小炒,酸酸甜甜,肉炸得好香脆,好入口。🔥乾煸花菜,因為有BB辣,所以最啱唔係好太食得辣嘅我。菜花炒得香脆,食落去好新鮮。🍮食完左飯之後,仲會每人送碗冰粉。清涼嘅桂花好清香,更加可以為你一解夏日。

🐷回鍋肉肥而不膩,平時少食肥嘅我,都忍唔住食多咗幾舊。

🍅糖醋裡脊,典型嘅小炒,酸酸甜甜,肉炸得好香脆,好入口。

呢間餐廳一直人氣高企✨😎,主打招牌水煮魚同酸辣粉等等,岩哂鍾意食辣嘅朋友❤️!亦好貼心有唔辣嘅菜式提供💁🏻‍♀️,小編推介炸饅頭 😍:-1️⃣「黃金饅頭(6件)🧡($45)」好抵食🥰,饅頭偏鬆軟,外層楓糖漿嘅香味,脆口,配煉奶食正🥛~Deep-fried mantou (6 pcs):quite spongy and crunchy, made to order! With served with condensed milk 👍🏻-2️⃣「紅油抄手🌶🐖🥟($60)」呢款超推薦‼️可以用「皮薄餡靚」形容🤟🏻,皮超有彈性而且夠滑,辣度適中而且夠香🌶,豬肉餡好多汁🤪!~Meat dmplings with spicy oil👍🏻-3️⃣「桂花冰粉🌼(+$5)」平到😂,食落清甜滑lulu,有比較輕微嘅桂花香味,幾解辣~Osmanthus jelly: with mild osmanthous aroma, perfect to have it after eating spicy foods-4️⃣「大和豆漿🥛(+$15)」Soybean milk
1️⃣「黃金饅頭(6件)🧡($45)」
2️⃣「紅油抄手🌶🐖🥟($60)」
3️⃣「桂花冰粉🌼(+$5)」
4️⃣「大和豆漿🥛(+$15)」Soybean milk
黃金饅頭
黃金饅頭
  • 紅油抄手
1K
2021-09-14 1259 浏览
定期到訪川菜🌶喜歡來這間除了因為食物質素,也是因為氣氛。無論中午或晚市都會碰到外國人到訪,喝着紅酒吃着川菜,很有趣的畫面,又覺得毫無違和感。週末的午市套餐跟平日的有少少分別,不過也是不用加一,好像還有學生優惠。午市是主菜會奉送白飯和冰粉,次次都叫魚今次又叫下其他小炒試試,當然少不了要點最愛的冷面和炸饅頭。¹ 川式回鍋肉 | 鑊氣小炒,不算太辣,就是那種辣得來你又覺得很舒服的程度,不至於會肚痛² 干煸花菜 |對我來說花菜的軟硬度及入味與否都很重要,然而都沒令人失望³ 四川涼面 |用上自家製辣醬,夠麻又夠辣,對我來說這個才是戲肉,涼涼的不會食到滿頭汗⁴ 黃金炸饅頭|必叫必叫必叫,很重要所以講三次⁵ 桂花冰粉|為川菜畫上完美句號,不是間間做冰粉都合我心意,有的加太多nuts或棗,有的又太甜。這裡的是桂花的清甜,剛剛好可以舒緩口中的辣勁—————————————————川之源 (西環)西環西營盤正街62號地舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #
定期到訪川菜🌶

⁴ 黃金炸饅頭|必叫必叫必叫,很重要所以講三次

—————————————————

川之源 (西環)
西環西營盤正街62號地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #西營盤美食
___

• 干煸花菜
  • 四川涼麵
  • 水煮桂花魚
2021-09-14 1038 浏览
四川菜係香港都算受歡迎嘅菜式之一,成日都心思思想去唔同川菜館挑戰下🔥😛今次就嚟到係西營盤正街上面嘅川之源,店入面環境都有啲古色古香嘅感覺。呢度嘅川菜好多元化,淨係辣嘅菜式都有分水煮、泡椒、乾煸、香辣、麻辣、酸菜等唔同派別,可以根據自己偏好嘅口味嚟選擇。呢度收銀處位置仲有擺賣佢哋自家製作嘅辣椒油、花椒油等,可以買返屋企自己還原返個味道🤪水煮牛肉大大碗嘅水煮牛肉份量極大,有牛肉、芽菜、薯粉,牛肉好腍,芽菜爽口、粗身嘅薯粉煙靭度極高,好有咬口,口感豐富😗湯底雖然紅噹噹,但食落唔算超級辣,唔駛飲水,麻香同辣香十足,味道唔錯👍🏻紅油抄手呢款就相對辣啲,食落比較嗆喉🥵😂辣油辣勁甚高,好刺激。雲吞大大粒幾飽滿。青椒炒土豆絲另外仲叫咗個唔辣嘅青椒土豆絲,炒得乾爽爽口,解辣一流。桂花冰粉最後侍應送咗兩碗桂花冰粉比我哋,作為晚餐嘅ending啱啱好,冰粉滑捋捋,桂花糖味道清香唔太甜,食完刺激嘅辣嘢再食呢個就平衡晒😻😻人均消費:$200推介指數(10分為滿分):7.5分

水煮牛肉

紅油抄手

青椒炒土豆絲
另外仲叫咗個唔辣嘅青椒土豆絲,炒得乾爽爽口,解辣一流。

桂花冰粉

人均消費:$200
推介指數(10分為滿分):7.5分
2021-09-13
2021-09-13 86 浏览
雖然我唔係好食得辣但係其實本身好鍾意食辣, 每次食親都會流哂汗同鼻涕但係又辣得好過癮😌 口水雞肉質嫩滑,麻辣香口,而且皮唔算厚。作為開胃前菜一流👍🏻酸菜魚片:酸菜魚有兩款魚選擇:急凍龍利柳魚塊或者貴啲價錢嘅可揀桂花魚。辣度可以自由選擇辣或者唔辣。魚肉同埋配菜份量都幾多,魚肉口感偏軟一咬就散,叫桂花魚嘅話魚肉口感應該會彈牙D! 呢隻酸菜食落偏鹹冇咩酸味。酸菜魚另一主角之一就係粉絲! 粉絲吸收哂湯既精華,食落啖啖鮮甜。桂花冰粉: 香甜又有淡淡嘅桂花香味,凍冰冰解辣一流。冰粉口感有啲似食緊啫喱。一碗冰凍可口嘅糖水為晚餐畫上完美句號☺️✨

2021-09-08
2021-09-11 83 浏览
-✨川之源📍西環西營盤正街62號地舖———午市套餐:川式回鍋肉 $78配罐裝飲品/桂花冰粉近排真係好想食辣野,呢間以前成日經過又好似未食過,就今日去試吓。入到去坐低,佢會即刻送上一壺茶,茶壺幾別緻,同個杯係一套,幾適合打卡。見佢有茶飲,我就決定配桂花冰粉。個回鍋肉既配菜好足料,有尖青椒,青椒,辣椒,蒜頭同埋香蔥,配上豆瓣醬,同埋豬腩肉片炒埋一齊。豬腩片幾入味,雖然係肥肉既部分比較多但係冇想像中肥膩,亦都好有咬口😂如果肉既分量多少少就好,大食既我表示唔係好多飽 (我係男仔食量😂) 不過我覺得個肉overall 鹹左小小,同辣度可以叫得進取少少,我叫左小辣,覺得可以叫中辣桂花冰粉有淡淡既桂花味,少甜甜地既桂花糖水配上冰粉,幾清新潤喉,夏天食解暑一流!
✨川之源
📍西環西營盤正街62號地舖
———
午市套餐:
川式回鍋肉 $78

配罐裝飲品/桂花冰粉

2021-09-05 70 浏览
今日同朋友忽然辣癮起,點都要食辣野,收工後近近地去左公司附近一間川菜既餐廳。餐廳裝修古色古香,座位都好鬆動好舒適,重點係冷氣夠,食辣嘢點可以冇冷氣呢。野食方面我哋前菜叫左夫妻肺片,夠辣夠惹味,後勁非常凌厲,雖然比較細份,不過都算係咁啦。之後就到我去到邊都一定會叫既四川涼麵,一上枱已經聞到佢酸酸辣辣識落亦都十分之開胃。食開咗個胃之後,我哋仲有叫酸菜魚,湯頭比出邊嘅冇咁酸反而多咗一份甜味,而且魚片好滑非常易入口,成盤酸菜魚你會不自覺地不停飲啲湯,最後兩個人清晒。準備買單之前老闆見我哋辣到個嘴越嚟越紅,所以醒俾咗兩碗冰花粉我哋,清涼解辣一流。絕對有下次既一間川菜,行過路過不要錯過~
2021-09-02 79 浏览
今日黎上環探朋友,誤打誤撞下發現咗呢間川菜👍🏻係西營盤條長命電梯中間,比呢幅圖👇🏻吸引咗,就入去試下啦~好可愛嘅粉筆畫。川菜一定要試辣子雞啦!味道唔錯,如果D雞粒再大D就好啦🤣🤣川粉,呢個真係推薦,係全晚之最,好鐘意個味道,又滑口👍🏻清清地可以就甘似食呢個土豆絲,重口味嘅,可以加埋岩岩個川粉辣汁一齊食,又係另一個風味👍🏻炸饅頭係我每次食川菜必食,呢間都幾脆口😊臨尾仲有個桂花冰粉送😍😍😍可以清一清味蕾👍🏻港島區朋友可以一試😎

好可愛嘅粉筆畫。

川菜一定要試辣子雞啦!味道唔錯,如果D雞粒再大D就好啦🤣🤣

川粉,呢個真係推薦,係全晚之最,好鐘意個味道,又滑口👍🏻

炸饅頭係我每次食川菜必食,呢間都幾脆口😊

臨尾仲有個桂花冰粉送😍😍😍可以清一清味蕾👍🏻
港島區朋友可以一試😎
2021-08-31
  • 桂花冰粉
  • 川北涼粉
2K
2021-09-02 69 浏览
川之源我唔食得太辣,不過耐不耐就想食川菜!今晚去西環一間街坊川菜店,呢度連平日夜晚都有八成入座率,水準應該唔錯⋯⋯ 見好多枱食客叫家常小菜,我都點咗兩餸一湯。先嚟一窩蕃茄蛋花湯($88),味道酸酸地,入口濕濕地,開胃有益又好飲 (不過我唔明,湯裏面點解要加蒜片?)重慶辣子雞($158)嘅辣度可以度身訂造,我要咗小辣。入口小麻小辣,唔使擔心要邊食邊飲水!雞粒細小,粒粒酥香惹味。干煸花菜($98)炒得乾身,小辣程度,鹹肉醃得鹹而乾身,下飯一流!小店好體貼,為客人免費奉送四川桂花冰粉一碗,作為甜品,又可以解辣。食完一輪重口味食物再食呢個清爽潤喉嘅地道甜品,合時又合適!地址:西環西營盤正街62號地舖
川之源

地址:西環西營盤正街62號地舖
2021-08-31 120 浏览
#川之源 位置非常方便,西營盤地鐵站行1分鐘就到,而且招牌紅噹噹非常搶眼,仲要主打正宗的四川菜,嗜辣的我當然不能錯過!重慶辣子雞 $158超紅超火爆,差不多每張枱都有嗌!辣子雞炒得好脆好乾,但切得較細碎,分量不算太多,不過炒得真喺好香口夠曬鑊氣,喺好開胃嘅下酒小菜 🤟🏻螞蟻上樹 $98辣勁十足好過癮,薯粉真係超級煙韌,又索盡辣汁,再配埋肉碎,配飯食真係一流,喺我最喜歡的菜餚,諗番都想食!😍老乾媽炒飯 $78味道唔錯,份量好足,炒得好夠火喉👍🏻 但覺得可以加多點配料,例如肉碎,令味道更豐富有層次,不過鍾意食炒飯的朋友都可以試吓~蕃茄蛋花湯 $78好飲👍🏻 調味做得好好,酸酸哋非常清新,食完幾道重口味的小菜,一定要飲返碗清新吓味蕾,舒服又健康 🤩

重慶辣子雞 $158

老乾媽炒飯
番茄蛋花湯
桂花冰涼粉
2021-08-31 58 浏览
香港人好鍾意食川菜我都唔例外😜一場嚟到一定要試吓呢間正宗嘅四川菜,同朋友嚟到叫咗二人Lunch套餐😊選擇並不多,涼菜、主菜、熱菜仲有甜品或飲品,但係份量都比較豐富呀😗✨酸菜魚片我就揀咗個酸菜魚片湯,一嚟到一大碗嘅酸菜湯裏面嘅配料都好豐富喎🤭包括有酸菜、芽菜同埋粉絲,粉絲吸晒所有湯底識佢落去有微辣感覺,酸菜配埋湯底酸酸辣辣夠晒開胃,魚片夠晒爽口嫩滑,就咁白飯撈埋啲湯底夠晒香濃😍😍😍✨重慶口水雞話明重慶梗係有麻辣花椒八角味呀,好彩我嗌咗少少辣帶少少麻痹感覺 刺激味蕾雞肉肉質偏瘦但整體皮脂比較薄唔會食到成口都係油,如果可以揀選雞肉比較大隻啖啖肉更加豐富☺️😉✨川式回鍋肉一片片嘅回鍋肉食落去口感好嫩滑亦唔會太鞋身,五花腩咬落去仲有油脂分泌,配清爽青椒中和返過辣到味道,唔好睇小個回鍋肉得咁細嘅份量原來都好夠飽㗎😍😋✨桂花冰粉一碗桂花味特別有分香味配冰糖夠晒甜冰凍嘅凍果零舍清新😌😚

✨酸菜魚片

✨重慶口水雞

✨川式回鍋肉

✨桂花冰粉
一碗桂花味特別有分香味配冰糖夠晒甜
冰凍嘅凍果零舍清新😌😚
2021-08-30 78 浏览
川之源地址: 西環西營盤正街62號地舖電話: 25203222================火火火,辣辣辣,追求刺激同味蕾獨有的味道,一人餐同二人餐都好受歡迎,人均價位是一百元左右。干煸肥腸 $148好有鑊氣,腸爽口彈口,咬下嚼嚼牙齒都應受到腸皮同脂肪,加埋芽菜同蔥炒,邪惡的美味。青椒皮蛋 $55係我必食,黃金皮蛋有獨特醃,好香架辣油同醬醬,惹味之極。白飯 $15用來配肥腸食完辣野點可以唔食返份甜,酒醸丸子 $43,淡淡酒香,糯米丸子細細粒,啜幾粒加甜湯,舌頭唔再辣到麻目。
川之源

地址: 西環西營盤正街62號地舖
電話: 25203222
================

白飯 $15用來配肥腸

耐唔耐既川菜渴求又黎了🙈今日係西環打完卡,夜晚黎左呢間川菜館食🏮餐廳帶有輕微既中國風情🏮打開餐牌 菜式選擇好豐富,有幾款菜式比較稀有都搵到,烹調方法亦比一般餐廳屬多👍🏻值得期待係有選擇困難症下,我地終於選擇左一份清炒鍋筍絲、一份泡椒田雞 同埋 一份麻辣香鍋❣️麻辣香鍋好有鑊氣,入面有鮮蝦、午餐肉、蓮藕片、土豆片、百福菜、芽菜、牛肉片同埋肥腸🥰🥰🥰每樣材料都好入味、辣嘅程度唔會太過,屬於香辣果種而帶點麻麻既感覺👍🏻係令人回味果種川菜特色🙈泡椒田雞比較濕潤,泡椒味其實唔太突出,但味道幾好送飯😂食材份量都恰到好處,除咗田雞之外,呢個菜配搭厚切嘅鍋筍,令成碟餸更有口感👍🏻清炒鍋筍絲絕對冇得輸😍冇似一啲餐廳炒到流晒油淋淋嘅情況,個人來講味道比外貌更加出色,食到停唔到,仍然有爽爽嘅感覺🥰🥰最後,餐廳意外地俾咗兩碗桂花冰粉俾我哋❣️真係食完香辣野之後,最適合潤返喉嚨嘅一個甜品😇😇清清甜甜,有微香嘅桂花味、冰粉滑脫脫,似蒟蒻,絕對係encore之選👍🏻👍🏻

2021-08-24