2021-11-15
聽聞土瓜灣有間屹立三十多年的北京風味餃子麵食店,仲被視為”土瓜灣三寶之一”,今日決定搭巴士再轉地鐵黎一探究竟。是日禮拜六下晝非繁忙用餐時段,黎到嘅時候未見其他食客。店內其中一位媽媽正在起敬包餃子,其他兩位媽媽就係廚房裡面忙碌。小店嘅環境唔單只樸素,可以講係比較簡陋,牆上嘅餐單簡潔明瞭,無花多眼亂嘅選擇。巧興既然主打北京餃子,當然要試下。叫左半分三鮮煎餃($25),餃子煎得剛剛好,入口香脆,餃子皮厚度適中,而且又唔會太大隻,裡面嘅餡料肉汁香甜,係我喜歡嘅味道。另外炸醬麵($35)也頗有驚喜,肉醬汁份量足夠,而且咸甜適中,麵也夠煙韌,會令人食過翻尋味。小店內部環境雖然普通,但係食物嘅質素唔錯,感覺是用食物俘虜街坊用心經營的小店。埋單嘅時候留意到收銀臺旁邊貼著一張紙寫上 “事臨頭三思後行,怒上心一忍為高,退一步天空海闊,讓三分心平氣和”。收穫了一碗麵,一份餃子嘅美味之余,還提醒了自己與人相處謹記謙讓同包容。