聽聞土瓜灣有間屹立三十多年的北京風味餃子麵食店,仲被視為”土瓜灣三寶之一”,今日決定搭巴士再轉地鐵黎一探究竟。是日禮拜六下晝非繁忙用餐時段,黎到嘅時候未見其他食客。店內其中一位媽媽正在起敬包餃子,其他兩位媽媽就係廚房裡面忙碌。小店嘅環境唔單只樸素,可以講係比較簡陋,牆上嘅餐單簡潔明瞭,無花多眼亂嘅選擇。巧興既然主打北京餃子,當然要試下。叫左半分三鮮煎餃($25),餃子煎得剛剛好,入口香脆,餃子皮厚度適中,而且又唔會太大隻,裡面嘅餡料肉汁香甜,係我喜歡嘅味道。另外炸醬麵($35)也頗有驚喜,肉醬汁份量足夠,而且咸甜適中,麵也夠煙韌,會令人食過翻尋味。小店內部環境雖然普通,但係食物嘅質素唔錯,感覺是用食物俘虜街坊用心經營的小店。埋單嘅時候留意到收銀臺旁邊貼著一張紙寫上 “事臨頭三思後行,怒上心一忍為高,退一步天空海闊,讓三分心平氣和”。收穫了一碗麵,一份餃子嘅美味之余,還提醒了自己與人相處謹記謙讓同包容。

2021-11-13
  • 炸醬麵,三鮮煎餃
2021-09-27 1310 浏览
今日放工原本呢就諗住去Lamees,就由沙田特登搭屯馬線慕名黎到土瓜灣呢個充滿香港老味道既舊區,試下中東菜。點知道原來佢係逢星期一休息。真係好唔好彩呀!咁呢就之前呢就睇過一d知名既youtuber,介紹過一間好好食既北京餃子。咁一場黎到土瓜灣,出師不利,咁又唔想兩手空空返屋企,就行遠小小,行左15分鐘,就由北帝街行到去安徽街黎到呢個既巧興麵食店。咁入到去呢就唔洗等位既。一入到去自己搵位坐就得啦。入到去既白燈同埋白色牆,一睇就知道係老店既味道呀。睇左一陣牆上面黃色既餐牌諗左陣,今次就食擔擔麵同酸辣麵啦!!!另外仲叫左半份韭菜餃同埋半份白菜餃。今次真係好可惜呀,想試下呢間今小店既涷豆漿,點知咁岩賣哂,真係唔好彩!叫完野食等左大概五分鐘,d野食就黎啦。我地仲叫咗兩隻碗。又好唔好彩呀,其中一隻好似洗得唔係咁乾淨喎。不過唔緊要啦,老板娘好好人幫我換過隻!咁d野食話咁快就黎齊勤。講下個擔擔麵先啦!個擔擔麵呢就普普通通,咁講起擔擔麵既精粹呢,就緊係個醬啦!呢個醬呢就稍為遜色小小勒,個醬就有d唔係幾夠濃喎,花生醬又好似唔係幾夠香啵。同埋呢佢d麵呀,就煮得稍為淋左小小呀。值得一讚呢就係佢個份量就岩岩好呀

咁d野食話咁快就黎齊勤。

講下個擔擔麵先啦!個擔擔麵呢就普普通通,咁講起擔擔麵既精粹呢,就緊係個醬啦!呢個醬呢就稍為遜色小小勒,個醬就有d唔係幾夠濃喎,花生醬又好似唔係幾夠香啵。同埋呢佢d麵呀,就煮得稍為淋左小小呀。值得一讚呢就係佢個份量就岩岩好呀。

再之後就食呢個既酸辣湯麵。呢一個酸辣湯麵呢,佢就顛覆左我對酸辣既認識。咁點解呢,因為入面呢,就竟然有三色豆,仲要急涷個隻既三色豆。咁呢一方面呢,係酸辣湯麵黎講,都算幾有特色既。至於佢個湯底呢,就好似比較酸左小小勒。佢個陣酸味呢係單一既,就好似落左醋個種酸。

最後就係佢既北京餃子,佢地既北京餃子就普普通通。
2021-09-27
2021-09-20 946 浏览
包餃子果D生肉兩桶就咁放廚房地下,再望下個地下全地都係水+ 泡,雖然d肉用桶裝,不過成個場景……外賣咗個牛腩面,個外賣碗入面全部都係發泡膠粒,發生咩事?裝外賣前唔會望下個碗?另外關於味道方面,唔知係湯底變咗定夏天太熱變味,個湯面味道有d奇怪,同以前唔同味。應該唔會再有下次。以前食過幾次,加埋今次,係第二次見到有發泡膠粒係個碗度。希望佢衛生情況有待改善,唔好再係個碗度見到呢d野,畢竟食開嘅都係街坊客。

2021-09-17
外卖自取
2021-09-11 875 浏览
雖然店面小而舊,且有滴水….但是自家麵條水準高,當今香江之世,絕對值得一讚!餃子也高水平,名不虛傳。老闆店員待客真誠,沒有現時一般自恃”網紅”小店的待客惡形惡相。性價比高。衛生有改善空間。若盈利可以,應簡單裝修一下。
  • 菜肉雲吞
  • 煎韮菜餃
  • 牛肉麵
  • 三鮮餃
2021-08-24 953 浏览
聽講呢一間小店已經開咗三十年,又聽講黎天王同王菲都成日叫外賣,今日一個人叫咗兩樣野,一碗膽膽麵加一碗菜肉雲吞。膽膽麵係皇麻醬混花生醬嗰種,個混醬杰撻撻,味道香濃,同平時喺上海舖食到嗰D好唔同,麵係用上海幼麵,索咗D醬同汁超正,簡簡單單嘅肉絲加上炸菜絲,絕對係屹立三十年嘅原因之一。菜肉雲吞因為賣晒,所以店員即包即煮,有一大塊紫菜,好正,呢間值得推介。
膽膽麵

2021-08-08 1116 浏览
外賣個北京餃子麵,成陣膠味,真係擺唔到落口,真係想唔怕食壞人的嗎?可能用埋d平價外賣餐具。而且佢地員工真係服務差,問人駛唔駛外筷子,我即時回應佢唔比餐具點食,真係唔會再幫襯

2021-08-08
餃子係我心目中同米線齊列榜首嘅comfort food|ω・)و ̑̑༉。呢間餃子店由小學食到宜家,主打北方餃,已經好幾年無食過了。去開附近突然叮一聲諗起佢,走去食下回憶中嘅味道。環境非常簡陋,毫無裝修可言,而呢度嘅餃子種類貴精不貴多,只有韭菜餃、三鮮餃、白菜冬菇餃、牛肉餃同埋菜肉雲吞🥟。 ;三鮮餃 $37 煎 +$2餃子煎得金黃脆口,偏厚嘅餃子皮入面包住滿滿嘅餡料,有冬菇、鮮蝦、韭黃,一咬落去係滿滿嘅肉汁。;韮菜餃 $36 韮菜新鮮,餃子味道香濃但較單調,與三鮮餃相較起嚟失色不少。;雞絲涼麵 $43上海麵夠粗身,掛滿濃郁、杰身嘅麻醬,配埋爽口青瓜絲同甘筍絲🥒🥕,夏日開胃之選。
餃子係我心目中同米線齊列榜首嘅comfort food

;三鮮餃 $37 煎 +$2
餃子煎得金黃脆口,
偏厚嘅餃子皮入面包住滿滿嘅餡料,
有冬菇、鮮蝦、韭黃,一咬落去係滿滿嘅肉汁。

;韮菜餃 $36
韮菜新鮮,餃子味道香濃但較單調,
與三鮮餃相較起嚟失色不少。

;雞絲涼麵 $43
上海麵夠粗身,掛滿濃郁、杰身嘅麻醬,
配埋爽口青瓜絲同甘筍絲🥒🥕,夏日開胃之選。
雞絲涼麵
2021-07-23
雞絲涼麵
  • 三鮮餃
  • 煎餃
🥢煎水餃(三鮮餃、白菜豬肉餃):皮薄而煎得金黃,三鮮餃有蝦肉、豬肉和冬菇,味道豐富!🥢涼拌雞絲撈麵:麻醬配青瓜絲和甘筍絲已經好開胃,不過配上海麵唔夠清爽。味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅服務:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
服務:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2021-06-10 911 浏览
記憶中..... 幾年前幫襯過一次, 成碗麵凍冰冰, 從此不再幫襯!事隔多年, 今次因為部電單車泊咗係佢店舖條街, 行兩令步就到佢鋪頭, 於是..... 有緣再試試佢D出品.點咗牛筋麵, 排骨麵,三鮮煎餃同豆漿.優點:1, 兩個湯底相同, 所以望埋去兩碗麵好似一樣,湯味帶甜, 夾自己口味.2, 牛筋夠入味夠諗.3, 煎餃外層有小小脆, 內餡足料, 但留意要快快食, 擺唔耐已經唔脆.4, 豆漿最滿意, 夠凍夠甜. (但我聽到后面枱客話太甜!)缺點: 1, 菜式選擇小.2, 牛筋得5 件, 份量不足.3, 同樣排骨份量不足,而且肉質太乾身!柴口!4, 麵條硬咗少少,唔太夾自己口味.5, 環境太細.兩碗麵扣去不少分,只可以俾 okay.
點咗牛筋麵, 排骨麵,三鮮煎餃同豆漿.
優點:
2, 牛筋夠入味夠諗.
缺點:
1, 菜式選擇小.
2, 牛筋得5 件, 份量不足.
3, 同樣排骨份量不足,而且肉質太乾身!柴口!
4, 麵條硬咗少少,唔太夾自己口味.
5, 環境太細.
兩碗麵扣去不少分,只可以俾 okay.

2021-05-16 842 浏览
呢間老店真係好有老香港的味道!係小時候的味道!尤其推薦菜肉雲吞紫菜湯首先個紫菜湯我真係好鍾意,我係香港無食過雲吞會配呢個味的紫菜湯,有少少似細個呀媽煲的髪菜湯的味!其次個菜肉雲吞好掂,好少菜肉會咁香(通常要韭菜先咁香)我妹仲一直以為我點左韭菜餃😂😂另外鷄絲涼面都推薦,我妹鍾意食麻醬,佢大讚好得,不過我自己就唔食麻醬的,但呢間店的麻醬出色到我都食到,所以如果鍾意麻醬的人,一定一定要來試!同埋份量超多,係抵食!
呢間老店真係好有老香港的味道!係小時候的味道!
尤其推薦菜肉雲吞紫菜湯

鷄絲涼面
2021-05-14
鷄絲涼面
  • 雞絲涼麵
2021-04-10 859 浏览
呢一間超過30年的土瓜灣老店耐唔耐就會心思思想黎幫襯,今次有3個人,所以可以叫多D野食。擔擔麵基本上係必叫,我好鍾意佢個芝麻花生醬,配埋炸菜絲就好好味。第二樣必食就係菜肉雲吞,我自己覺得比餃子更出色,尤其係有一大片紫菜同埋有蝦米仔的湯底,正晒。因為友人唔食韭菜,所以今次叫了白菜冬菇豬肉餃,一樣都係好好食,如果驚太多仲可以叫半份添。最後仲叫了一碟北京粗炒,其實點解北京粗炒有紅腸呢?唔好問咁多野,好食就得啦。
擔擔麵
白菜豬肉餃
北京粗炒
擔擔麵
白菜豬肉餃
北京粗炒
2021-01-26 696 浏览
難得黎到土瓜灣,口痕好想食餃子,就search下附近有咩餃子店,咁岩有一兩間星期日都冇開,見呢間評價同相都幾好就去咗試。雙拼 5隻韭菜餃 5隻三鮮餃 ($39)三鮮餃入面係韭黃,蝦肉,豬肉; 韭菜餃就係韭菜加豬肉。睇相都見到餃子係成個都煎得好香,唔係鍋貼得個底係焦既。我覺得鍋貼同呢個煎餃係名有特色,呢款係似係炸既,成個皮都好香脆。配埋佢俾既豆瓣醬,真係好好食!熱辣辣咬落去勁juicy,啲肉汁好多同好鮮,我覺得兩款餃子都好出色,又新鮮,又足料。呢個下午茶真係相當有驚喜。

雙拼 5隻韭菜餃 5隻三鮮餃 ($39)
三鮮餃入面係韭黃,蝦肉,豬肉; 韭菜餃就係韭菜加豬肉。
呢個下午茶真係相當有驚喜。
外卖自取
2020-12-27 596 浏览
這間食店座落于土瓜灣,位置不太好找,但是以地道北京餃子來說,絕對是香港最好的其中一間。他們的餃子如牛肉餃,三鮮餃,韮菜餃和白菜冬菇餃,可煎炸或放湯上,鮮味十足,北京餃子風味出眾,曾經在北京工作了一段時間的我,在香港似乎只能在這裡找到那種獨有的北京餃子風味。其他如北京粗炒麵,炸醬麵,排骨麵都是我經常會點的菜式。特別一提他們的雞絲涼麵,新鮮爽口的雞肉,彈牙的上海麵條,加以青瓜條和紅蘿蔔絲,配以可口的麻醬,特別是在夏天時候吃,絕對是一道開胃的麵食。

2020-09-10 798 浏览
每次去巧興必叫既菜肉雲吞!皮薄餡新鮮!另外個湯都好特別,用左好多蝦毛仔做湯底,仲有紫菜,另外落左麻油,成個湯好香好好味!肚餓嘅話會叫雲吞麵。啲雲吞配佢地既辣醬好正!
2020-06-27 994 浏览
平時都很少寫食評 除非很美味或者很差劣 才會花時間寫食評巧興餃子屬於: 很差劣名過其實 食品質素不理想,  態度差劣, 衛生惡劣食品質素:見同事極力推薦這間餃子店, 想必能食到正宗水餃風味,叫了一份煎餃,水餃,牛肉面,擔擔面,油菜和幾杯豆漿豆漿.豆漿先到,夏天熱辣辣 飲杯豆漿先, 怎不知 杯豆漿入口有點異味, 異常多楂 已經不想飲第二口. 心想 豆漿不是自製  難飲都唔關餐廳事 不影響我品嚐美食點知 沒有最失望 只希更失望 餐廳的主食也只不過名過其實煎餃 皮厚餡少 咬入口 成口油, 以為煎餃會冇咁多油 究竟係煎定炸??? 水餃 餡完全不鮮甜 個湯太油擔擔面 簡直係敗北 少花生 太多面水 牛肉面 牛肉咬感反而唔錯 反而個湯底偏咸 係咪鼓油溝水衛生惡劣:油菜洗唔乾淨 預左D餡料就咁放係路邊 只用條毛巾蓋住加上包餃係路邊包 明白小店舖位唔大 但夏天熱辣辣 都唔好咁對D食材 個姐姐包餃仲要冇戴口罩D用具又掛係路邊牆上同渠邊 見到都冇胃口態度差劣:差差差... 又冇禮貌   凶神惡殺 持老賣老 完全唔係待客之道
平時都很少寫食評 除非很美味或者很差劣 才會花時間寫食評
巧興餃子屬於: 很差劣
名過其實 食品質素不理想,  態度差劣, 衛生惡劣

食品質素:
豆漿.