今晚同朋友到尖沙咀帝苑軒食飯,有酒店職員帶我們一行人到地庫一層,當堂令我們一開眼界。之後食飯過程中發現竟然有人係酒店內食雪茄及賭博。是晚一行人總共$5000埋單、「貴妃蝦球」「杏汁菜膽白肺湯」都非常好。最後「薑汁雙皮奶」更要一試!但如果請客最好不要選擇😂😂😂😂😂
2018-10-27
2018-03-05 8792 浏览
帝苑軒啲中菜真係無得輸,特別係個湯真係好濃味好足料。我哋飲咗椰子燉烏絲雞,啖啖湯都係精華好入味。一個燉湯嘅份量足夠一圍12人每人飲兩碗,飲完大滿足,淨係啲料都可以做一個餸。另外一個特別推介就係生炒骨,外脆內軟,甜酸溫和得啱啱好真係好好味。炸蟹蓋又炸到趣bob bob, 一啲都唔油膩一次過食兩個都唔會覺得過份。乳豬啲皮好趣新鮮,燒起熱辣辣諗起都仲返尋味記得食埋佢個甜品蝴蝶酥,係最出名嘅,好香脆食極都食唔停口。不過服務就一般,有時啲侍應完全唔似喺酒店做,似係喺街坊酒樓做開咁,一啲都唔識做,上菜位上錯晒呢個係失望點。

乳豬啲皮好趣新鮮,燒起熱辣辣諗起都仲返尋味

記得食埋佢個甜品蝴蝶酥,係最出名嘅,好香脆食極都食唔停口。

2017-11-22 7018 浏览
訂左三圍枱同親戚食飯,食物賣相都唔錯,所有味道都偏向淡味,無一樣味濃,以健康為主。啱晒在座每位老人家,食得安心又健康。最後要介紹個蛋糕就係帝苑酒店出名嘅芒果拿破崙, 非常好食,絕對令人讚不絕口。
啱晒在座每位老人家,食得安心又健康。
2017-11-15 5782 浏览
早兩日前訂枱,去到竟然話無哂細枱,淨得大枱。唔明白點解訂枱會無枱,最後我地兩個人被安排坐十人枱,可笑嗎?坐低後,叫咗茶,我預計酒店服務應該係有人斟茶,但係成個飲茶過程都無,出面有啲普通酒樓都會呢啲服務,反而酒店入面竟然無,係失望嘅。自己斟茶,茶壺啲水太滿,一倒出黎,啲水圍住個茶壺漏哂出黎,仲淥到隻手。點心,無特別之餘,係失望!味道,賣相都係預期之外!呢間真係唔會再幫襯嘅餐廳,不論服務同食物嘅質素都有待改善。
點心,無特別之餘,係失望!味道,賣相都係預期之外!
呢間真係唔會再幫襯嘅餐廳,不論服務同食物嘅質素都有待改善。

2017-10-11 5548 浏览
同屋企人慶祝中秋節,想食好少少,就㨂左帝苑酒店食廣東菜既《帝苑軒》,網上寫人均消費係$100-$200,預左唔會咁平。。。而真相係dinner 你無$400-$500/head應該無乜可能羅🤔前菜叫左蒜片牛柳粒、黃金海蝦,兩道菜都係普通廣東菜館common ge菜。蒜片牛柳粒$178,出面食既牛柳粒香味夠,但牛柳粒會偏乾但依道做得好既地方係牛柳炒香之後仍然好juicy。食唔晒第二日翻熱請大家食,大家都重覺得好味。😍而且portion唔細,唔係前菜/一口牛咁少,雖然係前菜但都夠6-8人份。第二個前菜食左黃金海蝦$178,炸完依道蝦重係口感豐富,出面食雪左好耐既蝦明顯唔同。但唯一唔好係佢唔夠多鹹旦黃,偏淡味。上湯枝竹浸菜苗$188,其實個菜只要唔overcook就會好味,同出面既唔好差好遠,好味既。😉重有一個古法蒸肉餅$188,個型狀好似火山咁,上面就加左個鹹疍黃。依道肉餅蒸出黎重係好有彈性、肉汁全鎖晒係肉餅道,十個吸引。😋😋😋另外肉餅仍然微紅色,上網查原來新鮮豬肉而又有好多肌紅蛋白先會咁,長知識了。另外我地叫左金獎白雪龍皇炒麵$338,可能我地太大期望,覺得無乜特別⋯⋯龍蝦味唔算出,但咁
同屋企人慶祝中秋節,
想食好少少,
就㨂左帝苑酒店食廣東菜既《帝苑軒》,
網上寫人均消費係$100-$200,
預左唔會咁平。。。

前菜叫左蒜片牛柳粒、黃金海蝦,
兩道菜都係普通廣東菜館common ge菜。

蒜片牛柳粒$178,
出面食既牛柳粒香味夠,但牛柳粒會偏乾
但依道做得好既地方係牛柳炒香之後仍然好juicy。
食唔晒第二日翻熱請大家食,大家都重覺得好味。😍

第二個前菜食左黃金海蝦$178,
炸完依道蝦重係口感豐富,
出面食雪左好耐既蝦明顯唔同。
但唯一唔好係佢唔夠多鹹旦黃,
偏淡味。

上湯枝竹浸菜苗$188,
其實個菜只要唔overcook就會好味,
同出面既唔好差好遠,
好味既。😉

重有一個古法蒸肉餅$188,
個型狀好似火山咁,
上面就加左個鹹疍黃。

依道肉餅蒸出黎重係好有彈性、
肉汁全鎖晒係肉餅道,
十個吸引。😋😋😋

另外肉餅仍然微紅色,
上網查原來新鮮豬肉而又有好多肌紅蛋白先會咁,長知識了。

另外我地叫左金獎白雪龍皇炒麵$338,
可能我地太大期望,
覺得無乜特別⋯⋯
龍蝦味唔算出,
但咁個疍白都滑滑的。。。

「杏汁白菜膽燉白肺湯」$468

最後講下我的至愛,
出街食如果有杏汁豬肺通常我都會叫,
因為自己整太花工夫,
淨係洗個肺都洗到暈。

依個4人份既湯大概都有6碗,
而且杏汁味好夠,
好夠味👍🏼👍🏼👍🏼

湯渣用既雞腳仍然好有彈性,
唔通係新鮮雞?!

另外4人茶水同酸菜加埋大約$150,
用左帝苑elite卡平左$230,
埋單大約$400/位,
咁既價錢食廣東菜一d都唔平,
但食完你覺得值。
真係同出面$100-200既菜色完全唔一樣架😊
2017-10-03
  • 古法蒸肉餅
  • 杏汁白菜膽燉白肺湯
  • 牛柳粒
2017-10-10 3474 浏览
無得頂嘅順德「飯局」目標對象生拆魚雲羹。不但滑溜更一點腥氣全無。不需用點點胡椒粉來襯托。原汁原味。這股味道充滿住咀內。超滿足!任誰也擋不了傾心。記得每次吃有陳村粉托底的各種各様菜式都會互相提示快吃快吃趁熱吃凍了不好吃。今晚的柱候牛腩陳村粉真吃得大為驚喜。牛腩牛根炆到出神入化汁收乾浸入陳村粉內。熱食當然正,凍食更是不能想像的好吃。一下子分不到誰是主角誰是配角打成一片。真心拍手大讃。每度菜式非常美味,吃不下也吃吃吃。撐著飽飽肚子回家太豐富。
無得頂嘅順德「飯局」

每度菜式非常美味,吃不下也吃吃吃。撐著飽飽肚子回家太豐富。

一直想食呢間自助餐好耐 聽講係自助餐入面算性價比高既一間知道佢出左鮑魚做主題玩到咁大 成件事會唔會太豪氣一開始坐低必食長腳蟹 蟹肉真心鮮甜 蜆又大大隻 不過味道就正常如果胃口唔大其實可以skip 食多個蟹腳算之後到d沙律 咩國沙律都有齊 仲要有個係撈鮑魚絲 推介有個有甜蝦既凍玉子 酸酸甜甜激開胃之後食左個細細粒鮑魚仔既凍糕 幾搞笑未食過d咁既鹹凍糕 凍魚糕就普通 但鮑魚仔幾好味之後有個一個人得一舊既酥皮鮑魚 入面有忌廉同大大隻鮑魚 正不過唔知點解佢擺係個櫃入面熱住但都完全唔夠熱 扣左分 熱食應該會好味好多燒物好齊好多 不過整完就放低所以都係唔夠熱 要𥄫實師父燒完一擺低即拎抵讚係壽司d魚生quality 三文魚控表達係堅正!熱食就麻麻地 普通到無得再普通 唔洗嘥quota唔夠熱又唔夠惹味 所以留番肚食甜品算甜品多到揀唔到 真心樣樣超好味TIRAMISU超creamy超rich!!!!!水果撻成件事真係意外 估佢唔到既好味 真心必必必必食!仲有任拎apple crumble同即叫即整pancake最正係有埋季節限定既哈根大師 配埋食真係發覺自己有第10個胃講真只係偶爾可以豪一次 對仲係學生
一直想食呢間自助餐好耐

如果胃口唔大其實可以skip 食多個蟹腳算

之後到d沙律 咩國沙律都有齊 仲要有個係撈鮑魚絲
推介有個有甜蝦既凍玉子 酸酸甜甜激開胃

之後有個一個人得一舊既酥皮鮑魚 入面有忌廉同大大隻鮑魚 正

抵讚係壽司d魚生quality 三文魚控表達係堅正!

熱食就麻麻地 普通到無得再普通 唔洗嘥quota
唔夠熱又唔夠惹味 所以留番肚食甜品

甜品多到揀唔到 真心樣樣超好味
TIRAMISU超creamy超rich!!!!!

水果撻成件事真係意外 估佢唔到既好味 真心必必必必食!

仲有任拎apple crumble同即叫即整pancake

講真只係偶爾可以豪一次 對仲係學生黎講真係太貴了
不過任食鮑魚都gur d
2017-02-27 5942 浏览
帝苑軒位於尖東帝苑酒店地窖,有小橋流水,環境也很不錯,只是兩枱之間的距離比較窄,坐得較為侷促。招呼和食物都有酒店水準,整餐晚飯吃得很滿意。乳豬併义燒乳豬皮很脆肉很嫩,而且一點也不油膩。少少肥的义燒很多肉汁,燒得剛剛好而且很好味,難怪乳豬和义燒都是這裏的招牌菜。貴妃明蝦球明蝦很大件、很新鮮和爽口彈牙,蛋黃醬汁很特別很好味。杏汁菜膽燉白肺湯很足料的燉湯,端上桌便有很濃很香杏汁味撲鼻而來。燉湯用非常多瘦肉、雞腳、豬肺餚製而成,但一點肥油也沒有。不但燉湯很濃味很鲜甜,而且連湯料也很嫩滑很好味,雖然湯料真的十分豐富,也因為太美味而被我們吃掉了一大半。牛肋骨煲牛肋骨炆得很腍很鬆化,牛筋的軟滑硬度也很適中,炆得很香,味道也一流。雖然是利口不利腹,但我也忍不住吃了很多。炸子雞味道不錯,以久違了的蝦片伴碟,但可惜雞肉不夠嫩滑,是比較失色的一道菜。魚湯肉丸浸豆苗我一向不喜歡吃肉丸,但這肉丸令我改觀。肉丸不但有咬口而且很滑很美味,豆苗魚湯也配合得很好,成為令我驚喜的一道菜。蝴蝶酥帝苑餅店馳名的蝴蝶酥確是實至名歸,吃來很鬆脆但不會鬆散,還有濃濃的牛油焦糖味,而且甜度很適中,好吃得真的停不下來。迷你合桃酥端上桌
貴妃明蝦球
明蝦很大件、很新鮮和爽口彈牙,蛋黃醬汁很特別很好味。
炸子雞
炸子雞
迷你合桃酥
端上桌時還是暖的,吃來很鬆化又不油膩。一碟的合核酥上有腰果粒,另一碟是杏仁粒,兩碟都實在美味,很快便全被我們消滅了。
奶黃糯米卷
奶黃糯米卷
糯米卷很軟綿綿,但奶黃比較甜而且不香,是整晚最失色的甜品
生磨合桃露湯丸
生磨合桃露湯丸
湯丸皮很薄很滑,芝麻饀也很香,合桃露有很濃的合桃味,可惜本身味道略為淡了一點,但和芝麻湯圓一起吃甜道便變得剛剛好。
水果拼盤
水果拼盤也有幾款,幫助我們消化之餘也可以中和味覺,使這晚餐更加完滿。
迷你合桃酥
  • 乳豬併义燒,貴妃明蝦球,杏汁菜膽燉白肺湯,牛肋骨煲,蝴蝶酥,迷你合桃酥
2017-02-25 3629 浏览
大年初二,一家三口子同埋兩歲B女,下午約2時15分到尖沙咀先致電酒店帝苑軒確定有位和有點心供應才隨即到上址。但5分鐘後到步,職員又話未知仲有無點心,上址當時有空枱但也等侯成十分鐘才安排就座,酒店如此服務實屬少見,但也算吧大年初二體諒吓!坐下後只想點三、幾個點心快食後有節目,豈料坐下一小時只有兩個點心,期間每隔二十分鐘追單,問咗兩次都話整緊,但一小時後,竟然回覆無唒,我諗去茶記都唔會呀,於是搵經理反映, 佢淡言(可以話敷衍)回覆無辦法,唔好意思,可以致電CS再反映!呢位拓展部沈經理果然有(拓)嘅能力, (託)付他人。隨即致電CS,找來另一中菜部女經理了解事件,其實也值得一讚,反應算迅速,而且顯示出對客人安撫的誠意,可算是酒店應有專業水平。另外,酒店的餐飲部主管亦隨即聯絡,了解事件及致歉,即時安排接見,可見還算尊重和重視顧客。但算吧,趕時間,不用多談了,好好審視和培訓一些經理和主管吧,以免影响酒店口碑!家人多年前曾在金鐘5星酒店工作,聽聞一些餐廳(特別是中菜)經理、主管都是老臣子,無王管,不知時至今日還有此現象嗎?最後,唯有與家人去茶餐廳快吃一點東西,大年初二竟敗給酒店,爆氣結和無奈!而吃了的兩個點心:魚翅帶子餃和鮮蝦腸,可以吧,正常水準,好過一般酒樓嘅,當然唔算突出,相同價錢還有更多更好選擇! 希望貴公司深切改善、反思, 以免影響酒店形象和聲譽!
午餐
2017-01-06 4127 浏览
聖誕日一行18 位大小朋友歡聚午餐侍應服務態度良好,茶味香濃(我們叫了普洱、䥫觀音、壽眉);點心水準高,推介腸粉,米味濃郁及滑;蒸餃也很不錯,每位$200 有找,個人認為環境、食物、衞生、服務態度俱佳,是大圍聚會一個好選擇!
2016-12-13 8402 浏览
昨天有幸深入帝苑酒店廚房,跟主廚何偉成師傅學做蘿蔔糕,之後又到位處B2、環境優美的帝苑軒幸福用餐。每次由扶手電梯下來,看到淙淙小橋流水,又由上面步行經過時,心情都不期然輕快起來! 就坐美美的包廂內,這天主要品嚐12月31日晚上、只此一場供應的「除夕晚中式自助晚餐」,收費成人$888 / 小童 $688,食物款式超豐富,吃悶了西式buffet的老饕必看! 晚餐選擇由頭盤、沙律吧、湯羹、海鮮檔、熱葷、飯麵、點心、甜品,加起來超過40款美食,而且中間不乏精緻佳品,這天我們就品嚐了其中幾款。雖然明知餐單很豐富,但帝苑的點心也非常吸引,大家忍不住紛紛選點腸粉、鳳爪、排骨、燒賣,而我只很忍口吃了 蝦餃。成品皮薄餡鮮,淨食或配上XO醬都好好吃,果然值得! 首先是 淮杞螺頭燉竹絲雞,除了螺頭及竹絲雞、加了超多瑤柱足料的老火燉湯,一上檯即香氣撲鼻,開盅沒有多餘油分,喝起來味甜鮮濃、腹胃舒服無比。 除了喝湯,也別忘吃湯料:螺頭軟腍好吃,竹絲雞更是嫩滑鮮甜,值得一試! 接著是帝苑的招牌名菜之一的 堂剪即燒乳豬,芝麻皮的乳豬肥瘦標準,皮清脆、肉超嫩,不管是淨食,還是點醬配餅皮吃,都是仙級美味!用了最

蝦餃

接著是帝苑的招牌名菜之一的 堂剪即燒乳豬,芝麻皮的乳豬肥瘦標準,皮清脆、肉超嫩,不管是淨食,還是點醬配餅皮吃,都是仙級美味!用了最大的念力才控制住自己只吃兩片...

堂剪即燒乳豬
接著是 金蒜蒸開邊龍蝦,選用新鮮嫩甜的本地龍蝦,身量小一些,但肉質比急凍波士頓/澳洲龍蝦鮮甜多了,加上蒜油去蒸,非常香口美味~

金蒜蒸開邊龍蝦
還有 中式燒雞沙律,以中式脆燒雞配上清爽蜜瓜/哈蜜瓜沙律,富有新意,而滋味一點不輸西式沙律呢~

然後是每次看都覺得有點殘忍,但又受不住那香味引誘、按捺不住不吃的 火焰醉翁蝦

火焰醉翁蝦
看著一隻隻生猛跳動的大蝦先給灌醉、後葬身於烈焰,視覺效果一流;而新鮮彈牙的蝦隻除了原身鮮甜,又富有迷人酒香,只好一點不剩的吃清光,當是最後的敬意。

菜式陸續來,還有肉嫩腍滑又惹味的黑椒牛肉粒,記得要連香脆蒜片吃;香口帶爽、不油不膩的生煎蓮藕餅,吃完已經很飽了~

但還有 雙冬羊腩煲 呢!這羊腩肥瘦剛好,羶味不會太重,中間的支竹及筍又好吃,我只恨自己胃納不夠... 唯有多煮幾條唐生菜來吃著解滯吧~

還有重量級的 菠蘿臘味炒飯!本來飽到不願動手了,但席間食友皆讚說炒飯粒粒分明,一吃更帶了香馥的膶腸香氣,果然吸引,不知不覺又吞下半碗~

飽到不行,但最後的千層糕、馬豆糕皆清甜有水準,紅豆沙湯圓更是出乎意料的出色,豆湯輕甜棉滑,重點是芝麻湯圓小巧香濃,非常好吃,忍不住吃光了的!

飽得只吃得下水果的一頓,其實中間還有新鮮出爐、又細心煎好的 帝苑軒蘿蔔糕,選用日本蘿蔔製作果然特別清香,配上帝苑自家製的XO醬更是極品!

帝苑軒蘿蔔糕
除了 The Greenery 及帝苑軒,酒店於 Sabatini 意大利餐廳、Le Soleil 越南餐廳、稻菊日本餐廳都有不同的聖誕新年美饌供應,有興趣可到酒店網址查看~
蝦餃
堂剪即燒乳豬
金蒜蒸開邊龍蝦
火焰醉翁蝦
帝苑軒蘿蔔糕
秋風一起,大閘蟹當然係必食咖啦,身為蟹控嘅我,經以食左三轉大閘蟹啦。男友神神秘秘話安排好同我食飯,原來係Book左尖沙咀帝苑酒店-帝苑廳每位 HK$488 任食老三陽大閘蟹,時間可以食到到十點左右。當日我地六點九左右便到達,也真的挺驚喜,估不到男友比我更早知道有這個任食盛宴,雖說男友不太喜歡食蟹,這個舉動真的挺加分。(笑!)HK$488包括:四款煮法的任食大閘蟹蟹肉腿茸雪燕羹一碗生炒糯米飯一碗無限量供應的薑茶老實的說,確實在食物上是有點單調的,可是主打就是大閘蟹嘛,而且在酒店內吃任食,也就跟平日大閘蟹放題的多選擇有點不同。若果認為太過單調,可以以優惠價點選些小菜、飯、麵,也可以人頭多加優惠價點焗大閘蟹蓋,由於我跟男友只是兩個人而已,點選多些也實在會撐著肚子嘛,所以便沒有加點了。有一點要注意的是,價錢沒有包括什麼花雕酒、汽水任飲,如果要飲料就要額外加錢,由於這裡供應無限量薑茶,所以就邊吃大閘蟹邊喝薑茶也有夠滿足!先送上來的是蟹肉腿茸雪燕羹,這個做得很不錯,蟹肉雖說不是太多,可是它加入了金華火腿碎作調味,吃起來的咸香很惹味。小小的一碗生炒糯米飯,送來得時候經已只是微溫,幸好材料豐富,才不致
秋風一起,大閘蟹當然係必食咖啦,身為蟹控嘅我,
經以食左三轉大閘蟹啦。
男友神神秘秘話安排好同我食飯,
原來係Book左尖沙咀帝苑酒店-帝苑廳
當日我地六點九左右便到達,也真的挺驚喜,
估不到男友比我更早知道有這個任食盛宴,

雖說男友不太喜歡食蟹,這個舉動真的挺加分。(笑!)

HK$488包括:

四款煮法的任食大閘蟹
蟹肉腿茸雪燕羹一碗
生炒糯米飯一碗
無限量供應的薑茶

老實的說,確實在食物上是有點單調的,
可是主打就是大閘蟹嘛,而且在酒店內吃任食,

也就跟平日大閘蟹放題的多選擇有點不同。
若果認為太過單調,可以以優惠價點選些小菜、飯、麵,
也可以人頭多加優惠價點焗大閘蟹蓋,
由於我跟男友只是兩個人而已,點選多些也實在會撐著肚子嘛,

所以便沒有加點了。
有一點要注意的是,價錢沒有包括什麼花雕酒、汽水任飲,
如果要飲料就要額外加錢,由於這裡供應無限量薑茶,

所以就邊吃大閘蟹邊喝薑茶也有夠滿足!
先送上來的是蟹肉腿茸雪燕羹,這個做得很不錯,
蟹肉雖說不是太多,可是它加入了金華火腿碎作調味,

吃起來的咸香很惹味。
小小的一碗生炒糯米飯,送來得時候經已只是微溫,
幸好材料豐富,才不致減分,

味道剛剛好,不過略嫌糯米的口感不夠。

吃畢前菜後,就來到主角部分了!
清蒸,鹽焗,油鹽水浸和茶葉蒸,四種食法任點,

每次只可以點一款口味,人頭兩隻的分量。
老實說,幾款的煮法也是分別不大,
只是鹽焗有稍稍提升了蟹膏的鮮美,整體來說還是清蒸的最好。
至於一彈的是茶葉蒸大閘蟹的味道好像怪怪的,
也許是剛好我的那隻蟹不新鮮吧?
嗅起來有點臭臭的味道,放進口也是有點古怪,

這點有點失望咯~
至於大閘蟹方面,重量應該約為五兩左右?(個人目測!)
不過有些蟹的Size是不一樣的。
蟹膏大部分都香滑又濃味,加上白色的"蟹精",

吃起來膩著口的香濃口感,很是不錯。
看看~這一隻蟹的蟹膏色澤多美,滿滿的蟹膏,口感一流!
不過質素就有點不平均,但是以這個價錢任食又不限時間,
也算是很不錯,不能這麼多要求吧。

加上大閘蟹蟹肉也是厚身的,輕易就咬出蟹肉,肉質鮮甜~

最後,大戰了兩個多小時便放棄了,
我的成績是五隻大閘蟹,而男友則吃了六隻。
不再吃下去是因為有點膩啦,好吃也不可以一下子吃太多,
始終大閘蟹屬於寒涼食物嘛!

至於薑茶方面,這裡做得很出色,不會太甜但又夠味,
我也喝上了四、五杯。
可是,這裡的服務也真的是欠缺,有待改善,
當晚一杯薑茶,足足問了四次才有人理會我們,
同場也聽到別枱情況跟我們也一樣。
只是看到經理不停地服務一枱開酒的客人,

對比也實在有點大,埋單每人HK$540左右,合理的價錢。
题外话/补充资料: 可是,這裡的服務也真的是欠缺,有待改善,當晚一杯薑茶,足足問了四次才有人理會我們,同場也聽到別枱情況跟我們也一樣。 只是看到經理不停地服務一枱開酒的客人,對比也實在有點大呢。
2016-11-06
  • 蟹肉腿茸雪燕羹,
  • 清蒸大閘蟹,
2016-11-04 3540 浏览
老表叫飲茶,星期日費事等位咪去帝苑軒Lor.燒賣,蝦餃,义燒包指定必叫,呢3個出品好食,冇肥肉,蝦仁鮮味,义燒包👍👍介紹大家order 义燒波蘿包,熱棘棘,波蘿皮脆脆,好有出爈面包feel.喜歡豬腳醋朋友可以order. 好入味,又不貴,大大踠都糸$9x.低食。因為飲完茶去👀daddy,所以叫左daddy 生前喜歡的咸水角,即叫即炸,我們👀完daddy 後食也不肥利。喜歡雲吞麵朋友,可以order 一個,鮮蝦雲呑,麵彈牙。
.喜歡豬腳醋朋友可以order. 好入味
喜歡雲吞麵朋友,可以order 一個,鮮蝦雲呑,麵彈牙

2016-10-16
$800 (早餐)
  • 雲呑麺
  • 豬腳醋
  • 义焼波蘿包
2016-10-07 6243 浏览
時近重陽,大閘蟹漸入佳境,昨更開始吃到白膏!蟹迷聽好了:香港帝苑酒店推出任食大閘蟹宴,選用老三陽3.8-4两蟹,吃法包括清蒸,鹽焗,油鹽水浸及避風塘炒,連同每位足料蟹肉腿蓉雪燕羹,並無限薑茶只是$458/位起,抵食得過份! 雖然是以 帝苑軒 名義推出,不過蟹宴實質在2樓的宴會廳進行。自成一角,專心痛快吃蟹,其實更好呢! 一來先有每位 蟹肉腿蓉雪燕羹,老實講,相比蟹粉湯/羹,我更願意吃蟹肉湯/羹,因為味道只甜不腥啊!羹內除了非成絲、乃成球的海量蟹肉,又有滋補養顏的雪燕、鹹香釣味的腿蓉,以及滑不溜口的蛋白,非常足料鮮甜好吃,也為勁食大閘蟹做好準備功夫! 從來很喜歡吃焗蟹蓋,大閘蟹宴只加$28就可享 西班牙火腿焗大閘蟹蓋 一份,當然不會錯過。金黃香脆的蟹蓋內盡是鮮甜蟹肉,以洋蔥及西班牙火腿輕輕釣一釣,滋味更加曼妙難忘;不吃白不吃,蟹迷一定要追加啊! 然後開始瘋狂的吃蟹時間!公關朋友分享,為了這次蟹宴他們特別做了一場 Blind Testing,最終選出老三陽的大閘蟹;任食蟹隻重約3.8-4两,吃法包括清蒸,鹽焗,油鹽水浸及避風塘炒,各有風味,每次落單及追加數量不限,下單約15-20分

然後開始瘋狂的吃蟹時間!公關朋友分享,為了這次蟹宴他們特別做了一場 Blind Testing,最終選出老三陽的大閘蟹;任食蟹隻重約3.8-4两,吃法包括清蒸,鹽焗,油鹽水浸及避風塘炒,各有風味,每次落單及追加數量不限,下單約15-20分鐘蟹隻就會上檯。

一開始當然選最原汁原味的清蒸。任食套餐要自己拆蟹,還好甜魔媽媽也懂得兩招,澎湃又甘香的蟹膏很快呈現眼前了!

老實講上兩回吃大閘蟹感覺還未夠火候,不過這天的蟹確是靚貨,膏香豐腴,只鮮不腥,連蟹肉也來得特別甜,我全部不客氣吃清光了的!據平日逛街的經驗,這樣的靚蟹單價也近百,還未計煮工、醋、薑茶、蟹剪蟹匙、濕紙巾、紫蘇葉檸檬水等等配套呢~

由於原隻避風塘炒大閘蟹長得太可愛,第二隻就選了吃牠!

原隻炒的蟹有一層炸漿,不過不算太油,怕肥膩的將之去掉就可以了,其後吃法與其他方法煮的大閘蟹無異。

場內光線較黃,加上拆蟹後手比較髒,只拍了一張就收機,沒能繼續拍到之後迷人的白膏!是的,這隻蟹比前一隻更靚,雖然吃來只香不辣,不是正宗避風塘風味,但已經非常迷人!

還有大受歡迎的鹽焗及油鹽水浸;時間及體質關係,寒底的甜魔媽媽沒有試下去了,但據美食專家友人分享:鹽焗同油鹽水相似,前者蟹羔較香蟹肉較乾身,後者較正氣可以多吃,其實這兩種做法用在本灣奄仔亦有好好效果。

最後,如果大家像我體寒吃不了太多蟹,也可以優惠價享用多款特色菜式,包括蟹粉鍋鈀、蟹粉薑粒炒飯及頭抽煎走地雞等,10款精選美饌只需$68起。

海蜇叉燒 $88 昨天也特別試了其中幾款,全部都有水準!特別喜歡豉油皇炒麵,好好吃~

鹵水豆腐鵝片 $88
百合木耳炒翠玉瓜 $68
豉油皇炒麵 $68
蟹粉薑粒炒飯 $68 最後還有8款甜品包括雪燕蛋白杏仁茶、薑茶湯丸、八寶桃膠茶及酒店的名物鴛鴦蝴蝶酥以優惠價$48供應,絕對能夠滿足而歸!蟹迷們,快快出動吧~

帝苑酒店「任食大閘蟹盛宴」

價錢 : $458*(星期一至四); $488* (星期五至日及公眾假期)

供應日期 : 2016年10月5日至11月30日

時間 : 6:30pm – 10pm

地點 : 帝苑廳

查詢或訂座 : 2733 2007/2903。

(*另加一服務費)
2016-10-06
用餐优惠
試食活動
2016-09-06 4941 浏览
今天也分享帝苑酒店的 至尊迷你奶黃月餅,月餅以長形禮盒呈上,令人份外難忘;月餅奶黃餡既香濃又幼滑,配上一杯熱茶,就是煲劇的最好節目。 特別是《步步驚心:麗》又別名《月之戀人》,所以邊吃月餅邊看劇,絕對是天仙配!據知酒店今年還新出了「柚子月餅蛋糕」及「黑芝麻月餅蛋糕」,聽上去也很好吃。不過來到週二實在忍不住傷心.... 因為今晚過後,又要再等到下週一才有第六集!沒辦法了... 只好多吃幾個月餅安慰自己~

2016-09-05