2020-10-22 585 浏览
去到新開的海之戀商場覓食,真係有好多野食,巡視完之後就揀左呢間廿一堂食物款式多,價錢又平,特別係下午餐即場係storellet做埋會員仲有野食送,有3張coupon,如果將3個餐分開買就變左可以用晒啦!menu蕃茄滑蛋公仔麵-牛肉 $30連野飲蕃茄湯好濃味好飲,牛肉都OK多,炸芝麻雞翼可以優惠價加配,好香脆,北海道薯餅都係可以優惠價加配,都唔錯和風沙爹牛肉烏冬烏冬口感不錯,炒蛋嫩滑蕃茄滑蛋公仔麵-豬肉 $30連野飲豬肉都不錯用左coupon,升級做宇治抹茶、送炒蛋、送關東煮關東煮蘿蔔較多渣,不過好入味宇治抹茶都唔錯,唔會話好稠飲唔到$30下午茶真係好抵仲有野飲,食物都幾好味,又唔係話超迷你好細碗,回收餐盤之後仲有$3coupon,一星期內再食就可以減,住附近就岩晒環境舒服,座椅舒服,店員都NICE
食物款式多,價錢又平,特別係下午餐

menu

蕃茄滑蛋公仔麵-牛肉 $30連野飲

和風沙爹牛肉烏冬
烏冬口感不錯,炒蛋嫩滑

蕃茄滑蛋公仔麵-豬肉 $30連野飲
豬肉都不錯

用左coupon,升級做宇治抹茶、送炒蛋、送關東煮
關東煮蘿蔔較多渣,不過好入味
宇治抹茶都唔錯,唔會話好稠飲唔到

環境舒服,座椅舒服,店員都NICE
2020-06-28
2020-10-15 511 浏览
今日相約好友去Donki 行街,未行前我哋先醫肚,見依間坐得舒適,環境又整潔就試吓。進內先知道原來係自助形式,即自己揾位、叫餐、取餐。付款可用支付寶、現金或八達通。午餐有丼飯或烏冬可選,仲可加配小食。飲品有冷、熱和特飲我哋分別叫咗2個餐,每個餐包主食同飲品,每人再另加$16叫小食(芝麻手羽2隻)豚肉65℃温泉玉子讚岐烏冬(蕃茄湯底)先講個烏冬麵質爽口彈牙,温泉蛋煮得剛好,唔太生又唔太熟,豚肉都唔少,肉夠滑嫩,至於蕃茄湯底,味不太濃郁,勝在健康,酸酸甜甜令整碗麵都好味。廿一炭燒鳥丼肉質嫩滑嘅雞肉鋪滿在飯面,加上檸檬汁同燒汁拌飯,開胃又惹味。芝麻手羽(2隻)雞翼係全翼,肉質十分幼滑,炸粉不太多,卻能帶出芝麻香,必食另每個套餐會送大福作甜品,原以為係雪糕餡,食落先知入面全部係cream 有啲失望。

午餐有丼飯或烏冬可選,仲可加配小食。

飲品有冷、熱和特飲

豚肉65℃温泉玉子讚岐烏冬(蕃茄湯底)

廿一炭燒鳥丼

芝麻手羽(2隻)
雞翼係全翼,肉質十分幼滑,炸粉不太多,卻能帶出芝麻香,必食

2020-10-09 403 浏览
位於商場裡的日式快餐店自助買餐,取餐,搵位,收盤大部分枱都有一支搓手液位與位之間都有距離,坐得舒服一個餐,有小食/甜品+主食+湯+餐飲👆🏻燒豚丼,肉質ok,但就唔夠入味👆🏻厚切牛舌丼,真係厚切,肉質ok,都有牛味
位於商場裡的日式快餐店

自助買餐,取餐,搵位,收盤

大部分枱都有一支搓手液
位與位之間都有距離,坐得舒服

一個餐,有小食/甜品+主食+湯+餐飲

👆🏻燒豚丼,肉質ok,但就唔夠入味

👆🏻厚切牛舌丼,真係厚切,肉質ok,都有牛味

2020-10-06 269 浏览
想食廿一堂好耐,終於食左。門口有自助餐,亦有收銀姐姐幫手落單,再找位等嗌number, 就可以拎餐。當日係接近十二點去到,餐廳內冇乜人,我坐左係窗邊的卡位,可以望到出面海旁,感覺好舒服,自然光曬入黎又吾會好熱,感覺好chill~我嗌左個厚燒牛舌套餐($60),牛舌整整四大片,好厚片🤤 入味而且淋身易咬開,係好食既~~ 套餐仲包左飲品和糯米糍一粒。感覺很滿足。 吾知係咪我黑仔,食食下有個技工哥哥走黎要裝返我張枱上面既燈泡🤨🤨 我心諗:點解吾可以等我食完先裝?

2020-10-05
2020-09-27 360 浏览
黎到荃灣西搵午餐食,同好友打算去行下DONKI,就會必經廿一堂。都會被早前試過念念不忘的日本飯吸引住,於是又入內光顧了。黎到廿一堂,我必吃的就是熱辣辣的牛舌丼。(也是早前住荃灣的朋友介紹)本人好喜歡食牛舌的,此處的牛舌,舌身是軟林林又多汁,有好足牛味又無騷味!是廿一堂必吃之選!午餐選擇厚切牛舌丼外,也會配搭豚湯野菜。野菜吸收晒豬骨湯的味道,我都覺得好好味。(但我唔會飲d湯,因始終有點點肥)仲有最正的鮮忌廉水果味大福,好好味,再加上今日坐窗邊晒下大陽,感覺真是幸福啊!唯一有不好經歷就是同員工爭位坐。佢地開飯時間無劃位,又無reserve牌,結果被佢地趕離我等左一陣的坐位。

午餐選擇
(但我唔會飲d湯,因始終有點點肥)

2020-09-27
  • 厚切牛舌丼
2020-09-19 378 浏览
第二次嚟食,上次食完牛舌飯,我覺得都唔錯, 牛舌不是沒有味, 配上燒汁送飯不錯, 亦不是想像中的太淋,不會失了口感。但係今次叫燒牛肉飯呢,個牛肉太燶喇🥵。 見到人哋啲相都好似冇呢個咁嚴重,啲配菜放喺面頭都睇唔到底下原來咁燶。 食完都覺得自己唔健康, 就算牛肉味道ok都扣曬分😑😑至於飲品上次試咗牛奶綠茶,唔知係唔係已經冇咗紅豆綠茶呢?味道一般比較淡口, 所以今次叫咗汽水算啦。甜品感覺像糯米糍, 愛層像mochi包住朱古力cream, 一件都足夠。

燶了的牛肉邊

燒牛肉飯

燶牛肉

燒牛舌飯
燒牛舌飯
2020-09-12 457 浏览
📍位於荃灣西鐵站上蓋既海之戀商場入口就會見到一間主打日式燒牛/豚肉丼飯專門店既廿一堂🥢🤗開張左一段時間,今次終於有機會試下啦😝值得留意既係依家外賣🥡都享有9折優惠‼️餐廳門口設有自助點餐機,好欣賞佢可以自選口味揀多飯/少飯,多汁/少汁🤣點好餐之後,就可以入去取餐處等叫號碼取餐。係等攞餐之際,我留意到部自動drop飯機🤣好神奇吖‼️慳返人手,時間 而且衛生啲👍🏻飯既份量都平均啲😙💛🧡💜燒牛丼飯🐮💢💲58 (9折後 💲52.2)牛肉燒得啱啱好,好惹味,有咬口👍🏻雖然帶點燒焦味,但卻保留住牛肉本身既肉汁,油香四溢♨️一啲都唔乾‼️仲有啲焦脆口感添😜 牛丼加左洋蔥,七味粉,芝麻,黑椒,醃蘿蔔等。如果唔啱食,可以走左佢👆🏻❌醃蘿蔔酸酸甜甜都幾好食,好開胃🥰👍🏻 份量仲要一啲都唔少架。至於飯既份量就見人見智啦。男仔黎講可能會唔夠食,個人就覺得啱啱好🤣 啲飯好軟熟,好似珍珠米甘依家買任何一個餐都送飲品,大福同埋獨立包裝嘅口罩收納套 真係夠哂貼心❤️👍🏻👍🏻呢件大福真係好食都暈,唔係講笑‼️🤎朱古力cream香甜柔滑,入口即溶😝 甜度啱啱好,一件真係唔夠喉🤭下次試下其他再同大家分享🤗💛

💛
🧡
💜

燒牛丼飯🐮
💢💲58 (9折後 💲52.2)

呢件大福真係好食都暈,唔係講笑‼️🤎

健怡可樂

下次試下其他再同大家分享🤗💛
2020-09-12
15 分钟 (外卖自取)
健怡可樂
2020-09-09 379 浏览
相信有不少人以往都和我一樣,喜歡到某間連鎖店吃一人火鍋。最近,在荃灣發現了「廿一堂」,有供應一人火鍋,大家可以有選擇了。😉.這間餐廳是自助形式,門外擺放點餐機,讓顧客自行點餐,然後再找位置坐下等待,當看見自己號碼時,就可以前往取餐。同樣地,職員看見你點的是火鍋,會為你遞上及開著爐。😁.建議若兩人以上前往進食,可一人點餐,另一人找位置。當天晚上,人流十分多,同時出餐時間長,差不多等了40分鐘才可進食。.「牛肉壽喜湯」$82🍽:鍋內有蟹柳、冬菇、粟米、獅子狗、金菇、菜,算是挺豐富。肥牛略為有點肥,飯的軟硬度適中,壽喜燒的湯底不會太咸,整體而言,味道很好。.「鐵板角切牛配燒魂丼」$88🍽:牛肉粒偏少,雖然是鐵板上,但不算很 熱,味道一般,價錢有點偏貴。
「牛肉壽喜湯」$82

「鐵板角切牛配燒魂丼」$88
🍽:牛肉粒偏少,雖然是鐵板上,但不算很
熱,味道一般,價錢有點偏貴。
  • 牛肉壽喜湯
2020-09-07 206 浏览
想喺荃灣食個快靚正嘅烏冬,廿一堂係不錯嘅選擇。之前喺將軍澳分店食過一次火鍋都覺得呢間嘅出品性價比不錯,所以今次午餐再試一試個午餐烏冬。 鰹魚湯牛肉65度溫泉玉子讚岐個烏冬整體不錯湯夠熱,烏冬硬度適中有咬口溫泉蛋我就食之前篤穿個蛋黃撈麵食,啲蛋漿撈埋麵食先係最正!牛呢就普普通通,正所謂一分錢一分貨,主要都係想食個烏冬。呢個套餐仲包埋一個大福,不過一向喜歡食大福嘅我,對呢個大福真係提不起興趣整體$60既價錢,有埋茶飲,都係不錯的烏冬選擇。

鰹魚湯牛肉65度溫泉玉子讚岐

個烏冬整體不錯湯夠熱,烏冬硬度適中有咬口
溫泉蛋我就食之前篤穿個蛋黃撈麵食,啲蛋漿撈埋麵食先係最正!
牛呢就普普通通,正所謂一分錢一分貨,主要都係想食個烏冬。

整體$60既價錢,有埋茶飲,都係不錯的烏冬選擇。

2020-08-19 447 浏览
今天去了行山,行完到荃灣已經是下午4:30。剛巧看到這間店,決定試一次。現在正是下午茶的時間,看了餐單,覺得茶餐雖平,但沒有日本的特色。最後叫了兩個午餐。我和友人分別點了炭燒鳥丼和厚燒牛舌丼的午餐。午餐除了丼飯,還包括一杯飲品和一粒大福甜品。厚燒牛舌丼的牛舌軟嫩、多汁,厚燒醬汁甜甜的,十分美味。紅薑配上牛舌,十分搭配。該店採用日本米,日本米煙韌,配上些少厚燒牛舌的醬汁,恰到好處,令人可以吃完一整碗。至於炭燒鳥丼,雞肉切成條狀,燒得時間太長,肉質較乾、太老,有將塊更焦黑。醬汁是美味的,可惜了雞肉。若能將雞肉改為雞排,相信必能鎖住肉汁,肉質不至於如此乾柴。甜品大福很美味,加分。這間店舖主打日式食物,餐廳座位舒服。可惜下午茶的茶餐卻沒有日本特色,是一般香港下午茶餐廳會吃到的食物。方包、腸仔、雞翼、沙爹牛肉......餐牌太令人失望。既然要主打日本風,下午茶餐應該加入日本的元素,可以加入章魚小丸子、大阪燒、紅豆餅、日式炒麵等等。希望可以真的徹底改變成日本風格,這樣才真正能吸引客人光顧。

厚燒牛舌丼

希望可以真的徹底改變成日本風格,這樣才真正能吸引客人光顧。

2020-08-08
下午茶
厚燒牛舌丼
2020-07-27 469 浏览
經過海之戀,泊架車入去商場行下DONKI,但個商場好多店舖食肆都未裝修好,所以無咩選擇見依間廿一堂主打丼飯,所以就試下入門口前,就有個自動量體溫計,入到去就自行搵位坐,之後就去自助點餐厚切牛舌丼,認真麻麻,d牛厚無調味,只係白烚完之後,就咁燒2下個面另外燒豚丼同燒牛丼都不過不失,配有奄蘿蔔,幾清爽值得一提嘅係依家買2個丼飯,飲品就會免費,而飯嘅份量真係好少,都個成年男人要食2個先夠飽,店舖全自助,食完記得拎返d餐具去清潔區啊

見依間廿一堂主打丼飯,所以就試下

另外燒豚丼同燒牛丼都不過不失,配有奄蘿蔔,幾清爽

啲套餐望落去好豐富,除左主食之外,仲有味僧湯、前菜/甜品同埋飲品嫁,好似平時去日式餐廳個啲定食咁,不過餐廳就係自助式,價錢唔洗加一黎講都算可接受!**********<廿一厚切牛舌丼> $70牛舌真係好厚切,遠睇好似牛腩咁,口感係偏淋,鍾意食爽嘅朋友就未必啱食!同埋有四大舊,每人食兩舊都好夠,太多都幾膩下🙈個汁就幾重黑椒味,撈埋飯食就啱啱好!**********<唐揚雞配日式咖哩讚歧烏冬> $76唐揚炸雞都有四件,又可以兩個人share啱啱好,個雞真心幾正,可能係啱啱炸起嘅關係,真係皮脆肉滑,咬落去會有汁漏出黎嫁🤤咖哩方面個汁唔係超濃個種,唔算係撈烏冬但味道都唔錯!

**********
<廿一厚切牛舌丼> $70
廿一厚切牛舌丼

**********
<唐揚雞配日式咖哩讚歧烏冬> $76
唐揚雞配日式咖哩讚歧烏冬
唐揚雞配日式咖哩讚歧烏冬
2020-07-13 325 浏览
同某某連鎖店有D相似, 依間店舖坐既位置比較舒適,雖然價錢略高少少, 但仍可以接受, 如果想平D,食完野之後自己垃圾自己執,喺收垃圾位置既旁邊有個拎coupon 既制, 慳得一蚊得一蚊叫左兩個套餐, 我唔知原來跟餐都有大福送, 仲要另加錢叫多一個大褔,食到呢~~ 不過下午時分食個下午茶, 旁邊有有少少海景都係一個唔錯既享受( 如果個冷氣大D仲正)一般般既關東煮賣相好漂亮, 炸到金黃色, 可惜唔夠熱不過不失既豚肉生薑~sauce唔會太喊!
大褔

廿一炭燒鳥丼

關東煮

一般般既關東煮
芝麻手羽

賣相好漂亮, 炸到金黃色, 可惜唔夠熱
炸薯餅

豚肉生薑燒

不過不失既豚肉生薑~sauce唔會太喊!
2020-07-03 274 浏览
今天跟同事叫左廿一堂外賣,都好準時送到呀,三個人的餐也不同的,另外叫了飲品。牛肉飯,叫了少飯,牛肉燒過的,燒得幾香,少少乾身,份量也不少,仲有少少薑,幾開胃的,有d汁,見到個盒只有半滿,以為好少,其實也好夠食。生薑豚肉,仲有隻溫泉蛋,豚肉也幾多喎,又夠薄身,薑味就不算好出,都好味的。同事叫的炸雞,賣相好正,原來個外賣盒咁高係因為炸雞係另外放係一個膠盒的,然後再放在外賣盒裏面,唔會俾d咖哩汁整到d雞淋晒,幾細心呀!巨峰提子梳打,夠哂凍同埋大杯,好香巨峰味道的,不過甜了dd。

2020-06-19
外卖送餐
午餐
2020-07-01 207 浏览
本想坐下食個輕量下午茶餐,想點牛肉烏冬,店員說「沒有」,因為更新餐牌了。好吧!想點湯麵之類,再點I餐,店員說「沒有」,雞軟骨串沒有存貨!好吧!再詢問店員有甚麼餐可點?店員答「B, I, K都沒有!」最後轉場了
最後轉場了
2020-06-30