2024-07-27 7716 浏览
🔸茶芥 $20/位 要咗普洱 有助消膩解膩🤭史努比唔系好識品茶 所以唔作詳細評分~有點蠟燭仔keep warm所以一直飲茶都好夠熱 同埋見我哋飲晒就即刻加水呢點系抵讚嘅🥰但$20/位確實貴🔸小食 $20/位分別有橋頭同炸魚仔花生橋頭爽脆 酸酸甜甜系個唔錯嘅開胃前菜🤭炸白飯魚好香脆 不過就脆到唔系好知食緊乜🤣花生同樣香脆 但兩樣炸物都稍鹹🤏🏿👍🏿鐵板西班牙叉燒(半份) $168*呢個要提早預訂 book位嘅時候記得講定🤪*用鐵板上 嚟到嘅時候熱辣辣出晒煙 爭啲焫親嘴🤣即使擺耐咗都仲可以keep warm👍🏿叉燒有肥有瘦 唔會太過肥膩😚雖然佢唔系焦脆嘅燶邊叉 但佢好厚切 食落仲相當軟嫩🤤連瘦叉嘅肉質都非常之淋😳帶少少肥膏位嘅部位就更加唔使講🤭淋得嚟帶肉香 高汁!唯一挑剔系調味稍重 但唔系死甜死鹹嗰種媽媽👩🏻話如果有碗白飯送就正🤣味道: 9/10 (媽媽👩🏻比9.5🤭)性價比: 7/10👍🏿脆焗鮮鳳尾蝦多士 $68/件本身嫌佢貴 但嚟到嘅時候就覺得值一件蝦多士差唔多成隻手掌咁大😳夾起超級有份量多士薄而香脆 唔算太淋油滿滿嘅蝦肉塞爆喺多士表面🤭咬多超級熱 蝦肉爽彈帶少少鮮甜仲要有啲汁bit出嚟
🔸茶芥 $20/位
要咗普洱 有助消膩解膩🤭
史努比唔系好識品茶 所以唔作詳細評分~
有點蠟燭仔keep warm

雖然佢唔系焦脆嘅燶邊叉
但佢好厚切 食落仲相當軟嫩🤤
連瘦叉嘅肉質都非常之淋😳
帶少少肥膏位嘅部位就更加唔使講🤭
淋得嚟帶肉香 高汁!
唯一挑剔系調味稍重 但唔系死甜死鹹嗰種
媽媽👩🏻話如果有碗白飯送就正🤣
味道: 9/10 (媽媽👩🏻比9.5🤭)
性價比: 7/10

河粉炒得夠乾身 連碟底都冇話好多油 抵讚😆
搭配芽菜 韮菜 增加爽脆口感
仲有啲蛋花令成個河粉更加香
Overall顏色夠靚夠深 夠惹味但調味唔會過重😚
難得連史努比都覺得好食嘅炒河~
雖然價錢貴 但呢個質素媽媽👩🏻話拍得住酒店水準
而且份量足 性價比唔算太低🤭
性價比: 7/10
秘製醬乾炒九肚魚河粉

👌🏿流心奶黃月餅(FREE)
唔系系咪臨近中秋 所以最後仲有奶黃月餅送🤣
但其實都仲有成個幾月🤔
史努比一向唔太鍾意食月餅 不論傳統新式 除非佢系雪糕😂
蛋黃呈半流心狀態 可惜食落蛋黃香唔太明顯
月餅偏甜同埋有少少痴牙 感覺上有啲滯🥴
不過系送嘅就費時咁多要求啦😂相信佢都系出面來貨架姐~
味道: 6/10

服務: 8.8/10
衛生: 8.6/10
抵食: 6.8/10
5天前 0 浏览
秋冬係食蟹最好既季節,每年9-12月係蟹肉最肥美既時間。上個月同屋企人去張公館做節食飯,餐廳環境一流,唔會好嘈,又可以望到維港夜景。裝修高級雅緻。見到佢有個蟹粉宴,有幾款蟹粉菜色,當然要試吓啦。蟹粉小籠包:皮薄餡大,一口咬落去爆汁,滿滿蟹油香味,肉味都夠鮮味。蟹粉扒時蔬:大量蟹粉配菠菜,夠哂足料,菠菜鮮甜,配埋大量蟹粉,夾埋一齊食啱啱好。蟹粉伴稻庭麵:相對蟹味冇咁濃,而且一凍咗啲面就糊成一團,如果點呢個麵一定要趁食羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯:原盅燉湯既好處就係營養唔會被煲走,亦可以保留食材嘅原汁原味。成盅湯味道岩岩好,唔會好似味精湯,用料都十足。香炸蝦棗:炸得酥脆,口感亦彈牙,但相對其他菜式就比較平平無奇。
見到佢有個蟹粉宴,有幾款蟹粉菜色,當然要試吓啦。

人均$300起|銅鑼灣|中菜|張公館家人們,誰懂呀🥹到店的時候真的崩潰了原來張公館的維港景色這麼美的!這裡的中菜真的讚神還原了老香港的滋味先來上一口香炸蝦棗混和了原隻蝦子超香!再來上一口羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯料好多超養生的說一定要點這一份上湯牛油大蝦球煎脆米粉底上菜的時候太震驚了沒想過煎脆米粉底超大份你們看這一碗上湯牛油大蝦球蘸上來吃巨香!原來豬油渣大地魚粒炒菜心苗是這樣的上面的豬油渣大地魚粒這麼香脆菜心苗好嫩感謝在地人帶路下次還來——————為食分界線——————📍 張公館 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓人均消費: $300#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
人均$300起|銅鑼灣|中菜|張公館

家人們,誰懂呀🥹
到店的時候真的崩潰了
原來張公館的維港景色這麼美的!

這裡的中菜真的讚

菜心苗好嫩

感謝在地人帶路
下次還來

——————為食分界線——————
📍 張公館 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓

人均消費: $300
5天前 48 浏览
一早行完工展會同老媽去飲茶,張公館一間可以望到維港景色嘅酒樓,環境開揚舒適,慢慢嘆茶一盅兩件🫖☕️,茶壺有爉燭熱住好貼心。櫻花蝦蘿蔔糕$98看似平平無奇嘅蘿蔔糕,加入櫻花蝦同臘味碎,變得味道豐富,櫻花蝦煎完仲更加香脆。香煎黃金糕$48黃金糕好少喺酒樓見到有得食,工序繁複,正宗印尼黃金糕糕體呈金黃色,內部呈均勻的蜂窩狀,正面可看到細密的蜂窩孔,切片面是細如魚翅絲狀,條紋絲絲向上,口感甜而不膩,有蛋香椰香。脆脆笑哈哈$68腸粉包裡脆卜卜蝦肉春卷,春卷酥脆,蝦肉彈牙,腸粉滑溜。蘿蔔絲酥餅$48蘿蔔絲酥餅外層酥脆,內饀蘿蔔絲清甜,咬落有層次感。百花釀竹笙$58百花就係蝦膠,釀入竹笙,口感細膩,打埋玻璃芡汁,味道清爽。

櫻花蝦蘿蔔糕$98

香煎黃金糕$48

脆脆笑哈哈$68
腸粉包裡脆卜卜蝦肉春卷,春卷酥脆,蝦肉彈牙,腸粉滑溜。

蘿蔔絲酥餅$48
蘿蔔絲酥餅外層酥脆,內饀蘿蔔絲清甜,咬落有層次感。

百花釀竹笙$58
百花就係蝦膠,釀入竹笙,口感細膩,打埋玻璃芡汁,味道清爽。
2025-01-14 0 浏览
今日同朋友過嚟銅鑼灣飲茶,呢間餐廳飲茶都可以睇到全海景🙂‍↔️全場爆滿,職員都非常之有禮貌😎魚翅灌湯餃:佢個灌湯餃係有個火熱住,入邊有半兩翅,成件事好高級😻係真材實料嘅灌湯餃,好好味😻麻辣燒賣:第一次食麻辣燒賣,但係估唔到咁夾,麻辣味好足👍脆脆笑哈哈:呢個腸粉好脆,入面會有啲蝦肉😻荷香鮑魚瑤柱珍珠雞:呢個又係真材實料,佢竟然有一隻幾大嘅鮑魚喺入邊,佢嘅鮑魚入口係Juicy,唔係嗰啲罐頭鮑魚嘅質素!呢個係必點!櫻花蝦蘿蔔糕:呢個蘿蔔糕煎得好脆,加埋櫻花蝦嘅味,好正😻總括嚟講,係一間好高質嘅點心店,下次過嚟試吓晚餐先🥳

麻辣燒賣:第一次食麻辣燒賣,但係估唔到咁夾,麻辣味好足👍

脆脆笑哈哈:呢個腸粉好脆,入面會有啲蝦肉😻

櫻花蝦蘿蔔糕:呢個蘿蔔糕煎得好脆,加埋櫻花蝦嘅味,好正😻

總括嚟講,係一間好高質嘅點心店,下次過嚟試吓晚餐先🥳
2025-01-12 0 浏览
銅鑼灣有好多美食,要有好嘢食,又要有好嘅環境一定唔可以提及張公館🥰 佢喺登龍街V Point 29樓,睇到成個維港,已經加哂分🤩香炸蝦棗 🥟呢個蝦球炸得好好食,入邊用咗蝦膠,出邊脆卜卜,有啲似蟹鉗咁,必試菜式之一🥳羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯 🥣 最近天氣開始轉涼,飲返個滋潤嘅燉湯好緊要,呢個用咗羊肚菌竹笙花菇燉嘅,好暖胃😌新加坡胡椒蟹爪粉絲煲 🦀 呢個粉絲煲超特別,鍾意食胡椒蟹嘅一定要試,呢個蟹爪都有好多蟹肉,加咗少少胡椒好惹味,配埋粉絲簡直係一流😍豬油渣大地魚粒炒菜心苗 🥬食返啲比較港式嘅菜式當然唔可以錯過豬油渣炒菜心苗啦,菜心好新鮮😇

香炸蝦棗 🥟

豬油渣大地魚粒炒菜心苗

香炸蝦棗
新加坡胡椒蟹爪粉絲煲
豬油渣大地魚粒炒菜心苗
👧🏻😋👅🍽✨夜景中菜 冬天必食胡椒粉絲煲-🥢銅鑼灣登龍街V Point高層有落地大玻璃睇夜景, 設有廂房; 而download app登記做會員即可享午市晚市單點95折優惠▪️新加坡胡椒蟹爪粉絲煲 $268🦀 張公館十大招牌名菜之一, 胡椒味重, 微辣暖身, 粉絲軟硬適中, 入味濃而不膩🦀 蟹爪份量十足, 蟹殼軟身一咬就開, 蟹肉一梳梳撩到出黎▫️香炸蝦棗 $108🍤 蝦棗鮮甜多汁又彈牙, 點個甜酸汁更加提鮮▪️羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯 $98/位🍲 每一啖湯都醇厚清甜, 充滿松茸香, 竹笙大大條索滿湯▫️上湯千層菠菜 $188🥬 菠菜幼嫩軟腍, 上湯清甜, 但MVP都係六大件千層豆腐, 咬落層層湧出上湯, 嫩滑有豆香
👧🏻😋👅🍽✨
夜景中菜 冬天必食胡椒粉絲煲

▪️新加坡胡椒蟹爪粉絲煲 $268
🦀 蟹爪份量十足, 蟹殼軟身一咬就開, 蟹肉一梳梳撩到出黎

▫️香炸蝦棗 $108
🍤 蝦棗鮮甜多汁又彈牙, 點個甜酸汁更加提鮮

▪️羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯 $98/位
🍲 每一啖湯都醇厚清甜, 充滿松茸香, 竹笙大大條索滿湯

▫️上湯千層菠菜 $188

2025-01-10 0 浏览
今晚係銅鑼灣食呢間bookmark左好耐嘅「張公館」,個景真係冇得輸呀!影相打卡都一流👍香炸蝦棗 $108一上枱已經聞到香噴噴嘅味道,新鮮即炸出黎仲相當之熱辣辣脆卜卜,食落仲十分之彈牙😋上湯牛油大蝦球煎脆米粉底 $268用上上湯牛油煮大蝦球,真係好新穎嘅食法,要重點推介一下呢個煎脆米粉底,非常之香脆 同 乾身,真係不可不試呀👍豬油渣大地魚粒炒菜蕊苗 $188用上豬油渣炒嘅菜蕊苗真係十分之嫩!而且食得出啖啖嘅豬油味,真係有少少邪惡!😈羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯 $98/位非常之足料嘅燉湯!而且仲好入味,食飯前飲一碗,真係好醒胃😊

香炸蝦棗 $108

上湯牛油大蝦球煎脆米粉底 $268

豬油渣大地魚粒炒菜蕊苗 $188

羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯 $98/位

非常之足料嘅燉湯!而且仲好入味,食飯前飲一碗,真係好醒胃😊
2025-01-09 0 浏览
放假梗係想同朋友chill下,過下慢活人生,係open rice發現到V Point既張公館環境好靚,仲可以望到維多利亞港,所以就去左飲茶🫖🌟 ⭐️⭐️ 人均 💲3️⃣0️⃣0️⃣ 高質飲靚茶🫖 ⭐️⭐️🌟❥脆脆笑哈哈腸粉咬落勁脆口,真正外軟內脆,入面仲有粒粒蝦肉,口感好豐富😝❥櫻花蝦蘿蔔糕蘿蔔糕鋪滿櫻花蝦、臘腸,非常足料,煎到好香,配埋辣椒醬,食到停唔到口🫢❥魚翅灌湯餃灌湯餃湯味濃郁,湯餃仲要大大隻,加埋魚翅,鮮味十足😚❥麻辣燒賣第一次食麻辣燒賣,蟹籽鹹香與麻辣融合,完全冇違和感,仲好彈牙添🩷❥秘製醬乾炒九肚魚河粉椒鹽九肚魚外皮焦香酥脆,魚肉嫩滑,河粉炒得夠乾身,份量仲要好足,真係夠晒飽肚👏🏻

❥脆脆笑哈哈

❥櫻花蝦蘿蔔糕

❥魚翅灌湯餃
灌湯餃湯味濃郁,湯餃仲要大大隻,加埋魚翅,鮮味十足😚

❥麻辣燒賣

❥秘製醬乾炒九肚魚河粉
1K
2025-01-09 0 浏览
最近我做了張公館會員,因食過幾次幾鍾意, 加上近工作地方附近,這間高質中菜一向是我喜歡💕有時同事一齊品嘗美食不錯👍今次更推出冬季限定「午市點心」限時優惠,會員即享半價優惠!! 我們品嚐了不少點心🥧其中難忘魚翅蟹肉灌湯餃入口的魚翅湯汁在嘴中使人回味,魚翅和蟹肉餡料配搭出鮮美滋味!麻辣燒賣麻辣風味比起傳統燒賣更惹味,麻麻辣辣再加上食材的鮮味,巧妙地結合在一起!張公館📍地址:銅鑼灣登龍街18號 V Point 29樓

我們品嚐了不少點心🥧其中難忘

魚翅蟹肉灌湯餃

麻辣燒賣

張公館
📍地址:銅鑼灣登龍街18號 V Point 29樓

2025-01-09 0 浏览
朋友英國返嚟香港想食中菜,又想靜靜哋傾吓偈,同咗佢嚟位於銅鑼灣嘅海景中菜廳— 張公館🫖🫖香炸蝦棗外層酥脆,裡面嘅蝦肉好彈牙!🫖羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯非常足料,羊肚菌同松茸味香濃,竹笙軟滑~🫖豬油渣大地魚粒炒菜蕊個菜炒得好翠綠,加上豬油渣同大地魚,港色味濃!🫖新加坡胡椒蟹爪粉絲煲胡椒蟹味濃郁,蟹爪啖啖肉,粉絲煮得好入味,非常惹味!另外想讚吓佢嘅菊花茶🫖味道好清新,又唔怕夜晚瞓唔着👍🏻👍🏻

🫖香炸蝦棗
外層酥脆,裡面嘅蝦肉好彈牙!

🫖羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯
非常足料,羊肚菌同松茸味香濃,竹笙軟滑~

🫖豬油渣大地魚粒炒菜蕊
個菜炒得好翠綠,加上豬油渣同大地魚,港色味濃!

🫖新加坡胡椒蟹爪粉絲煲
胡椒蟹味濃郁,蟹爪啖啖肉,粉絲煮得好入味,非常惹味!

另外想讚吓佢嘅菊花茶🫖味道好清新,又唔怕夜晚瞓唔着👍🏻👍🏻

2025-01-09 0 浏览
很少介紹酒樓,因為餐品來來去去都是差不多。今天朋友帶我去銅鑼灣登龍街的這間酒樓有一點驚喜。👍朋友叫我先吃麻辣燒賣,因為本身不能吃辣,所以有點抗拒。但細嘗一口後,發現麻辣燒賣有麻辣的香,但並不辣,很適合想初嘗麻辣的朋友,如我,推👍。脆脆笑哈哈,是類似炸兩的變種,最底層是彈牙大蝦。將我最喜歡的兩種腸粉結合,一次過滿足哂。香煎黃金糕,懷舊的菜式,黄金糕煎得金黃軟糯,有陣陣椰香,不過要快食,因為凍了會變硬。最後也吃了紅燒乳鴿及櫻花蝦羅蔔糕,都不錯。

最後也吃了紅燒乳鴿及櫻花蝦羅蔔糕,都不錯。
點的幾款點心⭐煎櫻花蝦蘿蔔糕 表面是厚厚的一層櫻花蝦,很有誠意,蘿蔔糕軟軟的含水量很足⭐香煎黃金糕點 小時候的味道,份量很大⭐羊肚菌素餃裡面都是包含羊肚菌在內的各式香菇,皮薄餡多,吃素或喜歡吃菌菇的朋友不容錯過⭐蟹籽麻辣燒麥辣味很足,很香,我最喜歡這道點心,麻辣味除外吃的出來豬肉味⭐脆脆笑哈哈腸粉包著裡面的脆脆,還有大蝦,也好評,口感層次豐富⭐張公館蝦餃大顆,飽滿,紮實彈牙,我朋友喜歡這款👍🏻❤️首先我必須稱讚他的所有蝦料理,全部都很好吃。 除了基本的點心外,餐廳也有創新菜式,服務很好,對著海景,我覺得人均200-300能有這樣的海景+服務+食物水平,很滿意,推薦大家。 週日中午我們去的時候餐廳也坐滿的,假日去最好能訂位
點的幾款點心
⭐煎櫻花蝦蘿蔔糕
表面是厚厚的一層櫻花蝦,很有誠意,蘿蔔糕軟軟的含水量很足

⭐香煎黃金糕點
小時候的味道,份量很大

⭐羊肚菌素餃

⭐蟹籽麻辣燒麥
辣味很足,很香,我最喜歡這道點心,麻辣味除外吃的出來豬肉味

⭐脆脆笑哈哈
腸粉包著裡面的脆脆,還有大蝦,也好評,口感層次豐富

⭐張公館蝦餃
大顆,飽滿,紮實彈牙,我朋友喜歡這款

👍🏻❤️
我不是因為食評才知道這家店,而是看那家年糕好,在網上看到的。因為之前沒試過去。若味道可以的話,便想訂購一些年糕。不過,知客的態度是我見過最差的,完全無禮。我出示了我在 OpenRice 上的二維碼,她卻拿著自己的手機反覆查看,搞了很久才帶我們入座。當時餐廳裡一個客人都沒有,但她硬說靠窗的位子一個月前就已訂滿,這種鬼話恐怕只有她自己相信吧!我實在不明白為什麼會有人讚這家店,食物平平無奇,龍井茶沒有龍井茶的味道,乳鴿的水平不過是茶餐廳的水準!結果,我當然沒有買任何糕點,這一次的「智商稅」已經交得足夠了!
2025-01-07
2025-01-01 497 浏览
冬天除咗打邊爐,最好就係食煲,尤其係少少辣嘅新加坡胡椒蟹煲。聽講銅鑼灣嘅”張公館”係出名食胡椒蟹煲,就專程嚟試吓。嚟到就覺得係高級中菜館嘅格局,甚至可以望到維港景色。而呢度嘅服務員都好周到,除咗幫手斟茶仲會定時換碟。另外佢嘅茶選擇好豐富,連龍井都有,啱晒我茶先生。新加坡胡椒蟹爪粉絲煲 $268因為佢係蟹爪,而唔係原隻蟹,所以價錢真係好平,但味道同樣出色,份量相當多,而且好有新加坡當地風味。注意呢度菜係有啲辣,但啱晒冬天食。羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯 $98睇名已經知一定好飲,味道遠在平時飲到嘅雞湯之上。其中一個功勞係佢燉嘅時間夠耐,羊肚菌同松茸都已經好腍。香炸蝦棗 $108類似炸蝦球,入邊仲釀咗啲芫荽,點埋佢嘅甜酸醬,係好滋味嘅小食。豬油渣大地魚粒炒菜心苗 $188好奇特嘅蔬菜煮法。菜心嘅味道主要靠大地魚粒調出嚟,大地魚粒明顯炸過,好香口。同樣嘅味道同口感亦喺金黃色嘅豬油渣度搵到,明顯呢道菜係想盡量將油香依附喺菜心之上。作為高檔中菜,佢嘅價錢合理,菜式煮法特別,足夠惹味又有傳統,難怪我哋食到七點已經坐滿人,仲有人排隊!

新加坡胡椒蟹爪粉絲煲 $268

羊肚菌松茸竹笙花菇燉湯 $98