2024-08-03 1850 浏览
🥰 早前同事 “范閒” 推介觀塘 “孔夫子” 嘅酸菜魚, 等唔到機會食. 後嚟相同位置開咗 “張公子”, 聽講味道一樣出色, 甚至可能係同一個廚師, 今日慕名而來.🥢 餐廳入口有個標誌性嘅石造大櫃檯, 右轉係長方形大廳, 一眼睇晒, 座位闊落, 但滿座嘅時候都幾嘈.今日點咗幾款點心, 蟹籽蒸燒賣, 蟹粉小籠包, 蠔皇叉燒包, 鮮菇棉花雞, 帶子芋蓉盒, 整體質素優質.🤗 主角係 酸菜桂魚片湯銀針粉, 魚肉嫩滑, 酸湯椒味緩緩滲出, 味道平衡, 絕配銀針粉, 一滴不留, 值得推介.

酸菜桂魚片湯銀針粉
蟹籽蒸燒賣
蟹粉小籠包
蠔皇叉燒包
鮮菇棉花雞
帶子芋蓉盒
酸菜桂魚片湯銀針粉
2024-08-02 1643 浏览
以前呢個位置係孔夫子,經歷過疫情後期既結業潮,宜家又重新開張改名叫張公子。雖然佢以前最出名既巨型拿破崙呢道菜冇咗,但都仲有好多人氣菜式保留咗喺度,亦都加咗好多新既菜式味道同以前一樣咁好食,值得讚既係佢宜家多咗新品推介菜單同本月特價推介,可以用特惠價錢食到好多唔同既新款菜式,抵食咗又有新意!星期五晚嚟到食都差唔多滿位,侍應做到冇停手,證明呢度同以往一樣咁好旺一樣咁好食👍🏻🍽️藥膳醉乳鴿🍽️薑蔥生蠔煲🍽️黑毛豬叉燒🍽️ 瑤柱扒節瓜脯

🍽️藥膳醉乳鴿

🍽️薑蔥生蠔煲

🍽️黑毛豬叉燒

🍽️ 瑤柱扒節瓜脯

2024-07-28 1756 浏览
昨晚我哋去咗一間新派中菜館試吓佢哋幾款特色小菜,一試之下真係驚喜連連。先講張公子叉燒,一上枱就已經聞到陣陣香味,色澤鮮紅,表面閃爍著蜜汁嘅光澤。入口即化,肉汁豐富,甜而不膩,外層微微焦香,非常有層次感。秋霧鹵醉蝦係另一道驚喜,呢道菜用上鮮活嘅大蝦,經過鹵水同酒嘅細心浸泡,味道十分豐富。蝦肉爽口彈牙,酒香濃郁但唔會過火,保留咗蝦本身嘅甜味,食落非常清爽。奶湯雲吞煲係一道好暖胃嘅菜式,尤其適合寒冷天氣。奶湯濃郁香滑,每一啖都充滿咗豬骨同雞肉嘅精華。雲吞皮薄餡多,內裡嘅蝦好爽口。公子特色凍豆腐,最特別係面上淋嘅薑醋汁,味道酸酸甜甜,帶有一絲薑嘅辛辣,令到豆腐更加有味道。最後一款係XO醬翡翠海參片,呢道菜色香味俱全。海參片厚身,煮得啱啱好,保持咗彈牙嘅口感。XO醬味道濃郁,帶有微辣,配上西芹。

2024-07-27 1316 浏览
前排約朋友去觀塘工廠區食一間隱世中菜館,位置喺駿業熟食中心對面,當日平日夜晚去食,都頗多人幫襯,餐廳環境舒服, 空間寬敞,檯與檯之間都有保持一定嘅距離,唔會好似平時嘅茶樓咁逼埋一齊。餐廳都好貼心,會預備小蠟燭俾茶壺保溫,職員亦都好主動幫手添水。🥢公子特色凍豆腐呢個前菜係一人分量,豆腐口感非常嫩滑,再淋上薑醋汁,味道酸甜,好似食緊豬腳薑,非常開胃。
🥢秋霧鹵醉蝦(五隻)👍呢個菜式非常適合打卡,擺盤非常有心思,利用底部嘅乾冰營造出煙霧效果。鹵醉蝦肉質非常爽彈鮮甜,味道帶淡淡嘅酒香味,同時會食到花椒麻香味,味道豐富。🥢口水雲吞皮蛋雲吞餡料豐富,入面有多隻蝦仁,而皮蛋口感滑溜,配上香辣嘅口水醬汁,味道非常惹味。
🥢張公子叉燒👍呢個係餐廳嘅招牌菜,份量非常多,叉燒肥瘦適中,外層淋上蜜汁,經過爐火燒製後,表面色澤晶瑩剔透,內裡鬆軟多汁,味道鹹中帶點甘甜。
🥢酸菜桂花魚片酸菜魚嘅份量適中,桂花魚片肉質嫩滑,無腥味,又唔會食到有骨,味道偏酸帶小辣,好岩我呢啲鍾意食魚但唔鍾意骨嘅人。

🥢公子特色凍豆腐

🥢秋霧鹵醉蝦(五隻)👍
🥢口水雲吞皮蛋

🥢張公子叉燒👍

🥢酸菜桂花魚片

2024-07-25 1219 浏览
食物方面:黑毛豬叉燒:差唔多$300一份!雖然好貴,但真係超好食😋😋😋肉質嫩滑,好夠味😆海鮮炒飯:炒得好好,飯係一粒粒既,唔會痴埋一舊!好香好好味😋😋淮山豆苗:$150一碟菜,堅貴!但真係好新鮮好味😆😆😆甜品:兩分甜品都ok,唔錯👍🏼服務方面:ok環境方面:舒服性價比方面:真係貴,但好味,建議有大節日先去食~如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友,感謝!😋😋😋😆😆😆
食物方面:

淮山豆苗:$150一碟菜,堅貴!但真係好新鮮好味😆😆😆

甜品:兩分甜品都ok,唔錯👍🏼

服務方面:
ok

環境方面:
舒服

性價比方面:
真係貴,但好味,建議有大節日先去食~

2024-07-18
2024-07-24 961 浏览
好鍾意食中菜嘅我好耐都冇食過,最近見人哋介紹呢間好似幾唔錯就去試試茶位$18一個,用蠟燭燒住保持溫度幾值得稱讚,見無左火店員又即時點返著,係幾值得稱讚公子特色凍豆腐凍食既豆腐好新奇,薑醋汁豆腐,凍食薑味濃店長仲叫我快啲食左先,唔凍就唔好食🤭🤭紅燒BB乳鴿一開4食得方便,仲有手套供應唔怕食到手污糟邋遢仲有喼汁同埋淮鹽,就咁食就原汁原味,如果重口味嘅就可以配搭鹽/喼汁口水雲吞皮蛋雲吞啖啖蝦肉,食落爽口皮蛋食落香,仲會喺個口回甘張公子叉燒必定必定嚟到一定要食,絕對係全場賣點,難怪我睇到咁多人都叫佢嘅叉燒又大件又厚,最重要嘅係肥瘦均勻,叉燒汁仲好多,真係食到舔舔脷唔知係咪我嗰碟特別靚,吸引到啲店員都行過嚟話要影相係咁話好靚🤭🤭叉燒炒飯中國人傳統叫餸食要有飯,但我又唔想食白飯咁單調店員就推介咗我呢個炒飯話好食,果然我真係要食飯先滿足😅最後仲送左個桃膠糖水比我地,真係甜入心
公子特色凍豆腐
凍食既豆腐好新奇,薑醋汁豆腐,凍食薑味濃
店長仲叫我快啲食左先,唔凍就唔好食🤭🤭
紅燒BB乳鴿
一開4食得方便,仲有手套供應唔怕食到手污糟邋遢
口水雲吞皮蛋
雲吞啖啖蝦肉,食落爽口
皮蛋食落香,仲會喺個口回甘
張公子叉燒
必定必定嚟到一定要食,絕對係全場賣點,難怪我睇到咁多人都叫
叉燒炒飯
中國人傳統叫餸食要有飯,但我又唔想食白飯咁單調
店員就推介咗我呢個炒飯話好食,果然我真係要食飯先滿足😅
最後仲送左個桃膠糖水比我地,真係甜入心
  • 張公子叉燒
2024-07-23 659 浏览
呢間中菜館真係一流,環境優美,招呼周到,無論你係想同朋友聚餐定係家庭聚會都係一個幾唔錯嘅選擇。首先呢個張公子叉燒絕對係必點,佢厚切得黎一d 都唔韌,真係入口即溶。叉燒外層略帶焦香,內裡嫩滑多汁,肥瘦適中,味道教得岩岩好,配埋啲微甜嘅蜜汁醬,真係無可挑剔😍張公子招牌腸粉亦係不容錯過嘅。呢個腸粉材料豐富,有蘿蔔絲、冬菇、紅蘿蔔,口感多層次,外皮薄而滑,d餡夠哂鮮甜😀奶湯雲吞煲係我嘅私心推介。奶湯濃郁香滑,雲吞皮薄餡多,鮮蝦同豬肉嘅完美結合,湯底嘅清甜同雲吞嘅鮮美真係冇得輸。😊蟹籽蒸燒賣外觀精緻,味道亦唔錯。燒賣肉質鮮嫩,味道鮮美,飲茶唔少得既點心😉藥膳醉乳鴿係一道非常特別嘅菜式。乳鴿肉質嫩滑,藥膳香味濃郁,食落去幾重酒香味,平時係其他中餐館好少見😃最後,特色凍豆腐係個幾特別既開胃小點。凍豆腐口感嫩滑,配埋薑醋汁,酸甜適中,食落去非常開胃,坊間少見既菜式,值得一試😌呢間中菜館真係無論食物質素定係服務態度都非常出色。每一道菜都充滿心思,味道一流,想品嚐高級中菜依間絕對係我既to eat list 當中!

2024-07-17 743 浏览
幾個月前和朋友吃過一次覺得味道很好,這晚和另一個朋友再訪,叫了一些沒吃過的菜式。🐖黑毛豬叉燒黃牌不可不試,叉燒肥瘦適中,咬下去軟糯,有入口即溶的效果,而叉燒醬甜度剛好。🐮張公子牛肋排是晚驚艷的菜式,燜煮得非常軟滑,入口散開的感覺。🦐艷影蝦球這道菜非常出名,外層炸粉超薄,大蝦爽口彈牙,配搭甜酸檸檬醬,非常開胃。⭐海皇花膠羹花膠不少,裏面有蝦粒和蛋花,非常可口。總體來講,每道菜的味道都非常出衆,厨師功力深厚!值得再訪!

🐖黑毛豬叉燒

🐮張公子牛肋排
是晚驚艷的菜式,燜煮得非常軟滑,入口散開的感覺。

🦐艷影蝦球

⭐海皇花膠羹
花膠不少,裏面有蝦粒和蛋花,非常可口。

總體來講,每道菜的味道都非常出衆,厨師功力深厚!值得再訪!
2024-07-16
星期日中午同屋企人黎飲午茶,第一次黎,見到午巿超旺場。餐廳入口係圓型拱門設計,好有中國氣息。叫左幾款點心同招牌西班牙黑毛豬。第一啖食個叉燒係驚為天人,冇誇張🥹叉燒肥瘦比例適中,充滿肉香油脂香!肉質好軟淋,燒得剛剛好,仲有小小焦香。每一塊都係厚切,啖啖肉勁滿足🥹🦐生拆蝦餃皇好大粒,真正皮薄餡靚!原隻鮮蝦,好新鮮,夾口彈牙👍🏻🐟百花釀魚肚好足料,魚肚厚身好入味,蝦膠彈牙份量好多,加左個蛋白芡,清清地好好食。🥢張公子招牌腸顏色好靚,腸粉皮好滑,入面包住脆口素菜春卷,多層口感😋🥢黃金鍋巴好香脆,仲有淡淡的咸蛋黃味😍超邪惡。🍮馬蹄爆珠牛乳布甸布甸好滑仲好有彈性😆牛乳味濃,加入左馬蹄,特別得黎又幾match 👍🏻仲有爆爆珠係面頭,好過癮。🌟🌟總括嚟講,真係一間好出色的中菜館,真係念念不忘個黑毛豬叉燒🤤
星期日中午同屋企人黎飲午茶,第一次黎,見到午巿超旺場。

餐廳入口係圓型拱門設計,好有中國氣息。

🦐生拆蝦餃皇
好大粒,真正皮薄餡靚!原隻鮮蝦,好新鮮,夾口彈牙👍🏻

🐟百花釀魚肚

🥢張公子招牌腸
顏色好靚,腸粉皮好滑,入面包住脆口素菜春卷,多層口感😋

🥢黃金鍋巴
好香脆,仲有淡淡的咸蛋黃味😍超邪惡。

🍮馬蹄爆珠牛乳布甸

2024-07-14
午餐
  • 張公子叉燒
2024-07-16 848 浏览
利申:非試食活動,真金白銀駛佐18xx同屋企人慶祝生日寫嘅食評😅今次係同家人慶祝生日,揀佐一間類似私房菜既中菜餐廳張公子~😘餐廳環境優雅,坐位都好闊落,店員安排我地坐近門口位置,係有少少熱,不過店員都提供佐 直立吹風機比我地,所以都感覺還好~😂餐廳有多個套餐比我地選擇,我地計過數都係覺得散叫抵食D,而且散叫先叫到大家都想食既野~我地當然叫佐唔少張公子名物,等我逐一介紹下:艷影蝦球 🥐名物之一,蝦球外脆內軟,上面係蘆筍,中間係蝦球,好大個而且爽口彈牙,配埋外面有芒果醬,下面鋪佐檸檬,味道甜甜酸酸,作為頭盤好開胃~張公子叉燒 🥓另一名物之一,黑毛豬叉燒肥瘦比例剛好,外表燒得幾紅幾靚,恰到好處,仲有蠟燭暖住叉燒 保持溫度~肉質結實厚身,入佐口係好嫩,肥而不膩,配合埋表面燒焦既感覺,口感十足~張公子牛肋排 🥩一條肋骨排,已經cut好哂一舊舊,方便夾起,牛肋排非常軟腍,配上蔥花及芝麻,味道香口而 入味~龍躉酸菜魚 🐠龍躉酸菜魚比想像中大盤,龍躉肉好肥美,食落淡淡肉,睇碟野以為會唔辣,但湯底係有D辣, 而且唔夠酸,材料都唔算多,印象中有菇,木耳同紅薯粉咁~鮮腐竹蕃茄浸菜苗 🍅湯汁好濃郁,係蕃茄湯黎

我地當然叫佐唔少張公子名物,等我逐一介紹下:

艷影蝦球 🥐

張公子叉燒 🥓

張公子牛肋排 🥩

龍躉酸菜魚 🐠

鮮腐竹蕃茄浸菜苗 🍅
湯汁好濃郁,係蕃茄湯黎,好健康而清甜,菜苗都好新鮮,仲有份量都多既鮮腐竹~

銅盤沙薑蒸雞飯 🍗
銅盤製作表面鋪上一層錫紙既蒸雞飯,飯既份量都好多,唔肯定雞係咪文昌雞,但雞多肉嫩滑 ,味道偏淡,需要落豉油來調味~

壽桃包 🍔
有長輩生日,當然唔少得叫個壽包比佢賀一賀佢啦,壽桃包熱辣辣,裡面係蓮茸黎,甜而不膩 ~

茶位每位$18~埋單價錢比我想像中差唔多,尚算合理,長輩們亦食得好開心~😍
2024-07-11 826 浏览
呢間餐廳好中國風既茶樓,環境舒適,位置方便,仲有包箱既獨立房,我地坐低左叫左一碟膏蟹蒸肉餅,膏蟹好大隻食落啖啖肉,膏蟹汁蒸完落左肉餅度好入味,肉餅大大份蟹肉新鮮。蟹肉鉗肉質鮮味。蕃茄陳皮粉好開胃,酸酸甜甜蕃茄仲要去埋皮,食落方便。艷影蝦球:炸蝦球上面有蘆筍條同埋檸檬汁,皮薄蝦球大粒,外脆內軟蝦肉好厚身大大粒,蝦肉彈牙好好味,檸檬汁好fresh。尖椒爆炒滑牛:呢款係呢度既新產品,牛肉份量多,尖椒辣辣地好惹味

蕃茄陳皮粉好開胃,酸酸甜甜蕃茄仲要去埋皮,食落方便。

2024-07-09 707 浏览
張公子男朋友鍾意食中菜,所以book左間中菜廳去食觀塘都出名多野食,今次就去試下!💛 張公子叉燒 $258叉燒外表光亮,色澤紅潤,肉質結實飽滿,香氣撲鼻張公子叉燒入口即化既肉質,肥而不膩,帶有恰到好處既咸甜滋味肉質軟嫩,帶有微微的酥脆感,咀嚼起來有彈性💛艷影蝦球 $168個名好特別所以叫左,外脆內軟,裡面係大蝦球蝦爽口彈牙,配埋外面有沙律醬汁,甜甜酸酸開胃又好味!💛龍躉酸菜魚 $268龍躉酸菜魚既外觀好吸引,龍躉魚肉肥美飽滿,同酸菜一齊呈現出誘人金黃色入口感受到魚肉滑嫩多汁,酸菜就提供酸爽口感,令口感十分豐富💛鮮腐竹蕃茄浸菜苗 $138鮮腐竹蕃茄浸菜苗外表清新怡人,綠色既菜苗鮮嫩可口,紅色既蕃茄片以及白色既腐竹片交織其中,色彩搭配和諧💛中國茗茶 $18/1價錢:$868 (二人)(另加一)⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️📍張公子 (觀塘)觀塘駿業街58號3樓
張公子
男朋友鍾意食中菜,所以book左間中菜廳去食
觀塘都出名多野食,今次就去試下!

💛 張公子叉燒 $258
叉燒外表光亮,色澤紅潤,肉質結實飽滿,香氣撲鼻
張公子叉燒入口即化既肉質,肥而不膩,帶有恰到好處既咸甜滋味
肉質軟嫩,帶有微微的酥脆感,咀嚼起來有彈性

💛艷影蝦球 $168
個名好特別所以叫左,外脆內軟,裡面係大蝦球
蝦爽口彈牙,配埋外面有沙律醬汁,甜甜酸酸
開胃又好味!

💛龍躉酸菜魚 $268
入口感受到魚肉滑嫩多汁,酸菜就提供酸爽口感,令口感十分豐富

💛鮮腐竹蕃茄浸菜苗 $138

💛中國茗茶 $18/1

價錢:$868 (二人)(另加一)
⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️

📍張公子 (觀塘)
觀塘駿業街58號3樓
2024-07-09 669 浏览
連續放幾日假,當然要刺激香港消費, 家人有張公子嘅優惠券 , 假期都可以用, 即刻訂位來飲茶。 這裏佈置 典雅明亮, 環境寬敞, 仲可以有包廂選擇。 店員推薦幾款招牌點心, 新鮮熱辣即叫即制。帶子芋蓉盒很有驚喜的炸物, 打破了對炸芋角炸芋盒只有芋蓉餡的舊印象。外層雀巢很鬆脆而不油膩, 內裏層次分明, 面層帶子 甜味鮮味, 再來是 菇菌餡料, 底層是 軟綿綿的芋蓉。 張公子招牌腸外表非常吸引色彩鮮豔, 腸粉皮煙煙靭靭 彈力十足, 油炸脆網 帶出鬆脆口感, 餡料是菇菌素菜, 平衡整體味道。生拆蝦餃皇、日本蘿蔔絲酥、流心奶黃包, 另外這幾款點心味道都不錯 ,蝦餃皇大大隻 鮮蝦爽口彈牙。 蘿蔔絲酥 外層鬆脆餡料軟綿綿, 蘿蔔味道香甜。 奶黃包記得要趁熱食先會有最佳流心效果。

帶子芋蓉盒

張公子招牌腸

2024-07-09 511 浏览
這裡是與家人共進晚餐的地方,環境寬敞舒適,裝潢古色古香,服務非常細心,令人賓至如歸。日式海鮮炒飯米飯炒得粒粒分明,海鮮食材新鮮且嫩滑,每一口都是濃郁的鮮味。配合上點綴的蔥花和少量的日式醬油,味道更加豐富。這道炒飯不僅有豐富的口感,還有滿足的味覺體驗。張公子叉燒叉燒風味濃郁,入口即化,醬汁滲入每一寸肉質中又鬆軟。表面烤得微微焦糖化,增添了入口的香脆感。而且有火座暖,可保持食物溫度和質素!豔影蝦球(六件)蝦球外酥內嫩,醃製得恰到好處,使每一口都充滿了鮮美的蝦肉和誘人的香味。外皮的酥脆感和內部的嫩滑形成了完美的對比,而且外層淋上酸酸甜甜的醬汁,讓人一試難忘。紅燒BB乳鴿乳鴿經過精心烹製,肉質鮮嫩,皮脆而不油膩,紅燒醬汁寬厚但不遮蓋原味。這道菜不僅味道極佳,而且呈現出來的賣相更是讓人食指大動。鮮腐竹蕃茄浸菜苗鮮嫩的菜苗配上鮮腐竹和酸甜適中的蕃茄湯底,提供了清新的酸甜口感,還給這道菜帶來了一抹明亮的色彩,是一道非常適合解膩的清爽菜肴。

日式海鮮炒飯

張公子叉燒

豔影蝦球(六件)

紅燒BB乳鴿

鮮腐竹蕃茄浸菜苗
鮑粒啤梨鹹水角(HK$48),有3個,外觀啤梨設計十分吸睛,味道同一般茶樓吃鹹水角相似,口感不錯。張公子招牌腸(HK$50),包裹著好多材料,口感豐富,幾好味。煎釀虎皮尖椒(四件) (HK$45),超級好味,超推薦,火候夠,辣度唔算高,吃完好開胃。蠔皇叉燒包(3件)(HK$42)及蟹粉小籠包(3件)(HK$68),味道同一般茶樓相似,不過不失。馬蹄爆珠牛乳布甸,牛乳味香濃嫩滑,粒粒爆珠口感清爽,要仔細品嚐才會吃到馬蹄,味道不錯。環境乾淨簡潔,人流適中,不會好嘈雜,當日吃下午茶時段還有7折優惠,上菜時間適中,價錢合宜,食物質素不錯,還有停車埸位置,不過冷氣較強,記得一定要帶外套。

• 張公子招牌腸
  • 煎釀虎皮尖椒