2023-07-15 422 浏览
寶林終於再有酒吧喇!新開張嘅Katachi形係一間開廿四小時嘅酒吧餐廳入面仲有得掟鏢snooker!餐廳全部都係卡座坐得好舒服仲有大大個open kitchen連吧枱位同酒吧今晚同男朋友試左佢地嘅串燒同熱食幾有水準喎~以後宵夜就不假外求了!雞皮餃子雞皮香燒後焦脆內裏juicy牛舌芯爽口彈牙正!冬菇串月見雞肉棒雞肉混入雞軟骨多重口感蘸蛋醬更係滑不溜口豬頸肉爽口油嫩伊比利黑毛豚扒呢個比牛扒更抵食入口軟嫩和風牛肉湯烏冬用上稻庭烏冬滑滑的肥牛薄身嫩口好味!Virgin coladaSour apple frozen呢杯係沙冰感覺好鮮爽男朋友大愛!食飽仲可以免費篤波抵玩!見到師傅整啲炒飯炒烏冬好有鑊氣下次再黎一定要試!
寶林終於再有酒吧喇!
新開張嘅Katachi形
係一間開廿四小時嘅酒吧餐廳
入面仲有得掟鏢snooker!

餐廳全部都係卡座
坐得好舒服
仲有大大個open kitchen連吧枱位同酒吧

今晚同男朋友試左佢地嘅串燒同熱食
幾有水準喎~
以後宵夜就不假外求了!

雞皮餃子

男朋友大愛!

食飽仲可以免費篤波
抵玩!
見到師傅整啲炒飯炒烏冬好有鑊氣
下次再黎一定要試!
2023-07-12
2023-07-08 225 浏览
🍽🥜🍗🍖🍢🔥🍡🍻🍻🍾🍹🥗🍟呢間「形」好似最近開咗分店係寶琳,好多街坊都試咗😚 我都揾咗Happy Hour 6-9pm 去坐吓🍢🔥 串燒好好味,性價比高。仲聽到原來通宵營業🈺️ 坐得舒服又唔限時🌟串燒叫咗3款,分別有牛舌芯 ($68)、安格斯牛柳 ($98)、雞頸肉($38) 🍢 牛舌芯非常香口,肉質有啲彈牙,好高水準😝 送酒係一流🍻安格斯牛柳嘅偏淋,重牛味,燒得剛好。雞頸肉就第一次試,幾爽口!一邊食一邊睇住大電視跑馬 🐎 ,好過癮🤣🤣我哋點了一杯Mocktail 一杯Cocktail,酒水好多選擇,價錢合理, happy hour仲有平。cuba libre 好易入口,另一杯Mix Berry Paradise 好靚💖 啱晒女仔,creamy得黎好fresh。小食方面,點了螢光魷魚同埋雞皮餃子!🥟 螢光魷魚漬一定要讚,睇外表見到好新鮮。食落去非常鮮,魷魚筒身好嫩滑。雞皮餃子就好鮑滿,不過最吸引我嘅係個皮,好薄好脆🥟👍🏻最後望住open kitchen,火候好掂,好似係老闆親自落場😂見着佢整新鮮炒起嘅炒飯,嗌咗鰻魚炒飯🍚 鰻魚炒飯都食得出有鑊氣,高質!💯總括而言,「形」服務態度都好好,環
🍽🥜🍗🍖🍢🔥🍡🍻🍻🍾🍹🥗🍟

總括而言,「形」服務態度都好好,環境舒適,又有大電視、Wifi、掟鏢、桌球枱、有波睇,一次過滿足N個願望!

新都城店 位於商場地舖通宵營業 環境令我感到驚喜其梳化嘅設計係非常舒適 坐都唔想走😂飲品多種類 串燒好味抵食 OpenRice訂座有八折將軍澳居民想去食下串燒就算唔飲酒都推薦去❣️而酒鬼更加推薦去 靚場坐得舒服傾得耐【雞髀肉串 $48】【雞軟骨 $48】【鹽燒牛串$58 】【伊比利黑毛豚扒$98 】【燒豆腐$48 】【炸芝麻雞翼三隻】【鰻魚炒飯$98 】座位直望便見到師傅炮製串燒 特別喜歡雞髀肉及燒牛串 juicy有咬口// 芝麻雞翼穩陣嘢 外皮非常脆//燒豆腐外表平平無奇但就是美味【 Cranberry sangria $58 】【 Sour apple frozen$58 】九點前叫happy hour幾抵飲// 我試了青蘋果X檸檬汁 飲品嘅質地係沙冰咁 味道酸酸甜甜 很不錯
新都城店 位於商場地舖通宵營業 環境令我感到驚喜

【鰻魚炒飯$98 】

【 Cranberry sangria $58 】
【 Sour apple frozen$58 】
2023-06-28 98 浏览
第一次在將軍澳喝酒🍻射飛鏢,打桌球🎱睇波!適合一班兄弟消遣飲酒!串燒都好抵食!飲嘢地方一流!估唔到將軍澳都有咁放鬆的地方!裝修風格好有特色,用上木條子滲光風格,重點係通宵營業🈺️可以坐好耐慢慢傾偈!和風牛肉炒飯炒飯即叫即炒,睇住廚師👩‍🍳精心炮製嘅炒飯!炒飯最緊要夠熱夠新鮮!汁燒比目魚醬汁十分惹味,,比目魚用鐵板煎香,剛剛好熟,廚師非常懂得掌握火候,滑滑的魚肉和風燒茄子🍆同外面吃的燒茄子,感覺很不同,用上木魚,增添日式的感覺!師傅細心的茄子肉慢慢起出來,一口茄子!和風薯條🍟薯條配上很有特色的和風醬汁,份量多,送酒一流!芝士年糕🧀芝士年糕有口感,每一啖都有香濃芝士味!仲有大大片紫菜! 吉列蠔蠔肉🦪十分juice, 外脆內軟酒類飲品選擇多,基本上講得出嘅都有,好似去咗蘭桂坊或者諾士佛台封的感覺!Mix Berry paradise Strawberry 🍓, Raspberry, milk & cream繽紛的雜莓!很fresh !MojitoRum, lime, mint, soda 🥤 有薄荷葉,很適合夏天的Cocktail!這裏是寶琳難得一見,消遣、傾偈、娛樂、集於一身的好地方!
第一次在將軍澳喝酒🍻射飛鏢,打桌球🎱睇波
!適合一班兄弟消遣飲酒!串燒都好抵食!

和風牛肉炒飯

汁燒比目魚

和風燒茄子🍆

和風薯條🍟
薯條配上很有特色的和風醬汁,份量多,送酒一流!

芝士年糕🧀
芝士年糕有口感,每一啖都有香濃芝士味!
仲有大大片紫菜!

吉列蠔
蠔肉🦪十分juice, 外脆內軟

Mix Berry paradise
繽紛的雜莓!很fresh !

Mojito
Rum, lime, mint, soda 🥤
有薄荷葉,很適合夏天的Cocktail!

這裏是寶琳難得一見,消遣、傾偈、娛樂、集於一身的好地方!
2023-06-25 98 浏览
呢一間位於寶琳新開幕嘅串燒店酒同埋串燒嘅種類繁多🤪,價錢合理,而且開通宵,同朋友傾計夜d就啱晒🤩,仲有電視、wifi、飛鏢、桌球,又可以食串燒又有野玩😍黑毛豚肉炒烏冬 $98首先豚肉好香口,而且我幾鍾意佢地嘅烏冬好煙韌😎唐揚炸雞件 $46炸雞外皮酥脆,配上蛋黃醬一齊食好搭配🥳汁燒伊比利亞黑毛豬扒 $98呢一道菜式絕對係今日最佳🤤,豬扒好肥美,而且完全無筋,油脂香味好吸引😝燒茄子 $58茄子燒得啱啱好,而且調味更加惹味😙Cocktail:Sex on the beach $68Blue Hawaii $68

黑毛豚肉炒烏冬 $98
首先豚肉好香口,而且我幾鍾意佢地嘅烏冬好煙韌😎

唐揚炸雞件 $46
炸雞外皮酥脆,配上蛋黃醬一齊食好搭配🥳

汁燒伊比利亞黑毛豬扒 $98

燒茄子 $58
茄子燒得啱啱好,而且調味更加惹味😙

Cocktail:
Sex on the beach $68

Blue Hawaii $68
2023-06-24 87 浏览
🍴 形(將軍澳) 🍴✨高質串燒店✨-·午後set(5pm-9pm) - - - $168套餐包一杯high ball😍蘆筍豚肉串、月見免治雞肉軟骨串、燒菠蘿、燒冬菇😍啲串燒都好高質👍🏻宜個價錢算係幾扺😚· 日式炸雞 - - - $48雞肉肉質好嫩😍入面重好juice😚· 日式吉烈蠔 - - - $48有四隻蠔👍🏻外面炸得好脆😍重要即叫即炸🥰· 鰻魚炒飯 - - - $98比較濕嘅炒飯🤤入面都有唔少鰻魚!食落好香🤭· Cocktail - - - $68(一杯)Sex on the beach 🏝️ 飲落甜甜地啱女仔飲😍Long Island 🏝️ 伏特加味比較重🥃-Total: 600推介指數:8/10———————————————🔺 形(將軍澳) 🔺 將軍澳貿業路8號新都城中心三期商場地下G35號舖-----------------------
🍴 形(將軍澳) 🍴

· 日式吉烈蠔 - - - $48
有四隻蠔👍🏻外面炸得好脆😍重要即叫即炸🥰

· 鰻魚炒飯 - - - $98
比較濕嘅炒飯🤤入面都有唔少鰻魚!食落好香🤭

· Cocktail - - - $68(一杯)
Long Island 🏝️ 伏特加味比較重🥃

Total: 600
推介指數:8/10
———————————————
🔺 形(將軍澳)
🔺 將軍澳貿業路8號新都城中心三期商場地下G35號舖
-----------------------
📍形 Katachi Bar & Kushiyaki 將軍澳作為將軍澳居民👻 今次發現咗呢間通宵營業的日式料理店舖酒的種類多 性價比高 而且坐得舒服不限時餐廳設有電視 🖥️ Wifi 鏢機 桌球枱🎱 好適合朋友聚會🤩👯一次過可以滿足食玩飲的串燒專門店~二人套餐 (hkd 588)🕯️前菜沙律 味道正常~沙律菜新鮮🥗加上黑醋 酸酸地 幾開胃🕯️清酒煮硯清清地又有少少清酒味突出蜆肉鮮味🤩新鮮口感不錯西冷牛扒🐂🥩牛油香味重,口感同熟度都煮到剛剛好配上醬汁少少酸味增添清爽口味,幾特別好好味👍🕯️牛舌|免治雞肉棒|豬頸肉|鮮冬菇串燒最有驚喜🔥推薦牛舌~ 惹味又厚身 口感彈牙 牛味濃郁肉汁豐富 免治雞肉棒好好食 有脆脆的軟骨口感 如果有生雞蛋配甜醬油食就完美🤣豬頸肉入味 肉質嫩滑, 冬菇夠juicy🕯️鰻魚炒飯採用日本珍珠米🍚 超香~鰻魚香配上甜甜地鰻魚醬汁炒飯, 但鰻魚醬汁吸收入每一粒米飯😍口感偏濕潤🙈🕯️海鮮味增湯幾有鮮味又足料的味增湯🔥夠熱唔會好鹹🤤 入面有茹🍄, 洋蔥🧅, 蟹柳...‼️🕯️甜品水果哈蜜瓜鮮甜😍 切好先上 非常貼心~ 抹茶蕨餅甜味剛剛好 口感特別煙韌 👅🕯️燒雞泡魚🐟 (hkd 68)推薦配

作為將軍澳居民👻 今次發現咗呢間通宵營業的日式料理店舖
酒的種類多 性價比高 而且坐得舒服不限時
一次過可以滿足食玩飲的串燒專門店~

二人套餐 (hkd 588)

🕯️前菜沙律
味道正常~沙律菜新鮮🥗加上黑醋 酸酸地 幾開胃

🕯️清酒煮硯
清清地又有少少清酒味
突出蜆肉鮮味🤩新鮮口感不錯

西冷牛扒🐂🥩
牛油香味重,口感同熟度都煮到剛剛好
配上醬汁少少酸味增添清爽口味,幾特別好好味👍

🕯️牛舌|免治雞肉棒|豬頸肉|鮮冬菇
串燒最有驚喜🔥
推薦牛舌~ 惹味又厚身 口感彈牙 牛味濃郁肉汁豐富
豬頸肉入味 肉質嫩滑, 冬菇夠juicy

🕯️鰻魚炒飯
採用日本珍珠米🍚 超香~

🕯️海鮮味增湯
幾有鮮味又足料的味增湯🔥夠熱
唔會好鹹🤤 入面有茹🍄, 洋蔥🧅, 蟹柳...‼️

🕯️甜品水果
哈蜜瓜鮮甜😍 切好先上 非常貼心~
抹茶蕨餅甜味剛剛好 口感特別煙韌 👅

🕯️燒雞泡魚🐟 (hkd 68)
推薦配酒食!甜甜鹹鹹,食到停唔到口🤩魚既鮮味配合蛋黃醬好出色🤤

🕯️飲品
酒的種類繁多 價錢合理💰
有酒精跟沒有酒精 各點了一杯 賣相都好適合打卡😚
Mocktail 種類特別 會列明飲料成分
Cocktail種類清晰齊全 每種酒既成份都表明在menu上 總有一款合你心意🥂

🍺藍妹/ Asahi
跟餐包兩支啤酒🤤好適合一邊食串燒一邊飲~

🍹 Passion Fizz (Happy hours/ hkd 58)
入面有百香果🥭🍊、紅茶同soda🧊 飲落酸酸甜甜好開胃

🍸Gin martini (Happy hours/ hkd68)
Gin加入Dry Vermouth和Orange Bitters 配上Olive橄欖🫒
酒精濃度高😋 調教的味道剛剛好! 推薦愛飲酒的人!🤪

🔓 形Katachi Bar & Kushiyaki 將軍澳 (收加一服務費)

Address: 將軍澳貿業路8號新都城中心三期商場地下G35號舖
Booking☎️:93218246
營業時間: 星期一至日 12:00 - 15:00/ 17:00 - 04:00
*港鐵寶琳站 A1 出口, 步行約2分鐘
2023-06-19
庆祝纪念
父亲节
  • 雞泡魚乾
2023-06-21 80 浏览
將軍澳好少餐廳會開到咁夜呢到「形」就係通宵營業, 好坐唔限時 😜可以慢慢同朋友睇電視 Wifi 鏢機 桌球枱 睇,波一次過滿足食玩飲既串燒專門店,真心正!今日就輕鬆食少少嘢,hea 下,迎接端午節嘅來臨!!🏋️‍♀️🥟雞皮餃子:外皮金黃酥脆,內餡軟嫩多汁🤓雞皮油香十足,餡料亦都好飽滿,有雞肉、蔬菜,好特別🦪酥炸生蠔:炸得好鬆軟,而且生蠔好新鮮,多汁,正🥗蟹籽沙律:日式蟹籽口感清脆,帶有一絲甜味配合清甜青瓜絲,係夏日既好選擇!跟住叫咗啲串燒🍱荔枝豚肉串燒:黑豚肉卷住荔枝肉去燒,一咬落去荔枝爆汁,香甜嘅果肉同黑豚肉非常夾,仲令到成件事冇咁油膩!!月見免治雞肉:焦脆既雞串,混合金黃色既蛋黃同醬油,最後食咗好甜甜的☺️之後仲叫左燒豬頸肉、燒牛串仲有呢到 酒的種類多,價錢合理,我叫咗兩杯cocktail - Pina Colada & Sea Breeze☺️☺️呢度有個二人套餐,下次肚餓嘅時候可以食呢個🤪
將軍澳好少餐廳會開到咁夜

🦪酥炸生蠔:炸得好鬆軟,而且生蠔好新鮮,多汁,正

跟住叫咗啲串燒🍱

之後仲叫左燒豬頸肉、燒牛串

呢度有個二人套餐,下次肚餓嘅時候可以食呢個🤪
2023-06-18 61 浏览
形KATACHI越開越多分店今次就嚟左新分店食串燒飲下野收工後chill下充下電呢度仲有波枱同飛標玩呢~球季離睇波又有大電視而且通宵營業,所以又食又玩幾耐都得!menu菜式真係好多選擇必定揀到好多想食嘅串燒/主食/小食/飲品可單點也有套餐選擇我就揀左部分單點菜式+happy hour set每款燒物都製作出色入味用左各種煮法製作,如汁燒、鹽燒等肉質新鮮、胃腩大滿足!雖然今次我只係叫了Mocktail也推介好酒之人來試試他們日本酒或其他紅白酒/Cocktail選擇非常多~ 性價品高!第一次吃燒雞泡魚,配飲品一流以下係我點選了的菜式:✨午後の自選燒物 $168 供應時段 5pm-9pm 價錢優惠。包小樽清酒 或High Ball Cocktail。燒物(肉類)五選二: 月見兔治雞肉軟骨棒🌟 鹽燒豚頸肉。燒物(蔬菜)四選二: 菠蘿 鮮冬菇✨單點菜式。蟹籽莎律。鹽燒牛串🌟。燒雞泡魚🌟。伊比利黑毛豚扒🌟。鰻魚炒飯🌟✨飲品。Rose Garden🌟。Apple Juice
形KATACHI越開越多分店
今次就嚟左新分店食串燒飲下野
收工後chill下充下電
呢度仲有波枱同飛標玩呢~
球季離睇波又有大電視
而且通宵營業,所以又食又玩幾耐都得!

menu菜式真係好多選擇
必定揀到好多想食嘅串燒/主食/小食/飲品
可單點也有套餐選擇
我就揀左部分單點菜式+happy hour set
每款燒物都製作出色入味
用左各種煮法製作,如汁燒、鹽燒等
肉質新鮮、胃腩大滿足!
雖然今次我只係叫了Mocktail
也推介好酒之人來試試他們日本酒或
其他紅白酒/Cocktail
選擇非常多~ 性價品高!
第一次吃燒雞泡魚,配飲品一流
以下係我點選了的菜式:

✨午後の自選燒物 $168
供應時段 5pm-9pm 價錢優惠
。包小樽清酒 或High Ball Cocktail
。燒物(肉類)五選二:
月見兔治雞肉軟骨棒🌟
鹽燒豚頸肉
。燒物(蔬菜)四選二:
菠蘿

。燒雞泡魚🌟
。伊比利黑毛豚扒🌟
。鰻魚炒飯🌟

✨飲品
。Rose Garden🌟
。Apple Juice

將軍澳區又一串燒好去處,距離寶琳地鐵站步程約5分鐘,木製配合玻璃嘅裝修感覺簡單但透光感重。門口仲有一隻大熊熊公仔俾大家影相打卡,店內以木板及led燈營造氣氛,開放式嘅鐵板燒廚房,令人更投入居酒屋嘅格調,除此之外仲有波枱同飛鏢機,仲要係通宵營業,大家可以一邊飲酒,一邊玩樂!今晚點咗一份二人嘅晚餐,如果唔食比目魚嘅可以選擇牛,份量都算多,我同媽咪兩個人都差啲食唔晒🤭大部份菜式都係偏甜嘅醬油口味,個人推介配合埋Cocktail 或特飲一起享用用餐。二人晚餐 $588 比目魚(130exz)份量相當多,燒過的比目魚外脆內軟,外層沾上甜燒汁的醬汁味道,下次可以試吓叫埋啤酒一齊享用。串燒:牛舌相當有口感,以黑椒與黑芝麻調味,爽口間帶肉汁香,令牛舌彈牙更有層次。豬頸肉鹽燒口感,調味比較濃郁,豬頸肉捲成一串的形態。免治雞肉棒照燒汁偏甜,免治雞肉滑溜柔軟,餡料內有輕微雞軟骨增加層次口感。冬菇燒得表層剛剛好乾身,咬口有冬菇肉的口感,什菌牛油蒜香扇貝海洋鮮香與牛油什菌的完美融合,燒過的扇貝保持鮮味多汁,香甜味互相輝映。鰻魚炒飯較黏身的炒飯底,每一粒珍珠米都沾滿了醬汁紫菜與鰻魚香味,表面鋪滿了紫菜,夠啦海鮮味

二人晚餐 $588

比目魚(130exz)

串燒:
牛舌

豬頸肉
鹽燒口感,調味比較濃郁,豬頸肉捲成一串的形態。

免治雞肉棒

冬菇
燒得表層剛剛好乾身,咬口有冬菇肉的口感,

什菌牛油蒜香扇貝

鰻魚炒飯

海鮮味噌湯
牛奶蜆添加了另一番不一樣的味噌湯鮮甜香,濃郁的味噌略帶鹹味。

甜瓜&抹茶蕨餅 甜品
甜瓜熟得剛剛好,非常香甜!抹茶蕨餅唔會太甜,咬落粉粉地好軟身。

呢杯Cocktail個名好特別,0是酒精,4阿華田、冷萃咖啡、朱古力、全脂奶四種材料製成,而3是3種選擇,有全糖、半糖或微糖,一即是全、全即是一,來自《鋼之鍊金術師》而名。

夏の伊甸
以芒果果蓉、橙汁、菠蘿汁、蔓越莓汁及熱情果凍干製成的夏天特飲,入口酸甜開胃,仲有清新嘅鮮果香味,味道啱食串燒點嚟飲!
2023-06-12
  • 鰻魚炒飯
2023-06-12 117 浏览
放工去咗新都城,估唔到嗰邊都有居酒屋,嗰場夠大幾好free,中間仲有得打桌球、擲飛標🐥炸芝麻雞翼💰$48必食芝麻雞翼,勁香脆,有芝麻仲香仲脆,入面幾滑🐟汁燒比目魚💰$88比目魚滑身,煎得香口🌽牛油燒粟米💰$28好大件粟米,燒得好好,牛油味濃🥢鰻魚汁炒飯💰$98滿滿鰻魚汁包滿每一粒米飯,炒得幾香,有丁點鰻魚皮襯託🌹Rose Garden💰$78Blue Curacao, lemon juice, apple juice & rose好靚,有玫瑰味,略甜🍹Cranbery Sangria$78Cranberry juice, orange juice & 7up好飲,唔太甜又有7up啲汽,夠晒鋸😌🚩形 (新都城中心) (將軍澳) @katachi_tko @katachihk 📍將軍澳貿業路8號新都城中心三期商場地下G35號舖

🐥炸芝麻雞翼💰$48
必食芝麻雞翼,勁香脆,有芝麻仲香仲脆,入面幾滑

🐟汁燒比目魚💰$88
比目魚滑身,煎得香口

🌽牛油燒粟米💰$28
好大件粟米,燒得好好,牛油味濃

🥢鰻魚汁炒飯💰$98
滿滿鰻魚汁包滿每一粒米飯,炒得幾香,有丁點鰻魚皮襯託

🌹Rose Garden💰$78
好靚,有玫瑰味,略甜

🍹Cranbery Sangria$78
好飲,唔太甜又有7up啲汽,夠晒鋸😌

📍將軍澳貿業路8號新都城中心三期商場地下G35號舖
2023-06-08
2023-06-12 1097 浏览
🌟形 Katachi🌟係將軍澳嘅酒吧餐廳,提供🇯🇵日式餐點,主打🍢日式串燒,性價比高!餐廳有⚽波睇,有🎯鏢機,有🎱Pool枱,仲有🛜free wifi,通宵營業兼不設限時,食飯飲嘢直落一流👍🏻!🥃酒嘅種類極多,收工過嚟都仲係Happy Hour🤪!🍏Sour Apple Frozen $58極受歡迎嘅🍹mocktail,🍏青蘋果沙冰再加少少🍋檸檬嘅清新,好睇又好飲!9️⃣pm前都係Happy Hour,🍸mocktail只需$58!🍓Strawberry-ginger Lemonade $58靚靚嘅🍹紅色mocktail,有🍓士多啤梨嘅香甜,亦有ginger ale嘅甜+爽!🥟雞皮餃子 $58以🐓雞皮包住日式餃子餡🥟,配日式酸汁,的確唔錯!🦑青椒墨魚燒 $48墨魚肉🦑爽彈甜美,係加強版嘅煎釀三寶!🌽牛油燒粟米 $28充滿🧈牛油香氣!🍍燒菠蘿 $38將菠蘿片烤至香甜多汁💦!🍆燒茄子 $58有大量嘅木魚絲增香增鮮,🍆茄子口感濕潤!🍜和風牛肉烏冬 $98湯底清甜,烏冬滑溜,🐂牛肉份量頗多!🍚鰻魚炒飯 $98每一啖都有🐟鰻魚汁嘅濃厚風味!

🍏Sour Apple Frozen $58

🥟雞皮餃子 $58
以🐓雞皮包住日式餃子餡🥟,配日式酸汁,的確唔錯!

🦑青椒墨魚燒 $48

墨魚肉🦑爽彈甜美,係加強版嘅煎釀三寶!

🌽牛油燒粟米 $28

充滿🧈牛油香氣!

🍍燒菠蘿 $38

將菠蘿片烤至香甜多汁💦!

🍆燒茄子 $58

有大量嘅木魚絲增香增鮮,🍆茄子口感濕潤!

🍜和風牛肉烏冬 $98

湯底清甜,烏冬滑溜,🐂牛肉份量頗多!

🍚鰻魚炒飯 $98

每一啖都有🐟鰻魚汁嘅濃厚風味!
形 Katachi Bar & Kushiyaki係一間好特別嘅串燒酒吧餐廳,除咗正宗嘅日式串燒、小食主食同甜品之外,餐廳都提供好多種類嘅特色cocktails同mocktails。值得一提嘅係,餐廳好有格調,入面設有電視、飛鏢機同桌球,而且仲要通宵營業唔限用餐時間,一次過滿足曬大家食、玩、飲嘅慾望!----------------------------燒鳥:月見雞肉棒 $48芝士雞肉棒 $48燒手羽 $48雞肉棒外層烤得金黃酥脆,內裡肉汁豐富,而且咬落仲有爽脆嘅雞軟骨,口感味道都好豐富~雞肉棒沾咗蛋黃醬油食落味道更上一層,肉質都更嫩滑。燒雞翼皮脆肉嫩,雞皮仲有啲焦香,好惹味~----------------------------燒牛肉:A4宮崎和牛粒 $128極上厚切牛舌 $98A4宮崎和牛粒牛味十足,表面微焦,一咬落口就係濃濃嘅油脂香。牛舌軟嫩厚身,入口爽脆又有嚼勁,肉汁豐富。----------------------------小食:芝士翠玉瓜 $28炸牡蠣 $48炸雞軟骨 $48翠玉瓜鮮甜爽脆,配上燒芝士增加咗層奶香,配搭好特別。炸牡蠣大大隻,炸粉薄身但依好酥脆,牡蠣si

燒鳥:

小食:
芝士翠玉瓜 $28
炸牡蠣 $48
炸雞軟骨 $48

翠玉瓜鮮甜爽脆,配上燒芝士增加咗層奶香,配搭好特別。炸牡蠣大大隻,炸粉薄身但依好酥脆,牡蠣size都幾大,而且蠔味濃郁唔腥。炸雞軟骨熱辣辣脆卜卜,調味簡單但係好惹味,係一道下酒小食~
芝士翠玉瓜

Mocktails:
Sour Apple Frozen $58
Passion Fizz $58
Mix Berry Paradise $58

Mocktails真係好有驚喜!全部飲品嘅賣相都好精緻,而且水果味好突出,完全冇藥水味,甜度適中。Sour Apple Frozen 好refreshing,入面仲有青蘋果冰沙。Passion Fizz嘅熱情果味好濃郁,甜酸味balance得啱啱好,解膩一流。Mix Berry Paradise 就好似一道甜品咁,入面係超足料嘅rasberry smoothie,面層仲有奶味十足嘅cream,飲完真係好滿足!
Sour Apple Frozen
Passion Fizz,Mix Berry Paradise
炸雞軟骨
芝士雞肉棒
極上厚切牛舌
A4宮崎和牛粒
芝士翠玉瓜
Sour Apple Frozen
2023-06-07 77 浏览
🔍呢排留意到屋企附近開咗好多新餐廳,無意中揾到呢間酒吧餐廳叫「形」!🍻 😊門口有一個打卡位,有隻巨BEAR🐻歡迎你,記得要同佢合照呀!📸👍🏻 🤩入到嚟見到有張波枱🎱比波友一展球技。仲有發鏢機🎯比大家玩。👍🏻🛋️座位方面:地方寬敞舒服,燈光柔和💡,有梳化位、BAR枱位,任君選擇,播住好chill嘅音樂,適合三五知己通宵飲酒傾計。👍🏻 👭我哋點咗以下餐點📝1️⃣飲品🍏❄️Sour Apple Frozen $58青蘋果沙冰,甜甜酸酸,口感清新。👍🏻🍓🥛Mix Berry Paradise $58雜莓沙冰,配上牛奶、CREAM,甜中帶酸。👍🏻2️⃣小食🍟和風薯條 $68香脆薯條,配上燒汁、沙律醬,好好味。👍🏻🐔🥟雞皮餃子 $68以雞皮代替普通餃子皮,外皮炸到香脆可口,饀料豐富。👍🏻3️⃣串燒🐔雞中翼 $58 - 燒到外脆內軟。👍🏻🐷豚肉荔枝卷 $48 - 肥美豚肉配上清甜荔枝,滋味無窮。👍🏻🍗雞脾肉串配紫蘇葉醬 $48 - 嫩滑雞髀肉配上紫蘇葉,味道似孜然+茴香+肉桂味,新鮮嘅配合。👍🏻🐮A4宮崎和牛粒 $128 - 牛味香濃,油脂平均,美味可口。👍🏻整體來講,串燒好味,高質,性價比高。4️⃣餐廳推介牛油燒鮑魚

👭我哋點咗以下餐點📝

1️⃣飲品

🍏❄️Sour Apple Frozen $58
青蘋果沙冰,甜甜酸酸,口感清新。👍🏻

🍓🥛Mix Berry Paradise $58
雜莓沙冰,配上牛奶、CREAM,甜中帶酸。👍🏻

2️⃣小食

🍟和風薯條 $68
香脆薯條,配上燒汁、沙律醬,好好味。👍🏻

🐔🥟雞皮餃子 $68
以雞皮代替普通餃子皮,外皮炸到香脆可口,饀料豐富。👍🏻

3️⃣串燒

🐔雞中翼 $58 - 燒到外脆內軟。👍🏻

整體來講,串燒好味,高質,性價比高。

4️⃣餐廳推介

牛油燒鮑魚$68 - 新鮮,啖啖肉,充滿牛油香。👍🏻

5️⃣每枱客人送一份新鮮沙律🥗

下次想品嚐佢哋其他特色串燒。
2023-05-29
  • A4和牛粒
  • 雞皮餃子
  • 豚肉荔枝卷
  • 和風薯條
  • 雞翼
  • Sour  Apple  Frozen
  • Mix  Berry  Paradise
📍 形 Katachi Bar & Kushiyaki📍 將軍澳 寶琳 𝗣𝗼 𝗟𝗮𝗺, 𝗧𝗞𝗢 • 新都城中心三期商場地下G35號舖 (Multiple locations)-Great, great, great gathering place with friends and family! This new restaurant in Po lam is a mix of an izakaya and a bar, where you get to enjoy all kinds of Japanese izakaya food like skewers and deep fried dishes as well as alcoholic goodies, and also spend valuable time with friends playing darts and snooker while chitchatting and watching sports games!-Food, service and ambience were on point. Would de
📍 形 Katachi Bar & Kushiyaki

Food, service and ambience were on point. Would definitely recommend!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
喜歡到居酒屋喝喝啤酒、吃吃串燒的朋友,一定不可以錯過這家位於寶琳的新開業居酒屋!
形 Katachi》是一家集居酒屋與酒吧於一身的餐廳,提供多款居酒屋菜式、酒類選項:坐得舒服,而且還提供飛鏢機跟桌球等娛樂設施,還有大電視播著運動賽事!
每晚開業到凌晨,超適合跟兄弟姐妹捉膝談心😆
串燒都很有水準,而且定價不高、份量滿足,所以性價比滿高哦✨
Margarita ($68/HH; $88/NH)
除了日本酒,這裡還提供不少雞尾酒選擇
Happy Hour時段還可享優惠價😆
Margarita

Strawberry-ginger lemonade ($58/HH; $78/NH)
不喝酒的,當然也有mocktail、果汁、汽水等
加入了草莓跟薑汁的檸檬蘇打,還有草莓果肉,口感跟味道都很豐富😍
我這個草莓迷更是開心~🍓
Strawberry-ginger lemonade

燒雞泡魚 ($68)
Grilled fugu fish
先點一道居酒屋常見下酒菜~
燒雞泡魚

大蔥雞肉串 ($48)
Grilled chicken with green onions
鮮嫩彈牙的雞肉配上爽脆微甜的大蔥,好滋味~也是這裡的人氣菜式之一✨
大蔥雞肉串

月見免治雞肉棒 ($48)
Japanese chicken tsukune with egg yolk
最愛吃的免治雞肉棒!
跟月見汁是絕配,但這裡也有其他味道搭配,如芝士、辛辣、 鹽燒
月見免治雞肉棒
月見免治雞肉棒

燒菠蘿 ($38)
Pineapple
鮮甜多汁🍍
燒菠蘿

鹽燒牛串 ($58)
Beef fillet with salt
這個好吃捏,肉厚、啖啖肉,牛味也突出
鹽燒牛串

吉列蠔 ($48)
Deep fried oyster
這個份量滿多的!而且每件都外脆內creamy又有鮮味
吉列蠔

炸芝麻雞翼 ($48)
Fried sesame chicken wings
外皮又薄又脆,好喜歡這口感
雞翼很厚肉,裡面的雞肉充滿肉汁,吃得滋味😋
炸芝麻雞翼

和風牛肉湯烏冬 ($98)
Japanese style beef udon
最後來一份主食~是清清的、口感滑順的稻庭烏冬😋
份量好大~~牛肉蓋在烏冬上都把它淹沒了😝
好滿足!