2023-04-05 101 浏览
📍住開將軍澳都知道附近冇咩宵夜好食😪同朋友聚餐發現開咗間串燒餐廳,入邊環境舒服有梳化凳坐,仲有埋桌球枱同埋飛鏢機!另外有酒飲,食嘢傾吓計都幾chill。🍴極上厚切牛舌 $98 / 豚肉荔枝卷 $44 / 豬頸肉 $44 / 燒汁雞髀肉串 $48串燒種類多達逾40款,店員推介我哋要試吓極上厚切牛舌,雖然價錢略貴,但係食落口感真係零舍唔同,質感軟熟得嚟又彈牙,會係咁咇肉汁!另外嗰豬頸肉竟然係條狀😂但係食落又幾爽口,播放串燒都有得揀燒汁或者鹽燒。整體串燒都做得非常唔錯👍🏼🍴唐揚炸雞件 $46 / 燒茄子 $58炸雞雖然得四舊,但係每舊都大大件,同埋個外片真係好似薯片咁脆口!茄子就比較特別,竟然係搣埋皮😹已經掃好晒醬汁同都燒得好嫩身。🍴和風牛肉炒飯 $98炒飯炒得好香口惹味,配料都用咗唔少蔥粒同蛋去炒好好食,不過見到隔離枱個鰻魚炒飯仲吸引😢🍴Snow ball $68;$88 / Passion Fizz $58;$78分左happy hour同normal hour收費,我哋分別叫咗兩杯cocktail & mocktail嚟飲,超鍾意passion fizz嗰味,好香熱情果味夠哂fresh
另外有酒飲,食嘢傾吓計都幾chill。

整體串燒都做得非常唔錯👍🏼

🍴唐揚炸雞件 $46 / 燒茄子 $58

🍴和風牛肉炒飯 $98

分左happy hour同normal hour收費,我哋分別叫咗兩杯cocktail & mocktail嚟飲,超鍾意passion fizz嗰味,好香熱情果味夠哂fresh😎
2023-04-04 482 浏览
今日同朋友嚟到將軍澳行街搵野食,見到新開嘅居酒屋 - 形 Katachi Bar & Kushiyaki,緊係要試下啦~店內嘅環境闊落,除咗有開放式酒吧枱,仲有桌球枱、大電視、Wifi、鏢機等等,可以一邊睇波,一邊飲酒,好chill。餐牌上酒類選擇豐富,而食物以串燒為主,仲有炸物、佐酒小食、烏冬同飯等等。而且仲通宵營業,唔會有限時,啱曬通宵睇波聚舊呀~Rose Garden 嘅賣相一流,飲落甜甜地,杯邊嘅玫瑰花🌹好靚~而後面呢杯Sour Apple Frozen嘅酸度啱啱好,青蘋果嘅味道好清新🍹雞脾肉質結實富彈性,加入紫蘇葉嘅清香,食落有另一種風味。極度邪惡嘅雞皮串炸到金黃酥脆,最鍾意脆卜卜嘅口感,好啱用嚟送酒。鮑魚肉質彈牙爽口,而且牛油同埋蒜香味唔會太重,食到鮑魚嘅鮮味!豚扒嘅肉質較鬆化,肉嫩多汁,口感味道比起一般嘅豚肉更豐富細。芝麻雞翼嘅外皮外脆內軟,咬開個陣仲熱辣辣㗎!食落雞肉嫩滑,加上芝麻嘅香味,好食!👍🏻其實炒飯要炒得好食,一啲都唔簡單,除咗要炒得乾身爽口之外,仲要油份啱啱好,店員未上菜都聞到炒飯嘅香味~
Rose Garden +Sour Apple Frozen
雞脾肉串 (紫蘇葉醬)
雞脾肉質結實富彈性,加入紫蘇葉嘅清香,食落有另一種風味。
雞皮串
牛油蒜香生燒鮑魚
伊比利黑毛豚扒
炸芝麻雞翼
日式豚肉炒飯
雞脾肉串 (紫蘇葉醬)
雞皮串
牛油蒜香生燒鮑魚
伊比利黑毛豚扒
炸芝麻雞翼
日式豚肉炒飯
將軍澳區一向以夜生活聞名,然而酒吧類型的娛樂場所卻少之又少。不過,近來區內開了一家匯集酒吧、餐廳、桌球和飛鏢的綜合場所,真是難得一見的好去處。現在就約上朋友一起來試試吧,既可玩樂又可享受美食!一進到餐廳,就被中央的桌球桌吸引了,我們立刻找了工作人員安排在桌球桌旁邊用餐,這樣一邊玩一邊吃,感覺棒極了!餐廳內有一個開放式廚房,可以製作多種炸物和燒物。我們光是聞到香味就忍不住點了很多種食物!我們點了雞軟骨、炸蠔、炸蝦和炸豆腐,全部口感一流,鬆脆可口,不會太鹹或太油,特別是那個蠔味道不腥,很有鮮味。餐廳也推出多款串燒,我們點了豬肉配蘆筍和豬肉配荔枝串燒,這組配搭真是恰到好處,鹹甜相宜!吃完了這麼豐盛的串燒和炸物,我們還點了一份和風炒飯和黑毛豚肉炒烏冬,這兩道菜都帶有日式風味,配上清酒煮蜆,味道鮮美,真是完美的一餐!到了酒吧區,我們當然要點兩杯飲料。今次我們選擇了Mojito,酒精濃度低,容易入口,不算太甜,非常適合女士飲用!

2023-03-31 88 浏览
朋友唔講都唔知原來喺新都城附近開左呢間酒吧餐廳,環境都幾舒服,好坐又唔限時,所以就同埋朋友一齊黎試下。餐廳門口放左隻巨型熊啤啤,非常可愛,入到去就望到有得掟飛鏢,玩桌球,同埋可以睇波,仲有wifi提供添。雖然我地都鍾意飲酒,不過今日係星期一,所以飲杯mocktail就可以。不過襯返呢間餐廳個環境,雖然無叫酒,但係都點左串燒感受下氣氛。燒冬菇($25),燒得很香口,而且很juicy,不會燒乾。芝士翠玉瓜($28),輕輕燒得融化嘅芝士,真係非常滋味,翠玉瓜燒完仍然很多汁,很清新,估唔到翠玉瓜同芝士咁夾。鹽燒豚肉荔枝卷($44),豬肉同荔枝一向都好夾,荔枝很清新,鹽燒味好香。雞胶軟骨($36),燒得很脆口,口感很好。雞全心($48),肉質有彈性,口感鮮嫰。伊比利黑毛豚扒($98)豬扒大大塊,伊比利既豬肉質素有保證,肉味濃郁,口感柔軟,鹽燒亦很香口。雞肝($48),口感柔軟。串燒全部都好好食,而且性價比高。和風牛肉炒飯($98),炒得夠乾身,很香口,帶有黑椒調味。mocktail都有分happy hour,問職員係去到10點,好抵,可能因為呢度係通宵營業嘅關係。Sour Apple Froze

燒冬菇($25),燒得很香口,而且很juicy,不會燒乾。

雞胶軟骨($36),燒得很脆口,口感很好。

雞全心($48),肉質有彈性,口感鮮嫰。

伊比利黑毛豚扒($98)

雞肝($48),口感柔軟。

串燒全部都好好食,而且性價比高。

和風牛肉炒飯($98),炒得夠乾身,很香口,帶有黑椒調味。

Sour Apple Frozen($58)
賣相好靚呀,我一向好鍾意蘋果,呢杯有青蘋果,酸度啱啱好又開胃

Passion Fizz($58)
是由熱情果調配,很香,酸酸甜甜

呢度環境舒服,食物又好,雖然冇叫酒,不過都睇過酒啲價錢唔貴,種類又好多,搵日第日唔洗返工再約朋友過黎飲返杯,呢間串燒專門店可以滿足哂又食又玩又飲嘅願望。
2023-03-27
2023-03-28 92 浏览
最近工作有點繁重,所以都用「食」去平衡心理需要😆。呢間餐廳好適合一大夥人一齊嚟暢飲歡聚,呢度酒的種類都幾多,價錢又合理。加上設有電視、鏢機、桌球枱,真係一次過滿足食玩飲的串燒專門店。😍鹽燒豚肉荔枝卷豚肉肉質鮮嫩,荔枝味淸甜,用豚肉包住荔枝做串燒,咬嘅時候有爆汁效果,非常好味道👍🏻!月見免治雞肉棒雞肉混和刴碎了的雞軟骨而成,超有咬口,而且啖啖肉,表面微焦,內裏多汁美味。整體而言,呢度啲串燒性價比甚高。鰻魚炒飯每粒飯米都掛有鰻魚汁,令人醒胃!鰻魚有微煎的果效,再配合雞蛋和紫菜,非常香口!Cranberry Sangria 賣相吸睛,打卡一流!本身自己勁鍾意飲蔓越莓汁,估唔到溝咗橙汁同七喜會咁好飲😍,果然冇令我失望!

最近工作有點繁重,所以都用「食」去平衡心理需要😆。

鹽燒豚肉荔枝卷

月見免治雞肉棒

鰻魚炒飯
Cranberry Sangria
  • 豚肉荔枝卷
  • 月見免治雞肉棒
店舖空間感十足,有齊電視📺睇波⚽️桌球枱🎱飛鏢機🎯比大家有得食又有得玩,好啱放工去聚腳chill一chill放鬆下🥳小食:🦐白海老仔 $68🥟雞皮餃子 $58軟殼類係my favourite❤️ 蝦仔好佐酒🍺而餃子都好特別,因為係用雞皮代替餃子皮包住內餡,咬落會多層煙韌感,所以擺耐咗都唔會腍💁🏻‍♀️串燒:🐔雞全心 $48🐔雞髀肉串 (紫蘇葉醬) $48👅牛舌心 $68🐷豚肉荔枝卷 $44🫑青椒墨魚燒 $48特別推薦牛舌心同豚肉荔枝卷👍🏻但其實樣樣都好食冇地雷🤣海鮮:🦪清酒生燒聖子 $58🦪牛油蒜香生燒鲍魚 $68/2pc依兩樣都係daily special,佢哋係每朝去市場見有新鮮海鮮賣先會入貨嫁😊 覺得師傅燒得火喉啱啱好,聖子同鮑魚都好新鮮彈牙好好食呀😋飲品:🌹 Rose Garden $58🍹 Virgin Colada $58酒有好多款,mochtail原價係$78,不過happy hour時段就會係$58😆前者嗰杯酸酸地幾好飲,後者creamy啲但味道亦淡啲😬

小食:

飲品:
🌹 Rose Garden $58
🍹 Virgin Colada $58

2023-03-09 280 浏览
自從好耐之前三期煉瓦亭執左之後,同朋友冇左個canteen聚首,今次黎試呢間新開餐廳有驚喜☺️ 日式居酒屋 形 Katachi。裝修好骨子,一入去就望到個好靚嘅bar枱位,又有飛鏢波枱,席間都見唔少人去篤波同玩飛鏢。位都坐得舒服😌有分main同酒menu,俾我見到有Sapporo😍,點知staff話未裝機☹️所以就叫左杯1664先。居酒居最怕就係入座有時限,好彩呢度冇🥰 同朋友終於多返個canteen啦!staff話老闆試埋菜就可以開午市啦☺️老闆📢聽到嘛?快啲開午市啦!😆仲有最重要嘅係,快啲裝Sapporo呀!😂等緊你吖!吉列野唔會成口粉,好正👍🏼薯條想encore,點知太飽😛下次見鮑魚要趁熱食😋飲品非常打卡able🫰🏼牛舌芯被介紹話一定要試😌冇介紹錯👍🏼👍🏼👍🏼

老闆📢聽到嘛?快啲開午市啦!😆
仲有最重要嘅係,快啲裝Sapporo呀!😂
等緊你吖!

吉列野唔會成口粉,好正👍🏼

薯條想encore,點知太飽😛下次見

鮑魚要趁熱食😋

飲品非常打卡able🫰🏼

牛舌芯被介紹話一定要試😌冇介紹錯👍🏼👍🏼👍🏼
2023-03-08
朋友話將軍澳新都城附近新開左間食串燒既酒吧餐廳,原來係Bar Pacific 集團既。地點方便,寶琳站一出,行過對面就係。呢度有電子標機同桌球,我地5個人,都係小酒鬼,叫左3 Set 啤酒,十幾樣野食(前菜,小食,串燒),除左小食炸雞軟骨無驚喜外,其他野食都好好食,串燒調味及火喉剛剛好,特別推介黃花一夜干,燒得外脆,魚肉Juice,另一個推介係極上厚切牛舌,厚度剛好,好有口感又Juice ,而小食,我會推介白海老仔,炸物小食,細細條蝦仔好鬆脆,送酒無敵,最後忍唔住encore 多個其他既叫左炸雞軟骨,螢光魷魚漬,燒牛仔骨肉,燒豚肉蘆筍卷,燒雞全心,燒雞肝,燒雞腎,埋單每人$300,無諗過咁平😄多謝朋友介紹左我一個坐得舒服,野食好味,又可以暢飲既新地方,雖然我唔係將軍澳區街坊,但一定會再嚟,因佢地既串燒野食,好好味

另一個
推介係極上厚切牛舌,厚度剛好,好有口感又Juice

其他既叫左

螢光魷魚漬
牛仔骨肉
黑豚蘆筍卷
燒雞肝
  • 黃花一夜干,燒厚切牛舌,白海老仔