2024-02-25 400 浏览
唔知係唔係元朗同西環居民口味差好遠,定係兩間舖品質差好遠,我感覺個麵唔似講到咁犀利。沾麵食落去同灣仔黑龍爭兩三班,可能我食唔慣佢地既唔熱湯同微波爐叮沾麵,定係我本人不了解日本口味。總知係我人生食沾麵感到最唔啱口味一次。其實佢地可能好忙,唔知咩原因係冇凍水,可能係我孤陋寡聞,認為食日本麵一定有凍水。但係見食評話佢地好正宗好服務,今次感覺食評同現實好似爭天共地。可能係我食唔慣正宗日本沾麵,我應該唔會再試多次。
可能係我食唔慣正宗日本沾麵,我應該唔會再試多次。
2024-02-24
2024-02-21 2137 浏览
以前喺附近返工,經常在OT 後找地方宵夜,其中以屈地街無名小巷內的【火井火鍋】最出名。【火井】搬遷後,小巷有一段時間靜下來。今日再次回到這裏,原來小巷內多了其他小餐廳;不過,大部份只是街坊快餐店,當中只有【彩 Aya】較有特色。小巷有兩間【彩 Aya】,一店兩鋪;一間賣傳統日式湯底拉麵、另一間就賣日式沾麵。揀了賣湯拉麵的【彩 Aya】。店內面積細小、又三尖八角,甚至比日本當地的拉麵小店還要細。為遷就鋪面,放棄了封閉式廚房及開放式廚房,廚房設計與港式雲吞粉麵店一樣。室內裝潢也非常簡陋,只簡單掃上油漆、掛上幾張自家印制海報,地面的紙皮石更似乎是上手租客殘餘下來的裝修。只有兩位員工,一個負責廚房、一個負責樓面;儘管只有十多個座位,繁忙時間如果全店客滿,人手只勉強可以應付。餐牌非常簡單,只有兩款拉麵、一款釜飯及四款小食。標榜自家製麵、自家製麵及自家製叉燒;有雞叉燒及豚叉燒兩種口味。只是【彩 Aya】的拉麵只可以揀選一種叉燒,不可以一碗拉麵試齊兩款叉燒。湯底只有一款雞白湯;麵底就有兩款選擇:傳統日式小麥拉麵或柚子小麥拉麵。擔心柚子味拉麵味道怪怪,與雞白湯不配搭,揀了傳統小麥拉麵。特濃雞白湯豚叉燒
特濃雞白湯豚叉燒拉麵($85)用上全黑色、燙金花紋圖案的精緻拉麵碗,與用餐環境並不太配合。見到拉麵的賣相,再加上用小藤籃另外奉客的免費炸牛蒡條 ⋯⋯ 即時想起來自大阪的濃厚雞白湯拉麵名店【座銀】。六年多前開業初期已經要 $138 一碗拉麵,當年堪稱全港最貴日式拉麵。去到今年今日,經過多年通脹,定價是 $148,只貴了$10;足以證明當年貴得幾犀利。
特濃雞白湯豚叉燒拉麵
濃厚雞白湯呈乳白色,採用日本高壓技術長時間熬煮炮制而成;再加上運用了冲調泡沫咖啡的技巧打出泡沫,賣相更突出。先掏起一匙雞白濃湯,厚厚的泡沫清晰可見。口感幼滑,雞味濃郁;入口濃稠適中,黏口又未至於成糊狀。湯頭唔算油膩,充滿雞的鮮甜;亦唔鹹,適合香港人口味。湯底的確出色。
麵條為自家製曲身麵條,粗幼度適中。入口軟硬度剛好,彈牙有嚼勁;亦唔覺有鹼水味。估唔到一間本地小店都有如此不俗質素的日式拉麵麵條。
儘管雞叉燒標榜採用真空低溫慢煮,仍然擔心較嚡口,還是揀豚肉叉燒。兩大片薄切豚肩肉叉燒呈淡淡的粉紅色,舖在拉麵上面,外觀吸引。肉質脢軟、略帶爽口,圍邊的脂肪又爽而不膩。好吃!
彎彎曲曲的炸牛蒡炸得太乾身。入口未夠香脆、稍嫌太過煙韌;加上牛蒡本身沒有什麼味道,同拉麵的質素比較,就給比下去了。
煙燻糖芯蛋有淡淡煙燻香味。雞蛋黃呈流心狀態,蛋香濃郁,亦夠味道;蛋白入口夠嫩滑,唔係太結實的那種口感。雞蛋質素同樣出色。雖然用餐環境麻麻,人手所限,服務又一般;但拉麵的確相當好味道。加上價錢唔算太貴,值得捧場!
2023-11-04
特濃雞白湯豚叉燒拉麵
2024-01-29 382 浏览
黑蒜油湯沾麵揀咗小麥麵~啲麵一如既往超級彈牙 同其他連鎖店拉麵嘅口感完全唔同!好食😆☺️我中意食小麥味多過普通平時拉麵店嘅麵 因為我係小麥迷 佢啲小麥味真係好濃🥰將啲麵逐少逐少擺去個湯道 啲湯係掛到係啲麵道 證明個湯係有幾濃😚由於掛湯能力強勁~將啲彈牙嘅味with湯擺入去 好味到想暈低🤣不過最最最重要係個湯好濃好味道好足蒜味 令成件事完美到🙇🏻‍♂️兩塊豚肉肥瘦均勻 食落有肥有瘦 正 同埋每一塊都算大片🥰每一碗湯嘅最底下係有一隻唐心蛋 哇呢個驚豔 隻蛋嘅熟度真係啱啱好!係啱啱熟嘅邊緣 一咬個蛋黃流出嚟但個蛋白係熟架喎😆😆加一啖湯食oiyishi!!!!🤣🤣😍.蝦味噌湯 同伴嗌咗呢個再加伯爵茶麵~我見伯爵茶麵好似好得意 就試咗啲🤣🤣食落冇咩伯爵茶味其實 但依然彈牙😉我都係中意我嘅小麥味多啲😌而呢個湯底好似冇我上一次食咁驚豔 上一次自己食係超級有鮮味😗題外話 上一次食試咗黑胡椒麵 雖然彈牙 但個黑椒麵反而有啲阻蓋咗湯底嘅原味 所以今次就冇叫到~

蝦味噌湯

2024-01-23 357 浏览
今次去咗「彩」沾一沾麵店,我話你知,食到我心花怒放啊!🌺😋點了兩款招牌つけ麵,一個係富士葱つけ麵,一個黑蒜油湯つけ麵,味道真係正到爆。富士葱つけ麵嗰個湯底鮮呀,香椿味幾乎層層透出黎,口感爽滑得嚟又與小麥麵嘅Q彈該咁相襯,食落絕對是舌尖上嘅盛宴。再講吓黑蒜油湯つけ麵,啖啖黑蒜味,夠晒霸氣,但係食落並唔會油膩,仲會讓你一嘗無法忘懷嘅麵魂深度,真係彈牙無比!每啖麵都包裹咗滿滿嘅風味。食埋後半日都仲喺口腔留錫住嗰種滿足感,港式粵語講嘅「食咗仲想食」,一時間過不去!👌😍 店舖簡潔明亮,窮宿命都無阻我為呢樣美食oversize。員工態度親切得黎,客人都被照顧得好好,就算係平民價錢,但係享受嘅卻係貴族待遇!下次再去,我壓實要試埋紫菜麵啦,誓要嗌完晒佢哋啲麵款!🍜🎉

🍜今次走入嚟這間沾麵店,先講聲,佢哋嘅蝦味噌真係正!掂過個天花板咁高,蝦味做得啱啱好,一啖口都唔覺得膩。個沾麵慢悠悠食,飲啲湯,令人個心情都好晒,滿足到唔得了!而佢地自家製嘅叉燒,喺口入去嘅一刻,真係靚到爆燈,肉香味十足,好軟熟,融化在口中咁滑。食完蝦味噌,再試下淡雅嘅豚骨原湯配小麥麵。我話,呢個湯光溜溜嘅入口,完全唔似表面咁普通,有種細膩嘅香味,搞到個味蕾直頌好評!小麥麵更係有型有款,食起身來又解渴又過癮,尤其係溏心蛋,個蛋黃流出嚟嗰陣,賞心悅目得嚟味道又正,惹味得嚟啱晒咁。整體黎講,呢度啲沾麵啱晒曬日掛住都想食,實戰型又唔失格調,心水推介嘅好去處😋👌!呢個「飽食之旅」啊,保證你食完之後,滿足感爆燈,食得開心又食得稱心!

2024-01-17 483 浏览
今日同朋友一齊食彩麵。想試呢間好耐,不過一直都未有機會,今日終於可以試到!我對佢期望值都頗高 ,但食完真係好失望!我叫咗碗豚骨湯沾麵 (小麥麵)。首先,個湯上枱個陣就已經唔熱我同朋友幾乎無傾計,淨係不停咁食麵,都追唔上個湯變凍嘅速度佢個麵本身仲要係冷麵 (可以叫熱麵,不過我無預計過個湯咁凍所以無叫!),結果就係越食越難食,好似食冷麵咁,不如買個熱辣辣嘅杯麵食好過。除咗個湯唔夠熱,其實碗麵其他食材都唔錯。自家製麵口感好好,叉燒大塊,仲有好多條筍。湯底味道都ok,成碗麵個敗筆就係湯嘅溫度。最後好辛苦先食完,真心唔建議大家嚟食,完全唔明點解咁多人嚟幫襯。

我叫咗碗豚骨湯沾麵 (小麥麵)。

首先,個湯上枱個陣就已經唔熱
我同朋友幾乎無傾計,淨係不停咁食麵,都追唔上個湯變凍嘅速度

2024-01-17
午餐
2024-01-02 378 浏览
今次去開西環就搵咗呢間專食沾麵嘅彩aya嚟食~地點唔算好顯眼,唔係特登去未必會見到,都係睇Google map先搵倒🤣-食物上佢主要係出沾麵嘅冷麵,如果想食熱麵的話要另外提出,今次試嘅係豬骨湯味,不過佢落好多大蔥,唔鍾意食蔥嘅朋友記得提出走蔥‼️個湯底就比較稀,我個人覺得佢似拉麵多啲不過一入到去有陣奇怪嘅渠味,對嗅覺比較敏感嘅人就唔係咁推介。
今次去開西環就搵咗呢間
專食沾麵嘅彩aya嚟食~
地點唔算好顯眼,
唔係特登去未必會見到,
都係睇Google map先搵倒🤣
食物上佢主要係出沾麵嘅冷麵,
如果想食熱麵的話要另外提出,
今次試嘅係豬骨湯味,
不過佢落好多大蔥,
唔鍾意食蔥嘅朋友記得提出走蔥‼️
個湯底就比較稀,
我個人覺得佢似拉麵多啲
不過一入到去有陣奇怪嘅渠味,
對嗅覺比較敏感嘅人就唔係咁推介。
2023-11-20 687 浏览
同一間鋪under彩(應該搵唔到鋪租)所以喺對面租咗間鋪做多幾個客(應該每當彩無位就會叫客人過唻)佢落單、洗嘢、埋單一個阿姐;煮麵(只係落麵落湯再擺返入微波爐叮 - 話因為係陶瓷碗,為令整碗麵熱量更均勻所以要以微波爐加熱)但眼見其他客無因為咁而覺得好食咗⋯ 我哋都算照試吓;落單程序跟足寫枱號及要求、可能佢只係一個人,我等咗40分鐘都未有任何食物就follow-up但佢都係處理唔到,話我張單比咗第二個問我會唔會再等⋯ (所以unfortunately, 無機會寫食嗰part及提供照片⋯ 但已經一吐氣,只想講如果唔夠人手就唔應該接單)

2023-11-12 581 浏览
位於西環石塘咀的小巷,沾麵店 彩aya 每日新鮮製作麵條,提供小麥麵、黑胡椒麵,以及每日特別推介的麵條口味。今次挑選當日限定的伯爵茶麵,清幽茶香,吃起來有著蕎麥麵般的舒適感。配上蝦味噌湯,濃郁的湯底與蝦味香氣,兩者剛剛好的平衡,吃畢不會過膩,只有滿足。The specialty shrimp miso soup tsukemen of aya is a blend of rich tonkotsu broth, shrimp miso which is full of umami, and the unique flavour of today’s special earl grey noodles.
呢間沾麵小店2年前同朋友機緣巧合下食過印象都幾深刻因為個湯頭好香濃媽咪今日收工嘅時候突然間同我講想食沾麵我即刻諗起呢一間佢每一期都會有啲限定唔同味道嘅麵今期撞正我最鍾意嘅伯爵茶😍同屋企人食飯我影唔切🤭但係原味豚骨湯,黑蒜油湯,蝦味噌湯每款都叫咗一個味道都係咁正😍面底都係小麥,黑胡椒,伯爵茶各一(但係伯爵茶麵如果加咗落湯其實個味道係唔明顯,如果單食伯爵茶麵係非常之香濃)同埋有一樣嘢好重要如果係普通食量的話千祈唔好加麵因為本身佢Regular都已經係好足料🤭
呢間沾麵小店2年前同朋友機緣巧合下食過
印象都幾深刻
因為個湯頭好香濃

媽咪今日收工嘅時候突然間同我講想食沾麵
我即刻諗起呢一間
佢每一期都會有啲限定唔同味道嘅麵
今期撞正我最鍾意嘅伯爵茶😍

同屋企人食飯我影唔切🤭
但係原味豚骨湯,黑蒜油湯,蝦味噌湯
每款都叫咗一個
味道都係咁正😍
面底都係
小麥,黑胡椒,伯爵茶各一

同埋有一樣嘢好重要
如果係普通食量的話千祈唔好加麵
因為本身佢Regular都已經係好足料🤭
2023-10-14
  • 蝦味噌湯沾麵
咁啱睇Hill Cheung 介紹食彩Aya 嘅沾麵,但係其實西環有兩間🥹,小編就去左賣拉麵呢間,斜對面先係賣沾麵🙏🏻(據聞兩間係合作夥伴)。$86 特濃雞白湯雞叉燒拉麵個雞叉燒好嫩,口感反而同湯底冇咁夾,同叉燒應該夾好多,湯底好濃郁好Creamy真係好似Menu所形容咁,有滿滿嘅骨膠原🫶🏻差唔多比得上座銀嘅質素🙏🏻(座銀湯底清少少),小麥拉麵軟硬程度都恰到好處,亦都好掛到湯汁,配料如糖心蛋、冬菇都好入味同雞白湯相輔相成🥹🫶🏻唯二美中不足係個拉麵冇筍🥹🥹🥹🥹🥹食拉麵冇筍食真係好慘好唔開心🥹🥹🥹🥹🥹 (麵仲有柚子麵揀,但小編第一次食呢間都係食小麥麵好了🙏🏻) $18 炸蠔炸蠔正正常常🥹係日本急凍炸蠔再炸起嘅賣相:⭐⭐⭐⭐味道:⭐⭐⭐⭐(粒半)CP值:⭐⭐⭐⭐以$86 喺香港食到雞白湯嚟講真係好抵食🥹🙏🏻同埋店家有個小心思係會將個碗放入微波爐叮一叮先放湯放配料,目的係保持湯底溫度夠熱🫶🏻🥹

$86 特濃雞白湯雞叉燒拉麵

$18 炸蠔

炸蠔正正常常🥹係日本急凍炸蠔再炸起嘅

賣相:⭐⭐⭐⭐
味道:⭐⭐⭐⭐(粒半)
CP值:⭐⭐⭐⭐

特濃雞白湯雞叉燒拉麵
特濃雞白湯雞叉燒拉麵
2023-10-05 421 浏览
之前得沾麵,但最近西環嗰間舖斜對面開咗雞白湯拉麵,作為雞白湯愛好者,決定一試佢主要有兩款拉麵,一個係雞叉燒雞白湯拉麵,另一款係團叉燒雞白湯拉麵,兩款都好好食.佢個湯底非常濃郁creamy,雞味都好香,雞叉燒口感滑嫩,面底軟硬度適中,令人食到停唔到口😋😋😋佢有得揀柚子味拉麵,會喺碗邊提供胡椒味柚子醬,沾面食法,食晒仲有得添加醬料👍🏻.食過好多唔同嘅拉麵,呢間未必係香港最好食嘅雞湯拉麵,未必好似座銀咁高質,但佢湯底、overall表現都好高質,性價比非常高,每碗只係around $85,重點係唔使點排隊,又坐得舒服👍🏻👍🏻.所以我會覺得佢係香港世一雞白湯拉麵😆

所以我會覺得佢係香港世一雞白湯拉麵😆
  • 雞白湯拉麵
自從從日本回來後 就一直對雞白湯🍜很有興趣😆這次特地帶也很愛雞湯的姑媽一起來吃~可是剛好來到的時候 只剩下雞白湯豚叉拉麵🍜雞叉燒剛好賣完了~雞白湯真的很濃郁~小麥麵也很Q彈很好吃~溏心蛋也很濃郁creamy🥰不過整體吃到尾有點偏鹹~吃完要喝多點水😆
自從從日本回來後 就一直對雞白湯🍜很有興趣😆
2023-09-19 337 浏览
唔係唔好食,不過有個致命傷加小缺點。特色沾麵個麵底係自己打,見到店頭間咗個位被俾佢打麵嘅,而麵有三款口味,今次試過黑椒味,即係混咗黑椒入麵底,出到嚟係未試過嘅。不過麵粗身而且偏硬,食起上嚟唔算好好口感。致命傷沾麵重點係湯要夠熱,因為當一浸啲凍麵落去,個湯就會迅速降溫,間間做沾麵嘅店都要用唔同方法保住溫度,當然都有好多店係由佢冷卻,呢間係其中一間。不過,叫得致命傷就冇咁簡單,佢地個湯係連第一啖都唔夠熱,接下來已經係完全唔使講,就係等佢慢慢變凍。小缺點個樓面職員都幾串,係個老人家黎,店內當時入座率只有五成,我嗌麵個時唔知道可以揀唔同口味嘅麵,佢講咗我知有三個口味,我問佢有冇推介,佢燥燥地好大聲咁重新讀多次三個口味,言下之意即係叫你快啲揀,觀感都有啲無禮貌。最後,提提大家,食完沾麵記得叫佢加湯,你可以飲埋個湯先走。
唔係唔好食,不過有個致命傷加小缺點。

特色
不過麵粗身而且偏硬,食起上嚟唔算好好口感。

致命傷

小缺點

最後,提提大家,食完沾麵記得叫佢加湯,你可以飲埋個湯先走。

HKU MTR附近小巷人氣沾麵小店,地點非常不起眼,不特意找也不會留意到,但Weekend Tea Time時段走到附近也看到小小人龍。小店由日本人師傅起家,裝修走簡單日式小店風格,門口可看到師傅在以自家製麵機預備製麵的過程,好專業又有家庭式溫馨的感覺。Menu選擇不多,但稱得上拉麵關注組高人氣之選,確實都在質素之上。沾麵有分Original並盛200g、大盛300g +$15及特盛400g +$25,看到鄰座客人也可以中途添加沾麵湯。座位不多,但吃麵時間不長,等候時間也可以接受。原味豚骨湯沾麵 | 伯爵茶麵 | 並盛200g $83黑蒜油湯沾麵 | 小麥麵 | 並盛200g $88店內介紹,豬骨湯底每日新鮮熬製,搭配湯底的醬油也是採用從日本嚴選的數類醬油和味噌所混合而成,整體味道濃郁,又有鰹魚汁的香味,不會死鹹,吃完也不會口渴。黑蒜油湯以原味豬骨湯配上黑蒜油和炸蒜,湯底呈深色,蒜味特濃。唯一美中不足的就是沒有用熱鍋盛湯,所以沾麵湯的熱度稍嫌不足。沾麵粗身,麵質有嚼勁,掛湯能力高。是日Special麵為伯爵茶麵,對於這個新鮮創意口味頗為受落,伯爵茶味道淡淡的,不會太Over!需要熱麵的

原味豚骨湯沾麵 | 伯爵茶麵 | 並盛200g $83

黑蒜油湯沾麵 | 小麥麵 | 並盛200g $88

黑蒜油湯沾麵

沾麵粗身,麵質有嚼勁,掛湯能力高。是日Special麵為伯爵茶麵,對於這個新鮮創意口味頗為受落,伯爵茶味道淡淡的,不會太Over!需要熱麵的話也可以提前跟店員要求。

黑蒜油湯沾麵

配菜有筍件、叉燒2片和溏心蛋一隻。叉燒採用西班牙豬,柔軟薄切,肥瘦適中,口感滑嫩。溏心蛋半熟通透蛋黃非常誘人,蛋香濃郁Creamy,也是這碗沾麵的另一焦點所在,Encore溏心蛋也是+$10,合理有餘。

沾麵店對面是專吃雞白湯拉麵的分部,店面雖然是一樣,但排隊時就要留意了。