2008-08-14 40 浏览
今日特登前往彬記再試它的湯及牛柏葉,一向叫淨米,淨米的湯經過米粉的和味之後味道已極淡,我都會請阿嫂再另外給我一碗黃澄澄的湯,真的極好飲,如果要試它的湯味,不妨請阿嫂另外再多給一碗湯,如此才能喝出原味!它的湯讓我寧可來回花二十六元小巴的錢專登去飲!劉森記的湯是令我失望的!
  • 淨湯
2008-08-04 45 浏览
喺荃灣返工咁耐, 都唔知有呢間嘢, 見到咁多好評, 呢食番次睇吓點先 :水餃牛腩麵 : 麵爽口彈牙, 但都有"簡"水味, 牛腩好淋, 水餃就不過不失雲吞豬手粗 : 雲吞係傳統果隻, 細粒, 豬肉同蝦肉一半一半, 豬手就炆都好淋吓, 粗麵就一般呢間嘢係公園裏面, 唔係好覺眼, 係舊色既麵舖, 唔差既, 但又未至於話好正囉, 價錢都幾貴, 單併18, 雙併25, 貴咗D囉! 服務, 無咩...因為侍應們無反應, 佢企你隔離唔出聲, 你落完ORDER又唔出聲, 放得碗嘢, 都唔出聲...但10幾蚊碗麵, 唔通有大酒店服務咩, 算合格啦!唔會特登去, 但路過可以一試!承惠50個大洋!

唔會特登去, 但路過可以一試!

承惠50個大洋!
望一望荃灣區又咩好野食先 ????? 去街前我都上來看看有咩野要去試下甘勁 0 個喊 ? 我都係半個荃灣人 , 點解我唔知 ? 原來都有經過 , 只是店的外觀不太討好吧了 , 而且不是外街 , 係公園外面 ! 粥講真我未試過 , 我都想試下豬潤 (下次吧) ! 今天我很肚餓 , 先來打個底 .... 再一會陪老婆食 TEA ...... 入到去 , 都幾貴喎 ..... 其他野 ! Cheap Cheap 地叫碗雲吞麵先啦 , 食評話幾好架喎 ! 麵十多分鐘才來 , 無咩人入來者 ? 可能比 D 外賣打尖 ?! 我講野很公道架 , 麵真是很彈牙 , 真的 ! 湯係有少少蝦味 , 但唔好講到甘好飲啦 ..... 會令人失望架 (我) ! 雲吞細細粒 , 有鮮蝦有肉味道 ..... ???? 我真是無咩感覺囉 , 我只會說 OK ! 當然講明只是 (個人) 評級 , 我比 OK 囉 ! 對我來說 : 雲吞麵還是一碗雲吞麵囉 ! 雲吞麵這類是醫肚的食物 , 你唔會要求有幾好食吧 ?! 或者我對牛扒會 / 其他食物要求高 , 但我不會要求連食麵都甘大期望囉 ! 去開可以一試 , 但

當然講明只是 (個人) 評級 , 我比 OK 囉 !

去開可以一試 , 但未至於要非去囉 !

又唔記得寫 .... 我叫了一杯豆漿 , 很甜 , 無咩豆味 !
2008-08-01 46 浏览
响荃灣打滾多年,一向都好少走入去大陂坊呢D橫街窄巷,都唔知原來有間粥麵响裡面.日前睇到openrice嘅食評話呢度D雲吞麵好正,就要嚟試吓.地方好up dup 亦都算逼,非繁忙時間都好多人.叫番碗雲吞麵,雲吞响底麵响面,先食麵,無梘水味,爽口彈牙,好耐都無食過咁正,食粒雲吞,餡料新鮮,D蝦有鮮味,有五六粒咁多,最後飲埋啖湯,有鮮味冇味精,全部對辦,兒時細蓉嘅味道番晒嚟.呢度D粥都好多人叫,下次要試吓.
$18 (其他)
  • 雲吞麵
2008-07-30 47 浏览
"彬記"屹立在荃灣已有三十年,但工作於荃灣的我都只是近年才認識到這間隱世食店。 最深印象是彬記的粥品,粥底香綿軟滑,吃下後有一種說不出的舒服,配料愛選"豬膶"、"自製鯪魚球"或"肉丸"。再叫一碟"即炸油條",真是絕配! 若在場晚上光顧,則喜歡點煲仔菜,其中以味道香濃,肉質結實有彈性的"薑蔥田雞煲"最為新鮮,因店主在門前養了一籠田雞,便可知此道菜是何等的真才實料! 有了這麼一間出色的粥麪店,即使生病要戎口,也可滿足口腹之慾了。

這裡的豬膶絕不比維記遜色
這裡的豬膶絕不比維記遜色
  • 豬膶肉丸粥、火鴨絲米粉、薑蔥田雞煲
2008-07-29 24 浏览
十多年前做過荃灣的街坊,竟不知道這間粥麵店的名聲,真的是孤漏寡聞矣...是日專程去試試,看看是否真的這樣美味....以往午間去粥麵店醫肚,通常都要來一粥一麵才夠喉。但現在年紀大了,胃納也變少了,吃完一碗麵後已差不多四分之三飽了...第一次試,當然是要叫雲吞麵了。端來一看,麵在上,匙羹置中,雲吞沉底 (附圖看見的已是小弟將雲吞撈起時的樣子),賣相是對辦了。先喝湯,有大地魚及少許蝦殼味,也是對路了。有了這賣相及湯底,這碗麵必應在水準以上了...再嘗麵,麵質爽身、彈牙,但卻丁點鹼味也沒有,跟麥文記及劉森記不相伯仲。對小弟來說,甚至是猶有過之....最可惜的是,欠了豬油,不然就真的快活過神仙矣...雲吞餡內蝦肉還是佔了四分之三,肥豬肉只有少許,不盡滿意...但想起來,"世事豈能盡如人意" ? 光只吃麵,就應知足了....

是日專程去試試,看看是否真的這樣美味....

最可惜的是,欠了豬油,不然就真的快活過神仙矣...

2008-06-29 36 浏览
得知彬記是因壹周刊的介紹,第一次來吃就上癮了,彬記的湯跟一般茶餐廳只有調味料不同,有淡淡清甜,頗似台灣家鄉的湯頭,那是一種只有用心熬才有的舊滋味,堪稱是在香港數一數二的,坦白說,港人搵快錢,可能懶時間花心思熬頭,經過荃灣得知彬記,不能不說人生一快,最愛來個淨湯米粉及來一碟新鮮黑牛柏葉,它的湯及鮮牛柏葉勝過蘭春麵家,感謝香港依然有這種老店存在,吃得到舊時味!
  • 粥,淨湯米粉,黑牛柏葉
(非会员)
2008-06-26 29 浏览
吃了很多地方的雲吞面, 這裡賣的都算正宗, 有傳統應有的味道. 面質OK但火喉差一點點, 雲吞則在水準之上, 大細剛好, 皮薄有鳳尾, 蝦肉瘦肉肥肉比例剛好, 湯亦夠清但可惜未夠濃, 如果落多一點蝦子肴湯, 相信就完美了, 值得一提的是師傅仍堅持下一點豬油於湯面, 實在為整碗雲吞面劃龍點晴.
2008-05-24 19 浏览
(6 & 23/5/08)兩天分別吃了肉丸鯪魚球粥$30,及淨水餃&雲吞@$18。粥好杰,糊仔咁,沒米香,肉丸和鯪魚球都好細粒,不過每樣都有三四粒,味道仲好有驚喜!肉丸有蝦米/柴魚味,鯪魚球鮮味十足,好似有果皮釣味,兩丸都好好食。至於水餃&雲吞分別不大,都是少肉,蝦爽,上湯清香不確喉。
至於水餃&雲吞分別不大,都是少肉,蝦爽,上湯清香不確喉。
2008-03-14 18 浏览
我一向都唔係好食粥,因為太熱.如果要食,多數都係食及底粥,因為多料,好似抵d.而呢一間彬記既及底粥,我就真係覺得唔錯唔錯.首先個粥底好綿又夠味,而最重要係個d料好足,肉丸有成兩粒咁多,都係好似21定23蚊到又好食又抵,正.至於雲吞麵我都有試過,我覺得d雲吞真係好食,d皮好薄,d蝦又爽又好鮮甜,雖然有d麵店既雲吞都有好大隻既蝦,不過完全係兩個層次.而d麵我就覺得好爽,d湯有味精但都好飲$18碗麵我覺得係值我朋友食左一碗牛腩麵,佢話d牛腩好林,d牛腩汁好好味,我地三個人食左三碗野,飲埋野都係食左大概70至80蚊到值得同大家推介
我一向都唔係好食粥,因為太熱.
如果要食,多數都係食及底粥,因為多料,好似抵d.
而呢一間彬記既及底粥,我就真係覺得唔錯唔錯.
首先個粥底好綿又夠味,
而最重要係個d料好足,
肉丸有成兩粒咁多,
都係好似21定23蚊到
又好食又抵,正.

至於雲吞麵我都有試過,
我覺得d雲吞真係好食,
d皮好薄,d蝦又爽又好鮮甜,
雖然有d麵店既雲吞都有好大隻既蝦,
不過完全係兩個層次.
而d麵我就覺得好爽,d湯有味精但都好飲
$18碗麵我覺得係值

我朋友食左一碗牛腩麵,
佢話d牛腩好林,d牛腩汁好好味,
我地三個人食左三碗野,飲埋野都係食左大概70至80蚊到
值得同大家推介
2008-02-28 10 浏览
慕名而來,想試一試佢地既粥!我叫左碗肉丸鯪魚球粥,份量幾多,幾大碗,成碗粥有八粒丸,簡直係啖啖肉,好彩無叫其他野食!鯪魚球好好食,0會好實,而係好似真係手打既感覺!豬肉丸都係!粥底幾靚,加埋薑,蔥,花生粒令碗粥錦上添花!
慕名而來,想試一試佢地既粥!

粥底幾靚,加埋薑,蔥,花生粒令碗粥錦上添花!
2008-02-11 14 浏览
今日一個人落街食lunch,立即諗到呢間,估唔到都有人起呢度講喎!我每次一次叫水餃牛腩河,加點醋和辣油,超正!這裡是我吃的牛腩中最正,牛腩汁攪到個湯底好正。之前也試食牛肚、墨魚丸等,但最終還是鍾情水餃牛腩,哈哈!上次同事叫魚皮,佢地都話好味,不過我本身對鮮魚皮無乜興趣。其實次次都見到人食粥,但我始終都未試過,因為粥太熱,我食得慢,lunch唔夠時間,等我下次唔係lunch 時間去,一定會試下鯪魚球粥。不過一碗雙併也要$25,真是貴了點。侍應和老闆娘都cool 了點。
我每次一次叫水餃牛腩河,加點醋和辣油,超正!
這裡是我吃的牛腩中最正,牛腩汁攪到個湯底好正。
之前也試食牛肚、墨魚丸等,但最終還是鍾情水餃牛腩,哈哈!
上次同事叫魚皮,佢地都話好味,不過我本身對鮮魚皮無乜興趣。
不過一碗雙併也要$25,真是貴了點。
侍應和老闆娘都cool 了點。
2007-12-03 18 浏览
尋晚成個人冇嘜胃口.突然之間好想食粥.於是同男朋友黎左呢間野食晚餐..呢度既位置比較偏僻.講真平時都冇留意呢度有間野!男朋友食牛腩麵加白灼芥蘭.而我就叫左個生菜鯪球粥..我碗生菜鯪球粥相比起牛腩麵黎得比較慢!不過一黎到果陣.見到D粥真係好滾下.而且仲好大碗.一碗已經可以分到3小碗..食落d粥好棉.鯪魚球有好多.而且仲好大舊~另外生菜絲又係好多下.認真夠晒足料.好味!另外.呢度仲有煲仔菜食.可以一食..

另外.呢度仲有煲仔菜食.可以一食..
2007-07-02 20 浏览
奇怪是因為只有一個食評, 一間很有歷史的老店, 在荃灣呢檔的炸鯪魚球很有水準, 店子很小, 晚上很多時要坐出店外, 生滾粥的粥底好正,上星期一早同老婆來吃雞粥, 怎知太早未有雞,老婆叫了魚腩粥,我則叫裹蒸糉, 味道也相當不錯!
2007-06-28 35 浏览
刀削麵食到牙仔軟,其實未飽,路過彬記,是朋友強烈推介的麵店,見有少少quota,用埋佢。都有十年八年歷史的老店,除粥麵外,晚市有煲仔菜供應,見到餐牌有魚膘煲已口水直流。有鮮鯇魚片粥,自然唔少得白灼魚皮供應,但大熱天時,想試都要等下次。一碗魚蛋併雲吞麵,作價$23同區來說收得貴,湯底預期的淡茂茂,味道來自後加的麻油,味精不少,可幸麵爽身而鹼味唔多,隨便吃過兩啖算了。手打的魚蛋質感似魚腐多於港式魚蛋,鬆泡泡亦沒吃得到多少魚味,「遮瑕」用的白胡椒味倒是吃得出,談不上好,但在坊間大賣彈牙與乒乓魚蛋市況下仍做著這款魚蛋,也有特色。一口雲吞,化學處理過的原隻蝦仔,夾少少無味肉末,口感重於味道,說鮮蝦雲吞,幾時都是麥奀做得最出色。非朋友所說般出色,大概是點錯菜吧,下會試試索價$30的魚皮,看看貴在那裡。