2021-04-24 253 浏览
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!📜”後生仔海南雞1998 (旺角)📌 地址:旺角通菜街2號鴻光大廈地下L號舖🕐營業時間:1030-2200🍽分店地區: 旺角📝評價💬📢 海南雞飯洗咩去海南食😏😏😏旺角都有💛店鋪吾係好大 都要等位 🤫 不過都好快😉 麻辣既味道好香 不過食落去冇想像中咁麻 辣係ok的 😍😍如果再麻d就再正💛💛都有好多舊雞 好滑😍😍飯仲可以轉做油飯😋😋超香 一黎到就流曬口水😆😆仲加左一個炸蝦餅🍤細細碟但大大舊😍 好香脆 💛價錢整體黎講都抵食 份量多 又有速度👀💛🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️#美食推介 #旺角美食 #旺角黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfooover #foodiehk #foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodpics #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieks
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!
📜”後生仔海南雞1998 (旺角)
📌 地址:旺角通菜街2號鴻光大廈地下L號舖

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

#美食推介 #旺角美食 #旺角黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfooover #foodiehk #foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodpics #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow 旺角 #foodieksk旺角
睇食評好似幾高汁又係🟨店晨早撳定外賣自取優惠已經揀咗個好遲嘅自取⏰諗住早到可以即起 唔洗攤到凍哂店主開舖後一分鐘內連打2次📞嚟跟住就取消咗張單❌⁉️打返去問咩事 原來有其中1樣配菜🈚️哂🚫再嘗試落單 個優惠已經搶哂😢山長水遠搭車出去支持 點知就咁單方面取消張單 梗係唔gur😤雖則生意係你嘅 你大可以唔做 不過個人認為對客態度🈶待改進例如:1️⃣ 同客人溝通吓可唔可以轉第2樣?2️⃣ 唔想轉嘅 剩係退冇嗰樣嘅💰?3️⃣ 喺仲有好耐都未到取餐時間嘅期間 試多幾次打畀個客 而唔係一分鐘內連打2次就算?落得單都預咗會食 喺冇溝通情況下cancel真係好唔尊重😡仲令特燈搭車出去幫襯嘅失哂預算🤮雖則🟨店剩係理念已經值得加許👍🏻 可能店主好似店名咁真係太後生 但對客方面真係應該靈活啲
睇食評好似幾高汁又係🟨店
打返去問咩事 原來有其中1樣配菜🈚️哂🚫
再嘗試落單 個優惠已經搶哂😢
雖則生意係你嘅 你大可以唔做 不過個人認為對客態度🈶待改進
例如:
1️⃣ 同客人溝通吓可唔可以轉第2樣?
2️⃣ 唔想轉嘅 剩係退冇嗰樣嘅💰?
落得單都預咗會食 喺冇溝通情況下cancel真係好唔尊重😡
仲令特燈搭車出去幫襯嘅失哂預算🤮
外卖自取
2021-04-22 194 浏览
🐥招牌無骨海南雞飯 $45 午市無骨真係好正,啖啖肉🤩仲要好滑😋😋醃蘿蔔好解膩😋油飯都好香好夾啲雞😋午市來講係超抵食食之選🤩👍👍🌶🐷麻辣豬頸肉炒河 $48呢個超驚喜🤩佢啲辣好好食牙👅👅係辣得過癮,係辣左啲 但係愈食愈上癮👅💦!!佢啲辣似老干媽果隻😋好食牙!!怕辣朋友建議就唔好食🤣🤣真係有啲難度!青咖喱雞扒飯 $48原本想試黃咖哩同豬扒點知賣晒,落左單成20分鐘後先同我地講😅再落單整比我地食都真係足足等左半個鐘有多,正所謂慢工出細貨!青咖喱同雞扒都好出色🤩原本想踩到地底泥都好難!!個雞扒真係又厚又脆又多汁🤩好食🥲🥲👍👍
🐥招牌無骨海南雞飯 $45 午市

🌶🐷麻辣豬頸肉炒河 $48

青咖喱雞扒飯 $48
🐥招牌無骨海南雞飯 $45 午市

🌶🐷麻辣豬頸肉炒河 $48

青咖喱雞扒飯 $48
  • 麻辣豬頸肉炒河
2021-04-10 294 浏览
本身同老公經過油麻地,想買盒飯翻屋企慢慢歎,就見到呢間好多人排隊。之后我哋地區就入去叫外賣啦,都企咗有啲耐😅,啲員工行黎行去,仲有個拿住疊單話呢啲要插隊(唔知係咪因為係熟客定點)。咁我哋叫完就啱啱好8點,等外賣既人都係得幾個,反而好多人等堂食。企到去8點21分左右覺得有啲耐,就叫老公去問下。然後啲員工就叫我哋等下,仲有好多單係前面😐結果等到8:30先拿到個海南雞飯。翻到屋企都9點幾😪盒雞飯整體都唔錯,雞都有好多,不過有少少血水。個汁唔係好辣偏酸,反而係個飯有啲鹹😵覺得呢間對我嚟講有少少失望,希望呢啲情況可以改善下
覺得呢間對我嚟講有少少失望,希望呢啲情況可以改善下
2021-04-10
等候时间
30 分钟 (外卖自取)
2021-04-08 235 浏览
女人街近油麻地段有多間黃店,這間90後開的食店主打海南雞,所以叫了一個自家麻辣海南雞飯 $52雞幾滑幾嫩幾多,麻辣香而不辣。另外加$3轉黃油飯。黃油飯賣相夠黃,不過幾乾身,唔係好夠油香味。泰式青咖喱豬扒配飯 $56,青咖喱唔錯,有茄子有豆角,味道微辣,撈飯一流。豬扒厚身,炸得外脆內軟,好食!泰式炸蝦餅 $48/6件,好熱氣,好邪惡,不過食落唔覺油膩,脆口又彈牙,至於個醬柚子味重,食落幾清新。飲品叫左杯薄荷朱古力,薄荷味完全蓋過朱古力味,呢個麻麻地。食物拉匀來說只是不過不失,不過我大愛牆上壁畫 - 我哋真係好L鍾意香港!加上店員服務態度非常有禮,足以拉高評分。
自家麻辣海南雞飯

泰式青咖喱豬扒配飯

泰式炸蝦餅

等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
泰式青咖喱豬扒配飯
泰式炸蝦餅
2021-04-05 147 浏览
💛女人街兩邊餐廳林立。如果見到一間鋪大排長龍,不如行多幾步試吓其他小店。話唔定有驚喜呢!最重要係有同路人同你一齊食呀嘛!餐廳牆上嘅壁畫都好有心思。今日匆匆忙忙食餐便飯,冇影到個環境俾大家睇,大家不坊去細心睇睇,話唔定不久嘅將來都冇機會再見到。薑蔥無骨海南雞飯(配油飯+$0)😀雞肉滑,薑味濃。油飯夠晒入味!好味到我覺得唔洗餸都可以食到幾碗油飯。😬冇咩雞味,可能係俾薑蔥味蓋過咗。麻辣無骨海南雞飯😀麻辣醬夠辣夠香。配上芫荽、蔥花更香。😬雞肉份量較少,只夠配半碗白飯。麻辣醬太多搶走雞味。總結:油飯係必食item!!!!幾欣賞餐廳嘅創意,為普普通通嘅海南雞加入啲新意,創造出唔少變化。如果想食海南雞嘅原汁原味,就唔好錯過佢哋嘅招牌海南雞喇!

話唔定有驚喜呢!最重要係有同路人同你一齊食呀嘛!

薑蔥無骨海南雞飯(配油飯+$0)
薑蔥無骨海南雞飯(油飯)

😬冇咩雞味,可能係俾薑蔥味蓋過咗。

麻辣無骨海南雞飯
麻辣無骨海南雞飯
😀麻辣醬夠辣夠香。配上芫荽、蔥花更香。
😬雞肉份量較少,只夠配半碗白飯。
麻辣醬太多搶走雞味。

總結:
油飯係必食item!!!!
如果想食海南雞嘅原汁原味,就唔好錯過佢哋嘅招牌海南雞喇!
薑蔥無骨海南雞飯(油飯)
2021-03-31 132 浏览
試過星期六晚想食,因排長龍而離開今次星期三晚,未夠7點walk in成功!兩位,唔洗等即刻入想試既朋友可留意 見門口有幾位食客應該係等緊外賣入面都坐到好滿,二人枱只剩一張而我地坐落冇耐就有人等位了都感恩良心店生意好 叫左招牌海南雞飯、麻辣海南雞飯雞肉嫩滑的,但好淡好淡,部份雞皮亦略厚個汁酸酸辣辣送到飯、麻辣醬都ok但話晒打正旗號賣海南雞都對啲雞有番少少期望個人認為落番少少鹽有個底味好啲 不過我地冇轉油飯都有可能師傅預油飯有味,雞就保持淡味,不清楚 杯奶茶好好飲每枱都有酒精搓手液好貼心店內佈置好靚希望愈做愈進步下次再試埋其他食物
試過星期六晚想食,因排長龍而離開
今次星期三晚,未夠7點
walk in成功!兩位,唔洗等即刻入
想試既朋友可留意

見門口有幾位食客應該係等緊外賣
入面都坐到好滿,二人枱只剩一張
而我地坐落冇耐就有人等位了
都感恩良心店生意好

叫左招牌海南雞飯、麻辣海南雞飯
雞肉嫩滑的,但好淡好淡,部份雞皮亦略厚
個汁酸酸辣辣送到飯、麻辣醬都ok
但話晒打正旗號賣海南雞
都對啲雞有番少少期望
個人認為落番少少鹽有個底味好啲

不過我地冇轉油飯
都有可能師傅預油飯有味,雞就保持淡味,不清楚

杯奶茶好好飲
每枱都有酒精搓手液好貼心
店內佈置好靚
希望愈做愈進步
下次再試埋其他食物

2021-03-31
2021-03-06 133 浏览
叫左招牌海南雞飯配油飯,要讚下既係,雞做得出色,皮薄肉嫩,雞已去骨,份量都好多,有7大件。飯方面,同店舖一樣,好黃。😆食得出係落左黃薑粉,所以咁黃,但就唔係好食得出油飯既香味,同埋飯落多左水去煮,有少少濕,如果可以改善埋個飯會更好。另外,點雞既醬汁酸酸辣辣,好正。最後用埋d汁黎撈飯食!午餐價$45連熱飲一杯,呢個質素,絕對係抵食!會再回頭!係呢個不公義,被禁聲既社會下,我地唔知仲可以做咩,我地需要珍惜仲肯表態既餐廳,入得去既都係同路人,證明大家都係一條心。今日唔知聽日事,或者聽日已經無哂同路人餐廳。儘撐!
招牌海南雞飯

另外,點雞既醬汁酸酸辣辣,好正。最後用埋d汁黎撈飯食!

午餐價$45連熱飲一杯,呢個質素,絕對係抵食!
會再回頭!

招牌海南雞飯
2021-03-03 192 浏览
位於旺角嘅小店,由一班熱血嘅後生仔主理,唔可以話係最好,但一定係用心制作,海南雞飯,個飯底好有黃薑粉嘅味道,我叫嘅係油飯好香口,我鐘意佢個海南雞汁酸酸辣辣好醒胃,至於雞就稍為唔夠滑!滑啲就prefect我寶叫香茅豬扒飯,基本上香茅豬扒都無得輸,最重要係價錢平民,叫兩碟飯加兩杯飲品都係100有找,而且都見到座無虛席
2021-02-25 150 浏览
今日嚟旺角買相機配件,之後喺通菜街搵地方醫肚,知道附近好多小店都值得幫襯;由於正值午飯時段好多都要排隊等位(係好事嚟)我一向都好鍾意食泰菜,最後揀咗「後生仔海南雞1998」 雖然香港有班薪高糧準但高份低能,已出賣靈魂及別有用心嘅人,利用手段對食肆作出多種限制🚫 若食店不設晚市便無需使用「安心碼」或登記食客資料~ 就好似呢間小店咁,選擇仍維持一枱二人及不設夜市堂食,那毋須要求食客透露個人資料,我幫襯得好放心由於第一次幫襯原來碗咁大碗~ 我出盡力都食唔晒~ 唔好意思浪費咗食物下次我會叫扣底。 落單時我也點了一份春卷 兩樣味道都唔錯!其實仲有黃油飯都想試,留番下次機會再幫襯。後生仔,加油

我一向都好鍾意食泰菜,最後揀咗「後生仔海南雞1998」

由於第一次幫襯
原來碗
咁大碗~ 我出盡力都食唔晒~ 唔好意思浪費咗食物
下次我會叫扣底。
落單時我也點了一份春卷
兩樣味道都唔錯!

其實仲有黃油飯都想試,留番下次機會再幫襯。後生仔,加油
2021-02-20 141 浏览
大大盒平平地 皮光肉滑海南雞飯﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣呢間見人哋post過覺得個雞幾吸引都bookmark咗一排先食到lunch落完單等10分鐘左右就有得拎一入去見到好大幅壁畫🥺💛▷招牌無骨海南雞飯 $45個飯盒係幾抵食,糧尾恩物!多雞多飯,肉質夠滑同入味雞皮嘅色水好靚 不過個人覺得太肥唔知點解人哋個飯係油飯 我個飯唔係🤨ummm 對普通飯冇乜評價 勁多飯 實飽希望下次再食會係油飯啦🤣🤣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣✐@the_youngs_hannanchicken✐後生仔海南雞1998旺角通菜街2號鴻光大廈地下L號舖
大大盒平平地 皮光肉滑海南雞飯

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
呢間見人哋post過覺得個雞幾吸引
都bookmark咗一排先食到
lunch落完單等10分鐘左右就有得拎

一入去見到好大幅壁畫🥺💛

▷招牌無骨海南雞飯 $45

個飯盒係幾抵食,糧尾恩物!

多雞多飯,肉質夠滑同入味

雞皮嘅色水好靚 不過個人覺得太肥

@the_youngs_hannanchicken

後生仔海南雞1998
旺角通菜街2號鴻光大廈地下L號舖
2021-01-29 112 浏览
今日去旺角甜記買餃子嘅時候,隔幾個鋪位見到好多人排隊,行咗過去,原來就係好出名嘅後生仔海南雞!所以我就試咗,入到去心大心細,揀原味定揀麻辣號好?我真係好想特別多謝佢哋,我真係一個好麻煩嘅人,我叫咗個麻辣海南雞,我叫佢哋將啲辣汁另上,佢哋又幫我,因為其實本身我唔係好食得辣,又好想試;我仲好麻煩咁叫佢俾返平時個兜汁我!諗住加錢比佢地,佢哋仲要唔收!呢班後生仔真係好!講返嘢食,啲雞真係好滑,但真心係唔似海南雞嘅,佢係嗰啲好爽滑有雞味嘅雞,有啲似泉章居嗰種感覺,因為仲有芫荽同蔥係面、個麻辣汁我食咗少少好好味,我朋友話超級霹靂無敵勁讚,唯一要彈嘅就係個飯真係有啲硬,有啲好似唔熟咁!夜晚外賣有八五折,又飯加咗$3之後折完都係$48, 抵食,盒飯又好大,可以一戰! — 在後生仔海南雞.1998

2021-01-28 95 浏览
滑到顛嘅海南雞飯🐥💛通菜街真係越嚟越多黃店黃店,唔知幾時先可以懲罰晒🤣今次到訪嘅係主打平價泰國菜嘅「後生仔海南雞1998」晚市都係$50-$60一個飯,抵到咁去邊到搵🙈不過唔好見價錢咁平就以為唔好食事關個招牌無骨海南雞飯真係好高質,肉質超級嫩滑仲有7件雞同一隻雞翼添!黃油飯都好香,整體的確唔錯,性價比勁高另外仲嗌左泰式豬頸肉飯,表皮燒到有少少脆,唔會太肥膩唯一要彈嘅係個堆白烚過嘅椰菜,唔太吸引仲破壞左個飯😅另外餐廳都比較細,會坐得比較迫~.招牌無骨海南雞飯 $52泰式豬頸肉飯 $58
滑到顛嘅海南雞飯🐥💛
通菜街真係越嚟越多黃店黃店,唔知幾時先可以懲罰晒🤣
今次到訪嘅係主打平價泰國菜嘅「後生仔海南雞1998」
晚市都係$50-$60一個飯,抵到咁去邊到搵🙈
不過唔好見價錢咁平就以為唔好食
事關個招牌無骨海南雞飯真係好高質,肉質超級嫩滑
仲有7件雞同一隻雞翼添!
黃油飯都好香,整體的確唔錯,性價比勁高
另外仲嗌左泰式豬頸肉飯,表皮燒到有少少脆,唔會太肥膩
唯一要彈嘅係個堆白烚過嘅椰菜,唔太吸引仲破壞左個飯😅
另外餐廳都比較細,會坐得比較迫~
招牌無骨海南雞飯 $52
泰式豬頸肉飯 $58
2021-01-20 120 浏览
星期六收工去旺角行下, 早知女人街多野食! 雖然係兩點幾但度度都好多人排緊餐廳, 揀左呢間排不都等左差唔多半個鐘 ʅ(◞‿◟)ʃ ; 不過唔緊要! 知道係好野先要排咁耐既! 等緊既時候已經望下個餐牌先, lunch價錢泥講都算親民價( ͡° ͜ʖ ͡°)叻叻豬頸肉飯@$48等左陣終於有得食! 碟飯放在個pan 入面係幾得意, 不過望上去賣相不過不失咁啦~ 豬頸肉就燒得香脆可口, 每塊適中厚度幾有咬口感食上泥味道剛好唔會太淡或鹹~ 但飯底泥講就真心失望( ´Д`)y━・~~飯係唔介乎飯同粥之間(最唔討厭的@@) 而醬料唔似平時食開既泰式酸辣醬, 而係偏辣既醬我諗唔係個飯出左事, 我諗我會好鐘意個飯(*´-`)不過四十幾蚊既lunch泥講, 有熱飲都算抵食(´∀`=)整體泥講, 都係個親民價lunch之選(^ω^)~
星期六收工去旺角行下, 早知女人街多野食!
不過唔緊要! 知道係好野先要排咁耐既!

叻叻豬頸肉飯@$48
叻叻豬頸肉飯
叻叻豬頸肉飯

而醬料唔似平時食開既泰式酸辣醬, 而係偏辣既醬
我諗唔係個飯出左事, 我諗我會好鐘意個飯(*´-`)

不過四十幾蚊既lunch泥講, 有熱飲都算抵食(´∀`=)

整體泥講, 都係個親民價lunch之選(^ω^)~
2021-01-16
等候时间
25 分钟 (堂食)