2021-01-18 138 浏览
去旺角通菜街,左右兩邊都係食店林立,一直都大競爭,早幾日見到呢間後生仔唔知點解就想入去試下睇門面,呢間都幾簡單😂😂😂但服務員都好勤力有禮Menu內價值都幾平價,都係4x-5xMenu呀門面都主打海南雞但今次我偏偏選左個特別dcurry蟹皇豬扒飯👍👍😂😂😂個curry都唔錯,咖喱味以外仲有少少甜甜地都幾特別 馬拉+日式??😂豬扒好脆好脆 又唔乾食到差點唔夠飯撈咖喱 份量充足絕對有下次唯一唔好可能係迫d但無計😂😂😂
唔知點解就想入去試下
睇門面,呢間都幾簡單😂😂😂
服務員都好勤力有禮

Menu內價值都幾平價,都係4x-5x
Menu呀門面都主打海南雞
但今次我偏偏選左個特別d

curry蟹皇豬扒飯👍👍😂😂😂

個curry都唔錯,咖喱味以外仲有少少甜甜地
都幾特別 馬拉+日式??😂
唯一唔好可能係迫d
但無計😂😂😂

• 咖哩蟹皇豬扒飯
2021-01-17 2614 浏览
始料不及「後生仔海南雞1998」作為位於「旺角」「通菜街」裡面,以「泰式海南雞飯」作為招牌菜食品的的泰國菜餐廳,竟然還有台式手調飲品風格十分濃厚的「口爆水蜜桃茶」。「口爆水蜜桃茶」裡面的茶底是一般的「紅茶」,「紅茶」的味道很濃厚,令「水蜜桃茶」飲品裡面的「水蜜桃」甜味濃度感覺被放大。至於「口爆水蜜桃茶」裡面,一咬立刻應聲爆破的食材「口爆」,其實即是外型類似一般食用「珍珠」,但是口感相對比較爽脆,一咬即爆的「爆珠」。至於「後生仔海南雞1998」裡面的食品「招牌無骨海南雞飯」,「海南雞」雞肉的質地雖然算是很幼嫩,「海南雞」雞肉的口感感覺也很軟腍,唯一缺點是「後生仔海南雞1998」廚房斬出來的雞絲太粗糙,不夠幼細。之前我曾經食過的「泰式海南雞飯」,「泰式海南雞飯」裡面的每條「雞絲」,都切得幼細,而且粗幼程度都是一致,不像「後生仔海南雞1998」「海南雞」雞肉那麼粗枝大葉。儘管「後生仔海南雞1998」「招牌海南雞飯」裡面的「海南雞」雞絲,除了口感嫩滑之外,而且還隱約滲透一陣新鮮的雞肉甜味,跟鹹味味道。至於「後生仔海南雞1998」為「招牌海南雞飯」而附上的「豆瓣醬」,「豆瓣醬」的味道跟我以前食到

至於「後生仔海南雞1998」為「招牌海南雞飯」而附上的「豆瓣醬」,「豆瓣醬」的味道跟我以前食到的「豆瓣醬」,「豆瓣醬」裡面的豆瓣甜味、辣椒辣味跟醋酸味幾乎一模一樣。

至於「招牌海南雞飯」底層呈現偏黃顏色,味道不算鹹,也欠缺雞油香味,只有一股來自「薑黃」辣味的油飯,暫時不是我食過的「海南雞飯」裡面最喜歡的飯底。

但是由於「後生仔海南雞1998」「招牌海南雞飯」附送了一碟充滿「豆瓣」鹹味、「辣椒」辣味,還有「醋」酸味的「豆瓣醬」,「豆瓣醬」足夠令「招牌海南雞飯」實際味道還能夠保持濃厚感覺。

可惜「後生仔海南雞1998」餐牌「牛腩」需要另外加錢,砌成一份集齊「雞油」香味和「豆瓣醬」酸辣味道的海南雞牛腩雙併飯,需要付出更多的金錢。

這是我對「後生仔海南雞1998」感到有點失望的地方,或者下次我再光顧「後生仔海南雞1998」,可能要放棄享用「招牌海南雞飯」,改試「泰式咖喱牛腩飯」了。

口爆水蜜桃茶

2020-12-28
口爆水蜜桃茶
2021-01-09 213 浏览
係旺角區算係較抵食嘅食店,裝修壁畫設計幾靚。✨食物62分,環境68分,服務70分。.🔸招牌無骨海南雞飯($52)雞肉皮薄肉厚,唔太入味,尚算嫩滑,不過有一舊唔夠熟,唔係好咬得開。飯量夠多,油飯夠色水,但係味道唔夠。.🔸泰式青咖喱雞配飯($56)轉油飯(+$3)青咖喱水份較多,太稀,味道唔夠濃,整得濃稠啲,撈飯都會正啲。.晚餐會送一杯熱飲,幾抵食。不過希望質素有待改善。😆.💈旺角通菜街2號鴻光大廈地下L號舖
係旺角區算係較抵食嘅食店,裝修壁畫設計幾靚。

✨食物62分,環境68分,服務70分。
🔸招牌無骨海南雞飯($52)
雞肉皮薄肉厚,唔太入味,
尚算嫩滑,不過有一舊唔夠熟,唔係好咬得開。
飯量夠多,油飯夠色水,但係味道唔夠。
招牌無骨海南雞飯

🔸泰式青咖喱雞配飯($56)
轉油飯(+$3)
青咖喱水份較多,太稀,味道唔夠濃,
整得濃稠啲,撈飯都會正啲。
泰式青咖喱雞配飯

晚餐會送一杯熱飲,幾抵食。
不過希望質素有待改善。😆
💈旺角通菜街2號鴻光大廈地下L號舖
2020-11-23
2021-01-05 165 浏览
2個人叫左4款野食,份量都係好足。小食價錢相宜有質素。海南雞飯仲可以揀豬油飯!飯量好多雞都好多,夠味,夠嫩!豬手飯雖然唔係炆得超林不過都夠香辣惹味!性價比超高啊!
飯量好多雞都好多,夠味,夠嫩!
豬手飯雖然唔係炆得超林不過都夠香辣惹味!性價比超高啊!
2021-01-05 125 浏览
早排已經介紹過呢間海南雞飯,不過果次係堂食,仲要無得試佢地既小食,因為食唔到咁多野呀☹️今次機會嚟啦...飛雲😂外賣返屋企,我可以盡情咁叫🤣🤣🤣天氣凍,再加上車程,返到屋企啲炸物都凍凍地,不過唔緊要,我預咗焗返佢地㗎啦。叫時唔覺,返到嚟打開先發覺叫咗咁多小食,變成小食大拼盤咁🤤🤤🤤炸雲吞蝦、泰式炸蝦餅、網蝦春卷,呢3款真係好好食😋馬拉盞炒通菜其實係好食既,但太辣,我食唔掂😅下次要叫少辣先得😂要推介下個薑蔥無骨海南雞飯,一般啲薑蔥油雞通常都無得輸㗎啦。佢地無得輸之外,特別之處係佢地啲薑,應該係炸過嚟,一條條炸薑絲,又幾好食喎平時係其他地方食既薑係普通無特別處理過既,通常我就唔會食😬但「後生仔」既薑,我會食哂,真係幾好味㗎😂其他食物都ok😋仲有,佢地既服務態度真係好好,上次堂食有個男員工態度好好。今次係一個女員工落單招呼,佢再三叮囑同事執齊我啲外賣,知我住得遠👍🏻👍🏻👍🏻另外有一個長髮男員工,又係超好禮貌,仲幫客人開門關門👍🏻👍🏻👍🏻又💛又靚又好態度既食店食物又平又好味😋值得幫襯完再幫襯再再幫襯👍🏻
今次機會嚟啦...飛雲😂
外賣返屋企,我可以盡情咁叫🤣🤣🤣

炸雲吞蝦、泰式炸蝦餅、網蝦春卷,呢3款真係好好食😋

平時係其他地方食既薑係普通無特別處理過既,通常我就唔會食😬
但「後生仔」既薑,我會食哂,真係幾好味㗎😂
其他食物都ok😋

仲有,佢地既服務態度真係好好,上次堂食有個男員工態度好好。

又💛又靚又好態度既食店
食物又平又好味😋
值得幫襯完再幫襯再再幫襯👍🏻
外卖自取
2020-12-29 85 浏览
嗰日做冬 但因為無飯局 所以就食自己最愛嘅海南雞用lingduck apps落單 好快拎得仲要有得平$2 真係抵食今次叫咗麻辣口味所以就無加錢要油飯但麻辣味撈飯 我可以🥰😋反而如果係食原味就應該配油飯先完滿海南雞質素好好又滑又juicy 配埋大大塊芫茜真係好重口味正呀喂不過少少建議如果配菜多啲(例如青瓜絲等)就更加perfect😂
嗰日做冬 但因為無飯局

正呀喂

不過少少建議
如果配菜多啲(例如青瓜絲等)就更加perfect😂
2020-12-19 138 浏览
今日番工又搵野食,黎到旺角區👍🏻👍🏻黎到通菜街出名既後生仔海南雞😍😍黎到就梗係要食最出名既無骨海南雞飯👍🏻👍🏻薑蔥無骨海南雞飯 $46叫完雞後,可以選擇要白飯、菜飯定油飯我就梗係要油飯啦❗️❗️油飯好香,黃油味又重👍🏻👍🏻,好食😍😍😍😍😍😍😍無骨海南雞好滑,好多肉,好味😍😍😍😍😍醬汁就一早撈好左,好香,唯一係冇得自己簡點幾多😂但整體係好食既👍🏻👍🏻
今日番工又搵野食,黎到旺角區👍🏻👍🏻
黎到通菜街出名既後生仔海南雞😍😍

黎到就梗係要食最出名既無骨海南雞飯👍🏻👍🏻

薑蔥無骨海南雞飯 $46

叫完雞後,可以選擇要白飯、菜飯定油飯

薑蔥無骨海南雞飯

無骨海南雞好滑,好多肉,好味😍😍😍😍😍

醬汁就一早撈好左,好香,唯一係冇得自己簡點幾多😂
但整體係好食既👍🏻👍🏻
2020-12-02 266 浏览
見到朋友推薦哩間店,所以就去試下。因為正直係晚飯時間,已經排左好多人係外面,我同朋友一齊黎食,人數比較多所以等左大約45分鐘先入到去。餐廳既擺設有好多公仔模型,另一面牆上就係一幅畫。餐具係獨立包裝即棄筷子同膠匙羹,用透明筷子盒冚住,比人覺得會安心。而且每張枱面上都有搓手液提供比客人。價錢方面大眾化,約20蚊至80蚊左右。既然係招牌係賣海南雞飯就叫左一份招牌既海南雞飯,飯可以選揀油飯同白飯,我就揀左油飯,再加左一杯凍檸茶。過左一陣,有一位比較年輕既女店員拎住碟飯行埋黎放底乜都冇講就走開左,大家雖然都係叫雞飯,但都有唔同款式既,唔知哩碟飯係邊位叫,所以叫返啱啱既女店員問佢哩碟係咩,雖然佢之後都有講返,不過印象分真係跌左……😐我叫既海南雞飯份量正常,上面有排好既雞肉及椰菜,但係啲椰菜係幾乎全生……😐睇落去好似將啲菜放入滾水度煮左1秒就扲上黎咁,我食左一塊已經唔想食……跟住我試左一啖飯,哇……我係叫油飯,食落去好似煮到乾唒既飯焦一樣,夾起來仲要係痴埋一舊……😐好啦,試埋啲雞先啦,好彩啲雞都叫好啲,食落嫩滑叫做有雞肉味,不過味道太淡🤦‍♀️反而個碟仔點雞食既雞汁個味道都唔錯,鹹鹹酸酸,仲有薑蓉同少
見到朋友推薦哩間店,所以就去試下。
因為正直係晚飯時間,
已經排左好多人係外面,我同朋友一齊黎食,
人數比較多所以等左大約45分鐘先入到去。

餐廳既擺設有好多公仔模型,
另一面牆上就係一幅畫。

餐具係獨立包裝即棄筷子同膠匙羹,
用透明筷子盒冚住,比人覺得會安心。
而且每張枱面上都有搓手液提供比客人。
價錢方面大眾化,約20蚊至80蚊左右。

跟住我試左一啖飯,哇……我係叫油飯,
食落去好似煮到乾唒既飯焦一樣,
夾起來仲要係痴埋一舊……😐
好啦,試埋啲雞先啦,好彩啲雞都叫好啲,
食落嫩滑叫做有雞肉味,不過味道太淡🤦‍♀️
反而個碟仔點雞食既雞汁個味道都唔錯,
鹹鹹酸酸,仲有薑蓉同少少辣椒係入面,
因為唔想浪費左啲飯,
我就用哩個汁倒落啲飯度一齊食。
最後係杯凍檸茶,因為有朋友都係叫凍檸茶不過係叫少冰,唔知係咪水吧太忙所以兩杯都少冰,
飲落去杯野係微温,微苦澀冇茶味冇甜味,完全飲唔出哩杯係咩黎,一般凍檸茶除左比飲管都會跟埋長羹比你篤檸檬吧?個杯野只有飲管……
結果我係用筷子篤……😐

等左45分鐘,入到店枱面好似只係收拾左餐具感覺上冇抹枱咁,睇落油立立咁,仲要之前枱客用過既紙留係枱面……

真係不得了既用餐體驗😐😐💧💧

2020-11-27 187 浏览
好鐘意食海南雞,尤其係無骨又滑嘟嘟果啲🤤後生仔海南雞.1998佢地係女人街入面,近廣華果邊,好易搵啲雞飯真係好鬼好食,午餐四十幾蚊咁鬼大碟飯,我係無辦法食晒,下次一定要叫少飯🤣原本想叫埋小食,可惜友人同我都食唔落,唯有留返下次再去時先試到🙁店舖內佈置都好靚💛而最值得讚既係店入面有個男員工服務好好,有禮貌。👍🏻👍🏻👍🏻當日見到佢好似一腳踢,又落單、又執枱、又招呼,但態度依舊友善有禮貌,。今時今日係好難得,雖然話服務行業有禮貌係基本。但老實講,有啲舖頭員工既態度係好差,塊臉西到嚇死人,有時遇到呢啲,真係會食得唔舒服😩總結:不論服務同價錢,絕對值得再去既💛#旺角 #女人街 #海南雞#後生仔海南雞#抵食#好味
好鐘意食海南雞,尤其係無骨又滑嘟嘟果啲🤤
後生仔海南雞.1998
佢地係女人街入面,近廣華果邊,好易搵

店舖內佈置都好靚💛

今時今日係好難得,雖然話服務行業有禮貌係基本。

總結:不論服務同價錢,絕對值得再去既💛

#旺角 #女人街 #海南雞
#後生仔海南雞
#抵食
#好味
2020-11-23 274 浏览
地方唔算好大,1點食要等一陣先有位大部份套餐50蚊内,仲包一杯熱飲,好抵食!!只收現金,記得㩒錢招牌無骨海南雞飯($45)好大份飯量好多,可以揀白飯或者油飯,食海南雞梗係叫油飯🤤🤤油飯好食唔油膩,食到最尾有少少鹹雞肉無骨,偏肥都幾多肥膏,皮下無白色啫哩可惜得一種醬汁,如果有埋酸甜醬就好 椰汁(跟餐價$12)以為沙冰係碎冰,點知啲冰好大粒椰汁口感香滑甜甜地,飲落似椰汁大王泰式炒金邊粉($48)有蛋、雞肉絲、芽菜同豆卜。好鹹,重口味嘅話接受到
地方唔算好大,1點食要等一陣先有位

招牌無骨海南雞飯($45)
好大份飯量好多,可以揀白飯或者油飯,食海南雞梗係叫油飯🤤🤤
油飯好食唔油膩,食到最尾有少少鹹
雞肉無骨,偏肥都幾多肥膏,皮下無白色啫哩
可惜得一種醬汁,如果有埋酸甜醬就好
招牌無骨海南雞飯

椰汁(跟餐價$12)
以為沙冰係碎冰,點知啲冰好大粒
椰汁口感香滑甜甜地,飲落似椰汁大王
椰汁沙冰

泰式炒金邊粉($48)
有蛋、雞肉絲、芽菜同豆卜。好鹹,重口味嘅話接受到
泰式炒金邊粉
2020-11-04 270 浏览
🥘泰式青咖哩雞肉配黃油飯 $55+$3佢啲青咖哩好香同滑 椰奶味偏重雞肉好嫩口但肥膏好多食一半肉一半肥膏🤦🏼‍♀️我叫前問咗黃定青咖哩會辣啲店員話青咖哩會辣過黃咖哩但其實都唔係好辣佢個黃油飯好好食😋唔係得隻色個啲.係有埋少少香料味🥰依樣好加分仲叫咗個泰式蔗蝦🍤 $38依個蔗蝦好出色其實係有6件但食咗件先記得影😂😂佢新鮮整出嚟但都唔會油蝦味好夠係粉紅色嘅蝦餅嚟應該冇落好多粉同食落口都好滑👍🏼👍🏼推介店內嘅文宣都好靚🥰依家堂食仲有95折
🥘泰式青咖哩雞肉配黃油飯 $55+$3

應該冇落好多粉同食落口都好滑👍🏼👍🏼推介

店內嘅文宣都好靚🥰
依家堂食仲有95折
2020-11-04 205 浏览
女人街開咗間由90後主理嘅泰國菜餐廳,小編太夜去無晒雞食😭 今次試吓泰式豬手飯先!😋 泰式無骨滷水豬手飯 $52值得一讚嘅係呢個餐有肉有菜有飯,比例唔錯幾健康😗 滷水汁甜甜哋煮得幾香,外皮有啲脂肪,索晒啲汁都幾正!豬手肉就乾身咗啲,如果煮得腍啲會入味啲!跟埋嘅椰菜質感啱啱好,唔會太爽或者太淋。

😋 泰式無骨滷水豬手飯 $52
泰式無骨滷水豬手飯

2020-10-30 237 浏览
由班後生仔開業經營嘅餐廳,見到店內一大幅特色牆,同相框表起嘅文宣,唔係唔大大力支持呀麻😌午餐附送飲品👓招牌無骨海南雞飯配汁汁 $45雞肉份量幾多同厚肉,望落去賣相好嫩滑,食落係滑口但肉質稍為韌左少少,同埋雞唔夠入味。有別於平時蔥油同甜豉油汁,用上左酸酸辣辣的泰式汁。可選雞油飯、豬油飯或白飯,雞油飯賣相黃澄澄,唔會好油,但同樣稍為唔夠油香味,調味方面可重手返少少,不過相對下而家食落感覺就健康啲唔太漏🤣飯量非常大碗,自認細食嘅朋友仔可在店員問需唔需要少飯嘅時候話好!整體來講其實味道好食但稱不上非常出色,不過價錢經濟份量夠大一定飽肚,去開旺角唔知食咩好嘅話就可以入去食🤪評分:7.5/10👓泰式炒金邊粉 $46由於無哂金邊粉所以用上檬粉代替,但有變相粉炒得稍為濕笠一pat野咁,唔夠乾身。酸甜度反而唔錯,鍾意佢嘅豆卜粒有脆脆地口嘅感覺。評分:7/10👓網蝦春卷 +$18可加錢叫小食,有4條,熱辣辣炸起,外皮脆卜卜香口,炸野應該無人會吾鍾意食😌評分:7/10

午餐附送飲品
👓招牌無骨海南雞飯配汁汁 $45
評分:7.5/10
👓泰式炒金邊粉 $46
評分:7/10
👓網蝦春卷 +$18
評分:7/10
2020-10-21 166 浏览
📍後生仔海南雞.1988 💛 之前上網成日見到大家 post story 見到一幅咁靚嘅牆,梗係要即刻過嚟支持啦💪,係同路人嘅大家 🤗 見到一幅咁靚嘅牆啲嘢都特別好食 😋店裏面仲有好多唔同嘅文宣🇭🇰 同埋手足嘅手作賣💛 我食嗰日咁啱仲有得派蘋果日報添,留意下面有咩食啦👇👇👇———————————————————-招牌無骨海南雞飯 $45唔好講好唔好食先😳$45蚊有海南雞飯食你想點,出邊食過三送飯都40幾50蚊啦,啱唔啱先🤓 海南雞份量好多,食落口有啲就好嫩滑有啲就近雞胸位置韌咗少少🤏,食海南雞當然要食埋雞皮啦,雞皮竟然唔會好肥幾彈牙👍👍,飯就可以揀( 白飯/雞油飯 )梗係揀雞油飯啦,佢個飯真係好好食好香😋,而且飯份量好多好多‼️ 唔食得多飯嘅你哋記住叫小飯,佢哋嗰隻同平時嗰啲都唔同,唔會係甜豉油同薑蒽,係佢哋調教左一個甜甜酸酸嘅泰式醬,食落去撈埋個海南雞同飯好好食👍 有泰式嘅感覺,呢個價錢仲有埋嘢飲添真係冇得頂😊💛😍————————————————環境 - 座位就有少少逼夾,但係唔緊要啦食完都走,有一埲我哋好撚鍾意香港嘅牆🇭🇰🇭🇰📍地址後生仔海南雞1998 (旺角)旺角通菜街2號鴻光大廈
———————————————————-
招牌無骨海南雞飯 $45

————————————————

📍地址
後生仔海南雞1998 (旺角)
旺角通菜街2號鴻光大廈地下L號舖
  • 招牌海南雞飯
2020-10-13 200 浏览
咁大幅海報超超超「吸睛」!嚟到旺角梗係撐下後生仔,地點靠近家樂商場,女人街尾,唔難搵。我過左食飯時間,費事阻住上班族用膳;入到鋪頭,陳設簡單,整潔企理。單人座有圍板分隔對面之食客,大家都放心點左招牌菜-無骨海南雞飯配汁汁$45包熱飲,旺區嚟講真係抵!可選白飯,黃油飯,豬油飯;貼心服務👍🏻望住幅咁靚壁畫,不同畫面會湧出來🖐🏻👆🏻雞份量唔小,好滑;可惜飯唔太熱有啲硬,汁唔錯😻整體來說,唔錯!其實夠飽,不過想支持多啲追+小食$13⋯⋯孜然花枝丸(3粒)味道唔錯,不妨一試👏🏻外賣餐牌仲有9折,正!
咁大幅海報超超超「吸睛」!

單人座有圍板分隔對面之食客,大家都放心

可選白飯,黃油飯,豬油飯;貼心服務👍🏻

望住幅咁靚壁畫,不同畫面會湧出來🖐🏻👆🏻

雞份量唔小,好滑;可惜飯唔太熱有啲硬,汁唔錯😻
整體來說,唔錯!

其實夠飽,不過想支持多啲
追+小食$13⋯⋯孜然花枝丸(3粒)
味道唔錯,不妨一試👏🏻

外賣餐牌仲有9折,正!
2020-10-12