2023-05-05
之前去熊貓酒店做野時發現呢間飯團店,見到即刻有親切熟悉嘅感覺,有我細個時嘅愛店西龍傳飯團嘅即視感,好耐都冇食過即製健康飯團🥹揀左一日放工過黎食埋先返去,叫左一個飯團、一個甜品另外再加多支飲品。飯團係即點即製,捧上手果陣仲熱辣辣。我揀左松葉蟹柳玉子飯團,餡料有蟹柳、玉子、青瓜絲、芝麻肉鬆、冬菇絲、粟米,加左少少日本沙律醬。飯團標榜選用日本米同醋,口感軟熟。加入青瓜絲配合沙律醬同醋酸味令味道更清爽,仲加左我最愛嘅粟米😋😋令人懷念嘅味道。薑汁豆乳桃膠糖水唔會太甜,薑汁味突出,配埋啖啖桃膠好似飲梗台式飲品咁😋😋另外見到有支飲品叫露兜水,個名幾搞笑。細問之下先知原來露兜係植物黎,露兜樹嘅根部係廿四味材料之一。而呢支飲品係由露兜果煮成,味道甜甜地,似羅漢果水,有清肝熱解毒、降血糖功效。小店嘅食物簡單而有特色,啱晒追求健康嘅朋友🫶另外店員姨姨好好人🫶🫶