2023-04-24 32 浏览
經常在荃灣出沒,被粉紅色的裝潢吸引,再細細看餐牌簡介,決定推門內進!粉紅色的米飯店,食物以健康作主打,冇味精,價錢公道合理,更將不日推出甜品。以日本米做主打的飯團店,相信飯團一定好好味!還有多款自家制飲品,喝膩了超市貨式,這裏有出路!原本是要吃這裏的飯團🍙的,可惜已經售罄😩!接受小二哥的建議,改吃炒滑蛋鰻魚飯$63同樣是日本米煮成的白飯,香滑軟糯;鰻魚軟熟入味,配滑蛋很夾!另一份是手撕雞粟米青瓜冷麵$58,手斯雞最吸引之處就是去骨,吃起來極方便!冷麵吸滿了芝麻醬,味道甚好👍!加上爽口青瓜絲,簡單美味!自家製雞湯11安士$20,沒有味精的自家湯!扣除湯料,湯量略少,唔夠喉!應該要 24oz 的 😀木瓜鮮奶桃膠$42,桃膠頗多,質感軟滑!奶味香,味道不錯!

以日本米做主打的飯團店,相信飯團一定好好味!

還有多款自家制飲品,喝膩了超市貨式,這裏有出路!

冷麵吸滿了芝麻醬,味道甚好👍!加上爽口青瓜絲,簡單美味!

木瓜鮮奶桃膠$42,桃膠頗多,質感軟滑!奶味香,味道不錯!
2023-04-17 24 浏览
餐廳主打飯團,仲有飯、麵、炒腸粉選擇,仲有好多款特色飲品,米係用日本米,而且食物完全冇味精,食得出食物嘅質素,地方唔大,但係裝修舒服,而且衛生乾淨👍🏼麻醬手撕雞飯糰用左日本米果然口感係唔同,飯粒軟熟,好食🤤手撕雞分量多,夾住青瓜,用咗麻醬撈,麻將手撕雞飯團第一次食,好清新又好夾,食一個飯團都夠飽木瓜牛奶奶蓋用料足👍🏼好香嘅木瓜味,飲得出冇溝水,牛奶好香滑,加埋啲奶蓋,好creamy,好好飲

麻醬手撕雞飯糰

木瓜牛奶奶蓋
2023-04-17 14 浏览
荃灣近大窩口工廠區附近有間主打健康、新鮮即做、無任何添加同味精食品, 雖然店舖細細, 但咩都有, 有飯糰, 炒腸粉, 炒麵, 飯類, 飛碟, 手抓餅仲有高質糖水、杯裝, 自家製樽裝飲品。飯糰, 飯類全係100%日本米同埋秘製日本醋, 即叫即做、分量十足。飯糰一個仲大過我成個手掌。係附返工放工, 都可以去外賣都得, lunch或者晚餐食呢個絕對夠食。鰻魚玉子飯團- $46暖笠笠手工飯團🍙, 每款都採用新鮮食材製造, 即叫即做, 使用日本米, 秘製日本醋, 無味精, 無雞粉, 每粒飯都水嫩彈牙。蒲燒鰻魚汁, 整個飯團的味道比較濃郁, 能夠吃到鰻魚和玉子, 仲有啲青瓜絲, 好清新。飯食落鬆軟, 新鮮, 濕潤, 唔會好似出面買個啲凍飯團咁乾同硬哂。我鐘意呢個暖笠笠飯團🍙呀!手撕雞粟米青瓜冷麵($58)冷麵🍝更是份量都大盒同多呀! 有少半盒涼伴麻醬混合青瓜, 另外半邊係手撕雞加粟米🌽🥒青瓜用麻醬伴冷麵, 手撕雞嫩滑, 加埋粟米加青瓜一齊食, 清新又飽肚, 冇哂罪惡感。即叫即做, 先家製, 真係夠哂健康呀!甘桔柚子蜜桃膠 - $32桃膠真係滋補養顏嘅好食品, 桃膠有活血止渴的效用。桃膠本身係

鰻魚玉子飯團- $46

手撕雞粟米青瓜冷麵($58)

甘桔柚子蜜桃膠 - $32
桃膠真係滋補養顏嘅好食品, 桃膠有活血止渴的效用。桃膠本身係冇味道, 可放在各類甜品中襯托其他食材。我叫咗甘桔柚子蜜加桃膠🍹, 清新柚子蜜加甘桔嘅酸酸甜甜, 好好飲呀! 滋潤又解渴。佢仲有好多桃膠飲品配搭比你揀呀! 店主仲同我地講, 嚟緊夏天會整多啲日式甜品飲品用桃膠配搭呀! 真係好期待呀!

店舖仲有幾款熱賣嘅自家製嘅糖水飲品, 好啱而家啲天氣 店主話係佢哋每日新鮮煲, 保證新鮮製造。

#御米之家#性價比高#荃灣美食#日式飯團#手抓餅#美食推介#荃灣#hkfoodie#hkfood#tsuenwan #即製飯糰#日本米飯糰#健康 #healthy#食在荃灣#飯團#桃膠#冷麵
2023-04-16 25 浏览
在工業區的一間飯糰專門店,而且還配有挺多輕營的食品可以選,真的適合愛健康的人士!手撕雞青瓜飯糰(46元)飯糰挺特別的,平常是將東西往裡面包的,但這裡外面撒上了飯素和粟米來增加口感和味道!一口吃下去飯糰非常鬆軟,米粒煙韌有米白,中間吃到脆嫩的青瓜和滑嫩的手撕雞肉,然後是飯素帶來我鹹香味和粟米的香甜。手撕雞是用上胡麻醬來調味的,所以有點香甜的味道!芋泥椰汁桃膠(42元)這個差不多半杯都是料,喝起來有椰汁的香濃,又能喝到椰子碎,芋泥和桃膠的一個混合,又滑又嫩的口感,而且味道不會很甜,又沒冰,這個好評!

手撕雞青瓜飯糰(46元)

芋泥椰汁桃膠(42元)

2023-04-11 16 浏览
御米之家呢間位於荃灣工廠大廈附近既小店主打無味精飯團其他熱食都無味精無雞粉仲有好多養生飲品又桃膠又兜露水.手撕雞炒腸粉食剩指數:2/100炒得幾香腸粉幾多lunch都夠飽肚雞絲多啲就更爽.鰻魚玉子飯團食剩指數:1/100飯係100%日本米新鮮即叫即做鰻魚玉子飯團除左鰻魚玉子仲有青瓜、肉鬆等好多餡料.椰汁桃膠食剩指數:1/100桃膠好多椰汁好香唔會過甜.地址:荃灣沙咀道381-389號榮亞工業大廈地下A6號舖
[荃灣]御米之家
桃膠好多
椰汁好香
唔會過甜
地址:荃灣沙咀道381-389號榮亞工業大廈地下A6號舖
瞓晏覺遲起身,遲咗食午餐,但眨吓眼就到咗同朋友食晚餐嘅時間,路過睇岩入左一間店解決晚餐,飯團同手抓餅份量剛剛好 ✨👅 蛋煎越南虎蝦手抓餅 ( $ 53 )揀左煎蛋同虎蝦做配料 🦐🦐 手抓餅鬆脆,酸甜既沙律醬 混合 煎香過既蛋及蝦,滿口盈香 😋👅 芝士奶蓋抺茶特飲 ( $ 42 )濃厚既抺茶味 🍵 一杯特飲三種飲法,先飲甜甜既奶蓋又得,飲管吸啜出清甜既抺茶飲料又得,溝勻飲碰撞出芝士同抺茶香味都得 💖 抺茶控必試 🤙🏻 👅 手撕雞青瓜飯團 ( $ 46 )本身個胃仲濟住濟住,但呢個飯團都幾犀利,清爽既青瓜 + 秘製醋既微酸夾埋好開胃,手撕雞份量都唔少,唔經唔覺就食哂成個飯團 🤤

芝士奶蓋抺茶

👅 蛋煎越南虎蝦手抓餅 ( $ 53 )

👅 芝士奶蓋抺茶特飲 ( $ 42 )

👅 手撕雞青瓜飯團 ( $ 46 )

2023-04-07
芝士奶蓋抺茶
2023-04-07 5 浏览
店舖位於住宅同工業區中間, 岩曬返工一族過黎買外賣!但為咗保持食物嘅新鮮程度,老闆娘特登設置座位俾人堂食,食物即叫即做, 務求令客人可以享受到熱辣辣又新鮮既健康美食🔸金沙粟米日本飯團長方形既飯團好得意🤣🤣第一次見咁既磚狀飯團🫶🏻🫶🏻有粟米冬菇絲青瓜絲菜浦 再加埋鹹蛋黃,食落有鹹蛋香但唔覺好鹹,原來係因鹹蛋黃係已經老闆娘再調配過味道先出品🫣唔錯!🔸木瓜鮮奶桃膠♥️♥️♥️♥️超推薦 養生又好飲 豐胸又養顏😍😍😍桃膠超清爽又清甜 超鐘意♥️♥️🍀總結呢度主打冇味精,冇雞粉,原味道!老闆娘好健談 欣賞佢對食物質素既執著同製法既講究!極度推薦桃膠飲品,養顏又養生👍

🔸金沙粟米日本飯團
長方形既飯團好得意🤣🤣
第一次見咁既磚狀飯團🫶🏻🫶🏻

🔸木瓜鮮奶桃膠♥️♥️♥️♥️
超推薦 養生又好飲 豐胸又養顏😍😍😍
桃膠超清爽又清甜 超鐘意♥️♥️

🍀總結
2023-04-04 24 浏览
📍 御米之家 (荃灣)荃灣沙咀道381-389號榮亞工業大廈地下A6號舖襯放假去左荃灣玩,途中發現一間家庭式經營嘅小店☺️員工都非常親切友善👍店面唔算太大,但係五贜俱全,選擇都幾多,有飯團🍙、手抓餅、炒粉麵飯等…最後點左手撕雞腸粉、吞拿魚手抓餅、木爪鮮奶桃膠及雪梨蜜棗海底椰水☺️吞拿魚手抓餅手抓餅非常香脆,而且吞拿魚沾滿整個餅皮,份量都頗多☺️食落淡淡都係吞拿魚,老闆用料絕不手軟手撕雞腸粉第一次食,感覺頗為新鮮☺️而且炒到好香好惹味😋木瓜鮮奶桃膠木爪鮮奶清甜,非常推介🙌尤其係天氣熱,飲起上嚟非常解渴,桃膠整到綿細,飲落啖啖桃膠,非常有咬口👍雪梨蜜棗海底椰水$25一支,非常大支 ☺️材料十足#性價比高 #荃灣美食 #台灣美食 #台式飯團 #手抓餅 #美食推介 #荃灣沙咀道 #yummy #荃灣 #foodie #tw
📍 御米之家 (荃灣)
荃灣沙咀道381-389號榮亞工業大廈地下A6號舖

吞拿魚手抓餅

手撕雞腸粉
第一次食,感覺頗為新鮮☺️而且炒到好香好惹味😋

木瓜鮮奶桃膠

雪梨蜜棗海底椰水
$25一支,非常大支 ☺️材料十足

2023-03-29
下午茶
  • 木瓜鮮奶桃膠
  • 吞拿魚手抓餅
2023-04-02 22 浏览
位置唔好睇佢係工業大廈,但相當方便易搵,熊貓酒店附近,尚翠苑對面就係。搵食搵到黎呢度,係因為最近對飯糰著迷, 味蕾要找高品質的。松葉蟹柳玉子飯糰 $40加左$20轉卷物,份量想再多一點之餘,仲因為每一件卷都有紫菜。落單即叫即製,絕對值得等少少時間,放入口微暖軟軟秘製日本醋米飯,配料層次味道突出, 松葉蟹柳清甜,青瓜新鮮切幼細絲, 壓軸口感菜甫超香味道好獨有自家製!!芋泥鮮奶桃膠 $42一直知道桃膠有保健養顏功效,但老闆娘為顧客健康再昇華,一入黎已經被日本製還原水機吸引,呢度野飲既水就係用上它! 芋泥香滑入口融化,隻質感出面係從未試過。

搵食搵到黎呢度,係因為最近對飯糰著迷, 味蕾要找高品質的。

松葉蟹柳玉子飯糰 $40

芋泥鮮奶桃膠 $42
2023-04-01 15 浏览
店舖主打健康,新鮮即做,等外賣嘅時候喺店內望到售賣自家製嘅涼茶寫住露兜去水覺得好搞笑,老闆娘同我講呢個涼茶係用一種叫露兜果嘅水果去煲出嚟嘅露兜水🧐真心長知識,咁大個人都未聽過呢一種水果😂😂😂佢嘅作用可以清熱氣去肝火,啱晒我呢啲輪班嘅人😂😂😂味道甜甜地,幾好味又健康🫶🏻🌟原味肉鬆日本飯團長方體既飯團都係第一次見,入面既料唔多又唔少岩岩好,有我最鍾意既肉鬆🥰🥰重有冬菇絲青瓜絲菜浦,口感唔錯🌟鮮奶桃膠唔似出面糖水店既咁甜😍桃膠清甜又爽口 女士養顏必飲!

🌟原味肉鬆日本飯團

🌟鮮奶桃膠
唔似出面糖水店既咁甜😍桃膠清甜又爽口 女士養顏必飲!
2023-03-28 21 浏览
今日黎到一間以家庭型式經營既餐廳,上次試過類似形式但係係餃子店🥟今次就係試下位於沙咀道既手作飯團🍙果然荃灣有唔少值得人關注既小店🏠。小店同樣主打原味道!主張無雞粉,無味精👌🏽更加採用100%日本米🍚等大家食得健康又放心✅店舖既食物種類繁多,細至飯團飛碟手抓餅,大至炒麵炒飯都有,一間小店都集早午晚三餐🥣。今次就揀左晚餐時段黎,因為位於工業區附近🏭所以夜晚時段都可以好舒服咁內用,唔洗怕會好迫又可以慢慢食🥰店員都好似屋企人一樣會同我地傾下偈,又擔心我地唔夠飽👩🏻好似媽媽一樣。🐒金沙粟米飯團💰$36🐒炒滑蛋鰻魚飯💰63 主食方面揀左2款,當中緊係唔少得佢地既飯團啦🍙雖然店員推薦左好多款,但我都係鍾情於鹹蛋黃飯團🤭果然無令我失望。🐒手撕雞炒腸粉💰$48呢碟係我近幾年食過最好食嘅炒腸粉👍🏼因為係坊間既炒腸粉一啲就唔入味,一啲就炒過火,但呢到係岩岩好,入味之餘加埋啲手撕雞真係好正🐥。🐒豆乳芝麻桃膠💰$35豆乳以外賣包裝,桃膠份量好多,芝麻味都好濃,上枱仲暖暖地🧋但又唔會好甜,飲落好舒服

🐒金沙粟米飯團💰$36

🐒炒滑蛋鰻魚飯💰63

🐒手撕雞炒腸粉💰$48

🐒豆乳芝麻桃膠💰$35
2023-03-28 17 浏览
在荃灣區返工嘅朋友有口福喇,今日同阿媽行街,竟然發掘到哩間在工廈地鋪嘅“御米之家”,店鋪用粉紅色同白色做裝潢,離遠已經望到~同店家閒談間了解,所有食材都經過精心挑選,而米飯更採用100%純日本米,特別系個飯糰,即叫即做之餘,仲配埋日本醋同獨家炮製嘅餡料,店主大推!▶️金沙粟米飯糰🍙($36)既然大大力推薦,咁我當然要試返個啦~每個飯糰嘅重量都經過量度,剛剛好是一餐嘅份量,而我選擇嘅金沙粟米餡料,就由獨家揀選嘅鹹蛋,混合肉鬆和粟米製成,入口鹹甜兼備。▶️手撕雞粟米青瓜冷麵🍜($58)冷麵更是份量慷慨,麻醬混合青瓜,清新又飽肚😃。▶️芋泥鮮奶桃膠🥤($42)桃膠類飲品都系哩度嘅招牌,坊間有做桃膠飲品嘅地方並唔多,而哩度更系即叫即製,女士想滋潤養顏就唔好錯過喇~小店以外賣為主,平時在附近返工,買嚟做lunch就岩喇!

▶️金沙粟米飯糰🍙($36)

▶️手撕雞粟米青瓜冷麵🍜($58)
冷麵更是份量慷慨,麻醬混合青瓜,清新又飽肚😃。

▶️芋泥鮮奶桃膠🥤($42)

小店以外賣為主,平時在附近返工,買嚟做lunch就岩喇!
2023-03-28 28 浏览
星期日到荃灣逛逛,準備回家節制發現了1家小店,主打健康飯團,即叫即製,價錢相宜,便決定一試~我們點了:🍙鰻魚玉子飯團 $46日本米!加分,由於加了蒲燒鰻魚汁,整個飯團的味道比較濃郁,能夠吃到鰻魚和玉子,不是一兩口便可以解決的份量,十分之足料,本來想著過下口癮,沒想到也能吃飽! 🍙吞拿魚粟米飯團 加大 $36+$10 好味道🥰飯團暖粒粒,餡料豐富! 有爽口的青瓜、鮮味的吞拿魚、充滿咬口的粟米粒、風味沙律醬,整體口感豐富,加大的份量明顯大很多(≧∇≦) 像塊小磚頭! 個人更喜歡這個味道! 較為清新爽口~ 椰油桃膠 $32好好飲😍非常足料,不會過甜,而且是沒有加冰,原杯椰汁🥥,無添加糖嘅味道,配搭桃膠一流(*ˉ︶ˉ*)

我們點了:

🍙鰻魚玉子飯團 $46

🍙吞拿魚粟米飯團 加大 $36+$10

椰油桃膠 $32
2023-03-19 17 浏览
收工經過荃灣熊貓酒店附近見到有間手作飯團糰小店。記得之前聽過友人介紹,飯糰都係即叫即制,緊係要支持一下。🍙手撕雞青瓜飯糰雖然外貌平平無奇,但打開就會發現原來入面都好多餡料同埋醬汁。入口食到好fresh 的原味道同埋好清新的青瓜味道🍙F4飯糰入面有3大粒飯糰,餡料就選了豬肉鬆+櫻花蝦+吞拿魚。另外還有拼一個小芝麻汁冷麵。味道配合得幾好,加埋個冷麵已經好飽🥣自家雞湯(大)今日的是節瓜雞湯,店員介紹是「無味精」原味道。試完覺得是媽媽在家煲湯的味道☺️ 飲完都沒有口渴感覺,真係唔錯🥤忌廉鮮奶奶茶味道適中,正常發揮

🍙手撕雞青瓜飯糰

🍙F4飯糰

🥣自家雞湯(大)

🥤忌廉鮮奶奶茶
味道適中,正常發揮
2023-03-15
外卖自取
2023-03-18 551 浏览
喺荃灣東亞花園打完波,想食健康野~上網一search搵到呢間,有啲印象之前喺荃灣地鐵站嗰邊有見過,於是入去試吓~呢間舖頭主打健康、新鮮即做、無任何添加同味精~飯係100%日本米同埋秘製日本醋~手撕雞青瓜飯團 $46即叫即做、分量十足嘅飯團,一個仲大過我成個手掌,平時lunch食呢個絕對夠食~拎到返屋企食仲熱辣辣,切開見到滿滿嘅手撕雞同青瓜,一食就知係心機野~堅係完全冇味精,好天然嘅味道,飯粒粒分明同飽滿,好食過華xx嗰啲連鎖集團超級多~鰻魚玉子青瓜炒麵 $63必食!所有嘢都係新鮮做,感覺真係好好~滑蛋新鮮炒起,鰻魚一啲雪味都無,炒麵嘅面底感覺好似健康嘅蕎麥麵,調味岩岩好,惹味得黎完全無味精,食完完全唔頸渴~木瓜鮮奶桃膠 $42係我飲過最好味嘅木瓜鮮奶桃膠~見到佢哋嘅木瓜係新鮮榨,桃膠即場預備,各樣嘢嘅配搭都非常之好~露兜水呢度另一個賣點係自家製嘅涼茶糖水,店主話係佢哋每日新鮮煲,雪櫃有幾多支就係咁多枝,保證新鮮製造~店主見到我熱氣,送咗呢支細支裝俾我試吓~呢個亦係我喜歡小店的原因,一食就知道呢一間好用心去經營的小店,有食材到客服,所有嘢都好貼心~大家經過都一齊支持下呢啲買少見少嘅小店~

手撕雞青瓜飯團 $46

鰻魚玉子青瓜炒麵 $63