2022-10-12 254 浏览
🧡💛❤️秋季滋潤養顏美人鍋🍲秋風起,又到咗火鍋嘅季節!😆打邊爐同時又滋補養顏,食完膠原滿滿😏依個美人鍋,真係唔食走「補」呀!😆❣️御·前膠原蛋白美人鍋❣️ $238湯底方面,一於嚟個膠原蛋白美人鍋!由湯底打好滋補基礎🥰入面有紅棗、桂圓、烏雞等等,湯滾後先飲一啖🤤暖意滿滿,仲好鮮甜添!💚手拍小青瓜💚 $48再食返啲酸酸辣辣嘅小青瓜🥒爽脆入味,胃口大增呀!🖤黑雲耳🖤 $58黑雲耳有補血、預防冠心病等嘅功效😉不過就算撇除佢嘅功效,都一定會因為佢爽脆嘅口感而order嘅!🤪🤍山水滑豆腐🤍 $48滑豆腐嘅存在,真係令火鍋加分!豆香味重,又香又滑🤤唔小心就啜晒入口啦!🤣🤎珍寶羊肚菌🤎 $148作為「菇界之王」嘅羊肚菌🤭除咗好食,仲可以增強免疫力!依度嘅羊肚菌都幾有份量,入口鮮美仲好吸湯汁添!🍄💛花膠筒💛 $168美顏第一步,緊係補補膠原蛋白啦!依碟花膠筒軟腍易入口,😆食嘅時候仲有種俾骨膠原「漿」住嘅感覺,今次真係膠原滿滿啦!😬❤️西班牙極品黑豚肉眼卷❤️ $168打邊爐又點可以冇肉肉呢!🐽 黑豚肉眼卷又香又新鮮,唔沾任何醬料更原汁原味呀!🐷💚水耕生菜苗💚 $68唔知係咪水耕嘅方法,令生菜苗更清更甜🥬口感爽脆
🧡💛❤️
秋季滋潤養顏美人鍋🍲

❣️御·前膠原蛋白美人鍋❣️ $238

💚手拍小青瓜💚 $48
再食返啲酸酸辣辣嘅小青瓜🥒爽脆入味,胃口大增呀!
手拍小青瓜

💛花膠筒💛 $168
花膠筒

❤️西班牙極品黑豚肉眼卷❤️ $168

💚水耕生菜苗💚 $68
唔知係咪水耕嘅方法,令生菜苗更清更甜🥬口感爽脆又吸湯汁,真係不得了!

餐廳環境幾大,四人座位好似六人枱咁大,坐得舒服😌餐牌上選擇都幾多,如果你有選擇困難症🤣又想滋補,不妨嗌返個膠原蛋白美人鍋,同Hatty一樣由湯底進補😝BTW記得save post,方便向店員查詢有關菜式啦❣️

📍御老鍋台式火鍋
山水滑豆腐
珍寶羊肚菌
花膠筒
2022-10-08 182 浏览
✨御. 前膠原蛋白美人鍋一坐低先揀湯底 選擇唔少總共有八款台式火鍋湯底選擇 今次揀左呢款美人鍋 湯底好足料 用上原隻烏雞 桃膠 枸杞 南棗 金華火腿等材料 老火熬製而成打邊爐之前先飲湯 味道鮮甜✨手切騸牯牛頸脊呢度有供應坊間少有嘅騸牯牛 牛頸脊 切得有啲厚度 淥至七成熟肉質鮮嫩 帶啲咬口 肉味香濃 有肉汁 堅係正正 必點推介😋✨八燈報喜旋轉韆鞦造型 賣相打卡一流 手打丸有五款 包括黑松露蝦丸 燒鵝肝蝦丸 海膽墨魚丸 黑椒牛中牛肉丸 黃金豬肉丸款款都鮮味十足 爽口彈牙當中個人就最鍾意兩款蝦丸 呢個手打丸拼盤 睇得玩得又食得絕對係一次過滿足幾個願望✨酒香白肉薄切豬腩肉 肥瘦相間 又唔會油膩口感帶爽彈 味道有淡淡酒嘅清香 幾特別✨自家鮮做韭菜餃店員話係即日包 保證新鮮未食就聞到濃濃韭菜味餃皮夠薄 餡料好飽滿 好足料✨大竹笙竹笙真係好大條 索左啲湯 爽口惹味✨水耕BB油麥菜苗第一次食油麥菜苗 新鮮爽脆 冇草青味✨滑溜溜麻辣鴨血鴨血爽滑 夠晒入味 麻香帶微辣 唔錯✨甜不辣肉鬆響鈴肉鬆份量多 響鈴香口鬆脆 味道甜甜地 幾有趣食物唔錯 用料高質環境舒適 以大卡位為主 坐得舒服 服務可以 價錢可以
✨御. 前膠原蛋白美人鍋

食物唔錯 用料高質
環境舒適 以大卡位為主 坐得舒服
服務可以 價錢可以
2022-10-02 55 浏览
嚟到位於尖沙咀君怡酒店既「御老鍋」打邊爐🍲鍋底選擇多於是就揀左鴛鴦鍋😊寧神靜心鍋,有魚頭、川弓等熬製,較重藥材味,但沒有魚腥味。另一個,揀咗御前膠原蛋白美人鍋,清甜又養生。滾起可以飲番幾碗湯,再打邊爐!御八品😬個個黎親都有叫,我就跟住叫,果然高質!🐂騸牯牛頸脊係本地騸牯牛即係閹牛。因為活動量較少所以脂肪量多少少😍牛味幾濃,輕輕一灼,入口鮮嫩。野生大竹笙未見過咁粗咁大的竹笙,吸收哂湯的精華,正!😍🥟韮菜餃仍然鮮嫩翠綠的韭菜,皮薄煙韌,粒粒飽滿。八燈報喜手打丸拼盤以旋轉千秋載住每款兩粒的燒鵝肝蝦丸、黃金豬肉丸、海膽墨魚丸、黑椒牛肉丸,加入新元素,令到各類丸類更具特色!而且每粒好彈牙!秘製酒香白肉將豬腩片切到好薄,加上酒香嘅調味,識落爽爽地一啲都唔油膩小食🦆滑溜溜麻辣鴨血鴨血厚身食落嫩滑Q彈,夠多汁,辣辣地好惹味。秘製肉鬆響鈴火鍋食物未熟未食得,可以食住呢個小食先。酥脆可口,內裏充滿肉鬆,同甜不辣醬完美匹配。🥬自家水耕油麥菜苗,店員話焯幾秒就食得爽脆幼嫩,帶天然甜味🥰。⭐️只要Like社交平台會送自家煲圓肉杞子菊花茶或洛晨花茶
嚟到位於尖沙咀君怡酒店既「御老鍋」打邊爐🍲

御八品😬個個黎親都有叫,我就跟住叫,果然高質!

野生大竹笙
未見過咁粗咁大的竹笙,吸收哂湯的精華,正!😍

🥟韮菜餃
仍然鮮嫩翠綠的韭菜,皮薄煙韌,粒粒飽滿。

八燈報喜手打丸拼盤

秘製酒香白肉
將豬腩片切到好薄,加上酒香嘅調味,識落爽爽地一啲都唔油膩

小食
🦆滑溜溜麻辣鴨血
鴨血厚身食落嫩滑Q彈,夠多汁,辣辣地好惹味。

⭐️只要Like社交平台會送
自家煲圓肉杞子菊花茶或洛晨花茶
2022-09-29 56 浏览
⛅️最近都feel到有啲秋意🌬️又來到打邊爐嘅季節🥘成日覺得火鍋好熱氣❓今次我就去咗位於尖沙咀君怡酒店嘅台式火鍋店呢度有好多養生嘅特色湯底就點咗「寧神靜心鍋+御老鍋秘製麻辣鍋」雙拼鍋底職員特別介紹湯底滾起之後要飲啖湯因為呢度嘅湯底全部都係老火湯熬製我自己飲完一碗仲唔夠喉飲多咗一碗先開始打邊爐😂喺社交平台打卡仲有兩款飲品送圓肉杞子🌼菊花茶/洛神花茶🫖食材點咗二人份-御八品兩款小食:秘製肉鬆響鈴 同 滑溜溜麻辣鴨血響鈴脆卜卜又甜甜地,配埋特色醬料好開胃麻辣鴨血真係好滑,入口即溶騸牯牛頸脊 係牛活動得最多嘅部位 肉質相對比較瘦,不過有口感重點係非常新鮮八燈報喜 (手打丸拼盤)分別有 鵝肝蝦丸、牛中牛、蟹子墨魚丸、黃金豬肉丸淨係個賣相已經好吸引🎡將各款手打丸子放喺旋轉木馬嘅盤上面打卡一流📸每一款都好彈牙,最鍾意就係豬肉丸入邊有鹹蛋黃💛酒香白肉(秘制豬腩片)肥瘦適中,仲有少少酒香味同麻辣湯底簡直係絕配自家水耕油麥菜苗 超級新鮮基本上滾一滾就可以食野生大竹生 爽口嫩滑鮮造韭菜餃 每隻都大大粒餡料非常豐富 嘆完咁高質嘅火鍋仲可以玩下遊戲掃描QR code可以上載照片或者寫低心願餐廳有環保電子版嘅放天燈活
⛅️最近都feel到有啲秋意🌬️

喺社交平台打卡仲有兩款飲品送
圓肉杞子🌼菊花茶/洛神花茶🫖

食材點咗二人份-御八品

兩款小食:秘製肉鬆響鈴 同 滑溜溜麻辣鴨血
響鈴脆卜卜又甜甜地,配埋特色醬料好開胃
麻辣鴨血真係好滑,入口即溶

騸牯牛頸脊 係牛活動得最多嘅部位
肉質相對比較瘦,不過有口感
重點係非常新鮮

八燈報喜 (手打丸拼盤)
分別有 鵝肝蝦丸、牛中牛、蟹子墨魚丸、黃金豬肉丸
淨係個賣相已經好吸引🎡
將各款手打丸子放喺旋轉木馬嘅盤上面
打卡一流📸
每一款都好彈牙,最鍾意就係豬肉丸入邊有鹹蛋黃💛

酒香白肉(秘制豬腩片)
肥瘦適中,仲有少少酒香味
同麻辣湯底簡直係絕配

掃描QR code可以上載照片或者寫低心願
餐廳有環保電子版嘅放天燈活動🎑
真係好似去咗台灣旅行咁呀😍
2022-09-27 88 浏览
位於尖沙咀君怡酒店1樓 開咗一間台式火鍋店🥰 除咗有多款特色湯底之外 仲有騸牯牛食🤤 餐廳每一張卡位都好大 啱晒同朋友gathering😎 另外一個打卡位就係可以用電話scan qr code放天燈 真係當返左台灣一轉🥹坐低店員提我地follow 社交平台就會送一杯飲品 分別有圓肉杞子菊花茶 /醒胃洛神花茶 兩款都非常適合打邊爐😚 湯底方面八款都各有特色 選擇困難症睇吓揀咗鴛鴦湯底😆 揀左台灣紅燒牛尾湯同寧神靜心湯😎 店員提醒湯底均係佢哋自己炮製 無味精 所以滾起可以先品嚐湯🥰 紅燒湯底出面真係未見過 本身都驚太濃味 點知飲落好有驚喜 帶甜味 仲好香牛肉味👍🏻 寧神靜心湯係藥膳魚湯 即使半鍋湯底亦有魚頭 好足料😍 湯底奶白濃郁 較重藥材味 養生之選🤩火鍋配菜我哋就食左以下食物:🐮騸牯牛頸脊 供港數量有限嘅騸牯牛 出邊唔係好多地方食到😍 呢款牛油脂分佈特別平均 食落肉質入口鮮嫩甘香 好腍好好食👍🏻八燈報喜 每枱必點嘅打卡之選😆 其實係手打丸 有黑松露蝦丸 鵝肝蝦丸 黑椒牛中牛肉丸同黃金豬肉丸👅 兩款蝦丸都非常爽口彈牙 黑椒牛中牛肉丸入面仲有牛汁非常juicy😝 黃金豬肉丸就加左鹹蛋黃 各

火鍋配菜我哋就食左以下食物:

🐮騸牯牛頸脊

八燈報喜
每枱必點嘅打卡之選😆 其實係手打丸 有黑松露蝦丸 鵝肝蝦丸 黑椒牛中牛肉丸同黃金豬肉丸👅 兩款蝦丸都非常爽口彈牙 黑椒牛中牛肉丸入面仲有牛汁非常juicy😝 黃金豬肉丸就加左鹹蛋黃 各有特色😚

秘製肉鬆響鈴
小食無需浸湯 響鈴包住辣肉鬆 本來已經香口惹味 點埋甜不辣醬 真係加分👍🏻

酒香白肉
五花腩片用酒醃過 厚薄適中 打邊爐一流🤤

滑溜溜麻辣鴨血
小食 麻辣湯味道滿分 唔會太辣 鴨血入哂味🥰

野生大竹笙
未試過打邊爐有咁大條野生竹笙😨 手臂咁長 完全唔需要擔心放左落湯底會縮水🤣 好索湯好正😆

皮薄餡靚😍 韭菜餡料醃過 味道啱啱好👍🏻

自家水耕油麥菜苗
油麥菜苗好嫩 超好食🌟
一行四個舊朋友,想找個好環境食番個火鍋,來到『御火鍋』,星期日比起星期一至五沒這麼多人就舒服得多。除了大量卡坐,還有一些圓形梳化卡座,食得招積,坐得舒適。 調味料一絲不苟新鮮乾淨。注意:(辣椒油不是普通辣椒)《秘製肉鬆響鈴》 小食新鮮炸起配合肉鬆,有創意又惹味。重頭戲來了,令我重出江湖的湯底《 薑母鴨鍋拼寧神靜心鍋》首先雙拼鍋底不加價,當然要試多一款,店務員特別提醒,湯再滾起先飲啖湯才吃火鍋生料。 一係唔飲一飲仲勁過阿媽煲的老火湯,後來一問之下,每種湯底都經過師傅落重料十幾個小時老火煲出,我同大家講唔打邊爐,只係飲個湯都不枉此行。超正《厚切黃沙豬潤》 豬潤呈現粉紅色,除了新鮮外,過程應該大量啤水處理,極花功夫。就算淥得過久,完全不韌,非常爽口。另一重頭戲《 手切騸牯牛頸脊》,叫碟大就算兩個人都不會多,不是份量少而是吃到停不了口,如果吃和牛雖然脂肪更均勻密集入口即溶,但牛味沒這麼重, 手切本地牛,肉味濃香, 但脂肪感易不夠;騸牯牛一歲大要閹割,兩者做到平衡,聽說香港貨源亦不多,有機會食到不可不試。《 崩沙羊肉片》相比羊肉專門店可能會種類少了點,但絕對不是行貨。丸類全部手打,夠認真。可惜每

除了大量卡坐,還有一些圓形梳化卡座,食得招積,坐得舒適。

調味料一絲不苟
新鮮乾淨。注意:(辣椒油不是普通辣椒)

《秘製肉鬆響鈴》 小食新鮮炸起配合肉鬆,有創意又惹味。

薑母鴨鍋拼寧神靜心鍋

厚切黃沙豬潤+黑毛肚

崩沙羊肉片

丸類全部手打,夠認真。可惜每款的一粒。( 上枱用的旋轉千秋碟真的可以轉

八燈報喜

估不到最後的《有機生菜苗》都有驚喜,非常新鮮。(切記勿碌太久)
水耕生菜苗

PS. 店務員和經理都非常有禮貌,還教我們電子遙距<放天燈> 許願祈福, 之後會保留在所有分店內的電視機顯示,用來示愛
應該不錯。

2022-09-25
薑母鴨鍋拼寧神靜心鍋
厚切黃沙豬潤+黑毛肚
水耕生菜苗
久違了嘅高質台式火鍋返嚟鳥!真心推佢薑母鴨鍋湯底,頭啖湯鴨香好濃郁,之後啲老薑愈滾愈辣,湯底嘅鴨血、馬蹄、腐皮同紅棗全部都索晒個湯較稔入味,正正子!除咗薑母鴨鍋,其他嘅湯底仲有紅燒牛尾鍋、酸菜白肉鍋、膠原蛋白美人鍋同老鍋秘製麻辣湯都吸引。所以想試多幾款可以deal個鴛鴦鍋 !當日我試埋個酸菜白肉鍋,同薑母鴨鍋一樣都係好足料,酸味比較低,隨湯嘅白肉超多超大方,五花腩好彈牙完全唔會滾兩滾就冇晒根性。講返少少前世今生先,御・老鍋係台灣開過嚟嘅過江龍火鍋店,亦係當年佢仲用緊舊名「御鍋」時我食過其中一間感覺正宗嘅台式火鍋店,依家全新裝修後捲土重來當然要拍手掌,事關由鍋底同火鍋配菜都真係「好台」!新menu嚟講個「御八品」價錢公道,當日主力叫嘅都係餐廳自家製「手工菜」,包括個手打丸拼盤、肉鬆響鈴同韭菜餃都好味喎!重點係食得出真係新鮮製造,特別係個手打丸真係款款都咁彈牙,口味配搭亦好有心思;肉鬆響鈴配甜不辣都係有驚喜,個醬汁同台灣肉鬆一入口就令人想念起台灣(冇誇張,因為真係會 LOL)!總括而言就係味道同賣相都有誠意。另外仲有仲有必deal嘅酒香白肉同 #騸牯牛 頸脊,雪花紋理好靚仔,肉質結實牛味又

總括而言就係味道同賣相都有誠意。另外仲有仲有必deal嘅酒香白肉同 #騸牯牛 頸脊,雪花紋理好靚仔,肉質結實牛味又夠晒香!
2022-09-18 63 浏览
超濃郁高級台式火鍋🍲呢間新開㗎🤩🤩位於君怡酒店一樓食物超吸精,超耐冇食台式火鍋啦!環境好寬敞,好舒服!御.老鍋秘製麻辣鍋拼美人鍋湯底超濃郁,麻辣叫咗小辣,超惹味美人鍋超養生,食落好鮮甜✨八燈報喜 (手打丸拼盤)用鞦韆嘅形式呈現手打丸拼盤打卡一流‼️仲識轉添㗎!!有4款唔同嘅丸類,都係超特別鵝肝丸、海膽、牛中牛、墨魚丸✨騸牯牛頸脊 呢個肉偏瘦,食落有咬口✨滑溜溜麻辣鴨血 食落唔會太辣,鴨血夠嫩滑✨野生大竹生 超爽超滑!吸晒湯嘅精華!✨鮮造韭菜餃 超多韭菜☺️係我最愛啊✨酒香白肉(秘制豬腩片)肥瘦均勻,啱啱好 !✨秘製肉鬆響鈴(小食)呢度做飯後小食都幾正!超鬆脆🤩已經整好可以即食,中間夾住肉鬆✨自家水耕菜苗 超嫩口!好鮮甜📍 御老鍋台式火鍋 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道28號君怡酒店1樓#養生火鍋 #尖沙咀美食 #御老鍋 #香港 #火鍋 #打邊爐 #御八品 #尖沙咀

超濃郁高級台式火鍋🍲
呢間新開㗎🤩🤩位於君怡酒店一樓
食物超吸精,超耐冇食台式火鍋啦!
環境好寬敞,好舒服!

御.老鍋秘製麻辣鍋拼美人鍋
湯底超濃郁,麻辣叫咗小辣,超惹味
美人鍋超養生,食落好鮮甜

✨八燈報喜 (手打丸拼盤)
用鞦韆嘅形式呈現手打丸拼盤
打卡一流‼️仲識轉添㗎!!
有4款唔同嘅丸類,都係超特別
鵝肝丸、海膽、牛中牛、墨魚丸

✨騸牯牛頸脊
呢個肉偏瘦,食落有咬口

✨滑溜溜麻辣鴨血
食落唔會太辣,鴨血夠嫩滑

✨野生大竹生
超爽超滑!吸晒湯嘅精華!

✨鮮造韭菜餃
超多韭菜☺️係我最愛啊

✨酒香白肉(秘制豬腩片)
肥瘦均勻,啱啱好 !

✨秘製肉鬆響鈴(小食)
呢度做飯後小食都幾正!超鬆脆🤩
已經整好可以即食,中間夾住肉鬆

✨自家水耕菜苗 超嫩口!好鮮甜

📍 御老鍋台式火鍋 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道28號君怡酒店1樓

2022-09-17 76 浏览
最近尖沙咀新開左間台式火鍋,而且入面有幾款特色養生鍋湯底tim😎同埋特色小食,梗係拉埋男朋友去試下😚😚店內裝修好古色古香,用左紅燈籠同天燈等掛飾🎐而火鍋鍋底有8️⃣款,我就未試過薑母鴨鍋,今次就試一試,估唔到薑母鴨湯咁好飲,用料十足,薑味好香濃,鴨肉都幾嫩滑😍記住要飲左個湯先,十分推介👍👍👍八燈報喜(手打丸拼盤)超吸晴🤩以旋轉鞦韆造型載住八粒手打丸,玩味十足🎠每款各有2粒,包括有黑松露蝦丸、燒鵝肝蝦丸、海膽墨魚丸同黑椒牛肉丸🐮每粒都好爽口彈牙,食得到各丸既精粹😍騸牯牛頸脊油脂分佈均勻,肉味相對濃郁😍只需輕輕一灼就食得,有咬口之餘仲食得出牛肉既原汁原味💦真係不得不試😋😋酒香白肉半肥半瘦既豬腩片,香滑之餘仲帶點酒香☺️野生大竹笙超大條竹笙,厚身爽滑得黎仲吸收哂湯底鍋既精華,超正😍鮮造韭菜餃餡料十足,每啖都充滿韭菜,真係皮薄餡靚自家水耕油麥菜苗好爽脆幼嫩既麥菜苗,原來係自家水間種植小食滑溜溜麻辣鴨血鴨血超入味又Q彈🥰而且唔太辣,真係食到停唔到口😍秘製肉鬆響鈴即炸響鈴好香脆😚中間再加埋肉鬆真係無得頂,重要一啲都唔油膩,真係食過返尋味😋

八燈報喜(手打丸拼盤)

酒香白肉
半肥半瘦既豬腩片,香滑之餘仲帶點酒香☺️

野生大竹笙
超大條竹笙,厚身爽滑得黎仲吸收哂湯底鍋既精華,超正😍

鮮造韭菜餃
餡料十足,每啖都充滿韭菜,真係皮薄餡靚

自家水耕油麥菜苗
好爽脆幼嫩既麥菜苗,原來係自家水間種植

小食
滑溜溜麻辣鴨血
鴨血超入味又Q彈🥰而且唔太辣,真係食到停唔到口😍

2022-09-04
  • 八燈報喜
  • 騸牯牛頸脊
2022-09-15 61 浏览
終於有時間放下相,兩個人食得唔多款,唔記得咗影個湯底 湯底係麻辣併人參雞湯兩個湯都好好味,麻辣叫咗中辣,辣度剛剛好人參雞湯好濃,仲有半隻烏雞喺入面,落足哂料推薦~🐏 崩沙羊肉好好味 有羊羶味 但唔會過份剛剛好🐂 牛胸爽 質素好好 夠爽又唔肥成晚食咗最多係呢樣 2個人可以坐一個Car位,裝修靚同坐得都舒服,值得一試而服務員禮貌係好好既,服務仲非常非常欣勤😆
終於有時間放下相,兩個人食得唔多款,唔記得咗影個湯底
湯底係麻辣併人參雞湯
兩個湯都好好味,麻辣叫咗中辣,辣度剛剛好
人參雞湯好濃,仲有半隻烏雞喺入面,落足哂料
推薦~
🐏 崩沙羊肉好好味 有羊羶味 但唔會過份剛剛好
🐂 牛胸爽 質素好好 夠爽又唔肥
成晚食咗最多係呢樣

2個人可以坐一個Car位,裝修靚同坐得都舒服,值得一試
服務員禮貌係好好既,服務仲非常非常欣勤😆

騸牯牛 頸脊
牛胸爽
3秒蟹柳響0
桂花蚌
牛胸爽
3秒蟹柳響0
崩沙羊肉片
📍御老鍋台式火鍋首先係俾佢個鞦韆吸引咗😍😍先揀湯底,可以雙拼🍲寧神靜心鍋 — 即係川芎天麻魚頭湯底,大大個魚頭,兩邊面頰肉好滑溜!火鍋前,絕對建議飲返碗,因為實在太出色,我哋每人飲兩碗半,幾乎未打已經飲晒😂😂 (放心!足料但唔會好重藥材甘苦味)🍲御.前膠原蛋白美人鍋食到大量桃膠,滋補烏雞湯,好濃金華火腿味,都唔錯🔹自家水耕油麥菜苗 打邊爐最好一開始菜,打底之餘,滾兩滾,索咗清湯,入口爽嫩清新🔹野生大竹笙有3大條,索湯力強,非常爽口🔹手切騸牯牛頸脊肉質比較結實,牛味濃,帶少少油花脂肪,好食🔹酒香白肉(秘制豬腩片起初見到仲以為好多肥膏,點知食落勁爽口,入口有淡淡酒香🔹八燈報喜(手打丸拼盤)轉呀轉~旋轉韆鞦放住各式手打丸,好靚好岩打卡!有一燈鵝肝蝦丸、牛丸、蟹子海膽丸、墨魚丸、豬肉丸!足料大大粒🔹鮮造韭菜餃 (半份)大大粒,入面勁多韭菜,爆曬餡😍鍾意韭菜嘅,大推另外亦都點左兩款即食小食🔹滑溜溜麻辣鴨血麻香味濃,微辣,鴨血嫩滑,惹味非常,食唔停口🔹秘製肉鬆響鈴即炸上枱,放湯索左湯汁傳統食法,即食加埋秘製醬汁,好味😋估唔到響鈴加肉鬆咁好食Like FB Follow IG 仲有嘢飲送!圓肉杞子菊
📍御老鍋台式火鍋
首先係俾佢個鞦韆吸引咗😍😍

先揀湯底,可以雙拼

🍲御.前膠原蛋白美人鍋
食到大量桃膠,滋補烏雞湯,好濃金華火腿味,都唔錯

🔹自家水耕油麥菜苗

🔹野生大竹笙
有3大條,索湯力強,非常爽口

🔹手切騸牯牛頸脊
肉質比較結實,牛味濃,帶
少少油花脂肪,好食

🔹酒香白肉(秘制豬腩片
起初見到仲以為好多肥膏,
點知食落勁爽口,入口有淡淡酒香

🔹八燈報喜(手打丸拼盤)
膽丸、墨魚丸、豬肉丸!足料大大粒

🔹鮮造韭菜餃 (半份)
大大粒,入面勁多韭菜,爆曬餡😍鍾意韭菜嘅,大推

另外亦都點左兩款即食小食
🔹滑溜溜麻辣鴨血
麻香味濃,微辣,鴨血嫩滑,惹味非常,食唔停口

🔹秘製肉鬆響鈴

Like FB Follow IG 仲有嘢飲送!
圓肉杞子菊花茶+醒胃洛神花茶
火鍋必飲,清熱下火😋

總結,食物高質素,環境寬敞,服務殷勤,好滿足😍
2022-09-12 51 浏览
試咗松茸菇湯底,侍應話先飲啖湯,果然好味啊另外推介扇牯牛,好有肉味,唔會太淋桶蠔超大隻蚌好爽,唔會腥仲有豬腦好少有得食推介餐前小食:鹵水大腸同肉松響鈴,值得推介至於服務,非常殷勤,隔一陣就換碟環境舒服唔會好迫整體來講非常ok
試咗松茸菇湯底,侍應話先飲啖湯,果然好味啊
另外推介扇牯牛,好有肉味,唔會太淋
桶蠔超大隻
蚌好爽,唔會腥
仲有豬腦好少有得食
推介餐前小食:鹵水大腸同肉松響鈴,值得推介

至於服務,非常殷勤,隔一陣就換碟
環境舒服唔會好迫
整體來講非常ok
2022-09-11 54 浏览
中秋節嘅第二日食乜好呢?🤣我就去咗呢一間台式火銅店食嘢啦💖呢間打邊爐位於酒店入邊,裝修都幾古典,卡位都闊落 整體評分:7.1/10味道:7/10服務:7.3/10環境:7/10人均消費:$200-400地址:御老鍋台式火鍋 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道28號君怡酒店1樓湯底:-寧神靜心鍋-御·老鍋秘製麻辣鍋鴛鴦鍋 麻辣鍋唔會好辣,食落都幾香,入面仲有台灣直送鴨血、紅薯粉同凍豆腐,而寧神靜心鍋則係藥材湯,入邊仲有魚頭、烏雞、川芎當歸等等嘅藥材,好滋補💖我哋嗌咗御八品-御八品騸牯牛頸脊 -八燈報喜(手打丸拼盤) -自家水耕油麥菜苗 -滑溜溜麻辣鴨血(小食) -鮮造韭菜餃 -秘製肉鬆響鈴(小食) -野生大竹生-酒香白肉(秘製豬腩片) 至於配料方面,我哋就叫咗,因為可以一次過 試到唔同種類慨食物,啱哂好似我呢d有選擇困難症 慨人鄉騸牯牛頸脊非常高質,牛味好濃,食落亦好 嫩滑酒香白肉姐系豬腩片,肥瘦平均酒味好香 八燈報喜即係手打丸拼盤,全都好好咬口鴨血亦 好實正,唔會一夾就散。 菜苗同大竹生都好新鮮,食 完咁多肉食嚇菜非常完美個人最鍾意食佢哋嘅騸牯牛頸脊、酒香白肉同埋鴨血,牛頸脊肉味濃郁,油脂分佈

整體評分:7.1/10
味道:7/10
服務:7.3/10
環境:7/10
人均消費:$200-400
地址:御老鍋台式火鍋 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道28號君怡酒店1樓

湯底:
-寧神靜心鍋
-御·老鍋秘製麻辣鍋鴛鴦鍋

我哋嗌咗御八品
-御八品騸牯牛頸脊
-八燈報喜(手打丸拼盤)
-自家水耕油麥菜苗
-滑溜溜麻辣鴨血(小食)
-鮮造韭菜餃
-秘製肉鬆響鈴(小食)
-野生大竹生
-酒香白肉(秘製豬腩片)

個人最鍾意食佢哋嘅騸牯牛頸脊、酒香白肉同埋鴨血,牛頸脊肉味濃郁,油脂分佈 均勻 ~而酒香白肉都好有驚喜,識落一啲都唔肥,而且好香酒香💖 滑溜溜麻辣鴨血煮得好入味 ,又夠紮實,香而不辣~

最後佢哋嘅八燈報喜絕對係打卡之選,呢個係一個手打丸拼盤,佢成個鞦韆咁好靚😍入面有黃金豬肉丸、黑松露蝦丸、牛丸等

2022-09-09 102 浏览
⌇御 老 鍋 台 式 火 鍋“ 🍲 “ 鴛鴦湯底 ( $ 2 9 8 ) - 御.前膠原蛋白美人鍋👸🏻雞湯配料非常豐富,桃膠、烏雞、南棗、金華火腿份量都非常足料,豐富既膠原蛋白,滋陰、補覷勞,係女士養顏之選!係開始落料打邊爐之前一定要好好飲左鮮甜既頭烏雞啖湯先!- 老鍋秘製麻辣鍋🌶以多種香料及藥材,加入台灣直送既鴨血同凍豆腐,食落幾香麻、有台灣地道風味但又吾會覺得膩!“ 🥩 ” 騸牯牛頸脊 ( 小 ) ( $ 4 6 8 ) 平時少食牛既我打邊爐都係忍吾住都叫左碟牛!騸牯牛指既係1歲左右就會閹割既牛仔,而脂肪均勻感分佈係身體既吾同部位,令牛肉脂肪好似雪花般細緻既紋理,肉同脂肪既比例最適合打邊爐,肉質入口鮮嫩,牛味較濃郁油脂少又吾會太老太韌!係湯底淥上十秒左右,有咬口之餘亦食出牛肉既原汁原味!手切既牛頸脊,比機器切既肥牛片質感更為嫩滑,可惜既係牛頸脊位置運動較多 食落有咬口亦有筋位 口感可以更好!“ 🍢 ” 八燈報喜 ( 手打丸拼盤 ) $ 1 1 8哩個八燈報喜絕對係今餐打邊爐既重頭戲,滿滿既儀式感,餐桌版飛天鞦韆,將八粒手打丸放係每一個鞦韆位上,而且真係可以轉,好玩又好食!🎠 四種手
⌇御 老 鍋 台 式 火 鍋

“ 🍲 “ 鴛鴦湯底 ( $ 2 9 8 )
- 御.前膠原蛋白美人鍋👸🏻
御.前膠原蛋白美人鍋

- 老鍋秘製麻辣鍋🌶

“ 🥩 ” 騸牯牛頸脊 ( 小 ) ( $ 4 6 8 )

“ 🍢 ” 八燈報喜 ( 手打丸拼盤 ) $ 1 1 8
哩個八燈報喜絕對係今餐打邊爐既重頭戲,滿滿既儀式感,餐桌版飛天鞦韆,將八粒手打丸放係每一個鞦韆位上,而且真係可以轉,好玩又好食!🎠 四種手打丸包括黑松露蝦丸、燒鵝肝蝦丸、海膽墨魚丸、黑椒牛肉丸,配搭特出,夠晒特別!

“ 🥓 ” 酒香白肉( 秘制豬腩片 )$ 8 8
豬腩片醃得非常入味,薄切片食落亦都感覺無禁肥、聞起尼有淡淡酒香,幾有心機!

“ 🍥 “ 秘製肉鬆響鈴( 小食 ) ( $ 8 8 )
係餐廳自創既小食,響鈴入面加入滿滿既肉鬆,炸得香脆,再配甜不辣醬,非常開胃!浸落同直接食各有吾同口感,不過一樣禁好食!

“ 🦆 ” 滑溜溜麻辣鴨血( 小食 )( $ 7 8 )
係台灣有名既小食,麻辣汁重花椒味,非常入味,麻得尼都吾算超辣!鴨血滑溜溜,咬落口感彈牙!

“ 🥬” 自家水耕油麥菜苗 ( $ 6 8 )
油麥菜口感爽口,淥耐左都吾會太淋,而且水耕菜食落的確係有種新鮮啲,比較有菜味,吸收晒湯底既精華添!

“ 🥠 “ 野生大竹生 ( 半份 ) ( $ 8 8 )
竹生又爽又滑,味道鮮味爽囗,吸埋湯底既精華,好食!

“ 🥟 ” 鮮造韭菜餃( 半份 ) ( $ 4 8 )
新鮮既自家製韭菜餃非常足料,而且餃子皮厚薄適中!
鮮造韭菜餃

尖沙咀君悅酒店1樓新開既火鍋店 環境闊落張枱同座位鬆動 而且服務非常好,餐廳職員都好有禮貌,好詳細感介紹每款食物!👍🏻

御老鍋台式火鍋
🍲尖沙咀金巴利道28號君怡酒店1樓
🥯#foodraah_tst
2022-08-20
御.前膠原蛋白美人鍋
  • 秘製肉鬆響鈴
2022-09-07 22 浏览
朋友聚會, 特意來新店試下, 包房打邊爐. 服務員推介湯底: 寧神靜心鍋 (好香藥材味 , 正!)                                       胡椒豬肚雞鍋 (胡椒味濃, 豬肚滾到尾好霖, 好好味) ** 朋友預早order另外, 日本飛彈A5和牛, 薑汁皮蛋貢丸, 麻辣鴨血, 百花芝士老油條勁推介大家都食得好開心, 整體質數中上, 會再來幫襯.最後要讚下服務員,  個個都好有禮貌, 好 helpful !!!!!
朋友聚會, 特意來新店試下, 包房打邊爐.

服務員推介湯底: 寧神靜心鍋 (好香藥材味 , 正!)
大家都食得好開心, 整體質數中上, 會再來幫襯.
胡椒豬肚雞煲
日本飛彈A5和牛