2022-11-29
降溫啦,寒冷體質人士表示要食多D暖粒粒嘅野先夠脂肪抵禦寒冷,咁要打多D邊爐喇,最好來個滋補湯底,順便補下身就更岩!今日同朋友嚟食哩間御老鍋台式火鍋,湯底揀咗鴛鴦湯底,美顏又寧神,岩曬女士向養生又吾想大魚大肉。鴛鴦湯底:膠原蛋白美人鍋 拼 寧神靜心鍋 ($268)一邊系紅棗桂圓烏雞桃膠,一邊系天麻川弓魚頭,吾系平時坊間常見嘅湯底,但係滋補又養顏,打邊爐之前可以飲一碗先,雞味濃郁,暖身又滿足!西班牙極品黑豚肉眼卷($168)黑豚肉以卷裝奉上,賣相精緻特別,雖然數量吾算多,但係質素高,索滿湯底,再沾上醬料,滋味!花膠筒($168)吾多火鍋店有咁大隻花膠筒,放入湯底不久即可食用,口感軟滑,膠質豐富,而且冇腥味。珍寶羊肚菌($148)第一次在打邊爐食到羊肚菌,羊肚菌對增強免疫力有需要益處,營養價值高,含豐富嘅蛋白質、維他命、氨基酸,有益腸胃,對女士來講系很好的野生食材。羊肚菌本身冇好特別嘅味道,但係口感又嫩又爽,打邊爐索滿湯汁~黑雲耳($58)雲耳可以補血同預防冠心病,好有益架,都話今日系滋補養顏餐,當然要食啦!水耕生菜苗($68)浸落湯底兩三秒就可以食用,生菜苗非常新鮮爽脆,感覺超健康~山水滑
鴛鴦湯底:膠原蛋白美人鍋 拼 寧神靜心鍋 ($268)
西班牙極品黑豚肉眼卷($168)
花膠筒($168)
珍寶羊肚菌($148)
黑雲耳($58)
水耕生菜苗($68)
浸落湯底兩三秒就可以食用,生菜苗非常新鮮爽脆,感覺超健康~
山水滑豆腐($48)
手拍小青瓜($48)
洛神花茶/ 菊花茶(like 社交平台贈送)
現在like御老鍋嘅社交媒體專頁,可以獲贈飲品兩杯,非常超值~