2018-05-20 1244 浏览
平時去MegaBox飲茶甚少選擇此酒樓因為佢哋會俾塞前菜比你食,當然收錢啦!今天中午約12點到達,要攞飛,攞完問吓個知客要等幾耐,佢板着臉沒有回答!等了不到3分鐘便有枱了。行進酒樓大廳時,感覺非常不爽因為枱擺得密密的。知客已經問咗我哋飲咩茶冰並在點心咭上作了記錄,不知為何樓面又再問你一次。因啲枱擺得太密後面張枱的茶客座位背對背的。要求樓面A處理某事情,他會叫樓面B去做,樓面B邊版板着面對樓面A發出信號叫他自己安排。真是一場美妙的球來球往,好波!這個鏡頭當然不只是一次啦。 食物當然是一般過一般啦!腸粉皮厚唔滑、蝦餃皮厚、燒賣蒸過火、一句到尾唔掂。隔離枱因落單問題,同樓面不停交涉,路樓面的態度十分不良好。又見到食客早到收銀處問下單的情況。混亂!

混亂!
2018-05-20
2018-04-03 1493 浏览
今日同屋企人4個去開megabox見呢度冇乜人就係度食飯!!叫左好多餸又有海鮮..仲有一個湯..我同我屋企人記得好清楚個湯我係叫左猴頭菇燉雞..$198個湯黎到..佢冇比我地睇下..就直接拎我地d碗分..然後上左d湯渣..我係一舊猴頭菇都搵唔到..後尾睇返張入單紙發現變左海底椰雪耳燉雞...雖然我地冇所謂..但作為商店係咪應該同客人講聲??上左碟薑汁芥蘭..我食左3份1先記得影..記住係3份1...個份量極少..$78燒腩仔..正常野..皮仲係脆..薑蔥桶蠔..有4大隻..份量都係唔多..多人唔知點分..上到呢度..我地叫左3個飯..等左好耐..問親都話催緊..其實裝碗飯好快..我地又有一個bb係度..要趕住食飯..咩問題你講聲我地唔駛係咁催..然後上左一碗..其他仲煮緊..跟左幾分鐘..上埋另外兩碗..同埋魚..仲有鮑魚..首先講飯..一碗凍既..一碗暖既..我地要求換左凍個碗..但重點係其實兩碗都未熟..係生既..到個魚..呢條魚$388..海星斑..我地由細食海鮮食到大..呢條根本就係養魚唔係海魚..肉霉!!鞋!!完全食唔落口..而且呢條根本唔係斑..一睇都知..個經理堅持係斑但

叫左好多餸又有海鮮..仲有一個湯..

我同我屋企人記得好清楚個湯我係叫左猴頭菇燉雞..$198
個湯黎到..佢冇比我地睇下..就直接拎我地d碗分..
然後上左d湯渣..

我係一舊猴頭菇都搵唔到..
後尾睇返張入單紙發現變左海底椰雪耳燉雞...
雖然我地冇所謂..但作為商店係咪應該同客人講聲??

上左碟薑汁芥蘭..我食左3份1先記得影..

記住係3份1...個份量極少..$78

燒腩仔..正常野..皮仲係脆..

薑蔥桶蠔..有4大隻..份量都係唔多..多人唔知點分..

上到呢度..我地叫左3個飯..
等左好耐..問親都話催緊..
其實裝碗飯好快..我地又有一個bb係度..要趕住食飯..
咩問題你講聲我地唔駛係咁催..
然後上左一碗..其他仲煮緊..
跟左幾分鐘..上埋另外兩碗..
同埋魚..仲有鮑魚..

首先講飯..一碗凍既..一碗暖既..
我地要求換左凍個碗..
但重點係其實兩碗都未熟..係生既..

到個魚..呢條魚$388..海星斑..
我地由細食海鮮食到大..
呢條根本就係養魚唔係海魚..

肉霉!!鞋!!完全食唔落口..
而且呢條根本唔係斑..一睇都知..
個經理堅持係斑但搵唔到理據..而且講完就走左去..完全冇理會客人...

淨係睇個頭都知唔係斑啦...仲要人地比$388黎食????
真係好離譜...

份量少!!!又擅自改客菜單!!!飯係生既!!仲亂比條魚個客..
唔怪得呢間餐廳就算假期都好..全晚都唔full...
2018-03-31
2018-04-02 414 浏览
今日早咗起身..可以同老公出去遠啲飲茶..揀咗九龍灣呢間酒樓..第一次見有酒樓係完全唔使等位仲要有空位..環境好靜..一去到就有位喇..點心亦都好多選擇..特別多味部小食..叫咗表裏不一流沙包..果然真係唔係我哋食開奶皇包..個餡超級甜..我要倒左d餡先可以食..之後又瑤柱鮮蝦餃..超級好味..蜜味燒骨..好好味..肉好鬆軟一d都唔鞋..五味炆牛什..蘿蔔墊底..份量唔算多..全程都好靜..食得好舒服..呢度除左收茶位仲收10蚊一位既前菜..
今日早咗起身..可以同老公出去遠啲飲茶..
揀咗九龍灣呢間酒樓..
第一次見有酒樓係完全唔使等位仲要有空位..

環境好靜..一去到就有位喇..
點心亦都好多選擇..特別多味部小食..
叫咗表裏不一流沙包..
果然真係唔係我哋食開奶皇包..
個餡超級甜..我要倒左d餡先可以食..

之後又瑤柱鮮蝦餃..超級好味..

蜜味燒骨..好好味..肉好鬆軟一d都唔鞋..

五味炆牛什..蘿蔔墊底..份量唔算多..

全程都好靜..食得好舒服..

呢度除左收茶位仲收10蚊一位既前菜..
2018-04-02
$130 (早餐)
2018-03-21 1075 浏览
西餐食得多! 可以食番餐中菜!!中菜比較清淡, 可以食多D菜, 少D肉!!去開Mega Box購物, 揀左御苑皇宴開餐!!睇睇餐牌有咩好食先!!俾兩個名吸引左: 金獎脆皮燒鷄 (半隻) 同大賞金磚豆腐!!一試真與假!!咦!!燒鷄又真係幾得喎, 皮脆肉嫰, 早知叫足一隻食過夠啦!!金磚豆腐又真係名不虚傳, 表皮香脆, 入面嫰嫰滑滑, 好味!!叫個清淡D嘅百合炒蝦仁, 蝦仁都幾爽口, 仲有西芹好健康!!叫多個炒年糕, 有嚼勁, 不過味道偏淡!!最後叫埋飽到要用另一個胃食嘅粟茸西米焗布甸, 這個好驚喜呀, 香濃粟米甜香, 好好味道!!
2018-03-05 981 浏览
一坐底,前菜好令人驚喜,唔係一般hea hea 花生,係牛展 ,仲好好味!兩個人叫左一個湯,一個燒味雙拼,豆腐煲,拍青瓜。個湯好足料,清清地幾好,特價$68 有粒鮑魚,仲有幾粒金華火腿,ok na。叉燒不嬲都好食嘅,夠林,雖然我鍾意食lon D。上次叫左個例牌兩個人食唔曬,雙拼平啲,原來都好大份。其他野就正正常常,不過兩個要好肚餓先食得曬⋯好彩冇叫埋個清酒煮東風螺⋯但真係好想試⋯haha平日黎食飯有樣好⋯環境清淨,包補有人serve

兩個人叫左一個湯,一個燒味雙拼,豆腐煲,拍青瓜。

haha

平日黎食飯有樣好⋯環境清淨,包補有人serve
2018-01-02 1660 浏览
聽講朋友見到呢句九龍灣店位於東九龍最時尚地標MegaBox,為準新人和賓客提供精緻粵菜的宴會場地。全場以銀白色為主題,時尚高雅,場內空間感十足,即使新人穿著隆重晚裝亦可於席間從容穿梭。宴會中有專業人員負責燈光音響,加上泡泡機,煙霧機等特殊效果,將宴會氣氛推至高峰。所以來到這裡辦喜事 不講氣氛 只講食物上網見到一年容易又過2018年,御苑皇宴推出晚飯三寶與大家慶祝新一年來臨。蒸、煮、燜、烤,樣樣皆精,讓大家在新一年食指大動的味覺新享受。 😀我滿心歡喜一試食物誰不知整體食物都是很咸的無論是魚翅 翡翠膀 鮑魚 龍蝦食到我身邊的親朋摯友都有點你看我望😂食物質素有待改善

所以來到這裡辦喜事

食到我身邊的親朋摯友都有點你看我望
😂
食物質素有待改善
2017-12-28 1127 浏览
星期日夜晚megabox原來都唔少人,好多餐廳都要等位,友人唔係幾中意食西餐,就上左13樓是但揾間酒樓叫餸食飯啦。本來想食佢個烤鴨既,但最後一隻都比人叫左,無乜野好叫,就叫左個set。4人既個set有一個小食,一個煲,一個麵食同埋一個菜,仲有甜品。我地叫左個口水雞,龍蝦伊麵,京蔥雞球煲同埋金銀蛋上湯菜。口水雞正常啦,普普通通無心特別。龍蝦伊麵比較有驚喜!好creamy加左蔥無咁膩,夠味!龍蝦都好爽口好好食。京蔥雞球就有d失望,只係好普通咁炒熟左d雞。上湯菜都係一般般不過不失啦。甜品係桂花糕。呢餐飯不過不失啦,但價錢都幾貴下,埋單差不多700蚊,會期望有好少少既質素囉。

我地叫左個口水雞,龍蝦伊麵,京蔥雞球煲同埋金銀蛋上湯菜。

口水雞正常啦,普普通通無心特別。

甜品係桂花糕。

2017-12-10
2017-12-18 813 浏览
Mega呢層中菜最有趣嘅地方就係除咗稻香,其他幾間我都UP唔出個名,所以食中菜就係咁,如果無一間食開嘅,又或者無幾款出名嘅小菜坐陣,好難留住人流。今晚我地都係抱住求其搵一間食嘅心態入座,但整體質素都唔錯喎。最吸引係呢個上湯龍蝦芝士伊麵!佢雖然無其他酒樓咁用芝士蓋面,但係每一啖都有好濃嘅芝士同牛油味,而且主調都係上湯,所以食落去都唔會好油膩。龍蝦又爽又彈牙,真係好食!雲吞雞略嫌有點油得制,不過雞味好濃,而且份量好多,每人分到兩碗有多,仲有半邊雞食。金銀蛋白菜仔就點都好食架喇,份量都唔算少。但個薑蔥雞就唔得喇!我一心諗住會係爆得好香口嘅薑蔥雞煲,但雞件完全唔上色,而且薑蔥味入唔到舊雞度,味道好單調。呢道口水雞就唔正宗喇,用上大量豆豉,味道雖然好,辣油泡過啲雞,但你就唔可以話佢係口水雞囉。套餐送嘅桂花糕就為成個晚餐作完美嘅句點,桂花清香可去油膩。

套餐送嘅桂花糕就為成個晚餐作完美嘅句點,桂花清香可去油膩。
2017-12-10
2017-07-01 1618 浏览
呢間係其中一間同屋企人都鍾意嚟嘅酒樓雖然要搭車嚟,但係次次啲點心出品都有保證。又唔使好似屋企樓下嘅酒樓咁,等位等餐死。以咁嘅價錢啲點心除咗係自家製新鮮,仲有碟碟都好大碟。啲嘢一放低就俾大家食晒,冇影到啲咩靚相。另外呢一間酒樓有一個好處,就係有人招呼,唔會搵極都冇伙記,地方大,樓底又高又夠開揚,可以舒舒服服咁係係假日慢慢嘆茶
呢間係其中一間同屋企人都鍾意嚟嘅酒樓
雖然要搭車嚟,但係次次啲點心出品都有保證。
又唔使好似屋企樓下嘅酒樓咁,等位等餐死。

2017-07-01
2017-06-11 1085 浏览
My daughter had a skiing course at Megabox, so we were looking for a dim sum after class. The spicy wun tun was good looking and good taste, so was the steamed pork buns. The rice skin wrapped shrimps were just ok as the shrimps had a little smell so I doubted the shrimps were not very fresh. The sweet food were all good taste, and my daughter liked the mango pudding most. In all, food here are above average, prices are reasonable, service is ok, we had a not bad lunch. Will visit again next time we go to Megabox, and will try their signature fried tofu.
2017-01-15 5101 浏览
又喺嚟到每月一次嘅港鐵特惠星期六,成人可以以小童價搭地鐵,所以,死佬夏總又搞轉港島東行山團,路線喺極輕鬆嘅砵甸乍郊遊徑搭少少落大浪灣段。但晌港島東行完山,又點會嚟九龍灣飲茶呢?真喺鳴謝另一死佬孔七兄,晌港島開完工,專登兜過嚟柴灣接我哋,跟手過返海去佢地膽區域飲茶,MegaBox勝在有兩粒鐘免費泊車,所以,揀嚟御苑皇宴飲茶,絕非偶遇。叫得「皇宴」嘅酒樓,主打都喺搞婚宴,所以,環境唔使多講,一定唔差得去邊。高樓底,大型水晶燈,總之裝修富麗堂皇。題外話,成個大堂一條柱位都無,擺婚宴幾好,但舞台開晌大堂打橫中間,感覺就麻麻啫。晌入門口位已架設價錢牌,一目了然,童叟無欺,由小點到特點,正價要$21.8-$38.8,茗茶$11位,前菜小碟又收$10,其實飲落都唔平 。幸好,有早午市時段及下午茶時段優惠,好似我哋星期六嚟,遇啱10:00am-2:00pm時段竟然有六折,划算好多(而以下點心所標嘅價錢,已經喺折實價)。不過,我哋幾個死佬都幾大食,一行5人,折咗都食成四百幾蚊。蟹籽燒賣皇 $20.9蟹籽嘅份量唔多,覺得喺裝飾大過實際,不過,燒賣確實做得唔錯,無乜肥豬肉,搓得鬆化,仲加入咗少少鮮蝦肉提升個
蟹籽燒賣皇 $20.9

蟹籽嘅份量唔多,覺得喺裝飾大過實際,不過,燒賣確實做得唔錯,無乜肥豬肉,搓得鬆化,仲加入咗少少鮮蝦肉提升個口感。
蟹籽燒賣皇
山竹牛肉球 $13.1

牛肉球入口有點點陳皮香,馬蹄粒再多啲就更爽。題外話,友人問牛肉球都無加山竹(水果嘅一種),點解叫山竹牛肉球,咁菠蘿包都無菠蘿啦,我估大抵好似菠蘿包咁,搓出嚟個牛肉球似山竹,咪咁叫囉。
山竹牛肉球
四寶滑雞扎 $20.9

唔知邊個創出雞扎依樣點心,一件點心就有4樣嘢食:雞肉、火腿、魚肚、冬菇,雞肉唔知喺咪脾位,質感非常滑溜,魚肚吸收咗少少火腿嘅鹹香味,綿綿香香。
四寶滑雞扎
瑤柱珍珠雞 $23.3

珍珠雞就包得有啲迤,打開一睇,有啲蛋黃晌啲糯米外面,再倒轉原來啲餡料喺包唔冚,以下張相喺打開後嘅實況,還好喺味道唔錯,糯米煙糯,又塞滿餡料,交足貨。
椰汁奶黃包 $17.3

一客有3個奶黃包,雖然啲奶黃餡唔似得啲流沙包流得咁澎湃,但奶黃餡柔滑有蛋香,椰香味就唔太出,包身卻鬆軟唔黏牙。
丹麥皇冠叉燒包 $17.3

美麗嘅誤會,友人以為個叉燒包做成「皇冠」咁型,所以點咗一客,其實「丹麥皇冠」(Danish Crown)喺一隻丹麥有機豬肉嘅品牌,兩年前小弟有幸晌一次活動接觸依個品牌(詳情可參閱此食評:http://garycwm.blogspot.hk/2015/03/berliner-german-bar-and-restaurant.html)。講番個包,包身同樣做得鬆軟,叉燒餡做得香濃惹味,卻一啲都無肥肉。
丹麥皇冠叉燒包
丹麥皇冠叉燒包
沙律明蝦角 $20.9

一班死佬年紀唔細,有啲仲周身病痛,但照樣食嘢唔健康,煎炸嘢更唔少得。依碟明蝦角真喺唔錯,外皮好脆口,裡面嘅蝦肉確喺幾爽彈。
沙律明蝦角
鮮蝦腐皮卷 $20.9

相對碟沙律明蝦角,依碟鮮蝦腐皮卷就失色少許,唔喺唔好食,但對比起,腐皮內只有一抹蝦膠,無明蝦角啖啖肉咁爽,再者,炸得油咗少少亦喺話佢失色嘅原因。
鮮蝦腐皮卷
丹麥皇冠叉燒腸粉 $20.9

之後再睇埋有個「皇冠」腸粉,就知「皇冠」喺指個品牌。腸粉我就覺得不過不失,叉燒餡OK嘅,腸粉皮都滑,不過就拉得厚啲。
丹麥皇冠叉燒腸粉
丹麥皇冠叉燒腸粉
香煎蕃薯餅 $17.3

酒樓做緊少少客家特別點心,共5款,小弟又好鍾意食蕃薯嘅,所以,嗌一客香煎蕃薯餅試試,細細件一個,一口一件又得,兩口先一件都得,餅皮確有蕃薯味,不過唔好期望好突出,內裡配清甜嘅豆沙,其實可以當甜品嚟食。
香煎蕃薯餅
爽滑芝麻卷 $12

依班死佬對甜點一向興趣麻麻,不過,懷舊吓就點一客「菲林」嚟過口癮。黑漆漆嘅芝麻卷,芝麻味幾濃,入口既爽且滑,只喺$12客,絕對食得過。
爽滑芝麻卷
油鴨臘味煲仔飯 $45

秋冬時節,又喺食臘味嘅時候,原則上以我哋班死佬嘅狀態,真喺唔應該食啲咁高膽固醇嘅嘢,不過,想食就總有藉口。一開蓋,香噴噴,臘味份量十足,有齊臘鴨、臘腸、膶腸同臘肉,啲臘味質素唔錯,臘鴨好甘香,膶腸喺小弟至愛。
油鴨臘味煲仔飯
豉椒煙鴨胸炒河 $78

廚部有啲假日推介炒粉飯麵,定價唔貴,都喺$80、$90。個炒河都嚟得好快,點心都未食到一半就上枱,睇相就知份量好夠碟頭,味道方面,炒得有板有眼,豉椒味幾香,個茨又唔會太漿,仲有落咗唔少煙鴨胸。
豉椒煙鴨胸炒河
完咗今次食評之前,又順便分享吓今次條行山徑,亦順便鳴謝埋老友嘅御用模特兒「四葉妹妹」。砵甸乍郊遊徑位於石澳郊野公園內砵甸乍山山腰嘅一條小徑(全長1.9公里),絕大部份喺平路,易行到不得了
。由石澳道大潭峽懲教所起步,先接港島徑第8段,再駁入砵甸乍郊遊徑,歌連臣角道出再落番柴灣,夾埋晒我估大概3公里,輕鬆行,兩個鐘一定夠晒。
總結埋酒樓嘅服務,梗喺讚佢好啦,事後先留意到計少咗我哋一個茶錢,其實,服務唔錯,上齊嘢,無漏單,依啲喺基本,收碟、添水都好快手,侍應都幾有禮貌,唯一甩轆喺拎咗我哋壺壽眉去沖,卻喺放錯隔離枱,而隔離枱又無出聲,哈哈!整體御苑皇宴做嘅點心唔錯,無驚喜但屬穩打穩紮型,而且,環境又確喺好坐,只喺少嚟九龍灣,仲要喺晌MegaBox,故再幫襯嘅機會細,但如果嚟開依頭又想嘆茶,御苑皇宴喺個唔錯嘅選擇。
2016-12-25 2194 浏览
一見熊本熊盤菜個盤已想買😂有堂食但想買回家平啲,不用加一茶位😜所以決定平安夜買熊本熊盤菜(外賣)慶祝聖誕😂🎅🏻食物不是一堆堆的在盤內,而是分開,盤是新的放在精緻盒, 菜餚分三盒裝,一盒是鮑魚蝦⋯等貴材料,一盒是菜蘿蔔南瓜⋯⋯等放底吸汗材料,最後一盒是湯汗。買回家,按指示放進盤,煲滾,食得😋有得食有得玩, 係價錢貴啲,2人份量是剛剛好。大食的要自己加餸。但最重要是熊本熊控吃著很満足😂
一見熊本熊盤菜個盤已想買😂

有堂食但想買回家平啲,不用加一茶位😜
所以決定平安夜買熊本熊盤菜(外賣)慶祝聖誕😂🎅🏻

買回家,按指示放進盤,煲滾,食得😋

外卖自取
2016-10-11 3028 浏览
在星期日十月九日在Mega Box 御苑皇宴吃晚飯,點了一味龍蝦伊麵,當服務員送上這味菜時,發覺它真的是物非所值,下次都是不會再點這味菜,蝦殼多過肉,五個殼二粒肉。
2016-07-17 2898 浏览
黎過呢度飲宴,印象唔錯。今日主人家book枱再請食飯,又可以一試大廚手藝了。最難忘既係呢個梳乎里炒飯,完美結合左中西式主食同甜品。表面係一個焗到岩岩好既蛋白梳乎里,一打開,裡面係香噴噴既海鮮炒飯。淨係拎黎呃like都好吸引,更加值得欣賞既係,除左外表,味道都係好認真,非常好食!真正既色香味俱全。提提大家,想食呢個飯一定要前一日預定架!

梳乎里炒飯

提提大家,想食呢個飯一定要前一日預定架!
梳乎里炒飯
2016-06-13 3809 浏览
約了教授和一班同學飲午茶。星期六的十二點正,人流不算多。環境都算乾淨,而且座位寛闊,不算太嘈吵。星期六下午的價錢都不算貴,小點$13.1,中點$17.3,大點$20.9,特點$23.3,和茗茶$11每位。*金磚脆豆腐($38)豆腐都是一口size的。不會太咸,炸得外脆內軟,外皮好均勻,豆腐好滑,而且炸起即上,很夠熱。*蜆芥鯪魚球(大)魚肉打得很彈牙,魚味都算濃,雖然是炸的,但不會油淋淋。*擂沙煎軟糍(中)略為煎過的外皮煙un,不會太厚,裡面包了很多芝麻餡。*金牌鮮蝦餃(特)蝦餃皮算是薄身,蝦肉亦很大隻、彈牙。*蟹子燒賣皇(大)中間亦是包了蝦肉,大小適中,不會太肥膩和太咸。*椰汁奶黃包(中)有少少軟心效果,椰汁味都算重,中式包皮鬆軟。*脆米紫薯粿(中)外脆內煙un,有紫薯加上糯米做餡。*鮮蝦香芒筒(大)鮮蝦和芒果夾在中間,再炸成脆條,不過略嫌炸粉太厚,感覺很油膩。*芝心牛肉卷(大)免治牛肉加芝士煎好,皮面再鋪滿了芝麻;芝麻好香,但是吃不到有芝士味。*薑茶水中花($28)記得上次是在川菜餐廳吃的,想不到在普通酒樓都食到這個比較考起廚師刀工的甜品。薑汁味很重,辣中又有點甜,豆腐很滑。
約了教授和一班同學飲午茶。星期六的十二點正,人流不算多。
環境都算乾淨,而且座位寛闊,不算太嘈吵。
*金磚脆豆腐($38)

金磚脆豆腐
*蜆芥鯪魚球(大)

魚肉打得很彈牙,魚味都算濃,雖然是炸的,但不會油淋淋。
$20.9
*擂沙煎軟糍(中)

略為煎過的外皮煙un,不會太厚,裡面包了很多芝麻餡。
擂沙煎軟糍
$17.3
*金牌鮮蝦餃(特)

蝦餃皮算是薄身,蝦肉亦很大隻、彈牙。
金牌鮮蝦餃
$23.3
*蟹子燒賣皇(大)

中間亦是包了蝦肉,大小適中,不會太肥膩和太咸。
$20.9
*椰汁奶黃包(中)

有少少軟心效果,椰汁味都算重,中式包皮鬆軟。
$17.3
*脆米紫薯粿(中)

外脆內煙un,有紫薯加上糯米做餡。
$17.3
*鮮蝦香芒筒(大)
鮮蝦香芒筒
$20.9
*芝心牛肉卷(大)

芝心牛肉卷
$20.9
*薑茶水中花($28)

薑茶水中花
2016-06-11