2016-05-23 1257 浏览
是日一家人叫了一席晚餐套餐,將原先的鷄加錢改了燒鵝,但是很失望,餸菜偏咸之餘亦已放涼,而燒鵝實在是太差,太乾,太肥,全隻鵝起碼一半是不能入口,要加二佰蚊實在太不值得,應該沒有下次了
2016-05-21 1728 浏览
位於Megabox的御苑皇庭,卻有廣闊的窗景,自然光令室內的光線更充足及舒適,座位寬敞。 御苑皇庭已成為我午餐的聚腳點。 xo 醬炒腸粉XO醬炒腸粉是港式酒樓或飲茶中很常見一道基本款。我很愛腸粉那種感覺﹐本來自己家廚房想自己親手煮。這道除了XO醬是關鍵之外﹐最重要的就是醬油﹐不知道是否御苑自家製的醬油﹐就有那種的賣像和味道。剛上桌的腸粉散發陣陣豉油和XO 醬香味,最喜歡是那粉皮那種炒而金黃色的質感,賣相悅人,以紅色點綴著,入口惹味,辣中帶香的滋味。豉汁蒸鳳爪這是一道色香味俱全的點心,雞爪一吮就會脫骨,相信廚子功夫到家,又炸又蒸,而發得泡而鬆軟。調味粉和醬料濃郁,頓時齒頰留香,就連吮骨頭也是一種樂趣。再说它的营養,因為雞爪富膠質,我一食再食,不停手。萬壽果杏汁燉豬肺每日也推出不同類型的湯水,今天叫了杏汁豬肺湯。這老火湯真是真材實料,又夠火候不但滋味鮮美,非常濃稠和入味。湯水呈奶白色,非常滋潤。那些軟滑的豬肺入口軟綿綿,沾上鼓汁更是美食。鮮蝦腐皮卷內涵足料,師父將丰富的蝦肉釀入其中,而這次來的腐皮炸得脆口,外層酥脆,呈金黃色,薄薄的皮包著新鮮大隻的鮮蝦,仍保留適當的靭度蝦隻好乾淨連蝦腸也挑

xo 醬炒腸粉
炒腸粉
豉汁蒸鳳爪
鼓汁鳯爪
萬壽果杏汁燉豬肺
杏汁豬肺湯
燉湯湯料
鮮蝦腐皮卷
內涵足料,師父將丰富的蝦肉釀入其中,而這次來的腐皮炸得脆口,外層酥脆,呈金黃色,薄薄的皮包著新鮮大隻的鮮蝦,仍保留適當的靭度蝦隻好乾淨連蝦腸也挑走,啖啖蝦肉好滿足。
炸春卷
午餐
炒腸粉
杏汁豬肺湯
燉湯湯料
炸春卷
2016-04-28 1359 浏览
歲晚獨處時, 月是故鄉圓,留作異地客,聲微樂安居。一個人的生活是孤單或是自由呢?過去的我有家人及朋友,而將來也希望如舊。朋友間有獨身主意者,但以寵物為伴;有着不愉快的伴侶生活後,以單獨為生活方式。我感到在先祖的眷顧下,得到很多的快樂,父母兄弟和睦丶小學旅行燒烤丶中學的課外活動及比賽丶工作時與同事齊心完成任務,零零碎碎且淡淡的收存在宏大的腦子裏。只有打開相片集,便能使深藏的回憶返到現在。雖然數碼年代已經落實,但半百的我也要把它照成相片,並貼於相薄內,得閒打開慢慢細味。一家人到外食飯,總會有家飯店或餐廳是被認同的,有可能是主觀在食物及出品,也會在提供的服務或人際關係上。我們會稱此經常光顧的食店為飯堂。但今天發現MegaBox的飯堂結業了,將會由另一飲食集團取代。這使我與小親親十分失望,因飯堂留着大家的開心笑聲,討論社會事件的怨聲,提點人生和尋找方向的輕語聲。而我相信不一樣的人生點滴是會有影有聲的浮在腦海裏,隨時隨地等待我們打撈起來的。我被<<御苑皇宴>>的叉燒宣傳單張吸引了。單張上指出叉燒採用了丹麥出產的“皇冠豬”,牠從小至被屠宰的一生中,都生活在丹麥,受到
歲晚獨處時,
月是故鄉圓,
留作異地客,
聲微樂安居。

我被<<御苑皇宴>>的叉燒宣傳單張吸引了。單張上指出叉燒採用了丹麥出產的“皇冠豬”,牠從小至被屠宰的一生中,都生活在丹麥,受到藥物的監控,相信對人體和健康是安全的。
但製造過程及配料也相應重要,請一同告訴消費者吧。
而傳統上,廣東燒味師傅通常選用豬肩肉製作叉燒,以肥、瘦肉比例均衡為上佳。 製作時豬肉會塗上叉燒醬,所以烤好叉燒後,就帶有似紅磚的紅色。而叉燒醬材料包括生抽、蒜蓉、麥芽糖、南乳、五香粉及中國米酒等。我覺得此碟“丹麥皇冠叉燒皇”較瘦,可說為肉質細膩,未有半肥瘦的酥軟口感。與我兒時記憶大有分別,可能是健康啲吧!
“蟲草花腐皮包不住”其實是腐皮卷外面放啲蟲草花,加上湯汁蒸熱而成。我最初想不透腐皮如何不能包裹蟲草花呢,最後點來試試,酒家聰明地勝利了。
而卷內是素菜,清清哋食多碟都好。
加個餡料傳統的“金牌蝦餃”作點綴,它足足有十一條摺紋,算是精緻手工,但仍未使肚皮被安撫。
於是來個“ 鹹蛋肉餅飯”填飽個肚,而豬肉餅內加入了蝦肉來增加了鮮味,似足啲蒸燒賣或者蒸肉圓類點心嘅用料。廚房員工慳時間丶慳功夫之作品。
而鹹蛋不是太鹹,用來作陪襯就恰到好處。
题外话/补充资料: 溫馨提示:地方大,坐得舒服,一點鐘前入座最好。
2016-04-13
2016-03-16 1025 浏览
今天部門食飯, 來了這裏飲茶, 因為唔想諗, 見到有一個套餐都好似好OK, 所以就叫左一個套餐啦. 這個的前菜係蝦片及花生, 蝦片都好脆口的, 同埋好少見有蝦片做前菜, 花生都好香口, 好味.我們還點左其它的點心呀, 有雪山叉燒包, 賣相都吸引, 白雪雪咁的, 入面的叉燒都好夠味, 又唔會好肥的. 仲有豆腐, 一條條好似金磚咁的, 外面炸到金黃色, 好香口, 入面的豆腐仍然保持好白又好滑身.叉燒, 賣相好吸引, 好多蜜糖的樣子, 甜甜地好好味喎, 叉燒唔算好肥, 入口即溶咁, 好容易咬開的, 燒得好靚同埋係用梅頭的位置, 所以咁淋身, 又唔會好鞋的感覺.個套餐有個發財瑤柱海味羹, 都好足料的, 有冬菇絲, 瑤柱, 金菇絲等等, 味道適中, 唔會好濃及過咸. 份量都好足夠的.點心拼盤, 蝦餃, 燒賣, 賣相都好吸弔的, 蝦餃夠晒晶瑩, 入面的蝦都好大隻, 又好爽口彈牙架. 好好味, 燒賣樣子都好靚, 唔係肥豬肉咁的, 有蟹子, 冬菇, 蝦肉的. 真的唔肥呀, 好爽口的蝦肉. 冬菇的味道又好香, 淡淡的潮式蒸粉果. 好大隻的粉果呀, 雖然個皮厚左少少, 賣相唔太討好外, 但都好飽滿的, 好
潮式蒸粉果. 好大隻的粉果呀, 雖然個皮厚左少少, 賣相唔太討好外, 但都好飽滿的, 好多料係入面, 一啖咬落去就會漏晒D料出嚟, 好香韮菜味, 沙葛又夠爽甜. 仲有花生, 肉碎.
碧綠象拔蚌鳯尾蝦, 肉角配菜, 蝦都好多隻的, 又係好爽口, 夠清甜, 象拔蚌都好味, 唔會腥的. 份量都十分之足夠, 仲有紅椒, 黃椒, 顏色夠晒吸引.
杞子桂花糕, 初初仕應係唔知我們叫左個餐, 將D桂花糕, 春卷全部分開晒上, 後尾先補番俾我地, 桂花糕切到圓桶狀, 都好靚, 入面有桂花, 杞子, 好夠凍及好清甜的, 唔會好硬, 啱啱好.
崧子彩虹脆魚扒, 這個魚扒個汁好似好結身咁的, 魚扒上面有些崧子及洋蔥, 個汁都好甜, 魚扒啖啖都係肉, 都好厚身的, 都OK, 不過我覺得個汁太甜及太結啦.
臘味糯米飯, 個飯賣相麻麻, 都足料的, 有好多花生, 蔥花, 蛋絲. 仲有蠟肉粒, 但係唔係好入味, 同埋好實, 所以都食淨好多.
鮮菌漏時蔬, 冬菇, 秀珍菇, 下面係白菜. 好似有點齋, 唔係好好味.
當紅脆皮雞, 這隻雞都好香口, 夠晒金黃色的, 啖啖肉, 夠晒滑. 個皮好香脆. 加埋豉油一齊食, 正.
好豐富的一餐
2016-02-02
午餐
紫羅牛肉啲牛肉還可以,不過啲菠蘿連薑炒完無哂甜味,薑又無咗薑味,食剩好多菠蘿同薑金勾海味雜菜煲啲金勾只係蝦米仔,非常失望,冬姑放咗好耐唔好味,只有蔬菜仲可以白飯係最好味,不可不食

白飯係最好味,不可不食

题外话/补充资料: 部長話龍蝦不能叫一份, 必須叫兩份, 所以沒有食
2016-01-16
2015-09-28 1447 浏览
迎中秋佳節沒有上館子吃晚飯,限時間、選套餐、太擠迫....都是不想吃晚飯的原因,所以化繁為簡,迎月日飲中午茶。特別選擇「山卡啦」位置的megabox,11:00到達御苑皇宴只得幾枱人客,安座後,待應送上來兩小碟花生、蒜蓉豆角,我表示不想要可以嗎?待應就收回了!這款細細碗龍脷葉海底椰像糖水清甜!$20.8大廚小食~~沙律蜜桃海皇卷,都抵食!奶皇包的奶皇怪怪地,沒有鹹蛋黃的流沙不好吃!菠蘿咕魯肉、蜜椒蔥燒黑豚肉都是份量細細碟,頗好,可以多選擇別的點心,XO醬炒腸粉打孖上,還有鮮蝦炸雲吞!因為是點心,亞仔要XO醬炒年糕打孖上!脆米紫薯棵!很香脆脆米紫薯,內有奶黃餡,不錯!$128午市對對踫~~明爐燒鴨拼海蜇燒鴨皮很靱!!!明爐燒鴨拼海蜇踫牛肉窩麵!家鄉煎薄餅,遲大到,想埋單啦!結果打包拎走!食物質素非常一般,價錢就偏貴咗。五位盛惠$6XX,平均每位$120。
迎中秋佳節沒有上館子吃晚飯,
限時間、選套餐、太擠迫....
都是不想吃晚飯的原因,
所以化繁為簡,迎月日飲中午茶。
特別選擇「山卡啦」位置的megabox,
11:00到達御苑皇宴只得幾枱人客,
安座後,待應送上來兩小碟花生、蒜蓉豆角,
我表示不想要可以嗎?待應就收回了!
這款細細碗龍脷葉海底椰像糖水清甜!
$20.8大廚小食~~沙律蜜桃海皇卷,都抵食!
奶皇包的奶皇怪怪地,
沒有鹹蛋黃的流沙不好吃!
菠蘿咕魯肉、蜜椒蔥燒黑豚肉都是份量細細碟,
頗好,可以多選擇別的點心,
XO醬炒腸粉打孖上,還有鮮蝦炸雲吞!
因為是點心,亞仔要XO醬炒年糕打孖上!
脆米紫薯棵!
很香脆脆米紫薯,內有奶黃餡,不錯!
$128午市對對踫~~明爐燒鴨拼海蜇
燒鴨皮很靱!!!
明爐燒鴨拼海蜇踫牛肉窩麵!
家鄉煎薄餅,遲大到,想埋單啦!
結果打包拎走!
食物質素非常一般,價錢就偏貴咗。
五位盛惠$6XX,平均每位$120。
2015-09-26
2015-07-26 1588 浏览
今日放假想搵間酒樓飲茶食點心,決定去megabox搵食,一出lift就去最近嘅御苑皇宴一試,地方很大裝修不錯。餐前小吃蒜蓉豆角,蒜蓉很香,幾開胃 蝦腸~每條兩隻虾,但有兩條很爛很散,很一般蝦餃~外表不錯,但感覺荀太多蝦太小义燒包和珍珠雞是不錯的。鮮蝦腐皮卷~虾夠多,炸得不油埋單$220稍嫌略貴,因為行出門口一睇原來隔離喜百合和别間都有折扣優惠但總括環境服務都算不錯

餐前小吃蒜蓉豆角,蒜蓉很香,幾開胃

蝦腸~每條兩隻虾,但有兩條很爛很散,很一般
蝦餃~外表不錯,但感覺荀太多蝦太小
义燒包和珍珠雞是不錯的。

鮮蝦腐皮卷~虾夠多,炸得不油

但總括環境服務都算不錯
2015-07-08 1490 浏览
我嘅好同事最近升職又加辛,當然要屈佢請食飯慶祝下啦。精明嘅佢見到呢排Groupon有團購優惠,地點又喺我地公司附近,於是佢就買嚟試下啦。我地咁岩4個人去咁買個4人套餐就剛剛好,諗住唔夠餸先再加啦。咁高興嘅飯局當然帶枝紅酒去賀下佢啦,一問之下原來呢到係可以帶酒唔收開瓶費喎,真係有無咁筍呀 我地7點鐘去到,成個場咁大得幾張枱有人,真係難得清靜,人少唔駛咁吵仲好啦。呢度應該係新裝修,仲成唓裝修味,現場環境好靚,我諗喺度擺酒都唔錯,好似grand咁,坐位又夠寬闊,我地坐到最入位置近玻璃位,遠望仲望到小小海景嘅夜景,感覺唔錯。話說我同事一早訂好位仲問得好清楚用團購嘅細節同埋表明我地係會用團購的,但到我地落單時,個經理話我地無講話用團購,真係吹脤呀好彩佢唔係話唔用得,而係講話無講就無預備指定嘅燉湯,所以要改第二款湯,咁都ok啦,見佢態度都算好好,咪飲第二款囉。呢個四人晚餐包括以下菜式冷盆小食兩款 (海蜇 / 拍青瓜)薑蔥大蝦炆伊麵五指毛桃豬腱燉雞湯 (改左蟲草花燉鳳爪瘦肉湯)士多啤梨汁魚扒瑤柱鮮湯浸田園青蔬飄香荷葉飯杞子桂花糕

呢個四人晚餐包括以下菜式
冷盆小食兩款 (海蜇 / 拍青瓜)
薑蔥大蝦炆伊麵
五指毛桃豬腱燉雞湯 (改左蟲草花燉鳳爪瘦肉湯)
士多啤梨汁魚扒
杞子桂花糕
冷盆小食兩款 (海蜇)
冷盆小食兩款 (拍青瓜)
蟲草花燉鳳爪瘦肉湯
燉湯
士多啤梨汁魚扒
杞子桂花糕
题外话/补充资料: 今餐用咗約$500/4個人,因為同事係用團購的,整體食物都算唔錯,4人餐夠食到你飽。以大排檔價錢享受飲宴級嘅食物同環境,坐得舒服之餘又無限時間交枱仲可以自己帶酒嚟,真係抵唔抵,自己睇啦。
2015-06-23
外卖送餐
團購
冷盆小食兩款 (海蜇)
蟲草花燉鳳爪瘦肉湯
燉湯
2015-03-19 1456 浏览
吃飯喜歡去Megabox,因為人流少,坐得比較舒服。上星期看到稻香和譽宴做promote,見這間菜色價格相若,不妨試試。點了特價優惠:薑蔥蟹(可選咖喱),京醬琵琶鴨。另加了濃湯雲耳浸菜蔬、白飯和甜品。薑蔥蟹一隻,兩人吃勉強夠。琵琶鴨半隻,份量適當。雲耳浸菜蔬變了雪耳,ok啦!椰皇糕和馬豆糕都幾好味。
吃飯喜歡去Megabox,因為人流少,坐得比較舒服。
點了特價優惠:薑蔥蟹(可選咖喱),京醬琵琶鴨。
另加了濃湯雲耳浸菜蔬、白飯和甜品
薑蔥蟹一隻,兩人吃勉強夠。
琵琶鴨半隻,份量適當。
雲耳浸菜蔬變了雪耳,ok啦!
椰皇糕和馬豆糕都幾好味。
2015-03-16
2015-01-18 2059 浏览
星期天是我最忙的日子,不過趁小兄妹都睡了,又來出一些舊食評:自從得知御苑皇宴是無翅酒家後,對它的印象好了不少,去年秋天去到九龍灣megabox店用餐,試了幾款得獎名菜,印象更佳了~一抵megabox店,第一感覺是景觀十分遼闊開揚,與尖東店的海景可謂各有千秋。加上較高的樓底及擺位較寬,無論是飲宴或家庭聚餐都會坐得舒適。由高望向下面的零碳天地,好像積木一樣! 御苑皇宴 的概念真的幾Green,它除了是無翅、「有營食肆」外,也有意識在換碟方面減少用水、用電,為環保及健康走得挺前,值得欣賞。當然更加重要是食物味道真不差。首先上檯是 滋味四重奏,先吃 松露海膽溏心蛋,第一感覺就是多重滋味交錯,非常香甜美味!得到2013年美食之最大賞金獎的 叉燒皇,也肉質嫩滑又鬆化,濃濃的蜜味令人陶醉。再吃得到2012年美食之最大賞優異獎的大賞 金磚豆腐,外層香脆薄身而中間細嫩滑溜,凍了也依然好吃,如果是熱食必然更一流!最後是 煙燻麻辣聖子,那辣汁非常醒胃,撞上鮮甜爽脆的蟶子,火花不俗。加起來是個很滿意的頭盤。 然後是得到2014年美食之最大賞海鮮 - 蝦組的至高榮譽金獎的 虎踞山巒,無論名字或賣相,都是一道很架
由高望向下面的零碳天地,好像積木一樣!

然後是得到2014年美食之最大賞海鮮 - 蝦組的至高榮譽金獎的 虎踞山巒,無論名字或賣相,都是一道很架勢的菜式,那巨大的虎蝦固然鮮爽嫩甜,加上三文魚籽更加鮮美,而底下的珍菌汁則味道香濃,加起來又是美味之作。
也吃了得到美食之最大賞2014「蔬菜組-瓜類」至高榮譽金獎的 小海葵廚師將冬瓜切成幼絲散開,放置雞湯內猶如水中海葵,味道鮮中見清甜,很討好。

同時吃了造型特別的 麵麵雙脆,麵條成金字塔狀,旁邊材料包括香煎過的蕃茄、菠蘿,炒香過的蝦、帶子、珊瑚蚌、桂花蚌等,出口酸酸甜甜,鮮味滿瀉,記得一定要趁熱吃。
最後還有得到2010年甜品女皇金獎的 水中花,其意念與小海葵相約,又是廚師們show刀功的作品,把豆腐切成幼絲,看上去真如水中花一般。其實,豆腐絲與薑茶甜湯的組合,非常似在吃薑汁豆腐花,不過口感更嫩滑細緻,很適合秋冬當來作甜品
這頓飯還去了德福吃Haagen Dazs的雪糕,加倍滿足!! 沒法子,我真的太愛吃雪糕了~
2014-09-18
  • 滋味四重奏
  • 虎踞山巒
  • 小海葵
  • 水中花
2015-01-18 1313 浏览
睇到佢地menu寫2013得獎义燒,一食咸夾霉,唔好話攞獎,根本不適合人類食用。蝦餃是有生以來食過最難食的。牛肉令我食完有想戒掉食牛習慣,雞扎不熱退回給他。xo醬炒腸粉強力推介千祈唔好叫。總括為了去ikea買東西竟嘗了地獄酒樓。
2015-01-15 994 浏览
開年飯,我們外出吃飯,不用在家煮得辛苦。新年可以選擇地方不多,菜式選擇也是有限的,不過食物味道尚算不差,新年收費也比平常日子貴一點點。*************************燒雞半隻,可惜燒雞皮不脆。炒雜菌。其實是用醬油炒菌,所以沒什麼特別的味道可以訐論。雜菜烋,不是南乳口味,是蠔油汁,也做得不錯。蜜豆炒駝鳥肉。看來似牛肉,但其實是駝鳥肉。肉質較為腍身的駝鳥肉,用醬汁炒得入味。欖菜炒豆角。欖菜香味十足,豆角也炒得入味腍身,不錯的小菜。糖醋排骨,糖醋味適中,不會太甜或太酸,排骨也炸得不會乾身有肉汁。西芹炒蝦米,蝦米大隻有咬口,還有咸香味,送飯一流。

*************************

燒雞半隻,可惜燒雞皮不脆。
炒雜菌。其實是用醬油炒菌,所以沒什麼特別的味道可以訐論。
雜菜烋,不是南乳口味,是蠔油汁,也做得不錯。
欖菜炒豆角。欖菜香味十足,豆角也炒得入味腍身,不錯的小菜。
西芹炒蝦米,蝦米大隻有咬口,還有咸香味,送飯一流。
當晚人流不多, 店員有禮, 也會主動換上餐具, 懂介紹菜式. 服務很好.「婚宴珍藏版」生力啤酒 (特 $14) :跟平時的生力啤酒味道一樣, 夠凍夠爽. 罐身是「婚宴珍藏版」, 好岩飲宴用. 也好夾中菜, 可惜呢間分店剛好沒有個拼盤, 而我同友人都叫了飽肚麵食. 如試肉類較夾啤酒.大獎金磚豆腐 $68 :皮超薄, 外層香脆, 內裡豆腐又滑又嫩. 外層就好夠味道, 但豆腐就比較清淡. 可以食多幾件都唔會膩.上湯野菌大蝦伊麵 $138 :伊麵吸哂上湯味, 而且煮得岩岩好, 冇發大或糊開. 大蝦有8隻, 呢碟應該有4人分量, 計返每人都有2隻大蝦. 分量都夠. 大蝦好爽口, 唔算好彈牙, 應該冇'o拿'過加工. 野菌沒草青味, 煮得好.蟹粉炒年糕 $68 :年糕煮得過軟, 不過都煙韌. 蟹粉分量都算多, 每片年糕都有蟹粉. 味道濃郁.薑茶水中花(豆腐花) $28, 薑茶湯圓 $22 :水中花是豆腐花, 外觀很美好吸引, 看到大廚刀功. 湯圓自製, 比較細粒, 個皮好薄, 味道唔錯. 薑味超重, 比較辣, 中意既人就會愛上, 但一般覺得太重味. 甜度也比較重.
「婚宴珍藏版」生力啤酒 (特 $14) :
大獎金磚豆腐 $68 :
上湯野菌大蝦伊麵 $138 :
蟹粉炒年糕 $68 :
薑茶水中花(豆腐花) $28, 薑茶湯圓 $22 :
「婚宴珍藏版」生力啤酒
蟹粉炒年糕
薑茶湯圓
薑茶水中花(豆腐花)
2014-10-24
試食活動
上湯野菌大蝦伊麵
薑茶水中花(豆腐花)
2014-10-13 140 浏览
虎踞山巒: 8.5分, 接下來要試的是得到2014年美食之最大賞海鮮 - 蝦組的至高榮譽金獎的虎踞山巒, 又是一道賣相很吸引的菜式. 虎蝦及菇菌的配搭, 就像個山巒一般, 虎蝦肉質爽口, 加上底下的珍菌汁同吃, 味道香濃, 是視覺跟味覺也有兼顧的菜式.小海葵: 8.5分, 下一道要試的就是得到2014年美食之最大賞蔬菜 – 瓜組的至高榮譽金獎的小海葵, 基本上就是師傅刀功的表現, 把冬瓜切成幼絲, 看上去, 就像個小海葵一般. 當中冬瓜的味道很清甜, 配上鮮甜的雞湯, 兩者之間的平衡做得很好呢.水中花: 8.5分, 最後的甜品是得到2010年甜品女皇金獎的水中花, 又一次展現了廚師團隊的刀功, 把豆腐切成幼絲, 看上去就是水中花一般, 質感相當細滑, 加上桂花糖水在底, 層次感更為豐富呢.御苑皇宴一系列美食之最大賞的菜式, 無論在賣相跟味道也令人有驚喜, 想不到這婚宴專門店的菜式, 其實是值得推介的呢, 大家不要走漏眼了.
試食活動
2014-08-02 1760 浏览
OT 8人去食晚餐,叫咗好多野食,重點講幾味。先係片皮鴨,鴨脂肪比較適中,唔會一大塊肥膏。薄餅皮濕度適中,不厚不薄。冬瓜盅,好大個。適合夏天飲。料多,冬菇粒厚肉好好食。酒樓有兩大個侍應姐姐好好人,又風趣。果晚8點鬆得5枱客。------------------------回頭率:8/10
片皮鴨
OT 8人去食晚餐,叫咗好多野食,重點講幾味。
先係片皮鴨,鴨脂肪比較適中,唔會一大塊肥膏。
薄餅皮濕度適中,不厚不薄。

冬瓜盅,好大個。
適合夏天飲。
料多,冬菇粒厚肉好好食。

酒樓有兩大個
侍應姐姐好好人,又風趣。
果晚8點鬆得5枱客。

------------------------
回頭率:8/10