2024-08-22 839 浏览
今日同朋友去咗呢一間尖沙咀嘅日式餐廳食lunch,餐廳提供好多種唔同嘅套餐,包括有烏冬飯壽司或者其他熟食嘅都有🌟我就叫咗個壽司set ,$108,包括有前菜烏冬同埋壽司,前菜有蒸蛋,蒸蛋非常好食,食得出佢本身高湯嘅味道,質素唔錯。三文魚壽司油香非常豐富,而且食得出質素亦都唔差。魚子壽司嘅卜卜脆,加紫菜同埋飯嘅配搭,簡直係一流!佢嘅玉子壽司都做得唔錯,甜甜地幾好食我覺得,佢嘅烏冬就冇乜太大特別,不過淨成個套餐都係幾抵食嘅!

2024-08-20 813 浏览
德美呢個名聽過好多次, 但都係第一次去! 睇網評話質素不錯, 呢間位於尖沙咀厚福街, 又近加連威老道同加拿芬道, 行街食飯就啱哂啦! 呢度用QR Code電子落單, 環保又方便。食材新鮮, 仲聽到壽司師傅好細心, 會預先問坐係Bar枱啲客人, 壽司入面需唔需要放Wasabi。我地叫咗幾款壽司, 太卷試下。前菜 - 芥辣八爪魚小食 - $50微微嘅Wasabi辣味, 加上新鮮八爪魚粒, 又口感之餘, 仲食到八爪魚嘅鮮味。真係一個好開胃嘅前菜呀!各式手握壽司壽司絕對是德美的招牌, 有數十種握壽司可以選擇; 首推帆立貝握壽司 - $41/2件, 帆立貝很嫩口感滑順。三文魚壽司 - $30/2件, 口感溫潤, 魚肉細緻軟嫩。熟花竹蝦壽司 – $46/2件, 超大隻花竹蝦, 豐富嘅蝦膏, 非常彈牙, 好鮮甜。海膽魷魚軍艦 - $54/2件, 海膽新鮮鮮甜, 魷魚新甜又有口感,, 夾埋一齊食咁哂鮮甜美味。卷物 – 太卷 - $76/4件超大卷嘅太卷, 包住好豐富嘅材料, 有青瓜絲, 雞蛋燒, 幹瓢, 黃瓜絲, 蟹柳, 仲有燒鰻魚卷埋一齊, 真係估唔到呀!海鮮湯烏冬 - $88呢碗烏冬大大碗, 材料

前菜 - 芥辣八爪魚小食 - $50

各式手握壽司

卷物 – 太卷 - $76/4件

海鮮湯烏冬 - $88
呢碗烏冬大大碗, 材料好豐富, 有蜆, 蠔仔肉, 帶子, 魷魚, 蟹柳, 大蝦, 日式魚蛋及溫泉蛋, 溫泉蛋的蛋黃流淌出來; 豬骨湯底, 香濃好鮮甜嘅豬骨味, 同烏冬好夾。 烏冬又夠哂滑及彈牙。

食完仲有甜品送比你食

2024-08-18 644 浏览
德美壽司位於尖沙咀H8 5樓,主打日式料理。餐牌選擇眾多,價位親民,即使是平日晚上,用餐時間仍一位難求相當爆場。🍣加州卷厚實的四大塊加州卷,看上去很有飽足感。裡面包著滿滿的玉子蟹肉與生菜,外面還灑滿蟹籽。米飯Q彈溫潤,餡料新鮮美味,味道清爽。🍣各式握壽司壽司絕對是德美的招牌,有數十種握壽司可以選擇。首推帆立貝握壽司,帆立貝很嫩口感滑順。常見的三文魚壽司口感溫潤,魚肉細緻軟嫩。喜歡油脂的朋友可以試試三文魚腩,口感十分鮮美出眾。火炙左口魚鰻魚入口即化,油脂適中,很滿足。🐟鹽燒三文魚頭兩大塊三文魚頭,份量不少,外皮燒得恰到好處,酥脆卻不過焦。魚肉很有彈性,膠質豐富,新鮮可口。

🍣加州卷

🍣各式握壽司

🐟鹽燒三文魚頭
2024-08-15 447 浏览
好開心,今日朋友請食飯,呢間壽司舖,都近地鐵站交通方便,環境衛生整潔,餐廳的裝修好有日本嘅風味,服務員嘅態度都可以的,只係得90分鐘食飯就比較趕。海膽蒸蛋都好特別,第一次食,蒸咗之後,就少咗海膽嘅味道就濃濃嘅蛋味,三文魚厚切薄切更好食,食物嘅種類都好多,有串燒,有壽司,有刺身,仲有天婦羅,同埋麵等等。。。。。。座位感覺比較細同迫,同隔籬枱冇距離,但食物都有水準,見到廚師都好用心去製作,食物多元化。

1K
說到日式料理,怎能夠忘記德美壽司?由疫情前到現在一直屹立不倒,靠的就是質素高,服務不錯,口味夠大眾化最方便的分店,當然就是位於厚福街H8的這一間出品野菜牛肉鍋HK$ 80
加烏冬(+$30)大大片牛肉,爽彈的烏冬本來就是熱,一放湯就可吃,加上甜甜壽喜燒湯底,豆腐黃芽白 玻璃粉,簡單又好吃
壽司盛合 美
HK$ 238油甘魚 中拖羅 三文魚 鰻魚 帆立貝 三文魚子 熟蝦 玉子燒 拖羅小卷 醋鯖件件size都適中,一口一件,入口鮮味,不帶腥,手功不俗贈送甜品🍮抹茶紅豆椰汁糕三種顏色三個味道,吃起來感覺實在不錯德美壽司 (尖沙咀)尖沙咀厚福街8號H8 5樓#德美壽司 #尖沙咀

說到日式料理,怎能夠忘記德美壽司

最方便的分店,當然就是位於厚福街H8的這一間

出品
野菜牛肉鍋HK$ 80
加烏冬(+$30)
簡單又好吃

壽司盛合 美
HK$ 238

件件size都適中,一口一件,入口鮮味,不帶腥,手功不俗

贈送
甜品🍮
抹茶紅豆椰汁糕
三種顏色三個味道,吃起來感覺實在不錯

德美壽司 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 5樓

#德美壽司 #尖沙咀
德美壽司屹立咗喺尖沙咀已經好多年,而且喺其他地區都有分店😃我之前都幫襯過,覺得味道唔錯,食物種類繁多,價錢又大眾化👍🏻最印象深刻嘅係鰻魚班戟😆今次放工再去食😋等我可以回味下🤩🎏壽司盛盒 美總共有八件壽司加卷物同蛋,整體壽司質素唔錯👍🏻就算放咗一段時間都仲幾新鮮,推介係吞拿魚蓉卷同帶子壽司🍣🎏洋風鰻魚班戟嚟得呢度一定要點嘅食物😆班戟配料有芒果同牛油果🥑芒果幾甜,加上牛油果同沙律醬整體好夾,而且食到班戟皮嘅蛋香味😍🎏燒腐皮餃子(自家製)外皮燒到好香脆😋但唔太油膩,豬肉餡正正常常👌🏻配秘製醬汁,有少少麻油香幾惹味🤩🎏日式海膽蒸蛋茶碗蒸蛋滑嘟嘟😚蛋上面有海膽,份量不吝嗇😃🎏大阪風免治墨魚串入口有墨魚滑嘅感覺😌加燒汁同大阪風必備嘅沙律醬同木魚絲味道唔錯

🎏壽司盛盒 美

🎏洋風鰻魚班戟

🎏燒腐皮餃子(自家製)

🎏日式海膽蒸蛋
茶碗蒸蛋滑嘟嘟😚蛋上面有海膽,份量不吝嗇😃

🎏大阪風免治墨魚串
2024-08-09 384 浏览
喺尖沙咀呢個旺區,想搵個日本餐食,我建議大家可以試吓德美壽司😇 佢嘅地點好方便,距離地鐵站都大概只係5分鐘左右的路程,沿途好多商舖,可以一路行街一路搵食😍我哋叫咗個三文魚丼飯,三文魚好新鮮,飯嘅米都好靚,而且賣相都好好,值得一試另外叫咗海膽同吞拿魚壽司,海膽好新鮮呀,吞拿魚用都好好食😋最後叫咗個牛肉烏冬,牛肉同烏冬嘅份量都好多,絕對夠食總括嚟講餐廳嘅款式選擇好多,食物出品優質,推介大家過嚟試吓🥳🥳

另外叫咗海膽同吞拿魚壽司,海膽好新鮮呀,吞拿魚用都好好食😋

最後叫咗個牛肉烏冬,牛肉同烏冬嘅份量都好多,絕對夠食

2024-07-27 416 浏览
同朋友想食日本餐都會諗起德美壽司,性價比高之餘仲要好好味。尖沙咀H8就有一間分店。芝士鰻魚卷反卷夠挺身,但唔會死實。鰻魚肉好厚,鰻魚汁亦都甜咸適中有鮮味,芝士用偏向唔濃味嘅芝士反而更好,唔會蓋過鰻魚味,但又可以帶出少少芝士嘅香味。小食雞心串燒雞心燒得好爽口,無因為過熟而太乾。雖然雞內臟但一嘅腥味都無,好好食。炸雞軟骨味道得豐富嘅雞軟骨,唔會但係得咸味,香料味都好重,食落唔會仲係得軟骨,有少少內同脂肪,所以口感唔會單調。炸雞日式炸雞外面炸到卜卜脆,但一咬落去係超多肉汁,雞肉仍然係咁滑,底味夠哂。可能食嘅時候加少少沙律醬就夠。野菜牛肉鍋加烏冬超抵食超大份量嘅牛肉鍋,壽喜燒汁嘅湯底,甜甜地最夾牛肉。牛肉高質唔老,無煮過龍。仲配埋一大兜烏冬。飽肚之選。魚子蔥拖羅茸飯新鮮嘅拖羅茸,一啲都唔吝嗇。擺到幾多俾幾多。魚茸新鮮無雪味,魚子帶出啲咸鮮味,十分出色。

小食
雞心串燒

炸雞軟骨

炸雞

野菜牛肉鍋加烏冬

魚子蔥拖羅茸飯
2024-07-16 650 浏览
香港有好多好食嘅日本料理,而呢一間係我都幾推介嘅,食物質素好高,價錢都好合理,又有壽司又有鍋物,有好多選擇🤗壽司🍣嚟到當然要食佢嘅壽司啦,揀咗油甘魚腩同洋風三文魚壽司,真係超級好食,魚生好新鮮,感覺好似返咗日本一樣🤩芝士鰻魚卷 🍱如果卷物嘅話會推介芝士鰻魚卷,卷物入邊好足料,咬落好有芝士味 🧀 什錦天婦羅 🍤天婦羅就當然要叫雜錦啦,所有味都有得試,有蝦、魚、茄子同埋南瓜,記住要點埋天婦羅汁🙌燒腐皮餃子 🥟呢個係佢哋嘅自家製餃子,餃子皮用咗腐皮整,炸得好香脆👍 野菜牛肉鍋 🥘食日本嘢當然要食佢哋嘅鍋物啦,超推介呢個野菜牛肉鍋,仲可以加烏冬添🤗 佢啲材料好豐富,牛肉份量好多,食完覺得暖笠笠好有滿足感😋

壽司🍣
壽司

芝士鰻魚卷 🍱

什錦天婦羅 🍤

燒腐皮餃子 🥟
呢個係佢哋嘅自家製餃子,餃子皮用咗腐皮整,炸得好香脆👍
燒腐皮餃子

燒腐皮餃子
野菜牛肉鍋
烏冬
2024-07-12 475 浏览
係尖沙咀行完街,攰攰地要搵間餐廳坐低食飯,又想食日本野於是就嚟左呢間日式料理餐廳。之前食過都覺得ok.一上到嚟,已經係6點幾7點,嚇親,連埋我地得3枱人,以前係會坐滿曬。。睇嚟香港嘅餐廳都好難做。。。叫左個壽喜燒鍋,應該係用牛肩肉,牛肉味濃,肉質比較實,味道不錯。仲有好多娃娃菜,金菇墊底,索曬啲壽喜燒汁味,非常好食。之後叫左個燒鯖魚(因為唔想食咁多生野),鯖魚無腥味,feel 到鯖魚嘅omega3 好多同埋都算幾juicy 同厚肉,燒得好香,絕對無hea 你。然後叫左幾件sushi, 帆立貝 鯛魚 三文魚,魚生都算新鮮,帆立貝都算鮮甜,三文魚油脂分佈平均。鯛魚味道就淡啲。燒魷魚好正!!魷魚好彈!啲燒汁燒到好入味!串燒就正正常常。普通日式串燒,無乜記憶點。最後佢每人送左甜品,係啲日式糕點,滑劣劣,少少抹茶味加紅豆,好食。

同埋都算幾juicy 同厚肉,燒得好香,絕對無hea 你。

燒魷魚好正!!魷魚好彈!啲燒汁燒到好入味!

串燒就正正常常。普通日式串燒,無乜記憶點。

2024-07-01
人氣日式料理連鎖店—德美壽司,繁忙時段人頭湧湧熱鬧非常,全因店舖出名食材水準質素好,而且食物種類款式繁多;由刺身壽司、魚生飯、鍋物、天婦羅、串燒燒物,一品料理等都一應俱全,相當適合鐘意食各種日式料理既朋友🥢 特別推介各款特色卷物,材料配搭有別於一般坊間壽司舖,例如大蝦天婦羅吞拿魚茸卷,脆炸大蝦配上口感軟綿綿既吞拿魚蓉,層次分明又好味😋 而壽司類油脂豐富又肥美,整體而言,物有所值令人食得好有滿足感🪄
2024-07-11 303 浏览
尖沙咀厚福街真係有好多美食㗎!今次收工就同朋友嚟咗「德美壽司」呢間日式居酒屋食晚飯!☺️💃😎晚上八時已經全場爆滿!非常熱鬧!裝修好有日本🇯🇵風格,有燈籠🏮、日本酒等等嘅裝飾!食物種類繁多、有丼物、鍋物、壽司🍣、刺身、串燒、炸物等等.....1. 野菜牛肉鍋(+$30有讚岐烏冬),大大鍋、有牛肉、蔬菜、粉絲、金茹等等...湯底好鮮甜、烏冬夠滑身!😋2. 吉列廣東蠔,有四隻,大隻又肥美,加埋沙律醬汁食就perfect啦!😁😍3. 七味燒雞腎,好香口,好惹味!👍4. 燒雞翼,燒得好香,加埋檸檬汁食,好正!😊🤤5. 燒白鱔,肉質細嫩,令人回味無窮!😀6. 加州卷,有四件,大大舊,口感豐富,好好味道呀!🤤德美壽司:尖沙咀厚福街8號H8五樓 @tokumi.sushi #德美壽司 #尖沙咀美食 #厚福街美食 #尖沙咀日本菜 #尖沙咀日本料理 #尖沙咀好去處 #尖沙咀打卡餐廳 #普洱日記 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkyummyfood

3. 七味燒雞腎,好香口,好惹味!👍
4. 燒雞翼,燒得好香,加埋檸檬汁食,好正!😊🤤
5. 燒白鱔,肉質細嫩,令人回味無窮!😀
6. 加州卷,有四件,大大舊,口感豐富,好好味道呀!🤤

• 野菜牛肉鍋
2024-06-22 307 浏览
今日就同朋友去咗德美壽司食飯餐廳好有日式風格, 食物選擇好多, 有壽司刺身, 仲有串燒、丼飯等選擇韓式泡菜豬肉鍋份量超多足料好足料, 入邊有大量豬肉, 同好多蔬菜配料, 湯底酸酸辣辣幾入味鰻魚朴葉飯 配麵豉湯面頭既鰻魚大塊厚身, 先烤過再放上飯蒸, 外層香脆, 肉質軟滑彈牙, 用朴葉包住, 將鰻魚汁鎖住喺珍珠米上, 配埋雞蛋絲好夾什錦天婦羅天婦羅配撘豐富, 有齊海蝦, 茄子, 魚, 番薯等, 粉漿好輕簿, 咬落好香口牛油果軟殼蟹手卷面頭加咗啲蟹籽, 增加口感, 軟殼蟹炸得好脆口, 牛油果creamy, 入邊仲包住青瓜絲, 味道清爽魷魚鬚(原排) 魷魚鬚用咗醬汁燒, 燒到啱啱好, 口感煙韌食到最後仲有芒果奶凍甜品送
今日就同朋友去咗德美壽司食飯

韓式泡菜豬肉鍋

鰻魚朴葉飯 配麵豉湯

牛油果軟殼蟹手卷

魷魚鬚(原排)
魷魚鬚用咗醬汁燒, 燒到啱啱好, 口感煙韌

食到最後仲有芒果奶凍甜品
2024-06-19 4421 浏览
-正宗日系餐廳裝修,使用大量木系傢俬,簡單唔使諗食咩,所以揀咗😋精選二人會席 ($358)🧡日式前菜日式螺肉粒粒爽口彈牙。🥗煙三文魚和風沙津(精選)經典沙律配搭: 沙律菜加上青瓜🥒粟米粒,配搭酸酸甜甜的和風醬汁,仲有煙三文魚,是一個清新嘅前菜。🍣三文魚刺身 / 油甘魚壽司2件三文魚同油甘魚都厚切,入口充滿油香,推薦!🦐什錦天婦羅🍤🍄‍🟫天婦羅包埋大蝦、香菇同南瓜,炸得夠鬆脆。🐟燒三文魚鮫腩三文魚較超級肥美,外皮經過燒烤,入面嘅油脂爆曬出嚟,肉質仲保持嫩滑,簡單鹽同黑椒調味已經足夠,超美味!🥣麵豉湯估唔到仲有一隻大蜆喺入面,隻蜆都鮮甜冇沙,配合麵豉湯一流。🥢野菜牛肉鍋呢個牛肉鍋使用壽喜燒醬汁,非常足料,除咗日本牛肉之外,仲有大量蔬菜:金菇菜、洋蔥、豆腐,仲有粉絲吸收咗甜甜嘅壽喜燒醬汁,味道👅都不錯。🍚日式炒飯炒飯石鍋承載保持溫度,炒飯好色彩繽紛,因為除咗有木魚絲、炒蛋、香蔥之外,入面仲有好細粒嘅雞髀肉,材料炒得好均勻,加咗少少燒汁,味道啱啱好唔會太鹹,以簡單嘅胡椒調味已經好足夠。🍧甜品「甜品每日都唔同,包你有驚喜」🥭芒果三色糕抹茶、椰汁、紅豆糕,上面再有香甜嘅芒果醬,軟滑三色糕加上酸甜芒

😋精選二人會席 ($358)

🧡日式前菜

日式螺肉粒粒爽口彈牙。

🥗煙三文魚和風沙津(精選)

🍣三文魚刺身 / 油甘魚壽司2件

三文魚同油甘魚都厚切,入口充滿油香,推薦!

🦐什錦天婦羅🍤🍄‍🟫

天婦羅包埋大蝦、香菇同南瓜,炸得夠鬆脆。

🐟燒三文魚鮫腩

🥣麵豉湯

估唔到仲有一隻大蜆喺入面,隻蜆都鮮甜冇沙,配合麵豉湯一流。

🥢野菜牛肉鍋

🍚日式炒飯

🍧甜品

甜品每日都唔同,包你有驚喜」

🥭芒果三色糕
抹茶、椰汁、紅豆糕,上面再有香甜嘅芒果醬,軟滑三色糕加上酸甜芒果,好食。

✨呢間餐廳性價比高,套餐內容多元化,從前菜到甜品都齊備,份量亦都好足,當中三文魚勁厚切,燒三文魚鮫腩勁肥美,2個人食到勁飽,可再食!
(๑´ڡ`๑)
  • 野菜牛肉鍋
  • 壽司
Weekday 嘅尖沙咀人來人往,遊客特別多。天氣熱辣辣,😙好想食日本菜,尖沙咀商場內嘅日式料理一定唔平,所以嚟左呢到,加上之前係紅磡及大埔食過,🩷質素有保證。上到五樓就已經進入餐廳範圍,雖然QR code 點餐,但侍應服務及反應都好快👍🏻🍣洋風鰻魚班戟$64網上好多人推介,估唔到咁有驚喜。用班戟皮包住鰻魚、牛油果、玉子,配搭新鮮味道一流😍😍🍣三色魚生飯味增湯+沙律 $136油甘魚,厚切帶子及三文魚,款款新鮮,份量十足,配上溫泉蛋,好開胃醒神😘🍣晚市定食壽司定食配牛肉烏冬$172每件手握壽司都完全體現司傅嘅手勢👏🏻👏🏻醋飯比例剛好,非常正宗,絕對唔會將價就貨。加上一碗牛肉手打烏冬,雖然係配角,但用料認真。最後送上每人一客甜品:日式三色糕,有紅豆、椰汁及抹茶,味道好突出,值得再encore

🍣洋風鰻魚班戟$64
洋風鰻魚班戟