2020-11-29 354 浏览
辦完事回家已晩,未能來得及煮晚飯,便在附近的德興美食坊帶了三個飯盒回家。~涼瓜班腩炒米粉賣相不俗,但吃起来,米粉炸得較乾了,而汁醬極少,所以沒什麼味道。幸好涼瓜煮得恰到好處,不會過腍又不會過硬。班腩啖啖肉,口感不是滑滑的那種,炸得尚好。整體來說,若有能用少些油,多些汁伴著米粉來便會較理想。~金菇肥牛炒烏冬烏冬較幼身,金菇份量很少,而肥牛可能有點過熟,吃起來有點韌。芽菜爽口,汁醬不會過鹹。~豆腐火腩飯男人的浪漫當然是男士喜歡吃的,既有啖啖肉的火腩,又有炸過的豆腐,配白飯來吃是最好不過,聽聞味道不過不失。

~涼瓜班腩炒米粉

~金菇肥牛炒烏冬

~豆腐火腩飯
2020-11-14
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2020-11-28 217 浏览
平時去親買外賣個女人收銀員已經西口西面咁 粗聲粗氣咁我聽住歌都無嬲比完錢咪走囉 點知今日打電話落去叫外賣諗住轉頭落去拎五洗等啦 點知有個呀叔一聽電話態度已經差到一個點 大佬呀茶餐廳啲餐牌成日都唔一樣架啦 咁問左有咩餐幾錢咁囉 結果唔知以為我同佢有仇呀 我勁好態度問 你洗五洗咁差既態度 你係咁唔中意聽電話咪唔好比人外賣自取啦 聽得電話人地問得你野就要答架啦 你呢間野點做生意架 都五明你啲好評點黎 未試過有一間野會令到我係電話到鬧 係既我食既都唔係啲咩大餐 你都多一個五多 我都五會要自己食個lunch都食到咁樣。唔會再幫襯!
平時去親買外賣個女人收銀員已經西口
西面咁 粗聲粗氣咁我聽住歌都無嬲比完錢咪走囉
外卖自取
2020-07-06 351 浏览
德興係希爾頓嘅老店黎,有時貪方便快都會食佢。但今次去食有d失望同驚驚。依家疫情緊,嗰日去拎野食見到個廚房師傅無戴口罩,已經覺得無咁好。然後見到煮菜嗰時係用條像根扎住菜心係滾水到滾。。。到煮我依碗麵嗰時,啱啱上一個拎麵嗰個竟然翻轉頭退貨,我望到佢碗麵有隻擬似曱甴嘅物體。。即刻令到我都唔係好想食自己嗰碗。最後始終都係形住形住,食左兩啖就放棄🤢
牛筋麵
2020-06-27
下午茶
2020-06-29 243 浏览
差唔多次次同🤴🏻黎沙田一定黎德興美食坊食’江西酸辣米線🍜‘改米粉,佢有3款配料可以選擇,我多數都會叫肥牛貪佢冇骨🤣🤣,🤴🏻就叫左雞翼款🥰🥰大約十年前係沙田工作,每次中午冇帶飯就一定會叫呢個米粉黎食☺️☺️有時食飯唔只要夾人,仲要夾口味,江西酸辣同我好夾所以我好鍾意!😋😋佢嘅湯底唔太酸,加左佢獨特嘅辣椒非常野味,湯清味濃就係呢種,當中亦有少少甜味,改要米粉索到更多湯效果更佳🙂🙂,肥牛落左好多塊雞翼就有3隻,所幸係佢一直都keep到個味同水準,仲要只係$35就有大大碗米粉真係好低😝😝食完又可以去行街街啦😊😊

江西川辣肥牛米粉
江西川辣雞翼米粉

食完又可以去行街街啦😊😊

2020-06-16
江西川辣肥牛米粉
江西川辣雞翼米粉
  • 江西川辣米線(轉米粉)
2020-06-26 161 浏览
今日去沙田新城市廣場購買東西,之後去周邊的舊型商場逛逛,另有一番風味。朋友說想到茶餐廳吃個下午茶,不想幫襯大型連鎖店,見到有間茶餐廳入邊好多顧客,這必定是有好食物的地方。我叫了一個魚蛋河餐配熱檸檬茶,熱檸檬茶是可以的,茶底不會太苦。魚蛋河湯底也不錯,好重的胡椒味道,河粉份量好多而且都好滑,不過魚蛋和魚片質差不太好,魚蛋腥到想吐,太難吃。朋友叫了蛋牛治烘底配奶茶,佢話「唔得」。

2020-05-17 155 浏览
星期日到處人頭涌涌,family day !係第一城果面出黎,自己一個人食咩好?即刻諗起啲間燈色既餐廳,搭左30 分鐘車黎食🤤🤤🤤🤤叫左福建炒飯 - 送左碗麗湯,個炒飯底好夠獲氣,又多料,份量好大,真係抵食夾大件!
星期日到處人頭涌涌,family day !

福建炒飯
2020-05-17
福建炒飯
2020-04-26 141 浏览
星期日都唔多人,唔洗等位!入門口前都會先探熱👍🏻依度係先去收銀買飛,再自己去水吧交飛,搵位等叫No.拎餐既!收銀只收現金, 冇得用八達通,有啲唔方便叫左牛丸貢丸米線,米線份量好多,丸都好多粒,大大份!呢個米線都正正常常但係另一個就好唔OK啦牛腩河粉牛腩好肥好肥,瘦嗰啲位又好鞋,最大問題係d河粉勁碎濕濕至於杯檸茶,勁苦澀
星期日都唔多人,唔洗等位!入門口前都會先探熱👍🏻

但係另一個就好唔OK啦
牛腩河粉

牛腩好肥好肥,瘦嗰啲位又好鞋,最大問題係d河粉勁碎濕濕
至於杯檸茶,勁苦澀
2020-04-26
2020-03-27 356 浏览
其實這間牌仔快餐,應該都歷史悠久,之前和現在收費都相當廉宜。🤩看到牌仔上面有麵粉或是其他炸物、以致炒飯等等,下午茶都只是$30左右。想了很久才決定,雞翼西多士,再回看幾年之前的食評,原來之前我都是吃這個的。先準備好的就是友人那個牛雜米,米粉我向來不太喜愛,沒有試,牛雜看起來份量也相當多。牛肚,但牙煙韌,味道香濃;牛腸也有幾件,旁邊脂肪也不少,肥膏之中溢滿香氣。牛肺,細細件,也偏向爽口彈牙,味道也不錯的。我的雞翼西多士之後才準備好,拿起的時候,看上去它外表相當吸引。兩隻雞翼,雖然只是雞中翼,但沾了炸粉,因此看來體積比較大,外皮夠厚,但炸得夠熱的話,即使外皮偏厚,也沒有所謂,吃了面頭的炸粉,內裏有包着鮮嫩的雞肉,蘊含豐富雞肉汁,實屬出色,與生炸雞脾有異曲同工之妙。半份西多士,看上去食水相當不錯,偏向黃色炸得金黃,友人所指,是阿姐即時將麵包沾上蛋漿拿去炸的,新鮮即炸,當然美味。和上一次比較,看一看本人前幾年那食評就知(本來截了圖,但本網籲本人上載原圖,真麻煩)。上次大概是兩三年前吃,雞翼還是比較瘦、弱小、求其,這次再看看,反而雞翼的水準提升不少;西多士,上次則是有一團牛油,這次沒有,但這次的

想了很久才決定,
雞翼西多士,再回看幾年之前的食評,原來之前我都是吃這個的。

先準備好的就是友人那個
牛肚,但牙煙韌,味道香濃;
牛腸也有幾件,旁邊脂肪也不少,肥膏之中溢滿香氣。
牛肺,細細件,也偏向爽口彈牙,味道也不錯的。

我的
雞翼西多士之後才準備好,拿起的時候,看上去它外表相當吸引。
兩隻雞翼,雖然只是雞中翼,但沾了炸粉,因此看來體積比較大,

新鮮即炸,當然美味。

上次大概是兩三年前吃,
西多士,上次則是有一團牛油,這次沒有,但這次的西多士,中間花生醬甚多,而且西多士明顯即時新鮮炸的,最後得來沒有那麼油膩,相當出色。

店方亦都採用自助模式,即是自行拿餐具、熱水、碗子、茄汁、糖漿、牙籤。

店面亦都相當大,裝修之後,店舖相當乾淨,座位寬敞,剩下不多的話,其實挺為閑適,又有電視機,收費廉宜,只是隔了一條天橋,
這個商場比起新城市那邊的消費便宜那麼多,簡直是休憩的好去處。
下午茶
2019-11-11 282 浏览
坐粤港直通车前,稳地方医肚。呢间茶餐厅算几旺场。午饭时间排队点单,好多附近做野的人、学生等离帮衬。餐厅地方唔算大,卡位都几多。座位少少逼啦,餐具都系台的柜桶内,自助方便d。「凉瓜牛肉饭」都几大碟,饭够晒多,味道中规中矩啦。
「凉瓜牛肉饭」都几大碟,饭够晒多,味道中规中矩啦。
2019-10-18 179 浏览
今日係帝都,酒店住第2日日期係10月18日,瞓到下晝瞓到下晝5點9。好肚餓。行去希爾頓商場搵嘢食。商場裏邊有壽司,有麥當勞,有71。有一間茶餐廳入咗一間餐廳一張裏邊。叫咗個餐蛋,公仔麵出前一丁。另外叫咗1個鮮牛油多士,一杯凍檸樂。時間好早,所以唔係咁多人。服務員態度一般般,水花速度比賽都好快。我叫咗太陽蛋,佢就俾咗一個煎熟蛋我。餐廳裝修有卡位坐都坐得好舒服。埋單價錢我哋都算貴。一碗面,一杯檸樂,牛油多士53蚊。
外卖自取
2019-09-07 176 浏览
上菜超過30分鐘,期間催過兩次唔應。五香肉丁炒河等左30分鐘,唔知係咩要等齊幾個人一次過炒。朋友都食完我份炒河仲未上。催左第三次守係旁邊先端出來,有個服務人員仲話 “廚房唔炒怪唔到我地”。炒河除左比較鹹味道還好。但食左之後不停飲水。朋友既枝竹班腩味道不敢恭維,枝竹口感較硬,未入味。班腩味道都一般。哩份飯好快上到,但味道真係一般,下次唔會再試。收銀態度都好差,好多座位都未執。總體來講,體驗唔好。希望店家可以提高服務質素。

等候时间
30 分钟 (堂食)
2019-09-01 163 浏览
今天晚上放工打算來吃一個晚飯 準備order常餐的B餐滑蛋牛肉飯加杯凍檸茶 點估到行埋去講b餐之後個收銀就話干炒牛河 不知道是不是有幻聽 或是聽覺有點問題 之後我再糾正她是BOY餐 她就take了兩個order 干炒牛河跟B餐 再收我95蚊 我話 我從頭到尾都冇講過要干炒牛河 我剩係要B餐 BOY餐啊 佢就細細聲暗串 "乜自己講完咩自己都唔知架咩" 本人從頭到尾就是order b餐boy餐 , 最討厭是那種明明自己聽錯還要暗串人的態度 我俾錢黎食飯 唔係黎買你呢d態度 極度惡劣 本人已是十分斯文有禮貌去叫餐 誰不知居然還要受氣 非常失望
2019-03-17 411 浏览
是日要去沙田工作,見都成3點打算求其食D野。見到29蚊有碗粉咪諗住快食,點知中哂伏!首先收銀態度唔友善,掛住同d阿姐吹水多過收錢。行埋去完全無反應,到我開口講唔該先開口問我食乜。收錢態度又係差,比100蚊佢找,就咁飛d錢係枱面,一張50蚊飛,一張20紙又飛,一個1蚊銀再飛。當時巳經感覺唔良好。食埋碗粉更加負面。湯底咸到震,魚蛋正常。但湯底一向係重點,咸到我加熱水沖淡佢呀!!!總之呢間無下次啦

總之呢間無下次啦
2019-03-15
2019-03-03 305 浏览
朋友們,如果入到沙田玩,經過希爾頓中心,不妨試吓食這個經濟實惠的:“貢丸河粉”。這是德興的特惠粉麵餐,每次冇時間食午飯,我都會食這個特惠粉麵餐, 每次都係食貢丸河粉,並加一碟牛腩汁芥蘭。雖然這裏的貢丸都是行貨,但味道及口感唔錯,肉丸爽滑彈牙,內裡充滿肉汁,味道適中;至於河粉,亦非常爽滑,並份量足夠❗ 至於白灼芥蘭,我會叫廚師以腩汁代替蠔油,因為一般的蠔油,味道太鹹,完全蓋過蠔油的味,不要也吧❕整個套餐都只是$34:河粉($27)+油菜($7),係咪好經濟實惠呢❗

2019-03-02
  • 貢丸河粉
2018-12-11 315 浏览
今晚辦完事已夜了,經過德興餐廳便打算外賣一個飯盒回家醫肚便算。德興的餐牌有很多選擇,粥粉麵飯,各式其式。每天還有「是日晚餐」,價錢比較相宜。我今天選了豬扒炒烏冬。飯盒的份量對一位女士來說便算多了。豬扒雖然有點乾,但味道還可以。烏冬亦有部份較硬,幸好這個炒烏冬也沒有太多油。加了醬油炒的烏冬亦配有些芽菜和蔥段,吃起來亦可口!飯盒還跟了一個老火湯,是節瓜眉豆湯,但只是一般。四十五元的一個炒烏冬加一個例湯也算便宜了!

飯盒還跟了一個老火湯,是節瓜眉豆湯,但只是一般。

四十五元的一個炒烏冬加一個例湯也算便宜了!
2018-12-11
等候时间
10 分钟 (外卖自取)