2024-08-12 495 浏览
心滿意粥😘😘😘食粥要有米氣西環堅尼地城、有米氣粥店、90後有❤️經營、傳統港式烹調、加入不同食材、且透過精心熬煮、不僅健康營養、還可調養脾胃🥰菜乾豬骨粥$27+$6 鯪魚球因睡眠不足引致臟有熱、咽喉不適、用菜乾、豬🦴、清熱除燥、而最重要粥底、時間、火喉、適量油鹽、熬出一碗綿綿滑滑靚粥、養生養心❤️鯪魚肉攪拌起膠成球狀、爽滑彈牙、清甜魚味!生滾鮮牛粥$35+$6艇仔將來預先煮好靚🥣底、用小鍋加入新鮮蝦牛肉、追加艇仔、滾片刻離🔥而成、生滾粥的做法保存、食材鮮英度、又不會破壞其他營養物質、非常鮮甜美味😋、添加艇仔材料、錦上添花!蛋黃鹹肉粽$21不用端午節、粥麵店、日日可以品嘗、糯米軟綿、包裹脫殼綠豆、半肥瘦五香豬肉、流油鹹蛋黃、配搭一流!港式傳統美食!甜食蘸砂糖更滋味!黃糖糕(兩件)$10𠄘傳傳統小食、切開蜂巢組織、質感Q彈淸甜香口、滿滿片糖香氣😛煎堆$10豐滿圓渾而不凹陷、炸時不斷用鑊鏟輕壓、在受壓下脹大!煙靭有嚼口、不油膩、沾滿香口白芝麻粒!牛脷酥$10粵式油炸小吃、粥店必備、自家製作伴粥小食、因為加入砂糖、中間甜絲絲、大火炸才能速令麵糰膨脹、變成小型欖球-樣、賣相吸晴👀美味鮮蝦腸$22白滑
😘😘😘
黃糖糕(兩件)$10
煎堆$10
牛脷酥$10
美味鮮蝦腸$22
白滑清香Q彈性粉皮、包裹爽口彈牙大蝦、淋上甜豉油、帶出味蕾層次感!齒頰留香👏🏻
西環堅尼地城卑路乍街102-114號

前堆
  • 煎堆
  • 美味鮮蝦腸
2024-09-01 453 浏览
港式粥檔其實都係我杯茶 有別於我平時對粥檔嘅印象呢間店嘅格局有啲似茶餐廳 比較多卡坐 座得好舒適同埋我發現店員全部都好後生㗎!見有咁大張檯 當然就要點多啲野食🤣💕心肝寶貝粥 豬心同豬潤都銖新鮮 冇豬臊味 生滾粥即叫即整💕菜乾豬骨粥菜乾唔會話剪到好碎 仲食到好大條與其話係豬骨 其實話係排骨更加合適 食落啖啖肉 醃得好入味有鹹香 最緊要煲得夠腍個粥底食落好綿 食完唔會口渴💕炸兩最鍾意粥檔出面有個油器櫃 即係有牛脷酥咸煎餅油炸鬼炸兩最緊要梗係油炸鬼夠脆啦 呢度食落卜卜脆個腸粉皮夠滑唔會好厚 係我鍾意嘅質感💕鴛鴦麵米呢個真係好貼心 可以一份食到兩種口味啱晒啲有選擇困難症嘅人 例如我炒麵同炒米都炒得好乾身 夠香口得來唔會油冧冧💕蛋黃鹹肉粽裏面有大大隻嘅鹹蛋黃 糯米有咬口又有綿綿嘅綠豆粒最正當然係裏邊滲有豬油香💕美味鮮蝦腸蝦肉爽口彈牙大大隻 一份蝦腸有成六大隻蝦㗎💕 豆漿豆漿係支裝 飲落唔係好甜但又充滿豆味$9一支真係好抵飲

港式粥檔其實都係我杯茶 有別於我平時對粥檔嘅印象
呢間店嘅格局有啲似茶餐廳 比較多卡坐 座得好舒適
同埋我發現店員全部都好後生㗎!

見有咁大張檯 當然就要點多啲野食🤣

💕 豆漿
豆漿係支裝 飲落唔係好甜但又充滿豆味
$9一支真係好抵飲
2024-08-27 268 浏览
食評人人話好就慕名去試!第一次試食,的確好足料及性價比高,食到以前粥品油器的感覺,樣樣都相當好👍,但覺有味精,要飲可樂😂油器腸粉做得好,所以第二次去試食白粥,應沒有味精吧,但係都失望而回!對於有味精敏感症的我很失望😞!其實可唔可以唔落味精呢🙂‍↕️😅但對於冇味精敏感人士,食材/粥感/份量/環境/整潔,的確是冇得挑剔!
好耐無食過一間咁滿意嘅粥店 非常足料 價錢超值 食完真係心滿意足😋大大碗靚粥都係$2X-$3X 各類油器$10 炒麵都係十幾蚊!環境又企理光猛 見一班店員都係後生仔 值得支持生滾窩蛋滑牛粥瑤柱粟米肉片粥估唔到肉嘅份量咁多 仲要好多瑤柱粒(唔係瑤柱碎咁簡單)足料過呀媽煲呀🤣粥底夠綿 夠味 呢個價錢無可挑剔啦生脷酥都夠大份 夠香脆 無油溢味 $10好抵食!油炸鬼煎堆一律$10🙌腸粉都ok 蝦仁夠彈牙 見隔離枱個炸兩同蝦米腸都好大碟好吸引😛
環境又企理光猛 見一班店員都係後生仔 值得支持

生滾窩蛋滑牛粥

瑤柱粟米肉片粥

粥底夠綿 夠味 呢個價錢無可挑剔啦

今日請左半日假,小小流鼻水,又腸胃不適睇完醫生就去附近食晚飯。呢間粥店人流好旺,又有人情味,價錢又好平,屋企人好鍾意食,我就第一次食。最鍾意佢啲粥可以自行加配料,我就叫豬潤窩蛋牛肉碎粥,一嚟到有詐新鮮雞蛋快手撈,夠曬熱,成個粥湯底都好鮮甜。另外屋企人就食粉腸粥,粉腸好彈牙又乾淨,真係好新鮮。另外叫咗個新鮮牛肉腸粉同埋炒米粉,又有新鮮炸起嘅油炸鬼同埋牛脷酥,兩支豆漿,真係夠晒飽。價錢有抵食,款式又多 。

另外屋企人就食粉腸粥,粉腸好彈牙又乾淨,真係好新鮮。

另外叫咗個新鮮牛肉腸粉

價錢有抵食,款式又多 。

2024-03-15 1061 浏览
心滿意粥😘😘😘有心思傳統粥店西環堅尼地城卑路乍街、新開張新穎傳統粥麵店、裝修簡潔光亮、背靠梳化座位、寬敞舒適、柔和暖光、享受用心經營的粥、麵、腸粉、油器、想再坐一會😋⋯⋯店主係90後、有心有力拼勁𠄘傳粥意🥰生滾粥品🥣生滾鮮牛肉粥$35+$3豬紅生滾粥底滑溜又綿、米香、材料豐富、新鮮牛肉、鮮甜香濃牛味、嫩滑牛肉片、入口彈牙、煙韌豬紅、補充鐵質、配牛肉又幾夾!🈵️滿整碗!仿鮑魚滑雞粥$41+$8鮮牛肉除了靚正粥底外、材料好足、多片仿鮑魚、有嚼口、香滑嫩雞肉、加埋鮮甜牛肉、飽肚滿分💯腸粉美味鮮蝦腸$22即叫即蒸、皮滑滑包滿蝦球、每一啖都能吃到鮮蝦、配粥一流👍🏻特色小食鴛鴦麵米$15特色鴛鴦、滿足同時想吃炒麵同米粉的客人、簡單改良菜單、享用時再灑上白芝麻、甜醬、加添賣相、囗感豐富😜蛋黃鹹肉糭$21粥店必備不能少的小食、這才是完美!不用等端午節隨時都可以吃、軟綿外層糯米、包裹着腍香綠豆、鹹蛋黃、肥豬肉、非一般吃法、沾沙糖、必食👅油器不時出爐、新鮮、熱騰騰、熱騰騰、金黃鬆脆!不油膩、好味食唔停、配粥一流👏🏻每款都各有特色、一次過🈵️足晒👍🏻👍🏻油條$10煎堆$10牛脷酥$10追加豆漿$9枝、豆香濃味、
😘😘😘

有心思傳統粥店
生滾粥品🥣
生滾鮮牛肉粥$35+$3豬紅
仿鮑魚滑雞粥$41+$8鮮牛肉
腸粉
美味鮮蝦腸$22
即叫即蒸、皮滑滑包滿蝦球、每一啖都能吃到鮮蝦、配粥一流👍🏻
特色小食
鴛鴦麵米$15
蛋黃鹹肉糭$21
油器
油條$10
煎堆$10
牛脷酥$10
追加豆漿$9枝、豆香濃味、清香滑滑、唔大甜、夠健康👍🏻
食完豐富晚餐、真係心滿意足❤️❤️
西環堅尼地城卑路乍街102-104號

鴛鴦麵米
豆漿
美味鮮蝦腸
  • 油器
位於堅尼地城的港式粥品店,環境企理、整潔,員工全部都是年輕的侍應,服務態度良好、有禮。繁忙時分,人流不絕,不論是外賣或堂食,都很受食客歡迎。門口位置放著新鮮出爐的油器,如油條、煎堆等等。生滾粥品:生菜鯪魚球粥加配粥料:瑤柱、蠔豉粥額外添加配料,更加豐富。粥底非常濃稠,綿密,真材實料。生菜、魚球、瑤柱、蠔豉,味道鹹香,還有薑絲及蔥花,辟去腥味,很有口感。腸粉:雞蛋蔥花腸粥品配腸粉,即叫即蒸,非常絲滑的口感,蛋不多,夾雜在腸粉裡面,蔥花味道較突出,淋上豉油,簡單卻很美味。飲品:豆漿一瓶凍豆漿,甜甜的,帶淡淡大豆清香。
位於堅尼地城的港式粥品店,環境企理、整潔,
生滾粥品:生菜鯪魚球粥
加配粥料:瑤柱、蠔豉

粥額外添加配料,更加豐富。
還有薑絲及蔥花,辟去腥味,很有口感。
腸粉:雞蛋蔥花腸

粥品配腸粉,即叫即蒸,非常絲滑的口感,
飲品:豆漿

一瓶凍豆漿,甜甜的,帶淡淡大豆清香。
2024-03-08 286 浏览
堅尼地城其實好少粥舖,發現呢間新開嘅粥店,梗係要試吓啦!小店新裝修簡潔乾淨,坐得闊落又舒服~ 醬料架放咗麻醬,甜醬,辣醬同埋芝麻,方便食客吓鍾意落幾多就幾多!粥底綿密,粥水比例適中唔會過稀,豬膶份量好多~ 新鮮一點都唔腥。粥底有落蔥,我另外要求加花生~ 雞蛋蔥花腸 🥢呢款腸粉係老闆娘推介🥰即叫即做~  口感滑順,帶着香濃嘅蛋香,而且估唔到份量超多!本身一碗粥同埋一碟腸粉已經夠飽,不過見到油炸鬼新鮮出爐,忍唔住又叫埋添。新鮮炸起非常脆口又唔會好油,幾好食!價錢嚟講,經濟實惠❤️ 食咗咁多樣嘢都只係$61 ,下次會再嚟幫襯

雞蛋蔥花腸 🥢

2024-03-03 212 浏览
位於西環堅尼地城呢間❣︎心滿意粥❣︎新開冇耐嘅傳統粥麵店,腸粉即叫即做👍🏻每日鮮炸油條,裝修光猛舒服,價錢親民,而家呢類型嘅店舖真係買少見少。❣︎生滾魚腩加蠔豉粥❣︎$43粥底新鮮綿滑😋魚腩大大舊,蠔豉真係好少粥舖食到,入口肥美。❣︎生滾豬潤加滑雞粥❣︎$37🌟推介必食之選👍🏻豬潤份量好多而且好大塊,爽口淋滑無腥味,啲雞肉好嫩滑好夠味😋❣︎皮蛋芫茜腸❣︎$22第一次食呢款腸粉,即叫即蒸,啲芫茜味超香🤤推介比芫茜控嘅朋友👍🏻記得襯熱食呀。❣︎回味炸兩❣︎$18腸粉皮滑有米香,油炸鬼酥脆香口,唔會食到成口油。❣︎銀牙炒米❣︎$14米粉彈牙爽身唔油膩。❣︎豆漿❣︎$9有熱有凍,豆味濃郁,甜度岩岩好。

❣︎生滾魚腩加蠔豉粥❣︎$43
粥底新鮮綿滑😋魚腩大大舊,蠔豉真係好少粥舖食到,入口肥美。

❣︎生滾豬潤加滑雞粥❣︎$37

❣︎皮蛋芫茜腸❣︎$22

❣︎回味炸兩❣︎$18
腸粉皮滑有米香,油炸鬼酥脆香口,唔會食到成口油。

❣︎銀牙炒米❣︎$14
米粉彈牙爽身唔油膩。

❣︎豆漿❣︎$9
有熱有凍,豆味濃郁,甜度岩岩好。
2024-03-02
  • 生滾豬潤加滑雞粥
唔同嘅花有唔同嘅花語,好似代表浪漫嘅玫瑰、優雅嘅鬱金香、脫俗嘅百合…咁代表幸福嘅花呢?相信只要喺重要嘅節日收花,就已經非常幸福啦!至於講到幸福嘅食物,好自然就會諗起一碗軟綿香滑嘅粥。嚟到堅尼地城嘅心滿意粥,幸福由一碗粥出發!白糖糕白糖糕完全無酸味,味道清甜,甜而不膩。至於白糖糕呈一絲絲和蜂巢狀,口感爽滑彈牙。回味炸兩堅尼地城嘅心滿意粥,除咗粥底之外,腸粉亦係佢哋嘅代表作!腸粉即叫即蒸,所以等候時間較耐,但呢個等待絕對值得。腸粉非常滑溜,加上香脆嘅油炸鬼,口感形成強烈嘅對比,加埋甜醬同麻醬嘅混醬,味道充滿層次呢!生滾肉片滑雞粥滑雞一啲都唔肥,所以粥面上唔會有一層油,而且完全無碎骨,盡顯師傅斬雞嘅功架。肉片同滑雞嘅份量非常多,粥底除咗軟綿香滑之外,粥底帶有肉香,好有層次!

白糖糕

回味炸兩

生滾肉片滑雞粥
2024-03-02
2024-03-02 626 浏览
【中西區】【心滿意粥】寫嘅呢日係我生日,同大家乞句生日祝福先,感恩一直有各位讀者相伴。大家唔需要送嘢畀我,反而想趁呢個機會送返啲嘢畀大家。就係同大家推薦一間我自己好中意食,但一直都有私心唔捨得介紹出嚟嘅粥店,就係呢篇嘅呢間。佢喺堅尼地城卑路乍街,好多巴士都到佢門口,地鐵站行過去都係五分鐘內嘅事。入到去好光猛、啲嘢好新淨,原來係啱啱開張一個月左右。而且感受到店員好有活力,原來係九十後年輕人開嘅,難怪唔少侍應都係後生仔女啦。我同朋友嚟食,我食咗個 $35 嘅「狀元及第粥」加配 $6 「艇仔」,粥底靚,粥料生熟度啱啱好,感受到用心製作。朋友食 $35 嘅「生滾魚腩粥」,我有偷食,魚腩又係保持到鮮味,勁正,朋友都話呢度嘅生滾粥唔錯。而另外我仲叫咗 $6 嘅「鹹鴨蛋」送粥,幾好嘅。小食叫 $10 嘅「油條」,即係油炸鬼啦,佢哋係每日新鮮即炸,大條得嚟勁脆口勁好食,我個人好推薦。之後嗰碟 $22 嘅「美味鮮蝦腸」都係又鮮又滑嘅,我都覺得味道唔錯。一人一枝 $9 嘅「豆漿」,埋單 $132,食咗咁多嘢嚟講真係唔貴,亦都促使咗我再去食一次。呢次我就自己去,先食 $13 嘅「綿滑白粥」,個粥底係靚嘅,食

一人一枝 $9 嘅「豆漿」,埋單 $132,食咗咁多嘢嚟講真係唔貴,亦都促使咗我再去食一次。呢次我就自己去,先食 $13 嘅「綿滑白粥」,個粥底係靚嘅,食嘅過程都係享受。跟住 $10 嘅「牛脷酥」唔會比油條差,又香又脆。

之後食 $21 嘅「蛋黃鹹肉粽」,糯米同綠豆好香,好有端午 feel。而上次都想食但忘記咗嘅「黃糖糕」,佢哋賣剩一件,所以係 $5,亦都好正,質感唔會太軟或者太實,又唔會太甜,剛剛好。補枝 $9 嘅「豆漿」,埋單 $58 唔貴吖。

喺我心目中一間好嘅餐廳嘅元素其實係好簡單,食物、服務、價錢、地點都差唔多概括晒。我覺得堅尼地城呢間「心滿意粥」係幾樣嘢都做到好嘅評價,想趁我生日就介紹畀大家。兩餐我都係自費非試食,撻我朵係冇著數嘅。。。

(地址:西環堅尼地城卑路乍街102-114號聯友新樓地下A號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西區 #西環 #堅尼地城 #心滿意粥 #即叫即整腸粉 #生滾粥 #香港美食 #香港本地美食 #廣東粥 #中菜餐廳 #狀元及第粥 #生滾魚腩粥 #油條 #油炸鬼 #美味鮮蝦腸 #豆漿 #鹹鴨蛋 #綿滑白粥 #蛋黃鹹肉粽 #牛脷酥 #黃糖糕 #1am1285 #1ambackup
  • 艇仔粥
  • 狀元及第粥
  • 生滾魚腩粥
  • 油條
2024-02-29 164 浏览
心心念念的粥店,在西環就可以吃到✨✨裝修依舊是親民的明檔風格,過來喝粥的街坊好多。.瑤柱滑雞粥,粥水綿密濃稠,現選現煲,食材新鮮,🐤滑雞給的好多,再加上胡椒粉味道更加濃厚了😉.生滾魚腩粥,這個粥是很鮮甜!魚腩嫩滑🥰魚肉吃鮮甜一點的,🐟可以不用加胡椒了。.油條,貼心剪開,很大塊,😙很考驗食材的新鮮度,很香脆的,沾點粥一起很好吃。.銀芽炒麵,是熟悉的幼麵🍜,配上豉油味道濃香。#saiwan

銀芽炒麵,是熟悉的幼麵🍜,配上豉油味道濃香。

#saiwan
2024-02-25 155 浏览
心滿意粥,位於西環,是一家由90後經營的傳統粥店。這裡的特點是即叫即整腸粉,以及每天新鮮炸製的油條。今天品嚐了:1. 粟米生菜窩蛋粥:這碗粥搭配了粟米、生菜和窩蛋,營養豐富且美味。2. 蠔豉肉片粥加魚片:這碗粥加入了蠔豉、肉片和魚片,口感豐富。3. 煎堆:煎堆的外皮酥脆,內餡鬆軟,非常好吃。4. 鮮蝦腸:這道菜使用新鮮的蝦肉,味道鮮美。5. 雞蛋蔥花腸:這款腸粉特色在於加入了雞蛋和蔥花,讓口感更豐富。6. 鴛鴦麵米:一次過試到2種口味,連粥配合上來味道剛剛好。總的來說,心滿意粥的食材新鮮,蝦十分新鮮,油條每天即炸,味道都很不錯。如果你喜歡傳統粥店的美食,這裡絕對值得一試!🍲👍
今天品嚐了:
3. 煎堆:煎堆的外皮酥脆,內餡鬆軟,非常好吃。
4. 鮮蝦腸:這道菜使用新鮮的蝦肉,味道鮮美。
2024-02-04 844 浏览
心滿意粥 (西環)西環堅尼地城卑路乍街102-114號聯友新樓地下A號舖發唔發覺傳統小店越來少見,有時病病地想食清淡些,或者想唔咁油膩,食下粥品清清腸胃即叫即整腸粉$22 ,鮮蝦腸粉夠滑落埋甜鼓油,米氣足。滑雞粥,食夜粥一定是雞粥,宵夜良物,食一碗飽肚,食到有瑤柱絲,粥底特別香及弟粥$35 再加蛋$3,及弟粥有個故事,是窮書生上京考,沒錢店家請給了裸腹,吃粥一碗豬雜粥之後高中狀原,因此有好意頭,學生哥食有考上的好意頭。入面有豬肉丸,肝,腸、心等內臟,綿綿粥底。試埋鹹肉黃蛋糉,佢糉是偏濕身,入面有綠豆蓉肥豬肉同蛋黃,脂肪化開在糯米內傳統黃糖糕,炸煎堆都有,叫了鹹煎餅$10 表面有香芝麻,煙韌價錢平民,人均$50
心滿意粥 (西環)
西環堅尼地城卑路乍街102-114號聯友新樓地下A號舖

即叫即整腸粉$22 ,鮮蝦腸粉夠滑落埋甜鼓油,米氣足。

價錢平民,人均$50
2024-01-26 169 浏览
嚟西環做嘢,見天氣凍冰冰,晏晝想食碗熱粥暖下胃。記得早幾日路過卑路乍街,見到有間新開粥店,一於試下。店舖主打傳統粥品,單係生滾粥就已經有成十幾款,另外仲有腸粉、油器、炒麵和鹹肉粽等供應。點咗炸兩、腸粉、兩碗粥同一隻粽,回味炸兩做得唔錯,腸粉皮厚薄適中,油炸鬼脆卜卜,點埋甜醬同麻醬食,真心好味。碟叉燒腸亦頗有水準,腸粉皮拉得好滑,叉燒有調味過先捲,做得好有心機,食到叉燒香味!狀元及第粥材料好豐富,有豬腰、豬潤、粉腸、豬肚同肉丸等,另外仲加咗皮蛋。粥底綿密細滑,濃稠度啱啱好,豬潤粉嫩爽滑、大件又厚身;肉丸自家製,富豬肉鮮味。至於呢碗生滾魚腩粥亦很有驚喜,魚腩有好多件,新鮮肥美,肉厚又無泥味,加咗鮮牛肉,牛肉鮮香嫩滑,粥底綿甜富米香,食完大滿足。蛋黃鹹肉粽大大隻,鹹蛋黃靚,肥肉入口即化,用嚟送粥一流! 見鄰桌點了黃糖糕同白糖糕又跟風試下,兩款都好好味,糕身鬆軟,甜度適中,絕對值得一吃。

蛋黃鹹肉粽大大隻,鹹蛋黃靚,肥肉入口即化,用嚟送粥一流!