2025-01-30
先嚟侍應倒咗杯酒店專屬嘅特製氣泡茶🥂 第一次飲氣泡茶,感覺好清新好飲~ 好想買返支返屋企飲😆先上咗啲法包🥖烘到外脆內軟唔會太煙靭,配上牛油同埋豬鴨肝醬❛ MOULES MARINIÈRES青口肉嫩滑🤤 鍾意佢用白酒同埋蕃茄碎煮,比較清新開胃唔會太heavy❛ U.S. PRIME BEEF STEAK TARTARE牛肉他他份量多,調味到位醬汁唔會太濃,配上薄薄嘅脆法包好好味🤤❛ CREAM OF WILD MUSHROOM蘑菇湯忌廉份量較多,所以都好香濃比較稠,面頭有幾塊新鮮黑松露❛ ONION SOUP洋蔥湯真材實料,洋蔥好腍好甜,麵包索晒啲湯,個人嫌芝士太多,但係鍾意芝士嘅人就應該會好鍾意❛ SLOW-BRAISED WAGYU BEEF CHEEK 燉和牛臉頰牛臉頰肉非常軟腍,紅酒醬汁都幾入味,正常份量,薯蓉香滑,係經典嘅配搭❛ SEA BASS FILLET 香烤鱸魚鱸魚都大嚿,魚肉非常嫩滑,煎到外脆內軟👍🏻 配上輕盈嘅黃菌醬汁同埋甘筍蓉係好好嘅配搭❛ MILLEFEUILLE 係我最鍾意食嘅拿破崙蛋糕!! 竟然係我食過之中非常出色嘅一次!! 😯 金黃色嘅酥皮焗到啱啱好 好脆
❛ MOULES MARINIÈRES
❛ CREAM OF WILD MUSHROOM
❛ ONION SOUP
❛ SEA BASS FILLET 香烤鱸魚
係我最鍾意食嘅拿破崙蛋糕!! 竟然係我食過之中非常出色嘅一次!! 😯 金黃色嘅酥皮焗到啱啱好 好脆,吉士份量啱啱好唔會太甜,中間仲有新鮮製嘅士多啤梨果醬,酸酸地中和番整體嘅甜度,蛋糕都幾大件👍🏻 冇諗過甜品都唔錯 有驚喜🤩
最後仲配上餐飲,簡直係無可挑剔嘅套餐!
—
ʜᴋᴅ $570 𝗉𝗉
𝙧𝙚𝙨𝙚𝙧𝙫𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣𝙨: yes
𝙧𝙚𝙫𝙞𝙨𝙞𝙩? yes
𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡: 8.5/10
—
📍 懷歐敘 Brasserie on the Eighth
金鐘金鐘道88號太古廣場香港港麗酒店8樓
8/F, Conrad Hong Kong, Pacific Place, 88 Queensway, Admiralty