2016-10-23 445 浏览
大角咀小店眾多,慶麵是每次路過都會多看一點的有點風格的小店。今天終於走進去試了試。下早一點半左右食客不多,陽光正好。選擇恐懼症患者在菜單裡猶豫了許久,沒有看到想吃的炸醬麵,便試了菜單推薦的黑豚肉湯麵,以及凍豆漿。湯頭和面的口感是麵食的兩大重點:燙頭濃郁但對我的口味來說偏甜,豚肉入味,肉質尚可;面和平時吃的面口感不同,粗面比較勁道。最愛湯面裡的白蘿蔔。濃郁湯頭裡的一點甜,特別提味。另外凍豆漿很不錯,加分!下次想試試小籠包~
2016-10-23 377 浏览
八號風球待在家好在早有凖備,昨夜建議阿哥在奧海城食完飯,幫我行出去買外賣,後來忍口唔食宵夜留番今日午餐。阿哥幾鍚我,買咗慶麵中最貴個款紅燒黑豚肉腩慶麵俾我,外賣湯麵分開載,今日食都仲得。先讚個湯,話係用好多材料自家配搭熬成的,所以好香,豚肉腩肥美,醃得好似鹵水咁好味。試咗少少阿哥的特色山葵雞絲冷麵,味道特別,白色的醬內有少許芥末味的辛辣,同雞絲夾。記得上次去食了一碗招牌雲呑麵,當日個湯無今次咁香,質素更進一步,如果唔係位於大角咀,我應該會時時去。

2016-10-16 339 浏览
試左依款其他地方少有既小籠包胡椒味好重🤔 肉質尚算實 皮不太厚😙 不過不失 星州胡椒蟹小籠包 $68好似紅油抄手 甜甜地又夠辣 皮滑餡實喜歡麻辣的會鐘意百花雲吞炒手 $48又係麻到眼到開而且幾辣下 口水雞絲冷麵 $38雞翼出奇地好吃 炸得香脆 肉質嫩滑而且炸粉唔厚身
試左依款其他地方少有既小籠包

口水雞絲冷麵 $38
雞翼出奇地好吃 炸得香脆 肉質嫩滑
而且炸粉唔厚身
2016-10-13 2171 浏览
夜上時間七點鐘, 差不多已經坐滿晒人, 得返吧枱位置, 可以望到師傅用心用力製作, 而且望到廚房及廚具都幾乾淨!涼伴山楂糖漬青瓜 $24: 清爽青瓜帶點酸甜山楂, 醒神開胃, 幾特別巴東牛肋條橯麵 $52: 香辣惹味, 肉份量多,夠腍夠入味, 麵好鬆彈煙韌麻醬雞絲冷麵 $38:  嫩滑既雞絲, 清爽既青瓜絲, 煙韌既冷麵, 配上香甜既麻醬, perfect match!芝士生煎包(水牛/車打) $42: 包好軟熟, 包底煎得香脆, 咬開就聞到芝士香及肉香, 肉汁立即湧出 (溫馨提示: 包都幾熱, 小心燙口)醉雞卷 $28: 雞肉去骨, 用雞皮卷住, 舊舊圓形啖啖肉, 雞肉嫩滑帶有微微酒香. 侍應話係用慢煮方式去製作, 慢工出細貨. 哩度菜顯出廚師既手功及用心, 竟然只賣$28, 好味又抵食!!小籠包 $36: 皮薄多汁, 有鮮豬肉味 (溫馨提示: 即叫即煮, 小心燙口)埋單三人都只係$220, 每人70蚊就飽飽, 食物有質素份量足, 抵食!
夜上時間七點鐘, 差不多已經坐滿晒人
涼伴山楂糖漬青瓜
巴東牛肋條橯麵
麻醬雞絲冷麵
(溫馨提示: 包都幾熱, 小心燙口)
芝士生煎包(水牛/車打)
醉雞卷
小籠包 $36: 皮薄多汁, 有鮮豬肉味
 (溫馨提示: 即叫即煮, 小心燙口)
小籠包
2016-09-22
涼伴山楂糖漬青瓜
巴東牛肋條橯麵
醉雞卷
小籠包
  • 芝士生煎包
2016-10-11 251 浏览
今晚過黎探朋友 諗住喺附近食少少野先喺奧運站行左落啲小街度呢間近近地 價錢又平所以就試吓睇餐牌 都幾多野食有湯麵 撈麵 冷麵 都係$36-60仲有唔同小食同點心可以試好多麻辣擔擔撈麵 $36肉碎醃得入味 同蔥花醬油撈埋一齊食好香 吾會好油 又吾好乾 口感岩岩好紅燒黑豚肉腩撈麵 $52(推介)好正 豬腩肉鹵得好入味。非常之冧 分量非常多 啲汁可以餸好多碗飯!醉雞卷 $28凍食的雞腿肉厚切成一片片 滲出淡淡的酒香 個人認為濃一點會更好食蜜芥雞翼 $36推介雞翼炸得非常香脆 肉質鮮嫩面層淋上蜜糖芥茉醬 味道新穎 帶來味覺上的刺激!好正!啱晒我呢個Wasabi愛好者 Overall嚟講,呢間餐廳性價比幾高啲嘢好食得嚟又唔貴 可以試多幾款都得會再帶朋友過嚟食
今晚過黎探朋友 諗住喺附近食少少野先

肉碎醃得入味 同蔥花醬油撈埋一齊食好香
吾會好油 又吾好乾 口感岩岩好
紅燒黑豚肉腩撈麵 $52
(推介)
好正 豬腩肉鹵得好入味。非常之冧
分量非常多
啲汁可以餸好多碗飯!
醉雞卷 $28
凍食的雞腿肉厚切成一片片 滲出淡淡的酒香
個人認為濃一點會更好食
蜜芥雞翼 $36
推介

雞翼炸得非常香脆 肉質鮮嫩
面層淋上蜜糖芥茉醬 味道新穎

帶來味覺上的刺激!好正!
啱晒我呢個Wasabi愛好者

Overall嚟講,呢間餐廳性價比幾高
啲嘢好食得嚟又唔貴 可以試多幾款都得

會再帶朋友過嚟食

• 蜜芥雞翼
  • 紅燒黑豚腩肉撈麵
2016-10-06 277 浏览
我今次第二次去尼間野食飯,6點幾去到,都吾算太多人,上次食下午茶,份量就吾太夠我食,所以我今次叫番個正常份量,坐低就叫左個擔擔面同麻醬面,麻醬未試過所以想試下,兩個都係撈面,等左十分鐘就已經有得食,份量都好足,果然無叫錯。擔擔面味道野味,好開胃,吾會好難入口,都適合香港人口味,面條質地都幾爽口。而麻醬面就甜甜地,上次去過台灣,尼間既味道就比較淡味D,容易入口,加埋清瓜既配塔,食落會更好食,推薦大家食尼個山葵冷面,吾攻喉,但有D辣辣地,好爽既感覺,可惜個日無哂貨。下次一定要去試下。

2016-10-05
2016-10-02 233 浏览
Been wanting to come try their spicy noodles as pictures showed it was homey and comforting! As expected, it WAS! The 2 of us ordered Dan Dan noodles, Spicy Chicken roll, Steamed veggie bun, and a cold side dish (some sort of fungus and roots). Dan Dan noodles was simply flavored with a dark sauce and chopped chili, topped with bits of pork. Chicken roll was a cold dish, the sauce on it was AMAZING!!! This was my favourite out of the 4 things we ordered. Steamed bun was filled with greens and mu

Dan Dan noodles was simply flavored with a dark sauce and chopped chili, topped with bits of pork. Chicken roll was a cold dish, the sauce on it was AMAZING!!! This was my favourite out of the 4 things we ordered. Steamed bun was filled with greens and mushrooms, nothing over the top, simple and tastey! As for the fungus and roots, it was mixed in with a sweet dressing, I really enjoyed it!

4 dishes totalling at $106…what a bargin! Will definitely be going back! Another noodle place on my weekend local stops!

I went in at noon, the place was empty, in 45mins…The place was filled and people were waiting outside!! It's a good sign
2016-10-02
今日等男朋友放工,然後我們到了奧海城那邊行街 。。 大約兩點的時候我們打算找間餐廳吃下午茶。。但是奧海城人流十分多,所以我們走向附近的那些小街看看有沒有東西吃。。。之後我們看到這間慶麵內裏有很多不同種類的點心吃。。所以我們便來一試了店外也貼了很多報章訪問。。所以我們也被那些報章吸引進來了。。已經是兩點的時間了,店內仍然人頭湧湧。。人客十分多,而且店員也十分忙碌。。在餐廳內可以看到小小廚房的部分,香氣四溢食物餐單種類也十分多。。有湯麵,撈麵,冷麵,雲吞麵,點心和小食。。我們點了一個麵和幾款小食,點心。。。這個巴東牛肋條撈麵,很香濃這個汁醬做得十分好,內有香茅和香蔥作為調味料。。看起來很紅的,但是吃下來有濃濃的咖哩味很地道,而且不會很辣。。麵條十分彈牙,撈以醬汁,的確十分惹味牛肋條炆得十分林而且入味。。。十分大舊足料更有兩舊白蘿蔔係底,白蘿蔔完全吸入醬汁,十分滋味。。。而且蘿蔔沒有渣。。整體感覺十分良好惹味這口水醉雞卷的確是我期待的食材之一。。因為我看到餐牌上是有推介的字,但是我不停在想口水雞,醉雞如何混合一體呢?原來是以口水雞上用的調味配以醉雞。。不過兩者夾在一起的時候吃下來的確十分滋味
在餐廳內可以看到小小廚房的部分,香氣四溢
我們點了一個麵和幾款小食,點心。。。
巴東牛肋條撈麵
這個巴東牛肋條撈麵,很香濃
麵條十分彈牙,撈以醬汁,的確十分惹味
牛肋條炆得十分林而且入味。。。十分大舊足料
惹味
口水醉雞卷八件
口水雞的醬料是有一點點辣的很惹味。。 而且點點麻的感覺,相當滋味
以我平常也不吃得辣的人來說,這個辣的程度我也可以接受。。。因為麻的感覺較多,辣的感覺不是太厲害。。。而醉雞件吃下的時候的確可以食到點點酒味。。。而且醉雞件十分林及肉嫩。。再配以口水醬後的確十分滋味無窮
小籠包4粒
小籠包湯汁多,而且豬肉也十分大舊,皮薄餡靚。。
鍾意食小籠包的朋友,必定會同時愛上這店的小籠包
香草雞翼
這客香草雞翼賣相不錯。。雞翼外皮依然十分香脆,而且香草味重,雞肉也相當嫩滑juicy
芝士生煎包
芝士生煎包,這個口感十分有趣
因為生煎包的底部都是十分香脆。。但是生煎包的上層仍然是軟綿綿。。。所以一口咬下來的時候,軟綿綿,脆卜卜同時集於一身
咬開後會看到豬肉,粟米,還會聞到點點芝士香。。而且吃的時候也請大家小心一點,因為生煎包內也算多汁,咬下去的時候很容易汁會狂漏出來
而且大家都要小心熱呀

今日幸運地找到小店,可以吃到不同款式的點心,所以感覺也十分滿足
2016-09-24
巴東牛肋條撈麵
口水醉雞卷八件
小籠包4粒
香草雞翼
  • 口水醉雞卷
  • 小籠包
2016-09-18 1560 浏览
大角咀搵食日記,自上回食過一完十分唔掂既小籠包,當頭棒喝想這兒了。跟過妹妹,細細面黎過,就係無帶過媽咪去,今日就突登帶佢黎一試。一黎到,咦?新餐牌?多左選擇相對先前,估佢唔到咁快又有驚喜,會轉新menu bor...星洲胡椒蟹小籠包68唔講咁多,整翻個過反下小籠包癮啦。豬肉涵不是好飽滿卻味道剛剛好,豬肉肥瘦比例得當而且現場即包,小籠包內滿是湯汁,食味甚佳,而且外皮包得恰當,皮薄涵靚,夾時不易刺穿,浪費了美味的高湯,每次來就是為佢喇,要吃到夠皮才肯走呢。 爆汁重胡椒,肉是胡椒味蠻出眾,仲加入左蟹粉,鮮味出眾,胡椒的清爽辛辣減了豬肉的肥膩感,很聰明的做法。。芝士生煎包42第二個主打項目,創意加入水牛同車打芝士,較一般生煎包出色一點,口中有芝士奶香,還不得不提當中都帶噴汁的內容,實在是畫龍點睛。不過包可能同芝士混合後,內部還帶有丁點糊口,可以更上一層樓的。紅油抄手42蒜蓉同干椒,辣味點到即止,加入真材實料既雲吞,外面夠滑,入面夠嫩,香氣迫人,是曾吃到數一數二的一道,又係唔試唔得,大大粒好抵食,豬肉涵不是死實,而是鬆軟帶肉味的模樣,豉油令抄手即時提味,我地超欣賞。百花雲吞湯58價錢是呢間較高的
星洲胡椒蟹小籠包68
芝士生煎包42
紅油抄手42
百花雲吞湯58
價錢是呢間較高的一尾,百花指既係用上干魷魚,保留住豬肉之外,加左蘿蔔豆卜既湯頭幾甜,豬肉涵幾香的,份量都好足料,皮薄兼熟透,又夠滑溜溜,第一次試又唔錯bor..

食後感:價性比好高的小店,平靚正精選,平時香港站收工過去相當近,店又新,坐得又舒服,夠寛落,食物有創意,貴精不貴多,看到細食母親都有吃不少就知道,小妹總是忍不了跟朋友介紹此大角咀正店呢。
2016-09-18
  • 紅油抄手
2016-09-16 636 浏览
在大角咀街頭逛逛,見到博文街有多間酒吧,提供手工啤酒外,還有特大烤箱正在烤豬手,各式漢堡也非常吸引,可惜時間尚早,今次未能品嚐。轉角見到一間裝修簡約的麵店,同時供應小籠包及生煎包,今天就試試吧! 父親是雲吞麵大廚,老闆承繼父親的做麵精神,店名「慶麵」是取自父親名字,很有意思。 點了兩麵及四款點心,先來個冷麵,麻醬雞絲冷麵,冷度剛好,吃得涼快舒服,麻醬香,沒有多餘的麻油,加上新鮮爽脆的青瓜絲,對之後的點心更有信心呢! 百花雲吞慶麵到來,加上少許肉燥及炸京蔥絲,把沉悶的湯麵變得多層次。一口咬下雲吞,跟一般的肉碎餡料不同,墨魚蝦膠釀入雲吞內,口感特別,帶有些海洋的味道。湯底是傳統大地魚湯加入豬骨熬製而成,可以說是日式豬骨湯底加廣東雲吞麵湯底,非常濃郁。 因為即點即做的關係,點心隨後送上。熱騰騰的小籠包到,外形討好,夾起還可以盪來盪去,皮薄餡靚湯汁豐富。 這兒供應兩款生煎包,原味及胡椒,一同送上,隻隻也煎得近乎完美,看相片你也會感到香脆,而且湯汁豐富。唯獨是胡椒味道比較死實,沒有台灣做的多層次味道,可能我太偏愛台灣的胡椒餅,這不是我杯茶。 最後來的窩貼,底部依然煎得香脆,內餡亦充

最後來的窩貼,底部依然煎得香脆,內餡亦充滿湯汁,吃得很享受呢!

题外话/补充资料: 注 : 鄰近奧運或旺角地鐵站,附近有時租車位或咪錶位
2016-09-03
2016-09-13 600 浏览
大角咀出名多好吃小店,今次難得地約了友人到訪這區,當然要試一試這裡的小店啦。今次的餐廳,是朋友介紹的,位置也算是方便,從奧運地鐵站步出,穿過匯豐大樓,再往前走多1-2條小街,便到達餐廳的大門了。餐廳的裝潢很新淨,與大角咀的舊街感覺很大對比,所以很容易便被餐廳所吸引。打開餐牌,食物選擇不算很多,但也算是應有的,也可以點到,這對有選擇困難性的我來說是一大優點,貴精不貴多!肉燥慶麵 ($34 ) 7/10首先來到的是肉燥麵,肉燥眼望感覺比較少,但當把它攪拌混和湯麵一起吃後,又剛剛好,另外有3個豆卜,湯底很鮮甜,我連麵喝了一半的湯也不會感到口乾,不錯。麻醬雞絲冷麵 ($34) 8/10青瓜絲激多,雞絲也切得很大條,很有口感,麵條爽口,攪伴吃起來很健康而且飽肚,唯一要彈的是麻醬比較少。生煎胡椒包 ($33) 9/10呢個絕對要推介! 胡椒味超重,包做得不太厚身,但又能把肉汁鎖在包身,肉和包的比例剛好,不會包身太多而漿口,也不會肉太多而油膩。紅油抄手 ($34) 8/10個人最愛的四川名菜,辣的程度剛好,不像其他店那樣完全冇辣味,而在雲吞上灑有炸蒜,吃落有口感,一碟吃完很想再點第二碟。埋單$13

肉燥慶麵 ($34 ) 7/10

麻醬雞絲冷麵 ($34) 8/10

生煎胡椒包 ($33) 9/10

紅油抄手 ($34) 8/10

埋單$135,價錢真的十分便宜,高質素便宜價,真的只有小店才做到。
2016-08-20
2016-09-06 197 浏览
黎到奧海城行街睇戲兼食飯,先食個lunch,上網搵下有咩食,見慶麵評價唔錯,近近地港鐵站,就食佢啦。麵餐有飲品送,要了一罐可樂和一杯凍豆漿,豆漿都幾濃豆味,但略甜,亦有點細杯。自己點左山葵雞絲冷麵($32),因為好喜歡wasabi味,一見到呢款即點。山葵混合在沙律醬中,食落好重山葵味但不會嗆喉,下面亦加入了祕制醬汁,甜甜咸咸的,麵條煙韌,青瓜絲清新,整體感覺不錯。朋友點的百花雲吞慶麵($48),一上枱已聞到香噴噴嘅藥材味,湯底下了不少心思,湯濃但清甜,強烈的雞味但一點也不油膩,十分好飲。雲吞是自家包的,大大隻爽口彈牙,豆卜吸湯一流,吃罷全碗大滿足。追加了小食小籠包($34),聽說很出名一於一試究竟,一口咬下,皮有韌度,肉鮮爆湯,真係好正喎,好滿意。還加了一客煎鍋貼($30),店員話即叫即煎要耐一點,無所謂啦,大概等了三十分鐘上枱了,熱辣辣香噴噴。皮煎得很脆,厚身,肉亦很鮮味,最正係真係爆哂湯,一口咬落去啲湯汁滿溢出黎,鮮甜無比,好少有咁好味又正宗的鍋貼了。食物水準高,價錢合理,雖然小店有點迫,但店員有禮貌,食得好安樂呢。

2016-08-15
2016-08-21 708 浏览
平時都好少行大角咀,聽朋友講呢區有好多隱世美食,所以慕名而來成間鋪頭都白雪雪,好有style,仲有似食拉麵嘅吧枱,可以睇到廚房裏面,牆上掛有電影海報,配合有啲raw raw地嘅音樂,完全唔似食雲吞麵,小龍包嘅地方星期日都有下午茶食仲要勁平,廿幾蚊都食到,認真少有跟餐豆漿細細杯,但斟得滿滿的連zero都有,增添不少時尚感哈哈下午茶餐山葵雞絲冷麵(細),一大埋青瓜喺面,就咁望落去已有清新的感覺少少沙律醬同wasabi配合得宜,唔會太漏或嗆鼻混合與冷麵青瓜同吃相當refreshing雞絲其實是大片的雞肉,肉質煮得剛好夠哂滑身麵質亦夠彈牙煙韌,十分抵讚百花雲吞慶麵(細),一上枱已經聞到好香,面頭果啲炸京蔥增添不少風味湯味最值一提,陣陣菇香,不會愈飲愈渴明顯唔係味精湯底雲吞亦鮮味十足,裏面啲加左魷魚令整體更香更獨特問侍應先知道慶麵原來係餐廳獨創嘅麵條,將拉麵同雲吞麵撞埋一齊,傳統加新嘢嘅fusion係幾特別嘅麥麻排骨,廿分咁獨特呀炸嘅但並唔油膩,唔知係咪啲麥片嘅功勞呢香脆得黎唔會過龍,一啲都唔刮口點埋甜酸醬仲正脆蒜大雞翼,真•肥大雞翼必配甜酸醬呀佢地個甜酸醬真係大愛呀多蒜,甜味重,如有出樽裝我第
星期日都有下午茶食
仲要勁平,廿幾蚊都食到,認真少有
跟餐豆漿細細杯,但斟得滿滿的
連zero都有,增添不少時尚感哈哈
少少沙律醬同wasabi配合得宜,唔會太漏或嗆鼻
混合與冷麵青瓜同吃相當refreshing
雞絲其實是大片的雞肉,肉質煮得剛好夠哂滑身
麵質亦夠彈牙煙韌,十分抵讚
湯味最值一提,陣陣菇香,不會愈飲愈渴
明顯唔係味精湯底
雲吞亦鮮味十足,裏面啲加左魷魚令整體更香更獨特
係幾特別嘅
麥麻排骨,廿分咁獨特呀
炸嘅但並唔油膩,唔知係咪啲麥片嘅功勞呢
香脆得黎唔會過龍,一啲都唔刮口
點埋甜酸醬仲正
脆蒜大雞翼,真•肥大雞翼
必配甜酸醬呀
佢地個甜酸醬真係大愛呀
多蒜,甜味重,如有出樽裝我第一個買返屋企
小籠包,皮薄又夠煙韌
夾起都唔易穿
湯汁又夠多,完美結局

其實我都係想食個下午茶啫,一叫就叫左咁多味,食到我捧住個肚走呀
bookmarked,等我下次試埋個生煎包同胡椒包先

2016-08-07
  • 麥麻排骨
2016-08-21 444 浏览
同事已多次通知給我,這裏的餐廳有很多特式美食,今天終於有機會一試!😊餐廳內地方不大, 就像傳統香港細小餐廳一樣 ,但總算整潔,而且店員服務很友善!麥麻排骨廚師利用了香滑佔上了麥皮和芝麻,香炸豬扒,出來的口感非常複雜,而且很香口軟滑,麥皮和芝麻的口感,確是前所未有,配上廚師秘製辣醬汁,簡直是完美之作!👏🏻麻醬雞絲伴麵合適的麻辣醬汁、嬌嫩的雞絲、彈牙的麵條,爽脆的青瓜絲,完全是停不了口!小籠包(4粒)薄薄的外皮,包着了熱辣辣的肉餡,而且更富有清香味道的濃湯,夾集了薑絲、香醋一起進食,我一個人一口氣已吃了三粒😁😁生煎包(3粒)這生煎包是傳統的皮薄餡靚,而且這個包底做了脆效果,非常惹味,我真的停不了口!😊真的很久沒有找到這些小食店! 雖然已經吃飽,但看到鄰近的客人,在進食紅油百花炒手,我也急不及待,馬上向店員加上了紅油百花抄手,這當然不會令我失望! 外皮超柔嫩,這些紅油不會太肥膩!豆漿一輪激戰後,我真的要停下來,而且口內已覺得麻辣感覺!店員為我送冰凍豆漿,雪白的豆漿,給我解辣及解渴之外,也帶給我童年的回憶,因為在童年才喝到這樣的豆漿味!😘難怪我同事為我們推介那麼多,原來確是一間不可錯失的懷美食
麥麻排骨
麻醬雞絲伴麵
小籠包(4粒)
生煎包(3粒)
豆漿

難怪我同事為我們推介那麼多,原來確是一間不可錯失的懷美食餐廳.👍🏻
2016-08-18
2016-08-14 479 浏览
Pokemon Go 的關係,進入大角咀找朋友一起捉精靈。為了得到更珍貴的寶貝,當然要付出體力。雖然最後沒有成功捉寵,但無意中發現這間小店。醫肚是為了捉更多的精靈,我們決定一試。網上查得知選擇不少(四川)滬菜 (上海)拉麵粉麵/米線雲吞/餃子中菜館。慶麵位於大角咀工廠區內的祥街,位置不很多人經過。其實只隔兩、三條街,近地鐵站。門面企理,以白色為主,帶有簡約的感覺,頗為獨特。白色其實代表了完美、純潔、溫馨。帶店後確實帶有相似的感覺。---------店舖內觀-----------進到餐廳環境都很光明舒適,其次是開放式廚房製作,可以近距離欣賞各師傅的手藝,安心食用其三雖說是中式店,但牆壁各掛上不同的外國裝飾品,帶有破舊立新的感覺。餐牌的確十分簡約,餐牌有兩頁白底黑字,食物選擇不少,我跟友人點了一款招牌點心一碗拌麵和一款雲吞。小龍包,麻辣擔擔拌麵和紅油抄手。 晚市餐單有八個類別選擇,招牌點心,雲吞,小食,飲品,慶麵,拌麵,冷麵和雲吞湯。選擇不多但我深信。多未必質素高,少未必沒有驚喜。感恩的心。---------------外觀介紹---------------麻辣擔擔拌麵($34)麵上肉碎跟

店。

醫肚是為了捉更多的精靈,我們決定一試。
網上查得知選擇不少(四川)

滬菜 (上海)拉麵粉麵/米線雲吞/餃子中菜館。

門面企理,以白色為主,帶有簡約的感覺,頗為獨特。

白色其實代表了完美、純潔、溫馨。帶店後確實帶有相似的感覺

---------店舖內觀-----------
進到餐廳環境都很光明舒適

其次是開放式廚房製作,可以近距離欣賞各師傅的手藝,安心食用

小龍包,麻辣擔擔拌麵和紅油抄手

選擇不多但我深信。多未必質素高,少未必沒有驚喜。感恩的心。

麻辣擔擔拌麵($34)

麵上肉碎跟麵的比例剛好,送上桌時已已急不待的先試肉碎,雖說是拌麵應撈勻。

---------------味道介紹---------------
還是想一試拌麵前的口感。先講肉碎

肉碎配答了少許紅辣椒跟蔥在上面顔色更吸引之外,味道會更香濃,入口十分惹味。
再講麵條

當醬汁撈勻起配料時,每根麵條都沾上麵底的醬汁,微量肉碎因油貼到麵條上。

,因拌起薄薄一層蔥油香及麻醬香所以帶有強烈的順滑感。就如梳頭時那般順暢,入口質感爽

彈,完全沒有黏著。最得我心。
4粒
小籠包($34)

想起了徐小鳳(假使說你不愛吃廣東包 還有那各式各樣上海包)好朋友 你到底愛吃那一樣 你到底愛吃

哪一樣 哪一樣廣東包呀上海包呀 廣東包呀上海包呀。小鳳姐我點了小籠包

為何叫小籠包....是因為以體少,餡大,的點心。簡稱小籠。

一個湯匙剛剛好

雖然係叫小籠包但外型一點都不細少,一個湯匙剛剛好。

包皮薄,有透明之感。

食法:輕提,慢慢移動,開小窗,再喝

汁多、味鲜、皮薄、形美
皮輾得薄
,輕輕一咬便開,真真正正做得夠皮薄,在咬破小籠包表層同時內裡含有豐富

熱辣辣的肉汁爆出來
,肉汁跟鮮湯共存,整個湯匙都布滿的不是肉汁,是湯汁豐盈的感覺,鮮味至

極,十分過癮。再說無謂,喝湯實際。
餡肉亦因灌湯而保持濕潤
餡肉

剛喝完湯後,香味十足餡肉的在包中流露出來。我們慢慢品嚐,餡肉亦因灌湯而保持濕潤,入

口不會乾增增,肉餡入口即溶,那股帶肉香的鮮甜味,簡直是人間極品。

不只味蕾,我的視覺也一併俘虜
絕對出色,記得要點
紅油抄手
紅油抄手
紅油抄手($34)

紅油是指以辣油,抄手即雲吞

配料蔬菜豬肉配四川麻辣醬料等等。

一客六隻的「紅油抄手」賣相漂亮,

每粒抄手表面遍布紅椒粒、葱、蒜、麻油、醋、醬油等等混成的醬料。如醬料用料不多,帶出的口感跟

層次為少,這個抄手的配料增加了的豐富度和層次感。一道美味佳餚除了用料新鮮,烹調得法之外,佐

以合適的醬料,是為錦上添花。

多種配料自由散落在抄手外皮令口感層次感豐富,第一次吃便吸引我了,邊食邊帶點麻痺感,味蕾挺刺

激的,多種醬獨特的味道所生產的口感,令每舊抄手特別香濃,色澤紅潤,令馥郁鮮甜總讓人愛不釋

口。

小總結:

十分喜歡這兒跟師父零距離的欣賞他們的手藝,店內的柔軟燈光感,自家元素注入中餐廳。價廉物美的餐廳,成為了大角咀捉精靈後食晚飯的好去處啊
!

• 小籠包