📍拉麵台風 - 荃灣-最愛拉麵黃店之一 已經encore過好多次喇😋由日本師傅主理既正宗拉麵舖 一入到去就充斥住店員同師傅之間既日文溝通而且店面同日本拉麵店一樣都係bar枱式對住師傅煮麵 彷彿好似真係置身緊日本咁 !! 🤩-🔸魚介豬骨拉麵 ($78)麵條粗身而有嚼勁 掛湯能力一流 同湯底簡直係一流絕配呢到既溏心蛋係我食過最impressive既一隻 生熟程度完美 而且非常入味 半隻完全唔夠喉😣湯底香濃 另外仲配咗一羹魚介粉係面 撈勻咗之後湯底更加濃厚 昇華不少 👍🏻另外留意返呢啲麵底既份量係出面既1.5倍 性價比十足🤩美中不足嘅係舊叉燒偏嚡口 如果軟腍啲呢碗麵就一百分喇✨-🔸魚介沾麵 ($83)每日限定30個既沾麵 食到真係好好彩摸咗門釘幾次終於食到 但可能因為期望太高 覺得沾麵冇碗拉麵做得咁出色 😣湯面略嫌偏鹹 配麵食都覺得重口味得濟 令我好快就飽濟🥲整體黎個麵底同配料都係中上 但我下次應該會揀返拉麵😆
📍拉麵台風 - 荃灣
最愛拉麵黃店之一 已經encore過好多次喇😋
🔸魚介豬骨拉麵 ($78)
麵條粗身而有嚼勁 掛湯能力一流 同湯底簡直係一流絕配
另外留意返呢啲麵底既份量係出面既1.5倍 性價比十足🤩
美中不足嘅係舊叉燒偏嚡口 如果軟腍啲呢碗麵就一百分喇✨
🔸魚介沾麵 ($83)
每日限定30個既沾麵 食到真係好好彩
湯面略嫌偏鹹 配麵食都覺得重口味得濟 令我好快就飽濟🥲
整體黎個麵底同配料都係中上 但我下次應該會揀返拉麵😆
2021-11-23 308 浏览
星期日男朋友放假又想出去覓食,拉麵控嘅佢忍唔住想食拉麵啦,帶我去咗間之前經過都排長龍的店試試佢,店裡細細間坐位唔多,好有日本街邊小店嘅感覺🎏第一次試當然要試店內最出名的魚介豬骨湯拉麵,湯底非常濃稠,飲得出用好足料熬製咗好耐,又唔會太咸,而叉燒大大塊但好軟熟入味,麵條軟硬適中又掛到湯,仲有半隻糖心蛋,蛋黄流心好好味😋暫時呢間係我至愛嘅拉麵,而且$78係性價比都幾高,會下次再黎,建議要早啲過嚟排隊

• 魚介豬骨湯拉麵
2021-11-20 520 浏览
拉麵控又出動了在社交平台有個拉麵關注組這家的歡呼聲不少的 吸納不少的顧客.他們在挺多食店的荃灣食區馬路邊的位置 挺好找的那天是平日中午 人流算正常水平不過也要去門外等等 大約10分鐘.坐的位置不算多 坐在前排 靠店門附近能看到店員製作拉麵的過程.魚介豬骨湯拉麵湯底是濃厚的 有魚介味拉麵的質地軟厚適中 能夠沾上湯汁流心蛋的味道 是我喜歡的不會太熟的 「我最愛生蛋」會品嘗到雞蛋的香味另外 旁邊也會附上配菜配菜能讓你解下叉燒肉的膩感當然 叉燒肉的質地是軟硬適中不是全瘦的部分 也能沾點湯底配食.紅色暴雨拉麵拉麵依然用魚介湯底 配上辣醬同辣油其他都能保持水準 不會讓你失望的.
拉麵控又出動了

能看到店員製作拉麵的過程

湯底是濃厚的 有魚介味

拉麵的質地軟厚適中 能夠沾上湯汁

流心蛋的味道 是我喜歡的

不會太熟的 「我最愛生蛋」

會品嘗到雞蛋的香味

另外 旁邊也會附上配菜

配菜能讓你解下叉燒肉的膩感

當然 叉燒肉的質地是軟硬適中

不是全瘦的部分 也能沾點湯底配食

拉麵依然用魚介湯底 配上辣醬同辣油

其他都能保持水準 不會讓你失望的

2021-11-13 345 浏览
已經唔知係第幾次食台風🙈真係食極都唔厭,今次食左佢既期間限定黑色暴雨拉麵。1⃣️黑色暴雨拉麵($88)黑色暴雨拉麵係落左黑蒜油、黑芝麻同埋麻辣椒既。黎到成碗都係黑色既好型🤩雖然有麻辣椒,但係其實辣味只係好輕微,帶一帶味咁。第一啖飲個湯,飲到啲黑芝麻既味,湯底係好濃稠既,之後再撈勻啲個湯,會飲到黑蒜油既香味,好正🥰再加埋啲魚介粉,成個湯底更加昇華。不過個人覺得呢碗拉麵都真係偏重味,重口味人士會比較啱😂  另外揀50%麵量既話可以送多半款餸,揀左要蛋,半熟既蛋真係好好味😋  試過台風咁多種拉麵,我自己就都仲係最鍾意佢最普通既果款魚介豬骨湯拉麵😌不過如果下次再有其他期間限定拉麵,我都照會去試😚

1⃣️黑色暴雨拉麵($88)
黑色暴雨拉麵
我跟男友都是極鍾意食拉麵,試過無數間拉麵平時出面普遍都要大約$100/碗但荃灣嘅拉麵台風性價比極高,平均 $70-80就食到!今日見唔算太多人排,就帶未食過嘅男友試吓我哋兩個分別叫咗「魚介豬骨湯拉麵」同埋「極限台風 - 黑色暴雨拉麵」「魚介豬骨湯拉麵」($78)湯底:- 湯底濃稠,應該煲咗以日計,好足料,而且好濃魚介味(魚介fans必嗌!)「極限台風 - 黑色暴雨拉麵」($85)湯底:- 即係「黑蒜油x黑芝麻x麻辣椒」味- 開頭男友擔心黑芝麻太搶,但食落又唔會,有啖啖黑芝麻香味,然後一下回甘更香! 總括嚟講:- 紫菜上有一堆魚介粉,每張枱都有教學,教你先飲湯食原味>再撈3分2魚介粉>最後撈晒~~- 呢到嘅麵較粗身,幾有咬口又掛湯,如果食沾麵應該更加明顯 - 叉燒我覺得係唯一美中不足一part,份量好多兼偏厚身,但如果可以燒一燒再落,應該會更香口另外要留意,呢到麵嘅份量係正常拉麵嘅1.5倍,男仔食應該夠晒飽,女仔食唔到記得叫佢少麵,或者比隊比隔離果個啪埋佢lol
我跟男友都是極鍾意食拉麵,試過無數間拉麵
平時出面普遍都要大約$100/碗
但荃灣嘅拉麵台風性價比極高,平均 $70-80就食到!

今日見唔算太多人排,就帶未食過嘅男友試吓

「魚介豬骨湯拉麵」($78)
湯底:
魚介豬骨拉麵

「極限台風 - 黑色暴雨拉麵」($85)
湯底:
- 即係「黑蒜油x黑芝麻x麻辣椒」味
極限台風 - 黑色暴雨拉麵

總括嚟講:
- 呢到嘅麵較粗身,幾有咬口又掛湯,如果食沾麵應該更加明顯

2021-10-30
$81.5 (午餐)
魚介豬骨拉麵
極限台風 - 黑色暴雨拉麵
2021-10-19 349 浏览
自己都食過呢間拉麵店幾次,但係女朋友未食過但好想試,一於就帶佢試吓呢間荃灣人氣拉麵店我地係星期日下晝兩點幾去,去之次其實都預咗要排隊,不過去到見到條人龍都係覺得有啲誇張哈哈。大約排左大半個鐘我地終於入得去坐,咁好在餐廳會係排隊嘅時候事先俾點餐紙我地點定拉麵先,所以坐低唔洗好耐就已有得食咁我就一貫作風叫左每日限量嘅沾麵,而女朋友就試比較經典嘅魚介豬骨湯拉麵。先講沾麵先,我就覺得佢比較適合喜愛重口味之人士(例如小弟我),因為佢嘅沾麵醬汁比一般豬骨湯底濃厚而且會鹹些少。台風嘅麵條偏硬身有咬口,不過我個人都比較鐘意硬少少,所以都接受到。至於叉燒我就覺得見仁見智,因為佢嘅叉燒唔係灸燒過而又好肥美,反而偏凍不過入味而且有咬口,我個人就覺得無咁油膩,配搭番重口味嘅沾麵反而幾好。至於魚介豬骨湯拉麵方面,我就淨係試左一啖,不過我之前都食過,口味方面同沾麵有啲唔同,因為湯底加入左魚介粉,會有一股魚鮮味,同豬骨湯出奇地夾,而且又可以中和一下豬骨湯嘅油膩。麵條方面因為浸住湯嘅關係較沾麵淋身(雖然都係偏硬),而叉燒我就覺得好食因為有熱湯浸住,會較嫩滑。提外話,當點完餐我地先見到今日極限台風係黑蒜油拉麵,我地都好

提外話,當點完餐我地先見到今日極限台風係黑蒜油拉麵,我地都好有興趣,可惜已經點左餐,唯有等下次再有機會先試啦(又要排好耐隊)。仲有提提大家,台風嘅麵量已經係普通拉麵店拉麵嘅一點五倍,所以記得唔好眼闊肚窄,嗌太多但係食唔曬呀haha!
  • 沾麵
  • 魚介豬骨湯拉麵
2021-10-17 436 浏览
香港嘅拉麵店之中會keep住幫襯、食得最多嘅一定係台風一如大部分拉麵店地方較狹小及只有吧枱座位所限每次去都預咗要排大約15-30分鐘先入座證明真係好多捧場客台風每間分店嘅menu都有少少出入而沾麵得灣仔店係全日供應旺角店限日間供應,荃灣店就每日限量售完即止所以如果想食沾麵就要留意番時間喇今次晚市嚟荃灣食估唔到居然仲食到沾麵真係超難得 好開心🤩食開台風都知呢度嘅份量大份兼足料配料嘅叉燒份量超多 拉麵麵條較粗身 口感煙韌濃厚嘅沾麵汁充滿住豬骨及魚介味每次食都超滿足另外 好鍾意店舖熱鬧嘅氣氛店內播放住日本動漫歌牆身又有超可愛嘅壁畫相當有氣氛重點呢間係良心黃店一定要支持💛
香港嘅拉麵店之中
會keep住幫襯、食得最多嘅一定係台風
一如大部分拉麵店
地方較狹小及只有吧枱座位所限
每次去都預咗要排大約15-30分鐘先入座
證明真係好多捧場客

台風每間分店嘅menu都有少少出入
而沾麵得灣仔店係全日供應
旺角店限日間供應,荃灣店就每日限量售完即止
所以如果想食沾麵就要留意番時間喇

相當有氣氛

重點呢間係良心黃店
一定要支持💛
2021-10-15 630 浏览
沾麵 $83每日限量30碗到底係咪咁好食?試完就知一試難忘🤤 沾麵配鰹魚湯底 開頭食落好濃味但麵唔算偏鹹 但係加咗檸檬汁之後令成個湯變得好清新唔會膩 加上啲麵好掛汁 而叉燒有兩款 建議大家浸落少少令啲叉燒變暖先食會更香更淋💛 算係香港食過最好食既沾麵🥰 評分: 10/10🌟伊台風 $88呢款係蕃茄湯底加咗芝士🧀 食落好重蕃茄味 就咁飲好fresh 加埋芝士就變得好濃郁帶啲鹹香 仲濃過同有層次三哥既茄湯🍅 估唔到同拉麵又咁match 而且呢度啲師傅係日本人 整法好正宗🤩 lunch既時間黎食仲會送飲品/半份碗菜 勁抵食🥳評分: 8.5/10🌟魚介豬骨湯拉麵 $78第一次食就試返魚湯 估唔到又好有驚喜😎 食落好香魚味 鮮味十足 而且每塊叉燒都好大塊 好軟淋入味 加上超溏心既溏心多同硬度剛好既拉麵 成碗真係拉麵中既王道‼️ 不過麵度頗多 細食既朋友可以揀50%或者75%麵量 咁就唔會浪費喇😚評分: 9/10🌟————————————————————————拉麵台風 (荃灣)荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖
沾麵 $83
評分: 10/10🌟

伊台風 $88
評分: 8.5/10🌟

魚介豬骨湯拉麵 $78
評分: 9/10🌟
————————————————————————
拉麵台風 (荃灣)
荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖
魚介豬骨湯拉麵
小店的裝修顏色鮮艷,裡面空間不大,外面長期都會排著一條長長的人龍(每次經過都一定會看到👀 幸好我平日剛好在午市時段沒什麼人的時候經過),要先填拉麵紙才能進去享用。店內的座位大多也都是吧檯式的單人座,一個人去完全沒問題。我坐在吧枱座位,等候的時候看著日籍師傅煮拉麵,十分有趣。他們工作時幹勁十足,不時會用日文溝通,再加上店舖播著很energetic的日文歌曲和周圍的動漫精品擺設,氣氛十分朝氣勃勃,讓人馬上變得精神奕奕。有一刻錯覺以為自己回到日本🇯🇵!!!#dia_日本🇯🇵 .﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆⚡️伊台風 $88⚡️我點了濃味和京蔥,另外因為午市時段會額外送一道配菜,選了特製叉燒粒。只見上菜前師傅在拉麵上噴一噴火槍,烈焰把表面的芝士燒焦至半溶狀態,芝士控🧀看著這碗佈滿芝士的蕃茄濃湯芝士拉麵確實十分吸引!我一開始沒有拌勻魚介粉,反而先喝一口湯,入口的是濃稠的蕃茄豬骨湯,這個配合十分新鮮,既有蕃茄的清新,又有魚介的豐厚味道,充斥著醇厚但又清爽的衝突感。叉燒又大又厚,油潤得有點像鴨胸的感覺。芝士本身味道比較淡,再配上份量超多的特製叉燒粒(免費的!超級慷慨)、半隻

⚡️伊台風 $88⚡️

叉燒又大又厚,油潤得有點像鴨胸的感覺。芝士本身味道比較淡,再配上份量超多的特製叉燒粒(免費的!超級慷慨)、半隻味玉和香筍,十分惹味。

這裡的麵條較粗身又有嚼勁,掛麵能力高,能夠吸收更多湯汁,而且份量比一般拉麵店更多出1.5倍(所以我只是點了普通麵量都覺得很足夠),大🈵️足!🥰

特別喜歡店家的細心,在每個座位放了一大壺檸檬水,方便客人自己倒來喝。🍋

「不被時間和社會所束縛,幸福地填飽肚子時,在這短暫時間裡,他能夠隨心所欲、變得自由。不被任何人打擾、無需顧忌地大快朵頤,這種孤高的行為,正是現代人被平等所賦予的最佳治癒。」正如這段《孤獨的美食家》每回開始前的著名旁白所言,孤獨不再讓人憂懼,反而成為品嘗美食的最佳氛圍。

拉麵台風(荃灣)
荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖

• 伊台風
2021-10-13 383 浏览
第一次食台風,每碗份量超多,湯底濃厚,價錢都係一百附近,性價比高。😍今次試咗佢嘅骨膠原撈麵同埋極限台風,我推介佢嘅骨膠原撈麵,味道濃烈,好滿足。另外建議大家參考table上台風美食進食方法,真係有吾少驚喜 !!下次一定要試下佢限量發售嘅沾麵 先得

下次一定要試下佢限量發售嘅沾麵 先得
骨膠原撈麵
極限台風
骨膠原撈麵
2021-10-09 263 浏览
晚市嚟食,知道佢地開6pm, 已經早10 分鐘係附近兜圈,點知就開始見到有人排隊😱😱 所以提醒大家嚟食嘅話,記得早少少係附近睇環境,早啲排隊呀 😂 招牌沾麵 $83好鐘意佢地嘅麵,煙煙韌韌好有口感👍🏻 值得一提佢地除咗大大塊叉燒之外,碗麵入面仲有好多碎嘅肉,對男士嚟講夠晒肉食 😎 佢地係凍麵,掛湯都好夠味道,不過唔知係咪風口位,碗湯好快就凍咗,侍應話可以加湯 ➡️ 但就會變淡 / 又或者用微波爐加熱,我選擇咗後者,繼續食返都 ok 嘅👍🏻魚介豬骨湯拉麵 $78塊叉燒好大塊,好好食!碗麵夠晒熱,好正!而且麵嘅份量都已經好多下!亦可加麵 $10,足足就係 1.5 個麵😝😝 食物真係好好味😋😋 但咁啱安排咗坐最入面近廁所嘅位,一邊食麵嘅時候,就聞到有少少味 🤢 就真係有少少唔開胃,一食完就嗱嗱聲走了😐

招牌沾麵 $83

魚介豬骨湯拉麵 $78

2021-10-05 169 浏览
我是台風的fans. 已有6-7年食台風的經驗,一向以來我不斷試不同香港拉麵店,最終都會返黎台風再食,因為性價比,質量,好食程度我搵唔到一間可以比較暫時,好可惜最近我再去食台風,好像已變了,湯麵變了幼一點的麵,麵質比較易淋,我一向食都要求硬麵,今次食有點不同,麵質粗幼比較之前有點不同。我還有點了一個沾麵,麵條跟以前一樣,但他的湯底也變得有點不同好似好多一粒粒未溶既夜係湯面,還有不夠熱,我要求侍應給我再熱一點,他幫我去微波爐叮熱,但也好快凍,有點失望,我希望下次再來的時候會變返以前甘,還有裝快子既筒有一隻小昆虫,也要注意,暫時呢兩三似月唔黎住,希望有改善。
2021-10-05
2021-09-28 240 浏览
拉麵台風 荃灣上次星期五晚想去食,見到排隊勁多人就打消左呢個念頭。知道佢係排隊名店,今次决閒日中午時間去食,好好彩等一陣位就入得。要左限定嘅沾麵,一日限定得30碗,一開門晏晝去好大機會有得食。要左($83)沾麵,沾麵係凍嘅,食落好有咬口,夠煙韌,鐘意食硬麵嘅應該會幾愛沾麵嘅質地。另外要左極限台風,佢冇寫係咩味嘅拉麵,落左單入座後先知係咩,($78)柚子拉麵,湯夠熱,湯底味道好豐富,仲好濃厚,就咁飲都好好飲。碗麵嘅仲有啲柚子啫喱,就咁食好酸,要拌匀落碗拉麵度,用湯底嘅熱力融化佢。湯底變得好rich,輕微嘅酸酸地,balance左豬骨湯嗰種厚重感。叉燒夠大塊,有豬肉味,有肥有瘦。另外,午餐時間會多送半隻溏心蛋,有溏心效果嘅,味道ok。店鋪唔係好大,全部都係單人吧枱位,不過好細心咁有箱比你放袋。店員溝通都係用日文,感覺好似去左日本咁。整體黎講個拉麵係真係幾正,唔多人排隊嘅話,會想試埋佢個蕃茄芝士湯。
拉麵台風 荃灣

拉麵台風伊台風極限台風-柚子鹽豬骨湯拉麵價錢💲: $88/ $83好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3/5性價比🥢: 4.4/4回頭率😚: 3.5/5-之前一路都幾鍾意台風的拉麵,旺角同銅鑼灣的分店我都好滿意,佢地的拉麵份量多,男仔都夠飽之餘,個魚介湯做得相當出色🤤有對比之下來到荃灣呢間就覺得差左啲🧐 呢間平日都要排,同埋入面最狹窄,我覺得另外2間坐得舒服啲同乾淨啲。-🆗伊台風。呢碗係蕃茄底+芝士。erm唔係同拉麵好夾🤨同埋呢款個味道比較淡,食唔到好濃郁的蕃茄味,只係小小番茄的酸味+鰹魚粉的味道😰 面頭仲有幾片番茄咁。麵質同其他分店一樣,夠硬身係我杯茶🥳 同埋台風係贏份量‼️ 大食的男仔都一定飽!-✅極限台風,柚子鹽豬骨湯拉麵。呢個好好多😍 豬骨湯底夠濃郁,食落唔會淡。柚子正可以中和豬骨的油膩。佢的柚子係係面有堆柚子啫喱同柚子絲,食落唔會搶左豬骨湯的風頭😚佢的蛋都幾正,不過食過更橙的蛋黃就顯得佢正常。同埋唔知點解佢今次的肉唔夠嫩😫肉片還好,有d肉粒真係好老🥵-台風係我幾中意的拉麵店,但呢間冇太大好感😳如果好肚餓或者會食,如果唔係…去返旺角/ 銅鑼灣分店啦。食拉麵,飲返杯凍
拉麵台風
極限台風-柚子鹽豬骨湯拉麵
價錢💲: $88/ $83
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3/5
性價比🥢: 4.4/4
回頭率😚: 3.5/5

台風係我幾中意的拉麵店,但呢間冇太大好感😳如果好肚餓或者會食,如果唔係…去返旺角/ 銅鑼灣分店啦。食拉麵,飲返杯凍的檸檬水,UMAI👻
2021-09-04 287 浏览
嘩嘩平日Lunch time,竟然只係排左兩個人係我前面,等左唔駛5分鐘就坐得低啦,坐bar枱位,有膠板分開望下餐牌先,湯拉麵同沾麵,坐我隔離嘅兩邊都係叫湯拉麵,不過我就想試試沾麵啦最後我嗌左個海蝦味噌沾麵,走筍等麵期間望下周圍,見到有好多figure啊,仲有枱面有寫叉燒整法,係真空低溫製法,中文配日文。上枱啦上枱啦,個沾麵汁好多櫻花蝦啊,味道都好濃。麵個硬度幾好,我幾鍾意,叉燒份量好多,可能係我影相技術唔好,突出唔到呢一點。整體黎講,絕對收貨

最後我嗌左個海蝦味噌沾麵,走筍