2022-01-16
星期日喺上環交收完,時間已經不早,所以我哋就嗱嗱臨搵吓附近邊度仲有嘢食,最終喺歌賦街發現「拾味正宗刀削麵館」仍未關門😆。其實餐廳都差唔多收市,不過仲有外賣訂單煮緊,所以就招呼埋我哋。小店環境正正常常,原來行到入去都仲有幾多座位。不過值得一提嘅係門口位置風格好唔同,設有裝飾擺設同室外位,感覺似足打卡Cafe✨。餐廳菜式選擇非常多,餸料配搭讓人花多眼亂👀。即使係刀削麵,你都有得揀湯底、冷拌或熱拌等。此外,佢亦提供上海菜飯。主食定價介乎$45-$65不等,我認為喺中環區算係咁啦,而且份量又夠多👍,返工食佢做晏都應該幾滿足。麻辣牛腩湯刀削麵($55),加配麻辣金錢肚($10),嗌麻辣餸料的話,麵同餸會分開上。估唔到淨湯麵本身都咁吸引到我🍜,開初以為湯頭好啖,點知好好飲,高湯用上豬骨同雞殼長時間熬製,味道香濃走味精,加上暖笠笠,飲落好舒服🤤。麻辣餸料方面,睇佢個樣充滿辣椒蒜蓉會被佢嚇親🌶️,但實際上只要唔專登沾啲辣油其實都OK。牛腩大大件,頗有口感的;而金錢肚就係預期中嘅爽彈🐮。手撕雞熱拌刀削麵($60),加配豬頸肉($10),如果天氣唔係咁凍,我一定會選擇冷麵❄️,但咁嘅天時就一於試吓熱拌!熱拌嘅
手撕雞熱拌刀削麵($60),加配豬頸肉($10),如果天氣唔係咁凍,我一定會選擇冷麵❄️,但咁嘅天時就一於試吓熱拌!熱拌嘅醬汁由四川擔擔醬同醬油所組成,撈埋食幾惹味,又唔會乾噌噌。餸料我要咗手撕雞🐔同豬頸肉🐷,雞絲非常適合撈麵,當中混入咗青瓜絲,以豐富口感;而豬頸肉經煎香咗都唔錯。最後當然要講返刀削麵,麵條相當高質,佢做得到海報上所寫嘅「外滑內筋、軟而不黏」,口感極具嚼勁又掛汁。
飲品方面,我哋要咗凍豆漿(+$6)同凍蜂蜜綠茶(+$8),兩杯都麻麻哋,主要係因為唔夠凍,係室溫,有一刻我甚至懷疑係咪叫咗熱飲🙈。我認為如果真係好口渴先嗌啦。
總括嚟講,刀削麵館令人喜出望外,食物味道同價錢兩方面都攞高分,👨🏻🍳 廚師用心製作出正宗兼具風味嘅刀削麵,無負呢樣美食之名。題外話,餐廳係一間撐香港人嘅小店嚟㗎💛。