2015-01-31 790 浏览
星期五的晚上,因待會要到佐敦,於是「順道」先往尖沙咀一趟。(其實是找個藉口吧,反正乘東鐵往尖東比轉乘地鐵直達佐敦來得舒適,而且對我來說從尖沙咀步行往佐敦一點也不遠呀)(上圖為封面照)******************************尖沙咀的其中一個wishlist -《放牛牛》,店子的位置很方便,就在鐵路站N1出口的對面馬路。店子大概營運了兩個月左右而已,人氣卻相當旺盛,不得不驚嘆互聯網一傳十十傳百的威力。招牌很可愛,從遠處已被吸引著嚕。店子主打四款造型各具特色的雪糕,個人覺得彩色圖案雪糕筒更是焦點所在。早就聽聞店子的雪糕筒是手工製、供應量不多,故到來前已盤算好首選是薫衣草味的紫色系「風牛牛」,次選則是海鹽味的藍色系「水牛牛」。滿心歡喜地跟收銀員(大概是十多歲的小妹妹)說要「風牛牛」,她以手指指著風、水及火牛牛的圖片,並以不太友善的態度說「呢三款冇晒雪糕筒~」,然後又續說可以選擇杯裝。由於我是為了彩色圖案雪糕筒而來,那就只好「被迫」吃「地牛牛」。(其實可以依然要「風牛牛」再配「地牛牛」的雪糕筒,但對我來說這已不是我想要的「風牛牛」,那就乾脆要「地牛牛」嚕)購票後、等候雪糕之時
(上圖為封面照)
招牌很可愛,從遠處已被吸引著嚕。

購票後、等候雪糕之時,看了看店內的環境。舖位不大,主要是以外帶為主,但也設有小小的吧檯供食客「立食」,嗯,很田園風的說。
幾何圖形的地磚…
蠻漂亮喔…
店內還展示了幾款彩色圖案雪糕筒…
車子造型的小木盒,很可愛啊。內裡放了紙巾及膠匙子,讓食客自行取用。
收銀旁邊就是開放式的雪糕製作區,只見店員默默「斟」、默默「整」,好不忙碌。
店員正在製作我的「地牛牛」中…
地牛牛($42),完成…
綠色迷彩圖案雪糕筒配上黃色粟米味雪糕,另外還有燒日本甜薯、牛油酥餅及以液態氮冷凍處理的椰青肉。
個人覺得賣相是四款「牛牛」之中最遜的,不過材料配搭上卻較天然及「穩陣」。燒日本甜薯沒啥甜味,牛油酥餅及椰青肉則純粹「過口癮」而已。雪糕的粟米味不太突出,對於一向愛吃粟米的我而言是有少許失望。手工製雪糕筒質感厚重、牛油味偏重,有點像在吃曲奇的感覺,但不算酥脆。而且雪糕筒底部洞子頗大,就如「漏斗」般,吃慢一點的話恐怕雪糕會融化、「滴污衣服」(所以店員也細心地以紙巾墊著,嗯,若有紙筒包著會更佳)。

我拿著「地牛牛」走在尖沙咀的街道上,邊閃避途人邊吃雪糕,場面甚為狼狽,而且雪糕筒頗厚,咬起來也蠻不方便兼沒儀態(雖然平日也沒啥儀態),於是吃了一半便無奈丟掉。

個人覺得這裡的雪糕「純粹相機食先」,卻未能滿足味蕾。
外卖自取
$42 (其他)
2015-01-27 632 浏览
這間menu非常吸引的雪糕店吸引了我入去,在凍天的日子也特別想吃雪糕,外賣很漂亮和非常吸引,而且雪糕口味也非常吸引。我選擇了風牛牛$39,是薰衣草味的雪糕,加上有花,waffle同吃,還有波蘿,雪糕味道很清新,是清新的花香味道,花是沒有味道的,不過加上去變得賣相非常吸引,甜甜的waffle,不會太酸的波蘿。朋友選擇了火牛牛,是朱古力雪糕,還有士多啤利,棉花糖,朱古力沒有什麼特別,但是棉花糖跟軟雪糕同吃,很不錯,我們還留意到每杯的雪糕筒也是不同的。

2015-01-26 672 浏览
今日要去尖沙咀做嘢,見到鹿鳴春附近人頭湧湧,仲要九成係女仔,好奇心指引下去八卦吓。今次比人圍嘅原來係雪糕店「放牛牛」,招牌畫成黑白乳牛斑點,店面的骰充滿朝氣。由於係試業階段,產品每日限量供應。       雪糕有六款口味,朱古力、粟米、薰衣草、海鹽、朱古力海鹽同粟米薰衣草(即係四款😄),可選擇用杯或威化筒,仲可以加錢另加配料。雪糕筒有4款特色「牛牛」所以現場所見客人十居其九會食「牛牛」。風牛牛$42點解試呢款?完全因為想試薰衣草味雪糕😋。萌爆嘅紅底彩虹紋威化筒有少女FEEL,薰衣草雪糕上掛上蜂蜜WAFFLE,貼住急凍咗嘅菠蘿粒粒同雛菊造型威化,賣相好卡通,真係唔捨得食😅薰衣草雪糕少少甜非常軟滑,而且威化筒厚身鬆脆,口感好似澳門潘榮記金錢餅,淨係個筒都好好食👍期待下次去親近其他「牛牛」。

黑白斑點乳牛招牌
試業期間

風牛牛$42

點解試呢款?完全因為想試薰衣草味雪糕😋。萌爆嘅
2015-01-17
10 分钟 (外卖自取)
2015-01-26 574 浏览
水牛牛,海鹽雪糕並沒海鹽味,墨汁酥餅也無味,只是溫尼拿味雪糕,雪糕筒脆而不香風牛牛,氣味上有丁點薰衣草味..味道上較似香芋,雪糕較水牛牛冰凍和實環境不錯,地方較小服務較差

環境不錯,地方較小
服務較差
風牛牛
题外话/补充资料: 食完好好味既喜來稀肉,專程去搵雪糕食..點知癩晒野..水水水 去到排隊,唔緊要,靚野值得等待.. 買完飛等既時候發現全店都係女店員正在打打鬧鬧..大聲玩大聲笑..而佢地面前就係大家等緊既雪糕... 口沬還飛.. 本身朋友要火牛牛我要水牛牛... 當佢地為我杯水牛牛裝飾時就好似小朋友玩雪糕一樣,呢邊掟粒莓,果邊插粒餅 當杯雪糕到我手時已半溶狀態了... 而朋友既火牛牛一直唔見影..追問時先知火牛牛雪糕出問題...如是者轉要風牛牛 當我一心品嘗期待已久既海鹽雪糕時....為何只是雪呢拿呢?海鹽唔係咁既味架!!! 問問店員..佢話我明明加左鹽...掉左去,整過杯俾你 然後再等... 朋友風牛牛情況亦唔明朗..因為有1職員大叫無菠蘿呀!!出去買啦!!另1職員回應:買乜鬼,由佢啦!! 最后朋友既風牛牛上只有2粒菠蘿 而本人杯水牛牛..職員稱:呢本夠晒咸架啦!! 最後我先知道,原來海鹽雪糕既意思係...雪呢拿雪糕上加鹽!!!佢並唔係海鹽'味'雪糕!! 咁我為何要用$42去買1杯 mc當當價值$3既新地筒另加1包免費鹽呢? 所以呢間店真係'不可一不可再'
2015-01-16
20 分钟 (外卖自取)
$42 (宵夜)
2015-01-25 542 浏览
外觀既吸引到我專程去食雪糕。貨源不足想嗌水牛牛話冇泡泡糖;地牛牛又話冇蕃薯;火牛牛又話冇棉花糖;得番風牛牛有齊哂所有材料。服務態度麻麻,見到服務員嗌交風牛牛材料包括:薫衣草雪糕 -冇味既蜂蜜窩夫 -好(林),一D都唔脆威化鄒菊 - 一D味都冇菠蘿 - 好酸筒 - 脆但冇任何味道非常差!!
外觀既吸引到我專程去食雪糕。

貨源不足
想嗌水牛牛話冇泡泡糖;地牛牛又話冇蕃薯;火牛牛又話冇棉花糖
;得番風牛牛有齊哂所有材料。

服務態度麻麻,見到服務員嗌交

風牛牛材料包括:
薫衣草雪糕 -冇味既

蜂蜜窩夫 -好(林),一D都唔脆
威化鄒菊 - 一D味都冇
菠蘿 - 好酸
筒 - 脆但冇任何味道

非常差!!

2015-01-25
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
俺是在不久前從facebk見到尼間鋪的專業,當時就被它的宣傳海報緊緊的吸引住( Q3Q )ノ~這間賣的雪糕分別是「風」 「火」 「水」 「地」,賣相七彩繽紛,樣貌討好^^,最令俺著迷的是那脆筒吧!超漂亮搶眼的混合色,雖然知道不會是混合味╮(╯w╰)╭,但還是想買尼試試嘛~~~俺當初是想買這個地牛牛,就是想試那粟米雪糕味兒是咋樣的,況且甜薯亦是俺心頭好www但可惜的是,這日俺太飽了,找到這家店舖純屬巧合,所以就隨友人意願,要了個風牛牛lol~(嘛!反正都很漂亮Y(^_^)Y 店門外圍了一圈人,這間店舖位置頗偏僻,正對面是尖咀/尖東mtr N出口,所以還挺容易找的w哇!單叫一種雪糕味不加任何配料就要成三十蚊,真的值尼個價?(疑惑加興奮(這是當時俺的心境。。。這裡除了賣風火水地四款主打雪糕外,還可以讓客人自選一款口味的雪糕(有6種:粟米,海鹽,薰衣草,朱古力,粟米溝海鹽,薰衣草溝朱古力),另外可以自選配料(雖另外加錢$$$...當這漂亮的風牛牛到了咱們手後,俺簡直發了瘋似的拍照( ´▽` )ノ,然後雪糕滴了。。。俺被巴了。。。)首先,薰衣草雪糕:連一向討厭花香味食品的友人都喜歡上,俺這個只

俺當初是想買這個地牛牛,就是想試那粟米雪糕味兒是咋樣的

風牛牛

首先,薰衣草雪糕:連一向討厭花香味食品的友人都喜歡上,俺這個只要有牛奶味就喜歡的傢伙當然是給兩個讚
,但還嫌不足,未有好食到值尼個價錢,所以俺開始向另外3個配料進攻→_→。。。威化菊花: 就如看到一個裝飾漂亮的蛋糕,俺第一個反應是絕不會好吃,而友人對這花亦缺乏興致,so i eat it=皿=剛咬若不是早知它能吃,俺還以為在咬塊假花,膠那種TAT...嚼了嚼,嗯…沒味兒,(放回原處),繼續當你的裝飾花吧TAT。。。菠蘿粒: 就是罐頭菠蘿lol~然後是重頭戲:窩夫!!!
風牛牛含窩夫,菠蘿粒,威化"菊花"

窩夫:是敗筆,本身在鋪裡看著店員姐姐忙這忙那的(畢竟只有兩人),烤窩夫的時間都沒好好控制,所以弄出來的效果這樣難吃也是理所當然的吧!窩夫咬下去軟趴趴的,沒甚麼甜味,亦沒甚麼烤焗過的味兒,就像在吃白面包
要改善!至於脆筒是賣點之一,染了漸變色的它雖沒甚麼七彩繽紛的味道(你明QWQ),但咬下去脆卜卜的,最抵讚是它!!!

咬到脆筒的一半,哇~kao!這雪糕份量連一三份一個脆筒的份量都到不了,所以其實整個雪糕的份量也就外露的那一點?!=皿=。。。雖說還想食埋另外那三款,但這虛有其表的傢伙真的值的咱們出這個價去食嗎?食它那個外表?!好吧!還是那句:各人有各人的口味,最重要還是要看當天那位店員的心情TAT...食物質素就是由此可見~
2015-01-25
2015-01-24 559 浏览
腸胃炎好番 戒口戒左幾日 好番緊係要放下肆 落尖沙咀逛逛 去到 K-11 附近 就俾呢隻牛吸引住雪糕店貼住"試業期間 供應有限" 雪糕主打4隻口味: 粟米 海鹽 朱古力 薰衣草 再配上不同既配料 可以揀筒裝或杯裝 所有牛牛都好色彩繽紛 好難選最後㨂左火牛牛 雪糕上既綿花糖係即整 好耐冇食過 係做小朋友時既回憶 朱古力雪糕 冇咩特別 唔係太重朱古力味 配料朱古力酥餅好似潮左 濕濕地 唔酥脆 雪糕筒好有顏色 只係上左顏色 但冇添加味 不過比較厚身 唔脆總括 係個外形比較特別 味道冇咩特別 食咁多顏色落肚 覺得有些不安 試一次就夠

火牛牛

2015-01-23 529 浏览
Passed by this new ice-cream shop last week. The presentation esp the cones are very nice. Unfortunately, the cones are SOLD OUT (The ice cream texture is smooth however it's a bit too sweet. Maybe because they are using japanese milk. The toppings are not impressive. Waffle is a bit dry, pineapple is like the standard one, sweet potato is dry as well.I would say it is fun to try once.

2015-01-20 503 浏览
Colorful ice cream options that looked interesting but tasted pretty meh. Guess it must have been food coloring used for the colorful cones. Most importantly, the ice cream was unspectacular - chocolate flavor was more milky than chocolatey and likewise for the lavender flavor - more milky than anything else. Not worth the $35 for a cone. Better options in the neighbourhood. Service couldn't be described as rude but couldn't qualify as friendly either.
2015-01-20 396 浏览
同朋友食完飯,途經放牛牛,見到好多人排隊,唔執輸又排埋一份試下先。排到我……居然話冇哂火牛牛個筒,所以唔可以order火牛牛呢個set,又唔可以轉筒,但我又好想試下個棉花糖配搭喎!!! 咁唯有自己散執返火牛牛嘅配料,下午個筒就要水筒款啦!!味道食落其實好一般,不過成個雪糕外型特別,個筒亦都好硬身,食哂啲雪糕個筒都唔會腍。未試過值得一試

未試過值得一試
我個係火牛牛配水筒,朋友點了風牛牛,特別在連朵花都可以食架。
外卖自取
當一家店的SIGNATURE沒有了, 為什麼我還要來試?因為吃完晚飯, 之前看到放牛牛的黑藍色CONE, 很想試, 就走老遠的來了.店外完全沒張貼已沒CONE了, 走進去那小又人滿為患的店面, 還得要排隊到你點餐才知道.來了就來了, 點了杯裝的!我點的是火牛牛, 說白了是巧克力冰淇淋加草莓跟棉花糖! 草莓不說是什麼液體冷凍, 凍在那???????? 還有巧克力餅, 完全是小孩吃的那種無味餅干!朋友點的地牛牛, 玉米冰淇淋比較好吃, 很香的玉米! 除了這個, 其他都沒特別!
當一家店的SIGNATURE沒有了, 為什麼我還要來試?
來了就來了, 點了杯裝的!
2015-01-16
外卖自取
$45 (宵夜)
2015-01-17 502 浏览
今日放假,去尖沙咀食反,食完反當然食下甜品,就見到放牛牛雪糕店,見到設計特別,味道多種選擇,價錢38元,order朱古力薰衣草雪糕加棉花糖,朱古力味吾夠濃,雪糕都幾滑,又夠實,都幾好味,見到生意都吾錯
外卖自取
12月初先開始試業,雪糕加特色雪糕筒,主要有4款雪糕口味,用風、水、地、火 做主題:薰衣草味(風)、海鹽味(水)、粟米味(地)同朱古力味(火)。至於七彩甜筒同配料都可要求唔跟佢,另外可以加錢加綿花糖呀、加上花花做topping,要影相一定滿足到你!!粟米味(地):有燒日本甜薯、椰青肉、牛油酥餅做topping。雪糕話就話粟米味,但粟米味唔重,只有淡淡粟米既香味... 奶味都重左D..至於燒日本甜薯凍哂亦好干身,無咩甜味 椰青肉都算好一D,但都係淡味夾干身。牛油酥餅細細粒,太實口都好粉..最後甜筒係有甜味但唔知點形容既味道,唔會想食完成個既味道...純粹一個染色既甜筒..海鹽味(水):就攞藍莓、泡泡糖同埋墨汁鬆餅做topping。海鹽味既雪糕食落只係好似雪糕加左D鹽咁,隻味好似分左兩樣野,雪糕就夾返主題(水),係水D無奶味,好快溶 泡泡糖味道微甜,無咩特別;藍莓就正常水平,大大粒都甜既唔酸!墨汁鬆餅同牛油酥餅一樣味,只係變左色姐..甜筒都係純粹一個染色既甜筒,諗住有竹炭味,點知係普通一支筒...唔香脆..朱古力味(火):其中一款我覺得幾靚,攞一攞出去,都有唔少人想買黎試~~剩係綿花
奶味都重左D..至於燒日本甜薯凍哂亦好干身,無咩甜味
朱古力味(火):其中一款我覺得幾靚,攞一攞出去,都有唔少人想買黎試~~剩係綿花糖都搶去唔少風頭~~綿花糖同士多啤梨都可合格既,綿花糖太高好易塌,要好小心食;士多啤梨粒就小小甜唔酸;朱古力酥餅都係一樣既味,係有番D香既朱古力味~~~雪糕唔水都唔奶,有朱古力味,不過唔濃既..唔知點解甜筒同其他一樣味..
薰衣草味(風):呢款都係好吸引到人嗌!!可能有花喇~~
topping有威化雛菊、菠蘿、蜂蜜窩夫 。講下雪糕先,望去淡紫色,無花香氣味,食落都係唔水唔奶感受唔到所講既薰衣草味...偏甜..菠蘿酸左D,幸好佢細細粒唔係就一定仲酸;花話係威化,但唔鬆脆,唔講係小小唔知咩甜味既餅...
蜂蜜窩夫就望同食都太軟,似蛋糕多D,可惜連味道都無咩蜂蜜味...甜筒不用說,一樣味,係彩色甜筒靚D~全部甜筒食到底都有可可脆米,味道同早餐倒奶食既可可脆米差唔多味,不過食慢D都唔脆,"林"身左..

環境:
細細地,有約3個人空間既靠板做企位,開放式廚房,睇到員工整雪糕、綿花糖加topping,亦有少少擺設,好似:巴士紙巾盒、甜筒架

服務:全部都係男女青年,雖然整雪糕、topping尚算認真,但待客態度就有D馬虎,一多人就連笑容都冇,顯出有D唔耐煩~~不過製作都叫快~~

2015-01-09
2015-01-11 592 浏览
我們點了「水」和「地」兩款先說說那個叫「水」的,雪糕完全塌了下來,賣相而大打折扣。所謂海鹽雪糕原來只是在牛奶雪糕上面灑幾粒鹽花,只有頭一兩口有鹹的味道。那塊藍色的泡泡糖 只有甜,不知甚麼是泡泡糖味呢!最敗筆是那個雪糕筒,沒有牛油香沒有蛋香甚麼味道都沒有。那個「地」比較好,迷你蕃薯很好吃,粟米味雪糕只有淡淡的粟米味,同樣那個雪糕筒只有甜和脆,沒有牛油和蛋香。這個價錢買到視覺上的滿足和好奇。還有那位長頭髮的店員,長長的秀髮隨着她製作雪糕筒的時候飄來飄去,非常不衛生。最糟的是她那一雙製作食物時所穿戴的手套,不論是點綴雪糕,開關機器,收取單據,甚至搬腳踏爬高製作棉花糖 ,那一雙手套一直戴著,那個腳踏污穢得不得了呢!
我們點了「水」和「地」兩款
這個價錢買到視覺上的滿足和好奇。

2015-01-11
2014-12-27 1408 浏览
一間食店除了食物質素外,服務態度也是相當重要。看到這間新開雪糕店賣相幾靚幾特別,今天下午興致勃勃去試下。因為有我最愛紫色系風牛牛才吸引到我。下午約3時多落單俾錢要風牛牛及火牛牛,沒有紅色,只好轉藍色水牛牛。之後轉到旁邊放單,職員才告訴沒有風牛牛的甜筒,然後我們提議可否轉另一顏色筒,某女職員則晦氣地回答 「公司規定,不能更改」,收銀同製雪糕的職員沒有好好溝通搞到我地好亂,仲要當時無乜人。但同時沒有的火牛牛又出現,我只好轉火牛牛,心想紅色筒+棉花糖都ok la。雪糕最重要都係上面topping 影相姐,但佢竟然話無棉花糖,轉左極普通的棉花糖,賣相已大打折扣,而且朱古力雪糕無特別似巢雀。圖中提及士多啤梨是 液氮冷凍,但只覺得普通生果而已,不過最底的朱古力可可米又幾特別、可口。原本朋友想要火牛牛,但職員說沒有,轉了水牛牛,但製成後又有火牛牛,朋友覺有點無奈。藍色泡泡糖膠片味道一般,而海鹽味雪糕就食不出來,似雲呢拿但味道不錯。要$42 唔多抵食。食杯雪糕要受氣,真係焗鬼氣,無下次!

因為有我最愛紫色系風牛牛才吸引到我。

火牛牛

要$42 唔多抵食。食杯雪糕要受氣,真係焗鬼氣,無下次!
水牛牛
2014-12-27
5 分钟 (外卖自取)
水牛牛